Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • BlacKSouL

    addikt

    Nehéz megfogalmazni a problémámat, és lehet, hogy egyedül is vagyok vele. De még az is lehet, hogy akad itt szakértő akiről nem is tudtuk.

    Szóval van a galamb. Mint rendszertani család. A többség ebből a sötétes színes tollú fajtákat ismeri, mint a házigalamb, vagy parlagi galamb. Kevesebb helyen még jellemző a balkáni gerle, ami világosszürke, nyakán feketés éles határvonalú félgyűrűvel. Előbbi nagyobb testű, bumfordi, utóbbi kisebb, kecsesebb, esztétikusabb.

    Namost a 80-as 90-es években azt tapasztaltam, hogy míg kishazámban Starjánban jellemzően a balkáni gerle volt jelen, nem kiemelkedő létszámban, de észrevehetően, és jelenlétük pont annyira volt észrevehető/észrevehetetlen, hogy az egyedszám és az életmód miatt tökéletesen megéltek a városban, de nem feltűnően. Mindeközben Bpesten járva folyamatosan elhízott, nagytestű, sokszor beteg, csúnya parlagi galambbal találkoztam, csoportokba verődve, nagy létszámban, egyes helyeket ellepve.
    Örültem is, hogy nálunk nem ez a városi csúnya fajta van, hanem a szebbik.

    Erre kb. 1-2 éve vettem észre, hogy Starjánban is eltűntek a balkánik, miközben egyre több parlagi jelent meg, és a korábbi szép, kecses, kis létszámú állományt felváltották a repülő patkányok. És már itt is a beteg, elhízott, nagytestű, csoportokba verődött parlagik lepik el a tereket.
    Nemrég pedig megfigyeltem, hogy tonnaszámra szórják ki nekik emberek a magot, ételt, miegymást, ezek meg százával falják be az erőfeszítés nélkül megszerezhető ételt. Hát persze, hogy úgy szaporodnak, ahogy még sosem. Jelenlétükkel kiszorították a balkáni gerlét, és most már utóbbit nem is látni sajnos a környéken. Pedig azok nem szorultak az etetésre, nem is nagyon szoktak rá az ingyenkajára, nem verődtek tömegbe egy helyen. Persze nem is repdestek százával a szaladgáló gyerekek feje fölött 2 centivel felkavarva a saját szarukat, mert félénkebbek voltak, de hát hagy örüljön a gyerek, etessük ezeket a sötét színűeket amik idejönnek.

    Közismert tény, hogy a parlagi galamb épületeken fészkel, és arrafelé szarik össze mindent, érdekes mód a fákon fészkelő balkánik esetében nem is lehetett látni galambszart. Abba nem megyek bele, hogy mi is a probléma a galambszar tömeges megjelenésével a házak közt, közterületeken. [link]

    Mindenesetre az egyszerű emberek ész nélküli tevékenysége egy kellemes jelenséget undorító állapottá változtatott itt is, ahol eddig még nem volt jellemző. [link]

    Aláírás (nem kötelező megadni)

Új hozzászólás Aktív témák