- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
imyourfriend
őstag
A vázamat azért kérték be hogy megállapítsák a váz vagy az objektív teszi rosszul a dolgát. De mivel csak 2 gyútávon fókuszált rosszul ezért valószínűleg az objektív volt a ludas. Azt akartam mondani amúgy hogy minden gyútávon külön állítják a legújabbat már, de szerintem a régebbieket is így lehetett állítani. Úgy vettem ki a szavaidból hogy ezt valahogy nem sikerült nekik rendesen megcsinálni és eladtad az obit?
-
Degeczi
nagyúr
védeni - mitől?
normál fizikai behatások ellen ott a napellenző és persze az obisapka, azoknál jobb aligha kellegy átlagosan gondos használatban nem kell külön védeni az obit
freccsenő víz, szélfútta homok ellen valóban hasznos lehet - de ilyen körülmények között kevesen használják a gépet (ráadásul ahhoz időjárásálló váz és obi is elkel, nem csak frontlencse védelem...)
persze, fölfelé, nagyobb szűrőhöz könnyen lehet konvertálni viszonylag olcsó adapterrel
-
Degeczi
nagyúr
fönn a hegyekben, több ezer méteren esetleg...
egyébként normál esetben az UV fény szintje annyira gyenge, h több mint elég az a szűrés, amit az obik lencséi (ill. azok bevonata) elvégez, már csak azért is, mert a CCD/CMOS is pont a másik irány, az infratartomány felé kezd egyre érzékenyebb lenni, az UV tartományban már sokkal kevésbé -
rumos14
nagyúr
arra akartam korábban utalni, hogy sajnos nem elég, ha a fókusz rendben van, azt is meg kell vizslatni, hogy egyenletes-e a képélesség a 2 oldalon (nyilván sarkokban lágyabb).
kiváncsi vagyok, mi lesz a kalibrálás eredménye, én ilyenbe nem akartam belemenni a 17-70-esemmel, inkább megvártam a 3. pld-t, ami rendesen fókuszált.
"nyikonosoknak": Edigitalban a Sigma 18-50/2.8 macro most 70k, ha hibamentes darabot kifog az ember, sztem jó vétel kitobi helyett (VR persze ugrik...)
-
Degeczi
nagyúr
igen: motor nélküli, amit a váz teker egy kis "csavarhúzóval"
ez alapvetően ugye azért más, mert pusztán mechanikusan állítja a váz, így az obiban is csak mechanikus állítás lehetséges - ha lehetséges
de még sehol nem olvastam, h vajon be tudják-e kalibrálni az olyat is egy vázhoz (persze a váz elállítása nélkül), vagy ez csak saját motorosnál megoldható
utóbbinál érthető, hiszen az obi elektronikus parancsokat kap a váztól, így könnyen megoldható, h azokat másként értelmezze, azaz pl. máshogyan álljon be a tartomány elején mint a végén (mert többnyire ezzel van gond),
ha az obi firmware-e képes ilyen kalibráció eltárolására -
Kazimír
őstag
"Sigma 70-200mm F2.8 EX design history:
70-200mm F2.8 EX APO - Original version, minimum focus distance 1.8m (1999)
70-200mm F2.8 EX DG - Adds 'digitally optimized' lens coatings to reduce flare (2005)
70-200mm F2.8 EX DG Macro (HSM) - Minimum focus distance reduced to 1m (2006)
70-200mm F2.8 EX DG Macro HSM II - Improved optical performance (2007)"Sokat sejtető, de valójában nem tudom, miben is "improved" az az "optical performance".
-
Az-X
őstag
Ja ja... de közben megy a gondolkodás... felpróbáltam egy 16-85-öt, sokan istenítik, én ettől sem estem hasra. Kell valami nagyobb átfogású dolog, és ha "fillérekért" lenne egy 18-200 akkor lehet betenném a táskába végszűkség esetére
Még egy 18-105-öt mindenképp meg szeretnék nézni aztán dönteni kell. Vagy veszek egy nagyobb átfogású obit és engedek a minőségből, vagy a Tokina 16-50 és valahonnét kerítek még egy 50-135-öt. Nem lesz egyszerű mert annak már befejezték a gyártását de csak előkerül valahonnét egy megkímélt használt darab. Ja a Tokina 16-50-et is kipróbáltam, az én ízlésem szerint nagyságrendekkel jobb mint a Nikon 16-85.
Szerk: Lehet picit zagyva amit írok
A teóriám: vagy veszek egy nagy átfogásút és mellé 2-3 fixet a legfontosabb fókusztávokra, vagy a pénzből amit fixre költenék megveszem a teljes tartományra a nagy fényerejű zoomokat. Ehhe nem könnyű, még lehet kéne csinálni egy 18-200 Nikon vs Tamront is, mert a Tamron kb 1/3-1/4 áron van
-
kiskornel
addikt
Nos ehhez az ISO dologhoz, meg a napfényhez pár dolgot meg kell érteni.
Az érzékelőre minél több fény érkezik, annál nagyobb értékeket regiszrál, alakít át digitális számokká. Ha túl kevés a fény, akkor sötét lesz, kis számértékek jönnek ki, ami főleg a sötét árnyalatokat jelenti.
Ha az ISO-t állítod, attól még az érzékelőre jövő fény ugyanannyi lesz, az átalakított szám is ugyanaz lesz, mindig, viszont az értékek felszorzódnak a feldolgozás során. Minél nagyobb számmal szorzod meg (növeled az ISO értéket), annál zajosabb, de világosabb lesz a kép.
(ez persze nem igaz teljesen, mert mielőtt bekoppanna a fehér telitettségbe, általában egy másik számítási rutin is beleszól...)
Vagyis egy kisebb dinamikai tartományt tólsz szét sokkal nagyobba.
Személyes megjegyzésem:
Mindenki azt mondja, hogy ISO-t akkor emeljünk, ha kevés a fény. Énszerintem ha sok a fény akkor is érdemes, mert a zajt alig növeli, viszont a zárértéket, vagy a mélységélességet igen hatékonyan lehet vele növelni, s ezzel a bemozdulásokat elkerülni.Persze az igazán szép képekhez állvány + alacsony iso + hosszú exponálás + nagy mélységélesség illik.
-
clayman
aktív tag
Folytattam tovább a 70-200L-em élesség, ill. az AF tesztelését.
Mindenekelőtt: 10-es EV érték (1/60, F4.0) szerintetek elegendő az AF pontos működéséhez?
Ezen kívül az normális, hogy 18mm-en a kitobi jóval élesebb képet ad, mint a 70-200 F4L 200mm-en? Tehát a nagy fókusztáv kötelezően együttjár a homályosabb képpel?Szemléltetésképp álljon itt ez a 2 kép (erre a szövegre történt LiveView contrast-detect fókusz):
-
-
ottkar
addikt
A klasszikus makróobik azért drágák mert a középminőséghez tartoznak. Ha összeállítasz egy ilyent akkor pont a minőség fog romlani a fényerővel együtt.Ráadásul a 72-re már nem tudod feltenni a DCR-t csak egy sima dioptriás lencsét. Ha normális minőséget akarsz akkor elérsz a makró árához.( a DCR-ek korrigált lencsék azért jobbak)A legjobb makró eredményt olcsón a fordítógyűrűs megoldás jelenti de akkor csak manuál lesz. A gépre veszel egy fordítógyűrűt és arra egy 50-től 28 mm-es optikát, amit kézzel lehet blendézni. Az 50-esnél 1:1 leképezés lesz nagyjából a 28mm-esnél 2:1. A minőség meg az optikától függően elérheti a valódi makró optikáét. Azt is írdd le milyen géped van.
-
Zozzant
addikt
Manuális expó módban tájképnél szoktam fényt mérni mátrixxal ahol sok a világos sötét kontraszt (felhők ellenben a sötétebb tereptárgyak, házak) és expo korrekcióval nem lehet már korrigálni annyit, ekkor csak nagyjából lesz jó a kép, majd a záridő növeléssel-csökkentéssel belövöm a képet.
-
ottkar
addikt
-
j.bravo
addikt
Állítólag rajzolatban is számottevően jobb lett; hasonlóan a kanyon IS-es kitobihoz (mármint hogy az is sokkal jobb az IS nélkülinél).
Nekem párszor jól jött volna a VR a kitobimba egyébként... fényerő is persze, de a VR-rel is kiegyeztem volna.
Nyilván egyébként mivel a digiszappantartók közül is egyre több modellben van VR vagy hasonló, ide is kell; hámárkétingtezsvírem. De kevés fényben hasznos tud lenni amúgy is.
-
Jinxx
senior tag
Használati nyomok, amiből következik, hogyan használták, nézd meg nem-e nagyon poros belül, nem-e recseg, súrol zoomolás közben, rekesz beugrik-e oda ahova kell, esetleg fókuszteszt, bár ez inkább Sigma betegség
. Nameg én megnéznék egy pár képet ami vele készül. Esetlegesen beszélj meg pár nap próbagarit amíg tudod próbálgatni, és ha nem teccik valami, vissza tudod adni. És sok sikert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest