Hirdetés
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- Honor 500-ak részletesen, minden színben
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Yutani
nagyúr
-
Terek
tag
Azt azért ne felejtsük ki a képletből,hogy a 4000-es Super széria nem hozott ram bővítést így engedhettek az árból de itt most egy 50%-os rápakolás lesz ami a vramot illeti.Szóval ez más felállás lesz mint a 4000-es szériánál.Maradjunk annyiban,hogy az 1000%,hogy nemfognak több vramot adni ugyanannyiért sajna

-
T.Peter
őstag
Nem mindegyik render target-e skalazodik. A render texture sem skalazodik, ha ugy van hasznalva. A collision es geometry nem fix, mivel ezek skalazhatok. A data texture olyan texture, ami valami mashoz tartalmaz adatot, lehet vertex animation texture, noise texture, height texture, mask, stb.
Irtam korabban, hogy fejlesztoi oldalon van egy csomo dontes, amit te a vegen nem latsz, de kihatassal van a pc-s verziora is. A 2k texture limit is ilyen. Beallitjuk, hogy max in game tex res 2k es onnantol minden max 2k lesz, konzolon es pc-n is. Ha nem lenne ilyen korlat, akkor teljesen mas eredmeny jonne ki.Ha a cp-rol ezt irjak, akkor ez azt is jelenti, hogy tobb rammal ugyanugy futna, csak nem kene levenni a textura reszletesseget.
Annyit irtam, hogy abban nem jobb. Az egyertelmu, hogy felhasznalastol fugg, hogy eleg lesz-e a 12gb.
-
T.Peter
őstag
Mit ertesz effektek alatt? vfx? Van meg egy csomo mas is. Rendertarget, geometry, collision, data texture, stb. Ezek nem mind skalazodnak. Plusz ott van az is, hogy van olyan eset, amikor 4k upscale mukodne dlss performance-szal, mert mondjuk a 30 fps meg megvan es valakinek eleg. Ilyenkor a secondary render resolution marad 4k-n ami a post process effekt-eket vezerli. Konkretumot nem fogok tudni mondani, Indiana es cp2077 dogtown reszekrol tudom, hogy nagyon memoriaterheloek, de nem tudom ezeket peldanak mondani, mert nem tudom, hogy megoldja-e, ha csak a texturakat lejjebb veszed.
Can The RTX 5060 Play Cyberpunk 2077 With Ray Tracing At 1080P? Not Really!
Ezt regebben mar linkeltem, erre alapoztam akkor is.Ne mondd, hogy az NV nem tudott volna 16 gigas 5070-et kiadni.
Nem kell ebben amugy egyetertenunk, szerintem fontos lenne a tobb vram, ez majd a 3gb-os modulokkal mint irtam megoldodik remelhetoleg. -
T.Peter
őstag
Nem tudok peldat, altalanossagban irtam, hogy biztos van olyan, ahol annyi nem lenne eleg, mert valami mas is 8 felett akarna fogyasztani, de a lenyeg az lett volna, hogy a textura reszletesseg levetelevel eleg sokat lehet rontani a kinezeten, mikozben ahogy irtad, nincs kihatassal a gpu teljesitmenyere, szoval romlik az elmeny, mikozben a gpu miatt elsosorban nem romlana.
A kozepkategorias reszt elfogadom, igazad van.
az 5070-re azt irtam, hogy nem mindenben jobb, nem azt, hogy nem jobb. Szerintem elvarhato lenne, hogy magasabb szinten levo kartyanal, dragabban, ebben is tobbet kinaljon.
-
T.Peter
őstag
Nem minden esetben lehet eleg a textura minosegenek lehuzasa, es amugy pedig pont az az egyik, ami a legtobbet ront a latvanyon. Pont azzal jatszik legtobbszor elso korben a legtobb fejleszto is, limitalja a textura felbontast 2k-ra es kesz. Tps jatekban ez nem feltetlenul problema, de fps-nel ahol kozel tudsz menni dolgokhoz, eleg ronda minden. Persze van tarhely oldali limit is, ott sem akarjak 100gb-ra novelni a jatek meretet, de ott engedekenyebbek.
5060-5070 nalam a kozepkategoria, also es felso. -
-
Yutani
nagyúr
Most (friss fejjel) PC-n is megnéztem a táblázatodat a 2. oldalon, továbbra is a x060 Ti-re fókuszálva. Írtad is, hogy az Ampere kilóg a sorból a Samsung gyártástechnológia miatt, így igazából technikailag nem a legjobb összehasonlítási alap. Ha így nézzük, a 4060 Ti gyorsabb ~12%-kal egy fele akkora chippel, ugyanazon az MSRP szinten, ami technikailag bravúr, és ezt viszi tovább az 5060 Ti is.
Ugyanakkor elképesztő, amit az alsóbb tierekkel művelt az NV, gondolok itt az azonos tieren belüli áremelésekre, amit csak akkor látsz, ha készítesz egy ilyen táblázatot. Gyakorlatilag 13 év alatt a Tier4A-n belül a $109 GTX 650-től eljutottunk a $430 5060 Ti 16GB kártyáig. Egy USA infláció kalkulátorral a $109 mára $151, szóval bármennyire is szeretik itt a zemberek az inflációt emlegetni, nem magyarázat. Viszont magyarázza az Nvidia zsenialitása, ahogy ezt az egészet lemenedzselte.Egyébiránt ha a 3060 Ti tier-beli utódját nézzük, ami az 5070 Ti, ott $399 -> $749 a változás. Itt is szép emelést látunk, mivel a $399 2020-ban mára csak $500 lenne.

Egy szónak is száz a vége (
), szép munka tőled, le a kalappal! 
-
A "széleslátókör" mértéke miatt írom, nem a cikkedet pécézem
Az, hogy a Samsung 8nm chip az területben nagyobb volt 2020-ban nagyon nem azt jelenti, hogy drágább is, mint a 2025-s feleannyi területű TSMC 4N 
Amire emlékszem, hogy ott 2020 környékén a Samu nagyon aláígért a TSMC-nek, így valószínűleg waferenként olyan 5-6k dollárból (mostani inflálódott értéken 8k USD) gyártott az Nvidiának, míg a mostani TSMC 4NP node az kb 16-20k USD tudtommal. Azaz kimondható, hogy a 3060TI gpu gyártásának a költsége az egy kategoriában van az 5060TI-vel.

-
-
-
gV
őstag
köszi
ebből az jön le nekem, hogy a BW egy mai Kepler 14000 magos GB203 (mai 780) nélkül. ha a 780Ti helyett a Titan Blackel -és a 5090-et Level 0-nak vesszük- nézzük akkor a teljesítmény viszonya a Level 0-5-nek szinte azonos. emellett a 2x ár növekedés L0 és L2-nél is majd közel annyi az L3-nál (aztán ~2.5x a 4-6-nál). -
-
Egyetértek.
Én is ezt gondolom a 5060 helyett lenne jó és Ti re nem lenne szükség.
Én nem igazán értem hogy a felső házban amúgy ahova elférne bőven a Ti kategória miért nincs,( 80 Ti) és az alsót meg teletömik 60-60Ti meg 70 -70 Ti modellekkel,
A 60 mostani teljesíténye pedig jó ( lenne) 75 W ban lecsökkentve 50 nek és 50 Ti nek pedig esetleg 100 ig felhúzva.
Azért nincs értelmes 50 es alternatíva ( mondjuk a 3050 nem volt azért annyira rossz) mert leszorult a portfólió.
A 750 Ti-t már semmi nem fogja überelni, a legjobb kártya volt anno, szerintem jobb volt összeségében ( ár, fogyasztás teljesítmény) mint a 760. -
lenox
veterán
Ujrapozicionalas, ugy hogy nagyobb a kulonbseg a 70 es 80 kozott az a szethuzas, nem?
Igy van, azert is nem ertem a fanyalgast, 90-ek overkill kartyak, csak mert blackwellnel extra overkill, attol nem lesz az 5060 rosszabb.
Egy 75 wattos 5050 16 gb tammal es passziv hutessel, nekem ilyen kene. Egy RTX 2000 Ada-t faragok, az jo lenne, csak meg passziv hutes nincs hozza.
-
lenox
veterán
Pascalnal 1070-tol 1080-ig 3 szint volt, elotte 2, Ada-nal 5. Van logikaja, hogy arban es felepitesben is kicsit szethuzzak, en nem latok semmilyen dramatikus visszavagast. Az arak nyilvan mennek fel, sok okbol. Szerintem az erdekes meg, hogy HD casual gamingre melyik generacioban melyik alkalmas, szerintem ott se az jon ki, hogy regen a 1060 is eleg volt, most meg mar csak az 5080, hanem pont forditva.
-
lenox
veterán
#50935 alapjan feldolgozokat nezve legnagyobb chiphez viszonyitva:
3070 - 54.7 %
4070 - 31.9 %
5070 - 25 %x080-hoz kepest:
3070 - 67.6 %
4070 - 60.5 %
5070 - 57.1 %Csak egybitesen szamolva jon ki, hogy ez ugyanaz, elsonel 46%-ara, masodiknal 84%-ara esett ket gen alatt a viszony, Tehat ahhoz kepest, hogy az nv fele akkora chipet ad a 70-es kategoriaban, mint korabban, valojaban minimalisan nott a 70 vs 80 kozotti lepcso.
-
Egyetértek Az egész megoldasa az lett volna,ha eggyel.lejjebb teszik a kartyakat.Ha az 5070 Ti most 549 ert 5070 kent jott volna ki mar elegedetten dolnenk hatra.Ugyan ez lefele a kis kartyaknal.
Így most a 3060 Ti-4060Ti- 5060 Ti összesen kb 20% elorelepest fog adni,de szerintem ugyan ez lesz Amd nel 7700 szintjen.
Megoldottak AMD helyett azt hogy ne legyen monopol eljaras.20% ra fel fognak menni,AMD csereben 2 hónapra visszafogta a kartyak piacra dobasat.Gondolj bele,ha 4-5 honapja mar piacon vannak ezek az AMD kartyak,mikozben Nv nincs sehol.Szerintem AMD ezert fogta vissza januartól hónapra a piacradobast,Nvidia miatt.
Meresz konteó nem? -
X2N
őstag
Tudnának jó kártyákat csinálni csak nem akarnak. 2 éve is azzal a 12GB-os 4080-al próbálkoztak, tényleg nem értem ezt a bandát már. 5070-es is akkora vicc már h ennél lejjebb nincs is, minek ezekre a 60-as 50-es kártyákra pazarolni a gyártósort? Tele vannak a boltok régi sz@r kártyákkal.
-
Ok, megbeszéltük.

Őszintén most ki az aki csodát várt itt ezektől az SKu-któl ? jelenleg a 9070 800 euro ha van, az 5070 Ti 900+ Euro ha van.. messze van a mainstream kategóriától mindegyik.
Szerintem fogják páran venni ezeket majd ,mert nem telik másra, ez van.
Ha meg nem az is egy jelzés. -
hahakocka
őstag
Alsó kategben most pl ha megoldják a driver gondokat (lassú procival nem elég gyorsulás), az Intel B580 a legjobb vétel amúgy a srác nem tudom miért nem említette azt is! Itthon is 130e ft körül van most. Az RX 6600 (s XT) at viszont mai napig viszik s ajánlják egymásnak az emberek nézd meg a további alfórumokat akár most már használtan is viszik. Most nem világmegváltásról beszélek hanem aki utánakérdezett és kutatott végül sokan 6600xt-t vettek 3050-3060-4060 helyett. A nagyon jó ár-érték miatt s ha undervoltolják 90-100 Wattból megvan bőven.
-
FLATRONW
őstag
Nem beszélve arról, hogy a Polaris/Vega korszakban volt az AMD teljesítmény/fogyasztása a mélyponton. Ha minden mástól is eltekintünk, egy 1050 Ti egy utcahosszal bajnok volt ilyen szempontból, ami önmagában is egy jó részét, ha nem az egészet visszahozza a extra árának.
-
hahakocka
őstag
Mint mondottam a stílusával én se értek egyet. De tény hogy a legtöbb játékos eleve nem erre a középkategóriára targetel pl a Steamen se. S az is tény hogy kevesebb a vram ezeken a kártyákon s akkor is ha pl egy 4060 8gb 7600xt 8gb van vagy mellé egy 12 gb os Intel vga, akkor is az NV fog nyerni az adott vásárló választásában. Vagy ott az említett 1050-1050ti vs RX 470-570 esete. Meg az is igaz sajnos hogy technikailag a legtöbb vásárló nem érdeklődik, nem nézi a dolgokat, csak a marketinget hallja meg sokszor max . , s néha azt vissza is mondja utána. S ez nagyon sok más helyen így van, nem csak a VGA-knál. Sokszor itt is érzelmi döntés van, logikai vagy technikai helyett. Meg hogy régen 15 éve is jó volt az NV driver most is jó pl. AMD meg rossz volt driverben és amúgy is sokat eszik a CPU is. Mai napig sok helye olvasom vagy élőben hallom ezeket.
Igen ott az 1660 super volt a best a NV kártyák közül. -
-
-
Ribi
nagyúr
Nekem is vannak ötleteim, hogy hogyan nézhet ki, esetleg mi történhet, talán ez meg az van. Csak sajnos ez egyenlő azzal, hogy halvány lila fingunk sincs az egészről. Itt a fórumon, senkinek. Mint mondtam, lehet kitalálni dolgokt, de 0 tényszerű infó lesz. Nem, nem akarok vitát folytatni, mert tudom hogy csak találgatás. Ez nekem nem konstruktív. Viszont ha valaki azt írja, hogy itt bárki leírta, hogy hogy van, akkor az nem igaz. Ez pedig egy másik dolog. Nem az hangzik el hogy hogyan van, hanem hogy szerinte hogyan lehet, esetleg, talán, stb. Csak a megfogalmazás zavart, mert itt senki sem tudja hogy van ténylegesen.

lenox: "Udvariasan azt mondja, hogy ez qrvara nem igy van"
Én is írhatom, hogy qurvára úgy van, de ettől egyik sem lesz igaz. Nem tudjuk hogy igaz, vagy hamis. -
Én még anno emlékszem, (mert volt ilyenem, kucc kucc) hogy a Sapphire Toxic 6950 → 6970t flasheltem (10-15 évvel ezelőttről?), mert csak firmware szinten volt tiltva a cucc, de a chip az teljes volt / nem volt hibás sokszor.
Nah ilyen tudtommal már abszolút nincs, firmware alatti beégett cucc ez a ROP/SM, és már a gyárban égetik rá a kártyára. És alapvetően (ha jól tudom) már redundancia sincsen, maximum data center chipben, hogy kevesebb legyen az RMA, de ezt nem kötik az orrunkra.
Szinte biztos, hogy a gyártók így kapták ezt a csökkentett Blackwellt az Nvidiától, és hibásan, azaz ez az Nvidia sara.
Az, hogy a gyártó (mondjuk Zotac, mert az volt az első eset) csinál egy 8/12/24 órás tesztet a kártyán, az csak azt jelenti, hogy átment x terheléses teszten, de nem nézi meg a gyártó az SM számot.
Ezután a botrány után nem csodálnék, ha a gyártók betesznek plusszban egy SM számolást egy ideig, mert minden RMA plussz meló és pénzbe kerül

-
Redditen felvetettem a témát, azt mondták, hog az 5080 BIOST igazából te feltehetnéd másik kártyára is( már ha tudnád) nem követi le a ROP számot.
Azt mondták régebben ezt csinálták is, nem tudom melyik kártyáknál,de aztán NV ezt letiltotta valami módszerrel.
Szerintük ez nem szándékos hiba volt , majd kiderül talán .
Egyelőre én skippelem ezt a generációt, szerintem 1 éven belül itt lépnie kell az Nvidiának erről. -
-
Ribi
nagyúr
-
-
yarsley
aktív tag
Asztali vagy laptop 4060-ról beszélünk?
Elvileg Strix Halo laptop 4070-et veri (ha minden igaz holnap lejár az NDA...), gyakorlatilag meg Strix point kint van a piacon és kb csak Nvidia dgpu-s modellek vannak belőle arany áron, úgy meg nincs értelme játékos laptopnak... -
X2N
őstag
Ha most/jövőben kéne gépet építeni/erre cserélném a mostani konfigom(4K 24" IPS monitort használok):
15-16"1440p/2560x1600 oled kijelző 240Hz HDR500 (laptop kijelző, asztaliba ilyet nem kapni, megszívtam)
új ryzen 24magos X3D cache, underclock/undervolt
48GB DDR5 6000Mhz, vagy amit támogat majd az új ryzen
4090 mobile (ez beteg, 4080 spec, 3090Ti teljesítmény, 150W fogyasztással)(ilyet asztaliba szintén nem kapni) -
X2N
őstag
Nézőpont kérdése de tényleg. Nem kevés, ha az IGP-hez képest nézzük. Én is játszottam vagy fél évig 7950X IGP-n amin 30%-ot tuningoltam, egy skyrimet elvisz de kompromisszumos még 1080p- is. De baromi kevés ha az átlag GPU teljesítményt nézzük ami ma kellene 1440p és felett játékokba, és akkor még RT sehol nincs. Ilyen 1080p és alatti megoldásokra, nem AAA játékokra vagy multis lövöldékre mindegy nem?
b.-5090-es szériát hasonlítottam a 4090-hez. Majd megnézzük mit javított a 9070XT a 7900XTX-ez képest.
-
-
A “gamer” játékosok közül is csak egy szűkebb kisebbség, amely kicsengeti az 1000 dolláros kártyára az 1500 pénzt, vagy a 2000 dollárosra a 3000 pénzt az alap kiszerelésekre. Ki kell várni, míg lekorrigálja magát a piac.
Innen a fórumból is csak kevesen, az abszolút enthusiast fogja kiadni a 2500/2800 usd + áfát egy prémium 5090ért. Szerintem
Az is valahol nonszensz, hogy az Asus a 2000 msrp-re 2800-t kér az Astralon…
U.i.: kompjuter impérium meg ott rohadjon meg, ahol van
-
yarsley
aktív tag
Az a baj hogy így két év távlatából már nem vagyok biztos benne, de szerintem pont a sima 4080ból volt készleten mert az 1200-as árcédula kiverte a biztosítékot sokaknál, míg 4080S-t tényleg elkapkodták mondjuk az első 1-2 hónapban. MAX 2. hónapra szépen beállt a kínálat belőle.
4070superre megint nagyobb volt a kereslet mint a simára, de ott már az első hetekben is hullámzó volt a kínálat, aztán 1 hónapon belül beállt normális szintre.
4090-t meg 4070ti-t nem követtem. -
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
-
Kajoszbobber
lelkes újonc
Gondolom nem ismeretlen fogalom neked sem a technikai analfabeta ember aki a bekapcsolo gombot is csak magyarazas utan tudja hogy mit csinal.... Nem veletlen van nagy rahagyas az alkatreszeknel a gyarto reszerol a tapegyseget illetoen. Sok ember letezik, muszaj felkeszulni a legvadabb dolgokra is. Persze ki lehet forgatni azt amit irok, ha igy jobb
-
Az nem stimm,el hogy nincs rá bizonyítékod valójában ez egy állítás bizonyíték nélkül.Akapzsi Nvidia és a jótáékony AIB ok.
Én a józan paraszti ész híve vagyok egy cég sem hülye ,sem az Asus sem a Gigabyte sem az MSI ,de említhetnám a PNY-t, Palit. gainward, vagy az Inno 3D-t akik olcsób moddellekkel rendelkeznek,hogy megfelelő nyereség nélkül áruljon videókártyát az Nvidiának pusztán szereteből. Ha nem éri meg egy multi cégnek akkor nem árulja és fektet bele pénzt és költségeket. Ez sokkal öszetetteb kapcsolat amiben az Nvidia GPU kat bedobják a lapsokba ás a professzionális kártyáikba workstation állomásaikba is stb stb.. -
Kapzsiság, ez egy butacska szó szerintem egy termék eladásból és fejlesztésből élő cég esetében akinek nem igazán vabn konkurenciája. Pont annyit keres az Nvidia a gaming szemgensben mint ezelött 8 éve. Ez azért érdekes dolog.
AZ Apple állítólag 10 dollárból rakja össze a szifon 14 -et.Megveszik az emberek 1000 dolláros áron?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Linux Mint
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Szólánc.
- Honor 500-ak részletesen, minden színben
- YouTube
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA GAMING 10GB GDDR6X (10G-P5-3897-KR) Videokártya
- Gainward Phoenix 3080 10G golden sample
- RTX 5000-ES SZÉRIA ÚJONNAN GARANCIÁLIS ELADÓ TERMÉKEK! 5050, 5060, 5070, 5080, 5090.
- Gigabyte AMD Radeon RX 9060 XT GAMING OC ICE 16GB(Bontatlan)
- PowerColor 9070 XT Hellhound Spectral White OC 16GB - Garancia 2028.05.28 - BESZÁMÍTÁS
- Elden Ring PS5 játék
- Samsung Galaxy S23 Ultra Green 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, 200 MP kamera, beépített S Pen
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3917, 100% Akkumulátor
- Jura Impressa F70 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

), szép munka tőled, le a kalappal! 
Az, hogy a Samsung 8nm chip az területben nagyobb volt 2020-ban nagyon nem azt jelenti, hogy drágább is, mint a 2025-s feleannyi területű TSMC 4N