Hirdetés
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Yettel topik
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Hivatalos képanyagon a Xiaomi 15 Ultra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Íme az új Android Auto!
- Mobil flották
-
Mobilarena
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Rtx-ekre csak aláírt biost lehet rárakni. Falcon security kidobja ha nem aláírt kerül rá.(Nem bootol be) Viszont lehet keverni a gyártókét.
Bios csak a max TDP-t és OC-t enged, esetleg ram időzítéseket.
Minden mást a GPU belső fw-je szabályoz. Azaz egységeket is ezen a belső fw-en lehet állítani. Prociknál is van hasonló megoldás. Régen fizikailag az i5 és i7 totál ugyan az volt csak átbillentettek egy két dolgot a proci belül.
Régóta is lehetett mókolni még AMD-nél is pl vega56-ra a 64-es biost ami nem oldott fel egységeket de limiteket igen.
Ma is van ilyesmi azaz a top vízhűtős nagy TDP-s kártya biosát a full alap referenciára is lehetet rárakni.
Régen sokkal jobb dolgokat lehetett elérni bios modokkal,ma már szinte semmit.
Gyártási hiba nem lehet rop hiány, ez konfiguráció kérdése. Ha kevesebb vagy hibátlanok egységek azt is be kell állítani.
4090-esből is csak beállított selejtek voltak. 3090-nél is a ti volt teljes és az sem annyira elterjedt kártya volt.[ Szerkesztve ]
-
válasz
deathcrow42 #50244 üzenetére
+gbors
Van azért egy TSMC is aki gyárt és ellenőriz, onnan már úgy mennek ki a GPU-k hogy célirányosan egy SKU hoz, az után fizet az Nvidia nekik, ott is tiltják le a hibás részegységeket a gyárban, hogy abból 5070 Ti vagy 5070 lesz.. Most az hogy a TSMC-től az Asushoz, Zotachoz közvetlenül mennek a chipek az szerintem valószínű. Nem tudom, hogy ebben maga az Nvidia hogyan működik közre? ha jól tudom a memóriát és a GPU-t ő rendeli az AIB partnerek felé és TSMC szerintem közvetlenül szállítja a gyártók fele a cuccot.
Nvidia hivatalosan felvállalta az ügyet és azt mondja hogy 0.5 % az érintett a legyárott chipeknek, azaz nem tagadják, hogy történt hiba és elvállalták az RMA-t valamint a cserét is.
Ők az AIB partnerekre mutatnak amúgy, tehát most jelenleg az van hogy nem bújkálnak, hanem adtak ki hivatalos közleményt hogy igen, van selejt és hibás gyártás történt.
Most ez mögé lehet feltételezni bármilyen aljas dolgot, de ha én ezt nem teszem akkor Nvidia fan vagyok ha meg te teszed akkor meg Nvidia hater vagy azért.de reálisan azért nem tudjuk mi történt, az biztos hogy nem tagadják és gyártási hibát írnak ez a tény...
Amúgy meg Dr. Vga [link] úgy cserélgeti az Nvidia kártyákon a BIOS-t ahogy más a gatyáját szóval ez miatt is vannak kétségeim hogy a BIOS megakadna pár rop hiányától mikor minden más stimmel.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
What's new in NVIDIA app 11.0.2.337
Updated DLSS Overrides to include the latest transformer K model for DLSS Super Resolution.
-
Nem értem ezt a hozzáállást, szó nincs halvány lila fingról, a részleteket nem ismerjük, azok meg nem feltétlen számítak túl sokat. De mindegy.
#50241 b.: OK, de pontosan mi az, ami átment? Hacsak nem képes a GPU saját maga detektálni a részegységeit (amit személy szerint kizártnak tartok - és ha mégis igen, akkor meg az a kérdés, hogy miért csak a ROP érintett), akkor valamiért mindegyik típusnál készültek és alkalmazásra kerültek olyan konfigok, amik 8 ROP-pal kevesebbet tartalmaznak, mint a standard. Miért készült egyáltalán ilyen konfig? Hogy került a standard és a csökkentett ROP-os konfig párhuzamosan alkalmazásra? Ezt "gyártási anomáliának" nevezni erősen szőnyeg alá söprős feeling, és jellemzően valami sumákságot takar.
#50244 deathcrow42: hát, az AIB-ok felelősségét éppen lehet feszegetni, de csak ott, hogy nem fogták meg a hibát a saját QA-jukon, nyilván a keletkezéséhez semmi közük.
[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
Olyan ertelemben nem tudjuk, mint ahogy azt sem tudjuk, hogy nemelyik szaz forintos erme nem alakul-e gyemantfelkrajcarra. Vagy van ilyen, vagy nincs, senki se vizsgalta meg mindet, mindenesetre azt azert tudjuk, hogy ha lenne ilyen, akkor tele lenne vele az internet. Szoval kozvetett bizonyitek azert van ra. De nem tudjuk, valoban, en is keresem a gyemantfelkrajcarokat. De persze tolem lehetsz laposfoldhivo, ha ugy tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
Nekem is vannak ötleteim, hogy hogyan nézhet ki, esetleg mi történhet, talán ez meg az van. Csak sajnos ez egyenlő azzal, hogy halvány lila fingunk sincs az egészről. Itt a fórumon, senkinek. Mint mondtam, lehet kitalálni dolgokt, de 0 tényszerű infó lesz. Nem, nem akarok vitát folytatni, mert tudom hogy csak találgatás. Ez nekem nem konstruktív. Viszont ha valaki azt írja, hogy itt bárki leírta, hogy hogy van, akkor az nem igaz. Ez pedig egy másik dolog. Nem az hangzik el hogy hogyan van, hanem hogy szerinte hogyan lehet, esetleg, talán, stb. Csak a megfogalmazás zavart, mert itt senki sem tudja hogy van ténylegesen.
lenox: "Udvariasan azt mondja, hogy ez qrvara nem igy van"
Én is írhatom, hogy qurvára úgy van, de ettől egyik sem lesz igaz. Nem tudjuk hogy igaz, vagy hamis.[ Szerkesztve ]
-
Én még anno emlékszem, (mert volt ilyenem, kucc kucc) hogy a Sapphire Toxic 6950 → 6970t flasheltem (10-15 évvel ezelőttről?), mert csak firmware szinten volt tiltva a cucc, de a chip az teljes volt / nem volt hibás sokszor.
Nah ilyen tudtommal már abszolút nincs, firmware alatti beégett cucc ez a ROP/SM, és már a gyárban égetik rá a kártyára. És alapvetően (ha jól tudom) már redundancia sincsen, maximum data center chipben, hogy kevesebb legyen az RMA, de ezt nem kötik az orrunkra.
Szinte biztos, hogy a gyártók így kapták ezt a csökkentett Blackwellt az Nvidiától, és hibásan, azaz ez az Nvidia sara.
Az, hogy a gyártó (mondjuk Zotac, mert az volt az első eset) csinál egy 8/12/24 órás tesztet a kártyán, az csak azt jelenti, hogy átment x terheléses teszten, de nem nézi meg a gyártó az SM számot.
Ezután a botrány után nem csodálnék, ha a gyártók betesznek plusszban egy SM számolást egy ideig, mert minden RMA plussz meló és pénzbe kerül
[ Szerkesztve ]
-
Nem a mesélő képességeidre vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy mire alapozod a felvetést. Nyilván egy olyan sztorihoz, hogy egy usernek elkezdenek fogyni az ALU-i, valami bizonyíték sem árt
Azt egy szóval sem írtam, hogy fogalmam sincs az egészről, csak azt, hogy nem tudom, részleteiben hogyan működik a dolog. Abban eléggé biztos vagyok, hogy valahol (ha nem a BIOS-ban, akkor alatta) kell lenni egy konfigurációs rétegnek, ami megmondja, hogy a GPU alegységekből melyik használható és melyik nem. Ez a réteg elvileg lehet dinamikus, és maga a GPU elő tudhatja állítani, csak egyrészt ez sokkal drágább megoldás, mint behajítani egy statikus mapet, másrészt lennének olyan következményei, hogy nem tönkremennek, hanem degradálódnak a chipek mondjuk egy SSD-hez hasonlóan, ilyesmiről pedig még sosem hallottam (de ha van, akkor érdekelne a leírása).
Szóval nem ennyi a történet, de ha nem akarsz konstruktív vitát folytatni, akkor nem akarsz.#50237 b.: gondolom, ha a BIOS nem követi az egységek számát, akkor bekéri valahonnan lejjebbről. Ez ugye megnyit egy olyan lehetőséget is, hogy igazából a chipekben ott van a teljes mennyiségű ROP, csak valamiért rossz konfigurációt kaptak. De véletlennek ezt is nehezen tudom elképzelni, valaki ebben sáros.
-
lenox
veterán
Udvariasan azt mondja, hogy ez qrvara nem igy van, a gyarban tesztelik, ami nem megy le lesz tiltva, ha kesobb romlik el, akkor annyi a kartyanak. Ez a kesobb elromlo rop, ami a gyarban meg jo volt ritka esemeny, nincs automatikus letiltasra felkeszitve a kartya. Nem is hallottal soha olyat, hogy valaki gariztatni vitte volna, mert amikor vette meg x rop volt, most meg 8-cal kevesebb, azert, mert nincs ilyen.
-
Pascal óta user nem nyúl bele a GPU konfigba, legalábbis ilyen szinten nem.
Régen lehetett TDP-t, memória vezérlőt állítani (pl hibás ram esetén letiltani komplett részt, kepler és maxwell1-esig, így nem kellett kidobni a kártyát ramhibánál persze itthon inkább nekiálltak megsütni a kártyákat) -
Redditen felvetettem a témát, azt mondták, hog az 5080 BIOST igazából te feltehetnéd másik kártyára is( már ha tudnád) nem követi le a ROP számot.
Azt mondták régebben ezt csinálták is, nem tudom melyik kártyáknál,de aztán NV ezt letiltotta valami módszerrel.
Szerintük ez nem szándékos hiba volt , majd kiderül talán .
Egyelőre én skippelem ezt a generációt, szerintem 1 éven belül itt lépnie kell az Nvidiának erről.[ Szerkesztve ]
-
warcat
veterán
A hiányzó ROP-ok nem meghaltak csak úgy hanem gyártás után/során hibásként le lettek tiltva
A leginkább valószínű forgatókönyv szerint a nagy kapkodásban elküldték a szemetes tartalmát is jó GPU-ként, vagy összecserélték és a jó ment selejtbe.[ Szerkesztve ]
-
Ribi
nagyúr
válasz
deathcrow42 #50234 üzenetére
Mert miből lehet tudni hogy ROP halál-t kapott 1 kártya és azért ment tönkre?
warcat: Lehet, bár ilyen sem fordult még soha elő. Ezek meg szerintem nem szoktak kapkodni. Valaki biztos lekaparta a "defektes" feliratot a láda oldaláról
.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
yarsley #50153 üzenetére
Hivatalosan szerintem megsemmisítik, gyakorlatban meg kínába kötnek ki újjáépítve AI szerverfarmon. 4090-esekről szokták lehámozni a GPU-t aztán megy gyorsítónak 2x mennyiségű rammal. Itt is esélyes hogy ez lesz belőle. Szóval viszont látjuk majd az RMA kártyákat Alin más márkaként. Akkora nagy az igény rá hogy bőven megéri nekik építgetni ilyeneket.
De pl Amazonnál a nem használt kártyákat, procikat kiszivárogtatják ebayre megsemmisítés helyett. Nem egy Amazonos procim és videókártyám volt.
[ Szerkesztve ]
-
-
Ez elég futurisztikus, de ez önmagában nem érv, úgyhogy inkább kérdezek kettőt:
1. Hallottál már olyan kártyáról, amelyikről azt reportolta egy user, hogy idővel kevesebb részegység lett benne? Bármiből?
2. Mi oka lenne egy cégnek arra, hogy az általad elképzelt meglehetősen bonyolult öndiagnosztikát alkalmazza egy egyszerű statikus layout-konfiguráció helyett? -
Ribi
nagyúr
Fel van készítve, de általánosságban. Bármikor megdögölhet 1-1 tranzisztor bárhol a közel 100 milliárdból, ezt a chip magától megoldja. Ugyan így ha nagyobb egységek lepusztulnak is működőképes marad. Nekes sincs fogalmad az egészről, nekem sincs. Csak találgathatunk.
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
-
-
DudeHUN
senior tag
Ez nem hiba. Erről is tudtak. gbors is párszor leírta miért.
Ha veszel egy 4 hengeres motorral szerelt kocsit és egy három hengerest kapsz nem mondod azt "Jó ez. Vettem volna mástól?". Nem azt kaptad, amiért fizettél. Ezért is cserélik. Tök nyolc másik gyártó mit ad ki. Nem is értem ehhez a témához, hogyan jön az AMD amúgy.
AMD meg esélyes ezt is elbénázza, ahogy szokta imho. Szóval tőlük aki megváltást vár az eddigi évek tapasztalatai alapján rossz helyen keresi az élményt. -
Ribi
nagyúr
-
hahakocka
őstag
Na a végén így lesz meg a 40% share AMD nek ha ennyi negatív dolog történik már lassan minden hétre 1-2 ilyen dolog.
De teljesítmény is és az ár harmatos. Volt annó az egyik NV driver általi lassulás is pár hete, de talán azóta azt fixálták
-
válasz
Hellwhatever #50214 üzenetére
-
DudeHUN
senior tag
válasz
Hellwhatever #50214 üzenetére
Cserélve lesz az, amire garancia igény érkezik. Nem ugyanaz.
-
Ha a BIOS erre nincs felkészülve, akkor egyszerűen nem működik a kártya. Megy a csomag a ROP-oknak, és fehérzaj jön vissza. Vagy ilyesmi. Kevesebb ROP-pal (vagy bármivel) működő kártya csak úgy van, ha erre fel van készülve a firmware (vagy nem tudom, van-e valami mélyebb réteg, ami a HW és a SW között közvetít) - azt is tudnia kell, hogy miből mennyi van, meg azt is, hogy ami hiányzik, az honnan hiányzik. Szóval ez GTX 970 revisited, annyi különbséggel, hogy a memória és a ROP-ok nincsenek szorosan csatolva, szóval itt csak ROP hiányzik.
-
Terek
tag
válasz
Devid_81 #50196 üzenetére
Ezekben még csak szo-szo a dolog.De milyen szépen fog mutatni az amúgy is hurka vga-kon mint az 5070 meg 5060ti
5070 - 64 helyett 56 rop,meg 5060ti - 48 helyett 40
Elég csúmyán elszemtelenedett az nv.Kimaradt(netán szándékosan?) hotspot szenzor(ami vga-t ment ezzel fölös vitatkozni),physx lelövése régebbi játékoknál,újabb egy tier-el följebb árazás.Kijárna már egy nagy zakó nekik
-
Az Nvidia reddit folyamából. Már a sokadik kiposztolt 5070Ti ami hozza az alap 5080 számokat..15%
-
hokuszpk
nagyúr
-
yagami01
aktív tag
Nálad vettem észre, hogy írtad, hogy eltűntek az aláírások. Nekem fel se tűnt, valszeg többek között azért, mert nem használtam. Itt van kettő hivatalos magyarázat:
1.
" A Prohardver 25 éves. Ujjsebző aluházak között indultunk Windows 98-cal, 56k modemmel. A PH designja pl. ezért lett olyan funkcionalista, és bár volt pár ráncfelvarrás, a régi és a mostani design nagyvonalakban mégis hasonlít.
Lehetséges, hogy itt a régi jó dolgok sok tekintetben megmaradtak mint egy skanzenben, de a világ halad.
Demográfiai tény, hogy azokra, akik anno itt voltak, kizárólag azokra számszerűen már nem lehet építeni egy vállalkozást (bár még közülük is azért sokan igénylik a változást).
Ha viszont nem követjük a világot, teljesen avittá válunk. Sajnos nincs olyan opció, hogy bár a világ változik, és már a harmadik emberi generáció születik meg azóta, a Prohardver legyen változatlan.
Sarkítva: vagy adományokból vegetáló skanzen vagyunk, vagy piacról élő cég.
Nem sarkítva: vért izzadva próbáljuk cipőskanállal az új dolgokat a régi keretek közé beszuszakolni. Igen, múltkor eltűnt a hardveraprós hirdetéslistázóból, hogy hányan szóltak hozzá egy hirdetéshez, most pedig az aláírás, de másik 98 dolog még a régi.
Rá lehet feszülni erre a pár veszteségre, lehet citerázni az idegszálainkon, de haladni kell a Core-ral, nyitni a zoomerek meg mindenki felé úgy, hogy amit lehet, megőrizzünk a 25 évvel ezelőtti jó dolgokból.
Ennek most az aláírás áldozatául esett, tényleg sajnálom, én is bírtam. Igen, biztosan meg lehetne hekkelni, de ez annyi plusz feladatot jelentene, amit nem bírunk megoldani, sokkal fontosabb dolgokat is alig győzünk. "
2.
" semmilyen többletfeladatot nem okoz megjeleníteni, egyszerűen fölöslegesen tördeli a fórumban a kommentfolyamot és kiszedtük. nem kell ezt túlgondolni, se igazolást kérni róla, meg 4 oldalas indoklást, teljesen belehergeli magát pár ember a topikban.
úgy gondoltuk, hogy tök fölösleges egy-egy ember aláírását mind a 14 kommentjénél kiírni, ott van az adatlapján és kész. körül is néztünk a világban, hogy mások hogy szokták és nyugtáztuk, hogy alapvetően 20 éve volt ez divat a phpbb fórumoknál.
hát kiszedtük.
minden egyes változtatásnál az van, hogy a változásokat utáló userek hatalmas patáliát csapnak. tehát a patáliából még nem feltétlenül következik, hogy a változtatás egy elhibázott valami volt. néha az, ezt ki kell szűrnünk a bejövő kommentekből és adatokból és olyankor korrigálni. volt erre is példa, meg arra is, hogy maradt az új megoldás. "
Forrás és diskurzus: PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
LogOut "írás": R.I.P. Aláírások
Számomra jó hír, hogy elvileg lesznek upvote-ok. Az számomra nem, hogy ez lehet egy alternatív nézethez lesz kötve. De ennél többet nem szeretnék itt offolni, csak nem láttam amott a hozzászólásod és tájékoztattalak, ha már felmerült Tőled a dolog. Meg másokat is. -
[RTX 5090 Roundup - 8 Models Tested & Compared]
Nadalina
Az összes ROP megvan, azt írja[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Windows 11
- LEGO klub
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Citizen
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- További aktív témák...