- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25359 üzenetére
Ja, értem... Én úgy gondolom, hogy csupán arról van szó, hogy eddig nem vettem észre a hibát, vagy a régebbi VLC nem hozta elő, vagy a régebbi file-jaim kodekjei. Mindenesetre amivel korábban teszteltem, az most is stabil a régi feszeken, tehát degradálódásról nem beszélhetünk szerintem.
Terheléses tesztet jópár órát kapott, tény, hogy ez igen megterhelő, de szerintem aki rendszeresen renderel, vagy videókat kódol, az hoszabb távon bőven felülmúlja az én elmúlt időben főleg netezős, kicsit játszogatós, filmezős, zenehallgatós felhasználási módomnak. A C0 kb. egy bő fél évig volt kapható, 2009 Q3-tól 2010 Q1-ig. Nekem 2010. 06. 22 óta van D0-m [link], ennél a legkorábbi példány is csak 3-4 hónappal fiatalabb....
Új egeret 3 tűzgombbal?
Logitech G9-em van már jóideje, arra olyan makrót programozol bármely gombjára, amit csak nem szégyellsz, szó szerint...
Szerk: Ja, látom, triplán küldtem, 3 különböző időpontban...
Nem vágom, miért...
Netbookomlehet benézett vmit.
Ahogy látom, lehet, véletlen szerkesztés helyett új hozzászólásokat szerkesztettem? XD
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25339 üzenetére
Nem hiszem, hogy degradálódás lett volna. Sokkal inkább valami olyan utasítást használt a videó, amit nem használ a Linx, így nem tesztelődött le, és ezen tudott hibázni a cucc. A proci a jelenlegi emelt feszen is 1,265 körül van belőve, max terhelésre ugrik fel 1,25V valósra, eddig ennyit se kapott, QPI-fesz 1,25V volt ram 1,6V, hőfok alig 70 fokra ment fel Linx alatt. Ha ezen másfél év alatt kinyúlik, akkor másoknak már rég nem lenne szabad működnie....
Ugyanúgy, amiért a furmark nem jó VGA-tesztnek (nem teszteli minden részét a VGA-nak) ugyanúgy a proccis programok se jók mindenre....Aki amúgy abszolút stabilitásra vágyik, az felejtse el a tuningot. Tuning nélkül az I7 egy igen megbízható platform.
(#25340) Qru: Az a proci életében nem kapott 1,375V nál nagyobb QPI-t, 1,35V Vcore-t,és 1,65V DRAM-ot. Ezeket is csak egy-egy rövidebb tesztre. A 24/7 beállításom nem linkelem, már úgyis mindenki unja, azt használom évek óta....
(#25344) katt777: Milyen lehetséges probléma? Nem egészen értem....
Azt meg megint nem hiszem, hogy külföldön régebb óta használnak I7-et, az enyém a korai D0-k közül való, másfél éve megvan...
(#25345) subaruwrc: Szerintem a VGA-val többet tudnál spórolni sokkal.... Nekem a 4890-em egy üresjárati 100/225Mhz-es 0,95V-os profillal több, mint 40W-al evett kevesebbet üresben, terhelésben pedig levettem 775/925-re, 1,18V-on (gyári:850/975@1,32V), és úgy is jóval kevesebbet kajált, és alig volt lassabb.
(#25354) mpierre:
De 1Mhz-es CLK-val kétlem, hogy bármilyen lap megmozdulna... De szerintem 100 alatt se nagyon...
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #25344 üzenetére
Igen szomorú lennék ha ennyire nem bírnák a feszt. Főleg ha az Intel által specifikáltakat betartjuk. De azért még ne kongassuk a vészharangot sztem.
subaruwrc: Nekem az egyel kisebb feszlépcsőn már nem volt stabil turboval, így maradt ezen a feszen. Load-ban ledropol 1,032V környékére. De ugye nekem csak C0-om van.
mod: Amúgy nálam is net, meg 1-2 játék. Most pl Mafia 2-t nyomom, (az nvidiától ingyen megkaptam ilyen promó ajándékként). GTX260 216SP 685/2100-on, proci akapon csak natív 4 magon + turbo, ram 1066 CL8 1T és 50fps-em van. Igaz PhysX off és csak 1680x1050-ben de minden más fullon.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25279 üzenetére
Ha tesztekkel is igazolható, miért nem prezentálsz gyorsan egy tesztet? Én megtettem többször is.
Ez a "HSM-nek ne higgy" így magyarázatként elég gyenge.
Arra a bűn lassúra is azért kíváncsi lennék, mit is jelent....Én rendes tesztekkel igazoltam, hogy egy 1200@Cl6-os ram is igen potens, simán pariban van egy 1600@CL9-essel. Ráadásul éppen neked csináltam őket egy hasonló beszólásra, hogy "1400-on nagyon lassúnak tűnnek, ..."....
(#25284) OldJohnny66: Itt egy elég komoly memóriateszt, 1200@CL5-től tesztelnek itt mindenfélét 2000@CL8-ig, elég alaposan: [link]
Amit látni lehet, több általános alkalmazáshoz inkább az órajel jön jól, viszont játékokhoz fontos nagyon az időzítés is. (A 3,8Ghz+SLI-s tesztben az 1200@CL5 végig pariban van a 2000@CL8-al.) Én továbbra is azt tanácsolom, vagy egy 1600@CL6 esetleg CL7 kittel jársz a legjobban, vagy egy olcsóbb 1866@CL8 körülivel. Ami még szóba jöhet, egy olcsóbb 2000-es CL9, aminél intenzíven reménykedsz, hogy bírja 1800@CL8 körül.(Elvileg bírniuk kéne) Ahogy nézegettem, elég mókásan összevissza árak vannak, úgyhogy az is beleszólhat a döntésbe.
-
OldJohnny66
tag
válasz
katt777 #25279 üzenetére
Először is köszi a segítséget, de szerény tudásommal, nem lenne etikus, ha az előtted szólók válaszait, és segítőkészségét figyelmen kívül hagynám, amit, nem is teszek! Bár ,csak néhány napos a regem. , de előtte több, mint fél évig olvasgattam a hsz-eket, köztük a Te cikkeidet is, amik nagyon figyelemre méltóak és tanulságosak is. Viszont, mivel az I7-es konfigból még csak egy 950-es proci áll rendelkezésemre, ( bár nagyon remélem, hogy ez napokon belül kiegészül),így nem tudom tesztelni az általatok megadott verziókat. Mindazonáltal a rengeteg olvasgatás után, egy számomra érdekes jelenségre lettem figyelmes, mégpedig, hogy a prímszámoknak komoly jelentőségük lehet egy stabil és gyors gép beállításához, amikről van is összeírva egy "kisebb" listám. Hangsúlyoznám, ezek csak személyes megfigyeléseim, és gyakorlati igazolása még nincs, de az előttem lévő papíron is az összevetésben az szerepel, hogy vélhetően az 1866-os RAM-ok a leggyorsabbak (1867 prímszám). Nézzük a többi szorzót illetve a bclk-t. Legtöbbször azt látom, a 21x191 stabilabb, mint a 20x200. Itt ugye a 21 "csak" félprímszám ,(mert két prímszám szorzata) a 191 ismét prímszám. Ezen kívül még jó néhány hasonló beállítást feljegyeztem, de mindet nem lenne korrekt leírni, mert kicsit hosszúra sikeredne az egyébként sem rövid hsz-em. Még egyszer hangsúlyoznám, a fentebb leírtak csakis matematikai összefüggések megfigyeléseire szorítkozik, és nem ellenőrzött gyakorlati tényekre!! De hát a puding próbája az evés!
-
MPowerPH
félisten
-
Cybertrone
veterán
válasz
katt777 #25243 üzenetére
Attól mert kikapcsoltam mindenfajta energiagazdálkodási funkciót szarul tuningolok?
...
Itt látszik meg hogy a te szaktudásoddal nincsen baj, mert azzal nem is lehet baj ami nincsen!Részemről flame vége, megkérlek erre se válaszolj, és a közel jövőben a többi HSZ-re sem ami tőlem származik! Köszöntem.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25212 üzenetére
Azta, mekkora flémáradat!
1. Nem azt mondtam, hogy akadt a videólejátszás. Ez csak egy példa volt, mire lehet a priorizálást használni. Le is írtam, hogy régen volt, és nem emlékszem a pontos szituációra.
2. Nem azt mondtam, hogy hatástalan, hanem hogy nem mindig kellően hatásos. Érződik a különbség?
3. Sajnos léteznek optimalizálatlan programok. Adott esetben inkább használok egy funkcionálisan megfelelőt, minthogy egy szar, de jól optimalizáltat. Nem mindig esik egybe a megfelelő program a jól optimalizálttal. Ráadásul ott van kapásból a legirónikusabb program, a Linx, ami annyira jól van optimalizálva 1 fizikai magra, hogy a HT-től elég szépen lassul? Arra céloztam ezzel, hogy egy program lehet jól optimalizált, de mi van akkor, ha még HT-se volt, amikor a progit kiadták?
4. Soha nem állítottam, hogy biztosan akadni fog bármi is. Azt állítottam, hogy nem hiszem el, hogy soha egyetlen pillanatra se szaggatott be a Te gépeden az égvilágon semmi. Remélem érzed itt is a különbséget.
5. Semmilyen szoftverem nem cseszik bele semmibe.
6. Senki nem mondta, hogy a véletlen műve, hogy jól megy a géped. Arra próbáltunk rávilágítani, hogy annyira lehetetlen, hogy jól mennyen, mint amilyennek beállítod....
(#25208) katt777: Gyorsan felejtessz... Éppen tegnap írtam, hogy egyedül 100%-os mtatott értéknél megbízható a terhelésmérő HT-val.
Az a gond, hogy nem tudhatod, hogy pl. amikor a procit 4 szálon terheled, és 50%-ot ír ki, akkor valójában mennyi a szabad erőforrás, mert ha az az 50% pont ráfekszik a megosztott erőforrásokra, és tökig kiterheli a procit, és a többi szál is azt használná, akkor a végeredmény az, hogy 50%-ot látsz, gyakorlatilag a procid terhelése viszont 100%! Ezért HT-val mindig kevesebb terhelést látsz, mint ami valójában van, kivéve 100%-nál.
Azt nem tudom, mi alapján tartod egyértelműen előnyösebbnek, hogy az Asrock 16-16-4-et tud, és semmi mást. Jópár lehetséges konfiguráció van, amikor a 16-16-1 vagy 16-8-8-ba kapcsolható lapok teljesítménye jóval kiegyensúlyozottabb... Kinek mire van szüksége.
(#25210) katt777: Az EVGA E758 és a Giga UD5 se volt éppen olcsó, és példásnak mondhatnám mindkét terméket, bőven kiszolgálták nálam az árukat. Nyilván, drágább lapokkal is meg lehet szívni, ha az ember nem kellő körültekintéssel választ, de az olcsóbb is ugyanúgy visszanyalhat, ha nem vagy észnél, vagy nem arra használod, amire való.
"Az, hogy ha valakinek nem jó a gépe, akkor azt hülyézitek le kvázi, akinek meg az."
Azért, mert képtelen vagy dolgokat felfogni (vagy csak nem akarod?), nem nekem kéne debuggolnom magam...(#25213) i are robot: Igen, ez a legszebb az egészben. De ettől függetlenül ragaszkodik hozzá, mitöbb, meg is magyarázza!
-
Cybertrone
veterán
válasz
katt777 #25223 üzenetére
Mostmár tényleg elmehetel a f*szom alá csaposnak ember... Minden egyes szóba mondatba bele kell kötni? Miért hiszed hogy igazad van? Évekig használtam, és érdekes mindíg normálisan mutatta nekem az órajeleket! Istenem miért kell ilyen embereknek gépekhez nyúlni te jó isten...!
-
i are robot
senior tag
válasz
katt777 #25223 üzenetére
Egyrészt rohadtul nem ON volt, persze lehet hogy szelektív vakságban szenvedsz. Másodrészt meg pont te beszélsz, aki nálam kevesebb idő alatt is összehozott a lángeszével több mint 17000 hsz-t? Biztos mindegyikben a megcáfolhatatlan szakértelmedről tettél tanúbizonyságot. MUHAHA Harmadrészt pont nem olyan témához szóltam hozzá, amit nem ismerek, negyedrészt pedig fingod sincs arról hogy én mit ismerek, úgyhogy erről ennyit. Aviszonlátásra.
-
Cybertrone
veterán
válasz
katt777 #25210 üzenetére
"Tudja a te lapod a 16+16+4 VGA-módot?"
Ez aranyos volt tőled
Igen tudja, sőt tovább megyek 16*16*8-at tud az enyém, a sima mezei 760-as Classified...
És képzeld a 759-es classified pedig 16*16*16-ot, a rajta lévő n-force chipnek köszönhetően!
A többihez most nem fűzök kommentet, mert úgy is kimagyarázod -
Laraxior
titán
válasz
katt777 #25210 üzenetére
Ha az én rendszeremben nincs hiba, nem feltétlenül tökéletes, de logikai alapon is beláthatod, hogy hibátlan.
gyakorlatilag mindegyik hibátlan,hiszen csak egy proci,egy lap és ram kell bele meg egy win amit felhúzol rá,még ha nem telepítesz rá drivert sem akkor is megy szaggatás nélkül a játéktól elkezdve a filmekig bármi
-
i are robot
senior tag
válasz
katt777 #25210 üzenetére
Azért álljon már meg a nászmenet, itt nem arról van szó, hogy szar-e valakinek az i7-es rendszere, a tiéd meg jó, hanem hogy Te még nem találkoztál olyan szoftverrel, ami úgy megküldi csutkára a procit, hogy csak úgy füstöl, és ilyen esetben igenis érdemes foglalkozni a prioritás beállításával. Szóval a tapasztalat hiánya nem egyenlő azzal, hogy te tudod a frankót…
Hozzáteszem, nekem "csak" egy Q6600-am van, de remélhetőleg már nem sokáig, és amire nekem egy i7 kellene, oda sokszor még egy db ilyen proci is kevés, úgyhogy nem véletlenül mondom, amit. -
Cybertrone
veterán
válasz
katt777 #25208 üzenetére
Sejtettem hogy nem marad szónélkül...
Mikor is írtam én hogy szívok a 70k-s lapommal? Rajtam nemigen mulattál drága barátom, sőt sznobnak sem tartom magam, ezt vettem mert ehhez volt kedvem, naggyából ennyi! És tudod mikor vettem a rendszert nemigen volt jobb az 5870-nél, csak esetleg az 5970 ( tegyük hozzá hogy nekem nem kell 2 gpu-s cucc ez is elég) És talán akkoriban már szállingoztak a 480-ak... A 480 mégúgy sem kell mert egy kazán, és áramtemető!
Attól hogy most fényezed az asrockot, még nemlessz jobb egy alsó középkategóriától, és nemfogja több ember venni, és ennek tudod mi az oka?
Az drága barátom hogyha valaki 300k-t ver el egy teljes rendszerfelújításra, az nemfogja megvenni, mert szeretne a pénztárcához mérten a legjobbat venni!
Azmeg hogy ugyan azt tudja e a tied mint az enyém... khmmm lehet, de kétlem!
Mindazonáltal legyél el vele nyugodtan, és használd egézséggel!
De arra megkérlek hogy ne itt magyarázd már be egy kollégának hogy márpedig az ő gépe nem jó, mert nem úgy megy mint a tied!!! Szerinted talán a te rendszered tökéletes? Vagy talán a te géped képmására kell összerakni egyet hogy olyan tökéletesen menjen mindenkié mint a tied? Hát ez jó nagy f*szág már ne is haragudj!!! Örülünk neki hogy pedánsan telepíted win reinstall után az összes dolgot a gépre, de ugyan be ne magyarázd már nekem hogy olyan tökéletes a rendszered hogy egyetlen hiba sincs benneArra meg csak annyi hogy nekem nincs-e tapasztalatom vele? Hát régen volt, és köszönjük elég volt amd fronton is, és intel fronton is
Várom amugy megtisztelő válaszodat, hisz tudjuk, neked mindíg igazad van
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25197 üzenetére
Annyira nem vagy képben.... Az említett jelenségek a Hyper Threading működéséből adódnak, semmi közük az alaplaphoz. Nem baj, legalább megint elsüthettél egy Asrock reklámot.
Te komolyan még SEMMILYEN programban SEMMILYEN körülmények között nem találkoztál akadással az I7-eddel?
Lehet akkor tényleg kidobom az enyémet az ablakon...
(#25196) Laraxior: Jah...
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25170 üzenetére
Ki nem szarja le?
Azért, mert te benyaltad az Intel marketing szarságait, attól még a HT nem egyértelműen hasznos mindig mindenkinek. Pl. azért, mert nem tudod vele monitorozni a procid terheltségét. (Azaz tudod, de így nem releváns, amit mutat, hacsaknem 100%-on áll éppen, tehát igazából fújhatod.)
A másik, nagyonnagy baj vele... Próbáltál már valaha is prioritást adni egy folyamatnak? Mert konkrétan ez HT-val gyakorlatilag nem működik, márpedig én szeretek vele játszani. Mert fújhatom a videókódolást, hogy hamarabb készül el, ha én közben pl. filmet is néznék, ami szaggat, mert nem tudtam belőni a prioritást a HT-től....
Az igénytelen fos I5-ökkel meg ne fárassz már, kérlek... Neked kéne inkább P55, ha ennyire nem tudod értékelni a s1366 HT-n kívüli előnyeit... -
Laraxior
titán
-
AirBooms
addikt
válasz
katt777 #25152 üzenetére
Az a helyzet, hogy annak idején a LinX nem nagyon akart lefutni a hatmagoson. Pontosabban futott, de nem állt meg az egyes köröknél, hanem valami végtelen ciklusba került. Ezt tuningtól függetlenül csinálta. Egy-két LinX eredményem volt csak nekem is, az IBT viszont szinte mindig lefutott (már ha sikerült stabil beállítást találni). A probléma okát nem tudom, Sárpac próbálta rajta segíteni, de végül is nem sikerült...
-
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25060 üzenetére
Sejtettem, hogy ez lesz... A "tömeges" fagyás meg kilépés az néhány embernél (<10) jelentkezett, és igen jó eséllyel szoftveres eredetű, mivel csak Win7 alatt van gond, XP alatt nem. Szerintem ilyen esetben érthető, hogy várják a javítást.
Persze, gáz, hogy van 1-2 játék, ami kifagy a 68xx-eken win7-en, de sajnos ilyesmik előfordulhatnak egy új terméknél, nemcsak az AMD-nél...
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #25057 üzenetére
Ugye ezt te sem gondoltad komolyan???
Az AMD gyárt csipkészletet, drivert, adogatja a BIOS-okhoz is a supportot, de onnantól kezdve a gyártó felelőssége a termék, a hozzá tartozó support meg hasonlók. Az AMD nek nincs lehetősége minden egyes laphoz komplett BIOS-t is szállítani, a gyártó dolga az alap AMD BIOS-t (vagy valami hasonlót) a saját termékéhez illeszteni. Ez így van időtlen idők óta, nem véletlenül...Ha te legyártassz egy hibátlan asztalt, eladod a egy bútorboltnak, aki gondol egyet, és csak 3 lábbal, billegve adja el, akkor ki a hibás, te, hogy eladtad a boltnak hibátlanul, vagy a bolt, hogy kiszúrt a váslóval és lenyúlta a 4. lábat?
Sajnos azt kell, hogy mondjam, te voltál a pancser, hogy olyan gyártótól vásároltál lapot, aki nem nyújtott hozzá megfelelő támogatást. De megsúgom, az MSI-nek az Intel is szállít csipeket, és ugyanolyan fosok az Inteles MSI-k jelentékeny része is. Csak valami megmagyarázhatatlan okból pár apróság valahogy rendszeresen elkerüli a figyelmed....
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #24950 üzenetére
1.: Senki nem mondta, hogy a VGA driver tökéletes, nem is ezt várja el az ember. Aki ezt várja el, fizessen meg egy firepro-t.
2.: Ha egy szar konstrukciót veszel, vacak supporttal, lehet az akármilyen csúcskategória, szar lesz. Ezen kár csodálkozni, mégkevésbé az AMD-t hibáztatni...
3.: Én egy olyan tesztből, amiben az AMD 890-et (meg a másikat is) egyetlen lappal, valószínűleg kezdetleges BIOS-al prezentálták, nem jelenteném ki, hogy bűn lassú a vezérlő.
Annál is inkább, mert egy elég komoly, régebbi tesztből éppen az derült ki, hogy az SB750 egyedül a RAID5 teljesítményében marad el az ICH10R-től. Nem hiszem, hogy az utódban ne sikerült volna, ami az elődben már jó volt... -
HSM
félisten
válasz
katt777 #24921 üzenetére
Az X68 majd az SB-s csúcs platform lesz. Az AMD meg nem a márkajel miatt gyöngus, hanem mert a K8-al feljutottak a csúcsra, aztán hogyták kihülni a forró vasat... Nem tudom, mennyit mond neked az hogy, hogy Prescott vs Hammer... Pláne, az A64 X2-k a dual-prescottok P4-ek ellen. Nem egy súlycsoport volt.
Én abszolút bizakodom, ha az AMD villantani akar, akkor fog is, márpedig most eléggé akar.
-
szacsee
nagyúr
válasz
katt777 #24370 üzenetére
Írok egy sarkalatos példát, mert látom Sefi és 04ahgy hiába próbál ész érvekkel meggyőzni.
Szóval veszek egy 1866-os ramot és XMP-t bekapcsolom. Ez szerinted nem tuning, mivel a ram XMP-je miatt tudja a rendszer az 1866-ot. Viszont most jön a fekete leves: Megnézem milyen XMP készteti, hogy a jó öreg C0-s procim uncore frekije 3600 felett menjen.
A herezacsid is begyöngyözne mire egy boot screent elérnél vele. (el lehet érni vele Intel ajánlott max fesz felett, ami már ha másért nem ezért tuning)
Részemről ennyi, remélem elég egyértelmű példa volt.Sejtem hova szerettél volna kilyukadni, de Intel gyártja a procikat és a gart arra adja, hogy a proci IMC-je 1066-os ramokat def. QPI feszen tudja, ha efölött akár 1MHz-el már fagyi, vagy nincs boot, akkor sem lehet hibáztatni az Intel-t, mert a specifikációban ennyi van megadva és nem több. Ha új konfig építésénél kifogsz egy antituningosabb IMC-vel ellátott procit és már egy erősebb tri kitet vettél hozzá és nem megy a ram még XMP-vel sem a "gyári" emelt frekin akkor ez IJB póló... mivel néhány proci előfordul, hogy nem tud mit kezdeni 3xxx MHz-es Uncore-al.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
katt777 #24367 üzenetére
Ha én 2200MHz-es RAM-ot rakok (beépítek) a gépbe, attól az még nem lesz tuningolt gép. Szépen el fog ketyegni 1066MHz-en, az ahhoz rendelt SPD-ből kiolvasott időzítéseken. Interakció (az XMP bekapcsolása) kell ahhoz, hogy gyári értékeken menjen (ez esetben inkább próbáljon menni) az a memória. És ez az interakció, legyen bármily egyszerű, no ez a tuning. Tuning, mert a CPU IMC-t gyári érték felett hajtja.
Nem tuning viszont az XMP bekapcsolása a következő esetben (csak egy kiragadott példa): GEIL Ultra 1333MHz CL6-6-6-24 + i7-860 + XMP képes lap. Itt az XMP aktiválása csak az időzítést és a RAM feszültséget állítja be. Nem megy az UCLK a specifikált érték fölé. (1156-os CPU-k ugyebár 1333MHz DDR3-at támogatnak.)
HGyu
-
Sefi84
senior tag
válasz
katt777 #24367 üzenetére
Ha viszont az órajel-emelés a gyári alkatrészek beépítésének következménye, akkor te nem tuningoltad azt a rendszert.
Mindegyik gyári alkatrész, hisz az összes ott készül nem nálad a sufniban.
Ez egy kicsit ellentmond, az alkatrész tuningos, magyarul nem a rendszer gyári megadott értékén üzemel ezáltal tuning következett be!
Minden összefüggésben van egymással és ha csak a memót cseréled egy erősebbre az már tuning a rendszer életében és nem a proci életében.
Hisz a rendszerről beszélünk nem egy adott eleméről ezt értsd meg!!!
Értjük mit mondasz, de nem helytálló!
A ram ha 1600-as akkor az uncore 3200-as és ezzel érted el a rendszer tuningot!!!
Az más, hogy egy alapból tuningos memót nem tuningolod, de a procit ezzel jelentősen igen, mert módosul a rendszer L3, nem alap!
Erről ennyit!!!
Ezt mindenki nevében írtam és lezárhatjuk, ahogy említetted is!Sok mindenben igazad szokott lenni, más topikokban is sokat segítesz, de ebben lásd be nem neked van igazad!
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #24348 üzenetére
Ez a hozzászólásod saját magad paródiája.
+1 az előttem szólóknak.
Azért azon elgondolkodhatnál, hogy a következmények figyelmen kívül hagyása nem mentesít a hatásuk alól, akárhogy próbálod őket félremagyarázni.
És mielőtt reagálnál erre, olvasd el mégegyszer amit írtál, keresd ki szépen a magyar értelmező szótárból a "számítógép konfiguráció", a "számítógép tuningolás" kulcsszavakat, és utána legalább alany-állítmány szinten elemezd újra, amit írtál. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #24348 üzenetére
Azt nem érted vagy akarod elfogadni, hogy szerintünk minden nemű órajel emelés (akár XMP profilból, akár a kis kacsóddal húzott Uncore, stb) tuningnak számít. Tehát hiába xmp-ből tudja az 1600-at akkor is tuningnak számít mert hivatalosan csak max 1066-os ramot kezel 1,5V-on. De részemről befejezem felesleges ezen vitázni.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
katt777 #24345 üzenetére
Teljesen jó voltam magyarból, és érzésem szerint a gondolatmenetem is követhető, átlátható. Valamint a helyesírásom is megfelelő. A rögeszmés ragaszkodás a nem helytálló közlésekhez pedig nem sajátom.
De szerintem a személyeskedést hanyagoljuk.Épp lentebb írtam, hogy míg egyik alkatrészt "beállítasz" az ő gyári paramétereire, az következményként magával vonja a másik alkatrész gyári paramétereken túli üzemeltetését. Onnantól ami előttünk van a dobozban, az egy tuningolt gép. Akkor is ha csak egy dolgot állítottál át a BIOS-ban.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
katt777 #24340 üzenetére
Mutass lapot kérlek, ami load optimized default (vagy egyéb hasonló) után XMP profilt alkalmaz a RAM-nál. Eddig minden esetben, sok procival és lappal 1066MHz-en ment LGA1366-os i7 esetén a RAM, az annak megfelelő SPD profilban tárolt értéken és 1,5V-on.
Az, hogy "tuning", az glogálisan, az egész rendszerre nézve értelmezendő. Tuning az, ami meghaladja az alkatrész gyári specifikációját.
Példa: i7 920 + 1866MHz OCZ + GA-X58A-UD5 esete. Beállítod az XMP-t. Ekkor a RAM 1866MHz-en, a proci 2,66GHz-en, az UCLK pedig 3733MHz-en fog futni. Az XMP profil ráadásul automatikusan emeli a QPI/VTT feszt is.
A lapnak ez nem tuning. A RAM-nak sem. A CPU szemszögéből viszont az, mert 2133MHz UCLK-ra van specifikálva. Tehát azt meghaladó értéken szalad az Uncore, ezáltal az L3 cache is.
Ez nem szemszög kérdése, ez szimplán az architektúra és a specifikációk ismerete, valamint a valós értékek ezekkel való összehasonlítása.
Az meg, hogy a proci lehetőséget ad a szorzó módosítására, még nem jelenti azt, hogy utána is specifikáción belül vagy. AMD-nél sem névleges az 1600MHz RAM frekvencia az AM3 esetében, pedig ott még bele sem szól az L3 és a memóriavezérlő órajelébe a beállítás alkalmazása.
HGyu
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #24311 üzenetére
Attól tartok, hogy némi fogalom zavarod van. Nálam (is) azt jelenti a nem tuningolni, hogy semmi sem emelsz meg a gyári órajelnél jobban. Az XMP egy előre elmentett tuningos profil. Ami tuningnak számít.
Ha nem tuningol akkor a CL9-es ram is elég - mert nyilván nem olyan fajta aki Everest bench-re izgul, vagy hogy húú, most 0,1Gflops-al többet kapok Linx-ben - mert köznapi használat mellett nem veszi észre a CL9 vs CL8/7 közötti különbséget. De írhattam volna CL6-ot is. Ja, várjál jön HSM és "letépi" a fejem, hogy a CL8 meg a CL6 között van 4FPS különbség. Hűha...
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #24282 üzenetére
Nekem a Gulf a beépített AES miatt is fontos, mert titkosítva lesz az adatwinyóm, jobb a békesség.
Plussz, szvsz legalább 1-2 évvel meghosszabítja a gépem élettartamát. Plussz, ha valaha lesz rá időm, hogy elkezdjek foglalkozni a 3D rendereléssel.
Valóban Bp-i körülményekkel számoltam, de tegyük hozzá, hogy a nagyobb bp-i boltokból van házhozszállítás, kb +1-2 ezresért, valahol a garit is intézik futárral. Használtcuccot is felrakod PH-ra, egész országból jelentkezhetnek rá, én is sokszor adtam el "vidékieknek" cuccokat, vagy vásároltam tőlük. Posta, futár, máv sokmindenre jók, szintén 1-2 ropi a ráfizetés, vagy bukó, honnan nézzük. Nemhiszem, hogy az a párezer ft jelentősen borítaná, amit írtam.
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #24086 üzenetére
A proci elhalálozása nem azon fog múlni, hogy a lap a beállított 1,34V helyett 1,36V-ot ad.....
Viszont ha egy mozdulattal odakensz neki 1,4V+-t 24/7-re, mindjárt más lesz a leányzó fekvése.
A CMOS clear viszont mindig ajánlott amúgy BIOS frissítés után.... És a korábbi BIOS-al mentett profilokat se igazán ildomos tovább használni. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #24086 üzenetére
Hát azért 2 magnál már csak nem adom alább (még ha csak virtuálisan is)...
Am nem tudom magam sem, de nem lepődj meg ha a paranormal activity 3-ban az én sztorimat dolgozzák fel...2 mag is elég, noha van pár olyan optimalizálatlan gamma aminek kell a 4 mag (GTA 4 pl).
-
HSM
félisten
válasz
katt777 #24040 üzenetére
Akkor most az Asrock is felkerült a feketelistádra? Szándékosan avultatják már ők is a lapjaikat, szépen tűnnek el az állítgatási lehetőségek a BIOS-ból...
Amúgy ha winben állítod fel a BCLK-t, akkor más időzítéseken fog menni, ergó a szűkebb (vagy nem optimális) időzítés miatt is lassulhat. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #23990 üzenetére
Most miért, azért nem annyira vacak az. Igaz kb semmire nem jó de legalább olcsó.
Bár ha azt veszem, hogy még egy ssd-t se tud normálisan kezelni a saját chipsetük akkor tényleg elgondolkodtató a dolog... Vga piacot nyomják nagyon procikba meg nem igazán vannak sehol. Illetve egy jó 2 éves csúszással mennek. A mostani Pehonom II-k inkább a Core 2 ellen mehet(nén)ek. i7 teljesítményhez közük sincs az tény.
mod:
De aki csak netezik meg néha CS-zik annak elég egy Athlon II is sztem. Bár tesómnak most én is inkább Core 2-es gépet építettem nem Athlonosat.
-
Laraxior
titán
válasz
katt777 #23937 üzenetére
de akkor kapcsolj már ki 2 magot is, mert a legtöbb program azokat sem használja (ill. a CPU-t ki).
ezt írtad. kapcsoljam ki a HT-t,de 2 magot,zárójelben meg hogy a procit is,gondolom irónia.Sebaj. Neked is mondom: majd én eldöntöm hogy mit veszek.
A példa meg hogy nem volt jó olyan mindegy.Csak példa.
be is lehetne fejezni ezt a témát,kicsit unalmas. Én nem tudlak meggyőzni Téged,(nem is akarlak) és te sem engem hogy miért kell,vagy nem kell a HT.
-
Lacc88
senior tag
válasz
katt777 #23937 üzenetére
te milyen buktáról beszélsz ?
a foxconn lapomat vettem 42-ért eladtam 39-ért - a procimat vettem 55-ért eladtam 50 -be .
és használtam több mint 3/4-évet .
És igen megérte , mert 1156-ba vettem 28-ért lapot , + 2*2gb ramot 1600mhz kingstont 20-ért , és i5-750-et 40-ért újat . buktam kemény 6-8 ezret .
1156-ra vettem mugen 2-őt tuning miatt , és maradt pénzem , mert ugye a 3*2gb ram kicsit drága lett volna, és nem volt kedvem már költeni a gépre .
És amúgy se használom az sli-t , se a cf funkciót . (De ahogy látom te se)Majd ha én úgy gondolom , hogy kell nekem a HT támogatás meg a teljes cf/sli , majd akkor én veszek x58 platformot .
És nekem is HToff-ba ment a 920-as , akkor kérdem én megéri a többletet kifizetni ? Szerintem nem nagyon .
Qru : semmiféle visszalépést nem érzek , hogy nincs HT- a cuccban . Mivel nem használtam .
Meg ha cf/sli-t akarnék csinálni , akkor megint ott van , hogy táp csere ami benne lenne 10-12 rongyba . Tehát akkor nagyon rosszul döntöttem . Meg amúgy is aki ht-t akar az vesz magának i7-860-at 2*2gb rammal meg 1 olcsóbb lappal , és megvan a gépe 3 évre .
Mert ugye azt mondja 1-2 ember hogy 6 magos nem lehet bele rakni 1156-ba , és nem is kell szerintem 1 jó darabig főleg átlag felhasználásban . -
MPowerPH
félisten
válasz
katt777 #23902 üzenetére
Pedig satbilak voltak, nem csak tesztekre, és nem csak LinX-re. Most az 5. napja, hogy 4415MHz@1,36-n használom a gépet, sok időm volt, játszottam mindennel, de még a sok blueray miatt volt munkám is. Eddig nem vettem észre, hogy betegeskedne. Ellenben 22-es szorzóval ez nem megy.
Erre csak annyit tudok mondani, hogy Gothic 4. Single 4890, alapon+turboval 18-20 FPS-em volt. Megrántottam 4.4-re, most 30-40 között ingadozik. Nagyobb a különbség a max és min között, most már elmondható, hogy van vga limit.Akkor azért mégse hülyeség. De a game -ek többségénél ezt tapasztaltam, mert nincsenek optimalizálva, mivel ez a normális. Magyarul a végeredmény mindig az lesz, hogy kell a procituning. Főleg egy erősebb CF esetében, ha a mezei 4890-es felállást nézed.
HT -val kapcsolatban annyit, hogy ha kell restart, és enabled.Ez nem túl megterhelő, feszt 2-vel följebb kell tolnom és csókolom. Szóval a HT nem kötelező, de ha kell akkor jó, hogy be tudod kapcsolni. Amihez nem kell, hanem pl. lassíthat, akkor miért menjen?!
HT nélkül könnyű tuningolni? LOL, ne viccelj már. Semmi extra, ugyan az a helyzet mint HT-val, csak úgy több fesz kell, és kicsivel jobban melegszik. Ugyan az a procedúra, semmi plusz.
-
JanR
addikt
válasz
katt777 #23902 üzenetére
Igen tudom. Azokkal a táblázatokkal próbáltam belőni a gépet.
Most ahogy írtam 21x191-en megy a gép, de zavar, hogy 39-40 fok idle, 65-70 fok load
Nem ártana a víz, de azt majd csak tavasszal, addig meg szerintem maradok a 19x190/191-nél, mert az 1.25V-vel tudja a CPU és akkor idle 32-34fok, load 55-60 fok. Nagyon nem mind1 nekem az a 10-15 fok.Amúgy meg subaruwrc-nek igaza van. Ha már van HT, akkor természetesen használom
-
subaruwrc
félisten
-
Laraxior
titán
válasz
katt777 #23902 üzenetére
lekapcsolnék két magot is,mert tényleg felesleges
és mert nem is használom,de inkább menjen 4 mag 50%-on és maradjon még erő benne másra is,minthogy menjen 2-3 mag 100%on. Nem logikus? Az meg hogy menjen inkább 8szál 25%on...tökmindegy,hogy 25,vagy 50%
Belőttem 4.1GHz-re,ez a max amit ki lehet belőle hozni,bár én simán adnék neki 1.4V-ot is. Baja úgysem lesz,hűtve van rendesen,melegedni,nem melegszik.
De gondolom itt is ugyanolyan határ az 1.35V,mint anno a Wolfnál,Yorknál az 1.4V. Zárójelben jegyzem meg,hogy ott is 1.392Von használtam az E8400em LLC ONal,és a mai napig tudja ugyanazt az órajelet,ugyanazon a feszen. -
MPowerPH
félisten
-
subaruwrc
félisten
válasz
katt777 #23874 üzenetére
ha biosból állított 1.32v-ról beszélünk / ami valószínű / akkor az valósan, valahol 1.24-1.29v körül van, ami még belefér.
a 20*200 gondolom azért szokott nagy átlagban egy fokkal instabilabb lenni, mert egyrészt van ez a tézis hogy a cpu-k nem szeretik a páros cpu szorzókat. másrészt meg mégiscsak 10bclk-val több, ami ugyan nem hangzik soknak, de az alap 133-ból és abból kiindulva hogy a nagy többség lapnál 222 221 a maximum, tehát inkább a felső stabilitás határhoz van közelebb, nehezebb bestabilizálni, és egy kicsivel több fesz kell mindennek. én megjegyzem egyrészt nem is tesztelek hosszasan prime / linx stb-vel de nem vettem észre hogy instabilabbak lennének a páros cpu szorzók. az uncore szorzóval megint más a helyzet, az meglátásom szerint sokkal kényesebb, és lehet hogy ez is az igazi kulcsa ennek a játéknak, nem a cpu szorzó.
-
Laraxior
titán
válasz
katt777 #23838 üzenetére
MSi 4890 Cyclone volt,de ott istentudja már milyen 775ös lapban volt.
aztán kaptam helyette két Sapphire 4890et,azokkal nem volt gondom.
Bioscserével mondjuk nem próbálkoztam...elvileg megoldás lehetne hiszen ezeket a kártyákat kilószámra szarták ki,csak más címke került rá. Rá kellene próbálnom. Csak az a baj hogy jelenleg nem állok úgy anyagilag hogy vehessek egy másik VGAt amíg ez a "szar" itt van. és különben is elég nehéz továbbadni..kutya sem tudja miben megy,miben nem. Holott a VGA hibátlan,hiszen ha a rendszer alapórajelen megy akkor tökéletes..OCvel viszont hello van. 4890 mondjuk el sem indult anno +1FSBvel sem
marad egyelőre a 9800GT és az i7 tuningelnézést a sok offért...befejeztem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #23827 üzenetére
Nem, pont ezért nincs auton-n semmi. Az meg az én szegénységi bizonyítványom, hogy a feléről azt sem tudom mi micsoda a bios-ban.
Néha egy-egy-re rákeresek gúgliban, de annyira nem izgat a tuning (még/már), hogy belemélyedjek.
Van 3 profil, egy energia takarékos egy középút meg egy "komolyabb" tuningos beállítás és ennyi. De egyiknél se teszlegettem hosszasan, nincs finomhangolva úgy értve, hogy biztos pár extra MHz-et ki lehetne préselni a vasból de ez is bőven elég amit így nyújt ez a cucc. Az estek 99%-ban úgy is alulfeszelve megy alapon. -
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #23743 üzenetére
No igen, megint nem fogalmaztam elég pontosan.
Szóval meglőttem 1,7V-al, többet nem mertem adni a proci miatt, azt is csak egy gyors teszt erejéig.subaruwrc: Jah, ott tartunk, hogy ha nem fogsz ki első szériás szajrét akkor memóból is vmi pretested darabot kell keresni.
Anno nem mertem beleugrai a zöld-ezüst bordás Kingmax-ma, nem 1,65V-os és nem is kit... Bár lehet jó lett volna, csak nem mertem behúzni.Változatlanul tartom ha a mai eszemmel vennék i7 konfigot, venneék egy Asrock X58 Extrem lapot meg 3x2GB Kingmaxot és kész. A másik gépembe is Asrock lap van és pöc-röff (igaz az "csak" Core 2 alapú).
-
subaruwrc
félisten
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #23714 üzenetére
Jah, aranyközép út. Azért szeretem betartai az előírásokat biztos ami biztos alapon. Bár amikor kiderült, hogy döglött az OCz Platinum akkor megküldtem 1,7V-al is. Persze attól sem támadt fel a szajré...
Lara: Próbáld bele a 9800GT-t. Ha azzal megy akkor vegyél újra GTX280-at és kész.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
katt777 #23710 üzenetére
Azért volt ott a
szmájlí, mert ezt én is kétkedve fogadtam. Nem mintha ez a halálba feszelős lennék, de lényag a lényeg, hogy akkor marad 1,65V meg QPi is max 1,35V oszt' csuma.
Igazából a véleményetek érdekel(t) a dologról.
Origi hsz am itt érhető tetten.
mod:
Lara: PCIE Clock Drive: +900mv alapból, na azt told feljebb picit, hátha segít.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest