- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Xiaomi Smart Band 10 - a hetedik napon megpihen
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Google Pixel topik
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1936 üzenetére
üdv!
Próbálj meg valamilyen matt, nem tükröződő háttér előtt fényképezni. Részben, hogy a vaku tükrözése megszűnjön, részben, hogy a géped a céltárgyra fókuszáljon.
Tegyél mögé vagy elé egy H0-ás kocsit, a méretarányok megbecsülhetősége miatt.
Átszámoltad a méreteket rendesen a tervrajzokról, vagy csak szabadon, szemmérték után?
Szerintem az elgondolás jó, csak finomítani kell a gépen. -
Mr.Mitya
csendes tag
válasz
jákob13 #1927 üzenetére
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
Van egy V43-as(1000-s sorozat) H0-s méretű mozdonyom.Mikor megkaptam Kb 2 éve akkor (marha módján) elrontottam a mozdony külsejét.
Mikor a kapaszkodókat, ablaktörlőket stb... ragasztottam fel akkor a túl sok ragasztót használtam és persze elég látványosan látszik rajta a ragasztó.Most idősebb fejjel megpróbáltam helyrehozni de nem olyan egyszerű.Lekaparni nem lehet hígító meg leszedi a festéket.(ami sajna meg is történ).Az gondoltam hogy újra lefestem de nem tudom hogy milyen festék kell hozzá.Ha tudna valaki tanácsot adni hogy mit tegyek hogy helyrehozzam azt megköszönném.Még 1 kérdés.Hogy kiegészítőket hol tudok hozzá venni?(kürt, kapaszkodó stb...) -
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1925 üzenetére
Pl. MÁV 275 sorozatú gőzmozdonya. Kell hozzá előre és hátra futókerék az alvázra. A neten fent van a jellegrajta is. Akkor a mérete, hogy ide nem fér fel. keresőbe beírod MÁV 275 és képkeresésre állítod, megtalálja.
Tipikus mellékvonali gőzmozdony, itt mifelénk is ilyen járt régen, mikor még gőzmozdonyok vitték a személyvonatot.
Na persze a tökig érő hóban előfordult a bivaly is(424) -
sanyi4012
csendes tag
válasz
jákob13 #1916 üzenetére
Az alagútbejárat öntését eléggé bebonyolítottad.Sokkal egyszerűbben megcsinálhatod úgy,hogy először az alapot kivágod kartonból majd sűrű gipszel le-.-.-.-.-izéled és berajzolod valamivel.Így is jó,de amikor én legóba öntöttem nem tudtam kiszedni(úgy,hogy ne tört volna el az öntvény).Esetleg ha raktál valami papírt az aljára akkor még sikerülhet.
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1911 üzenetére
Eléggé X-aktás az a kép a mozdonyról... Ha négycsatlós géped van, abból remekül meg lehet csinálni a resitcai gyártású kisvasúti gőzmozdonyt, abból jó pár darab rohangál még ma is nosztalgia menetben magyarországon. Pl. Gemencen és Gyöngyösön is van egy-egy darab, Rezét és Gyöngyi névre hallgatnak. A www.kisvasut.hu oldalon a képtárban megtalálod a szóbanforgó gépeket.
-
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1859 üzenetére
Üdv! elméletileg mindegyik, bár nem próbáltam őket végig. A legjobb, ha lepróbálod mindet, mielőtt beépíted.
PIKO váltó bekötése, van hat láb, a kidudorodó részen lévő kettő az egyenes/ív állás kapcsolója, ha jól emlékszem és a mellettük levő háromból a legközelebbi a közös visszavezetés. -
-
sanyi4012
csendes tag
válasz
jákob13 #1685 üzenetére
Az lehet de ahoz látnom kéne élőbe.
Én is néztem már ezt az oldalt de nem tudom az árakat.A kaszni teljesen réz ami jóis meg nemis.Valószínüleg hangosak a fém kasznitól,viszont a közeli képeken elég jónak látszik a maratás.Szerintem még drága is az egész!Az ajtók nyithatók,a belsőtér nagyon szép.A feliratozás lehet nem a legjobb de az végülis nem baj.Digi előkészítés,belsővilágítást is lehet kérni,menetirány szerinti világítás,rugós ütközők,a motortól persze lehet félni de nem biztos.Nemtom van e rajta lendítőkerék.Amúgy külsőleg teljesen jó valószínüleg jobb mint egy deák,de ezeket rendelésre készítik így biztos jobban odafigyelnek minden eggyes darabra. -
sanyi4012
csendes tag
válasz
jákob13 #1628 üzenetére
1. főállomás ami tulajdonképpen kettős-ezen belül 8 alsó,2 felső fővágány,3 iparvágány az állomás végénél
2.Kisállomás magyaros névvel:kőriskút 2 fő és egy iparvágánnyal
3.vagontároló-járműjavító 2 nagyonhosszú két közepes és 1 rövid vakvágánnyal
4.Szénbánya éllomás ez is kettős mivel a másodikszint belemegy-ezenvan egy fő áthaladó és 4 vakvágány
5.egy hosszú kétvágányos megálló a felsőszinten
6.egy rövid kétvágányu megálló az alsószinten
7.A harmagik szinten egy átrakó állomás kétvágánnyal
8-9.Lehet lesz még 2 kisvasúti is -az egyik a harmadik szinti átrakónál 2 vágánnyal a másik szintén kétvágány -
sanyi4012
csendes tag
válasz
jákob13 #1623 üzenetére
nemigazán mert úgy elég messze vannak az ágak illetve mivel egy idő után a tűlevél lehullik jó belemártani a lakkba.Amit én vette elég olcsó,100 forintér kapsz olyat,sokkal olcsóbb mint a szóróanyag,sok van benne és apró szárított így a színét se veszti el.kb. 20 10-12 cs-es fa kitelik belőle!
-
sanyi4012
csendes tag
válasz
jákob13 #1606 üzenetére
Attólfügg meiket.
A fenyőfát fenyőágból kúpalakura levágtam,belemártottam lakkba és beszortam szárított petrezselyemmel(spar).
Újabban alombhullatókat szivacsmorzsalékból csinálom amit párnába találsz de ne biztos hogy elég apró. Ezt erdőből szedett facsemete gyökerekre szórom mert az elég aprólékos.(a szivacsmorzyalékot ismerőstől szerzem be)
Újabban belekezdek mediterrán növényzetbe de még nem sok ötletem van. -
jákob13
tag
válasz
jákob13 #1606 üzenetére
Sziasztok kész a domb másik része is most már az utat csinálom utána be fejezem a peronok készitését is van már pár házam lehet egy uj állomást kellene csinálnom mert ez amit csináltam nem lett szerintem valami jó.Máris csinálok pár képet hogy hogy néz ki az asztal most.
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1586 üzenetére
Üdv!
NOCH gyártmány, 100x75 cm a mérete. Az árára már nem emlékszem, ezer valamennyi volt egy csomag. A szórós terepfű szintén NOCH, abból hosszabb és rövidebb szálút és különböző színárnyalatút vettem, és keverve vegyesen elég élethű gazos területet lehet vele előállítani.
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1551 üzenetére
Piko E69 hajtása nem biztos, hogy bele fog férni a dízelbe,mert középen van a forgórész egy jó nagy házban. Elég egyedi, pont az E69 kasznihoz gyártották az egész meghajtást. Viszont egy próbát megér. Ha nem fér bele, akkor inkább renováld az E69-et. Megéri vele foglalkozni, mert jó kis mozdony. Dízelbe meg tegyél egy 100 ohm - 1kohm közötti 2-3 wattos teljesítmény ellenállást, sorba kötve a motorral, akkor nem fog száguldozni. Ellenállást legjobb, ha rá ragasztod a súlyra valami epoxy gyantával ami bírja a hőt és akkor a hűtés is meg van oldva, nehogy megolvassza a kasznit. Persze olyan helyre ragasztani, ahol eleve nem ér a kasznihoz, sőt a lehető legtöbb hely van benne.
-
sanyi4012
csendes tag
válasz
jákob13 #1546 üzenetére
Megvan a tolatómozdonyod!
702 CD, ZSR - T 212.0
Csehszlovák
gyártották: 1967-1971-ig
147 kw twljwsítmény
B
24t.
darabszám: 383
Vasúttársaság: CSD,
Készült szlovákia TS martin
Jelenleg több százat ipari üzemekbe használnak
KÉP-INFO: www.zeleznicne.info/view.php?cisloclanku=2009030002
csehül írnak mindent de gondolom neked ez nem probléma -
sanyi4012
csendes tag
válasz
jákob13 #1529 üzenetére
Nehogy boltban vegyél ágyazatot!
Én finom szemcsélyü sódert használok és újabban kétszer átszitálom:
Az első szitáláskor elválasztom a nagyobb köveket a homoktól és az1-2 miliméteres kavicstól majd az 1-2 miliméterestől a homokot,és végül világos szürke vestékes vízbe beleöntöm, pár réteg újságpapíron napon megszárítom és kész a magyar ágyazet ami kb. 10 forintomba került egy fél liternyi. -
sanyi4012
csendes tag
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1487 üzenetére
Hát így húsz évvel az NDK beszüntetése után elég nehéz dolog. Elég kicsi az átmérője, próbálj meg szerezni egy versenybringa belsőt. Abból tudsz vágni vékony gumikarikát. A versenybringákban nagyon vékony belső van. Nem mountain bike, hanem az igazi verseny bicaj, mint amikkel pl. a Tour de France-n nyomul a mezőny.
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1483 üzenetére
Jók a videók. Ezt itt [link] véletlenül találtam, de szerintem nagyon ott van. A nosztalgiavonatot akarták végigfilmezni, de bejött mellé egy "Dezső", nekem nagyon tetszik.
Egyébként hatalmas élmény ilyen régi gépeken utazni. A Bcmot-tal már utaztam, 424-es is megvolt, és egyszer sikerült az Árpáddal is menni egy keveset. M61-el pedig még rengetegszer a Balatonra, mikor még menetrend szerint vitték a vonatokat...
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1467 üzenetére
A második képen mintha lenne egy kis törés, hiány abban a kis csapszerűségben, amibe a forgóváz csatlakozik. Nem lehet, hogy attól van a beakadás? Próbálj meg erősebb csavarokat használni a forgóváz befogatásához. A gyári cuccot felejtsd el, fúrd át a forgóvázakat és az alvázat 4-es fúróval, de óvatosan, nehogy elrepedjen valami. 4-es csavar és belül egy egy jó nagy 4-es alátét.mindkét csavarra kettő anya kontrában meghúzni. Avval be lehet állítani, mennyire mozogjon az egész cucc. Én BTTB kocsikat javítottam ilyen módszerrel, mert ott is egy rakás f.s volt a gyári befogása a forgóvázaknak.
-
YanezTTrain
tag
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1460 üzenetére
Forgóvázakban a kerekeket nézd meg nincs e törés, sérülés a kerekek nyomkarimáján. Akkor szokott ívben kisiklani. Ha van sérülés, kerékcsere és nagy valószínűséggel megszűnik a gond. Ha nem sérült a kerék, akkor szét kell szedni a kocsit és megnézni, hogy mitől, vagy miben akad meg a forgóváz.
-
YanezTTrain
tag
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1442 üzenetére
Itt találsz adatokat a Bz-ről. hossz, szélesség, magasság. Tengelytávot nem írja, az arányok alapján próbáld meg kiszámolni és átváltani H0-ba. Ránézésre, ha öt egyenlő részre osztod a jármű hosszát akkor 1 - 3 - 1 arányban helyezkednek el a tengelyek az kerekítve 8400mm átszámolva H0 méretbe kerekítve 97 mm. a teljes hossza a járműnek ütközők között pedig 161mm kerekítve.
-
YanezTTrain
tag
válasz
jákob13 #1440 üzenetére
H0 pályához nyugodtan használhatsz keskeny nyomtávnak N méretet. Az kb. megfelel H0-ban a 760mm nyomtávú keskeny nyomközű vágánynak. Jóval olcsóbban hozzá tudsz jutni, Vaterán 1-2 ezerért régi piko gyártású N sínekből kapsz egy rahedlit. N méretű járművet meg szintén jóval olcsóbban kapsz, mint Z méretet. Pirosvillamosnak múltkor volt pár kis gőzöse, meg erdei vasútra emlékeztető kocsija is. Mindenképpen sokkal olcsóbban jössz ki mint a Z mérettel. Vagy használhatsz TT-t is az kb. az 1000mm nyomtávnak felel meg H0 esetén. Viszont olyan kisvasút nálunk nem nagyon van. Talán Borsodnádasdban volt a lemezgyárban, ha jól emlékszem...
-
pirosvilamos
tag
válasz
jákob13 #1436 üzenetére
Szia!
Én is nem olyan rég kezdtem Z-t gyűjtögetni.
A sín, az bizony aranyárban van. Nemrég vettem egy tagtól 2 íves váltót, meg 20 íves sínt, és jókora engedménnyel 14500-ban kaptam. A másik beszerzésem ebay-ről 10 db 110 mm-es egyenes vágány, ez 11,89Euroban jött. Tehát, ha ilyenre adod a fejed, készülj fel a meredek árakra.
Egyébként eladó mozdonyok vannak egy haveromnál, szívem szerint mindet megvenném, de sajnos 30ezer HUF körül mozog az áruk.
Ha lesz egy kis időm (ami ilyenkor jó időben kizárt), akkor teszek fel az indára egy Z-s albumot a cuccaimmal, lassan már eladó dolgok is lesznek, mert pl gőzdaruból véletlenül sikerült kettőt vennem ebayonSok sikert
(vagy ha megijedtél, megveszem a mozdonyodat
)
Jah, és a Märklinen kívül senki nem gyárt Z-ben síneket...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- DJI topic
- Véget vetne a hibrid magdizájnnak az Intel?
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari!
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest