- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Apple Watch
- Google Pixel topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #2170 üzenetére
Az aljnövényzet jó ötlet. Te hogyan gyártasz ilyeneket? nekem ötletem nincsen rá.
Az oldalra feltettem képeket a felsőtárkányi és a gemenci erdei kisvasúti utazásomról. Most keresem a lillafüredit, az nagy buli volt. Lillanapi különvonatozás, gőzmozdony megdöglött előző este 2 db. C-50 vitte a nosztalgia kocsikat. Rövid kocsik voltak 12-16 személyesek kb. Fatüzelésű vaskályhával! Na nekünk se kellett több, elő a serpenyő, szalonna, hagyma, kolbász, nyomattuk a lacipecsenyét menetközben. Voltunk tizen sokan, rajtunk kívül egy háromtagú család volt még a kocsiban. Először teljesen lefagyott az arcuk, ledermedtek, hogy úr Isten, hová kerültek, utána lassan ellazultak, megkínáltuk őket kajával, vörösborral, házipálesszal, a végén ezerrel énekeltek velünk.
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #2076 üzenetére
Ez az! Itt vasutazunkés nempolitizálunk!
Tekintettel a pocsék időre, előszedtem némi cuccot, C-50 és a dunakeszi kocsi itt kőrözik mellettem a padlón. Alapvetően már jók a járművek, lépcsők, kapaszkodók, kisvasúti ütköző-vonó készülék, egyéb marhaságok hiányoznak. Sok kis apró vacak, amitől hasonlítani fognak jobban az eredetire.
Csinálok egy rövid videot a menetről és valahová felteszem. -
sanyi4012
csendes tag
válasz
sanyi4012 #2044 üzenetére
A nagy kőágyfelszedés kiterjedt az egész asztalra, és pár sint is felszedtem,megtisztítottam,minden problémás hellyet megnéztünk,és most már fennakadás nélkül megy a program.
Van más kb. 10 db. jelző is,amik fényt váltanak,teljesen jól működik a dolog.Kőágy most egyáltalán nincs,és egyenlőre nem is lesz. -
jákob13
tag
válasz
sanyi4012 #2025 üzenetére
Hali nem tudom láttad-e már a [Blogomat]De ezért belinkelem
Kérek véleményt a blogomrol!
Egyébként te mikor írsz új bejegyzést?? -
jákob13
tag
válasz
sanyi4012 #2005 üzenetére
ÚJ videóim
[HVKKLUB_1]
[HVKKLUB_2] -
jákob13
tag
válasz
sanyi4012 #1989 üzenetére
hali a petezselymes megoldás müködik??
(
Attólfügg meiket.
A fenyőfát fenyőágból kúpalakura levágtam,belemártottam lakkba és beszortam szárított petrezselyemmel(spar).
Újabban alombhullatókat szivacsmorzsalékból csinálom amit párnába találsz de ne biztos hogy elég apró. Ezt erdőből szedett facsemete gyökerekre szórom mert az elég aprólékos.(a szivacsmorzyalékot ismerőstől szerzem be)
Újabban belekezdek mediterrán növényzetbe de még nem sok ötletem van.) -
pirosvilamos
tag
válasz
sanyi4012 #1996 üzenetére
Üdv!
Konkrétan áll...Az egész asztal project, mert közben volt egy szobaátrendezés a gyereknél, és ahol eddig tudtuk az asztalt csinálni, ott most ágy van.
Tehát a TT pihen.
A Z asztalhoz még össze kell szedni pár méter sínt, váltókat, ez most van folyamatban.
Az N-es tervek félretéve, bizonytalan időre. Most csak az adás-vétel működik, az is kihagyósan
Jövő hét végén Szolnokon kiállítás lesz, ha valaki nem tudná!! -
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1991 üzenetére
Így igaz! Egyelőre lombos fákkal próbálkoztam, de a hét végén kísérleteket fogok tenni fenyők előállítására is.
Nemsokára itt a tavasz,(állítólag, bár nálunk itt a Mátra alján még rendesen tart a tél) akkor lehet majd kezdeni gyűjtögetni természetes alapanyagokat is a növények gyártásához.
Mesmeg elővettem Linzbauer bácsi vasútmodelles könyvét, ott le vagyon írva, milyen növények, gazok, gyomok jók különféle fák alapanyagának.
Közben elkezdtem egy viaduktot is gyártani, mert erdei vasút alagutak és hidak nélkül nem az igazi.
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1989 üzenetére
Na igen, a fák. Az mind gyárban készült darab. Csináltam már néhányat saját kezűleg is, a törzsük szerintem elég jól sikerült, de a lombozattal nem vagyok igazán megelégedve. Kicsit még gyakorolni kell a növényzet gyártását. Azért felrakom őket az asztalra, legyen valami zöldség a felületen, mert nagyon kopár a tály.Ha meg lesznek jobban sikerültek, akkor csere.
Gatyába ráztam a romos épületek közül egy szép nagy állomás épületet és egy vizimalmot. Mind a kettő jó lesz az erdei vasúthoz. A vizimalom adja magát, az állomás épületből pedig valami kastélyszálló szerűséget fogok csinálni. Az agyamban már keringenek ötletek evvel kapcsolatban.
A Zsuzsi vasúton még nem utaztam! Idén nyáron be kéne pótolni.
Volt már Gemenc, Mesztegnyő,Balatonfenyves, Almamellék, Királyrét, Bp. gyermekvasút, Mátra vasút, a Bükkben az összes, Nyírvidéki, a Zsuzsi vasút még kimaradt idáig. Magyarország valamennyi működő kisvasútját be szeretném járni, amíg van pár darab. -
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1897 üzenetére
Hmmm... Első ránézésre nem rossz a dolog. Ha méretarányos akkor szerintem meg. Hajtás kérdése az egész. Ha lehet bele megfelelő hajtást tenni, akkor megéri. Én a multkor azért ajánlgattam a mechano mozdonyt, mert ott a motor rá van szerelve a forgóvázra, tehát szinte bárhová beépíthető. Igaz így csak az egyik forgóváz hajt. Viszont, ha esetleg sikerül két motoros forgóvázat összeszedni, akkor Bobó feltépi a sínt maga alatt.
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1890 üzenetére
Elkezdtem egy M44-et építeni, félkész állapotában odaadtam az asztallal együtt. Ember vagy befejezte, vagy kidobta, azt már meg nem tudhatom... A készülő modellről sajnos nem csináltam képet. Viszont a BOBO kft egyik mozdonya elég sokat kószál mifelénk. Kőszállító vonatokat visz. Üresen fel Recskre, a szerelvény másik végén meg Szergej settenkedik, lefelé a tele vonatokat avval hozzák.
Befejezéséhez közeledik az első keskenynyomközű teherkocsim építése. Egy vonószem és a rakodófelület borítása hiányzik a kocsiról.
-
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1855 üzenetére
Eladtam, a H0 asztalt, nagyjából elfogadható áron. Nem buktam rajta, de sokat nem is nyertem, mondjuk az élvezetet amíg csináltam. Az volt vele a gond, hogy beterítette a szobát. Mivel fix helyem nincsen neki, minden egyes használatot kisebb tornaóra előzött meg, ami az asztal felállítását illeti. Egyszer a csillárt is sikerült lenullázni vele.
Ez az erdei vasút dolog, meg már régen piszkálja a fantáziámat. Itt ahol lakom 20 km-es körzetben van belőle egy pár darab. Mátra Vasút, Felsőtárkányi Erdei Vasút, Kicsit odébb ott a Lillafüredi és a Szilvásváradi. Igaz most télire leáll minden, még a Lillafüredi is, pedig az egész évben járt.
Pénzhiány. A vasutaknál is, meg az embereknél. Vagyis nem mennek kisvasutazni. Ördögi kör. Csak az félő, hogy tavaszra rézművesék felszedik a síneket, ha nem jár rajtuk vonat. Remélhetőleg azért naponta két naponta legalább egy mozdonyt végig küldenek a vonalakon. Egy két éve a LÁEV mahócai vonalát ellopták majdnem teljes hosszában. -
Jester01
veterán
válasz
sanyi4012 #1742 üzenetére
Milyen jó, hogy dobtak be praktikeres reklámújságot, így most tudom, hogy ott adnak polisztirol lapot
A távirányító projektem is alakul, legalább már ki-be kapcsolni lehet. Gondolom rövid hibakeresés után ez is menni fog rendesen.
@jákob13 a képek közül nekem csak az első pár jelent meg
-
Jester01
veterán
válasz
sanyi4012 #1725 üzenetére
Itt is kiállítás van megint, mindig olyan érdekes szerelvények jönnek a pályafelújítás miatt. Tegnap este az M61-006 aludt az állomáson egy tehervonattal.
Modellezés ügyben azt hiszem megnézem lehet-e valamit kezdeni az infra vevővel, hogy távirányítóval is tudjam vezérelni a vasutat.
-
jákob13
tag
válasz
sanyi4012 #1694 üzenetére
Szia én ezt találtam:
Fákat sok mindenbõl lehet csinálni terepasztalunkra, ennek ellenére részesítsük elõnyben a természetes anyagokat! Õsszel egy séta alkalmával rengeteg gyomnövényt be tudunk gyûjteni, amelyek alkalmasak céljainkra! Csak nyitott szemmel kell járnunk a mezsgyén, az erdõben.Ezeket a gyomokat vigyük haza, hagyjuk teljesen megszáradni, például a radiátoron! A megszáradt növény rendszerint nagyon törékeny, ezért ez ellen tenni kell valamit. Több eljárás közül íme egy:
Víz, glicerin és festékhígító (nem kell a legtisztábbnak, és legdrágábbnak lennie) 1:1:1 arányú keveréke. A glicerint aránylag drágán illatszerboltokban árulnak, olcsóbban vegyszerboltokban tudjuk beszerezni. Körül-belül 30 percre mártsuk bele a növényeket, majd több réteg újságpapíron hagyjuk megszáradni õket. A keverékbe keverhetünk megfelelõ zöld festéket is – fapác, anilinos ruhafesték, stb. -, hogy növényeink azonnal megfelelõ színt kapjanak. Ezen még késõbb tudunk változtatni.
Fontos, hogy jól szellõzõ helyiségben dolgozunk! Használjunk gumikesztyût!
A növények szép alapszínt kapnak, és nagyon rugalmasak lesznek. Az oldatot eltehetjük késõbbre, ha ismét szükségünk lesz rá. Hasonlóan impregnálhatunk mohát is, ami nagyon univerzális alapanyag a modellnövényzet számára.Vegyük elõ a már impregnált, azaz rugalmas gyomnövényeket, válasszunk ki egy fának való mennyiséget, fogjuk õket csokorba. Ha kell, ollóval vágjuk le a felesleges ágakat, vagy akár be is tûzhetünk egyet-egyet a hiányzó helyekre. Amennyiben tetszik a fa koronája, akkor kenjük be a törzset latex, vagy más vízbázisú ragasztóval, és csavarjuk be a fa törzsét WC papírral, vagy papír törlõvel! Annyi ragasztót használjunk, hogy a papír rétegeken átitatódjon, esetleg kívülrõl kenjük át még egyszer! Ha a ágak nem akarnak tartani, akkor csavarhatunk a törzsre néhány menet vékony huzalt. Ügyeljünk, hogy a papír rétegeken ne látszódjon át a drót! Ez után hagyjuk a fát megszáradni!
Száradás után keverjünk ki egy kis tégelyben gipszet latex-szel vastag péppé! Ezzel az anyaggal kenjük át a fatörzset, és a vastagabb ágak alsó részeit. A pép nagyon szépen utánozza a fa kérgét. Száradás után kezdhetjük a festést! A fa koronáját fújjuk be a zöld és a barna színek árnyalataival. Ezt a munkát ajánlatos a szabadban végezni. A festendõ felület ne legyen közelebb 40cm-nél a festékszóróhoz, hogy a festékcseppek már félszárazon érjék a koronát. Figyeljünk a jó színkombinációra!Ezután a törzset fessük ecsettel zöldes barnára! A szín függhet a modellezni kívánt fától!
Ha tavaszi virágos fát akarunk készíteni, akkor most vegyünk elõ hajlakkot, és szórjuk be eléggé vastagon a koronát! Majd a virágok színével egyezõ szóróanyaggal, fûrészporral utánozva a virágokat szórjuk be a koronát! A kevesebb jobb, a felesleget azonnal rázzuk le egy dobozba vagy tálba! Ami fenn maradt, rögzítsük egy második réteg lakkal. Ugyanígy a leveleket is imitálhatjuk, ha az eredeti gyomnak nincs ilyen struktúrája. Ebben az esetben az ágakra zöld fûrészport szórjunk.
Ha öregebb fáról van só, akkor fújjunk egy igen finom zöld réteget a törzs „északi” oldalára. De ezt ne felejtsük el a többi ilyen fán sem, hiszen a terepasztalnak mindig ugyanaz az „északi oldala”.
Ezzel el is készült a fa! -
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1703 üzenetére
nem, nem! összesen egy öt darabos szettet vettem, hogy hogyan is néz ki a dolog. gyártani fogom őket, mert ez a pár darab is sokba került, ha az ember meg ugye szeretne jó sokat akkor az vagy jó sokba kerül, vagy jó sokat kell gyártani. az utóbbi lesz, a gyári meg ráadásul hullik is, úgyhogy azt is lakkozni kel,, meg újra szórni granulátummal, pedig NOCH gyártmány, nem is sufni tuning.
De az még odébb van, most a hegytetőt gyártom. nyakig a hungarocellben, újságpapírban és tapétaragasztóban. de már körvonalazódik a dolog. még pár hónap és nagyjából készen lesz. Meglepem magam vele karácsonyra. hehe...
-
Jégkokó
veterán
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1644 üzenetére
atw-n közvetlenül nem tudsz szerkeszteni. Valamilyen weblap szerkesztő progi kell, teszem azt Microsoft Frontpage, vagy Adobe Dreamvawer. Ezek elég egyszerűen használható progik. Megszerkeszted az oldalad, és ftp-n feltöltöd atw-re. pl. total commanderrel. én oldalam is igy készült. http://kisvasut69.atw.hu
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1619 üzenetére
Hali!
Nyílt vonali oszlop: átmérő 4mm bükk fapálca. OBI áruházban vettem, darabja 95 pénz volt, 1 méteres darabokban árulják. Le van csiszolva, szép sima felület és a bükk elég kemény anyag, annyit biztos kibír mint a műanyag oszlopok. Az állomáson 5x8 mm-es modellező lécet használtam torony oszlopnak és 3 mm-es bükköt a kereszttartókhoz. A vezeték kétféle rézdrótból van. A munkavezeték, amivel az áramszedő érintkezik egy LADA önindítóhoz való mágneskapcsolóból lett kinyerve. Lakkozott drót, először lecsiszoltam a lakkot utána ónnal befuttattam a vezetéket, még felhasználás előtt. A függesztő vezeték pedig sima mezei 8 eres UTP kábelből lett bontva. Lényeg, hogy egy szálas kemény rézdrót legyen, ne sodrott. UTP kábelt is leónoztam használat előtt. Utána jött a több napos forrasztgatás, festegetés. A végeredmény egy működőképes felső vezeték rendszer. Mivel nem digitális, hanem analóg a pályám, a fv. is feszültség alatt lesz, megfelelő mozdony onnan kapja majd a táplálást, ha lesz. PIKO E-44 van tervbe véve 2motoros változatban, a hegyi pályára kimondottan előnyös lenne... -
Jester01
veterán
válasz
sanyi4012 #1567 üzenetére
Jelenleg egy atmel 2051 mikrokontroller és egy normál tranzisztoros h-bridge köré épített áramkör. A számítógép felé rs485 interfész van, amihez egy usb-soros átalakítóval csatlakozok. Működik analóg PWM módban vagy immár DCC módban is Az rs485 buszra majd lehet még aggatni kiegészítő vezérlőket (jelzők, váltók). Piko A váltóhoz már van is egy prototípus állítómű, némileg olcsóban mint a gyári...
Most az következik, hogy mozdonydekódert is csináljak, egy régi vt137 meg egy csörgő vár a modernizálásra.
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1547 üzenetére
Akkor jól mondtam, hogy valami csehszlovák gyártás. Valahol van belőle egy Magyarországon is, valami üzemben. Láttam képet róla csak nem tudom hol. Kár, hogy pikoék azt az idióta szíjhajtást tették bele. Na meg ha jól emlékszem 4,5 voltos motor van benne, ami a 12 voltos trafóval elég nehezen vezérelhető.
-
YanezTTrain
tag
válasz
sanyi4012 #1514 üzenetére
Valahol láttam egy képet a T modellről. No nem a Fordra gondolok, hanem erre a mütyürvasútra. Ezt kimondottan a japánoknak találták ki, ahol mint tudjuk az átlag lakások alapterülete vetekszik egy cipős dobozéval.
Mi a jó abban, hogy leejtesz egy vagont, utána napokig keresed a szőnyegbojtok között nagyítóval?Következő lépés a vírus vasút! a Hüvelyk ujjad körmére egy egész terepasztal elfér!
-
Jester01
veterán
válasz
sanyi4012 #1478 üzenetére
A pályát tőle függetlenül építik. És a youtube-on van videó amint egy tök hétköznapinak látszó tehervonattal szaladgál. Szóval felőlem nyugodtan hozhatott ide is tehervagonokat az építőanyagokkal. De persze az is lehet, hogy simán csak megpihent kicsit az állomáson, forgalmi okokból.
-
st.hubertus
tag
válasz
sanyi4012 #1430 üzenetére
Szia!
Itt találsz róla képet,[link] most nem tudom lefotózni a sajátot. Talán kétszer vettem ki a dobozból, úgyhogy teljesen új állapotban van.
A két szénszállító KB így nézki, [link] csak azokban van szén, a képen lévőben pedig nincs.
Egyesével nem szeretném eladogatni őket, jó lenne, ha így egyben kelne el minimum a DB teher szett, mert egy-egy megmaradt kocsival nem sokat tudok kezdeni. Ha csak ezt a részét viszed, és a startszett marad, akkor 10 000-ért a tiéd lehet. Személyesen Veszprémben tudom odaadni, vagy a Sprinter futárszolgálattal küldöm, ők jobban vigyáznak a küldeményekre, mint a posta.
-
Jégkokó
veterán
-
Jégkokó
veterán
válasz
sanyi4012 #1356 üzenetére
fuggerth V43 1346 V43 2360 M62 265 M62 100 M61 20 M61 06 M41 M41 remot 1 piko taurus és egy roco br182 ami remélhetőleg egyszer mávos festésű lesz. Természetesen a nohabok és szergejek mind roco gyártmányuak. tervbe van még egy remot szergej és egy cirmos szili is, nem beszélve ha kijön a gigant, akkor abbol is elkelne egy példány
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- OLCSÓBB!!! több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest