- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V2 - origami
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20521 üzenetére
Igaza is van , legalább is itt nállunk egész télen nem jött össze 20-30 liter eső ( ami semmi ) , rosszul indulunk neki a tavasznak ami a másik nagy baj , hogy kimarad a tavasz , rögtön jönnek a nagy melegek ( két napja itt 25 fok volt ) !!
Mostmár be vannak indulva a gyümölcs fák , a kajszi pár nap múlva virágba lessz és el vagyok maradva a metszésel , de holnap egész nap metszeni fogok , holnapután megint esőt mutat, és utánna ahogy az idő engedi , meg egy nap és meglessz minden metszve !
Én megmetszem a szilvát is , egy pár tavaji szilva fám van , azokon korona alakítás lessz , és három öreg fám van , azokon szinte nem is kell metszeni ! -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20458 üzenetére
Alma körte cseresznye mindég sudárra kell metszeni , legyen egy központi tengely , másképp soha nem fog jól menni
a sudáron azután lehet ág emeleteket kialakítani , vagy orsóra a lényeg a sudár , a szilva az lehet sudár de őt lehet több váz ágra de itt egy saját kép szilva sudár és ág emeletekre metszettem !!
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20193 üzenetére
Igen , sőt a kétágú létráról a hatalmas diófa ágakat is megtudom vele igazítani ( mondjuk ha kinyújtott karokkal dolgozok ott meg kell tartani
) , de nagyon praktikus , van hozzá Vál szíj is , akkor ugye has magasságba kerül a gép , de úgy is 3,5 méterre simán felér a földről !!
-
v-man
őstag
válasz
btraven #20115 üzenetére
Héj alá oltást meg lehet próbálni direktbe a tavasz elején 3-4 oltócsapot betenni [link] , vagy ami ennél sikeresebb lehet, az az hogy lefűrészeled mostanában, +sebkezelés, tavaszra kihajt várhatóan sok alvórügy.
Ezek a hajtások közül a legszebb 3-4et meghagyod nőni, így őszre lesznek jó ujjnyi vastag, és akár méter körüli magas ágak, majd ezekbe a nyári növekményekbe augusztus végén szemezhetsz, vagy jövő tavasszal lehet angolnyelves oltásokat beletenni. Aztán 4ből 1 csak sikerül, de ha netán szükségesnél több is megmaradna, újabb év elteltével kell szelektálni.
Nekem a nagy törzsbe oltás Fosókán, ami szintén bőven 10cm-nél vastagabb volt, nem bírta ki a nyarat, hiába volt öntözve, elszáradtak a hajtások. Lehet az a fa már nem volt kellően életképes, mert a nagy sebfelület miatt gomba is betámadta a fagéles kenés ellenére is, és az egész fa odalett végül.
Szemezve [link] , vagy párosításos oltásnál [link] nincs jelentős sebfelület, így ha a lefűrészelést átvészeli, akkor utána ok lesz várhatóan. -
totron
addikt
válasz
btraven #20054 üzenetére
Bő 20 év alatt 2x estem neki a tiszafának, 1x jobban, mert már gömbtestével megindult nagyon. Azóta tartja a versenysúlyát, semmi őrültködés, gyarapszik, de módjával, alig láthatóan, most, hogy jobban belegondolok. Meg azóta ugye a szárazságok is bejöttek, szóval sokat nem kell a jövőben küzdeni szerintem...
A barnulás egyre terjed viszont, több foltban is. Most, így, télen. -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #20037 üzenetére
Az éle attól függ , hogy milyen acél , milyen élszög, mire használod ezt [kép] Kínából vettem ( kis cég terméke ) Német acél , nem a leg éltartóbb de viszont a savaknak, gyümölcsöknek , konyhai vegyszereknek ellenáll , használva vannak már több mint egy éve de van amelyiket még nem kellett élezni de egy puhább acélt könnyebb megélezni mint egy kemény acélt , de a szallagos élezőnek az is könnyen megy , pont ma éleztem a bicskámat az már egy keményebb acél D2 ( félig rozsdamentes ) !
-
soldi3r
veterán
válasz
btraven #20037 üzenetére
De, lehet, majd kiderul mennyire eltarto. Az biztos, hogy nagyon kemeny. X38CrMoV5-tel dolgoztam eleget, attol kemenyebb. Megtippelni sem tudom milyen anyag. A felulete is fura, mintha huzaloztak volna.
Ha kisipari mennyisegben hasznalnam, valoszinuleg nem ilyenem lenne, de amire nekem kell arra ez sok is. Ez csak azert jo, mert ezzel nem fogok mast vagni. -
Csabroncka
addikt
válasz
btraven #20028 üzenetére
A kapaszkodó gyökér is gyökérsavat termel, víz megáll rajta, bevezeti a repedésekbe, rovarok befészkelnek alá..sorolhatnám.
A ház falára kerítésre sem mert tönkre teszi, ilyen díszkertbe köveket, romokat befuttatni jó. A fákat, pláne a gyümölcsfákat nem kell védeni a napfénytől, az kell nekik
-
totron
addikt
válasz
btraven #20028 üzenetére
Alászorulhat a pára és jön a gomba. Mértékkel lehet, ha valakinek ez a heppje, de adott szereplők és mikroklíma függvénye. Nem szokás alapvetően, mert van elég szenvedés, épp elég egy gyümölcsösben ahhoz, hogy pluszkockázatot ne vigyen be az ember, hát igen.
Egyik kedvencem a zuzmó-fa esete, rengeteg okosság terjed, jellemzően fekete-fehér gondolkodás mentén. Például, hogy ha meg van jelenve a fán, akkor az már halál (a fának). A másik opció, hogy mindent is elvisel a fa a zuzmótól és mindenkor lepattintja magáról, azaz soha nem szaporodhat túl rajta. Egyik sem igaz persze, egy kiegyensúlyozott arányban tud élni mindkettő. Tévhit, hogy csak az elhalt ágon jelenik meg zuzmó, de az is, hogy a zuzmó szárítaná el önállóan az ágat - klasszikus tyúk vagy tojás fejtegetésre ad lehetőséget a jelenség. Egyensúlyi folyamatokról beszélünk. Alapvetően a jó levegő indikátora a zuzmó, tehát papíron ujjongva-ugrándozva örvendeznünk kell neki.
Van cikk, ami a túlzott párássággal hozza összefüggésbe, hát nem tudom. Egyes fajták jobban gyűjtik magukra.
#20027Csabroncka, vannak felkúszások néha erdőben is, amelyik ősszel vörössé lesz, azzal nagyon szép tud lenni. -
totron
addikt
válasz
btraven #20018 üzenetére
Ugye borostyánt nem szabad hagyni hogy felfusson a fákra?
Mérték kérdése. Az egyik kedvencem egyébként mikor szőlő van felfuttatva meggyfára például. Nagyon jó együttműködés.
A tűztövisnél épp ez a cél, hatékonyan tart távol és elég tömör is tud lenni, egész évben zöld, van 'virágzási' időszaka is, mi kell még. Néha ritkítom, akár kesztyű nélkül, nem megugorhatatlan a tüskéssége. -
Csabroncka
addikt
válasz
btraven #19865 üzenetére
Én amióta megjelentek a mártott kesztyűk, csak olyanokat használok, nyáron vékonyabbat, télen a vastagabb thermal-t. Jó méret esetén nagyon kényelmes és nem töri a kezed, vízhólyag sem lesz.
Elég strapabírók, jobban bírják mint a bőr kesztyűk...
(Arra figyelj, hogy az olcsók kevésbé rugalmasak) -
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19861 üzenetére
Én most vettem ág darálót és azzal próbálom felgyorsítani a folyamatot ( közel 100 gyümölcs fa , van ott termék) , meló rengeteg van , aki panelban lakik else tudja képzelni !
A szőlőt tavaly én is újra indítottamvissza vágtam fűrészel
a rózsaszín az asszony köröm festéke , ha így csinálod akkor mindjárt Március elején csináld , nehogy meginduljon és rögtön ahogy levágod fesd be valami festékkel !!
Még ilyen visszavágással is hozott két három fürtöt tőkéje! -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19836 üzenetére
Az eperfa úgy nőt kő vadon , a hátsó udvarban , mondom ha oda nőtt , akkor meghagyom , mellette egy alma fa , két oldalán kerítés , és a kerítésen kívül a kert , ott is tele gyümölcs fákkal , az eperfa ha hagyod , hatalmasra nől , ami itt nekem nem jó , mert nagyon árnyékoló!!
Minden évben jól visszakorlátozom és szép nagy eprek teremnek rajta , és még szép is !! -
eldoble
aktív tag
válasz
btraven #19805 üzenetére
Hát, én azt tapasztaltam amit írtam, pedig próbálkoztam azzal is, ahogy kimondottan a gyökeret kell mélyre "kényszeríteni", hogy ritkán locsoltam "sokat", persze azért erősödött, de nem vagyok vele teljesen megelégedve, azért gondolom, hogy ez már ilyen gyepszőnyeg, nem lesz 10cm-nél mélyebben a gyökere.
-
its_grandpa
tag
válasz
btraven #19719 üzenetére
>>vizes vatta és a műa. fedő alatt?
Igen, egy hónapot töltenek ebben az "üvegházban" párás, nedves környezetben csíráznak a citrom/grape/datolya magok.
A levendula meglep mert a magnak fagyhatásra van szüksége.
Sikerült pár magot elindítani de szárról már sokkal sikeresebben szaporítunk, 100-as nagyságrendben, most is van a kertben egy adag.
Saját citromból kinyert magok - sok volt - most még vatta alatt várják, hogy leteljen a hónap. -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19492 üzenetére
Nekem futó rózsáim vannak , sárga , fehér , sötét bordó ( már szinte fekete ) , piros , rózsaszín , a sárgán és a rózsaszínen vannak bimbók , és a levelei is megvannak , a többinek már szinte minden levele lehullott !!
Én általában február végén szoktam őket metszeni , szerintem most is akkor fogom őket visszább vágni ! -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19455 üzenetére
Két kályha és a fürdőben is fatüzelésű kazán van egy évi fa ára 370000 Ft , ennyibe kerül a fa , én vágom össze , hasogatom , és a hejére pakolom ( ha csináltatnám az + pénz , de úgy vagyok , hogy más fizet a kondi teremért , nekem meg ez itt van
) !! Nektek mennyibe kerül egy évi fűtés számla
Utóirat - 2021 Ben felment a fa ára és ott is maradt , addig 200000 Ft alatt jöttem ki ! -
-
ncc1701
veterán
válasz
btraven #19423 üzenetére
Semmi ilyen nincs. Ami átmegy, az az ő dolga. Ami átnyúlik fa, ahhoz csak az engedélyemmel nyúlhat. Ami termés rajta van, de az ő területén, az is az enyém. Ami leesik, az az övé. Érdemes ezekről tudni.
Hangos hőszivattyú miatt perlem. De ez a szomszéd amúgy levágja ami átnyúlik, és visszabaszkodja hozzám, de ezt már le is xarom.
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19401 üzenetére
Ha jól kiszedted az már fél siker , ha csak ki fog hajtani a fenti szétágazó gyökerekből , azt le kell vágni és előbb utóbb feladja . A szomszédban volt két hatalmas ecetfa , addig is jött fel nállam is a kertben egy , egy hajtás , de amikor kiszedte , ecet erdő nőtt nála is és nállam is , de a második évben már kevesebb a harmadikban meg egy egy szál ( de mindég lekaszálta ő is meg én is ) !
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19299 üzenetére
Ha ki vágod és kihajt , azt is rendszeresen vágod , akkor úgyis feladja ! Nállam a szomszéd meghagyott egy pár ecet fát , rengeteg feltörő hajtás volt nállam is , aztán , vagy 4 éve kivágta , és utánna még több hatás lett nála is és nállam is , de rendszeresen vágtuk , és már az idén alig volt egy , egy gyenge hajtás !!
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19259 üzenetére
Nállam is a Starking almákon sok a levél , de a Golden almán nincs , és a szilvákon is van még elég sok levél , és természetesen a naspolyán , de azon ahogy írtam ott a sok gyümölcs is , na de megint tévedtek a meteorológusok , mert tiszta dér kint minden
, hátha lassan befog érni !
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #19232 üzenetére
, én rosszabbul szoktam járni , rossz a kerítés de hiába is van megjavítva , a végszomszéd kutyája szét szedi , neki is kert nekem is ( gyümölcsös ) , ő állandóan be engedi a kutyájit , és át járnak hozzám sz@rni , és ahogy vágom a füvet egyszer csak érzem , hogy lentről félig összecsap a kutyasz@r
, sorozatosan megkértem , hogy etetés után ne engedje be , mert akkor biztos lessz szeretet csomag
. Mondtam neki a nyár végén , hogy egy nagy rakásba botlottam bele , de úgy , hogy a szemüvegemet is össze csapta , ha ott lett volna a kertbe a kaszát a hátán vertem volna szét
! Végszomszéd , a kerítés fele, fele, említettem neki , hogy csináljuk meg , de ő arra nem hajlandó , úgyhogy kaszálás előtt egy lapáttal át nézem , és amit megtalálok vissza küldöm a feladónak
!
-
válasz
btraven #19086 üzenetére
Hátsó épület bontása után raktam rendbe egy kisebb területet. Hozzám rigó érkezett. A gereblyétől 10-15 centire ugrált hogy kukacozzon. A frissen bontott részhez repült majd kb ordibált. Ránéztem, mondom mi bajod van? Néztük egymást 10 mp-ig majd a lábával kapargált a betonon. Nem voltam benne biztos hogy mit akar, de gyanítottam azt, hogy gereblyézzek a frissen bontott részen. Kigereblyéztem neki, majd odébb álltam. Addig ő hol a mellettem levő fára vagy az épületrészre ugrált.Oda repült, majd a kis lábával bogarászott, közben 1-1 csörrenést hallatott. Hát mondom mi ez ha nem fajok közötti kommunikáció?
Tele volt a csőre, úgy repült el, majd pár perc múlva jött és újra szedegette a magának valót
-
-igu-
veterán
válasz
btraven #19088 üzenetére
"A vörösbegyek csaknem a kétharmada elpusztul még az első életévének betöltése előtt. A legtöbb vörösbegy a ragadozóknak esik áldozatul, de sok azért pusztul el, mert képtelen ellátni magát. Az idősebb madarak 10 százaléka, elpusztul a felségterület védelme közben. A legidősebb madár, amiről tudunk az 13 évig élt. Rendszerint azonban, csak néhány évig élnek."
forrasa teli etetessel (es itatassal) nagyobb esellyel at tudjak veszelni a telet
-
Rive
veterán
válasz
btraven #18835 üzenetére
Ha a héj fekete akkor általában a bele is.
Mondjuk nem mindig és nem az egész bél, de jobban kijössz, ha a cinkékkel eteted fel és veszel rendesetUi,: nálunk idén nullás a diótermés. Talán, ha öt ép szemet láttam a fa alatt - volt év régen, hogy öt zsák dió jött le arról fáról...
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #18828 üzenetére
Köszi
, igen a dió az más , megpróbálom nem a szomszéd haza felé engedni a gallyakat , és a termés akkor nem potyog rá , de a levelet viszi a szél és az akárhogy is nem akarom , mégis oda is megy !
Nállam nincs gond a ház is nagyon magas , de a szomszéd új építésű házat épített a portája közepére, és felőlem nincs fa , csak a bejárati útja !! -
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #18824 üzenetére
Igen ez a két diófa nállam van az udvarban , nincs közel az ő háza hátulyáhiz , olyan 4-5 méter de elég nagyok , kimondottan a ház felé nem engedem ( engedtem ) az ágait , de a szél a leveleket rahordja a tetejére és a csatornába is , nem szólt soha ( egy rossz szót sem ) , de bennem van anyi jóérzés , hogy ilyenkor ősszel ( pláne ha esőt mond ) kitakaritom a levelektől !!
Egy negyedórás munka az egéssz ! -
-
Dorian
félisten
válasz
btraven #18814 üzenetére
"A szomszédot először szóban vagy akár írásban is fel kell szólítani, hogy az áthajló ágat maga metssze le, mert az zavarja Önt a kert rendeltetésszerű művelésében. Ha erre a felszólítás ellenére sem hajlandó, akkor Ön a szomszédja költségére is elvégeztetheti az áthajló ág eltávolítását, és a felmerült költségeket akár bírósági úton is követelheti. Az ág eltávolítását azonban kellően meg kell indokolni, pl. jelentős leárnyékoló hatása van, az ág zavarja a kert művelésében, nem tud traktorral elmenni alatta stb. Önmagában az a tény, hogy a fa a telek határvonalához közel áll, nem indok a megcsonkítására. Ha a szomszédot csupán a fáról lehulló levelek zavarják, vagy árnyékolják a házat, kertet, ezt tűrni kell"
-
soldi3r
veterán
-
v-man
őstag
válasz
btraven #18105 üzenetére
Nem tudom, talajtakaró növénynek sztem jó lehet... egyelőre az évelő virágok között meghagytuk, a beállt bugás hortenziák között talán nagy kárt nem tud okozni, kisebb vetélytársakkal már lehet nem nyerő hagyni. Annál jobb, mint ha fedetlen lenne a talaj, és pár hetente le van sarlózva mielőtt virágba menne.
-
Rive
veterán
válasz
btraven #18006 üzenetére
Jelenleg nyáron ~ mindent locsolni kell ami nem a mediterrán részekről való
És nem lesz sok idő, mire megkapjuk az ottani kártevőket is, hiánytalanul.Esetleg lehetne próbálkozni már néhány déli tölgyfajtával is. Nem kell aggódni, ha valaki nem szokta akkor fel se ismeri, meg eleve nem is nő nagyobbra néhány méternél, ideális kerti növény...
Ui.: ja, csak jártam mostanában a szülői ház felé - már az akácok is száradtak. Meg a bükkben voltunk túrázni, frissen hullott csörgős száraz avaron...
-
4Grider
félisten
válasz
btraven #17931 üzenetére
Nyilván csak az invazív fajokra gondoltam, ha már a kérdést feltevő használta az invazív szót. Örülj neki, hogy felétek az őshonos juharfajok jobban terjednek. Én a hegyi és a tatárjuhar terjedésének örülnék a legjobban, de az előbbinek a felmelegedés/klímaváltozás nem kedvez, utóbbi termőterülete (az erdőssztyepp típusjelzője) is visszaszorulóban van, viszont parkokban szerintem kifejezetten jól mutat. A korai juhar dettó, a mezei juhar viszont nem jellemző a parkosítások során a szabálytalanabb koronaszerkezete és a jobb termőhelyeken megugró magassága miatt. Mondjuk utóbbi a hegyi juharnál is gond.
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #17915 üzenetére
Nállam szerencsére nincs vakond , de itt olyan kemény és száraz a föld , hogy bele törne a bicskája
Az udvarban van két 7-8 éves cseresznye fám , féloldalt egész nap éri őket a nap , és mostmár besokaltak , úgy hull a levelük mint ősszel , csak most nem sárgultak el , hanem zölden esnek le , és nem víz hiány , mert locsolva voltak !
A kertbe is van két cseresznye őket is éri a nap de ők több fa között vannak és ők bujkálva kapják a fényt és ott nincs levélhullás ! -
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #17861 üzenetére
A gyökerek azok ott maradtak , locsold jól körbe !
Ennyit még soha nem locsoltam a gyümölcs fákat mint az idén , az idős fákat szabályosan el árasztottam , de szépek is , nincs levél hulás ( nap égés az van a leveleken ) , és szép nagy gyümölcsök voltak , vannak rajtuk !
A mellettem lévő szomszéd ki sem jön a kertbe , és nem is locsolt semmit a cseresznyéjén , kajszínjan alig van már levél , és vagy négy fát ( körte , szilva ) látok nálla ami kiszáradt !
De talán a hétvégétől jön a hidegebb idő , és csapadékot is mutat . -
v-man
őstag
válasz
btraven #17861 üzenetére
A meggy és a cseresznye is már nagyon hullatja a levelét, jön az ősz, még ha nyári idő is van, szerintem belefér már.
Ellenben a fekete berkenye megbolondult nagyon zöld a levele és egyik tő virágot is hozott (tavasszal kellett volna, de akkor még nem hozott, hisz csak tavalyi ültetés).
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #17728 üzenetére
Vagy két éve , azt mondja nekem az asszony , hogy látott bent egy kis gyíkot , át túrtam a szobát de semmi , mondom káprázott a szeme
, majd két nap múlva megint látta , még egy kis valamibe vizet is tett neki , mert biztos szomjas !! Majd hétvégén megint vadászat volt és meglett a kis piszok
, kicsike volt a szekrény háta mögött lapult , egy kis bottal az asszony kizavarta én meg elkaptam és kivittem az udvarba elengedtem!
Az udvarban és a kertben is vannak , sem azelőtt , sem azóta nem láttunk bent a lakásba !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nintendo Switch 2
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OLED TV topic
- Autós topik
- Windows 11
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- PlayStation Network Card (PSN) ajándékkártyák, egyenesen a Sony-tól!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged