- Magisk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Yettel topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dezz
nagyúr
Közben látom, azt zárt ajtók mögött mutatták be. Érdekes. Szerintem túl korán lebbentették fel a fátylat az Ontario teljesítményéről, így több ideje marad az Intelnek próbálkozni valamivel. Eredetileg nem úgy volt, hogy fordítva csinálják, a Llano-t mutatják be nyilvánosan és az Ontario-t csak egyes partnereknek?
-
Oliverda
titán
Igen, a tegnapi/mai slide-okon az AMD a jövő év első felét jelölte meg kereskedelmi megjelenési intervallumnak. Aztán mint azt már párszor elmondtam korábban, mostanság az "ahead of schedule" az egyik márketing szlogenjük tehát nem zárnám ki teljesen hogy hamarabb jön. Szvsz legkésőbb januárban itt lesz de majd kiderül.
Viszont az Ontario-n futtaták az AVP 2-t amit azért nem rossz.[link]
subaruwrc: ...ha a Bulldozer-re gondolsz akkor annál van esély erre a de a Llano az nem CPU csúcsteljesítményre lett kihegyezve.
-
dezz
nagyúr
WTF2 (az előzőből volt linkelve, ugyanaz a site):
"What might be most interesting is not WHAT it is, but WHERE it is made. We have learned that the Ontario Fusion solution will be built on a 40nm process and thus we can conclude this AMD-designed part will not be built by GlobalFoundries, the previously-AMD-owned foundry company, but rather by TSMC on the 40nm G technology. GlobalFoundries does not have a 40nm process node today (UPDATE: GlobalFoundries does have a 40nm process currently but it is targeted at low power devices like cell phones, not high performance required for processors like Ontario) or planned until late in 2011 so they were out of the discussion and that leaves TSMC as the only other fabrication facility with experience with AMD designs."
Mert az 1W/core nem eléggé low-power... A mobiltelcsikben meg ugye nincs proci... Szvsz az update-nek annak kellett volna lennie, hogy bocs, ezt benéztük.
-
mclaren777
senior tag
Köszönöm a választ.
Gondolom attól is függ majd az árazás hogy mely Intel procikkal lesz pariba, ha jól sikerül (relative) drága, ha meg gyengébben akkor meg olcsó lesz, de mondjuk az nem lenne jó.
Mindenesetre 20-30 k közt nem várom inkább, hanem veszek most egy Athlon II X4-et, aminek igazából csak a fogyasztása az amit sokallok egy kicsit, teljesítménye remélem még elég lesz átlag usernek egy darabig. -
Oliverda
titán
Akkor még kisebb is lehet. Sőt ha bevetik a T-RAM technológiát akkor még kisebb.[link]
A Z-RAM kukás lett úgy fest.
"Pellerin also said that GlobalFoundries is no longer pursuing the one-transistor ZRAM developed by Innovative Silicon Inc. (ISI, Lausanne, Switzerland), a capacitor-less design based on SOI substrates. Instead, GlobalFoundries is working on a thyristor-based memory with T-RAM Semiconductor Inc. (Milpitas, Calif.). GlobalFoundries and T-RAM announced in mid-May that GlobalFoundries would co-develop 32 and 22 nm versions of the T-RAM, which is based on SOI technology, for low-power cache applications."
-
Oliverda
titán
-
Oliverda
titán
XP alatt működik az eltérő órajeles C'n'Q az összes Phenom-mal csak éppen az windócok elcseszett szálkezelése nem igazán ideális hozzá. Alapértelmezetten ("set affinity" nélkül) win folyamatosan dobálgatja a magok/szálak között a folyamatokat, így a magok nem tudnak lekapcsolni huzamosabb időre, mert amire éppen lejjebb váltanának egy-két p-state-et addigra már kapcsolhatnak is feljebb. Ennek köszönhetően be is lassul az egész hóbelebanc. Vista és 7 alatt már csak párhuzamosan mozognak a magok órajelei ezzel kiküszöbölve a fenti problémát. Amúgy ez a turbo-nak is keresztbe tesz/tehet.
"C'n'Q in Phenoms is slow compared to how Intel Turbo can switch speeds.The biggest problem with dynamic core clocking - delay between states. AMD's new Thuban and Lisbon core supposedly address that problem by moving all power controlling logic into CPU. This should ensure faster p-state switching and less delay. In return we should get less hit from retarded Windows task scheduler when doing light workloads."
-
siriq
őstag
Nalam a jatek kezd kihalni. Ok. A bad company-t nyomom most, mast nem. Igazabol szeretnek visszaterni a 3D renderelesi vonalra is(kozben meg hazi servert is epitenek). Szoval nalam a jatek nem igazan szempont(max talan a crysis erdekel).
szerk: hazi server nalam a cisco cuccok meg minden amit ki lehet benne aknazni.
-
Bluegene
addikt
3.4 ~0.676x-osa. 4x0.676 = 2.7
rossz. miért 4X0.676? 3X0.676 hisz 12:4=3 tehát 3X annyi mag van, de inkább 2,6 szoros(még ez is optimista) lehet a 12 magos és 4 magos közötti szorzó hisz sohasem skálázódik ideálisan
tehát 2,6X0,676=1,75, tehát szerintem csupán 75%-kal lehet gyorsabb a 965BE-től, az alacsony órajel és a nem ideális skálázódás miatt, így viszont az Intel nyer hiába kevesebb a mag, de a magas órajel és a nehalem architektúra győz
de lehet én számolok rosszul
-
Bluegene
addikt
Renderelésre és más hasonlóra pedig jobb választás lehet az említett 12 magos AMD..
azért a phenomot laposra veri[link]
vedd figyelembe a 12 magos AMD-nél hogy a fogyasztás miatt igen alacsony órajelen megy, tehát nem 3,4(!) ghz-en ahogy a 965 phenom2, amit lever a hatmagos intel(és nem csupán 50%-kal néhol majdnem rádupláz, sőt majd' rátripláz-->indigo), pedig csak 2vel több magja van
tehát ez a 12 magos AMD nem bizti h jó döntés, alacsony órajele és clk2clk is gyengébb
kiváncsi lennék ha összehasonlítanánk de csak ideális esetben lenne képes leverni az intelt, ha mind a 12 mag egyenletesen jól van leterhelve, de akkor se biztos h sokkal
-
TRitON
aktív tag
Pár hete ezt én is olvastam. Számomra ez azt jelenti, hogy nem csak egy mag órajelére emelnek rá, hanem annak függvényében, hogy épp hány szálon kell számolni, előfordulhat, hogy a processzor több magjának a frekvenciáját is megnöveli.
Pl.: 6-mag megy 2,8 GHz-en, 4 mag használata esetén 3 GHz, 2 mag hajtásakor 3,2 GHz. Jól értelmezem? -
-
leviske
veterán
Igen a Deneb/Propus esete után nem lenne meglepetés, ha lenne X4-es, vagy még heréltebb Thuban a kupakok alatt, bár ez lehet, hogy már veszélyes üzem, mert egyelőre úgy tűnik, hogy a fogyasztásra kihatással vannak a letiltott részek és mondjuk extrém esetben egy X2-es Thuban már nem feltétlen lenne 80W-os TDP alatt 3,1GHz-en.
Egyébként nagyon kíváncsi vagyok, hogy az X6-os milyen nevet kap. Vagy be kell vezetniük egy új nevezéktant, vagy kénytelenek lesznek 1000 fölé menni, ami marketing szempontból nem a legjobb. (Se a Phenom II X6 Xx0 nem mutat jól, se a Phenom II X6 10x0, se a Phenom X6 1x00. Bár talán még utóbbi lehetne a legjobb.) És még ott van az is, hogy gondolni kell az esetleges X5-ösök érkezésére is. (Phenom II X5 1x00 és Phenom II X6 2x00 ?) Bár persze lehetséges, hogy bevetik az FX nevezéktant, de szerintem a Bulldozer előtt már nem akarják ellőni az FX szériát.
Visszatérve a Bulldozerekre, mint írtam, pont a Llano miatt kétlem, hogy lenne X6-os változat desktopon. Az X8-asok maximum ára erősen meg lesz kötve. Még akkor sem tudnak majd sokkal az i7 mostani árazása fölé menni, ha nagyon elhúznak az Intel mellett. Valószínűleg lesz két Zambezi FX $1000 környékén (mondjuk az egyik $1200, a másik $800), lesz talán egy sima Zambezi $500 környékén és ha nagyon lemerészkednek, akkor egy darab még lesz $300 felé. Ha csak a Llano-t akarják a középkategóriában indítani, akkor a X4-es szériát 200-400 dollár közé kell belőniük. Az X6 nem fér be sehova. És a Leo utólagos "up to 6core"-ra frissítéséből az is látszik, hogy most sem volt annyira tervben a Thuban (vagy csak az Intelt akarták meglepni, nem tudom).
Az persze tényleg kérdés, hogy lesz-e akkora az OEM piac, hogy betudja fogadni a hibás darabokat, de ha nem is, lesz akkora haszon a Zambezin, hogy az elméleti X6-osokat eladhassák X4-esként.
Amúgy azoknak a pletykáknak vajon van valamennyi alapjuk, hogy a Zambezi-k mind 3GHz felett fognak ketyegni? Vagy csak a mostani Phenom II helyzetből indult ki pár pletykagyáros?
-
leviske
veterán
Igen, ezt írtam feljebb, hogy ezeket a jelöléseket, amin a Bulldozer esetbéne fennakadtak páran, a server fronton ugyan úgy megtalálni és nem csak a Bulldozer architektúra kapcsán és erre hoztam a példák közt a 8 és 12magos Magny-Cours-t és a 12 és 16magos Interlagos-t.
Szerverek terén egyébként nem vagyok jártas, de nem tudok róla, hogy az AMD-nél divat volna a letiltogatás szerver procik esetén. A vevők ott fizetnek akkora felárat a processzorokért, hogy az AMD ne ott akarja kiszórni a hibásan sikerült darabokat, ellenben egy külön 6magos változattal gondolom sok pénzt tudnak megspórolni.
Desktopon pedig csak az Intel miatt kétlem, hogy lenne herélt 8magos. 80k+ kategóriában nem szokás a tiltogatósdi, 80k alatt meg valószínűleg a 4magosok fognak helyet kapni, ahol semmi keresnivalója nem lesz egy 6magos változatnak, ami csak nyomná lefele a 4magos változatok árát.
Szerintem, ha sok lesz a hibás darab az új gyártástechnológia, plusz új architektúra egyszerre való bevezetése végett, akkor a 2 és 6magos változatokat inkább az OEM-eknél fogják kiszórni.
Bár az új Radeonokkal nem nagyon igyekeznek alátámasztani az én gondolatmenetemet desktopon, így végül is kitudja, hogy mi lesz...
-
Oliverda
titán
Szerintem a négymagos C32-es még ugyanaz a lapka lesz mint amit a Shanghai-nál használnak.
Amúgy eddig még arra sosem volt példa hogy olyan Opteron CPU kerüljön forgalomba amiben le lett volna tiltva cache vagy mag. Ergo kivétel nélkül az összes ilyen proci teljes értékű lapkából készült eddig. Ez alól max. a HT linkek képezhetnek kivételt, bár szerintem az sincs vagy nem volt letiltva, inkább csak nem vezették ki ezeket a lábakhoz. Pl. az AMD Overdrive a Phenom II X4-nél látja mind a négy HT linket de persze csak egyet ír aktívnak.
...de ezen nem veszünk össze.
-
Oliverda
titán
Itt a legfrissebb.
A kódnév a tokozással együtt változik általában még akkor is ha tök ugyanaz marad a lapka.
Deneb - Socket AM2+/AM3
Shanghai - Socket F
Lisbon - Socket C32Szerintem a six-core C32-es procinak már más kódneve lesz ami nincs a táblázatban.
Például a Phenom X2-n is Deneb van csak letiltottak 2 magot és ezzel a kódneve is megváltozott Callisto-ra.
-
leviske
veterán
Ezen én is csodálkoztam, mert az Interlagosnál írták, hogy "new core". Bár ettől függetlenül nem értem, hogy hogy lesz új 6magos a 8magos mellett, bár, ha lesz külön gyártott 2modulos változat desktopon, akkor semmi akadálya, hogy majd legyen külön 3modulos változat server fronton.
-
Oliverda
titán
"Apropó észbejutás, az jutott az eszembe, hogy az AM3r2/AM3+ újdonsága esetleg a magonkénti eltérő fesz lehet, ami még hatékonyabbá teheti a magonkénti dinamikus órajel-szabályzást."
Ez korábban itt már nekem is megfordult a fejemben. Szép és jó is lenne egész ha pl. a Windows nem dobálgatná folyamatosan a különböző process-eket a magok között. Négy mag esetben emiatt gyakorlatilag elég nehezen kivitelezhető a terhelés függvényében változó magórajel. A végeredmény ugyanis egy baromira belassuló rendszer lesz. Legalábbis a K10/K10.5 esetében biztosan. Aztán lehet hogyha töredékére tudnák redukálni a különböző órajel váltásokhoz szükséges időt akkor már jobban működne.
-
leviske
veterán
Igen, de a Celeronok nem felső kategóriás processzorok. Gondolom a Fusion termékek esetében is jellemző lesz a letiltogatósdi, ahogy a Bobcat esetében is, csak a Bulldozer esetében tartom kétségesnek.
Az Intel stratégiája alapján így tudnám elképzelni:
i9: Ezek ellen jöhetnének a 8magos Zambezi-k
i7: Ezek ellen pedig a 4magos Zambezi-k
i5: Ezek ellen jöhetnének a 2-4magos Llano-k
i3: Ezek ellen pedig a 2 és esetleg 1magos Ontario-kBár kérdés, hogy marad-e az Intel jelenlegi stratégiája 2011-ben, és hogy a Bulldozer mennyire tud elhúzni/elhúz-e egyáltalán az Intel akkori architektúrája mellett.
-
leviske
veterán
De gondolom a kötőjel arra utalt, hogy ugyanarra a lapkára építve lesz több változat, a Zambezi esetében meg gondolom a serverekhez hasonlóan arra utalnak, hogy lesz külön 4 és 8magos változat, ahogy lesz 12 és 16magos Interlagos, vagy 8 és 12magos Magny-Cours.
Bár igaz, hogy vicces volna, ha pont akkor vezetnék be azt a technológiát, hogy komolyabb fogyasztáscsökkenés mellett lehet részeket letiltani, mikor már nem lesz jellemző a letiltogatás, de ha az Intelből indulunk ki, Ők sem adtak ki letiltott magokkal procikat, nem lehetetlen, hogy már az AMD-re sem jellemző, hogy magokat fog letiltogatni, főként a felső kategóriában.
Mind1, majd meglátjuk.
MOD: Most vettem észre a többit.
Tehát akkor ez maga a CMT, értem. Akkor végül a továbbiakban is több szálon tud majd dolgozni az Intel, mint az AMD? Mert ha jól értem, akkor itt 8"mag"=8szál, míg Intel esetében ez még, ha 20%-ot is vesszük, akkor is azonos magszám mellett több.
-
leviske
veterán
Értem.
A jelölések szvsz nem érthetőek félre, ha "globálisan" nézi az ember. Server fronton is így jelölnek, pedig az Interlagos esetében már nehéz volna kivitelezni, hogy 12"nagymag"/16"kismag", pedig ugyan úgy nem "-"-vel jelölnek, hanem "/"-vel.
Szvsz ez annyit jelent, hogy a 4magos/2modulos változat nem 2 letiltott modulból fog állni, hanem lesz külön 2 és 4modulos változat. Gondolom a 4modulos változatokat belövik 200-80k közé, a 2modulost meg 80-50k közé.
A modul felépítést meg akkor azt hiszem, hogy jól értettem a Cypress hasonlattal. Ez a felépítés akkor arra lesz jó, hogy az 1 szálon futtatható programokat is tudja 2, és a 2 szálon futtatható programokat is tudja 4 mag feldolgozni? Mert akkor ez egyáltalán nem hülyeség. És még erre jön külön a CMT, vagy ez maga a CMT?
-
Oliverda
titán
Senki sem mondta de a laikusok közül ezt sokan nem tudták/tudják. Még mindig szoktam látni olyan apróhirdetéseket ahol nem 3200+-t írnak hanem 3200MHz-et annak ellenére hogy "köztudottan" arányszám volt.
Ez is pont azért került bevezetésre mert ha az egyszeri júzer bemegy a bótba' és ránéz az árlistára akkor ne gondolja azt reflexből hogy a Pentium 4 3.2GHz biztosan jobb és gyorsabb mint az Athlon 64 2000MHz. Viszont ha a Pentium 4 3.2GHz mellett/alatt már Athlon 64 3200+ volt akkor talán már meggondolta a dolgot.
-
Oliverda
titán
A modul mint egység nem lesz reklámozva. Épp ezért maradnak meg a quad-core (2 modul), és az eight-core (4 modul) jelöléseknél. Persze szerintem az elnevezésben már ez sem lesz benne, esetleg a proci dobozára kisbetűkkel még rávésik mint ahogy most is, illetve így lesz tálalva a nagyközönség felé a termék.
2007es slide:
-
P.H.
senior tag
Igazából eddig az sem volt szokásos, hogy mondjuk két, önálló L1D-vel rendelkező képződményt egy egységnek kezeljünk, valószínűleg erőteljes újradefiniálásra szorul az eddigi bevált 'core' fogalom (decode, retirement - pl. FPU-kivételkezelés -, task-váltás, performance counters terén) és még nem derült ki, hogy ez a kifejezés mit és milyen teljesítményt jelent (pluszban a HT-hez képest) a fenti 'marketing süketelésekben' ("The Bulldozer module is a concept and part of an architectural design, it is not something that the user will come in contact with.")
-
Oliverda
titán
100% hogy jön. Rajta van a roadmap-eken is. [link]
A 4 modul/8 mag lesz a csúcskategóriás. Esetleg a selejteket eladják 6 magosnak. Bár ugye nagyon nem lesz mindegy hogy az ilyeneknél egy modult vagy 1-1 modulban 1-1 INT egységet tiltanak le. A végeredmény nem lenne ugyanaz.
Még esetleg el tudok képzelni a desktop value szegmensbe egy 1 modul no L3 (már ha ki lehet majd hagyni) verziót.
-
Oliverda
titán
"Teljesen egyértelmű, hogy a former az az első lehetőségre utalt, nem a másodikra. "
Hát mivel a former mint írtam azt jelenti, hogy előbbi, ezért kizárásos alapon valóban csak az első lehetőségre utalhat.
"Viszont pl. ebben a (nem kispályás) topikban is végig 4-modul/8-core prociként emlegetik a Zambezit."
Amennyiben ez így van akkor ez valóban nem a Zambezi hanem inkább "Quad-Core Bulldozer".
A várható teljesítményről ennyit találtam:
• Two times 4 Bulldozer modules (2 x 8 "cores" or 16 cores) are about 60 to 80% faster than the twelve core Opteron 6100 CPU in SPECInt_rate.
With Bulldozer, AMD finally seems to have designed an aggressive integer core. Since the introduction of the Intel Woodcrest in 2006, Intel’s CPUs have been offering superior integer crunching performance per core. Since integer performance determines the performance of 90-95% of the server application out there, this is a big deal.
mástól:
Presumably, widening the pipelines to four would give a good boost to Integer performance. I suppose 33% would be the max unless they beef up the decoders but 20% would be enough. I'm guessing they would also change the current behavior of the decoders which now tend to stall when when decoding complex instructions and would probably reduce the decode time on more of the Integer instructions.
-
Oliverda
titán
"Or does each one of those cores count as two? I think it's the former but I just wanted to confirm."
A "former" az itt azt jelenti hogy előbbi, de szerintem ezen kár tovább lovagolni. Azt javasolnám hogy inkább felejtsük el kakakavaró Anand újabb ámokfutását mert attól hogy a szándékos vagy éppen nem szándékos félreértésein vitatkozunk nem leszünk okosabbak.
Az Analyst Day-es írásának első verziója pl. így nyitott csak aztán módosította (nem saját ötletétől vezérelve).
Tehát hivatalosan "Bulldozer Module" van Bulldozer core nincs.
"Az ipari befektetők és az IT újságírók azért többségükben nem full tech-analfabéták."
Tudnék jópár kivételt sajnos. Amúgy volt mellé szöveg is, sőt ezt egy élő prezentáció keretein belül hozták nyilvánosságra ami után kérdéseket is lehetett feltenni. Az hogy ebből ki mit és hogyan tudott értelmezni az egyén függő. Itt megtekintheted az egész rendezvény anyagát. Kicsit hasznosabb és részletesebb mint az Anand féle bohóckodás.
"Tudom. Na de hogy nézne az ki, hogy a mainstreamben egy fullos 4-magos proci van, a csúcson meg egy 4 x 90%-os?" (Miközben az LGA1366-os i7 8-mag/16-szálas.)
Ezt lehet hogy viccnek szántad. Esetleg ha mégsem akkor erre most csak annyit mondanék, hogy ameddig nem tudjuk hogy mennyi lesz a 100% (az egyszálas feldolgozás melletti számítási teljesítmény) addig erről felesleges beszélni. Másrészt az i7 nem 8 magos hanem csak 4. Az i9 pedig 6 lesz. Harmadrészt ahogy feljebb említettem pont ezért nincs és nem lesz benne a CPU-k modellszámában a magok száma sem.
"Mondjuk jóval kevésbé, mint a HyperThreading"
Ebben nem vagyok túl kompetens de arra gondoltam hogy előállhat egy kevésbé FPU igényes szituáció ahol jóval kevésbé jelent majd hátrányt a megosztott egység. Vagy akár olyan is megeshet majd, hogy a modul egyik magja egy FPU igényesebb szálat futtat még a másik nem. Erre gondoltam az "alkalmazás függő" alatt.
"De mégsem lehet gyengébb a csúcsproci, mint a mainstreames..."
Nyilván mert akkor már nem csúcsproci.
Bár ebből a mondatból nekem megint nem teljesen jött át a mögöttes tartalom. Már ha volt egyáltalán.
"Stimt, csak arról van szó, hogy szerintem ez nem a Zambezi."
Nem tudom hogy a Zambezi pontosan minek a kódneve lesz. Amennyiben a 4 modulos verzióé akkor az ott valóban nem az. Viszont ha a 2 modulos Quad-Core kódneve lenne akkor ott az szerepel azon az ábrán.
-
Oliverda
titán
"Think of each twin Integer core Bulldozer module as a single unit, so correct."
Egy modul valójában egy funkcionális egységnek számít jelen esetben. Nem lehet szétbontani. Ezzel mi a probléma?
"Az is érdekes, hogy a roadmapokon rendre "4/8 cores" és más hasonló jelzésekkel szerepel a Zambezi..."
Ebben mi az érdekes? Most ha (csak) azt írták volna hogy 2-4 modules akkor abból szerinted sokan mi értettek volna most? Semmit. Ezek a roadmap-ek pedig elsősorban a nagyközönségnek készülnek és nem olyanoknak akik tájékozottabbak a témában.
"a HyperThreading hozadéka legjobb esetben is csak nagyjából 20%, de a Bulldozernél sem 100%"
Nem 100% de az előzetes becslések alapján jóval közelebb lesz a 100%-hoz mint a 20%. 80%-ra taksálják jelenleg. Aztán nyilván ez is erősen alkalmazás függő lesz.
Amúgy ha olvasgattál róla akkor talán már rájöhettél arra is, hogy ez elsősorban erről szól. Tehát a gyártási költség/teljesítmény mutatóról, ami ennél a megoldásnál meglehetősen kedvezően alakulhat.
"Ergo: szerintem a Zambezi egy 4 modulos - 8 INT magos proci lesz!
(Azaz, a #6270-esben látható "interpretáció" eszerint helytelen!)"
Nem helytelen. A képen látható felépítésű CPU-t Quad-Core prociként fogják forgalomba hozni és a progik is így fogják felismerni (tehát nem 2 core + 2 thread). Erre akart utalni a kép. A 4 modult tartalmazó verziót pedig Eight-Core CPU-ként. Az pedig már egy másik dolog hogy a hivatalos elnevezésben ez benne lesz-e. Pl. i3, i5, i7, i9 ahol már az elnevezésből (szándékosan) nem derül ki az sem hány magos az adott proci. Tehát ahogy idővel eltűntek a MHz-ek úgy lassan a magok száma sem lesz benne az elnevezésben.
-
Oliverda
titán
Anand Bulldozer ügyben már annyi hülyeséget írt hogy azt lassan azt már a Fudzilla is megirigyelhetné.
Bulldozer modul van. Amit linkeltél az egy modul. Egy ilyet két magnak fog "látni" az OS.
Na de itt van egy kis info:
"There have been some questions about the Bulldozer architecture so this should help clear up any confusion.
First, Bulldozer is based on a modular architecture where two integer cores are teamed up with an extra-large FPU to create what we call a Bulldozer module. Bulldozer modules are the basis of all of the designs that will be coming from this architecture, and it’s modular nature not only allows us to build processors with different sized core counts but also provides flexibility for future designs that could allow other modular components like GPUs to be added into the designs. The Bulldozer module is a concept and part of an architectural design, it is not something that the user will come in contact with. For instance, when an Interlagos system boots up, the hardware will see 16 integer cores, not 8 modules. When the OS loads, it will see 16 integer cores, not 8 modules, and the applications will see 16 cores as well. Because of this extremely consistent manner by which the whole system sees the integer core (and not modules), it is only natural that Interlagos will be marketed as a 16-core processor. It would actually be more confusing to call it an 8-core processor, because there is no point where a customer would see 8-cores.
Secondly, there was a question about the amount of die space that is consumed by having 2 integer cores in a module versus just one. Bulldozer was designed to be a modular architecture where 2 integer cores are able to share certain resources where it makes sense (in order to reduce power consumption) yet still retain discrete components in order to ensure great performance and no bottlenecks. It was never designed as a single integer core in each module, so dissecting the module components becomes a bit more tricky. Some have compared this to SMT and made statements that SMT customers could see a modest increase in performance for only a fraction of die space. We believe that our Bulldozer architecture will provide far greater performance gains than SMT with up to 80% greater expected throughput when running 2 threads simultaneously compared to a single thread running on a single integer core. Our engineers estimate that the amount of discrete circuitry that is added to each Bulldozer module in order to allow for a second integer thread to run is ~12% at the core level, but because the integer cores are only a portion of the overall die space , the addition of the second integer core in each module only adds ~5% of circuitry to the total die. We believe this is an excellent balance of greater performance with a very small silicon cost.
Finally, there are those that have suggested that the two integer cores in the Bulldozer module could potentially be merged together into a single core. This is not true. Perhaps they are confusing the functionality of the FPU, which is flexible enough to be split between the two cores in the module, giving each a 128-bit FMAC simultaneously, OR can be combined into a 256-bit FMAC for one integer core to use exclusively if the second integer core does not need any FPU commands in that cycle.
We hope this clarifies the questions that seem to be most prevalent."
-
Oliverda
titán
A képen látható DDR3 szerintem sokkal inkább azt akarja jelenteni hogy a Leo platform AM3 only tehát kizárólag DDR3 RAM megy bele. Illetve azt (is) jelentheti a DDR3 felirat hogy 800as chipkészletre már csak AM3-as lapok fognak épülni. Persze lehet hogy lesz egy-két gyártó (pl. AsRock) aki majd épít ezekkel is AM2+ lapokat.
-
Gyuri27
félisten
A felhomályositást köszönöm. Mond mester ezeknek az osztályokna mi a szent st.r az értelme? Föleg így hogy 66w-s procit 95-be sorolják. Nem lenne egyszerűbb 10w-s osztályokat csinálni?
X2 kérdésre: nem lehet, hogy ezek még az első durva steppingek?
DeckardCain: a phenom II itt kopogtat így én biztosan várnék. Egy: mert lássuk mit tud és mennyiért, kettő : biztosan nyomja majd lefele az árakat, három: karácsonyi felárat ne fizess ha nem muszály.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Hogy miért ekkora a fogyasztás azt nem tudom, de az energiagazdálkodási trükkök nyilván csak idle-ben vagy részterhelésnél működnek, a TDP pedig ugye AMD-nél max. fogyasztás.
Egyértelműen az Intel nyomása van a háttérben, mert sok láma user csak pislogna az extrém órajelekre, és valószínűleg emiatt viszonylag sokan AMD-t vennének, úgy sincsenek tisztában gyk. semmivel, azt veszik amire nagyobb szám van írva.
#5904 Gyuri27: A jelenlegi K10 X2-k biztosan X4-nek lettek szánva, különben nem lenne bennük L3 cache, két magnál nincs sok értelme.
-
Gyuri27
félisten
Én sokat nem értek a mechanikai részéhez. De az x3-s prociknál sem véltem fölfedezni semmilyen szabályt a kiaső mag és a fogyasztás között. Az x3-k ugye mind 95w-k. Az x4-k az e prociktól eltekintve 95 és 125w-k. Én már azt sem tudtam fejben össze rakni, hogy ha az alap 4 mag 95w-s abból kiesik egy mag és 3 magosan is 95w-s.
125w-t esetében kijön az kb 30w-t.Mondjuk arról sem hallani, hogy a k10 x2 hogyan fog manifesztálódni. Elkezdik gyártani 4 magosnak és vagy x3 vagy x2 lesz belölük, vagy direkt x2-re gyártják őket?
Az első hszt lassan össze kéne rakni. Mert már nem lehet tudni ki van kivel. Ugye vannak a mostani phenomok (x3-x4). Jönnek ugye az újjak, minden féle variásban l3-l és nélküle. Valamint jönnek a kétmagosok is. Erre még jön az is, hogy milyen tokozással és sajnos 3-4 totyikot kell táblázatok után átnézni ha érdekel valami.
Az intelnél szeretik a nagy számokat. P4 idejéből maradt rájuk. Oda se neki.
Aki meg nem normális teszt alapján vesz procit meg így járt. Mivel a hülyeség is pénzbe kerül. -
Rive
veterán
...ki nem javítja az i7 komolyabb bugjait, hogy Xeont csinálhasson belőle.
Ize. A Nehalem magot mar majd' egy eve tesztelik - illetve az is nyilt titok, hogy piacra dobasat uzletpolitikai okok miatt kesleltettek. Ne legyenek illuzioid, hogy mikeppen is all a Nehalem alapu Xeon. -
Oliverda
titán
Inkább erre reagálj.
"Theo also claims AMD's latest AM3 Phenom II CPUs generate 16GB/s from dual channel DDR3-1333MHz."
Itt pedig korábban már a DDR3-1600 és a DDR3-1866 (nyilván nem hivatalos) támogatás is szóba került. Ha a jelenlegi Phenom-okból indulunk ki akkor valószínűleg a DDR3-1333 ref. clock szorzója 6,665x lesz. A DDR3-1600 szorzója pedig ugyebár kerek 8x lenne. Na már most ha nem lesz benne még nem hivatalosan sem ez a szorzó a BIOS-okban, akkor 240MHz-es ref. clock-kal elvileg könnyedén elérhető lesz a DDR3-1600. DDR3-1866-hoz már 280MHz kellene a DDR3-1333 szorzójával számolva. A feszültségekkel pedig nem hiszem hogy lenne majd olyan probléma mint az i7 esetében, főleg mivel a DDR2-nek 1.8V kell (kombó IMC ugyebár), tehát én azt tippelem hogy még 2.0-2.2V-os RAM fesz. mellett sem lesz baja az IMC-nek, mint ahogy a jelenlegi Phenom-ok sem döglenek meg ettől.
(Ezt nem neked írtam, csak reagáltam az olvasottakra.
)
-
Andre1234
aktív tag
hhez annyit tennék még hozzá, hogy 65nm-en legendásan sz@r volt a natív 4-magos kihozatal (az Intel ugye be sem vállalta), és ha megfeledkeztünk volna róla, ott volt az a TLB-s bug is.
Ja inkább 45nm-en kellett volna kijönni a natív 4magossal.toldozhatta volna össze 2 X2st mert ott a HT-n keresztül nem lett volna akkora szűk keresztmetszet mint az intelnél.
-
siriq
őstag
Amit en lattam. A legtobb helyen tenyleg nem elerheto a mostani legfrissebb opteron de tobb helyrol van info hogy kevesebb mint 2 heten belul ujabb szallitmanyt kapnak. Ezekszerint meg volt a szallitas csak pik-pak elkapkodtak oket, a masik hogy ugy nez ki jol megy a gyartas. Szamomra ez annyit jelent hogy az AMD igen is rajta van azon hogy nyomjak a cpu-at amennyire csak lehet. Ennyi.
-
Oliverda
titán
Ejj...de értetlen vagy, hát nem igaz hogy nem érted meg hogy a B3 steppingesek semmivel sem lettek jobbak skálázhatóság szempontjából!!
zlutor: Ray koma kicsit nehezen viseli ha valami mégesem úgy alakul mint ahogy ő korábban azt a mesekönyvébe már megírta. Ez még nem is lenne baj ha utána nem kezdené el játszani az objekítv bohóc szerepét.
-
"A Deneb tuti nem 8MB L3-as"
Csak simán cache-t írtak, tehát ebben benne van az L2 is pl. 4*512kB + 6MB = 8MB.
Tessék figyelni.
Az Agenánál is 4MB-ot írtak.
De attól még megint 2 hiba lesz benne, mert találtam én is egyet: A "Propos" (vagyis Propus) alatt 4 Core-t írnak 4 cores helyett.
-
Oliverda
titán
Szerintem ennek fizikai korlátai is lehetnek. Az adott alaplapok elképzelhető hogy nem bírnák bizonyos Opteronok esetében a több mint kétszeres busz frekvenciát. Szerintem az összes Shanghai képes már HT 3.0-ra megfelelő lappal.
Bluegene: Itt egy jóval alaposabb teszt. Cinebench alatt pl. 20% körül van növekedés.
-
Raymond
titán
Nos, a felelet ugy hangzott ahogy irtam
. Nem abbol a regi Q1-es call-bol ideztem amit linkeltel, hanem az utolso Q3-asbol: [link]
David Wong - Wachovia
Great. If I understand correctly, Shanghai still has the StarCore architecture, the Barcelona does not it? When do you expect to introduce products with your next generation core?Dirk Meyer
I think because we have an analyst meeting in a month, we would like to suspend longer-term roadmap discussions until that meeting.
-
Raymond
titán
Majd jovo heten (talan) valmi uj is kiderul. Dirk azzal haritotta el a jovobeli termekekrol szolo kerdest a Q3-as conference call-on hogy "I think because we have an analyst meeting in a month, we would like to suspend longer-term roadmap discussions until that meeting." Az Analyst Day pedig 13-an lesz.
-
Andre1234
aktív tag
Persze de ez több mint 1 éves cikk.Előbb szerintem úgy is a fusion jön és arra koncentrálnak.
De ki tudja hogy ha szétválik az amd akkor a fejlesztés milyen ütemben tud majd dolgozni.
Amúgy meg a denebet meg kell várni hogy mit tud és árazással mekkora lehet a sikere.Igazából miért jön jól a ddr3-as memória a denebnek? ddr2-es szévszélt se használja ki teljesen.Valaki elmagyarázná?
-
Andre1234
aktív tag
THX.
Csak a ph-s puma cikkből indultam ki.A tegnap délutánt olvasgatással töltöttem, és így tiszta már nagyjából minden.Csak abból indultam ki, hogy a Kódnevük ZM-80-82-84, és ezekről tudtam, hogy pumához tartrtozó új procik. A további kódnévről nem esett szó.
Azért is érdeklődtem mert a ZM-s procival ellátott notik árkategóriájukban sokkal drágább mint az én pénztárcám.Ezért marad a RM70 amely szintén griffin, a puma plattform kissebbik procija, csak ez sehova nem volt írva.
-
band1103
őstag
Gondolom pont emiatt linkelte Oliverda szürke betűsen.
Oliverda: Egyébként ismered ez a tagot? Milyen szaki? Sokat cikkezik? Bejönnek a jóslatai?
Tényleg csak a tudatlanságból adódó frusztráció volt bennem keveredve egy csepp tehetetlenséggel
dezz: De azért rád is vonatkozik 1-1 sora. Csak mert te könnyebben ráérzel a jelentésre attól még másnak nem biztos hogy olyan könnyen megy. Neked megkönnyíti a dolgodat az angol tudásod ezért el tudod dönteni hogy mely szavak fölöslegesek. Engem meg nagyon megzavartak az olyan szavak amiket megvastagítottam.
-
leviske
veterán
Lehet, hogy marhaságot írok, de az sem lehetetlen, hogy az első két erősebb Deneb csak azért van AM2+-nak meghirdetve, mert akkor még nem lesznek kint a DDR3 foglalattal szerelt lapok.
Vagy azért, mert ezek még az április környékén gyártott procikból kerülnek ki, amikor még az AM3 csak 2009H2 környékére volt ígérve (És így AM2-es lábkiosztást kaptak).
Azt kétlem, hogy a DDR3 rész nem működne... az már az Agena-kba is bele van építve tudtommal, tehát volt idejük csiszolni rajta.
-
Senki9876
tag
-
Gyuri27
félisten
Legalább a 2.8-3.0 am3 denebnek mennie kéne am2+-ban. Azután jó ddr2-3 kombó lapok am3-ra. Így nem lenne kitolás és az user egyszerre csak egyet cserélne. Ha nem így lesz az amd be is zárhatja a kaput. Mert ez az am2,am2+,am3 kicsit gyors váltás és intelhez képest se jobb. Bizom abban a grafikonban nagyon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- AMD Ryzen 7 5700X3D - BOX - Új, 3 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 9 9900X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ryzen 5 9600X ///Új, csak kipróbált // Számlával és Garanciával!
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Bomba ár! HP ProBook 440 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! 32GB ADATA XPG Lancer RGB 7200MHz DDR5 garanciával hibátlan működéssel
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest