Hirdetés
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
J03Y
tag
válasz
shabbarulez
üzenetére
Hát valóban nehéz helyzetben van az AMD. Amíg nem tudja a csúcs-prociainak az órajeleit emelni, (esetleg optimalizálni) addig nagyon óvatosan kell áraznia (és főleg megválasztania a "value" termékeit.
-
Thrawn
félisten
Eljövé a B3-as stepping és megszabadít benneteket vala a TLB bugtól

szerk: Nem éppen tuningos jószág ez sem.
-
siriq
őstag
Megjott nekem is a katyam. Rendes egy ceg

-
Oliverda
félisten
-
Oliverda
félisten
...na és persze hogyha ez az L3 kihagyása egyben azt is jelentené hogy visszatérne a K8 féle NB-CPU szinkron órajel akkor az nagyon jó lenne.

-
Oliverda
félisten
válasz
shabbarulez
üzenetére
Szerintem lesz 2 magos is, mintha olvastam volna már valamit róla, majd megkeresem.
-
shabbarulez
őstag
válasz
Oliverda
üzenetére
Ez egy érdekes cuccnak ígérkezik. Nekem nagyon úgy tűnik mintha a k10 2 magosokat teljesen jegelné AMD, hallunk négy meg három magosokról, de a 2 magos k10 nagyon mostoha bánásmódban részerül, lehet 65nm-en sosem fog materializálódni ha így tolják állandóan. Lehet 45n-en ebből okulva inkább bele sem vágnak, hanem ez veszi át a szerepét? Ez lesz az occsósított, 2 magos helyettesítő, "új Sempron"? Méretre jóval kisebb lesz így gazdaságosabban gyártható, igaz a redundáns részek is alaposan lecsökkenek. De szerintem a L3 nélküli változat teljesítménybe desktop körülmények között nem nagyon fog jelentősen elütni a L3-as változatoktól. Ez meg túl erős alsó szegmens adna. Márpedig ha a felső szegmensben is ilyen nyomottan áraz AMD és ehhez csinálna egy teljesítménybe alig valamivel gyengébb, de mégis olcsóbb alsó szegmenst, azzal még tovább kannibalizálná saját bevételeit.
-
Rive
veterán
No. Nem Banias, hanem már a Dothan volt a bűnös. Lényegében architektúra-optimalizálatlan programokkal, szingli memóriavezérlővel odavert néhány tesztben a desktop-szegmensnek már a laptop-kaliberű szereplése elején, valamikor 2004 első félévében. Ezek után kicsit átfaragták, desktoposították az architektúrát, és lőn Core2.
Rég volt, úgyhogy kisebb pontatlanságok előfordulhatnak. A lényeg az, hogy mire Core2 lett belőle, addigra volt két generációnyi laptopprocc az adott termékvonalból.
-
Rive
veterán
válasz
slett27
üzenetére
Amúgy hogy a fenébe tettek szert ilyen "hamar" Intelék a Core2 architektúrára
Hamar
Már a kezdeti Banias cuccok tesztelése közben kerültek olyan eredmények, amik odavágtak a desktop cuccoknak... Érted, egy energiatakarékos laptopprocc, szemben a desktop állatokkal, és odavág... Szóval a Core2 gyökerei egyáltalán nem hamariak. Inkább talán még késleltetve lett az architektúra, hogy a P4 vége ne mínuszosra jöjjön ki. -
slett27
addikt
válasz
shabbarulez
üzenetére
Értem.
Hogy mikorra fog ismét megfordulni a helyzet...Amúgy hogy a fenébe tettek szert ilyen "hamar" Intelék a Core2 architektúrára, hogy egyik pillanatról a másikra egy teljesen másik rendszert alkottak, persze ez nem teljesen a topichoz tartozik. Más mérnökök ? Esetleg az Izraeliek is segítettek (Pentium M)?
Úgy érzem, hogy ez a K10 mintha teljesen "szerver orientált" proci lenne, szerver alkalmazásokban nagyon jó, de játékokban csapnivaló.
-
Oliverda
félisten
-
shabbarulez
őstag
válasz
slett27
üzenetére
"AMD egy 1 éves technológiai lemaradását elvileg 6 hónapra csökkentette."
Azért fuss neki még1x annak az angol idézetnek, egy igen lényeges momentumon átsiklottál. A Shanghai 6 hónap késéssel futtatott op rendszert, az Intel második generációs 45nm-es processzora az Nehalem után. Mivel az első 45nm-es a Penryn volt és az még 2007 januárjában tape-outolt, az pedig 14 hónap difi. A 45nm-es SRAM wafferek bemutatása között még 16 hónap lemaradás volt, szóval már ez is jó eredmény.
Az Intel tavaly márciusban demózta nyíltan a Penrynt a tavaszi IDF-en, 3.33Ghz-en, benchmark eredményeket közölve. Az AMD idén márciusban demózta a Shanghait, jóval szemérmesebben órajel és benchmark nélkül. A hírek utaltak rá hogy most még nem fut olyan órajelen, mint a későbbi kereskedelmi példányok fognak. Ezt itt már 12 hónap eltérés, ami ismét dicséretes felzárkózás.
Az jól látszik hogy az AMD erőteljesen a 45nm mielőbbi bevezetésére hajt, de azért az hogy 6 hónapra dolgozza le a lemaradását, elég irreális cél lenne. Ugye Intel tavaly novemberben startolt el az első szerver 45nm-es termékeivel, a 6 hónaphoz a Shanhainak már májusban kereskedelmileg hozzáférhetőnek kellene lennie ehhez, aminek nincs sok esélye.
Én leghamarabb szeptemberre teszem a Shanhai elérhetőségét, ha úgy lesz már az is jelentős eredmény hisz a kezdeti 16 hónapot 10 hónapra dolgozták le. Ha nem lesz csak novemberre még a 12 hónapnyi eltérés sem egy rossz eredmény.
-
slett27
addikt
Sem a 9700 sem a 9900 még nincs a boltok polcain pedig már kellene nagyon. Ahogy olvastam, csak júniusban jönnek.

Áhh nem kesergek itt, csak jó lenne már vmi durranás...

-
fLeSs
nagyúr
válasz
üzenetére
na, rosszul fejeztem ki magamat.
szal asszittem, hogy a shanghaiban az fpu erősödik, erre kérdeztem, hogy minek fejleszteni az fp teljesítményt, mikor már régen a simd fp a menő.
egyébként a spec adatok alapján tényleg történt valami, állítólag.
az L3 mérete 3szorosára nőtt, ami elég jó hatással lehet az fp teljesítményre, de szvsz a spec számok ennél nagyobb változásra engednek következtetni. -
törölt tag
Az x87-es utasításkészletet nem igazán fejlesztgetik.
Összesen 5 utasítással bővült a 80387-es megjelenése óta.
x87 fp instructions -
P.H.
senior tag
válasz
Raymond
üzenetére
Értem. Nagyon eltérőt mást ebben a felbontásban sem lehet találni a magokon belül, csak két másik dolgot:
- megfordították az L2 cache-eket
- a Northbridge látható része némileg eltér a korábbitólfLeSs #4664: Ezt hogy érted?
A képen csak azt akartam mutatni, hogy láthatóan a 128-bit SSE-t úgy érték el, hogy a korábbi 64 bites végrehajtókat megduplázták fizikailag (a K8-as képet innen fordítottam be 90 fokkal, és kicsinyítettem. -
fLeSs
nagyúr
mi értelme manapság az x87 fp-t fejleszteni?
már régen a simd fp az alap (vagyis annak kéne lennie). -
P.H.
senior tag
válasz
üzenetére
Az FPU-részek méretét benéztem, a keret letakarja a mag egy részét. Viszont épp készítettem ezt a képet (kicsit jobban látható invertált és kissé kiemelt képen a Shanghai mag, 10%-kal kicsinyítve a Barcelona -maghoz), amikor feltűnt valami:

A L1D - Load/Store - Data TLB és az FPU határán bal oldalon, az eredeti képen vörösen, az invertált képen kéken derengő vékony vízszintes sáv nem volt Barcelonában. Valami hasonló sejlik az invertált képen (de nem bírom kinézni, a felirat takarja) L1C - Decode- Instruction TLB és az integer egység között is ugyanúgy bal oldalon. Vajon mik lehetnek azok?
-
Oliverda
félisten
válasz
slett27
üzenetére
"first estimate based on intel slide"
Erre én nem alapoznék azért.
AMD’s Shanghai processor didn’t have first silicon until four months after Intel showed off their first silicon at spring IDF 2007 in September, but the difference is that Intel has showed the Nehalem running a real Operating System while AMD has not done the same for Shanghai.
Na ez már nem igaz pl.

-
slett27
addikt
Itt találtam vmit : Shanghai vs Nehalem
-
Balala2007
tag
válasz
üzenetére
32 helyett 48 utas lesz a 6MB L3. Tekintve, hogy mennyi tervezesi eroforrasuk van es milyen keves ido telt el a 65 es a 45 nanos verzio kozott, tartok tole, hogy ez nemhogy gyorsulast, hanem inkabb valamekkora L3 latency novekedest fog a gyakorlatban jelenteni per clock alapon.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Mivel nem tudom hogy a 65 -> 45 nm váltás milyen következményekkel jár, így az sem tudom mi a nem következménye. Nekem ezek a die fotók önmagukban nem mondanak túl sokat. Csak azt látom hogy van rajtuk egy rakás színes négyzet meg téglalap. Ha feltételezem hogy 65 -> 45 nm váltás egy egyszerű zsugorítás, akkor ezeknek számban és arányaikban mindenütt egyezni kellene, nem?
szerk.: ... szerintem nem csak a nagyobb méretű L3 cache miatt látni ezeket.
-
P.H.
senior tag
válasz
üzenetére
Olyan sok különbséget nem látok a kettő között, sőt, semmit, így ránézésre (a Core0-on jobban látszanak az L1 cache-ek és buffer-ek, talán Core1-en a mag funkcionális egységek jobban kivehetőbbek).
Hacsak nem arra gondolsz, hogy a 2x64-bit FPU két része (ha jól tévedek, a négyosztatú magon - a K8-as FPU - Data & Load/Store - Integer - Instruction/Decoding felépítésből kiindulva - a legfelső rész az) inkább 1:2, mint 1.5:2 osztást mutat.
-
törölt tag
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Sok-sok részletben.
-
törölt tag
válasz
Balala2007
üzenetére
Azért a Barcelona maghoz képest hasonlítva, erősen eltér a die fotó. Szerintem nem lehetetlen hogy faragtak valamit a cache késleltetéseken, bár ez az elrendezés kicsit érdekes. Lehet hogy jobban fekszik majd a magasabb órajeleknek?
-
Raymond
titán
válasz
Balala2007
üzenetére
Epp az elobb neztem

A meresei szerint gyakorlatilag ugyanakkora mindket chip.
-
Balala2007
tag
-
Balala2007
tag
A Barcelonahoz kepest "csak" a 45 nano es a 6MB L3 valtozott, semmi ISA bovules, vagy mas komolyabb belepiszkalas. Ugy latszik arra valamiert nagyon vigyaz az AMD, hogy a freq ki ne tudodjon vhogy.
-
Thrawn
félisten
AMD: Quad másképp

-
Gyuri27
félisten
Athlon 64 X2 4850e
Még jó, hogy nem rég rendbe rakták a modell számozást.
-
Thrawn
félisten
válasz
Raymond
üzenetére
Nagyon szépek, remélem az órejeleik is ilyen szépek lesznek

45 nm Q&A pdf
- Immersion Lithography
- Fourth-generation Strained Silicon
- Ultra-low-k Dielectrics
- High-k/metal Gates -
Raymond
titán
Single 45nm Quad Core Die
Multiple 45nm Quad Core Die (4)
45nm Quad Core Wafer -
zlutor
aktív tag
válasz
slett27
üzenetére
Megmondanad, hogy mi a hiba(uzenet) konkretan? Nem lehet, hogy "tul nagy" szamra - <fibonacci_n> - szeretned kiszamoltatni? Akar privatban... Rekurziot hasznal es elofordul, hogy elfogy a stack...
Erre is hibat ad? threads.exe 4 100 30
Amugy nem assemby - threading ASM-ban, na, azt nem...
- inkabb C++... -
zlutor
aktív tag
Sziasztok!
Irtam egy progit, ami kihasznal tobb magot is. Megtennetek, hogy
kiprobaljatok, mit teljesit tobb magos AMD ill. Intel procikkal 1-2-3-4,
illetve tobb szal eseten? Mondjuk kulonosen az erdekelne, hogy mit szolnak
hozza a Phenomok.
Fibonacci szamokat szamol. Az eredmenyt nem irja ki.

Hasznalat:
threads.exe <num_of_threads> <num_of_tasks> <fibonacci_n>Megjegyzes: <num_of_threads> nem lehet tobb, mint 255.
pl. threads.exe 4 100 30 azt jelenti, hogy negy szalon szamolja ki
100-szor (szalankent 25-szor) a Fibonacci(30)-at...Azt mar volt alkalmam tesztelni, hogy a munkahelyi HT-s Pentium4-et
"megfekteti" - azaz a benne levo rekurzio miatt lassabb tobb szal
eseten, mint ha csak egy van.Az itthoni X2-esen aztan helyreall a vilag rendje es ket szalon kb.
ketszer gyorsabb, mint egy szalon...
Feltoltottem ide
Tapasztalatokat lehet ide is, vagy akar privatban...
-
korcsi
veterán
-
Raymond
titán
OpenLDAP teszt - 4x Opteron 875 vs. 2x Opteron 2347 vs. 2x Xeon 5345
Plusz lent a comment-ek aljan ott a Sun T5120 (Niagara T2) eredmenyek is.
-
Oliverda
félisten
AMD's Stars 45nm cores can make it in Q3
Remélem hogy ez a csillag már ragyogni fog...
-
fLeSs
nagyúr
-
Oliverda
félisten
Akkor csak igazat mondott...

-
Thrawn
félisten
Én már nem tudom melyiket rendeltem

De ez is teccik
ps: Raymond-nak igaza volt, AMD bérenc vagy

-
-
Oliverda
félisten
Jajj...persze...

...és akkor mit csináltak ha sem a TLB bugot, sem pedig a skálázhatóságot nem javították?
Mellsleg ha tényleg nem javították volna a TLB bugot akkor az azt jelentené hogy továbbra sem forgalmaznának hivatalosan Barcelona magos Opteron procikát. Ez pedig egyenlő lenne a halállal. Ezzel nyilván ők is tisztában voltak/vannak.
-
Oliverda
félisten
-
Oliverda
félisten
AMD launches dual-core Sempron CPUs in China
Bár nem K10....
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
A Thrawn által linkelt oldalon.
2. Automated via a Script for RW-Everything
cpu 1
wrmsr 0xc0010015 0 0x01000010
wrmsr 0xc0011023 0 0x00200020
cpu 2
cpu 3
cpu 4
rwexit -
Thrawn
félisten
IBM, AMD claim first EUV 'test chip'
Az AMD-nek van 45 nm-es chipje. Nyamm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Ryzen 7 7800X3D +ASRock X870 PRO RS WIFI +32GB 6000MHz DDR5 kit! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)
- Intel Core I7 13700K - 16mag/24szál - Új, bontatlan - Gari 2028.02.02. -ig - Eladó!
- Intel Core I7 12700F - 12mag/20szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 15 Pro Max / 512GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia / Akku: 84%
- iPhone 16 pro 128GB Sivatagi Titán - 27% ÁFA (0395)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- HIBÁTLAN iPhone 15 Plus 256GB-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4529
- Akciós áron eladó HP Dragonfly G3 /I7-1265U/32 GB/512B SSD/13,5"/FHD+/400nit/Touch
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)