- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Magisk
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 400 Pro - gép a képben
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szia!
Mivel a külső táp 19V-os valószínűleg az elektronika step-down convertere nem biztosít elég kraftot. Régebben HTPC építésnél én is belefutottam, hogy 2.5" diszkre tervezett alaplapi tápok nem hajtották meg a 3.5" lemezeket.
Néhány kérdés:
- Belefér a gépbe a 3.5" vinyó, vagy mindenképpen a gépházon kívül lesz elhelyezve?
- Mennyire szeretnél barkácsolós, de szép megoldást, mennyire egyben megvásárlósat, de kevésbé kompaktot? -
GAbre
veterán
Jött esata kábelem.
Ahogy sejtettem 3,5ös vinyót nem vitte.
Ráraktam 2,5öset.utánna meghalt gèp..
Ezek után ha be volt dugva esata.
Ssd-met nem látta.sata 3as portokon lèvő alkatrèszeket.
Gondolom ez nem normális?Sajna másik esatás alaplap erre nincs.
Csak mobile rack esata "input"-tal. -
Kernel
nagyúr
A kábelnél néha írja,hogy ha 2.5-nél nagyobb sata eszközt akarsz rárakni,meg kell győződni,hogy 12V-ot le tud adni az usb.
Az alaplapról kell meggyőződni, hogy annak eSATA portja tud-e 12 V-ot.
Az USB nem fog leadni 12 V-ot, esetleg a Qualcomm® Quick Charge, ami más téma.
Egyébként az USB csak 5 V-ot ad, amit ebben az esetben DC-konverterrel sem lehet felnyomni, mert az kisebb feszültségről többszörös áramfelvételt jelentene, annyit nem bírna még az USB 3.0 sem.
-
abdulka1
őstag
Nincs a lapon eSATAp, csak a "sima" eSATA. De ahogy nézem a csatlakozó is eltér, ezért még ha tudnál is adni USB-ről tápot neki (ez se menne mert a kábel táp csatlakozója egybe van öntve az adat résszel), akkor sem tudnád csatlakoztatni a kábelt. Szerintem keress más megoldást.
Esetleg ha kiegészíted egy ilyennel [link]
Nem tudom megéri e még ez így.
-
Kernel
nagyúr
https://en.wikipedia.org/wiki/ESATAp
+12 V issue
There are only two versions of this port. Most laptop computers do not have 12 V power available, and have an eSATAp port which provides only 5 V. Desktop computers, with 12 V available, have a port with two additional pads, placed against the plug's "horns", which provide 12 V. Some manufacturers refer to these ports as eSATApd, where d stands for "dual voltage".
Some devices, such as 2.5-inch drives, can operate off the 5 V supplied by laptop eSATAp ports. Others, such as 3.5-inch drives, also require 12 V; they can be powered from a desktop eSATAp port, but require an external 12 V power supply if used with a laptop computer. This can lead to confusion if users are not aware of the distinction.
-
Kernel
nagyúr
Csak azért írtam, mert a molex nem hotswap-kompatibilis, vagyis nem garantálja, hogy legelőször a GND fog érintkezni, ezért azt nem szabad dugdosni. Bár ennek is van több oldala, mert ha a kapcsoló (5V) kikapcsolt állapotában dugom össze, csak utána kapcsolom be, úgy nem tud kárt okozni, de laikusoknak ezt sem ajánlanám
A SATA-tápcsatlakozót már ennek megfelelően tervezték, de aki nem biztos magában, inkább ezzel se játsszon.
Nekem már évek óta úgy megy, hogy napközben csak az SSD üzemel, estére kapcsolom be a HDD-t (mozi / torrent). Megnyomok egy gombot, ami viszont pillanatkapcsoló. Egy relét öntartó kapcsolásban indít, az zárja az 5V-ot. Távvezérlés itt azért kell, mert a fal túloldalán van a gép (zajelhárítás).
A BIOS/UEFI-szinten kivehetőként beállított meghajtót az alaplap menet közben felismeri, azzal együtt a rendszer is.
A gép úgy van konfigurálva, hogy elalvás esetén, a videó után egy idővel leáll a gép, TV-t is lelövi.
Mivel az öntartó kapcsolás feszültség nélkül eldobja magát, másnap bekapcsoláskor a HDD már nem indul el. A TV sem, míg az este kikapcsolt monitor igen, de ez már külön történet. Áramszünet esetén is ledobja a HDD-t, így a hirtelen visszakapcsolódó hálózat sem tud kárt okozni, ami miatt letapadhatna a fej, voltak már ilyen esetek fórumon is.
Amúgy menet közben is le tudom kapcsolni a HDD-t, csak előbb szoftveresen le kell választani.
-
Kernel
nagyúr
Az eleve pillanatkapcsoló, vagyis "momentary" néven szokták árusítani ezeket. Oda is van írva, hogy kürthöz vagy motorindításhoz lehet például használni. Járműhöz, nem merevlemezhez. Ahogy írtad:
...amit néha szeretnék áram alá helyezni,és használni.
Ezzel addig kap áramot, amíg kézzel nyomod. Az már tényleg csak "néha".
Olyan kellene, ami egy nyomásra bekapcsol, másik nyomásra ki. A kínaiak ezt is oda szokták írni: latching, illetve push it on, push it again off. Vagy nem, de attól nem kell vásárolni.
Másik dolog, hogy én csak forrasztott kötést használnék. A csavaros nem olyan megbízható, vagy nagyon ésszel kell csinálni. Persze a forrasztás is csak úgy jó, ha rendesen meg van forrasztva.
Itt egy lazulás, kontakthiba károkat okozhat, jobb esetben csak hibákat rögzít a SMART, rosszabb esetben adatvesztés, meghibásodás.
A jó kötés mellett természetesen jó szigetelés is szükséges, nehogy testre vagy bármihez érjen véletlenül. Forrasztás + zsugorcső a legjobb.
Ahogy említettem, elég megszakítani a piros (5V) vezetéket, de a molexet áram alatt dugdosni nem szabad. A feketét meg egyáltalán nem is szabad elvágni.
-
Kernel
nagyúr
Ezt csak te tudod, hogy mit csináltál, milyen kapcsolót használtál, így nem lehet kitalálni, hogy mit rontottál el.
Nekem relével van megoldva, de mindegy, kapcsolóval is működni kell, csak érdemes komolyan venni a dolgot (anyag és munka minősége), mivel itt adatbiztonságról is szó van.
Sokan nem tudják, hogy elegendő megszakítani csak az 5V ágat (piros vezeték), ami a digitális áramkörök tápja.
12 V-ról megy a motor, illetve fejmozgatás, de onnan úgysem vesz fel áramot a HDD, ha nem működik a logikai rész. Ha pedig valaki azt hinné, hogy ezt csak én találom ki, egy gyári külső USB-házban láttam először ezt a megoldást, ahol a 12 V-ot fixen kapta a HDD, csak az 5V-ot kapcsolta egy FET.
Ettől függetlenül persze lehet használni kétáramkörös kapcsolót is, megszakítva a sárga vezetéket is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Logitech G923 kormány + Driving Force Shifter garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest