Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- VoLTE/VoWiFi
- Távozik az Apple vezérigazgatója
-
Mobilarena
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rivaul
addikt
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
50-nél bár mit is öntögetni?
Egy karbantortott Motor 130-nál semmit nem azabad kérjen... Eszembe nem jutna a Volvoba bár mit tölteni 350ekm-nél sem jelenleg. A gyári 0 olajat kapja és köszöni jól van. Az ilyen mézzel kenegetés csak galiba. Ha eszi az olajat akkor meg kell szüntetni az okát. Ha nem, akkor meg időben megadni amit meg kell és használni. Sok autóba raktam sok kilómétert. Időben az olajcsere a megfelelő specifikációval. Semmi másra nincs szükség. -
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
mumtaz
üzenetére
Bocs, írod a Xado-t, ez a kerámia olajadalék akar lenni, ugye?
Van valakinek vele tapasztalata? Most gondolkodom, autóba tenni.
Kb 10 éve próbáltam, 3 tubust vettem, 200km-enként kellett emlékeim szerint az olajba önteni. Suzuki Ignis, akkor 50e. km volt benne.
Miután belement az adag, a motor érezhetően hangosabb lett, nem sokkal, de érezhetően mélyebb motorhang lett az utastérbe. Kissé tartottam is tőle, hogy baj lesz, kár volt beletenni.
Olajcsere után sem csendesedett vissza, viszont ahogy belement 10-20e. km, elhalkult, eredetinél is csendesebb lett. Olajfogyasztás nincs, jelenleg 130e. lesz benne.
Gondolkodom megint egy kúrán, most lesz olajcsere. Már kopottabb lehet a motor.
Vettem akkoriban ilyen kis motorokhoz való tubusokat is, egy ment egy MTD fűnyíróba, a másik egy kompresszorba.Mindegyik megy azóta is, semmi gond velük.
Xado előtt próbáltam Prolongot is, azt beleöntve az olajba megcsöndesedett a motor kissé, talán pár decivel kevesebb lett a fogyasztás...
Ezeket próbáltam, azóta nem adalékoztam.
Régen a Fimol-t használtam, a zöld kupakost, 2T autókhoz, motorokhoz, benzinhez keverve. Jó tapasztalatom volt, azért is próbálom néha ezeket a "csodaszereket". -
mumtaz
senior tag
válasz
Rivaul
üzenetére
Van, aki szerint hoax és ez tényleg csodaszer.
Én is azt mondom, hogy kb. annyira gyorssegély, mint a defektjavító spray. A gumisok sem szerették, ha utána ilyen gumit kellett javítaniuk.
Ilyen ez a hűtőtömítő is. Ha az út szélén becopja az ember, vagy, ha kereskedő, akkor jól jöhet.
Feltalálhatnák már a folyékony motorgenerált is. A Xado nem az. Az nem ara van.
-
Rivaul
addikt
válasz
mumtaz
üzenetére
Nem. Ez valós probléma. Autós fórumokban el is mondják mindig hogy ez ilyen "érj haza" megoldás. Emiatt is írtam a visszaszámolását, mert ha beleönti a 3 decit, az többé nem folyik sehol
Viszont finoman adagolva most a hidegebb időben, tavaszig kihúzhatja vele a motor. -
mumtaz
senior tag
válasz
KTMHobby3
üzenetére
25 évvel ezelőtt, amikor még azért kissé más volt a technológia a Toyotámnál jó volt.
Valamikor később 94-es swiftnél, 92-es és 97-es vectráknál és a mostani Zafiránál mindegyiknél szinte megszűnt a fűtés.
Ezekből a Toyotába, Swiftbe és a régebbi Vectrába én öntöttem be, a többinél a kereskedő.Robogóba is kipróbáltam anno én is. Enyhe gyöngyözés volt a hengerfejnél, majd valamivel később megszűnt a hűtés. Szétszedve a hűtőt szinte nem lehetett átfújni és kitakarítani sem. Szétvágtam és igen, beszűkült az összes járat a cucctól.
Volt köztük por és folyadék is.
De ok. Legyen ez csak az én véleményem.
-
KTMHobby3
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Így igaz! Ha beválik, szerencséd van, ha nem, akkor jöhet a csere. Azért egy próbát megér.
-
-
KTMHobby3
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Egyet értek Veled, én ugyanígy gondolom. Persze hogy ez egy átmeneti megoldás, de ha évekig beválik?
-
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Azt írja, hogy a nagyon vékony járatokra érti, amiben szerintem is van valami. Nem azt mondom hogy nem működik, de ismerjük el, hogy ez valamilyen szinten mégis csak egy "helyettesítő megoldás" a probléma valós javítása/megoldása helyett.
Minden bizonnyal veled együtt sokan vannak úgy, akiknek segített és évek múltán is jól működik ez a dolog, de szerintem még is csak megnyugtatóbb valahol ha utána néz az ember, hogy hol és miért megy el a víz, és közvetlen azon a helyen orvosolja a dolgot. -
KTMHobby3
tag
válasz
mumtaz
üzenetére
Remélem ez csak a Te véleményed. Azok a mérnökök, akik kikísérletezték azt a tömítő folyadékot, ami bevált (nálam is). Úgy-e nem gondolod komolyan hogy egy nagyon picike rés tömítésére való folyadék képes eltömíteni ujjnyi vastag lyukat is? Ezt Te csak gondolod, vagy tapasztaltad is?
-
mumtaz
senior tag
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Én nagy ívben elkerülném motorhoz és autóhoz is.
Autónál főként azért, mert az autóban manapság már olyan picik a fűtés radiátor járatai, hogy faszán el is tömíti és szerencsés esetben csak romlik a fűtés hatékonysága, vagy teljesen el is megy a fűtés és lehet radiátort cserélni.
Motornál ugyanez igaz a hűtő radiátorra. Autónál a hűtő radiátorban nagyobb keresztmetszetű járatok vannak, motornál kisebbek. Eltömítheti és lőttek a hűtésnek.Ami meg mindkettőnél fennáll (autónál és motornál is), hogy ezeknek az anyagoknak szinte egyáltalán nincs hővezető képessége. És ugye az anyag nem okos. Nem csak ott rakódik le, ahol rés van, hanem a teljes belső felületre. Bár ott csak vékonyan és szerencsés esetben később le is válik róla. De akkor sem jó, ha mondjuk az egész hengerfejben, meg egyéb fémfelületeken lerakódik. Hengerben/hengerfejben a hűtőfolyadék nehezebben veszi át a hőt, a radiátorban meg nehezebben adja le. Tehát a szivárgást nagy valószínűséggel megszünteti, de rontja a hűtés/fűtés hatékonyságát és a hűtő/fűtó radiátorokat akár teljesen el is tömítheti.
Szóval, ha lehet, a tömítést egyéb módon kellene inkább orvosolni.
Amúgy a kereskedők jó szokása picit szivárgó hűtőrendszerű autókat telenyomni tömítőanyaggal. A még jó időben vásárolt autónál meg a hideg beálltakor szembesül vele a szerencsétlen, hogy 20 kilométer megtétele után is lefagy a töke.
-
Rivaul
addikt
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Én még nem használtam ilyet. Egy viszont biztos. Ezek autóhoz vannak méretezve. A leírás szerint cca 12l-hez. Neked kb 1-1,5l a hűtő rendszer térfogata. Ehhez mérten próbálnám adagolni. Fel kell melegíteni a motort, beönteni és hagyni járni amíg megtalálja a "helyét" kb 10 percig.
-
BLUE TORNADO
senior tag
Üdv ismét. Múltkori posztomban írtam, hogy szivárog a vízhűtőm. Vettem is hozzá egy Mannol 9966 325 ml-es tömítő folyadékot. Tudja valaki, hogy hogyan kell ezt alkalmazni? Illetve mennyi kell a hűtőbe?
Rieju MRX 50 ccm 2008 AM6 blokk -
BLUE TORNADO
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Max kajtatok egy vas váltókart és hozzá csípem
-
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Igen, ilyesmi megoldásokra gondoltam én is. De szerintem kerüld az ilyeneket, mert nem üzembiztos, és még baj is lehet belőle.
-
BLUE TORNADO
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
a váltó karnál, ahol a csavar van, lehet, tenni kéne bele valamit a bevágásba...
-
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Na, akkor még ez sem működik.
Én sem gondoltam komolyan.
Lehetne itt mókolni jobbra-balra is a tengellyel és a karral (biztos, hogy meg lehetne valahogy hekkel ideiglenesen, hogy működjön, ez tuti), de a normális és biztonságos megoltás csak az lesz, hogy szétszedni. -
BLUE TORNADO
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Csak sajna ezzel annyi a bibi, hogy a váltókar alumínium

-
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Hát ha sufnituningról van szó, akkor oda szoktak rakni egy pöttyöt hegesztővel, de ezt nem én írtam.
Én még nem vetemedtem ilyesmire. -
BLUE TORNADO
senior tag
Sziasztok!
Minarelli AM6 blokk váltótengelyén elfordul a váltókar. Szétszedni egyenlőre nincs lehetőség.
Valami ideiglenes megoldást tudna valaki javasolni? Sajna a váltótengelyen a ricnik le vannak nyalva (így került hozzám a komplett motor).
Legkésőbb tavasszal úgy is csinálva lesz. Addig is hátha tudna valaki valami értelmeset mondani
-
NYPD
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Köszi
egyelőre nem zavaró, bemelegesés után igazából elmúlik, használatban nem akadályoz. Majd ha nagyon kell akkor megnézetem, olajat viszont már nagyon minimálisan csipegeti, kb 1000 km-enként egy három centes rövidet bever😁, de azt ellenőrzöm rendszeresen, és ha kell lögybölök bele kicsit. -
Mint írtam egyáltalán nem biztos, hogy az a ludas, de benne van a pakliban. Igen, el tud öregedni, de ez nem a rezonanciában mutatkozik meg, hanem csökken a nyomóereje és ez kihatással van az egész egység működésére. Egy 2005-ös robogóban egyébként már szinte biztos, hogy nem úgy teljesít mint ahogy papíron kéne. De lehet, hogy olyan kis mértékű még az eltérés, hogy nem veszed észre.
A kontrasztrugó rezonancia nem is a gyengébb gyári, hanem inkább az utólagosan berakott, kicsit erősebb rugókra jellemző. Ugye összerakva valamilyen szinten mindig összenyomva van a rugó, még alapállásban is amikor összezár a két hátsó tárcsa. Ettől függetlenül hangyányit tud változni valamilyen szinten a helyzete a saját tengelye körül is (mm), és használat közben benne van, hogy picit elakad valahol stb, és valamelyik vége nem teljesen fekszik fel. Na, pl az ilyesmi tud előidézni rezonanciát ha a kontrasztrugóról van szó. És ez bármikor változhat, lehet hogy mész egy kört jól meghajtod, és utána meg megszűnik a jelenség. Ennek a kiküszöbölésére szoktak a gyártók a rugókhoz különféle műanyag rezgéselnyelő betéteket adni, amiket a két végére rakva sok esetben ha nem is szüntetik meg teljesen, de mérséklik ezt a dolgot. -
FeniX-
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Szerintem sokunk szívesen olvasgatja ezeket a nosztalgikus bejegyzéseket! Én biztosan!
-
nyogo83
Topikgazda
Teflonos szilikonzsirt szoktam muanyag kenesre hasznalni(Szilikon-PTFE, van sprayben is).
De igazabol barmilyen normalisabb minosegu zsir jo lehet.Menetrogzitobol Loctite 243-at szoktam venni("kek" loctite), mindegyik oldhato ha esszel van eppenhogy csak megkenve.
Van a piros flakonon egy szines csik, abbol a legkonnyebb az erosseget ranezesre megmondani.
Lila- leggyengebb
Kek- kozepesen eros, kezi szerszammal meg oldhato (243-as)
Piros - 270-277, ezt mar geppel lehet legtobszor csak oldani, illetve alu menetben kart is tud tenni ha esz nelkul van megkenve vele. -
NYPD
senior tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Arra nem is gondoltam. Ha húzok egy hátsó féket, néha enyhül a remegése. Mennyi ezeknek a rugóknak az élettartama? Szerintem még lehet, hogy ebben gyári van. 2005-ös agility.
-
-
NYPD
senior tag
Jóestét! Visszapillantó tükör gömbcsuklóját (műanyag) mivel lehetne bezsírozni, hogy ne álljon be mint a beton? Jobb híján szilikon spray volt a megoldás eddig, de azzal is gyorsan kellett utána állítgatni, mert perceken belül elmúlt a hatása. Nem lenne rossz, ha pl útközben ha megállok is lehetne korrigálni, meg úgy általánosságban is könnyen mozgatni egy kézzel.
Még egy kérdés: indítás után egy ideje mikor a szívató nyitva van, jobban rezonál a motor, mint eddig, kb masszázsfotel szint. Ez minek a jele? Dugó kopna, vagy gyűrű esetleg, rosszabb esetben henger? Szíj esetleg? Amint visszább esik a fordulat elmúlik, illetve menet közben nem érzek hasonlót nyélen sem.
-
Zoli bácsi
őstag
Igen, a kormány nem gyári. Kövezzetek meg ha 30-35 év után nem emlékezem pontosan, de Romet kormány dereng. Az tuti hogy a bovdeneket hosszabbra kellett cserélni, a gyáriak rövidek lettek. Viszont kényelmesebb lett vezetni a magasabb kormánnyal.
Ami még látszik a képeken, az első teleszkóp porvédő harmonikagumi, ezeket is utólag tettük rá, az S51B sorozaton nem volt alapfelszerelés. (Endurokon gyárilag volt)
Kipufogót is alakítottunk, enyémre is került enduro könyök. Cserébe 5km/h-val csökkent a végsebesség.
Mire amúgy jöttek az Endurok, és az utólsó generációs 12V-os Simsonok, abból nekem már nem volt, arra már kinőttem a Simsonos korszakot.
Kemény akartam lenni (250-es ETZ) de anyukám nem engedte.
Bár javába kerestem, saját keresetből vettem nagymotort, erősen ellenezték a szülők a nagy ETZ-t, 125-ösbe beletörődtek. Úgyhogy lett 150-es ETZ újan vásárolva.
Első szériás elektronikus gyújtásos ETZ-m lett, akkor volt nagy újítás. 1 éven belül a gyújtás rész tönkrement, garanciába cserélték volna, de visszakértem az árát. Váltó sem volt jó, meg iszonyatosan sokat evett, elment a kedvem. Régebbi szériás TS MZ-k lettek, 125-ös, 250-es, volt pár darabom.
A TS MZ-k sokkal többet kibírtak mint az ETZ-k. A kritikus pont az elektromos rendszer volt, kevés volt a dinamó, miután bevezették a kötelező nappali világítást.
Az ismeretségi körben meg nekem is rengeteg motor volt, ismerte az ember a típusokat. A Simsonnál valamit nagyon eltaláltak, az igazi előnye a strapabíróság, na meg valamiért nem romlott a gyártási minőség az évek múlásával.
Egy 250-es ETZ 20e. km után csörgött, nem igazán ment 115-120 fölött, furatni kellett. Mielőtt valaki megkérdőjelezné, mondom hogy ez az akkori ásványi 2T olajokkal, csonttá forgatva üzemeltetve történt. Ahogy ma hajtanám, többet elmenne.
A régebbi TS Mz-k jóval magasabb futásteljesítményt elértek, ismerősöm garázsában áll egy TS250, még négysebességes, Európát bejárták vele, bontatlan motorral, állítólag 200e. km van benne. Igazolni nem tudom, de elhiszem a gazdájának, de tudok pár 125-ös TS-ről is, amik elérték a 80-100e. km-es futást eredeti motorral.
Ami felmerült itt a fórumon, a Babetta. Na, rengeteg volt, a sárga, meg piros Babetták.
Később az újabb generációsak amikből sok zöld futott.
Idősebb generáció, meg a nők használták inkább, kamaszként eléggé égő volt Babettán feszíteni. Simson volt a kamaszok vágya, nagyobb kamaszoké meg a "peregyes". Sokan tudjátok miről beszélek, aki nem, ez az MZ TS 250/1-est jelentette. Ötsebességes váltóval, az ETZ-ket megelőző utólsó MZ széria.
Szóval szerencsésebb kiskamaszok a korszak kismotor sztárjával, a Simsonnal feszítettek, kevésbé szerencsések meg Verhovinán, Rigán, Komáron, Rometen...esetleg (Jawa) Mustangon. Később sokan nem váltottak nagymotorra, Simson után autóba ültek. A puhányok.
Nekem szerencsém volt anyám boltos volt, kapcsolatokkal, mivel hiánygazdaság volt, a Simsonokat 1-2 évesen új áron el lehetett adni, aztán tudtam tényleg újat venni.
Régi idők..Bocs kicsit nosztalgiáztam......
-
FeniX-
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Tényleg, ez nem valami babetta kormány?
Anno én is simsonnal kezdtem. Az unokatesóm ingyen odaadta a teljesen lelakott sajátját, amit véres verítékkel össze tudtam rakni, de annyira vacakok voltak az utángyártott alkatrészek, hogy 1x tutira meg kellett állni valamiért szerelni / út. Általában, a karburátornál voltak mindig gondok.
Az utángyártott ebay-es karbin betekertem a keverékállító csavart, és a spiáterház a kezemben szétmállott. -
perge666
veterán
válasz
sityupityu
üzenetére
Nekem ilyen volt a legelső szimóm,nem volt vele bajom,de a kis kormány szerintem is vagányabb.
Bizony az endurósított kipufogó is kötelező volt nálam is.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
Igen, a kormány. Én nem szerettem ezt a fajtát. Nálunk sráckorunkban ami még kötelező volt, hogy egyből enduró könyököt szereltünk rá, hogy felfelé álljon a cső mint a gyári simson endurónál.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nem szokott ilyen magas lenni a kormány.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
FeniX-
üzenetére
Igen, a gyári Simson rugó karcsú volt a két személyhez, ez itt tényleg szükséges módosítás volt.
Ezt a Simsont vettem át később a havertól, 60e. km volt benne. A hengerben nem volt érzékelhető kopás, minden egyben volt. Gyűrűket cseréltem csak, ha már szétszedtem. Aztán eladtam, szerintem most is fut még valahol.
Nem tudom a másik "kötelező" Simson módosítást kiszúrtad-e.
Akkoriban ha lett az embernek egy új "Szimója", a hátsó sárvédő hosszú gumi leffencsét lecserélte sportosra, a hátsó lengéscsillapítót az MZ-jére, és volt egy harmadik gyakori módosítás.
Na, motorosok, kiszúrjátok mi nem gyári a két Simsonon még..?
-
FeniX-
senior tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
A Def Leppardos póló mindent visz.

Jól látom, hogy itt is a rendszámos simónak MZ rugó volt hátul? -
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Nem vesztesz vele semmit, vagy beválik vagy nem.
Ha nem jó, akkor jó eséllyel még mindig lehet javíttatni, de az nem olcsó. Lehet, hogy olcsóbban tudsz venni használtan egy másik jó hűtőt. -
-
KTMHobby3
tag
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Szia!
Wynn's Hűtőtömítő adalék 325ml. csak egy ezres, próbáld ki. -
BLUE TORNADO
senior tag
Sziasztok!
Am6 blokknak a vízhűtője valahol szivárog. Sajnos nem találom a helyét. Erre van valami megoldás, hogy megszűntessem? Gondolok itt olyan dologra, hogy beleöntöm a hűtőbe és eltömíti a repedést. Vagy csak komplett hűtő csere? -
Zoli bácsi
őstag
Sajnos nekem nincs képem fater Pannóniájáról....Az én gépeimről van.....Talán ez is retró..
Ezekkel a Simsonokkal nyomtuk haverral, '87-körül készülhetett.
Ha figyelmesen megnézitek, az övén látszik hogy rendszám van. Le lehetett vizsgáztatni a Simsont rendszámosra. Rendőröket szivattuk, amúgy egyforma Simsonunk volt, de egyik le volt vizsgáztatva. A csalódás az arcukon, hogy elkaptak minket kismotoron két személlyel.....Aztán mégsem.....
Másik képen én vagyok 1989 vagy 90 Fertőszentmiklós, a laktanya előtt. Ezzel az MZ-vel jártam a laktanyába.
-
FeniX-
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Na, ha már így teljesen átmegyünk OFF-ba, találtam két régi képet 'az öregről', meg fateromról.
Anno 175-os Czetkával motoroztak sokat.
Fater elég bohémra alakította át a CZ-t. fordított kormány, meg mindenféle hippi feliratok és króm-festék. :-D

Itt aztán 1 képen van minden, ami a régmúltat idézi. "Áfor" kút, "casco" felirat, ezerkecske lada, amit akartok. :-D
-
FeniX-
senior tag
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Hát, gondolom olyan ritkán használta ezt a bicaj funkciót, hogy nem gondolt rá. :-D
Ha nem is díszmagyar, de tudjátok milyenek voltak a régi idők emberei. Hivatalban dolgozott, aztán nyugdíjas korában is folyton ilyen ruhákban járt, vagy melegítőben. Ez a két opció volt.
Minden nap borotválkozott, szóval, megadta a módját, ahogy régen szokás volt.
Nem volt Die Hard-féle 1 hetes másnaposság, meg 1 hónapos borosta-szakál, mint a John McClane-nak. :-D -
FeniX-
senior tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Még egy jópofa ugyanerről a motorról.
A nagypapinak szokása volt, hogy minden alkalommal, mikor szerelni kellett, akkor úgy szerelt, ahogy volt: öltönyben, szépruhában. Az ominózus terminátoros eset után megmutatta nekem, hogy hogy lehet bicaj üzemmódba átkapcsolni azzal a fogaskerekes módszerrel, hogy tudjam használni, de csak hangtalanul ,mint egy bicajt.
Na, egyszer egy ilyen használat után nem raktam vissza motor üzemmódba, és szerencsétlen Papa vagy negyed óráig próbálta berúgni, hiábavalóan a motort.
végén már majd' kiugrott a ketyegője, mert amúgy szívbeteg volt. Utána nagyon leteremtett, mikor szóltam neki, hogy valószínűleg csak bicaj üzemmódban tekeri.
-
FeniX-
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Hú, srácok nekem a babettáról eszembe jut egy nagyon régi, gyerekkori sztori.
Balatonon volt nagyfateréknak nyaralója, és a 'papinak' volt egy piros babettája. Azzal hordta mindig a PB gázpalackot cserélni a kútra, mikor kifogyott. Csomószor volt, hogy úgy jött haza, hogy ferdék voltak a pedálok, mert - utólag kiderült -hogy mikor látott valami fiatal pipit hazafelé a strandról jönni, akkor kiállt az öreg a nyeregben, hogy vagizzon és elborult a mocival. :-DNa, lényeg a lényeg, hogy nekem is engedte, hogy hajtsam, kb. lehettem vagy 12 éves. Anyámék azon a nyáron vettek nekem a diliboltból ilyen "terminátor" feliratú napszemüveget, és fürdőnadrágban, félmeztelenül meg a napszemcsiben mentem abban az 1 nyomorult utcában fel-alá a babettával. Tegyük hozzá, hogy a magasparton volt, egy nagyon emelkedős utcán.
Már a sokadik körnél jártam, mikor délidőben az egyik házból kijött egy öreg néni és megállított, hogy én szieszta időben miért brümmögtetem azt a szart a ház előtt.
Mikor megállított és elmondta a szövegét, én csak ránéztem a terminátoros szemcsiben és húztam egy kövér gázt, nem szóltam egy büdös szót sem.
Csakhogy ez a kövér gázos indulás a valóságban úgy festett az emelkedőn, hogy kb. gyök kettővel tudtam elindulni felfelé. :-D
Utána bemenekültem a házba és a nagyfaeromnak kellett kimagyaráznia a helyzetet.
Akkor azért írtó keménynek éreztem magam, ahogy ránéztem az öreglányra, és kétszer körbecsavartam a gázt.

-
perge666
veterán
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Nekem ismerős körökben régebben volt több embernek is babettája,de egyik sem az erejéröl volt híres,volt amelyik alattam alig bírt megindulni úgy kellett rátekerni,mondjuk eddig mind gyengén indult amin ültem,meg nyomatékosság is hiányzott belőlük.
De az biztos hogy télen el lehet vele közlekedni,tutira nem megy ki senki alól,ha valami nyúlbéla is ülne rajta 25 kilósan,az is simán megfogja ha valami csoda folytán megcsúszna.
Félreértés ne essék,nem leszólni akarom a babikat,csak a véleményemet írtam le.
Ízirájder öccccsssssém,ííízzzirájjjjderrr
-
perge666
veterán
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Kb 2-3 éve eladtam egy robogót és beszámoltam egy babettát ami elég patent állapotban volt. Nem akartam eladni,de hónapok óta ott porosodott a pecuban,jött egy cimborám és ajánlott érte egy kis lóvét és odaadtam neki.
Kicsit sajnáltam,de a 93 kilómhoz és a 182 centi magasságomhoz nem éppen ez illik. -
perge666
veterán
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Elég kellemetlen tud az lenni amikor reggel elmegyek melóba jó úton,délutánra hazafelé meg leesik a hó és kínszenvedés meg életveszély hazajutni.
A melóhelyem elég forgalmas úton van,és több mint félút ilyen.
Amúgy szerintem úgy fogok csinálni hogy amikor fogják mondani a havazást akkor átváltok a Typhoonra.
Ahogy teis mondtad,ki tudja milyen telünk lesz,mostanság elég lájtos,mondjuk idénre hallottam hogy mondtak sok havat. ( kíváncsi leszek rá ) -
perge666
veterán
válasz
Rivaul
üzenetére
Sajnos ez ilyen.
Amikor néhány éve megvettem 40-ért a BWS-t az új gumik 20-25K között voltak rá,de szerintem megérte.
Typhoonomon nem slick gumik vannak,nem is terepes hanem a kettő között,de ahogy nézem már kicsit ki vannak keményedve is meg a hátsó kopottas is. De erre nem tervezek új gumikat venni,mint már irtam működik frankón a motor,de valahogy nekem ez a moci mégsem a szivem csücske.
Erős,jól is megy,megbízható,de mégsem érzem azt nála mint a BWS-nél.
Typhoonnak hiába úgymond “ tereprobogó “ szerintem kicsi a hasmagassága,nagy a fordulóköre, ( BWS-nek sokkal kisebb volt ) és 4 litert benzint minimum beszürcsöl 100-on,ha nem 5-öt.
Na mind1,lassan befogom télire,és meglátom mennyire leszek megelégedve,hátha kellemeset csalódok.
-
FeniX-
senior tag
válasz
Rivaul
üzenetére
Hát, "a bánat", ahogy Te is írtad.
Az kerül rajta ennyibe.
Lassan ez a motorozás is luxus hobbinak fog minősülni, amilyen tempóban most megdrágultak a nyersanyagok, az elmúlt időszak történései miatt.
Még jó, hogy papír alkatrész nincs benne.
Ja, de: a levegőszűrő, amelyiknél olyan. -
Rivaul
addikt
válasz
perge666
üzenetére
A gumikkal most én is bajban vagyok. A Jogon kikeményedett rágógumik vannak kb. Már 2 hete is majdnem pereceltem vele emiatt. Viszont 20-30k basszus két ilyen fiszfasz gumi. Több mint amennyiért a motort vettem... Mi a bánat kerül ennyibe? Több gumi van egy óvszerben mint ami arra a 10-es kerékre kell.
-
perge666
veterán
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Tyűha,az már akkor megy is.
Tavalyelőtt az MBK-val simán tudtam menni hóba meg jeges uton is,mondjuk új gumikat vettem rá.Itt agyaltam hogy mit csináljak,de lehet kifogok egy olyat amivel télen csak szívni fogok,az én Typhoonom legalább üzembiztos,hidegen-melegen indul könnyen csak ne álljon 1 hétig!
Lehet egyelőre maradok a Typhoonnál,bár annak már vannak pár éves gumijai,biztos nem lesz szuper a tapadásuk. -
perge666
veterán
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Az a baj hogy a Derbit jeges/havas úton nem fogom használni,mert utcai sima gumik vannak rajta,ráadásul elég magas is,és ha megcsúszok vele akkor elég nagy az esélye hogy nem tudom megtartani és borulás lenne a vége.
A Typhoon valahogy nekem nem az igazi,azt meghagyom az asszonynak.
Ejj a jó öreg MBK Boostert nagyon sajnálom,azt szerettem,lehet venni kéne megint egyet. -
KTMHobby3
tag
válasz
perge666
üzenetére
Szerintem ez lenne a megoldás. Elektromos fűtőpárnát tenni az ülésre, amit elindulás előtt be lehetne kapcsolni. Motorra állandóra felszerelni meglehetősen problémás, mert azt a 60-80W teljesítményt, ami szükséges hogy hatásosan melegítsen, nem minden motor generátora tudja teljesíteni.
-
perge666
veterán
Ez az ülésfűtés engem sem hagyna hidegen,az egyszer biztos.
Reggel is majd szétfagyott a hátsóm munkába jövet.
Én azon agyalok napok óta hogy valamivel le kéne takarni az ülést amikor éppen pihen. -
BLUE TORNADO
senior tag
Sziasztok!
Van itt valakinek Rieju MRX 50 motorja? Lenne hozzá 1-2 kérdésem -
nod1
csendes tag
Nahát, én is pont reggel gondolkodtam rajta, hogy fázik ott, hiába a Tucano.
Mondjuk ha a hűtőn átmenő már meleg levegőt visszavezetné a Tucanoba (Pl. Runnernél), akkor szerintem klasszisokkal jobb lenne a hőérzet.
Ami eszembe jutott először, egy egyszerűbb, és olcsóbb dolog, a birkaszőr.
Ha ők mondják hogy jó, talán van benne valami, és egy próbát megérhet. Szinte süt esténként a műbőr ülés, mikor indulok haza.. -
tibor.sz
tag
Igen. Korábban én is néztem valami hasonlót, a Powerbike honlapján láttam, az egy powerbank-ról kapta a naftát (persze lehet, hogy USB-ről is). De már nem találom a honlapjukon, pedig ez megfelelő megoldás lehet.
Nekem az öltakaró miatt nagyon nehezen hozzáférhető (vagy leginkább sehogy) az a rekesz, amiben a szivargyújtó csatlakozó van. Ezért is gondoltam valami fixen bekötött megoldásra. Gyári ülésfűtés ehhez a motorhoz nincs, csak markolatfűtés. Persze én sem szívesen bontanám meg a motor ülését + elektromos rendszerét, ezért is kérdeztem, hátha valaki tud olyan helyet, ahol meg tudják ezt csinálni profin.
A fűthető ruhákat is néztem, de sajnos nekem gyakran ki kell öltöznöm (ing, zakó), az alá nem vennék fel ilyet.
-
r859
csendes tag
-
macilaci78
nagyúr
válasz
tibor.sz
üzenetére
Autóba lehet kapni utólagos ülésfűtést: gyakorlatilag csak ráteríted és bedugod a 12V-ba. Egy ilyet megpróbálhatsz ráapplikálni.
A komolyabbakban a fűtőszál a kárpit alatt van, szóval az ülést le kell bontani, elhelyezni a fűtőszálakat, visszakárpitozni és buzgón imádkozni, hogy a vízhatlansága sokáig kitartson és a kábel se törjön meg.Nekem egy sima újrahúzásra mondtak a BWS-re 35k-t 1,5 éve. Ha szivacsozni, formázni is kellene, akkor 75k. A te ülésed nagyobb és fűtés még ebben az árban nincs.
Ellenben vannak fűthető motoros ruhák, amik vagy zsebbe rakott power bankról mennek, vagy 12V aljzatról, amit utólad is be lehet építeni a motorba. Én inkább ezen a vonalon nézelődnék, vagy bontott gyári megoldás, ha létezik olyan.
-
FeniX-
senior tag
válasz
tibor.sz
üzenetére
Szia, azon már van szivargyújtó / 5V-os kimenet, igaz? Szerintem jobban jársz ha valamilyen fűthető betéttel próbálkozol. Autóhoz tutira árulnak ilyet, de talán motorhoz is használható. Hogy mennyire csúszkál el az ülésen, azt nem tudom sajnos.
Link , pl. random kereséssel ebayről. -
tibor.sz
tag
Sziasztok!
Van egy Honda NSS125 Forza robogóm. Szeretnék bele ülésfűtést tetetni. Van esetleg valakinek tapasztalata, ötlete, infója, hogy hol, milyet vegyek illetve hol szereltessem be?
Köszi
-
BLUE TORNADO
senior tag
válasz
nyogo83
üzenetére
Örök hálám.

Nekem sem jött ki elsőre. Vagy 5-6-szor rápróbáltam. Legutoljára már a ragasztó rúd is égett, annyira melegítettem gyújtóval. Mérgemben belenyomtam erőből, megvártam, míg fatyán kihűl, utána ki is jött. 30 vagyok, de úgy örültem neki, mint gyerek a nyalókának
Újonnan 14 körül kezdődik. Remélem, a kulcsmásoló tud annyiról másolni. -
nyogo83
Topikgazda
válasz
BLUE TORNADO
üzenetére
Melegragasztoval sikerult mar kiszednem igy beletort kulcsot, az kb 2-3mm melyen volt a zar sikjahoz kepest.
[link] Kb ugy megfaragtam a melegragaszto rudat, ahogy a video vegen levo probalkozasnal van, igaz nem elsore, de 3-4 probalkozas utan kitudtam huzni.
Igaz, ehhez az kell, hogy olyan allasban legyen a zar, hogy kihuzhato legyen. -
BLUE TORNADO
senior tag
válasz
tamas_0123
üzenetére
Bocs, nem neked akartam

-
BLUE TORNADO
senior tag
válasz
tamas_0123
üzenetére
Üdv!
A gyújtáskapcsolóba bele van törve a kulcs. Sajna nem tudom megfogni semmivel, mert kb fél centivel beljebb van a kulcs darab, mint a gyújtáskapcsoló teteje. Hogyan tudnám kiszedni belőle? Nem nagyon akarnám ezért elvinni kulcsoshoz -
tamas_0123
újonc
válasz
FeniX-
üzenetére
Igazán köszönöm a segítséget. Az ásztatásra nem gondoltam. Délután ázotatt is pár órát ecetben. (brigéciol nem volt itthon
)
Az eredmény eddig hatásos, a felületi szennyeződések leáztak, ugyan fény alá tartva még egy kicsi lerakódás látható a fúvóka belsejében.
Hétvégén beszerelem, ha nem működik akkor további áztatást követően vékony réz szállal megpróbálom még jobban kitisztítani, majd jöhet a fúrkálás
-
KTMHobby3
tag
-
FeniX-
senior tag
válasz
tamas_0123
üzenetére
6 lapfejű a teteje, szóval elvileg megfelelő dugókulccsal is meg tudnád fogni, hogy kitekerd.
Próbáltad amúgy kiáztatni az egész fúvókát valamiben?
Ránézésre, tök ugyanolyan, mint a kölcsön-kapott alkatrész, szóval lehet, hogy csak valami lerakódás van benne.
Hidegzsíroldó? Brigéciol? (áztatás?)Sőt, szerintem a kupos mélység is tök azonos, csak nagyon koszos ez a másik fúvóka.
Én egy alapos tisztítással próbálkoznék első körben, még mielőtt elkezded fúrni, meg másikat venni. Azonos karburátornál, motortípusnál, feltételezném, hogy a két fúvóka is csontra meg kell, hogy egyezzen. egy 50-es motornál nincs ekkora szórás, hogy más-más fúvóka kelljen 2 példányba. -
KTMHobby3
tag
válasz
tamas_0123
üzenetére
Ha csak a furat méretét akarod felfúrni, ahhoz nem kell kicsavarni a főfúvókát. Szerszámboltban vegyél egy 0,8 mm-es fém csigafúrót és fúrógéppel fúrd fel a lyukat. A kölcsön mérete 0,82 mm, ahhoz a 0,8 mm nagyon közel van, azzal már menni kell a motornak.
-
tamas_0123
újonc
válasz
KTMHobby3
üzenetére
Köszönöm ! ez egy nagyon jó tipp! megpróbáltam kitekerni, de sajnos nem lehet, csak jobban elnyalnám a csavarfejet. A kölcsön kapott (jobb oldali kép) azt valóban kilehetett tekerni és cserélni. Talán a fekvő képeken jobban látható, hogy egy anyagból van.
Érdemes valami más trükkel házilag felcsiszolni a kúposrészt, illetve bővíteni a furatot? -
KTMHobby3
tag
válasz
tamas_0123
üzenetére
Szia!
Csavard ki a főfúvókát, ha M5-ös a menet mérete, akkor a MO-FA-KER-nél kapsz 140 Ft-ér Simson főfúvókát. Ha nincs nekik 82-es méretű, akkor vegyél egy kisebbet, meg vegyél egy 0,8-as fúrót és fúrd fel vele a lyuk méretét. Így már közel jársz a valódi mérethez. Én varrótűvel szoktam a pontos méretet beállítani, amit előtte mikrométerrel megmérek. Sok főfúvókát csináltam már Simson 35-ös alapjárati fúvókából, akár 0,01 mm-es pontossággal. -
FeniX-
senior tag
válasz
tamas_0123
üzenetére
Szia, esetleg itt nézz körül:
https://oem-parts.hu/hu/
Ránézésre a képről, ez két ugyanolyan fúvóka. De amelyiket elnyalták csavarhúzóval természetesen lehet rossz.
Vagy ebay, karburátor típus alapján.
(Main jet, pilot jet neveken futnak a fúvókák)
hali! -
tamas_0123
újonc
válasz
perge666
üzenetére
Szia,
köszönöm szépen a tippet! Tisztítás során látszott a fúvókán, hogy az előző tulajnál már barmolták...Egy ismerősöm volt olyan kedves, hogy az azonos gyári motorjából kiszereljük és megnézzük azzal. Összehasonlítva volt eltérés, a furat picivel nagyobb átmérőjű és az alján a kúp is mélyebben kezdődött. Beszerelve tökéletesen működött vele a motor !

Most már csak bekéne szerezni egy ilyet, viszont a jelölések eléggé megtévesztőek. A barmolton 35-ös felirat a fúvóka tetején, a kölcsön kapotton pedig oldalt egy M82 felirat.
Honnan érdemes ilyet rendelni? Illetve a kúp mélysége (úszóház felöl) számít valamit?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPad topik
- Ubuntu Linux
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Linux kezdőknek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- Ajkai ólomkristály
- TETKÓS/KOZMETIKUS lámpa eladó
- Tomason TN16 Bright Silver 8x18/ET40 - Hankook Ventus Prime4 225/55 R18 DOT 0624 + TPMS+felni kupak
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB / WD19TBS / WD22TB4
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- Samsung Galaxy S23 256,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic7 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Egy karbantortott Motor 130-nál semmit nem azabad kérjen... Eszembe nem jutna a Volvoba bár mit tölteni 350ekm-nél sem jelenleg. A gyári 0 olajat kapja és köszöni jól van. Az ilyen mézzel kenegetés csak galiba. Ha eszi az olajat akkor meg kell szüntetni az okát. Ha nem, akkor meg időben megadni amit meg kell és használni. Sok autóba raktam sok kilómétert. Időben az olajcsere a megfelelő specifikációval. Semmi másra nincs szükség.
Viszont finoman adagolva most a hidegebb időben, tavaszig kihúzhatja vele a motor.
Én sem gondoltam komolyan.
Igen tudom.
Valami ideiglenes megoldást tudna valaki javasolni? Sajna a váltótengelyen a ricnik le vannak nyalva (így került hozzám a komplett motor).
egyelőre nem zavaró, bemelegesés után igazából elmúlik, használatban nem akadályoz. Majd ha nagyon kell akkor megnézetem, olajat viszont már nagyon minimálisan csipegeti, kb 1000 km-enként egy három centes rövidet bever😁, de azt ellenőrzöm rendszeresen, és ha kell lögybölök bele kicsit.
)