- Megjött a jubileumi Pixel széria
- Mi note 10 Lite
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Ring - gyűrű-kúra
- Huawei Mate 20 Pro - a mindenit!
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
gerokrisz
tag
Sziasztok!
Van egy Linksys WRT54GS V.7 routerem.
Már egy jó ideje nem működött, mivel ha megnyitottam a webinterface-t akkor vagy hiányosan jött be az oldal, vagy teljesen jól, vagy sehogy és rebootolt a router.Tegnap este sikerült rátennem a DD-WRT-t egy óra után, mire normálsian behozta az upgradet az eredeti firmware. /a legfrissebb volt pedig, mert először azt frissítettem/
Viszont valamiért nincs SSH a DDWRT-ben. Ez miért lehet?
Előre is köszönöm!
-
Amica
csendes tag
Megkérdeztem sógoromat, és neki nem volt ilyen jellegű problémája régen! Kiváncsi lettem és átszaladtam hozzá, hogy kiprobáljam én is, mert csak szememnek hiszek
! Letöltöttem 80 gigát 40wifin 40 kábelen, és egyszer sem szakadt meg nála! Szolgáltató, net csomag és a modeme is ugyan olyan mint az enyém! Egyedül annyi különbözik, hogy a neki bejövő upc kábel 1/2 része megy a modembea többi meg a TV-khez, nekem meg itthon, sok elosztás van. Lehet, hogy ez a baj? Vagy ez nem befolyásol semmit? Mert ha igen veszek elosztókat és átkötöm rendesen a dolgokat,
-
Amica
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #12195 üzenetére
Köszönöm a gyors és kimerítő választ! Igen ezt a frissítést tettem fel, és a torrentről is elfelejtettem szólni, késő volt már
Akkor beletörődöm, eljárt felette az idő, de még mindig jobb mint egy alsó kategóriás tplink!
-
Szia!
Feltételezem, hogy ez a letöltés torrent lehet, és valószínűleg a router nem bírja ezt a terhelést, ezért indul újra! Egyébként ez a 2,5MB/sec teljesen korrekt a G-s WiFi-től, többre ne számíts! Esetleg megpróbálhatod a kapcsolati szálak (slotok) számának csökkentését a torrent kliensben (WiFi esetén mondjuk 50-re, a torrent úgysem WiFi-re van kitalálva), hátha úgy stabilabb lesz, egyéb esetben viszont sokat nem tudsz tenni, csak tudomásul venni, hogy ez a router nem Fiber Power-hez van tervezve!
Amúgy melyik Tomato-t raktad fel? Esetleg EZZEL lehet még próbálkozni, de még egyszer hangsúlyozva, hogy WiFi-n ez már nem lesz több!
This version guarantees WAN-LAN 80Mb throughput. For WRT54G/GS/GL. Dated, February 20th, 2011
-
Amica
csendes tag
Sziasztok!
A napokban kaptam, meg sógorom kinőtt routerét, egy WRT54GL-s típust! Nem mai darab mint tudjuk, de még mindig jobb mint a pár ezer forintos 54megás tplinkemtől(2 éves)! A routert csak wifin használjuk, van itthon 4 laptop, tablet, telefonok stb. A problémám az lenne, hogy gyakran elszáll a netem és csak a modem+router áramtalanításával jön vissza (UPC a szolgáltató, ha ez számít). Az esetek 90%ban akkor fordul elő, ha letöltök valamit nagy sebességgel, a sávszélességem maximumával(wifin-n 2,5 mb/s)
Valaki nem tudja mi okozhatja ezt? Nem vagyok nagyon otthon a szakmában, de a routert frissítettem tomato v1.28-ra hátha segít, láttam rengeteg beállítási lehetőséget, de inkább nem piszkáltam bele.
Ez így is nagy előre lépés, mert a másik routeremen max 2,0-1,8-al tudtam tölteni azt is csak ritkán és annak is nagyon örültem!
Jelenleg a linksys-el konstans 2,5-el tudok tölteni, de kábelen 3,6-3,7 a max. Valahogyan nem lehet ezt wifin is elérni? Igaz ha nem akkor sem, baj az előző probléma jobban zavar -
marchellow
tag
válasz
Intruder2k5 #12192 üzenetére
Köszi! Jónak tűnik.
Esetleg még azt megtudjátok mondani, hogy pontosan melyik típus kell hozzá? -
válasz
marchellow #12191 üzenetére
Szia!
Például ITT! Bár ez relatív, mert egy 1500Ft-os adaptert, mondjuk szombathelyi tartózkodási hellyel, nyilván nem itt fogsz megvenni!
-
marchellow
tag
Sziasztok!
Szert tettem egy WRT54GL modellre, hálózati adapter sajnos nem volt hozzá.
Hol lehetne (olcsón) szerezni hozzá megfelelőt?Köszönöm!
marchellow -
Batib
őstag
Az elmult néhány bejegyzés alapján módosítottm a routerem (wrt54gl) beállításait és a smarttvmen a jelszint 3-ról 4-re nőtt. Most már a 720p-s filmek cöccenés nélkül lejátszhatók. Köszi!
-
And
veterán
válasz
Lacuss20 #12186 üzenetére
Az továbbra sem 'hatósugár', hanem elvileg a visszaigazolás (acknowledgement, azaz rövidítve ACK) csomagok visszaérkezéséig megengedett maximális várakozás, de ez független a térerő által megszabott hatótávolságtól, ráadásul emlékeim szerint Broadcom-chipseteken (mint a WRT54GL) nem is igazán működik jól. Ez nem adóteljesítmény! Azt a Wireless / Advanced Setting oldalon találod, a TX Power paraméternél (a DD-WRT v24 alapértelmezése szerint névleg 71 mW-ra állítja).
-
vargalex
félisten
válasz
orangutan4 #12183 üzenetére
Szia!
Gondolom a feltöltési sebességed nem éri el a G-s wifi jellemző átviteli sebességének (nagyjából 22 Mbps) a felét.
-
orangutan4
tag
Beállítottam(WRT54GL v1.1) a dd-wrt t repeater-bridge módba. A letöltési sebességem feleződött, amit értek, viszont a feltöltési sebesség nem csökkent. Ez miért lehet? Ha sima repeater módot használok, akkor ugye az is felezi a sebességet? A repeater módhoz ugye mindkét routernek "okosnak" kell lennie, vagy ha az első számú csak egy tmobilos modem/router egyben, akkor azzal is meg lehet csinálni?
-
And
veterán
válasz
Lacuss20 #12178 üzenetére
Olyan, hogy 'hatótáv állítás' természetesen nem létezik. Az említett firmware-ek lehetőséget biztosítanak az adóteljesítmény valamilyen szintű emelésére, de az adóteljesítmény emelése nem jelent automatikusan hatótáv-növekedést (és valószínűleg maga a hardver sem tud akkora teljesítményt, mint amekkorát ezen firmware-ek webfelületén be lehet állítani). Elsősorban azért nem, mert a router vételi képességén ez abszolút nem változtat, vagyis a kliensek hiába veszik erősebben a router jelét, ha a router továbbra is ugyanúgy veszi a klienseket. Ha a router érzékenysége eleve jobb, mint a vacak kliensé (ami nem ritka eset), akkor ez segíthet, hisz akkor a kliens vételi képessége volt a gyenge láncszem a kapcsolatban, amin a router adóoldali teljesítményének növelése javít. Azonos hardveres adottságú (érzékenységű) állomások esetén viszont csak akkor javulhat a hatótáv, ha mindkét távoli állomáson teljesítményt emelsz, vagy legalább az egyikre nagyobb nyereségű antennát szerelsz.
-
Lacuss20
senior tag
Maradtunk a j bevált 54GL-nél
a wifi hatótávot tudom valahol állítani a kezelő felületen vagy az fix?
-
And
veterán
válasz
Lacuss20 #12175 üzenetére
(Én is kaptam a régi szimpla modem helyett egy modem+routert, hát nem vagyok elájulva tőle. Eleve teljesen felesleges volt cserélni, a modem is vitte a nagyobb, 20/1 Mbps sebességet. A modem+router kombó konfigurálhatósága pedig egy kalap sz@r egy bármilyen 3rd-party firmware-rel ellátott WRT54GL-hez képest
.)
-
Lacuss20
senior tag
A mai nappal szolgáltató váltással együtt jár, hogy kapok egy új routert is hát nagyon kíváncsi leszek. ( 10Mb/s / 2Mb/s lesz az 5/1 es netből).
-
Buvana
aktív tag
Van 2 db GL-em, wds-el összekötve, elvileg minden simán és jól megy. Wifi eszközeim PL mobiltelefon, tablet, miért ugrándoznak a jóval távolabbi több fallal elválasztott routerre, mint inkább maradnának az 1-2 méterre lévő közelebbin?
Mert sajnos ez van! tomato 1.28, mindkét routeren ugyanolyan beállításokkal!
-
válasz
orangutan4 #12169 üzenetére
ITT le van írva, képekkel...
De ez csak akkor kell, ha recovery módot használsz!
-
And
veterán
válasz
orangutan4 #12169 üzenetére
Nem igazán kell, mivel frissítés után úgyis alapra áll vissza minden beállítás (illetve a dd-wrt erre konkrétan rákérdez, és első telepítésnél és verzióváltásnál érdemes is élni ezzel), így a DHCP-szerver is engedélyezett lesz. Vagyis mindenképp kapsz majd egy használható címet, és az alapértelmezett átjáró címe lesz maga a router, szokás szerint 192.168.1.1.
-
orangutan4
tag
láttam videókban, hogy fw telepítése előtt fix ip címet állítanak be. Én ehhez nem nagyon értek, ezért érdekelne, hogy ez kell e, és ha igen, akkor hogyan pontosan?
-
-
sniphoe
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #12165 üzenetére
Sajnos nem oldotta meg a problemamat, de azert koszonom!
-
Doosa
aktív tag
Tudtok abban, segíteni, hogy ha a routerem (WRT54G) firmware frissítés közben lefagyott, és azóta természetesen nem elérhető akkor milyen módszerrel tudom életre bírni. Elkezdi a boot-ot villog a power led és érzékeli ha LAN-t dugok belé, szóval úgy gondolom, nem tégla. TP-Link-en tudom mi az eljárás, de ezt sajnos nem ismerem. Kisegítenétek?
-
sniphoe
aktív tag
válasz
Intruder2k5 #12163 üzenetére
Azt elfelejtettem leírni, hogy NEM wifin, hanem kábelen. WAN-LAN irányban megvan a 40MBit, de LAN-WAN irányban sehogy sem jön össze a 20MBit. Direktbe kötve a PC-t viszont stabilan hozza, szóval tuti, hogy a router a ludas.
-
-
sniphoe
aktív tag
Sziasztok, a WRT54GL egyik FW-rel sem tudja a digis 40/20-as netet kihasználni? Ha valakinek lenne tapasztalata akkor szívesen fogadnám!
-
And
veterán
válasz
orangutan4 #12159 üzenetére
Ja, ehhez már valóban "3rd-party" firmware kell. Ha DD-WRT-t szeretnél, akkor válaszd ki a legördülő menüből az utolsó (14896-os számú, egyébként teljesen stabil) build-et, majd töltsd le és tedd fel az alábbi kettőt egymás után, méghozzá ebben a sorrendben: Mini generic, Standard generic.
-
orangutan4
tag
szerintem igen, akkor előbb rosszul mondtam
Most kezdtem csak nézelődni, hogy mit is takar az ap, bridge és repeater .Ezt is tudom gyári fw-el?
-
canniball
nagyúr
válasz
orangutan4 #12157 üzenetére
Akkor ha jól értem nem AP-ként, hanem repeaterként szeretnéd használni.
-
orangutan4
tag
Aham ,köszönöm! Még nem teljesen világos minden
Ha nem kötöm be LAN porton át akkor nem tud menni? Mert én vmi olyasmit szeretnék, hogy a routerem amin jön a net az emeleten van, és a wrt-t levinném a földszintre, ahol venné a jelet, és továbbküldené, de ott csak laptop, vagy más mobil eszköz használna, szal nem tudom bekötni. Elnézést a ha hülyeséget kérdezek, még csak most ismerkedem a dolgokkal
-
And
veterán
válasz
orangutan4 #12155 üzenetére
"Ha jól tudom, ezt gyári firmware el nem tudom megtenni?"
Rosszul tudod: AP-ként minden wifi-router képes működni, mivel wifi-router = wired router + wireless AP. Pont az AP-n kívüli módok nem mennek gyárilag, csak 3rd-party firmware-ekkel. Persze telepíthetsz rá dd-wrt-t vagy akármi mást is (hiszen ezek egy rakás extrát tudnak, amit agyári nem), de csak ezért felesleges. Ha AP-ként akarod üzemeltetni, akkor az egyik LAN-portja felől kötöd be a hálózatodba, letiltod a DHCP-szerverét, és a LAN IP-címét úgy állítod be (azonos címtartományban a többi eszközzel), hogy a meglévő DHCP-szerver (ami általában az első megosztó router) kiosztható címtartományával ne ütközzön, és ennyi. -
orangutan4
tag
hali, van egy régi wrt54gl v1.1 es készülékem. Szeretném használni access point ként, hogy a jelet levigyem a földszintre is. Ha jól tudom, ezt gyári firmware el nem tudom megtenni? Viszont dd-wrt vel már igen? Ha igen akkor lenne olyan kérdésem, hogy melyiket kell leszedni, mert a honlapon, ha beírom a tipust, akkor látok egy csomó félét. (mini, micro...sp2 beta,sp1 stabil...?)
Illetve azt szeretném megtudni, hogy ha valamit elrontok, akkor a gyári firmwaret vissza tudom e tenni?
Köszönöm -
válasz
lacos001 #12153 üzenetére
Mármint az ott látható IP-vel tudsz belépni a routerbe?
Mert bizonyára aktiválva van a távoli elérés azon is, de ugyebár kintről ez sem működne! Neked otthonról megy, és még talán attól az 1-200 előfizetőtől is működne, akikkel közös IP címetek van, de máshonnan az a cím már nem érhető el!
-
lacos001
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12152 üzenetére
Igen,tudom,csak köze nincsen hozzá.
Olyan számok vannak itt,amiről fogalmam sincsen mire is vonatkozik.
Kezd nagyon jó lenni a dolog.Hmm...illetve mostmár tudom,simán kér jelszót,pass-ot és benntvagyok a routerba...
-
-
lacos001
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12150 üzenetére
Oké,köszi az infókat !
Nem is a letöltéssel van bajom,hanem,hogy sokan igy nem érnek el.
Ettől függetlenül megvagyok elégedve a hozzám kapcsolódókkal.TM portját a port range forwardba beirom,majd a NAS ipjét és a végén pipa.Szerintem semmi egyéb dolgom nem lenne,ha most a routerba való firkálást nézzük.
Ezen kivül én nem sokat tehetek azthiszem.
Gondolom ebben a helyzetben nem sokat számit,hogy a router elég sok bejövő IP-t ir és a TM portjára vonatkozik,tehát ha ezt nézzük van kapcsolatom.
Legalább megtudtam,mi is a gondok okozója.Köszi -
válasz
lacos001 #12149 üzenetére
Hmm... Na akkor ez így nem is lesz jó!
Esetleg lehet próbálkozni a szolgáltatónál, volt már olyan ismerősöm, akinek kérésére adtak publikus IP címet, de persze az is megesett már, hogy elhajtottak valakit! És sajnos ez a gyakoribb... De vsz nem kell hagyni, ha ez nincs külön feltüntetve a szerződésben, akkor háborogni kell, hogy neked bizony most kell a munkádhoz, és nem éred el az otthoni dolgaidat, erről pedig előzőleg senki sem tájékoztatott! Ez a kapcsolat így csak egyoldalú!
A helyzet az, hogy ez nekik így sokkal olcsóbb, messze nem kell akkora IP tartományt bérelniük, a kérdés csak az, hogy ez meglátszik-e a Te számládban is, vagy inkább csak az ISP jár jól vele...?!
Attól a TM még mehet, ennek csak annyi jelentősége van, hogy másik ilyen klienssel, akinek szintén nincs nyitott portja, nem tudsz kapcsolatot létesíteni, de akinek van, azzal minden további nélkül! Ez utóbbiak az aktívak, a zárt portosak a passzívak, és két passzív nem tud egymáshoz kapcsolódni! Az aktív bárkihez tud! Vagyis számodra így kevesebb peer elérhető, de ettől még működik! Szélsőséges esetben lehet olyan, ha valamit csak egy-két passzív kliens seed-el, akkor azt Te nem tudod majd letölteni!
-
lacos001
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12148 üzenetére
WAN IP nem látszódik sehol........illetve nem ez.
Irnom sem kell ugye,a port zárva....
Persze most is megy a TM le és fel is rendesen,amit bir a netem....nemértem. -
válasz
lacos001 #12147 üzenetére
Ez is zártnak mutat?
Ha igen, akkor passz... Esetleg feltehetsz rá custom firmware-t, ha gondolod!
Egyébként távoli elérésed - vagy valami egyéb forwardot igénylő funkció - működik? Nem lehetséges, hogy a szolgáltató NAT-olt hálózatra tesz? A routerben látott WAN IP címed megegyezik azzal, amit itt látsz?
-
lacos001
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12146 üzenetére
Értem,pedig sokan irták,hogy zárt portot mutat,de ennek ellenére müködik........
a lényeg,hogy működik minden,de mégis closed a megadott port,kissé idegesitő,mert ez azt mutatja,mégsincsen minden rendben........
Kicsit kütyüzök vele,aztán megint bekérdezek ha elakadnék,bár gondom nem nagyon jelentett az ilyesmi eddig sem. -
-
lacos001
senior tag
válasz
Intruder2k5 #12144 üzenetére
Minden működik TM-el kapcsolatban,0-24-be megy.
Upnp disabled,dmz nem kell,csak port forwardolom a transmission portját a NAS ipjére és bármivel is ellenőrzöm,a port zárva......
Irtam előbb is,elérnek kivülről,csakhát cseszteti az agyamat,hogy port closed......Tm Gui mindenkinek azt irja,hogy a port zárva,persze ettől függetlenül működik.
-
válasz
lacos001 #12143 üzenetére
Szia!
Bár én a WRT54GL szériát nem olyan rég követem, illetőleg a gyári fw-t egyáltalán nem is használtam rajta, de azért az nagyon durván hangzik, hogy abban nem működik a forward, ez enyhén szólva is hihetetlen! Egész biztos, hogy jó az NAS IP címe amit megadtál? Transmission Remote GUI is tud forwardot ellenőrizni! Az is zártnak mutatja?
-
lacos001
senior tag
Napot !
Adott WRT54GL gyári v4.30.16 FW-vel.
Gépem+NAS+Dune van rátolva,és egy laptop wifin mókázik vele.
Egy darab portot nyitok/nyitnék meg. persze,hogy a transmissionnak,ami fut a NASon.
Bármivel ellenőrizném,semmi sem látja nyitva az adott portot,hiába megy a le/fel adatforgalom.....kicsit idegesit.
Sokat nem olvastam vissza,de valami rémlik,mintha ez a gyári cuccal nem is működne.......?
Fel kellene rá tolnom külsős fw-t,jól gondolom?kösz
-
Lacuss20
senior tag
Sziasztok! A WTRG54GL típusú routerről, hogy lehet kideríteni, hogy ő e a felelős az internet szakadozásáért? Valaki tippet tudna adni?
Köszi! -
Doosa
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Linksys WRT54G típusú routerem már jó régóta. Hosszú ideje Tomato v1.28 al használom. A tegnapi napig nem is volt vele gond, amikor is új internet szolgáltatóra váltottunk (DIGI). Amikor a digi szerverére megpróbáltam felcsatlakozni az általuk megadott felhasználónévvel és jelszóval, szépen ki írta, hogy létrejött a kapcsolat "connected" ip címet is kaptam, de internet az nem volt maga a router se tudott külső szervereket pingelni. Kipróbáltam direkbe a DIGI-t úgy ment a dolog. Gondoltam egyet és nyomtam egy full factory resetet, hátha az segít. Szépen fel is állt a rendszer, de azóta valami nem oké. Nagyon lassú a web felület és nem tudok beállítani semmilyen olyan dolgot amihez újraindítás kéne (ez kb minden) mivel amikor rá megyek h "safe" akkor lefagy az egész. Ilyenkor kihúz bedug és ugyanott tartok mint amikor elkezdtem. Valakinek van erre valami tippje?
Előre is köszi!
A netet amúgy megoldottam egy tp link routerral, tehát most az a kissebb gond, jó lenne újra életet lehelni a jó kis linksys-be.
-
laktop
tag
válasz
Intruder2k5 #12137 üzenetére
Köszönöm a segítségedet
-
-
laktop
tag
válasz
Intruder2k5 #12135 üzenetére
Jó, már többször is leellenőriztem.
Ha a Type-nál nem a Normal Access Restriction-t állítom be, hanem a Disable Wireless-t, akkor az jól működik. Pontosan akkor kapcsolja le és fel, ami be van állítva. -
-
laktop
tag
válasz
Intruder2k5 #12133 üzenetére
Szia!
Fel van véve a gép MAC címe a statikus DHCP listára, és az működik is.
-
-
laktop
tag
Sziasztok!
Adott egy Linksys WRT54GL router, amin egy Tomato 1.28 firmware van.
Az egyik belső hálózaton lévő gépen (pl. 192.168.1.200) szeretném letiltani az összes internetes forgalmat egy adott időben (pl. minden nap 21:00-23:00-ig), de sehogyan sem megy. A WIFI-t ki tudom kapcsolni, de ezen kívül az Access Resstictions-on belül semmi másra nem reagál.Így akartam:
Enabled: kipipálva
Időpont beállítva
Type: Normal Access Restriction
Applies To: The Following...
IP cím beírva
Blocked Resources: Block All Internet Access kipipálva
Klikk Save-raÉs semmi ... ugyanúgy bejön minden weboldal, nem blokkol semmit sem. Hol lehet a hiba?
-
And
veterán
(Hiába van itt a célközönség, szakmai topikokban hirdetni tilos! Lassan öt éve regisztrált tagként igazán kár, hogy ez elkerülhette a figyelmedet. Olvass bele a szabályzatba, és nézd meg az "amit tiltunk fórumunkban" fejezet pontjait.)
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy ilyen antennám, kábellel együtt, ilyen routerrel használtam! Tudom nem apró, de itt célközönség található!
-
beller
aktív tag
Okés! Persze igazad van én csak oda akartam kilukadni, hogy sima lakásban még akár ha emeletes családi ház is kiváló a 54GL. Tény persze, hogy egy "bunkerba" nem igazán műxik. Ott viszont javasolt kábellel egy helyen feljutni és ott egy másikkal "szórni" a jelet. Persze ez részemről csak okoskodás, nyilván az adott helyen nem megvalósítható. Bocsánat a közbeszólásért.
-
beller
aktív tag
válasz
tothzoli #12124 üzenetére
Bocsánat, hogy bele szólok. Nekem 54GL-em van. 2 szintes házban lakom, a földszinten van a router. A födém "E" gerenda közte kerámia béléstest. Az emeleten - 72m2 - 3 laptop dolgozik (Asus, Lenovo, Dell). Mind a 3 laptopon max. jelerősség van és még soha nem volt probléma a kapcsolattal. Az is igaz, hogy a lakótelepi vasalt monolit beton azért más.
-
And
veterán
válasz
tothzoli #12122 üzenetére
Egy dolog, hogy nem olcsó a csere, de több is van még: az antenna fontos eleme az átviteli láncnak, de van még jó néhány, amelyek legalább ugyanannyira fontosak, pl. vételi érzékenység, környezet. Ezek (különösen a környezet) jóval nagyobb szint- illetve csillapításváltozást idézhetnek elő, mint amennyit egy antennacsere javítani tud, az érzékenység pedig a hardver saját tulajdonsága, vannak jól és rosszabbul sikerült router- és klienstípusok. Az antennát valamivel nagyobbra cserélők gyakran csodavárással állnak a dologhoz, aztán csalódniuk kell, mert a hatás elenyésző marad, mások pedig ugyanezen csere után érezhető javulásról számolnak be, pedig ez nem csak az antennán múlik. A 2 dBi-s antenná(ka)t 5 dBi-s nyereségűre cserélve a javulás ugye 3 dB lesz (lineáris egységekben számolva ez majdnem pontosan kétszeres EIRP-, azaz ekvivalens kisugárzott teljesítménybeli növekedést eredményez). Ez elvileg kb. 40%-os hatótáv-növekedést jelentene, de a visszaverődésektől terhelt beltéri környezetben a hatás kiszámíthatatlan, ráadásul a nagyobb nyereség egyenes következménye az antenna kisebb hatásos nyílásszöge (körsugárzónál a függőleges nyílás csökken), azaz a kívánt hatás, a térerő javulása kisebb szög alatt érvényesülhet, mint a régi,kisebb nyereségű antenna esetén.
-
And
veterán
válasz
tothzoli #12120 üzenetére
Igen, a legtöbbre igaz. Vannak nagyobb alapnyereségű antennával szerelt típusok is, azon antennái eleve nagyobb méretűek valamivel (mivel körsugárzókról van szó: hosszabbak), és természetesen a gyártó még véletlenül sem felejti el ezt specifikálni az adatlapon, például: TL-WR740N (és több más TP-Link router).
-
And
veterán
válasz
tothzoli #12117 üzenetére
Ilyen program természetesen nem létezik, mert nem is létezhet. Egy szoftver nem lehet mérőműszer, és nem is helyettesítheti azt. A wifi eszközök ugyan valamilyen szinten tudnak jel- (azaz vételi teljesítmény-) szintet indikálni, de műszernek, különösen pontos műszernek nem tekinthetőek.
Antenna nyereségének megméréséhez a következő eszközök kellenének: szignálgenerátor (amely időben stabil jelet ad), referencia-antenna (általában félhullámú dipól, ilyen formában lehet is kapni), hogy legyen mihez viszonyítani a bemérendő antenna által generált jelszintet, és a legfontosabb: pontos jelszintmérő, avagy spektrumanalizátor. Ez utóbbi a rendszer legérzékenyebb és egyben legköltségesebb része, egy megfelelő - legalább a jelszint változását kellő pontossággal, mondjuk néhány tized dB-en belül mérő - műszer a mikrohullámú tartományban alaphangon is hat számjegyű, összegbe kerül forintban, de inkább többe.
A WRT54G-sorozat RP-TNC csatlakozóval rendelkező antennái (meg egy csomó alap router hasonló antennái) sima félhullámú dipólusok, elméleti 2,15 dBi nyereségűek, tehát a gyakorlatban 2 dBi-snek tekinthetőek. -
-
tothzoli
tag
Illetve van valami program amivel magának az antennának a jelerősségét tudnám megmérni valahogyan?
-
tothzoli
tag
válasz
Intruder2k5 #12115 üzenetére
Hát arra volnék kiváncsi hogy hány decibelesek a gyári antennák?
Egyik ismerős kérdezte mert én pl azért cseréltem le egy Tplinkre ami ugyanúgy 2 antennás de a N verzió nem az ND mert a linksyssel nem ment át a wifi a másik szobába ( panel 1.emelet ).A tplinkkel átmegy nagyon jól kb mindenhol van wifi jel és nem szakadozik meg ilyesmi.
Szóval van egy érdeklődöm a régi routeremre és ez a kérdése mert neki meg a TPlink szarakodik otthonában
-
-
tothzoli
tag
Sziasztok!
Konkrét kérdésem hogy a WRT54GL routernek a 2 antennája milyen jelerősségű?
Ezt esetleg menüben hol tudom megnézni? -
And
veterán
Persze, de egyébként az általad is belinkelt oldal szinte mindent elmond.
Mik a beállítások? A fizikai link megvan a TP-Link routerrel (a TP-Link kliensei között megjelenik a WAP54G, illetve utóbbi wifi státuszánál ott van a TP-Link)? A repeateren sikerült létrehozni a virtuális wireless interfészt (VAP-ot)? Ha igen, rendesen fel is konfiguráltad azt (a fizikai interfésztől eltérő SSID)? A VAP SSID-je látszódik egy kliensgépen hálózatkereséskor? -
And
veterán
Repeater-módhoz igencsak ajánlott a régebbi wifi-driverrel ellátott (vintage-verziós) DD-WRT használata, ha a WAP54G hardververziója v1.x vagy v2.0. Erről értekeztünk itt úgy négy hónappal ezelőtt: [link]. Ehhez válaszd ki a legutolsó build-et (v24 preSP2 Beta build 13064), amelyik még tartalmazza ezt a verziót is, onnan pedig a "Vintage: micro" nevezetű verziót töltsd le és azt telepítsd fel! Ha a WAP54G-d v3.x verziójú, akkor a 'sima' micro_generic verziót telepítsd a legutolsó build (14896) alól. Igaz, utóbbi esetben a vintage-kiadásokat szerencsére nem is ajánlja fel, de régebbi verziók esetén sok szívástól kíméled meg magad a vintage fw-rel, repeater-módnál.
-
klrt
tag
válasz
Intruder2k5 #12107 üzenetére
Szerintem egy próbát megér, remélem nem kefélem el!
Ha esetleg visszakell tennem a gyári firmet, az mehet simán a ddwrt felülete alól?
Mi lesz az új ip cím, felhasz név/jelszó a ddwrt alatt?Típusnak megfelelőt kerestem de kettőt dobott ki, itt melyiket válasszam?
micro generic
micro_olsrd genericKöszönöm eddigi segítségedet, most egy kis meló, aztán nekiesek.
-
De, konkrétan egy firmware frissítéssel megegyező művelettel tudod feltenni, a különbség csak annyi, hogy a file-t nem a linksys weboldaláról töltöd le, hanem a dd-wrt-től! Bár kicsit hiányosan - amolyan gépi fordítású facbook szerűen - de a dd-wrt tud magyarul is!
-
klrt
tag
Sziasztok!
Kérdésem wap54g vel kapcsolatos.
Tp-link router wifi jelét szeretném a fent említett eszközzel tovább küldeni.
Annyit sikerült eddig kiderítenem, hogy a repeater mód kellene nekem, de az eszköz csak a WRT54G eszközzel működik együtt.Van valami lehetőség, hogy működjenek együtt, vagy felejtős a dolog?
-
And
veterán
DD-WRT router adatbázis: [link]. Ide beírod a típust és a hardver verzióját: "wrt54g v5", majd az eredménylistán rákattintasz a megfelelő sorra. A telepítés többlépcsős, mivel a v5.x verziójú WRT54G-hardvereken VxWorks-alapú firmware fut, ezt egy linuxos fw előtt le kell takarítani róluk. Ehhez találsz segítséget az előbbi oldalon: amikor a sorból kijelölted a megfelelő hardvertípust és verziót, találsz egy linket az "Additional information" résznél: Linksys WRT54G v5.0 & 5.1 & 6.0. Ez szépen részletezi a telepítés menetét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- LEGO klub
- Synology NAS
- Futás, futópályák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ASUS routerek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
- Új Acer Predator 16 WQXGA 165Hz G-Sync i9-13900HX 16GB 1TB Nvidia RTX 4070 8GB 140W Win11 Garancia
- Számítógép, ryzen 5 2600, RX 580 8GB, 16gb ddr4, 512gb ssd, 1tb hdd
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- Gigabyte GeForce GTX 1660 Ti OC hibátlan, dobozos, 14 nap személyes garanciával
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
- 2db Intel D3-S4610 1.92TB 2.5" szerver SSD (4 órát ment)
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest