- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Magisk
- iPhone topik
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
And
veterán
válasz
Buvana #12596 üzenetére
"A tomato-s router AP módban van! Én úgy tudtam, wds-hez mind a kettőnek (vagy többnek) wds vagy ap+wds módban kell lennie!"
Ez így van. A WDS alapvetően két AP között felépített kapcsolatot jelent, ami azért különleges, mert eredetileg az AP-k nem képesek egymáshoz vezeték nélkül kapcsolódni. Ez az elsődleges célja, és nem a jelismétlés, de természetesen arra is megfelelő lehet. Létezik olyan WDS-mód is (WDS-bridge), amelynél a WDS-linkben résztvevő routerek egyáltalán nem fogadnak vezeték nélküli klienseket, tehát kizárólag bridge-ként funkcionálnak két távoli vezetékes hálózat között, és nem jelismétlőként.
"Ergo: ha kimegyek az utcára, és találok egy free wifi AP-t, a dd-wrt-s routeremmel tudom ismételni! Ez is wds?"
Ez nem WDS! A szimpla repeater-mód nem igényli a résztvevő routerek / AP-k kölcsönös beállítását: a repeater lényegében egy olyan kliens, amely felkapcsolódik az ismétlendő routerre, de valamilyen módon a távoli kliensek is képesek rá felkapcsolódni. Lényegében egy szoftverrel létrehozott kliens+AP egyben, a szoftveres megvalósítás korlátaival: csak egy rádiócsatornát használhat és egy időpillanatban csak az egyik irányú linket tudja kiszolgálni - vagy épp a eredeti routerrel forgalmaz, vagy a rá, mint ismétlőre kapcsolódó klienssel / kliensekkel -, ebből ered a maximális sávszél felezése (ha fizikailag két eszközzel, egy klienssel és egy külön AP-val építünk fel egy jelismétlőt, akkor ezek a hátrányok megszűnnek). A repeater-híd pontosan ezt csinálja: valójában egy kliens, amelyhez virtuális AP-t (VAP-ot, akár többet is) tudsz rendelni. Dd-wrt esetén nem is különbözik sokban a kliens-hídtól, csak utóbbinál a wireless-menüben nincs lehetőséged VAP-okat létrehozni, repeater-hídnál pedig ezt meg tudod tenni. A router a fizikai csatolón felkapcsolódik az ismétlendő routerre (kliensként), a szoftveres VAP-ra pedig a távoli kliensek tudnak csatlakozni, így válik jelismétlővé. Még az is megkülönbözteti a WDS-től (legalábbis dd-wrt-nél), hogy a VAP hálózatneve nem egyezhet meg az eredeti AP ssid-jével, tehát mindenképp két külön hálózatot fognak alkotni. WDS-nél pedig az ssid-k (meg a titkosítási algoritmusok és megosztott kulcsok) azonossága egyenesen követelmény, így a kliens nem is feltétlenül tudja, hogy a WDS-be konfigurált routerek közül épp melyikre csatlakozik, és akár úgy is át tud kapcsolódni egyikről a másikra, hogy a váltás észrevétlen marad. Tehát a WDS-be konfigurált routerek ténylegesen egy 'nagy', kiterjesztett wifi-hálózatot képesek létrehozni.
"Itt nálam fogalomzavar van."
A fogalomzavar abból is adódhat, hogy a WDS- (és a repeater-) módok megoldása nem egységes, ellentétben például a 'sima' AP <-> kliens topológiával. Ahány gyártó, chipset és firmware, annyiféleképpen nevezik és keverik a fogalmakat. Van, aki WDS-nek nevezi a szimpla repeatert, vagy épp fordítva. A WDS-re az is jellemző, hogy - pont az egységes szabvány híján - csak azonos gyártmányú chipsetek között szokott normálisan működni. A szimpla repeater pedig egy szoftveres kliens + AP, vagyis utóbbi megoldás elvileg routertől és firmware-től független. -
And
veterán
válasz
Buvana #12594 üzenetére
"Fontos! Nem wds-el vannak összekötve, mert úgy tudom az felezi a sávszélt"
Ha azt gondolod, hogy a WDS felezi a sávszélt, a hagyományos repeater pedig nem, akkor tévedésben vagy. Mindegy, hogyan nevezzük, és milyen módszerrel valósítjuk meg: a wifi-jelismétlés az elérhető maximális rádiós átvitel sebességét megfelezi. Mod: természetesen ha a repeater-re vagy WDS-módú routerre vezetékes kliens csatlakozik, akkor nem csökken a lehetséges sávszél-maximum.
Az IP-kiosztásodat meg azért nem értem, mert direkt arra találták ki a repeater-híd nevű módot (a repeater helyett), hogy ne kelljen feltétlenül címfordítást végeznie a routernek (ugyanez a különbség megvan kliens / kliens-híd módoknál is). Ilyenkor a 2. router dhcp-szerverét természetesen ki lehet kapcsolni, és a rá csatlakozó vezetékes vagy vezeték nélküli kliensek dhcp-kérése szépen továbbítódik az első router felé, amely kiszolgálja azokat, és mindenki megkapja a maga címét (éppen úgy, mint kliens-híd módnál).
Tehát állíts be repeater-híd módot, tiltsd le a második router dhcp-szerverét, és minden router és PC maradhat a 192.168.1.x tartományban. -
-
-
-
Faby
senior tag
válasz
Buvana #12272 üzenetére
Ok, kipróbálom. Nem emlékszem, a frissítés törli a beállításokat, QoS, MAC szűrés stb.?
Ami furcsa, hogy semmi nem változott, frissült, sem a telefonon, sem a routeren. Este ment, reggel nem.
A titkosítást megnézem, hogy mit tudnak az eszközök, de eddig ment minden, ill fix ip-vel most is megy.
Ki érti ezt, én nem. -
And
veterán
válasz
Buvana #11644 üzenetére
Lehet, hogy pont azért volt, mert a dd-wrt-nél 71mW a default? Pedig tényleg többször próbáltam, és ugyan a hardver által visszajelzett térerő-érték általában egy lyukas garast sem ér (nem lehet rá mérésként tekinteni), egy fikarcnyit sem nőtt tőle a térerő. Amúgy is ingadozik, de a maximum sem lett magasabb érték. Azt azért sejtem, hogy a chipset nem igazán tud 250mW-ot, ami a 71-hez képest csak 5 dB növekedés volna. Egy jó külső antenna nyeresége pedig simán lehet 20 dB-lel is nagyobb, ami ráadásul visszafelé, vétel irányban is meglátszik.
Én sima WPA-val használok klienst (dd-wrt-vel, de ez nem lehet lényeges), próbáld ki úgy is. Ha nem TKIP, hanem AES algoritmust választasz hozzá (meg persze hosszú / értelmetlen megosztott kulcsot), biztonság tekintetében már nem igazán marad el a WPA2-től. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- PowerColor RX 6700 XT 12GB GDDR6 RED DEVIL Eladó!
- MSI RX 570 8GB GDDR5 ARMOR OC Eladó!
- Legion 5 16IRX9 16" QHD+ IPS i5-13450HX RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- SK Hynix Platinum P41 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged