-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
válasz
HUresz #14338 üzenetére
Nekem nincs bajom az eSun-nal. Viszont amióta nyomtattam PETG-vel, nem annyira akarok PLA-val.
Általában véve a Spectrum filament-ek bejöttek. Szép színek és jó minőség.
Most van egy DevilDesign PETG-m is, arra is kíváncsi leszek.Szépen megy a Klipper. Egyedül a PA-val küzdök még kicsit. PA + retract kikísérletezése tart. Egyedüli bánatom, hogy a Klipper-rel nem pontosak a szeletelési idők. A Marlin-nal már a több órás nyomtatások is +/-10-20 percen belül voltak. Klipper-rel több órás nyomtatás volt, hogy rövidebb lett 2-3-mal, a rövid meg hosszabb lett 0,5-1 órával.
A bonyolult modellek minősége bőven kárpótol.
Még ki kellene tapasztalni, hogy hogyan lehet start és end gcode-ot script-ezni.A filament-eket zacskóban dobozban tartom. Amit használok az egy légmentesen záródó dobozban van néhány zacskó do-not-eat társaságában.
-
Reggie0
félisten
válasz
HUresz #14338 üzenetére
PLA-t nem nagyon kell szaritani, de en erre egy gyumolcsszaritot hasznalok, csak uj burkolatot nyomtattam hozza, mert gyarilag talcas a cucc.
Par csomag ugy jott meg a boltba, hogy bar bontatlan volt, a vakuum mar nem volt meg a foliaban. Ezekbol egyet szaritottam, egyet nem, de nem latok minosegbeli kulonbseget. Inkabb a Nylon az, amihez majd nagyon kell a szaritas.
-
Imy
veterán
válasz
HUresz #14340 üzenetére
Értem, én is rendeltem akkor, de eSun nem sok van, több a HobbyKinges saját márka, azok tetszenek, főleg a fluorocensek.
Amúgy én a Spektrum PolarWhite PLA-jával vagyok így, csak már fogyna el (karácsonyi díszeknek vettem, de csúnya) , de nagyon semmire sem jó. Mondjuk most Lithophane-t noymtatok belőle.
-
Saccco
nagyúr
válasz
HUresz #14048 üzenetére
Nem vettem észre ilyet.
Most, hogy beállítottam a PA-t teljesen eltűnt a rétegbekezdés.
Megnéztem a motorok hőfokát. A sok oda-vissza miatt gondoltam, hogy meleg lesz. Az extruder felment 45-48°C-ig, feltételezem a PA miatt. Megnézem a többit is, hát az X motor még melegebb...Esetleg egy Slic3r?
-
fape
senior tag
válasz
HUresz #13954 üzenetére
Van jó pár progi ami gcode (és gép config) alapján tippel az időre: GCodeAnalyser, marlin-estimate, gcodestat
Összehasonlítva őket.. -
Saccco
nagyúr
válasz
HUresz #13951 üzenetére
Egy bajom van. Eddig a Cura állította be a gyorsulást, emiatt 5-10 perc pontossággal adott időt több órás nyomtatásra is, most is képes rá, de az eltérő megvalósítás miatt nem pontosak a megadott idők. Ez még ki kell kísérletezni.
Valószínűleg behangolom a Klipper-t és ejtem a Cura beállítást. -
izisz
senior tag
válasz
HUresz #13831 üzenetére
(#13831) HUresz: Igazad van, a flexit kihagytam
(#13833) Holleanyo: ezért palacsinta, mert valaki ráragasztotta és "hivatalosan" használható szó ránem ajánlás, csak példa
(#13832) KIZS: amit fape linkelt az a tuti. Ezen kivül a jumperek állása, ami befolyásol. Én csak a ramps-ból tudok kiindulni, ott a 3 jumper a CFG0-CFG1-CFG2 pinek állapotát állítja.
Datasheet alapján
CFG0 (SDO) -> GND a javasolt,
CFG1 (SDI) -> open, CFG2 (SCK) -> GND a spreadcycle-höz
(stealhchop-al is mókolhatsz persze, de emlékem szerint abban a módban mi is szívtunk a sívító hanggal, szerintem ide már kellett volna 24V; viszont hangban nem nyersz annyit stealhchop-al és még a gyorsulásokat is óvatosabbra kell venned, ha nem 24V-on hajtod)
Plusz, ha van az SKR-hez kapcsolási rajz, érdemes ellenőrízni, nincs-e valamelyik jumper tüske alapból GND/VCC felé fixre kötve ellenálláson át. Mert a rampsnál az MS1 pl. fix GND, ha nincs rajta jumper, vagyis "open" állás itt nem állítható, csak egy ellenállást leszedve)
Talán még rémlik, hogy a CFG3-at (CS) is "open"-be kellett varázsolni, akkor végképp elcsitult. (ezt már nem jumperrel ugye, csak lecsapni a tüskét) -> nem vagyok nyomtató közelben ellenőrízni. -
fabula
őstag
válasz
HUresz #12723 üzenetére
Ezért az árért teljesen jó a 4MAX. Nem egy sebességbajnok, de jó masszív. Az XYZ drivereket cseréltem le TMC2208-akra és sokkal csendesebb lett. Az extruder cserén kívül már én sem gondolkodom más komolyabb fejlesztésben. Egyébként egyenlőre a gyári extruder is teszi a dolgát, nem tapasztaltam semmi hibát vele, azért nem kapkodok a cseréjével.
Világítás kell bele, Jysk doboz a tetejére meg pár apróságot kell nyomtatni, pl. asztal kábel rögzítőt, LCD takaró keretet meg a fogantyúkra fedlapot.
Érdekes ez a mizéria a kijelző kábeleivel, amit többen írtak, mivel nekem eddig még soha nem jött elő, pedig úgy vannak bekötve, ahogy gyárilag jöttek. Nem tudom, nálam miért működött egyből normálisan, de örülök neki. -
izisz
senior tag
válasz
HUresz #12726 üzenetére
Hosszabb kínlódás után tegnap már nálam is célegyenesbe ért a fystec f6 + tmc2130 transzplant a 4max-ban (ugye a trigorillát sikerült már az elején kinyírni). Egyébként én is bevállalnám újra, mert míg ment, jól ment a gyári setup-ban is, csak cseppet hangosan. Viszont az oldallapok miatt nagyon jó, masszív a váz.
A panelek közti keskeny résekbe szerintem ablakhoz/ajtóhoz való szigetelő puhi-pufi ragasztható szigetelést berakva teljesen zárttá tehető - bár még nincs megcsinálva
Meg az oldallapok belső felére vagy combos világítás, vagy valami világos színű fólia felragasztása nem árt, különben olyan sötét van benne, mint egy feketelyukban -
Saccco
nagyúr
válasz
HUresz #12723 üzenetére
Én simán megvenném megint. A gyári extruder is teljesen jól működik. De azért elkel egy palacsinta motor és BMG vagy Titan esetleg Aero. Az egyetlen hátrány, hogy lassú.
Illetve a kijelzőjét kívülre kell tenni, mert beakad SD-ről.Viszont te szeretsz építeni. Esetleg egy Voron1 vagy Voron2?
Én ezen gondolkozok. Kértem árat profilra, csak nem kapok választ... -
izisz
senior tag
Z-re, ha a nozzlit akarod használni érintéses mérésre, akkor piezo alapú szenzor szerintem jobb választás.
A TMC megoldás lehet működne, de az ismétlési pontosság véleményem szerint nem az igazi, mivel a motor áramát/backemf meg tudja tök még mit mér és saccol. Persze ettől még próbáld ki nyugodtan, lehet simán jó.
(úgy értem, X,Y homeolásra megteszi ha pl 0.1mm pontossággal odatalál. Max akkor szopó, ha valaki használja a "power resume" témát, ekkor pont ugyanoda kellene visszatérnie a fejnek, ahol utoljára volt. De szvsz 0.1 még ott is belefér akár. Z-re ennél jobb kell/illik.) -
odiepapa2
tag
Ejj, a regi szep idok (sohaj), mikor egyetemista voltam, meg csalad nelkuli... milyen sok szabadidom volt
Amugy jol fogtad meg a dolgot. Inkabb idom nincs ra, mint turelmem. Imadok molyolni dolgokkal, imadok alkotni es osszerakni romjaibol a dolgokat, majd a vegen buszken kihuzva magamat ranezni a remekmure! Viszont 2 kisgyerek mellett es napi 9-10 ora mellett nem egyszeru a "hobbiddal" is minosegben foglalkozni. Akinek van gyereke az tudja, akinek nincs, az majd megtudja
Ilyenkor felertekelodik minden szabad perc az ember eleteben es probalja hasznosan eltolteni. Kinek mi: teljen akar butykolessel, pecazassal, nyomtato upgrade-del vagy barmi massal. 2-3 evvel ezelott en is belevagtam volna egy olcsobb, de tobb figyelmet igenylo nyomtatoba, amivel estenkent kiserletezgetek, most viszont lehet hogy inkabb nyug lenne a molyolas, mint benefit. Ha pl belemelyulok valamibe, akkor nem szivesen hagyom ott 2-3 ora utan, hanem lehetoseg szerint ejszakakon at butykolom, amig meg nem javul. Nem mondom, hogy nem kivitelezheto, de akkor a kovetkezo 2 napban tulelesre jatszom. Ettol fuggetlenul ha barmi bekrepal, ugyanugy utana kell nezni, keresni, forumozni, de jobb ha ezek az esetek a nulla fele konvergalnak. Valszeg en is cserelgetni fogom az alkatreszeket, idovel jonnek ujabb, jobb dolgok. Felreertes ne essek, nem sajnaltatni akarom magamat, de most mas a prioritas. Csaladfenntartokent es csaladapakent kell szabadidot szakitanom a hobbira, ami felig meddig melo jellegu is talan... ki tudja... majd kiderul
-
izisz
senior tag
-
MASSlag
tag
-
compi.hu
senior tag
pontosabban azt nem talalom sehol, hogy hogyan kell jumperolni a MKS-Gent.
Kb. sehogy, llegalabbis ha a szokasos mindem jumper betolva allapotban van. Beallitod a vrefeket, kicsereled a stepsticket, vagy a kabelen vagy a firmware-ben megforditod az iranyokat 'szt orulsz.
-
blountex
senior tag
Ha ilyen lenne lehet én is kitépném a hajamat, de szerintem abszolút nem vészes.
Egyedül talán a ventik amik zavaróak lehetnek, de még az se vészes. Gondolkoztam Noctua-n, de csak 12V-ban érhető el. Találtam 24V is kb. 11e körül de annyit nekem nem ér mikor a 12V 4-5e között mozog. Mondjuk az asztaliban egy Noctua venti dübörög, jól teszi a dolgát az volt ilyen 21 körül.Amikor a nozzli fűtés megy felfelé, akkor a control boxba igen csak beindulnak a ventik, na apám az tényleg elég zavaró, de azon kívül ami hangot ad ki egyáltalán nem hangos, és maga a nyomtató sem.
-
blountex
senior tag
-
ssid3956
tag
"Fűtő kocka" és nozzle csere volt, de utána ugyanúgy működöt a PETG nyomtatás (sőt, még jobb is lett).
Most újra próbálom a tesztet, csak most simán az M303-at írtam be, így csak 150fokra próbálja fűteni a nozzlet. Így ezt kapom vissza:< 14:28:10: PID Autotune start
< 14:32:24: bias: 235 d: 19 min: 142.53 max: 150.27
< 14:35:45: bias: 235 d: 19 min: 142.18 max: 151.30
< 14:36:15: bias: 235 d: 19 min: 149.27 max: 150.24
< 14:36:15: Ku: 49.90 Tu: 29.49
< 14:36:15: Classic PID
< 14:36:15: Kp: 29.94
< 14:36:15: Ki: 2.03
< 14:36:15: Kd: 110.37
< 14:36:41: bias: 227 d: 27 min: 149.59 max: 150.94
< 14:36:41: Ku: 50.93 Tu: 25.56
< 14:36:41: Classic PID
< 14:36:41: Kp: 30.56
< 14:36:41: Ki: 2.39
< 14:36:41: Kd: 97.63
< 14:36:56: bias: 230 d: 24 min: 149.61 max: 150.41
< 14:36:56: Ku: 76.86 Tu: 15.24
< 14:36:56: Classic PID
< 14:36:56: Kp: 46.12
< 14:36:56: Ki: 6.05
< 14:36:56: Kd: 87.84
< 14:36:56: PID Autotune finished! Put the last Kp, Ki and Kd constants from above into Configuration.hAz utolsó értéket írjam be így Gcode-ba és adjam ki a nyomtatónak?
M301H1P46.12I6.05D87.84
-
ssid3956
tag
A hot end tuti jól van összerakva, venti nélküli nyomtatásnál minden okés.. Próbálkozok PID kalibrációval. Azt írom be, hogy M303S230.
A venti 100%-on pörög, a hot end az ágy közepére van húzva. A teszt elkezdődött, de 150 fok felé nem hajlandó mennni a hőmérséklet...Szerk.: közben a teszt leállt, és ezt a hibát dobja:
< 14:23:49: Error:checksum mismatch, Last Line: 169
< 14:23:56: Resend: 170
< 14:23:57: Error:Line Number is not Last Line Number+1, Last Line: 169 -
Saccco
nagyúr
Ha a motorok rá voltak dugva a vref állításkor, akkor az is kinyírhatta.
Elillant a füst is?
szerk.: Nekem nem akarnak ideérni... a nagy szünet előtt rendeltem, elvileg el is hagyta Kínát.(#4524) yoda64:
Told el valamerre a tárgyat vagy forgasd el. Az alaplap mellé tegyél egy darab kartont vagy valamit, ami gátolja a levegő útját.
Nekem sokáig egy csokis doboz volt papírszalaggal odarögzítve.
Mindenképpen fűtsd az asztalt. Tegyél fel filament filtert is. -
Saccco
nagyúr
Nem értem, hogy az első réteg miért más.
Nekem így néznek ki a beállítások:#craftware #tevo #tarantula
(#4449) Flashback:
Az elég baráti ár. Nem láttam, hogy ekkora különbség van a csomagok között.-----------------------------------
Más:
Csinálhatnánk egy listát a lefogyott filament tekercsek súlyáról. Találtam egy listát, de abban nincs benne, amit keresek.
Nagyjából 250gr egy spulni. -
Saccco
nagyúr
Hát úgy nézem a CW egyelőre nem barátod.
Kíváncsi leszek az 1.15-re, remélem nem lesz elszúrva.(#4431) szaki7:
Nekem is tetszik.
Elég jól megváltoztatta a figura az eredeti terveket, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy működik. Az egyik darabot újra kellett nyomtatni, mert hibásan szeletelődött, üreges helyett tömör lett. Nem volt nagy érvágás, szerencsére 15 perc alatt kész lett.(#4432) Flashback:
Én most azon bánkódok kicsit, hogy nem TMC2130-akat rendeltem. Meg azon, hogy nincs felesleges 1000 dollárom erre.(#4444) ssid3956:
Én ezeket használom nagy megelégedéssel:
Lead screw bearing holder
és
Clamping-Ring for Tevo-Tarantula Lead-Screw - Ha függőlegesen összenyomod annyira, hogy egy lyuk legyen rajta, akkor egy csavarral is használható. Az eredeti colindo-s elég gyenge ehhez képest. -
ssid3956
tag
-
Dalee
aktív tag
Tegnap elindítottam egy 12 órás nyomtatást és a PETG DD filament szokás szerint meg-megszorult, de többé - kevésbé sikerült magától, néha rásegítésre kiszabadítani a szálat. A 6. órában mikorra sikerült kiszabadítanom annyira megszorult, hogy egy kis törés keletkezett rajta ami a fej bevezető furatánál elakadt, de nem vettem észre cak pár réteggel később, hogy a fej a levegőben mozog és nem jön ki semmi belőle.
Kissé elegem van a DD-ből, pedig a nyomtatási minőségével és főleg az árával nincs gondom. Tudtok ajánlani hasonló minőségű és árú filamentet ami nem szorul meg a spulnin és magára lehet hagyni, illetve át lehet valahogy tekerni egy üres spulnira a DD-t?
-
Saccco
nagyúr
TMC2100 jó még?
Van egy kis szösszenet hozzá: 3D Printing Stepper Motors and Drivers
Nem kell spreadcycle módra váltani, mert kis fordulaton nincs különbség.
-
Saccco
nagyúr
Azt vettem észre, hogy az új S3D szeret ilyeneket csinálni, az utóbbi időben inkább mindent a CraftWare-rel csinálok, annál nincs ilyen.
Egyébként a dolog, amit keresel az a Linear Advance.
A dolog lényege, hogy rugóként kezeli a filament-et és ez alapján variálja az extrudert. Csak már szépen nyomtató gépen szabad alkalmazni. Minden filament feature-t ki kell kapcsolni a slicer-ben (pl.: coasting, wipe, stb). -
fape
senior tag
Hangtompító mellé esetleg hőmérséklet függő táp venti? pl: [link]. Nekem pont ma jöttek ma a tarantulához az alseye ventik. Igazából egy egész szint elválaszt a nyomtatótól, szal nem a hang volt a fő ok amiért majd cserélem. Vagy végül is de a hang, mert elég csapágyas hangja van az egyik gyárinak meg az olcsó blowernek amit a tárgyhűtőre raktam. Még csak beszerelés nélkül próbáltam de sokkal halkabbak tűnik. Sztem a led táp is kap majd új ventit + hő kapcsolót.
-
janek69
senior tag
Köszi! Való igaz,hogy csináltam ABS-ből olyan alkatrészt,amibe csart kellett hajtani és meg is repedt ahogy kell.Jelenleg én is elvagyok a PLA-val,de kell majd nyomtatnom autóba egy előlapot és az nem lenne egészséges ha nem bírná a hőt. Még fogalmam nincs mivel burkoljam addig be,mert nem kicsi darab,viszont van 150W-os villamos elosztószekrénybe való fűtésem,lehet beteszem neki. Csinálok szemeteszsákból sátrat.
-
Teasüti
nagyúr
Nagyon jól átgondolt szerkezet. Nincs vmi kompaktabb? Esetleg készülékházzal rendelkező? Néztem videót róla, elég gány hogy le kellett ponyvázni, hogy bent tartsák a hőt az alkatrész körül.
400 dolcsiból vajon mennyi alkatrészt tudnék bérgyártani? Elgondolkodtató, hogy valóban indokolt-e egy saját nyomtató.szerk: ó van belőle mini verzió, jaj de kis aranyos!
-
Saccco
nagyúr
Hogy szuperál a kínai TMC2100?
Nyomoztam egy sort, eléggé bántják a kínai verziókat. Azt hiszem az eredetire nevezek be. (SilentStepStick TMC2100 - 3D Drucker Bundle)
Viszont még nem tudom hol vegyek MKS Gen-t. -
layerke
aktív tag
Abszolút helytálló a válaszod, nincs mit javítani rajta.
Viszont kérem szépen az újonnan érkezőket, hogy használják a keresőt, mert az utóbbi 20-30 hozzászólásban feltett kérdésekre már megvolt legalább egyszer a válasz itt a fórumban.
Többeknek van tapasztalata a TEVO vagy Anet nyomtatókkal (ami nekem nincs), így kérlek benneteket akik szakértők ezen nyomtatók beüzemelésében és üzemeltetésében, hogy azokat a dolgokat, amik eltérnek a gyári összeállítástól, esetleg összeszerelés közben is nagyobb figyelmet igényelnek, azt írják meg nekem privátban és berakom az összefoglalóba mindenki okulására.
Szép napot Nektek!
-
Saccco
nagyúr
-
nyogo83
senior tag
Szuper
Engem nagyon mozgat, hogy legalabb az X tengely motorjanal lecserelem TMC2100-ra, mert gyakorlatilag az a leghangosabb.
Nalad hogy vannak a vezerlon a leptetomotor driverek, forrasztva kozvetlenul, vagy foglalattal?
Nekem az a problemam, hogy az A6-nal forrasztva vannak, nagyon berhelni meg nem akarom (egyelore)
-
-
Saccco
nagyúr
Még annyi, hogy nekem dobozból PTFE csőben megy a LACK dobozba, ott kb 15cm hosszan van szabadon a filament és máris megy az extruderbe.
A múltkor egy csomag fekete DD filamentet bontottam ki és tiszta fehér szösz volt, akkor tettem fel a szűrőt, előtte hébe-hóba volt csak fent.
-
kazmerr
aktív tag
Ez akkor is igaz, ha zárt helyen tárolom a filamentet? Tehát gyárilag is ilyen?
Ilyenben van a gép:
https://www.thingiverse.com/thing:1843235
És ebből etetem:
https://www.thingiverse.com/thing:743280
https://www.thingiverse.com/thing:2172384
https://www.thingiverse.com/thing:2110134
És kettő zárt csőben fut. a filament. A tárolón belűl már nem...
Így eddig nem volt gondom, kb 3-4Kg nyomtatott filament után, és ebből kb 2.5 kg Anet volt, tehát nem épp jó minőség...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- PlayStation 5/4 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX ONE/Series kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- XBOX Series S 512GB, 6 hó garanciával Bp-i üzletből eladó!
- Dell Latitude 5400 / i5-8365u / 8Gb DDR4 / 256Gb SSD / FHD IPS / Excellent akku
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 2570P - i5-3GEN I 4GB I 320GB I DVD I 12,5" HD I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged