-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
fape
senior tag
válasz
yoda64 #13847 üzenetére
Erre majd az okosok válaszolnak. Én inkább ajánlok kettő másikat, amiknél nem kell kábelezni a tmc-khez:
- 8biten: fysetc F6 V1.3
- 32 biten: bigtreetech skr v1.3 (elvileg ma délután jelenik meg, kell még béta teszter)
-
Saccco
nagyúr
válasz
yoda64 #10836 üzenetére
Túlextrudálás azt jelenti, hogy túl sok anyag jött ki. Ott középen gondolom nem tapadtak össze a rétegek rendesen a nagyon nagy rétegvastagság miatt.
A réteg magassága nem befolyásolja (1:1-ben) a nyomtatási tempót.Egy jó videó a nozzle átmérőkről: Everything about nozzles with a different diameter
-
azbest
félisten
válasz
yoda64 #10851 üzenetére
nekem a tevo tarantulánál úgy láttam a menüben, hogy a gyári szoftver mintha 26x26 centis asztalra lett volna fordítva. Így volt is nyomtatás végén motor ugráltatás amikor előretolta a tálcát.
Linux alól csináltam a JimBrown/MarlinTarantula /EasyConfig-1.1.x [link] rendszerből az arduino 1.8.7 környezettel fordítást. Mivel nekem az alap tarantula van, így gyakorlatilag változtatás nélkül, most a bed leveling paddingot vettem 10-re mert az extra ventimet nekiütötte a board házának.
-
Janix12
aktív tag
válasz
yoda64 #10505 üzenetére
Szia!
Ennél a modellnél úgy látom túl nagy rétegvastagságot használsz.
Ha nem csal a szemem 0.25 vagy 0.3 mm. Próbáld meg 0.2-vel.
Illetve tök matt az anyag, szerintem 5 fokot emelhetsz a hőmérsékleten is.
Az első réteg a support után nekem sem szokott szép lenni.
Amivel azért tudsz segíteni rajta az saját tapasztalataim alapján a support 30% állítás és úgy forgasd a modellt, hogy merőleges legyen a modell legvékonyabb részére.Aztán mehet a következő próba..
-
Saccco
nagyúr
válasz
yoda64 #10505 üzenetére
Milyen vastagok a rétegek? Nagynak tűnnek.
Túl közel van az asztal vagy nem elég éles a kép és nem látom az alsó réteget.
Túl kicsi a nyomtatás hőfoka. (+10°C)
Z wobble is van vagy csak az x-y szíj laza.
Ha Cura-t használsz, akkor kapcsold be a support roof-ot. Legyen 90-95% a roof kitöltése.Milyen extruder van a gépen?
-
fape
senior tag
Pont tegnap raktam én is egy terelőt az alaplapi ventinek. Még nem tudom, hogy jó-e. Tevo Tarantula Airflow blocker. Plusz ha már úgy is szétszedtem, az alaplapot is arrébb raktam, mert a tárgyhűtő elérte. Tevo Tarantula MKS Short Mount
-
janek69
senior tag
A tárgyhűtő nem indul el ugye még ott azon a részen?Én bevallom lusta voltam eddig,hogy a RAMPS 1.4-nél megoldjam az automata tárgyhűtő vezérlést és egy kapcsolóval kapcsolom be. Néha várok 3-4 layert is,mert szerintem az mikor bekapcsol szépen lehűti az üveg felületét,ami amúgy egyébként jó hőszigetelő anyag,tehát lehül és már fel is pattan a PLA.
-
HUresz
tag
Szia ...
elso korben en az asztal szintezeset ellenoriznem ... ha nem tapad majdnem mindig az a hunyo.
Ezzel egyutt ellenorzod a fuvoka uveg tavolsagot is .. szoval az szokott lenni a masodik
Utana nezhetunk jobban korul ... addig csak vaktaban otletelgetunkszerk: bocs ... mikozben irtam a hozzaszolast, elhivtak igy nem vettem eszre, hogy ugyanezt valaszoltatok.
nagyon gyanusz a szintezes ,,, az uveg elso resze a kepek alapjan mas magassagban van mint a hatulja. -
Saccco
nagyúr
Semmilyen tömítésre sincs szükség.
A hotend-et úgy kell összerakni, hogy a fúvókát teljesen be kell tekerni a tömbbe, majd kb. egy fél fordulatot visszalazítani*, ekkor kell az egészet a heatbreak-re teljesen rátekerni, amikor összeért a kettő**, akkor kell a fúvókát meghúzni, de csak csuklónyira, nem erőkarral.
A PTFE csőnek teljesen le kell érnie a fúvóka tetejéig, sehol sem lehet hézag, mert akkor el fog tömődni.*A fúvókának nem szabad a tömbön felfeküdnie.
**A fúvóka és a heatbreak között nem lehet rés. - Ezért folyat neked.szerk.: Hivatalosan teljesen meleg állapotban kell meghúzni, de nekem eddig nem volt gondom akkor sem, ha hidegen húztam össze.
-
janek69
senior tag
Ez engem is érdeklne,mert láttam egy youtube tutorial-t,hogy freecad-el hogyan csinálnak menetet,hát az olyan hosszadalmas volt,hogy el lehet aludni az oktató video alatt. Amúgy a freecad-et használom,de erre még nincs megoldásom.Nem is értem,hogy miért nem lehet egy 8-as hengeren azt mondani,hogy M8 menetet rakjon rá.
-
kulu22
aktív tag
400mm-es kell, még az is rövidebb pár cm-rel mint a hosszanti sin, a 300-as szerintem vagyon rövid. Az enyémen 12H-s van (ez passzolt a furatokhoz), de a simán lehet, hogy a 15-ös nagyobb stabilitást ad. Én ilyen fehér nyomtatózsírral kenem, de állítólag a grafitos sima zsír is nagyon jó (z tengelyhez is). Alkalmasint kipróbálom.
-
kulu22
aktív tag
A Tarantulán én lecseréltem, pontosabban előbb jött meg mint a nyomtató, így aztán eleve ezzel raktam össze. Egyenlőre betonstabil, de a FB csoportban többen szidták. M3-as csavar és t-anya kell hozzá pár darab + megfúrni a gyári ágy tartóját (ezzel sem volt dolgom, a mackers-től volt már szénszálas, azon eleve ott van, de lehet kapni alumíniumot is). Minekután viszonyítási alapon a gyárihoz képest nincs, csak annyit tudok mondani, hogy meg vagyok elégedve vele. Egyébként 12USD volt, nem vészes befektetés. Ja, a kocsit ne húzd le, mert kipotyog pár golyó, aztán babrálhatsz vele
-
Saccco
nagyúr
Azt is érdemes megfontolni, amit fape írt. Úgy nem kell flash-elni.
Nagyon nem kell félni a dologtól, legrosszabb esetben egy 2$-os kütyüvel újra lehet éleszteni az alaplapot. (Arduino mini pro bootloader flash) - végső megoldás
Alap esetben hibás flash esetén újra lehet flash-elni.
-
HUresz
tag
Szukseg lesz par dologra.:
-kell egy driver
-Arduino szoftver
-Kivalasztasz egy szimpatikus firmware-t (FB oldalon egesz sok van linkelve)
-Modositod azt a te gepednek es igenyidnek megfeleloen.
-Leforditotd ...ha van benne hiba azt kiirja a szoftver ...ha minden ok
-Akkor feltoltod.Itt van ruiraptor ide vonatkozo segito videoja:
elvileg ami neked kell ... az a videoban megvan ... szepen ki van emelve
Sok sikert. -
HUresz
tag
Szia!
En a helyedben mar reg lecsereltem volna az egesz firmware-t. Tobb okbol is ... egyreszt megoldja a problemadat, mindjart 2 fele modon. Lesz utana mentesi lehetoseg es a feltoltes elott atirhatod a helyes ertekeket igy a mar pontos ertekekkel indul majd ujra.
Masreszt egesz sokmindent lehet es erdemes is megpiszkalni. Pl az arnyekossagert felelos jelenseg ... vibralas ... ehesz jol orvosolhato, acceleration es jerk beallitasok finomitasaval. (egesz sok TT tulajnal latom a FB oldalon ...).
En mindjart az osszeszereles utan lecsereltem. Az Y motor nem jo iranyba forgott. Pedig ugy raktam ossze ahogy a leirasban volt. Szoval olvastam ... atirtam feltoltottem .. oromkodtem.
Aztan jott a Bltouch, aztan a Titan, en ezeknel is modositgattam.
Sajna az uj alaplapom hibasan erkezett ... de ha minden jol megy akkor az uj lap miatt is babralni kell majd ... es persze a motorvezerlok miatt is.Nemreg lattam, van mar fent Easy config, elvileg kerdezz-felelek az egesz.
-
Saccco
nagyúr
1.) Az alap firmware-ben tudomásom szerint nem lehet menteni. Store Memory menünek kellene látszania, de nem tudom, hogy az alapban hogyan van, mert azt nem is láttam.
Ruiraptor kapcsolódó videója.2.) Én nyomtatás közben nem kapcsolom le a fűtést, nem is értem miért kellene. Nyomtatás végén, ha hagyom lehűlni az asztal magától lejön róla a tárgy, menet közben eléggé gond lenne.
A PETG kérdést, majd valaki más válaszolja meg, az még kimaradt, van sok PLA-m.
-
HUresz
tag
At kell allitani a step/mm erteket ahogy a kollega irta ... erdemes ramerni, hogy valoban annyit huz be mint amennyit megadtal.
Atirhatod a gepben "manualisan" a beallitasi ertekeknel ... vagy a firmware-el egyutt feltoltod a beallitasokat.En utolag epitettem at a Tarantulamat, teljes titan csomagot kapott, extruder, motor es direct drive hotend.
Nalam 408 step/mm,
En a firmware-ben atirtam az extruder tipusat is a direct drive miatt. -
Saccco
nagyúr
-
kazmerr
aktív tag
Én azért kicsit árnyalnám a képet, amit a többik festettek. Végletesen tárolva gondot okoz mind a túl sok, mind a túl kevés nedvesség. De ezek leginkább az olcsó PLA-akra igazak. Anethez kapot és a gearbesten nagyon olcsón vásárolható PLA nekem töredezik, míg a DEVIL DESIGN nem, azonos tárolás mellett. A PLA meg tudja magát szívni nedvességgel nyomtatás előtt, ezt úgy veszed észre hogy pattog a nyomtató ahogy új filament kerül bele és nem homogén ami kijön belőle.
Ha ahol használni akarod a gépet nincs nagyon extrém pára vagy párátlanság, szerintem egy sima nagy lezárt doboz elég a filamenteknek. Nálam mivel nem lakásban van, hanem külső épületben, ahol más a klíma, így páraelszívós zacsik vannak a dobozban, de nincs légmentesen lezárva. -
beis-compo
tag
Ez a megromlás egy marhaság, van olyan szálam amit 3 éve nem nyomtattam el (nem volt zacskóban), most simán nyomtatok vele, HERZ-es fehér PLA (3mm).
Ha nem a kertben a nap alatt tartod, vagy valami penészes pincében, netán komposztálóban, akkor nincs mitôl tartanod. Fürdôszobában tatrok 2015-11 hó óta pár nyomtatványt tesztnek, ott azért szokott lenni pára, de semmi nyoma hogy akár csak felületük is változott volna (üvegre nyomtatott tükrös felület ma is ugyanolyan tükrös). -
szaki7
tag
Én is éppen most rakok össze egy tarantulát.
Mindig történhetnek apró balesetek beletörik a fúvóka, tönkremegy a tefloncső, 110V-on felejtődik a fesz. választó kapcsoló (remélem megoldódott a probélád Komi875!).
Most nagyon alacsony az USD árfolyama (éppen 256 Ft) ezért rendeltem még egy tarantulát.
Ha bármilyen alkatrész tönkre menne, nem kell egy hónapot várnom rá, csak kiveszem a tartalék dobozából, majd a tartalékdoboz vár egy hónapot, hogy kiegészüljön.Gondolom nem én találtam fel a spanyolviaszt, de ötletként leírtam ezt.
-
Saccco
nagyúr
Szerintem mindent az Aliexpress-en érdemes beszerezni.
Ami nem árt, ha van:
- fúvóka, nozzle
- fűtőpatron
- stepper kábel
- teflon cső, PTFE
- teflon cső megfogó
- ventilátor a réteghűtőhöz - ez nagyon kell, PLA-hoz
- esetleg mosfetSzoftver:
Szeletelő kell, slicer, szerintem ebből a CraftWare ajánlott a sok leírás miatt, amit tartalmaz.
Másoknak bevált: Cura, Slic3r, fizetős Simplify3dKevesebb írásjel is elég.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Konteó topic
- Napelem
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Nintendo Switch 2
- Milyen légkondit a lakásba?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z390 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Update 07.01. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged