-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
TeeJay
félisten
válasz
canniball #77756 üzenetére
ráírhatják azt is hogy a komplett galaxist lefedi mit sem ér az egész....
mellesleg legtöbb routernek 5dBi nyereségű antennája van mostanában és a wifi teljesítménye meg fixálva van maximum értékben tehát ezek alapján az összes routernek EU-ban ugyanolyan erős jelet szabad adni, nincs olyan hogy egyik csak kis másik meg nagy lakásra is jó.
1-2-3-4-8antenna tökmindegy ha körbe 20centi vastebon fal van netán gipszkarton ami mögött alufóliás kőzetgyapot tábla, olyan gyönyörűen fog árnyékolni hogy öröm lesz nézni
szóval ennek a marketing dumának 1 percig se higyj -
canniball
nagyúr
válasz
canniball #77748 üzenetére
Megrendeltem az edigitalban, mert a weboldalon feltüntetett fizikai paraméterek szerint v1 kellett volna legyen...kellett volna, mert persze v2 volt. És bár rákérdeztem hogy megnézhetjük-e mielőtt fizetek ez nem volt opció, úgyhogy mindjárt téphettem is új sorszámot az elálláshoz.
Viszont olyan szempontból talán nem is baj, hogy a termékek oldalát böngészve szemet szúrt, hogy az RT-AC57U-nál ez áll: "Lefedettség: Közepes méretű lakások", míg nekem minél nagyobb lefedettség kéne; az RT-N18U-m* mellé is az van vésve hogy "Lefedettség: Nagyobb lakások", de ez is kevésnek bizonyul.
* Ez mellé keresnék a ház másik végébe (UTP át van húzva) AP-t. A topikban szintén sokat dicsért RT-AC65P tud AP módot? Cipőkanállal még beleférne a keretbe, de a többivel ellentétben az oldalán nem látom feltüntetve hogy tudná. -
-
-
macikos
addikt
-
Cleo
tag
válasz
canniball #1867 üzenetére
''Hmm, a jelenlegi Dlink DI-604-esemnél be lehet állítani, hogy DHCP ossza a gépeknek az IP-t vagy manuálisan adok nekik fixet. Vagy nem egy funkcióról beszélünk?''
- NEM, amit beszéltél az nem más , mint bármelyik gépnek adhatsz egy fix IP-t, amelyik benne van a megengedett tartományban és akkor már jöhet a konnektálás (feltéve, hogy a gépnek MAC addresse is a megengedett tartományban van a routeren). Tehát igazán mindegy, hogy kinek a gépe, a lényeg egyszerre ne 2 ugyanaz IP legyen .
Amit mondtam arról szólt, hogy Józsi gépe egy fix IP címet kap, forever, amíg a router admin nem változtatja. Az elsőnél MAC klonozással törhető a védelem, a másiknál sokkal nehezebb, ott finomabb IP spoofing és szerencse is kell mellé. Ha nem erről kérdeztél, hanem csak a sima manuális vagy DHCP osztásról van szó, akkor elnézést...
''Akkor térjünk a lényegre:''
- Ezekre íg nem tudok válaszolni, ahogy szeretnéd, minden routernél van pro- és kontra, főleg egy árszínten több jó router is létezik, de mindegyiknél van előny és hátrány is. Lsd a #1865 hozzászólásom a Dany27-nek, jól választotta ki, azok a routerek jók, és mind 20k alatt van , azt hiszem, nem vagyok kereskedő
(Eddig más jellegű kérdeseidre próbáltam válaszokat adni , vagyis adott speci, érdekes igényeknél, melyik kategóriájú routert érdemes szemügyre venni beszerzés során , milyen feature-kel rendelkezik és valóban mit is jelentenek azok.)
Remélem ez segít
[Szerkesztve] -
Cleo
tag
válasz
canniball #1861 üzenetére
Szívesen, ezért az elején egy Linux miniPC ajánlom routerként. (Azért 25k-40k nettó még mindig SOHOnak mondható, attól függ mekkora a családi birtokod
1 .Képes-e erre bármelyik eszköz?
Ha csak sima 25-30 cm téglafakról van szó és nem vizes blokk, födém akkor igen, business class routerekkel 5 téglafalat és 40m-es távolságot is áthidalhasz (garantálom , viszont az ár nem lesz annyira SOHO, 40-60k nettó között mindenestül)
2.Lehet-e ezekben a routerekben IP-cím alapján beállítani a hozzáférést (hogy csak bizonyos IP-jű gépek csatlakozhassanak)?
Nem IP, ha nem MAC address alapján, vagyis a WIFI kártya egyedi ezonosító szerint .
Ezt szintén minden router ismeri. Viszont ha azt is akarod, hogy egy előre meghatározott IP-t kapjon mindegyik gép MAC-uk szerint, akkor a 25-30 nettó fölötti árú routerek kellenek ( pl. egy Zyxel G2000 V3+ EU- 2006.06 firmwire, vagy későbbi, hogy legyek pontos. Vagy esetleg egy Linux routerrel is megtehetsz ugyanezt olcsóbban, de attól is függ, hogy mennyi időd + ... +... van rá.
3.Ha igen miért van szükség a különböző titkosításokra?
Mert létezik MAC cloning és iP spoofing nevű játékok, és művelőik
4. Ezek közül milyenek vannak egyáltalán
Hoszú válasz kéne ide, de ha csak nevek felsorolása érdekel , elég lesz egy mai router menűjébe bepillantani. Majdnem minden népszerű és általános titkosítás és authentikálás található ott (WIFI-re vonatkozólag). Ezenkívül, létezik pár egyedi módszer (pl. a Symbol Technologyé , amelyik a Kerberoson alapul ) -
Cleo
tag
válasz
canniball #1849 üzenetére
1. Működik a kábelnettel, ha bedugod az UTP kábel az Ethernet Port1-be. Az említett routeremen Ethernet port1 nem más, mint egy sima router uplink port.
2. ''Rákerestem, de mindenhol 45k körül mozog''.
Ennyi az áruk , de volt egy akció, és pár cég nél még maradt, azt hiszem
Pl. PCLand (webes) 25700 + Áfa (?), ezért írtam 30-40k között
3. Bocs, általában a router család neveket irtam, mert (csak) azok tartalmazzák a kivánt funkciókat. Más részt , úgy tudsz nézni utána, ha megkérdezed a forgalmazótól, hogy mik vannak egy-egy családból náluk raktáron, milyen konkrét verzió számmal, utána tölsd le a kézi manual és végig nyálazod. (Ne haragudj, de én se akarom felelőtlenül leírni, mert már 1x tanácsoltam valakinek egy Radius router, de később kiderült , hogy az csak ver 2.EUban létezik és itthon a forgalmazó még a 2éves 1.5 verziót futatja és nem tudja különböztetni a Radius és a a Local User Authentication között).
Zyxell Application Firewal routerek = Zywal 10, 50,70,100 család.
SZVSZ -
Cleo
tag
válasz
canniball #1847 üzenetére
A konkrét típusokat nem szoktam említeni, mert a gyártók mindig trükössen jelzik egyes-egyes típust, melyikben egy-egy funkciót kivették vagy betették, nem beszélve az árról. Néha egy plusz számjegy sokat jelent. Neked kell utána nézned a forgalmazónál.
Amúgy a 2602-esek között, a 2602HWL-(C63?) az a típus , amivel volt alkalmam tesztelni és az tudott. Ez kb 25k-27 netttó volt közel múltban. A Zyxel Application Firewal routereknél viszont biztos van subclassing és automatikus bandwidth kölcsönözés (csak a jelenleg futó változatokra érvényes). -
Cleo
tag
válasz
canniball #1842 üzenetére
Zyxel VoIP SOHO routerek támogatják a dinamikus sáv kölcsönözést és ATM traffic shapping packet szinten (automatikusan és manuálisan, típusttól függően). 20-40k bruttóban kaphatók.
Ezen kívül a Zyxel Application Firewall routereknél még finomabb beállításokra van lehetőség (de ezek már nem annyira soho és bizonyos fokig programozni is lehet őket Zynosban) -
Cleo
tag
válasz
canniball #1837 üzenetére
QOSsel nem tudod ezt megoldani. QOS alkalmazás priotizálásra alkalmas és inkább upstreaming (outbound) forgalmat szabályozza.
Full dinamic bandwidth management nem könnyű megoldani SOHO szinten, de a te problémádra létezik pár viszonylag alacsony árkategoriájú routerek (30-40k).
Ha ez sok és van tapasztalatod+kedv+ idő, csináld magadnak egy linux routert valamelyik régi gépből. A Linux Advanced Routing (iproute2)-ben megtalálhatod az eszközöket a dinamic bandwith managementre (csak 3-as, packet színtű kontrollra alkalmas) -
Rommel6600
őstag
válasz
canniball #1839 üzenetére
QoS nem egyenlő a sávszél elosztással.
A QoS ''csak'' prioritizálja a forgalmat.
Például mint ami nálam üzemel, egy Linksys WRT54GL Tomato firmware-rel, faszán belőtt QoS-al, és ezt még meg lehetne fejelni egy script-el ([link]), ami a gépekre eső sávszelet osztaná - csak sajna statikusan. -
Rommel6600
őstag
válasz
canniball #1837 üzenetére
Hááát.
Nem akarlak elbátortalanítani, de sztem a dinamikus sávszél managementet elfelejtheted.
Vagy azért mert nem találsz ilyet, vagy azért mert ez már abszolút nem otthoni felhasználási terület és nem tudnád megfizetni.
Esetleg egy linuxos router (mondjuk Linksys WRT54GL) és rá egy buherált fw (mondjuk Tomato, vagy DD-WRT vagy a többi) és egy statikus sávszél elosztás elképzelhető, erre ott van a Robson féle script generátor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest