- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
-
0utsider
tag
válasz
Alex91 #86321 üzenetére
Akkor valószínűleg maradunk az alap felállásnál. Aztán meg nyáron megnézem, hogy milyen a lefedettség ha átdobok mindent a fereday szobába.
Az az érdekes, hogy abban a helységben szinte mindig maximális a jel erőssége, de egy fallal odébb már csak néha villan be, hogy egyébként itt van wifi is. Az után gyorsan el is tűnik. Mind ez egy alap 10.000 ft-os tplink routerrel. -
raycoon
tag
válasz
Alex91 #86271 üzenetére
Muszáj leszek felderíteni, hogy hogyan kötött anno a villanyszerelő. Valamiért az rémlik, hogy az UTP és a coax a födém felett megy. Ebben az esetben nagyobb esélyem van behúzni egy újat.
Viszont a node olyan helyen lenne, ahol jobb lenne, ha diszkrét tudna maradni (hálószoba, vagy mosókonyha). Egy Lyra mini lehet node, nagy helyet sem kell beszórnia, de semmi infóm a termékről.A scenario-kat meg köszi, nem találtam volna meg (kerestem) és tényleg hasznos, vizuális vagyok..
-
raycoon
tag
válasz
Alex91 #86248 üzenetére
Nos, az ONT olyan régi, hogy nem igazán bízok benne (ZTE ZXA10 F625A, nem WiFi-s, egy port GB).. Soha nem volt router módban, azt se tudom, hogy tudja-e.. Az biztos, hogy nem kértem, hogy bridge-ben legyen, így "kaptam"..
Azt se tudom, hogy mit tud (HWNat, vagy hasonló) és lehet-e valahogy menedzselni.
-
Declare
őstag
válasz
Alex91 #86261 üzenetére
Ennél a boltnál mondjuk bruttó 69k nak írják [link] , viszont mindenhol máshol bruttó 90k.
Ami érdekes ugye, hogy más cégeknél a nettó az majdnem pont az ami a linkeltnél a bruttó....lehet hogy valami olyan trükk van a rendszerben, hogy ebből már ÁFÁT nem tudok visszaigényelni?
Van ilyen tapasztalata valakinek?
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Alex91 #86256 üzenetére
Ez érthető, bár engem zavar a szolgáltatói eszközök, "butasága", pl tűzfal funkció alig, vagy nincs is benne.
Legalábbis amit én kaptam a digi től, az igen buta jószág volt, lényegében semmit nem lehetett rajta beálltani.
Egy előnye volt , hogy ment rajta a ipv6 dual stack, ami most per pill nincs beállítva a mikin, de talán még nem létfontosságú.A tekom router / modemjét jobb nem is említeni, az minősíthetetlen, legalábbis amit a kábel net / ip tv felállásban adtak.
Annál isnatbilabb eszközt én még nem láttam. -
anthony19920
csendes tag
válasz
Alex91 #86182 üzenetére
Igen jól érted, az egyik szélén lenne a router. Abban a szobában (nappali) ahol van a router, amit kábelesre soroltam, az lenne ott. Ami még fix pont, az pedig a lakás másik végében a 2 háló, benne 1-1 TV. A többi eszköz (mobil, tablet, laptop) nyilván mozog.
A kábel átvezetés nem tudom mennyire megoldható (albérlet, panel, mikor láttam még be volt rendezve, de bútorozatlanul vesszük ki, én inkább úgy készülök, hogy ez nem biztos, hogy opció). Ha sikerül esztétikusan megoldani (és szükséges), akkor a 2 távoli hálószoba elé kerülne még egy router/repeater kábellel, de ha nem megoldható szépen, akkor marad a kábel nélküli mesh
A 2 hálószobai TV 4k, javarészt bluray (25-30mb/s) film a NAS-ról és netflix mennek rajtuk.
Pont emiatt is kérdeztem inkább, mert nyilván a legkevésbé tetsző verzió az, ha a frissen vásárolt routerből kell node-ot csinálni, és egy még drágábbat venni, emiatt is nem rendeltem még meg az olcsóbbat.
-
probizz
tag
válasz
Alex91 #86178 üzenetére
Az emeleten is a sarki szobában van már kábel és a földszinten is pont alatta, valamint a földszinten a nappaliban (kb. a ház közepe) van a TV mögött egy kiállás a TV-nek, ahonnan tovább lehetne menni. Igen, mindenképpen normálisan. Sebesség: most 300 MBit/sec kábelen, de a ház másik végében jó ha 30 MBit/sec van. Illetve az is egy fontos szempont, hogy a router jól tudja elosztani az eszközök között a sávszélességet. 4 notebook, 4 telefon, 2 TV most a flotta.
-
asus1
aktív tag
-
bigdady
nagyúr
válasz
Alex91 #86077 üzenetére
Oké. Már rá. Egyik eszközön van net másikon nincs. Ahol van net ott nem megy Asus app ahol nincs ott meg app megy
.
mindegy lényeg egyiken megy. Pirosan világit azz mondja nincs bedugva net vagyis a a WAN.
A másikat is hozzaadnám wanon bedugva. Reset után aimesh node hizzaaadas ugye?
-
Core2duo6600
veterán
válasz
Alex91 #86029 üzenetére
@Frozen, @Alex91
A Mikrotik eszközökkel ezt meg lehet csinálni.
Mondjuk az 1 es portra megcsinálod az első lakást, a másodikra meg a második lakást.Akár azt is meg lehet csinálni, hogy a LAN oldal is máshova legyen konfigurálva
Tehát mondjuk az első lakásnál a 1 es a wan és 2 es a lan, a másik lakásnál a 5 ös a wan és a 4 ea a lan. -
bigdady
nagyúr
válasz
Alex91 #86057 üzenetére
ez a leírás nem is említi hogy kvázi switch van a rendszerben és a másik router is lanon lanon lóg.
A leírás szerint igy működik wifin (most tegyük félre hogy csak 2.4-és sebesség van. Mondjuk azt sem értem miért van 1es meg 2–es 5G... és miért van hogy kikapcsolom a 2.4-et akkor is max100mbps)
-
bigdady
nagyúr
válasz
Alex91 #86053 üzenetére
Reseteltem többször mindkettőt és a lan portra rakott volt már csak bedugva végén de azt sem lehet elérni a kapott 10.0.1.1 ip címen és router.asus.comon sem (Asus app szerinti is ez a belső lan) így beállítani sem engedi csak ha WAN-ra van dugva.
Így nem tudom Aimesh router modba sem rakni sajnos. Ha meg a wanon jön be azt meg node módba rakva elszáll az egész nem hogy utána a másikat routerbe rakni utólag.
Apple time capsule. -
bigdady
nagyúr
válasz
Alex91 #86050 üzenetére
Ez oké így van össze kötve. De az hogy a tedd ap módba meg hogy tedd aimesh node módba nem megy mivel nem csak a WAN mód belső ip-re jön be az Asus gui felület 10.0.1.3 amit viszont nem lehet csak router módba rakni aimeshbe nem. Viszont ha abba rakom nem látja a lanost semmi továbbra sem így sem és marad egy router és az is n-es csak vagyis max 100mbps akkor is ha ugyanaz az ssid és akkor is ha külön kérem és később kikapcsolom a 2.4 WiFi-t...
-
bigdady
nagyúr
válasz
Alex91 #86048 üzenetére
Ez már nagyon bonyolít nekem sajnos azt hittem ennél könnyebb két aimesht beüzemelni
Itt a switch az Apple router? Arra kene rákötni de mit? Most is rajta lanon az amit routerkémt szeretnék (és rajta a másik is)
Ugy van rajta hogy írva lett Apple fő router lanjain egy zen wanra kötve egy meg lanra kötve
-
bigdady
nagyúr
válasz
Alex91 #86045 üzenetére
Azt el sem érni úgy sem a router.asus.comon sem a kiosztott 10.0.1.1-en sem sajnos... így indul az egész vagyis sehogy
Csak ha közel viszem én wifin akkor tudom csatlakoztatni a másik zent és így is csak max 100mbps a sebesség és hiába kapcsolom ki a 2.4 netet akkor is... Indulás előtt jött az 500 max mindenhol már azt sem tusom elővarázsolni
-
Frozen
addikt
válasz
Alex91 #86031 üzenetére
értem köszönöm
Már csak egyetlen egy kérdésem marad vagy kettő
Szóval németben régebbi típusú csatlakozási lehetöség van Vdsl vagy dsl ez mind1? szóval ha a végét beletolom a ruterbe és beadom a net hozzáférést elvileg akkor minden jó lesz?
Vagy ehez kimondotan csak ilyen ruter jó? Jelenleg ez a fritz box valamelyik tipusa van -
Frozen
addikt
válasz
Alex91 #86025 üzenetére
Ha van benne olyan opcio hogy az internet csatlakozási profilokból többet be lehet adni és nem kell mindig beírkálni hanem csak átlenhet váltani akkor akár 200 euro kb 70 ezret.
ha csak single akkor inkább fele. (mert akkor 2 kellés tököm sem akarja mindig írogatni az internet logint meg jelszokat hiszen van 1 német szolgáltatom meg van 1 magyar)
-
-
woodworm
veterán
válasz
Alex91 #85834 üzenetére
Miért lenne 3 sávos? A fellelhető információk alapján az ac59u v2-vel egyezik meg hardveresen és szoftveresen, a design eltérő. Tehát az egyenlőségi sor eggyel növelhető és az egyes készülékek és csomagok ára lehet a döntő..
-
Veron
addikt
válasz
Alex91 #85774 üzenetére
QCN5502 az Asus szerint
csak kérdés hogyan viselkedett volna egy főrouterre kötve csillag topológiával az AiMesh.
a Mikrotik és az AC65P sincs már meg@gahor72: igen, írtam a supportnak is. az Asusra kötve legalább a Qfinder megtalálja. viszont az én WD REDem (EFAX) nincs az ajánlott vinyók listáján.
-
The.Bali
aktív tag
válasz
Alex91 #85734 üzenetére
Szia!
Két szint, 80nm, tégla falak.
Kábelezés nélkül kellene megoldani ugyanis nincs kábeles hálózat kiépítve a lakásban.Nem tudom van e érzékelhető különbség a jelerősségben AC és AX WiFi szabványok között.
A keret 100 ezer Ft lett volna, amiből ha én jól gondolom csak AC-s hálózat hozható ki (RT-AC68U + 2db ZenWifi CD6 AC1500 Mesh). AX-es 150k körül kezdődne (RT-AX58U + 2db ZenWiFi XD4 Mini).
Köszönöm.
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85728 üzenetére
@Szaszabond,
+1
Mármint egyetértek a AX92U -val. Az érintett keretből 2 db (azaz plussz egy) is kijön.
Amennyiben a node -nál lenne az a temérdek kábeles kliens, akkor oda vinnék külön kábelt is. Azaz külön az ottani switch -nek egy uplink és külön a második routernek egy backhaul. Értelemszerűen ekkor a router -nek és a switch -nek nem is kell egy helyiségben lenniük - hanem a switch a sok és "kemény" vezetékes kliensekhez (pl. "virágboltozó" PC -k) és a node pedig oda ahová WiFi -s szempontból ideális (persze azért erre is lehet dugni vezetékesen ezt-azt).
-
bigdady
nagyúr
válasz
Alex91 #85717 üzenetére
Ok. Az a gáz hogy összesen 1 fő amplifi van és 3 konnektoros egység és mintha nem mindig a jóra kapcsolódnának hanem pl a fő eszközre messziről és akkor meg dumál hogy too far stb. Vagy ennyire fontos hogy melyiket milyen sorrendben dugom be?
Nem az a lényeg hogy egy viszonylag közel legye a fő egységhez és arra lásson rá jobban a másik kettő?
Ilyen: [link]
Fura hogy nincs webes felülete sem csak app -
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85718 üzenetére
Szerintem ez Olyan -nak szeretted volna címezni ...
Komolyra fordítva én tartom az eredeti ajánlásom: ami 48K HUF - benne vagyunk az 50K HUF -os keretében. Akár 3*500-550 Mbps WiFi sebesség, sok klienssel bír (főleg eloszolva), mindenhol kompromisszummentes térerővel (bizony, a mobilok is kevésbé fognak merülni - OK, AX Mesh -el még kevésbé merülne, de ...). Főleg, ha nincs (túl sok) AX -es kliens, akkor pláne ... Valamint raklap UTP csatlakozási lehetőség a LAN portokon.
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85708 üzenetére
Viszont írta, hogy akár mindhárom szinten megoldható a kábelezés. Véleményem szerint ne ajánljunk Neki WiFi backhaul -os megoldást. Ennél még egy db AX92U vagy AX73 is jobb megoldás ...
Úgy egyébként, ha az a 50K HUF -os határ (a mindenre) nem "kőbe vésett", akkor én is hagyom a fantáziámat elszabadulni ...
Úgy egyébként az AX73 Dual-Band AX5400. Kábeles backhaul -t nem tud, de WiFi -s backhaul -t igen. Ahogy korábban is említettem egy router -es felállásnál és amennyiben az Asus -os extrák nem kellenek, akkor ideális választás lehet,
@valakky,
Az én személyes tapasztalatom AX50 + ax200 adapter, 160 hz esetén, hogy inkább a környezeti zavarokra (töménytelen full-térerős szomszéd WiFi) érzékeny a dolog. Nagyon máshogy, mint pl. egy AC 80 MHz -es kapcsolat például.
Az AC a távolsággal (10+ méter) és a falakkal (minimum 3 db) különösen erős és sok zavaró WiFi mellett már beesik már a béka ülepe alá (de legalább a környékére). Itt AX50 -el még vígan többszáz (300+) Mbps van még mobilos AX kliensel is ...
A 2x2 MIMO 160 MHz -nél (2.4 Gbps) pedig rendkívül erős zavarás mellett egyszerűen "túl széles" a csatorna. Azaz "nem fér el" a 160 MHz és a "kiinduló sebesség" (közelből mért) 2x2 MIMO (1.2 Gbps) környékére esik vissza. Ugye az AX50 gyengén/nem zavart környezetben még a mobilokkal (azaz 160 MHz nélkül) is tud 850 Mbps -t. Zavart környezetben már 730 Mbps -ről indul a mutatvány (ahol 160 MHz -el még 800-850 Mbps lenne).
Ugye ezen jelenség a channel bonding szempontjából régóta ismert jelenség (már g -s WiFi -nél is volt olyan eszköz ami tudott - nem szabványos - bondingot és cserébe elég erősen zavart más WiFi -ket és ő is érzékeny volt más WiFi -kre). Túlzsúfolt környezetben a "vékonyabb" csatornák használata javallt - persze ekkor ennek megfelelő sebességekkel is ...
@Arnee01,
Igen, AP módban levő router -eknél megy az USB. NAS mellett persze ne használd, mert ahhoz képest csalódás lesz ...
AC-AX keverését Mesh rendszerben nem ajánlanám. Nem Mesh -ként, ha olyan a felállás, akkor esetleg, de több eszközös WiFi megvalósítás esetén én Mesh -ben gondolkodnék. A AC57U v3 -nál van nagyobb sávszélességű router, de ez így nagyon jó ár/érték arányú felállás lenne. Értem ez alatt, hogy aránylag kis lépésnek aránytalanul nagy költségvonzata lenne, amit nem is biztos, hogy kihasználnál. Mondjuk egy 3 db -os AC57U v3 -nál ne feledjük el, hogy a mobilkliensek WiFI terhelése 3 db hardver és 3 db AC1200 as router között oszlik meg. Azaz mindenhol full térerőd és adott esetben az adott eszközön kevesebb kliens között oszlik el (mert pl. a család többi tagja éppen más router vonzáskörzetében van).
AX. Jobb. Sokkal. Igaz, az oroszlánkörmök igazán AX -es kliensekkel villognak. Ugyanakkor az árkülönbözet is az AC -hoz viszonyítva már "szabad szemmel észrevehető". Gondolkozz úgy, hogy vagy AC -s Mesh és használod egészséggel 5+ évig (vagy ameddig) és majd egyben cseréled valami akkor megérős változatra.
Avagy "mély levegő" és AX. De akkor minden AX legyen (legalábbis router fronton) ...
-
Olyan
csendes tag
válasz
Alex91 #85621 üzenetére
Szia
sajna ennyit nem szanok ra. Max 50000.
ebbol kell kihoznom a legjobb megoldast.
Sugarzasi tavolsagban van nagyobb elteres a tplinkek es az Asusok kozott?
pinceben eleg a kisebb savszel es itt nem lesz kabeles semmi.
a jelenlegi upc routeremhez kepest lenyeges erossegnovekedesre lehet szamolni ezek kozul valamelyikkel?
ott ahol jelenleg gyenge a vetel vagy nincs ott csak mobil eszkozok vannak alacsonyabb adatforgalommal.
emeleten a szobak a nappali es router folott vannak. Egy fodem van koztuk. Eleg jol atmegy a wifi most is. Telefonon merheto 150-200 mbit. A tobbi alacsonyabb priotlritasu helyiseg. Egy extender is eleg lehet?
pl. A teraszon internetradio vagy youtube, nem 4k tartalom lesz.
mi a legjobb megoldas ami jo erre a keretet alapul veve?
koszi -
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85679 üzenetére
Neki a 2 -es és hármas ponton kell erős WiFi (az egyes pont kérdéses - ezt nem tudta még eldönteni). Egyébként jó ajánlat.
A TP-Link AX73 nem tud kábeles backhault.
@Daywalkerke,
Első körben határozzuk meg a "működő megoldás" definícióját: jelen esetben az ami stabil és értelmezhető sebességgel lehetőséget biztosít WiFi alapú kapcsolatra a két épület között. Pont. Én így értettem a működést.
Ha egy eszköz villog, füstöl vagy éppen a fejetetejére áll és ugyanakkor a fentebbieket nem teljesíti, akkor az a megoldás nálam a : nem működik kategória.
Namost ennek fényében újraolvasva az érintett hozzászólásomat?
-
PeterPH
senior tag
válasz
Alex91 #85662 üzenetére
Jogos, de mint írtam, csak tegnap lett beüzemleve, úgyhogy korlátozottak a tapasztalataim.
Egy Linksys EA6900 (AC1900) router-em volt, ami gyakorlatilag az ASUS RT-AC68U ikertestvére, olyannyira, hogy az EA1900-on is Asuswrt-Merlin firmware-t használtam amióta csak létezik. Ezzel teljes mértékben elégedett voltam, csak tovább szerettem volna lépni, haladni akartam a korral.
Egyre inkább mozgatta a fantáziám egy AX-es router beszerzése, így mivel szeretem a xiaomi cuccokat beszereztem egy nagyon hipe-olt AX3600-at (global verzió, xiaomi.hu), ami finoman szólva csalódást okozott lefedetettség tekintetében. Helyiségen belül még tartotta a lépést a régivel, illetve AX-en nyílván beelőzte, de helyiségen kívül már mindenhol jelentősen rávert a régi router. Nem akartam firmware-ekkel, régió hackeléssel bajlódni egy garanciális eszköz esetén, és a szolgáltatásai sem nyűgöztek le. Egyszóval ez ment vissza a feladónak.
Ezután ASUS fronton kezdtem el nézelődni, információkat gyűjteni (AX82, AX86, AX92), de végül elvetettem a dolgot, az elrugaszkodott árakat látva, ennyit nem ért volna a váltás.
Ekkor jött szembe a TP-Link AX73, lényegesen kedvezőbb árcédulával, így gondoltam adok neki egy esélyt. Szerencsére úgy néz ki bejött, megfelel az igényeimnek.
Az egész lakásban (4 szoba, 80+ nm) hozza a korábbi router tempóját a régi kliensekkel, AX klienssel (jelenleg csak egy telefon) pedig erre is rá tud tenni egy lapáttal. Digi FTTB500-at reccenésmentesen viszi, nem hiszem, hogy később az FTTH1000 gondot okozna neki. A wifi teljesítményét iperf-el néztem, 850-900Mbit között tetőzik a telefonomon.
Hamarosan érkeznek AX200 kártyák is, amikkel tovább tudom bővíteni az AX képes eszközeim listáját. -
-
Olyan
csendes tag
válasz
Alex91 #85576 üzenetére
Szia
a kerdesben mar irtam hogy jo lenne usb is.
az asus ax56 es a tplink ax73 kozott vacilalok.
sajna ez alatt csak usb 2t lattam.
persze ha jobb javaslat lenne szivesen meghallgatom
ahogy nezem rendes gigabites mesh router nincs 25000 alatt.
de az usb2
lassan minden wifis lesz ezert is gondolkodom. Wifi6ban.
vagy felesleges?
de routert nem evente vesz az ember.
Az upc routere az keves, a nem mesh rendszertol meg minden bajom van hogy hol atvalt hol csak szaggat. -
Olyan
csendes tag
válasz
Alex91 #85574 üzenetére
Szia
Azt ugye tudod hogy ezzel nem segitettel meg semmit.
tanacsot kertem hogy mi erdemes es megadtam mire gondolok.
ez melyikbe nem fer bele?
az olcsoba, a joba vagy a gyorsba?
a pc az a router mellett lesz es termeszetesen vezetekesen csatlakozna. Annal is inkabb mert szeretnem hattertarkent, NAS funkcioval is hasznalni.
barmilyen javaslatot tanacsot meghallgatok ami elorebb visz a gondolkodasban
koszonom -
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85441 üzenetére
Nem feltétlenül. Két opció is volt itt kábelre:
- UTP a parkettaszegély mögött azon az aránylag rövid szakaszon. Ettől ugye "fázunk", mert nem akarunk plussz ilyen jellegű munkát,
- Powerline a nappailóból a konyhába. Ekkor a konyhában bármelyik konnektor mellett lehetne.WiFi -s backhaul -t nem erőltetném - bár ez is megoldható. Ez ugye a nappaliban levő AiMesh router WiFi -jét is "zabálná".
Másfelől a nappaliból már menne a WiFi szerintem a konyhában - az szerintem csak az ellentétes oldalon levő kisszobából nem megy. Itt viszont tehetnénk egy próbát is, ha nem volt még meg. hAP AC2 fő router - AC65P "sima" AP módban a nappaliban. Telóval csatlakozzunk az Asus WiFi -jére (SSID -jére) és menjünk ki a konyhába. Amennyiben így OK, akkor a konyhával egyáltalán nem kell külön terveznünk.
Szerk.:
A ZenWifI CD6 3 pakknál ez lenne felállás:
lenti kisszoba - fő router/AiMesh Router:
- WAN port: ONT (helyben)
- LAN1: nappali AiMesh Node (fali kábelen)
- LAN2: fenti szint AiMesh Node (fali kábelen)
- LAN3: NAS ezen router mellett (helyben)Avagy vannak itt további fali kábelek is vagy PC? Amennyiben igen, akkor persze kell ide (is) switch (és akkor mindent a switch -re kötünk), mert csak 3 LAN portja van ...
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85438 üzenetére
E témakörben:
- [link]
- [link] (hozzászólás végén a csillagos rész - és abban a link)Szerk.: Egyébként, ha a lenti kisszobában maradna a AC65P (kikapcsolt WiFi -vel), akkor a hármas pakk -al lenne +1 node -unk, amit oda rakhatunk ahova akarunk. Pl. a konyha környéke ... Avagy a kettes pakk az AC65P után, de akkor inkább legyen mindhárom egység ugyanolyan ...
Szerk. 2: A AC65P (fő router) + AC57U (AiMesh vezérlő)+ Lyra Mini (AiMesh node) annyival előnyösebb kombináció, hogy nem kell plussz switch(ek)et venni se a nappaliba - se a lenti kissszobába (ha nemcsak NAS lenne itt vezetéken) mivel a router(ek)en van több LAN port is ami felhasználható ilyen célra.
Mindegyik megoldás jó ...
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85431 üzenetére
Ez nagyon jó ajánlatnak tűnik. Én nem találok semmit, hogy gyenge lenne - sőt igazából nagyon semmit se ...
53K HUF - azaz éppen a 50K HUF -os határ felett, de tekintve, hogy ennek választásakor akár a hAP AC2 -t és a AC65P -t is el tudja adni már beleférhet. Azaz mind a három helyre jut ebből a hármas pack -ból és igen mehet mind a 3 helyen a WiFi is.
Mondjuk egy 6K HUF -os 5 portos switch -et venni kellene a nappaliba amennyiben egynél több eszközt (pl. TV, médialejátszó, AVR stb.) dugna ott kábelre. Itt ugye egyik LAN -ba a bejövő UTP kábel - a másikra mehet egy switch vagy egy eszköz (pl. TV) ...
Az ONT melletti NAS -nak van port, mert a fő router -nek (de csak ennek) a WAN port mellett van 3 db LAN portja is:
Ebben az esetben a fő routerből (ami a mesh router is egyben) megy két LAN - egy fel és egy le a két mesh node -hoz. Ez sima csillag topológia (nem daisy chain).
Ugyanakkor értem a kérdésed - korábbi ajánlatok mellett volt más is. Nos az AiMesh működik olyan formán is, hogy minden érintett eszköz AP Módban van (a fő router -nek még Asus -nak sem kell lennie). Ebből az egyik Asus -t kinevezzük "AiMesh Router" -nek (ezen tesszük meg a konfigurációt) - a többi lesz a "AiMesh Node". Működik kábeles backhaul -al, WiFi -ssel - de még vegyesen is. Korábban hoztam Asus -os linket - bár ott ezen esetben a daisy chain -t erőltették (azaz a node -ok egymás után fűzve), de hoztam fórum bejegyzéseket is, ahol csillagban is működik ...
@Veron,
Olvasd el az előző hozzászólásom. Működik úgy is. Azonban AiMesh -nél hatalmas előny az azonos SOC - sőt az azonos típus - mely a ZenWiFi -t alapul véve értelemszerűen adott ...
-
Veron
addikt
válasz
Alex91 #85431 üzenetére
nekem az AC65P (fő router) + AC57U (AiMesh vezérlő)+ Lyra Mini (AiMesh node) kombó volt a legszimpatikusabb. feltételezve, hogy a fő routernek nem kell mesh képesnek lennie és az AC57 vezérli a mesht.
most akkor mégsem fog működni így?alternatívaként van itt kettes pack ZenWifiből jó áron [link] , de szívem szerint az AC65P-t megtartanám ez esetben is. kivéve ha kell a meshképes fő router, ekkor az AC57U jöhet szóba ebbe a pozícióba, mint olcsó megoldás. kérdés, hogy ez elég-e a gigabites nethez.
a következő az AX58U lehetne fő routerként, de dkess szerint nem jó keverni az AC és AX routereket meshben.
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85353 üzenetére
Az a baj, hogy sajnos nem. Ami az egyiknél jó - a másiknál nem.
Írtam korábban példának, hogy pl. Digi ONT (csak 2.4 GHz N-es WiFi) egész családi házat lefed a ház sarkába (spájz) rakva. Plussz 840 nm kert (átellenes oldalon) úgy, hogy a ház belső falain kívül még a 45 cm -es tégla + 12 cm szigeteléses ház főfalat is "átlövi". Ha nem lenne gát, akkor szerintem még a Duna parton is WiFi -znénk ...
OK, nem gyors, de stabil ... Most akkor ez lenne az "ultimate router" vagy ez teljesen általános? Á - dehogyis ...
Veron -nál pedig a fsz-en a kisszobából se a hAP AC2-vel - se a AC65P -vel még a földszint se megy ... Aztán ugye 2 szint van és a némi plussz távolság és a plussz egy födém se szokott segíteni ... Persze nappaliból más, de mindenképpen óvatósabb lennék ... Aztán ott van az a kényszer, hogy felülre meg csak dizájn cucc mehet, aminek meg ára van (szó szerint) ...
Írtam korábban is, hogy AX igénye esetén ami biztos és legjobb ár/érték arányú: 2 db AX58U (ha nem számítana fenn a dizájn).
Amennyiben meg dizájn fontos, akkor Deco X60 Duo pack. Ennek ugye nincs is direkt versenytársa Asus részről (a ZenWiFi AX direktben inkább a Deco X90 vagy a Deco 5G konkurense) ...
-
válasz
Alex91 #85353 üzenetére
No igen. Elég labirintusos a ház, de jobban belegondolva az AX92 úgy van elhelyezve, hogy a wifi két irányban is kilát a kertbe úgy, hogy csak a külső főfalat kell leküzdenie.
De azért így sem rossz, a felhajtón már kapcsolódik a telefon, 20-25 méterre már voipofonálni is simán tudok.
MaCS
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85320 üzenetére
Amennyiben a nappali közepéből nem megy be a konyhába semennyi WiFi lefedettség, akkor a nappali aljából meg igen?
Meg még a teljes második szint is menne?
Szerintem van itt némi kavar. Nem lennék meglepve, ha a nappali közepéből végül egyik router -el sem próbálta volna (bár az AC -s WiFi -n kívül az eredeti igény is a nappali közepét célozta). Ezt nem hiszem el, hogy onnan router -el (AP módban) nulla WiFi megy a konyhába ...
Amennyiben a mostani felvetésem lenne a helyes, akkor egyszerű a megoldás:
HaP AC2 és a AC65P közül az egyik repül (eladás). A másik a lenti kis helyiségben routerkedik kikapcsolt rádióval - avagy, ha oda kellene, akkor csak az 5 GHz -et bekapcsolva.
- AX igénye esetén: 2 db AX58U. Mindkettő AP módban - a egyik Aimesh router - a másik Aimesh Node (kábeles backhaul*)
- AC igénye esetén: 2 db AC57U v3. Mindkettő AP módban - a egyik Aimesh router - a másik Aimesh Node (kábeles backhaul*)Az egyik - nappali közepe; a másik felső szint.
* Namost ez alapján ( [link] ) a kábeles backhaul két AP módban levő Asus router -el csak akkor menne, ha egymással közvetlenül össze vannak kötve (vagy WiFi backhaul amit meg kerüljünk), de találtam olyan megerősítéseket (pl.: [link] ) miszerint mégis működik. Egyébként így is lenne logikus - úgy látszik itt (is) az Asus kicsit pongyola volt a dokumentáció terén ...
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #85311 üzenetére
@Alex91 és MaCS_70
Ugye az volt a koncepció, hogy az alábbi földszinten a nappaliba közepére rakott kettőből egyik router (nem AP !!) nem tudott semennyi WiFi -t biztosítani a konyhába (jobb felső részleg).Nem keveset, nem gyengét - hanem semmilyent (!!). Totál dead zone. A nappali közepéről router -rel próbálva !! Két router -ből egyik sem - szinten belül. Persze a kék körös pöttyből is volt próbálva - ott értelemszerűen halott ötlet ...
Az AX92U érdemeit nem kisebbítve, továbbá maga az AX jobb terjedését (AX -es kliensekkel) sem, de azért ennek a fényében ennyire egyértelmű kijelentéseket, hogy egy router -el két ilyen szintet teljesen lefedünk nem mernék tenni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- GARIS! Lian Li HydroShift !!!! LCD !!!! 360TL (RGB)
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- KFA2 RTX 3060 12GB GDDR6 1-CLICK OC Eladó!
- ZOTAC RTX 3060 12GB GDDR6 GAMING Eladó!
- DELL LATITUDE 7400, 14" FHD IPS, i7-8665U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás számla, 1 év gara
- Samsung Galaxy Xcover 6 Pro, 6/128 GB, Kártyafüggetlen
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 2700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 8GB Rampage SHIVA Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged