-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
priti
addikt
válasz
Gubek-Einste #44231 üzenetére
Az Asus N18U már túl jó, az már kvázi egy NAS és ami ilyen okos meg gyors az már szokott akár 20W körül is enni kérni, ami azzal van kompenzálva, hogy idle lemegy 3W körülire.
Az Asus weblapja nem is ír fogyasztást gondolom, mert zabál ez is. Torrent mellett viszont nincs idle plusz ott a külső HDD még hozzá, ami olyan 5W körül minimum kér ha seedelek róla, szóval arra jutottam, hogy egyelőre akkor nem éri még meg.
Egy 25W-os cucc 24/7-ben zabálva és még a HDD sem folyamatos üzemre tervezett abban a műanyag vacak tokban így az is hamarabb térdel.
Megvárom a köv. generációt a torrentezéssel, gondolom úgy is az lesz, hogy tesznek ezekre a nyákokra is majd az SSD-re már nem kellő régebben legyártott chipekből így lesz beépített háttértár bennük alacsony fogyasztással.
Drága még, inkább seedelek százával egyszerre asztali géppel ami picit többet megy emiatt de árban szerintem kb. ugyanott vagyok.
Mondjuk routerrel könnyebb lenne átszokni a magas felbontású filmekre. Mindegy már jövőre elkezd zuhanni az SSD úgy is, majd meglátjuk mi lesz.
-
priti
addikt
válasz
Gubek-Einste #44229 üzenetére
Szóval kb. 7 Ft-nál indul. Látom az Asus-ban Broadcom van. A Linksys után annak jobban hiszek, ez a WRT54GL jó volt. Csíptem.
Kíváncsiságból nem tudod véletlenül, hogy az a ficsőr, hogy USB HDD-vel együtt lenne esetleg a szekrény tetején, torrent és távolról megputtyolom, de csak évente egyszer fújom le róla a két ujjnyi port az hány Ft-tól játszik? Vagy ezt így nagyon elképzeltem?
Mind olyan gagyi az olcsók között, hogy a torrenttől megáll, mint a szög vagy manapság már ami tudja az alap, hogy stabil is?
-
Yager01
senior tag
válasz
Gubek-Einste #44217 üzenetére
Speedport W 724V Type Ci. Most hozták, régen nem ilyen volt
-
Everet1971
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #44214 üzenetére
Köszönöm a segítséget, nem gondoltam volna, hogy ilyen kihívás ez a sebesség a routernek. Most kábelen használom a netet és még az is lehet, hogy inkább így hagyom. Mindenesetre a TP link WR841N-je szó szerint elfüstölt.
-
MrSealRD
veterán
válasz
Gubek-Einste #44200 üzenetére
Köszi.
-
válasz
Gubek-Einste #44130 üzenetére
Csak megsúgom, hogyha W7-es gépekről lenne szó, névlegesen max. 75MB/s-et tudnak, sajnos le vannak korlátozva.
-
válasz
Gubek-Einste #44132 üzenetére
Koszonom, ezt gyorsan megbeszeltuk.
(#44133) xigris Nem tudom sajnos mi az a dlna, nekem csak erre lesz hasznalva, amit irtam korabban. Neha egy kis wifi es helyi halozat kabelen, az mondjuk folyamatosan. Ha engem igy kiszolgal gondok nelkul, akkor ezt fogom megrendelni.
-
válasz
Gubek-Einste #44130 üzenetére
Ertem mar, koszonom a reszletes utmutatasod!
Arra gondoltam akkor mar ha veszek, legyen rajt ami kell, 5 ghz wifi es a gyorsabbik port is. Szeretnek a tp linknel maradni, nekem bevaltak az eddigi termekei, kineztem kozben ezt a routert azokbol a tipusokbol, amiket ajanlottal: TP-LINK TL-WDR3600
Szerinted ez megfelelne nekem?
-
válasz
Gubek-Einste #44128 üzenetére
Hello!
Na itt kezdodnek a gondok.
Mire kellhet nekem az 5ghz-es wifi? A tobbi hany ghz-es? Arra szoktam hasznalni a wifit, hogy a notin netezzek es a telot frissitgessem. Gigabites portot szinten nem tudom micsoda. A jelenlegi routerem-el osztom meg a netet a gepek kozott utp kabellal es szoktam is koztuk masolgatni rajta, de az eleg lassu, csak 10 megaval jon at rajt az anyag, lehet erre lenne jo a gigabites port?
-
merkucyo
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #44117 üzenetére
Köszönöm a segítséget
Esetleg ha egy Asus RT-AC66U-ot választanék érezhetően előrébb lennék az előző két routerhez képest ?
-
FullGas
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #44103 üzenetére
Értem akkor az Asus N18U lesz, köszi a segítséget
Illetve lehet nem pont ide tartozik, de lenne még egy olyan kérdésem hogy ugyebár asztali gépem van, amit eddig egy USB-s TP-LINK TL-WN722N használtam.
Ez gyanítom kevés lesz ahhoz hogy kihasználjam a Digi 200/100-as internetét. Tudnátok ajánlani hozzá illőt, lehet USB vagy PCI-E is. Vagy mindenképpen érdemes kábellel összekötni a gépet és routert. Utóbbi valószínűleg macerásabb lenne. -
FullGas
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #44088 üzenetére
Természetesen ha digi biztosítja a routert akkor nem veszek másikat, de mondta a csávó akinél kötöttük a szerződést hogy sok esetben nem adnak. Ez akkor fog kiderülni amikor felhívnak időpontot egyeztetni a bekötésre.
2 db asztali pc lenne használva, usb-s wifi stickkel egyébként.
A TP-Link 1043NDv2 szimpatikus árban, ha nem feltétlenül éri meg nem hiszem hogy többet áldoznék rá. -
RAiN91
őstag
válasz
Gubek-Einste #44058 üzenetére
Köszönöm az eddigi segítséget.
Egy olyan infoval egészíteném még ki az eddig leírtakat, hogy egy ZTE_ZXW10-W300 modemtől jön a net. Meglestem a két ajánlott routert (Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND), de véleményekben mindegyiknél találtam szakadásról szóló panaszokat.
Ezért úgy döntöttem, hogy legyen inkább egyel komolyabb kategória, aminél remélhetőleg nincs ilyen probléma.
20k körül/alatt szeretnék maradni ha lehetséges. Az ajánlott wifik közül ezeket találtam, de hátha van már frissebb jobb ami belefér.Asus RT-N56U:
Asus RT-N65U:
TP-Link TL-WDR3600:
TP-Link TL-WDR4300:laptop amiről főként menne probook 450 G1 E9Y33EA , nem vagyok egy nagy zseni, de ez gondolom menne 5GHz vel is ill egy motorola motox lóg még rajta a legtöbbet ( azt nem tudom hogy olyan intelligens a router, hogy felismeri h melyik eszköz mit tud és azt adja neki, vagy vegyesen nem tudja küldeni?
).
Az első és legfontosabb továbbra is az hogy nagyon stabil legyen , tehát ne szakadjon meg a net másodpercekre sem (esetleges áramszünetnél gyorsan összeszedje magát) . De természetesen a hatótáv sem utólagos.
Kétemeletes családi házról van szó, és középső szinten lenne a router.Köszönöm
-
Vook23
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #44064 üzenetére
Mi a különbség köztük, miben erős az egyik és a másik? Az AC56U kb. 30 ezer körül megy, az AC55 26k, és az az újabb fejlesztés ha jól tudom. Téglafalú lakásban tartok tőle, hogy az AC56U nem teljesítene jól, vagy ez alaptalan?
-
RAiN91
őstag
válasz
Gubek-Einste #44036 üzenetére
Köszi. Akkor ezek jobbak mint a most lévő SMC? (az is bírta a 2 szintes házat, teljes jelerősség volt mindenhol).
Ha van minőségileg jobb, akkor akár dupla árat is fizetnék érte, mert nagyon fontos, hogy ne szakadjon meg "ezred" másodpercre se a net. -
Shokkolo
addikt
válasz
Gubek-Einste #44039 üzenetére
amit olvastam / hallottam, hogy a C7 2,4-es jelerőssége jó, de az 5 GHz hagy maga mögött kivánnivalókat
ez mennyire igaz ?! -
Multibit
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #44036 üzenetére
Előttem megadta a kolléga a választ a típusokat illetően. Arra készülj fel, hogy a két szint miatt esetleg két eszközre lesz szükséged, ha nem lesz mindenhol kielégítő a térerő.
-
NoMagix
addikt
válasz
Gubek-Einste #44029 üzenetére
Köszönöm szépen!
Akkor erősítenem kell a pénztàrcán! -
atos19881101
senior tag
válasz
Gubek-Einste #44026 üzenetére
Köszi.
-
Kisfundy
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #44001 üzenetére
Mivel itt a legjobb szolgáltató leggyorsabb internete is alig éri el a 60mb/s-et ennél biztosan nem lesz nagyobbal használva.
tetőtérbe van behúzva a kábel így ott lenne a router is,egy kb 30 vasbeton mennyezetet kell átverekednie!
Átlagosan a lekódolt,és nyílt hálózattal összesen kb ~20-25 eszköz lenne csatlakoztatva ebből 5 pc,többi telefon,tablet,laptop vegyesen!ASUS RT-N18U Router vs TP-LINK TL-WDR4300 Router
nem kéne 5ghz!
mégis melyik jobb választás otthonra egy 60mb/s-es nethez?
kb 5-6 eszköz használná 1pc többi telefon
-
bryant56
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43992 üzenetére
Esetleg a 3600-assal jobban járnék? Mert itt a kiemelt hsz-ben erősebb antennákat írnak ennek a típusnak, mint a nagyobb testvérének vagy az jobb lehet, mert több antennája van(tudom az van odaírva, hogy a több antenne nem féltetlen jelent erősebb wifi-t, de hátha itt számít). Igazából nem tudom melyikkel járnék jobban.
-
bryant56
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43990 üzenetére
Kb. 100 m2-re lenne, de ami fontos, hogy a wifi eljusson durván 12 méterre, ami között van egy 10 cm-es fal, meg egy szekrénysor. Erre néztem ki ezt a típust:TP-LINK TL-WDR4300, amit te is ajánlottál.
-
anonymus89
addikt
válasz
Gubek-Einste #43934 üzenetére
Köszönöm néztem 4 típust csak nem tudok dönteni mire érdemes figyelni, melyikben van erős antenna a sim kártyához.
-
szivacs1987
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43980 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Tudom, de nagy bontással járna a kábelezést megvalósítani, és ezt a tulaj semmiképpen sem akarja.
A mostanival az a gond, hogy 4 évig ment "gond" nélkül, viszont fél éve elkezdte, hogy a földszinten levő router megbolondul(szakadozik/lelassul a hálózat, elfelejti a beállításait). Ki volt cserélve már egy másik szinten levővel, és újjal is, de mindig előjön a probléma, és mindig a földszinten levőnél. Ilyenkor kihúz, visszadug a router a 230V-ba, és megint jó(persze beállítás elfelejtésnél újra be kell konfigurálni). Kijárkálni hozzá, meg 20 perces autózás.
Tehát most egy másik típust szeretnénk kipróbálni.
Szeretném, ha mindenképpen mondanátok 1-2 típust. -
frici69
tag
válasz
Gubek-Einste #43970 üzenetére
Kali és Gubek-Einste
-
gg72
veterán
válasz
Gubek-Einste #43962 üzenetére
OK, kösz.
-
válasz
Gubek-Einste #43899 üzenetére
igaz, az is 12 e ft környékén mozog.
-
ada19
senior tag
válasz
Gubek-Einste #43825 üzenetére
Köszi!
Még függőben hogy lemondok a Dual Bandről, akkor hasonló áron egész jó ASUS-t kaphatok.
-
P.Ferenc
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #43811 üzenetére
"Találtam ezt a Zyxel WAP3205 v2 Wireless N300 Access Point készüléket."
#43810 P.Ferenc
A kinézett tudja amit szeretnél, ... amikor az eszköz vezetékkel kapcsolódik a router-hez.Jól sejtettem, furcsa is lett volna ha csak wifin venné a jelet, de inkább megkérdeztem
Akkor, ha jól találgatok: az egyik LAN portba a router vezetéke megy és még marad egy üres csatlakozó mondjuk a számítógépnek, ha vezetékkel akarok csatlakozni. És még szórná a wifit is az egyik helységben.
Nem is lenne rossz, mert árulnak egyet 4 ezerért. -
Phobion
őstag
válasz
Gubek-Einste #43808 üzenetére
rendben, köszönöm
-
P.Ferenc
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #43782 üzenetére
"Egyáltalán nem ajánlott a modem-router kombo eszközöknek a használata. "
"Mivel a jelenlegi eszköz gigabites portokkal rendelkezik így inkább neki kellene lenni az elsődleges eszköznek."Akkor viszont maradna minden így, csak egy normálisabb router kellene az emeletre végpontnak.
Tehát akkor két router összekötése "normálisan" megoldható ??UPC -> eredeti Zhone modem -> jelenlegi Zyxel -> 8m Cat kábel -> új wifi router az emeleten
-
Gsx-rr
veterán
válasz
Gubek-Einste #43785 üzenetére
Bocs feltehettem volna úgy is a kérdést ,milyen mobile 3g-s routert vegyek ami alkalmas erre a feladatra!
-
válasz
Gubek-Einste #43758 üzenetére
Lásd a DIGI LAN (PPPoE) összefoglalóját.
-
SpZ
senior tag
válasz
Gubek-Einste #43753 üzenetére
Asus RT-N65U lett a nyertes extremeben most alig 20e. Köszönöm a tippet
-
dreed
tag
válasz
Gubek-Einste #43711 üzenetére
Rendeltem egy ilyet akcióban 9900-ért. Lehet, hogy egyszer még jól jön 5Ghz. Köszönöm az útmutatást.
-
gyáliSanyi
őstag
válasz
Gubek-Einste #43746 üzenetére
Router tekintetében akkor a csatlakozás ideje nem mérvadó.
-
junhum
tag
válasz
Gubek-Einste #43732 üzenetére
A cél minél nagyobb területet lefedni egy tanya környékén. Minél nagyobb kör szabadtéren az épületek viszonylag közel vannak a toronyhoz (50m-en belül) igaz elég vastag falúak.
Akkor ez az irányított nem a legjobb.
-
JaniS
senior tag
válasz
Gubek-Einste #43739 üzenetére
Nem kell, családi házas környék és nem sok wifi lézeng a miénken kívül. Meg be van kábelezve minden szoba szerencsére. Köszi a választ!
Más: emlegettek itt V2 meg V2.1-et, TP-Link-nél csak két fő hadrver verziót látok, kell nekem figyelni erre vásárláskor?
-
soldi3r
veterán
válasz
Gubek-Einste #43732 üzenetére
Igen, ez lenne a legegyszerubb, de nem lehet stickes net.
-
válasz
Gubek-Einste #43711 üzenetére
Igen 3x3:3 MIMO-s, ettől függetlenül 40MHz üzemmódban ugyanúgy 2 csatornát használ, és nem 3-mat. Esetleg screenshot van erről, hogy hol állítod be a harmadik csatornát? Vagy inSSIDer kép 3 csatis működésről?
-
BeLucZ
addikt
válasz
Gubek-Einste #43701 üzenetére
ezek szerint az n18u meg csak egyet és így is tudja a 600 mbps-t wifin?
-
Unlimited
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43658 üzenetére
Köszi! Megnézem őket, és kiválasztok egyet.
-
XuChi
addikt
válasz
Gubek-Einste #43581 üzenetére
Azt hiszem az AC87U lesz a nyerő
Köszönöm.
-
UserX
addikt
válasz
Gubek-Einste #43575 üzenetére
Kösz! Ennyi pénzért tényleg jó vétel volt ez a router, én is csak ajánlani tudom!
-
xigris
őstag
válasz
Gubek-Einste #43557 üzenetére
Jól látom hogy a n18u-ban erősebb proci van mint az n66u-ban ha igen el is dőlt.
-
Hp Canon
tag
válasz
Gubek-Einste #43548 üzenetére
köszi, hálás vagyok a válaszért
-
Hp Canon
tag
válasz
Gubek-Einste #43543 üzenetére
Peer to peer kapcsolódást használ a játék, fifa 15, teljesen megőrül az egész game (most ebbe nem mennék bele, de nem a szokásos hülyeségek), azt mondják hogy nem kompatibilis a netem a másikkal akivel összekapcsolódok. Tippre a tc-7200 modem-.router miatt hülyül (ami valjuk be nem egy stabil dolog), ezért szeretnék egy saját, komoly modemet betenni az iptv-s vacak helyett, és megoldom valahogy hogy kicseréljék csak modemre. Mit javasoltok milyen modem jó online játékra? Olvastam hogy vannak ping javító funkciók is egyesekbe, bár azzal nem nagyon van gondom. Kb. ennyi...
persze erre szerintem csak az tud válaszolni aki ezt már átélte és meg is tudta oldani
-
Bandi18
tag
válasz
Gubek-Einste #43482 üzenetére
Hali
Köszi. És estleg ezzel [TP-Link range extender] a range-et kiterjeszteni ?
Azt írják működik, nem kell hozzá kábelezni és a meglévő SSID-t terjeszti ki. -
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #43472 üzenetére
Köszi. Van gyakorlati tapasztalatod/mérésed is, hogy kb. hol van a TP-Link Archer C7-nek a le/feltöltési plafonja?
A ténylegest kérdezem, nem az elméletit.Egyébként a DIGINet 500-as csomag nagy feladat elé állította az itthoni IT rendszert. Az összes néhány éves számítógépünk/notebookunk elbukott. Egyedül a fiam i7-es notija bírja ezt a tempót befogadni.
-
törölt tag
válasz
Gubek-Einste #43422 üzenetére
Problémák lehetnek vele, vagy csak azért mert van a mondás, hogy "ágyúval lőni verébre"?
-
Lackooo84
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #43409 üzenetére
Szépnek szép, de az én logikám szerint, ha egy 433-as 1x1-es linken átjön a 200, akkor 866 2x2-n át kéne jönnie a 400-nak, vagy rosszul gondolom? A tényezők mint már mondtam nem nagyon befolyásolnak semmit, közel vagyok a routerhez (kb. 2 méter), nincs fal, se akadály. Amúgy a lényeg az lenne, hogy ki akarom zárni, hogy most a router tud ennyit, vagy a laptopom. Amikor felpörög 300-ra, kicsit mintha beakadozna a flash mérő, de a procim (A-4 APU) nem ketyeg max órajelen és kihasználtságon. Látszik, hogy még nem volt Asus routerem, vagy fél órán át kerestem hol vannak a port forwarding beállítások...
Kíváncsi lennék, akinek hasonló kombója van, (AC56U + 7260AC) mennyit hoz ki belőle.
-
bbubby00
őstag
válasz
Gubek-Einste #43404 üzenetére
Majd akkor vadászok egy feketét. De hogy beállítsák és elmentse az adatokat arra jó lesz ez is. Nem?
-
bbubby00
őstag
válasz
Gubek-Einste #43378 üzenetére
Most senki nem válaszolt vissza a fekete 360R-el így muszáj leszek venni egy szürkét(azok visszaírnak), mert ma megyek le a balcsira és hétfőn jönnek kötni , remélem azzal is menni fog a rendszer. Viszont Asus N12 D1-ből kettőt kéne vennem? Utána azokat h fogom tudni összehangolni? Köszi
-
Lackooo84
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #43391 üzenetére
Semmi baj nincs az Archer C2-vel, wifin (ac) hozza a 200Mbps-t, ekkora nethez nagyon is jó router.
-
bbubby00
őstag
válasz
Gubek-Einste #43378 üzenetére
Köszi. Ez a modem nem jó nekem? Mivel T-s netet használnak így a B-s kell.
Most próbának vettem egy Archer-t, hogyha hazahozom szezon végeztével, akkor itthon is kiszolgálja az igényeimet.
Megpróbálom a kinti teraszra kirakni, de úgyérzem játszadoznom kell, h hova is tegyem. Meg lehet akkor egy átjátszóra is szükségem lesz. A firmwarekkel kapcsolatban majd lehet hogy szükségem lesz segítségre! -
laktop
tag
válasz
Gubek-Einste #43354 üzenetére
- A klienseket egyenként tudom szabályozni a tűzfal beállításaiban, hogy melyik nap és mikor csatlakozhatnak a netre? (akár wifin, akár kábelen csatlakoznak a routerhez)
Alap tudás része.
Az ASUS RT-68U tűzfal beállításait nézem (az Asus honlapján van egy emuláció). Hogyan lehet itt letiltani a legegyszerűbben az összes felcsatlakozott kliens (telefon, PC, tablet, stb.) számára, hogy egymással tudjanak kommunikálni, de ne léphesen ki egyik sem a netre semmilyen porton sem? Ezt a FULL (web, ftp, torrent ...) kilépést majd egyesével engedélyezném a kliensek részére. -
bbubby00
őstag
válasz
Gubek-Einste #43353 üzenetére
Itt egy rajz. Nemtudom h méretpontos-e paintel erre telt
a jobboldali ábra a 2.szint.
A wifi mehetne kültérre is, hisz csak nyáron (3-4hónapra) lenne használva. Gondolok itt arra, hogy a terasz plafonjára biggyeszteném fel. De nemtudom, hogy számomra melyik wifi lenne alkalmas.
Lefedettségnek talán ennyi jó lenne, de ha van ennél erősebb, ami a hátsó teraszt is lefedi, az lenne a legkirályabb! -
bbubby00
őstag
válasz
Gubek-Einste #43353 üzenetére
Szia.
Köszi a gyors választ! Ma akkor dobok egy rajzot! Én is 2wifire gondoltam, majd abba kellene a segítség, h kb. hova kéne őket rakni, meg persze h milyen tipus ajánlott! Az összehangolás nehéz? Sosem csináltam még hasonlót. (Wifit beállítani tudok annyira amennyire)
Vagy esetleg egy 3antennás kültéri?! -
BeLucZ
addikt
válasz
Gubek-Einste #43305 üzenetére
ahhoz képest, hogy ennyire szarok ezek a konnektorba dugható repeaterek, jó drágán dobálják őket...
-
Sterilzona
senior tag
válasz
Gubek-Einste #43254 üzenetére
Es eseteleg valamilyen jelerosito amit mondjuk egy szinttel lejjebb bedugok a konektorba ? Tplink oldalan is lattam ilyet, meg mar mashol is. Ezek ernek valamit ?
-
LámaZ
addikt
válasz
Gubek-Einste #43224 üzenetére
Köszönöm!
Látom az Asus N10U B végén van egy B betű, amelyet árukeresőknél nem látok, de gondolom erre rá kell kérdezni az üzletnél. -
Stanley-B.
őstag
válasz
Gubek-Einste #43212 üzenetére
remek, köszi!
-
Stanley-B.
őstag
válasz
Gubek-Einste #43209 üzenetére
50 megás, de nem olyan lényeges a sebessége, mert úgyis VPN-nel lesz használva.
szobán belül lenne használva, tehát nincsenek falak (wifi képesség nem is fontos, mert kábellel csatlakozok csak rá)
A meglévő Time Capsule routeremre csatlakozna rá vezetékkel és a DD WRT routerhez is vezetékkel csatlakoznék, 1db klienssel (egy linux gép). -
janos666
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #43107 üzenetére
Köszönöm az eddigi válaszokat a hosszú kérdésemre.
"semmi garancia nincsen arra, hogy az új eszköz jobb lenne"
"Ha AC eszközt veszel akkor az legyen az elsődleges mivel hardveresen már erősebb lesz mint a jelenlegi."Csak routing, tűzfal, és minimális WAN QoS, semmi multimédia/szerver szerepet nem lát el a kütyü, így egy szint felett ez nekem mindegy (illetve mikor magamnak fordítom az OpenWRT-t, akkor kihagyok belőle szinte mindent, amit nem használok, pl. még USB driver sincs a kernelemben).
Amúgy nem jó, mert jelenleg egyetlen gyenge AC-s kliens van a legtávolabb a mostani router-től, és emiatt nem akarok keresztbe-kasul kábelezni (a mostani elhelyezés abból adódik, hogy valamikor régen ide húzták be a koax kábelt a modemhez, és nincs minden falban mindenfelé cső, hogy rugalmasan lehetne költöztetni a cuccokat, esetleg fúrva-faragva, de azt esetleg majd egy tapétázás előtt). Akkor inkább eladnám ezt a router-t is, ami van, és elölről kezdeném az egészet MikroTik alapokon.
-> Tegnap mint ha egy új világra néző ablak nyílt volna meg előttem, mikor véletlenül eltévedtem a MikroTik honlapjára (kültéri AP-k kapcsán). Nem tudtam, hogy relatívan ilyen olcsó lehet az iroda / kisipari hálózati infrastruktúra eszköz. Szóval, ha ma kéne felhúznom a nulláról az itthoni cuccot és "rendesen", nem minél olcsóbban akarnám megúszni, akkor rá sem néznék az ilyen otthoni felhasználóknak szánt WiFi router-ekre, mint a WDR-4300 vagy az Archer C5, amiknél a külcsíny és a multimédiás extra funkciók mennyisége fontosabbak az alapszolgáltatások minőségétől.----------
Kültéri nagytávú:
----------Úgy érted, hogy rendeljek meg egy olcsót, próbáljam ki élesben, aztán X napon belül küldjem vissza a boltba, ha nem nyert, és vásároljam le az árát? Mert ilyesmit használtként eladni újhoz közeli áron szerintem a lehetetlent súrolja (tippre talán fél-egy év múlva megkéri valaki féláron).
Pár olcsó alternatíva, amit 2 napon nem 3 héten belülre ígérnek a webshop-ok (a végén az ár bruttó végösszeg két darabra, postával együtt abból a boltból, ahol épp találtam):
MikroTik SXT Lite2 - 2.4GHz 27dBm 10dBi - 30000Ft
TP-Link TL-WA7210N - 2.4GHz 27dBm 12 dBi - 31100Ft
MikroTik SXT Lite5 - 5GHz 27dBm 16dBi -32300FtA rádió névlegesen mindegyiken azonos erősségű (bár consumer cuccoknál ezek sokszor semmitmondó értékek, pl. beállíthatom a szoftvert bogársütögető erőre, csak épp semmi különbség nem lesz már a lépcső közepétől felfelé a kliensoldali jel/zaj mérésben...), így a névleges antennanyereség szerint raktam most sorba (amit soha nem értettem igazán, hogy miként működik
).
Amit nem tudok megítélni, hogy a 2.4 vagy az 5GHz lehetne jobb erre a célra. Főleg, hogy így, azonos jelerősség mellett pusztán a jobb antenna és vélhetően kevesebb külső zaj (más 2.4GHz WiFi rádiók az AP-k közelében azonos/közeli csatornán) kompenzálná-e a nagyobb fajlagos jelveszteséget (rövidebb hullámhossz). Laikusan empirikus alapon félek az 5GHz-től, mert itthon sokkal könnyebben állítja meg egy téglafal, mint a 2.4GHz-et (de ez függhet az adott router és kliensek rádiójától és antennájától, firwmware-től, driver-től, stb, stb... ez egy kicsit más típusú felhasználás termék...).
Kicsit drágábban egy középútnak tűnik:
MikroTik SXT 2 - 2.5GHz 32dBm 10dBi 43000Ft
Ezzel az a baj, hogy bár erősebb a rádiója, de tágabb a szórási sugara is és heteket kéne rá várni (vagy még többet fizetni).A következő kategória ez lenne:
Mikrotik QRT 2 - 2.4GHz 35dBm 17dbi - 81000Ft
De, ennyit már nagyon nem érne meg a téma. -
merkucyo
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43083 üzenetére
Sajnos innssider eredményekkel nem tudok szolgálni, de csináltam egy ilyet ( remélem jó valamire ) .
Egy időbe készült néhány fontosabb eszközről amelyeknek folyamatosan menniük(kellene).Emléketetőként arról volt szó, hogy van egy ilyen routerem és mivel 10-15 eszköz van állandóan rákapcsolva gyakran van probléma, lassúlás stb. és a routerre gyanakszom. 50mb-os netem van és általában elég stabil.
-
válasz
Gubek-Einste #43091 üzenetére
Ezt nem gondoltam, köszi a tippet. Sajnos a kipécézési dolgokra nem értek hozzá.
-
kevinium
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43087 üzenetére
Én beértem a rövidebb kábellel. De most, hogy nézem az ilyen termékeknek az árát, szerintem a jövőben is megleszek nélküle...
-
T 1000
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43083 üzenetére
Nagyon köszi! Ha egy routeren, pl, a TP-Link 842ND-n egy USB port van, akkor arra egy usb hub segítségével tudok egyszerre egy 3g modemet meg egy nyomtatót is csatlakoztatni?
-
Risard
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43050 üzenetére
Nekem otthon még egy e900 as linksys em van azzal nincs baj!
Nézegettem ac s router teszteket találtam egy elég komoly tesztet!
http://us.hardware.info/reviews/5333/80211ac-routers-review-20-models-tested -
fonseca
tag
válasz
Gubek-Einste #43048 üzenetére
Szia. Azért nem írtam árat mert nem akartam hülyeséget írni. Sajnos nem igazán vagyok otthon ebben a témában. Egyébként ez a 20k-s határ korrektnek tűnik,ennyi még éppen belefér. Köszi
-
Risard
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43048 üzenetére
Akkor linksys nem is ajánlott?
-
Risard
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #43043 üzenetére
Mert a telóm meg a laptop is ac s!
100 m2 kb az alapterület! -
Andrej1
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #42998 üzenetére
Köszönöm szépen . Ez a kettő közül lesz valamelyik Asus RT-AC56U vagy TP-Link Archer C7. Melyik lenne a jobb vétel ? Szinte egy árban vannak . A belső antenna nem jelent hátrányt wifi hatósugárban a külső antennával szemben ?
-
h1mpi
félisten
válasz
Gubek-Einste #42953 üzenetére
Gubek-Einste&Donmaster: köszönöm a választ. Kábel nem kivitelezhető, mert keresztbe kellene vezetni a szobán, a fal mellett meg csúnya lenne
55 nm a lakás és az eszközök egy szobában vannak. Gép, laptop, 2 telefon. A mostani wifi max jelet tud az egész lakásban még az utcán is fogható
vevő tekintetében melyik az ajánlott vagy az másik topic? Az 5 Ghz jelent nekem előnyt, ki tudom használni? (Bocs a noob kérdésért, de nem értek ehhez
)
-
Corsa02
őstag
válasz
Gubek-Einste #42926 üzenetére
Rendben! Akkor ez lesz a kiválasztott! Köszönöm
-
Corsa02
őstag
válasz
Gubek-Einste #42924 üzenetére
Akkor akár [EZ] is? Igaz már 2.1, de az gondolom nem gond....
-
Corsa02
őstag
válasz
Gubek-Einste #42920 üzenetére
Köszi a választ.
Milyen net sebesség mellé kellene? --> 50Mbit/10Mbit
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva? --> 70m2 tégla társasház!Tehát azt mondod, hogy ebben 10-12e kategóriában nem érdemes nézelődni?
-
IzI
őstag
válasz
Gubek-Einste #42920 üzenetére
Köszi
-
n00n
őstag
válasz
Gubek-Einste #42876 üzenetére
Egy eszközzel mekkora a legnagyobb kihozható sebesség? És milyen eszköz javasolt erre?
-
n00n
őstag
válasz
Gubek-Einste #42862 üzenetére
Kb egy 30x25 méteres egylégterű irodát.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #42849 üzenetére
Ebben igazad van, de itt most tényleg nem érdekes a kábeles része, csak az hogy olcsó legyen, mert csak ideiglenesen lesz véve.
A TP-Link 1043ND v1 és v2 verziók között mennyire számottevő a különbség? Aprón viszonylag sok v1 található meg, így akár 3-4-5 ezret is lehet spórolni egy új v2-höz képest.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #42847 üzenetére
Lehet kicsit félreértetted, de 2 darab routert szeretnék venni, 2 különböző helyre. Az első 5 GHz-et tudjon, más nem érdekel(pl.: gigabites portok stb.), csak olcsó legyen, a másik 2.4-es legyen, de gyors és megbízható, gigabites portokkal.
-
ManY
senior tag
válasz
Gubek-Einste #42810 üzenetére
Thx a helpet
-
Multibit
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #42795 üzenetére
Tudom, de ha nem szükséges, nem feltétlenül kell az egészet elkölteni.
-
simon7012
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #42795 üzenetére
Először is köszönöm, hogy reagáltatok..
Multibit
Diginet-em van a legnagyobb (1000/100) ha lehetséges,
akkor használnám torrent kliensként (ez nem annyira fontos).
Kb úgy tíz méteren belül van minden, igaz beton falon kellene
"átlőni". A legmesszebb az internet rádió (ezt előbb elfelejtettem
leírni) van a konyhában itt kb két falon kellene átmenni a jelnek.
A szomszédomban sok wifit érzékelek (mivel ez panel és sokan vagyunk)
de, hogy ezek 2.4 GHz-es vagy pedig 5 GHz-es azt nem tudom..Gubek-Einste
Egyáltalán mi különbség van 2.4 GHz és 5 GHz között?
Nagyon amatőr vagyok ebben a témában... -
-FreaK-
veterán
válasz
Gubek-Einste #42785 üzenetére
Hupsz, tényleg, ez eszembe sem jutott, pedig magától értetődő..
Egy acces point kellene neki akkor, ugye? Ezek terén viszont totál tájékozatlan vagyok. Kábellel kell őket a a routerre kötni, vagy wifin csatlakoznak továbbító módban?
-
antikomcsi
veterán
válasz
Gubek-Einste #42785 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
-FreaK-
veterán
válasz
Gubek-Einste #42779 üzenetére
Köszi a válaszokat.
Tudom hogy nem lehet előre megbecsülni és sok mindentől függ. A kérdés inkább az, hogy ebből a keretből mi az ami a legjobb teljesítményt nyújtja. 2.4Ghz elég, túl sok különbség akkor szerintem nincs a routerek között így átgondolva. Ami variáció még lehet az a custom FW-ben adóteljesítmény növelés. Az említett TP-Link TL-WR1043ND v2 esetében ez megoldható?Illetve, lehet hogy jobban járna ha továbbító eszközben gondolkozna új router helyett? Nem tudom pontosan milye van, de ha jól rémlik, valami régebbi TP-Link.
-
antikomcsi
veterán
válasz
Gubek-Einste #42781 üzenetére
Köszönöm, ezt el olvastam, a kérdés nem is erre vonatkozik.
Arra lennék kíváncsi, hogy a procin, ramon kívül a többi alkatrész/kapcsolás is megegyezik e a két típusban?
Magyarán, ha a wifi eszközt nem veszem számításba, akkor pontosan ugyan az e a két router?
-
btomi9
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #42764 üzenetére
Köszönöm, ezen gondolkozom! Illetve azon vacillálok, hogy csak erre a célra megéri egy gigabites switchet venni, úgy nem lehet, hogy a szolgáltató routerébe bejön a WAN portba az internet, PPPoE -t ő intézi, és az egyik LAN portját kötöm a saját router WAN portjára? Vagy így lassú lesz?
-
Tomi845
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #42732 üzenetére
Köszönöm a válaszodat, így már könnyebb a döntés!
-
Tomi845
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #42727 üzenetére
"Egy olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek egy Tenda W301A Acces point erősebb jelet sugároz egy átlag alsó kategóriás routernél? A gigabit és a magas wifi mbps szempont lenne." Tehát egy átlag 6-8K router és Tenda W301A acces point
-
emitter
őstag
válasz
Gubek-Einste #42716 üzenetére
Gubek-Einste, Multibit: köszi a válaszokat, a TP-Link 1043ND jónak tűnik!
Már csak az a kérdés, hogy a v2.x a fekete készülékházas verzió, és a fehér a régi? (vagy most már nem is kapni a régit..?) -
rothadt
aktív tag
válasz
Gubek-Einste #42696 üzenetére
hú, barátom, köszönöm! ilyen egy SEGÍTŐ válasz! köszönöm, megpróbálok valahogy akkor első körben a "generálra" rámenni, ha nem megy majd jelentkezem még további segítségedért.
(lehet esetleg a megadott telefonszámodon is információt cserélni?)
Köszönet.
-
bandeevw
tag
válasz
Gubek-Einste #42686 üzenetére
A számítógép 10 cm-re volt a routertől.
-
MasterMark
titán
válasz
Gubek-Einste #42682 üzenetére
és kali: Köszi.
Ami már 450-et tud azoknál már mind Dual Band-os ami nekem felesleges lenne. Sima 2.4-es 3x3-as 450-es kártya létezik?
-
MasterMark
titán
válasz
Gubek-Einste #42680 üzenetére
Ja látom már egy USB-s dologról volt szó. Akkor ott a beépített antennák lennének túl közel?
Ha egyszer majd kellene, én a TP-Link TL-WN951N-et néztem ki. Habár csak 300 van ráírva, de a 3 antenna miatt nem 450-et kellene tudnia?
-
_Smooth
senior tag
válasz
Gubek-Einste #42667 üzenetére
Köszönöm mind3toknak a válaszokat, tippeket.
Ebben az esetben szigorúan csak az ár fog dönteni, mivel az egyetlen eszköz, amelyiknél jelenleg a wifi sávszélesség és normális kompatibilitás szempont (a windows-os tablet) csak 2.4G-t támogat és mimo 1×1:1, ha jól tudom.
USB meg nekem azért nem szempont, mert van a router mögött egy NSA320S (3USB-vel - ami jelenleg több, mint elegendő) - de persze, ha nincs olcsóbban USB nélküli verzió, akkor marad ez. Ki tudja, talán egyszer még szükség is lehet rájuk
Amúgy tényleg jó dolog, főleg a fentebb említett nyomtatós problémára.
-
DonMaster
addikt
válasz
Gubek-Einste #42667 üzenetére
3600 és 4300 nál még 1 különbség hogy pl: az ipon-nál a 4300 olcsobb 500ft-al és 3:3:3 mimo-s ami jobb , én azt vettem , az usb meg relativ nem használod akkor nem , én spec a nyomtato-t rádugtam és tudok most már mobilrol is nyomtatni, nem kell a gépet bekapcsolni és ugy tökörészni, de késöbiekre ha kell torent kliens rá az is emg oldhato a 2 usb miatt, , én spec a 4300-at 2 olbol vettem 1. olcsobb volt mint a 3600, 2. tud 5ghz-et ami jövöre nézve jol fog jönni , de tudom, hogy az ac a jövö de azért kezdésnek jo. de ha nem kell 5ghz- akkor a 3 antennás 1 usb-s 1043nd v2 ha jol irtam a nevét ez is gigát natolva viszi .
-
_Smooth
senior tag
válasz
Gubek-Einste #42665 üzenetére
Nem ragaszkodom hozzá. Ha nincs, akkor nincs (amúgy azért, mert feltételezném, hogy azonos funkciók mellett, a számomra felesleges extrák nélkül olcsóbb - akkor minek fizessek akár 1-2k-t is olyan plusszért, amit nem használok ki? - de mondom, ha nincs ilyen verzió, akkor maradnak ezek
)
Köszi a tippeket, igyekszem minél előbb tesztelni.
Jól sejtem, hogy a 3antennással jobban járhatok? Esélyesebb, hogy magasabb értéket tudok elérni, mint a két antennással? (TPLink 4500 vs 3600)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Dji Mavic Pro fly more combo
- iPad Pro 11" M4 wifi Silver hibátlan akku 100% 3 hónap jótállás!
- ASUS ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC 12GB GDDR6X 192bit Videokártya
- RX570-es, RX580-as és RX5500XT eladó videó-kártyák - Garancia
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen1/gen2 // P52 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged