- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- iPhone topik
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Apple Watch
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Xiaomi 15 vagy Samsung S25
- Felkészült a Redmi 15C
Aktív témák
-
fokukac
nagyúr
sajnos nincs házimozim... :(
-
Apicius
tag
JVC TH-A10R (DVD lejátszó, 5 szatelit, 1 mélynyomó)
-
mojo
csendes tag
A Yamahákat én is hamar elvetettem...
Én is egy hasonló Quadral szettet akarok kiépíteni, már 2db 165-ös van.
Egyelőre egy kommersz sztereo erősítővel hajtom őket, egész jól szólnak zenével (vagy csak nem hallottam még jobbat:) )
Esetleg próbáld ki normál sztero erősítővel, mert házi mozi erősítők nem a legjobbak zenére, esetleg külön végfok ajánlott a frontoknak
Ja, mi az a jutányos ár amiért be tudod őket szerezni? :)
[Szerkesztve] -
Tuib
aktív tag
No, akkor:
DVD: Toshiba SD M1612
Kép: LG 795FT+
Hang: Terratec Aureon Fun opt. digit kimenet
AMC DAC8 Digital analog konverter
Proton amr-455 sztereó erősítő
Dynaudio Audience 42 hangfal
Elmondható, hogy a hang jó. :))
Ja, ezenkívül van egy Philips CD304 mk II, de ez nem tartozik közvetlenül a házimozihoz
Tuib
[Szerkesztve] -
toeri
aktív tag
OFF
t: ''kísérleteztek már azzal, hogy HiFi-készülékekben is bithelyes átviteleket honosítsanak meg.''
d: ''Nem kiserleteztek, hanem az van :)''
t: Francokat... :DD
Olyan van benne, ami azt biztosítja, hogy a tranzakció záros határidőn belül végetér. (Lásd: Realtime rendszerek.) Alapfogalmakkal tessék tisztában lenni! Az, hogy az esetek hány százalékában elegendő ez a megoldás a helyes átvitelhez, teljesen más kérdés!!!
Ui. A reclock szép és jó, de nem mindenre. Van ahol épp folyamatos elcsúszást tud okozni. Erről is van már pár cikk fenn a Net-en...
ON
[Szerkesztve] -
HEBI
senior tag
Hát igen, de meglehetősen kevés ember él Magyarországon, aki hallotta Őket élőben, magyarul nincs összehasonlítási alap, azt adnak el amit akarnak. Azaz itt a ''hatásos'' megszólaltatáson van a hangsúly!
De igazad van, ezekre a koncertekre tényleg ''nehéz'' eljutni, itt még a pénz sem segít. -
dabadab
titán
''rengeteg formátumos ismer (SACD is!!!)''
Igen, azt hiszem, eleg tavol allok a [video|audio]fil nepektol, nalam a rengeteg formatum az olyasmit jelente, hogy pl el tud boldogulni jpeg, DivX, XviD, ogg, stb formatumu dolgokkal, 120 kHUF meg egy DVD jatekosert nekem nem tunik best buynak. Nyilvan masok a prioritasaim :)
Viszont, hogy ON is legyek:
a meglehetosen sokszinu hangrendszerembe szerintetek a center meg a sub legyen
a.) Acoustic Research, mert a front is az
b.) Dali, mert a szatelitek azok
c.) valami mas
:F -
Szalma
őstag
(OFF
Érdelkődőknek, két olvasmányos link:
[L]http://www.surroundmusic.net/articles/dvdaudio.html[/L] DVD-Audio, SACD kritika.
[L]http://www.epanorama.net/documents/audio/spdif.html[/L] S/PDIF dióhéjban.
ON
BestBuy egy ideje: Philips DVD 963SA (~120eFt). Nagyon jó a képkimenet, nem minimalista a video DA, rengeteg formátumos ismer (SACD is!!!).)
Szeretettel:
Szalma -
dabadab
titán
''kísérleteztek már azzal, hogy HiFi-készülékekben is bithelyes átviteleket honosítsanak meg.''
Nem kiserleteztek, hanem az van :)
A bithiba az nem olyan, mint pl a csoves erositok torzitasa, hogy egy kicsit kiemeli a melyeket; hanem olyan, mint a lemezen a porszem (audio streamnel also biteknel plusz zaj, felso biteknel meg AC3-nal durva reccsenes), vagyis erosen a nem kivanatos hiba kategoriaba tartozik.
Ugyanez ervenyes a kabelekre is: ha hiba van, akkor annak az a vege, hogy kemenyen reccsen a cucc, nem pedig az, hogy ''kevesbe fenyesen szolnak a magasak'', vagy hogy is mondjak ezt a connoisseurok.
Digitalis interconnecteknel a jitter a masik lehetseges hibaforras, de ez csak ott jatszik, ahol a csatlakozo direktben ra van kotve a DAC-ra - vagyis hazimozi (AC3) eseten tutira nem, meg jo esellyel sima audiostream eseten sem (mert az is atmegy a DSP-n), mivel uj orajelet kap az erositoben. -
HEBI
senior tag
Állítólag én is érzékeny vagyok a minőségre zenehallgatás terén, de egy érdekes dolgot figyeltem meg magamon. Minden megszokás, tapasztalat kérdése, azaz a különbséget észreveszem két cucc között (és itt most ne viccelődjünk az optikai meg a koax kábelekkel, ezek között ha hallható különbség van az D/A konverzió hibája, amihez meg a kábelnek semmi köze) de ettől még valami vagy megfelelően szól (minden rögzített hang(szer) szól) vagy valamilyen téren gyenge. Egyszer azt tessék kipróbálni, hogy egy torz hangképpel rendelkező cuccot tessék huzamosabb ideig hallgatni (nálam kb. 20 perc) és az agy(am) helyrerakja amit hall és megszokod -mondhatjuk tetszik- azt is hallod ami ott van, de csak gyengén. Ha ezután egy másik forrásból hallgatod ugyanazt, akkor egy bizonyos idő elteltével ugyanazt hallod. Értelemszerűen egy jobb cuccal gyorsabb éred el a kívánt hatást. Ezért jók a márkás cuccok, mert ott a hatásra mennek, nem a 45.000 HUFos Philpis musiccenterről beszélek, de a cél ott is ugyanaz, csak épp vizuálisan.
A másik megjegyzésem, hogy lehet azt mondani, hogy egy bizonyos konkrét hangszer (haver hegedűje) hangját ez a szett adja vissza a legjobban, de ez értelemszerűen nagy sokmindentől függ, és főleg a rögzítés és a lejátszás összehangolásáról. Jó, hogy vannak szabványok, de milyenek...
Ezek után aki tökéletes minőségű koncertet akar otthon, az hívja meg az adott zenekart. Sokan a HIFIjükre költött pénzből lemehetnének jópár élő(!) koncertre!
A másik dolog a helyszín, otthon a szobában egy jó fejhallgató is csodákra képes.
Bezzeg, ha nekem lenne egy jó magas tágas nyitott szobám, akkor lehetne keresni az akusztikailag megfelelő hangfalakat és elhelyezést...
A másik dolog, ami érdekelne a jó minőségű CD és a DVD-A közötti különbség.
A témához pedig:
Panasonic S75 - Genius HT 5.1 - Philips TV (Ebben a pici panelben több, mint kellene). Az egész megvolt 135.000 HUFból és melyik az a szuper szett ami egy 12 négyzetméteres szobában jobban szólna...
[Szerkesztve] -
Re-Tech
aktív tag
Eleinte nem voltam vele megelégedve, kicsit kell szinészkedni a beállításokkal(alapban a mélynyomó ''túlharsogja'' a szatokat, le kell húzni a hangerőszabályzóval), de aztán nagyon megszerettem. Biztos, hogy nem tökéleteses kiegyensúlyozott a cucc, de közelít hozzá :))
Max hangerőn sincs 1 csepp torzítás sem, de nem szoktam feltekerni, mert nem akarok megsüketülni. Szomszédok még nem szóltak, bár most h nyitva az ablak biztos hallja a fél lakótelep :DDD
Iszonyat igénes az egész na. És megragadnám az alkalmat akkor, hogy 1 számot küldjek neki, Justin Timberlake-től azt a Mc' Donalds-os számot kérném (gyengébbek kedvéért az I'm Lovin' It-et :)) ) -
Cardinella
aktív tag
válasz
-=Sawtooth=- #91 üzenetére
Persze, placebo-effekt...
Azért, mert Te nem futod le 9mp alatt a 100 métert, ezért aki ennyi idő alatt abszolválja a távot, az csak képzelődik, nála lassabban jár a stopper. Ja.
(Tegyél egy próbát, de ne a sokat emlegetett Creative hangfalaiddal; annál egy picit komolyabb cucc kell egy ilyen összehasonlításhoz...) -
Zsotie
tag
Hello!
Nálam csak Yamaha, Pana és Quadral jöhet szóba.
De csak azért mert ezeket tudom jutányos áron beszerezni.
Szóval,
Yamaha RX-V420RDS, amikor vettem ez jelent meg.
Panasonic DVD-S35, fontos szerepe volt, hogy Ram-ot is jáccik.
Viszont nagyon hiányolom a DVD-MP3 és DVD-JPG tudást, ami viszont van a
Yamaha-ban. A menü, a sebessége, a távirányitó viszont jobban teccik a Pana-ban. Arról nem is beszélve, hogy olcsóbb volt.
2x Quadral QLX-160, 2x Quadral QLX-115, 1x Quadral QLX-Base.
Szerintem jobban szólnak mint a Yamaha-k. HM-ra jó, de zenehallgatásnál nem mindig vagyok megelégedve.
Mélynyomó nincs, (családom egy bizonyos tagja nem támogatja az ötletet), de ha lesz akkor a Yamaha lesz és nem Quadral. -
-=Sawtooth=-
tag
válasz
Cardinella #70 üzenetére
placebo hatas. bebeszeled magadnak. hallani akarod, hat hallod.
azert mert analog rencereknel szamit ez, itt nem :) szarabb kabelen nagyobb lesz a packet loss?? :DDD
na de viccen kivul, ugye mar a TTL is szep fesztartomanyokkal rendelkezett, a megfelelo(?) zavarvedettseg, es a mukodokepesseg erdekeben. 0.4/0.8V stbstb. optikai kabel temahoz meg ennyire sem ertek, de gondolom logikusan, ott is ugy van megoldva, hogy hiaba veszit a jelerossegebol(csillapitas vagy mi) ..vagy beleesik abba a savba, ahol 1 nek (vagy 0nak) erzekeli vagy nem.(nem tom itt lehet e olyan,hogy a ketto koze? :D) marpedig ha ez megvalosul,akko tok mind1 min ment. itt csak szimpla digitalis adatcsere megy vegbe,nem? szal meg ha kesik is a digitalis jelfolyam..mit szamit? utana ugyis a dekodolo u.azt a jelsorozatot dekodolja...esetleg nemi kesleltetessel :DD
ha van egy 1011 sorozatom, es hiba nelkul atmegy, akkor ott is 1011-t kell kapjak. innentol a dekoder minosegen fog mulni, hogy egy digitalisan tarolt jelsorozatbol, hogy alakitja vissza. te akkor hallhatnal kulonbseget, ha a dekoder a kabel hibajabol adodoan nem ugyanazt a bitsorozatot kapna, mint amit kuldunk neki. De gondolom ez viszont merheto, hogy 1-1 kabelen milyen valoszinuseg szerint fordul elo bithiba..stb stb.
ajaj regen tanitottak engem mar muszeresznek :D lehet a kovetkezteteseim nem alljak meg a helyuket, nekem /pill, amig valaki fel nem homalyosit, hogy en tevedek, addig igy tunik logikusnak. -
-=Sawtooth=-
tag
'aki kábszer helyett kábelre költi a felesleges millióit az esetleg még elmegy'
hat nem tom...sztem az emberek szivesebben veszik,aki vmilyen drogra kolti, mint ok :DD az ilyet meg inkabb csudabogarnak nezik :D
es ennyi pizbol mar lehet venni par karton sort,cigit esetleg latin szepseget 20 csomag ovszerrel a gyomraban :D
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
A nevéért pont a Pana nem kér pénzt!
A 72cm-s síkképcsöves Pana tv 114K, a Samsung 107K körül van. Mindkettő 50Hz-es. Az a 7K plusz, szerintem megér anyit; de Te tudod :P A Samsung régen 3 év garival jött ki, de nem tudom, hogy ez meg van-e még náluk. Ha nincs, akkor az a +7K megér +1 év garit, mert a Pana 2 évet vállal :P
Egyébként volt pár nagyonjó Samsung TV már a piacon, de azokat rövid ideig árulták, és borsos áron.
[Szerkesztve] -
klepto
addikt
Én kezdek Pana fanná válni :U
Kimondva a márkanevet ellenszenvet érzek, de körbenézve a baráti körbe, és itthon, nem tudok róla rosszat mondani. Te is, mint én, az előitéletek rabja vagy. A Pana nem hivalkodik, csak teszi a dolgát, és mindezt olyan természetességgel, hogy fel sem tűnik. Nekem a Pana videóm már 2 éves, és semmi baja. Nem tűnik fel, hogy jó gép, csak azt látom, hogy míg mások a gari lejárta után cserélik a videójukat, én elvagyok vele, az SP felvételekről meg teljesen leszoktam, mert a Pana LP-je semmivel nem rosszabb, mint az SP-je. Nem tűnik ki a tömegből, de minőségileg a tömeg felett áll jóval.
Én azt javaslom, ha megbízható, sokáig működő tv-t akarsz, akkor Pana. Nem rosz a Samsung sem, de fontold meg, amit írtam. :P -
klepto
addikt
válasz
Cardinella #83 üzenetére
''Legyen a végső konklúzió annyi, hogy az elméletek helyett én egy valaminek hiszek, az pedig a saját, különbejáratú hallásom. Maradjunk ennyiben, és másnak is csak ezt tudom javasolni.''
Teljesen egyetértek veled :P Meghallani, és megszeretni, én így jártam. Ezért választottam a Pana digitális erősítőjét; és olyat hallottam, amit már régóta kerestem ami a hagját illeti. Mindig is óckodtam a digitális műsorforrástól, és a cd lemezektől, de ez a Digi Pana olyat csinált a sz@r cd-vel, hogy az állam leesett! A hangja nem a korlátot, száraz, érzelmektől mentes, steril digitális hangzás volt, hanem egy neutrális, már-már élethű, precíz, tiszta, neutrális hang. Soha nem hittem volna, hogy egy digi cucc elcsavarja a fejem, amikor én lp párti vagyok, de érnek még meglepetések az életben ;]
Bocsi, ha untattalak, de ezt ki kellett írnom magamból!
LEhet, hogy mást nem fog meg ennyire, de mint írtad, mindenki mást hall jónak :P -
Viktor77
titán
-
Cardinella
aktív tag
Kedves toeri: Te is kedvenc vadászterületemre tévedtél. Idézet tőlem:''Én teljes mértékben egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy nem hallanak különbséget; ezért anyagi lehetőségeikhez mérten vásárolnak, okosan teszik.'' Nem állítottam, hogy tévedhetetlen vagyok. Természetesen azt a hangzást fogom előnyben részesíteni, ami nekem tetszik, és szerintem bárki ésszel vásárol hifi-t, ugyanezt teszi. Tehát, ebben egyetértünk, hogy a zenehallgatás bizony szubjektív élvezet. De egyáltalán nem erről beszéltem, ha egy picit is jobban elolvastad volna írásaimat...
Összegezve őket, szerintem egyértelműen el lehet dönteni a lánc adott tagjáról, hogy másként szól-e, mint egy másik, helyettesítő tag; és ebbe beleértettem a kábeleket is...( Az alapfeltevésem mindössze ennyi volt, tehát Te valamit nagyon félreértettél...)
Egyébként ha már zenénél tartunk, nekem bármilyen elméleti okoskodásnál nagyobb élményt jelentett pld. Leslie Howard zongoraestje a Zeneakadémián, ahol kb. másfél órán át futkorászott a hátamon a hideg; vagy a Trubadúr az Operában, tehát nekem a ZENE ezt jelenti, és nem a tesztlemezek cserélgetését a havonta változó szettben.
De azt azért nyugodtan elhiheted nekem, hogy el tudom dönteni egy adott rendszerről, hogy közelít-e az igazi, élő zenéhez; vagy nem( zeneiskola, hangsz.zene, és sok teszt-meghallgatás után).
Legyen a végső konklúzió annyi, hogy az elméletek helyett én egy valaminek hiszek, az pedig a saját, különbejáratú hallásom. Maradjunk ennyiben, és másnak is csak ezt tudom javasolni. :) -
klepto
addikt
Nem, a bolt Yamaha, Panasonic, Quadral márkabolt; ezenkívűl tart még SAl-os hangszórókat és hangfalkitteket dobozzal együtt, valamint TV videó és dvd-ből van a Panán kívűl Orion a boltban.
Vagyis Denon-t nem tart. De a Panában az a veleszületett tisztaság fogott meg, hogy minden hangszer külön élt, és mégis egy egészet alkot, és a másodpercek töredékéig tartó csendek a zenében tényleg csendek voltak, és nam fehérzaj!
Egyébként mennyi az ára a Denon AVR-1604-nek? Amint írtam, nem biztos, hogy az újonnan 200k-ba kerülő Protonom jelentősen jobban szólna, pedig a Proton csak a Nad, Marantz, Harman/Kardon, és Rotel kategóriával említhető egylapon!
Azért aránytalan volna egy 100k körüli erősítőt egy 500k-shoz hasonlítani, hisz mindentől van jobb, és szebb hangú, ezért van erősítő 1, 5 de akár 10M-s áron is. -
klepto
addikt
Természetesen. A boltban egy nagyon komoly hangfal és forráskapcsoló volt, és minden paraméter megegyezett. Minden készülékből a kábel a válltó dobozba ment, ahonnan egy másik válltón keresztűl az összes hangfalhoz egyforma kábeleken mennek a hangok. Minden RCA kábel is teljesen egyforma, és mindegyik kábel a legolcsóbb árkategóriához tartozik. A műsorforrás is azonos volt.
-
toeri
aktív tag
válasz
Cardinella #62 üzenetére
Mottó: ''Mindenkihez szól!'' :t
OFF Cardinella: ''mert bekötött szemmel megmondom a különbséget...''
Hát persze! Ez a vakteszt lényege!!! :DD
Kedvenc vadászterületemre tévedtél... :t
Tehát mit is mondasz meg ilyenkor bekötött szemmel? Azt, hogy A vagy B szól. Ha statisztikailag szignifikánsan jó a találati arányod, akkor elmondhatjuk, hogy hallasz különbséget A és B között, tehát számodra van különbség a két akármi között. Viszont ettől még senkinek lövése sem lesz arról, hogy melyik akármi a JOBB. Mert az sokmindenből következik, de azok mind szubjektívek ilyenkor is.
Nemrég pont kábelekkel kapcsolatban írtam a következőt valahova ide a környékre: Ha két az adatátvitel frekijén egyébként azonosan jó koaxkábel közül az egyik csillapítása nagyobb egy bizonyos -az adatátvitelt magát nem befolyásoló- frekvencián / azonos távolságon / és ez a freki pont valami nemkívánatos zavart okoz két készülék összekötésénél, akkor könnyen belátható, hogy a rosszabb kábellel járunk jobban, hiszen ha azzal kötjük őket össze, akkor azonos mennyiségű jelet és kevesebb zavart viszünk át, mert a roszabb kábel ott már jobban csillapít. Ez a példa jól rávilágít az egész misztikum mibenlétére. NEM arról van szó, hogy ne lehetne mérni a fizikai mennyiségeket, hanem arról, hogy általában lusták vagyunk mindent megmérni ami mérhető. (Esetleg nincs rá elég időnk / pénzünk.) Egyesek azzal intézik el a dolgot, hogy ''ennek úgysincs hatása a hangra'', pedig ezt nem ők döntik el. Mások úgy fogalmaznak, hogy ''ezt élő ember úgyse hallja'', ami viszont megint különböző személyenként, de néha még alkalmanként is.
Két digitális kábel, ha teljesítik az adott átviteli szabványra alőírt minimális követelményeket akkor a jelátvitel szempontjából egyforma. Szólni meg nem szólnak sehogy, mert nem hangot visznek át, hanem digitális jelet. Ha eközben zúgnak, akkor esetleg szólnak, de ez semmiképp nem tekinthető normálisnak! :DD Ami másképp szól az mindig a lánc. Amire kihathat a kábel. Miért is ne tenné, hiszen része ő is??? :F
Megintcsak a misztikum ellenében beszélek, de kísérleteztek már azzal, hogy HiFi-készülékekben is bithelyes átviteleket honosítsanak meg. Nem lett átütő siker. Ugyanis a fogyasztó maga ítéli meg, hogy mit tart ''jó hangzás''-nak. És ha ő egyfajta hibát tart annak, akkor neki hibás készüléket kell eladni! Ha rossz kábelt akar drágán, mert az passzol a rendszerébe, azzal tudja jól elfedni más komponensek hiányosságait, akkor olyat kell neki adni. Ezzel a részével a dolgoknak semmi gondom nincs. De ne tessék már ködösíteni, ne tessék már új világegyetemet építeni az ismert helyett! Mert ez ostobaság. És felesleges is.
Egy olyan készülék, ami végső soron hangot csinál rengeteg buktatóval jár. Elég egy rosszul elhelyezett táp-IC egy nyákon és ''megváltozik a hangzás''. De ez nem valami természetfeletti dolog, csak éppen a gyártók szempontjai néha* mások, mint a vásárlóké. A mai készülékek ebből a szempontból két jó nagy csoportba oszthatók:
1, Teljesítünk egy pár paramétert, de a lényeg nem a hangzás.
(Általában nagy cégek csinálják ezt.)
2, A lényeg a hangzás, a paraméterek nem számítanak.
(Általában kis cégek csinálják ezt.)
A probléma csak annyi, hogy azok a kis cégek, akiknél számít a hangzás nem tudnak annyit költeni K+F-re, amennyit kellene, ezért a ''jó hangzás''-t ''reszelgetéssel'' érik el. Kis sorozatszámban gyártanak, ált. drága készülékeket. A skála másik végén nagy gyártók gyártanak nagy tömegben készülékeket a nagy tömegnek. Náluk a kinézet/szolgáltatások végső soron a könnyű nagytömegű eladhatóság dominál. (Marketing.) És a skála közepe nagyjából üres. :((
* = legtöbbször.
Ui. Néha -de csak nagyon néha- a nagy gyártóktól is kijön valami hangzásban is érdemleges, aminek több oka lehet, de az már egy másik történet... :P
Szalma!
''valójában inkább megpróbálja megőrizni az input során elkövetett hibákat...''
És többnyire meg is őrzi! :DDD Ez az amit vállalt a digit technika a hangzás érdekében. Azt nem vállalta -nem is vállalhatta, hogy kijavítja a korábban elkövetett hibákat, vagy megakadályozza későbbiek elkövetését... Erre senki és semmilyen technika nem képes, de mivel a végén hangot vársz, előbb-utóbb ki kell lépned a digitális világból és ott már megint ''minden lehetséges''. :C
Vagyis a digit technika ''tökéletessége'' pontosan a digitális határvidékig tart (AD D végétől a DA D végéig), onnan a ''fennhatósága'' megszűnik. (Sajnos nem így az általa esetleg keltett zavarok, sávszűrések és egyéb hiányosságok!) :( ON -
bélanéni
őstag
és még mielőtt valaki teljesen leszólna: nekem is minőségi hifi cuccom van, de csak ésszerű keretek között. :P
-
erdoke
titán
válasz
Cardinella #70 üzenetére
A kérdés csak az, hogy hangfalkábelt próbáltál (analóg), vagy jó és ''még jobb'' minőségű koaxot (digitális). Az első esetnél elhiszem a jól hallható különbséget, a másodiknál dabadab-nak adok igazat. Onnantól kezdve önámítás, és így pénzpocsékolás.
-
bélanéni
őstag
ja és: ZENE mindhalálig! :)
-
bélanéni
őstag
a kábeltémához még annyit, hogy szerintem a ''hifizmus'' (ha szabad ilyet írni) tökéletesen egy öncélú és vég nélküli csereberélés, a zene élvezete teljesen háttérbeszorul miatta, tehát egy nagyon haszontalan hobbi. kíváncsi lennék egy hifista a tesztlemezen kívül hány cd-t hallgat végig.
a hangzásbeli különbségek néha olyan elenyészőek, hogy teljesen felesleges (lenne) velük foglalkozni. pl. én is kíváncsiságból megfordítottam a konnektorba a CD-m és erősítőm villásdugóit, és láss csodát, tényleg lehet hallani kis különbséget, de az már teljesen szubjektív, hogy így vagy úgy jobb, tehát nem minőségi különbségről beszélünk. sokszor ugyanez van a kábelekkel is, hogy lehet hallani valamit, de nem lehet eldönteni hogy jobb vagy rosszabb mint a másik.
másik dolog, hogy az erősítők megtervezése ha nem megfelelő (és manapság általában nem megfelelelő, az olcsóbb kategóriában a NAD talán az egyetlen ellenpélda), használhat a hallgató akármilyen kábelt, mint tudjuk szarból nem lehet várat építeni.
azt is fontosnak tartom, hogy sokszor a szoba/terem akusztikájával érdemtelenül keveset foglalkoznak a ''hozzáértők'', pedig azon és a hangfalak elhelyezésével sokkal nagyobb különbséget lehet előidézni.
még egy aztán télleg vége :) : általában a felvételek (CD-k) hangminősége az, ami a szűk keresztmetszet, tehát azok nem túl jók általában, és tök mindegy milyen CD-játszón hallgatjuk, akkor sem leszünk teljesen elégedettek a hangzásával (persze azért jobb CD-n jobban fog szólni, de csak 1-2 napig tart a csoda :) ) -
Szalma
őstag
(OFF, de az utolsó:
Szedjen, kérem, elő egy SPDIF ajánlást, nézegesse a ''protokoll'' leírását és rá fog jönni, hogy az egy kicsit más, mint például néhány vérgagyi ATM csomag átcuccolása A pontból B pontba. (Az ATM jobb... :) ) A digitális tökéletesség is csak álom; valójában inkább megpróbálja megőrizni az input során elkövetett hibákat...
No, béke. Halgasson sok izgalmas zenét.
ON
Azok a Dali Blue-k egész helyesek! :) )
Szeretettel:
Szalma -
dabadab
titán
válasz
Cardinella #65 üzenetére
Az a baj, hogy a hifista ''mindset'' az analog cuccokra van felkeszulve - ott pedig igaz, hogy nem lehet elerni a tokeleteset. Az atviteli gorbek mindig gorbek, sose egyenesek, vmi zaj mindig van, stb.
A digitalis technologia viszont meroben mas. Ott a tokeletesseg nem elerhetetlen alom, hanem alapveto elvaras. Ha egy bit 1, akkor annak annyinak kell lennie, ha 0, az hiba. Ha egy processzor szerint 1+1=3, az is hiba. Vagyis van egy olyan szint (technologiailag es ezzel egyutt arban is), ami hozza a tokeletes szintet. Ezt pedig nehez lehet elfogadni. Annak, aki kepes sulyos tizezreket kolteni interconnectekre (es a dolog vhol meg racionalis is), teljesen sokkoloan hathat, hogy egy par szaz forintos optikai kabel a legjobb, hogy onnan nincsen tovabb, mert az mar tokeletesen mukodik, es ha tizszer-szazszor annyit kolt a kabelre, attol nem valtozik semmi.
Sokkolo lehet, de azert igaz. -
Thom!
veterán
Audigy2+Inspire T5400
-
Re-Tech
aktív tag
Check this out!
Kép: Samsung SyncMaster 763MB :)
Dívídí: Nos, az még nincs a gépben, addig is éljen a Daemon Tools:))
Hang: Audigy 2 + Logitech Z-5300 figyelem, mindkettő THXes! :C -
Cardinella
aktív tag
Ezek szerint a zene lesz@rja az észérveket...
Komolyan mondom, először próbálj ki kb. 10 különféle kábelt...
Az pedig, hogy esetleg egyeseknek érzékenyebb a füle ilyesmire, nem hiszem, hogy probléma forrása lehet.
Ne vegyél 400k-ért hangfalat, ne vegyél 50k-ért interconnect-et, igazad van. -
dabadab
titán
válasz
Cardinella #62 üzenetére
Kedves Cardinella, szerinted mi a fityfene kulonbseg lehet ket digitalis kabel kozot, ha mind a ketton total ugyanaz a bitstream megy? Raadasul DVD eseten digitalisan tomoritett hang megy, ne akard mar azt mondani, hogy a dekoder jobban dekodolja (elfeledkezve arrol, hogy csak egyfelekeppen lehet dekodolni) ugyanazokat a biteket, csak azert, mert tizszer annyiba kerult a kabel?
Eszerveket elfogadok, magikus karlengetest nem. -
Cardinella
aktív tag
Ezt nem nézni(mérni) kell, hanem hallgatni...
Én teljes mértékben egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy nem hallanak különbséget; ezért anyagi lehetőségeikhez mérten vásárolnak, okosan teszik.
(De azt állítani, hogy két digitális kábel egyformán szól, pusztán azért mert digitális...Finoman fogalmazva, nem értek Veled egyet, mert bekötött szemmel megmondom a különbséget...) -
klepto
addikt
Üdv :)
Nekem még nincs házimozim, én is vásárlás előtt állok. Sok variáció, és sok tanakodás után jutpottam az alábbi döntésre:
Ma volt szerencsém meghallgatni a Panasonic SA-XR25, és a Yamaha RXV-440RDS (EISA díjas) erősítőjét; és azonos műsorforrással (Pana S47 dvd, írt cd). Hát ég és föld volt a kettő! A Pana NEKEM sokkal jobban tetszett. Igaz látszólag nem ment olyan mélyre a Pana (bár csöppet sem hiányoztak a mélyek, mert amennyi kellett a zenéhez annyi jelenvolt, és egyáltalán nem okozott hiányérzetet), mint a Yamaha, de többször kapcsolgatva a két erősítő között, a Pana sokkal tisztább volt, és a Yamaha mélye nem tiszta mély, hanem hangosabbnak tűnő, masszaszerű hengkép volt. A kettő között olyan nagy a különbség, hogy a Yamaha hangja leginkább Sokol rádióra emlékeztetett a Pana hangjához képest.
Köszönöm az eddigi segítségeket, de nekem ezek után a Pana kell, azt fogom megvenni. -
dabadab
titán
Jesszusom, hogy magamat ismeteljem.
Az addig oke, hogy az analog jelre azt mondjuk, hogy ne mericskeljuk, mert akarmi. De amig digitalis a jel, addig elegge binaris a dolog ertekelese: jo, vagy nem jo. Atjon, vagy nem jon at, hogy a bit 1 v 0. Ennyi. Ne misztifikaljuk tul a dolgokat.
A hangkartyamon van optikai meg koax SPDIF bemenet is, ha a kezembe kerul megfelelo forras, pl DVD jatekos mind a ket fajta kimenettel, akkor biz'isten megnezem, hogy mennyit hibazik. De lehet, hogy egyszeruen megnezem egy TESCO gazdasagos DVD optikai kimenetet, hogy azon mennyi a bithiba.
Amugy meg az optikai adatatvitel eleg messze van a kifforatlantol, aki meg 100e Ft-ert vesz optikai kabelt, az meg is erdemli. Annak nyilvan az aranyozott optikai kabelt is el lehet adni... :- -
eddie303
őstag
Nah, írjam én is ide? :) Ok, röhögjetek, de ha nincs az embernek pénze... :)
DVD: Samsung CD-RW/DVD 348B
Display: IBM 6547 G72 (17'', 85Hz !!!) :DD
Hangfalak: NeveNincs királyfi 5.1 fawoofer plasztikszatellit, padló mély hang :)
Ja s hangkeltõ: Genius SoundMaker Live 5.1 s aki tud olyan drivert, hogy nem xarakodik vele a hátsó bal hangfala (Nálam gyengén megy) pls. írja meg mailben. -
tomcsi23
veterán
Ok.
Az, hogy te esetleg nem hallasz különbséget, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy nincs is...
Használd úgy, ahogy Neked tetszik. Ha meg vagy vele elégedve, akkor okés a dolog. Így érthető az is, ha az olcsóbb megoldás minőségi szintje is ''tökéletes''.
Amúgy meg rengeteg ezzel foglalkozó anyagot lehet találni az interneten is. Idézném röviden Zsolt kollega hozzászólását (egy másik fórumról):
..Ám a digit kábel esetében a tudomány azért ad némi magyarázatot. Elõször is ebben az esetben nem hangfrekvenciás jelrõl van szó, a digitális jelcsomag MHz tartományban halad a kábelben. Itt tehát már létezik a skin effektus, sõt bizonyos impulzustechnikai paraméterek is megjelennek. Továbbá a digitális jelfolyam esetén a koax csatlakozás illesztett, mégpedig 75 ohmos rendszer! Márpedig a digit kábelben is futásidõ problémát okoz az illesztettlenség, ami esetleg teljesen tönkreteheti az egyébként kiváló jitter értékeket is.
Az optikai kábel esetében dupla konverzióról van szó, ami minden esetben információ vesztéssel jár, tehát itt is logikusnak látszik, hogy a koax a ''nyerõ''.
Egyszóval nem minden varázslat, ami annak látszik....
[Szerkesztve] -
Cardinella
aktív tag
A műszeres mérés eredménye, és a zene hangulatának, lényegének visszaadása sokszor nem igazán korrelál egymással. Ez nem fizikai paraméterek kérdése.
Nemhogy a koax/optikai kábelek között van hallható különbség; de még az egyes koax-ok is másként szólnak, az egyik jobban kiemeli a mélyet, a másik inkább a magastartományban szebb, stb-stb-stb.
Ez nem misztikum, hanem egyszerűen fül kell hozzá.
(Aki szereti a zenét, esetleg játszik valamilyen hangszeren, jár koncertekre, és ismeri az egyes hangszerek igazi-élő hangját, az elég könnyen tud dönteni abban, hogy jól szól-e valami, vagy nem. És ez itt a lényeg!)
Ezek után pedig egyszerűen pénztárca kérdése, hogy mennyi kompromisszumot vállal be valaki. (Illetve, hogy mit, és milyen színvonalon szeretne hallgatni...) -
MaUser
addikt
74 vagy 80 perc fér a hagyományos lemezre, de ha minden igaz nemsokár jön a hi-md is 1gb-os kapacitással. (44,1kHz/16 bit PCM-et is tudni fogja.) A minőségről szólva elég sok múlik a dac-on egy mds-jb 930 használtan 60.000Ft köröl megkapható, az jóval részletezőbb az enyémnél. A cd minősgét nem érheted el hiszen tömöríti a zenét, de átlagos könnyűzenei ''műveknél'' ez nem észrevehető. Tudod szerkeszteni századmásodperc pontossággal a készüléken vagy a pc-n a zenét, nem sérülékeny az adathordozó, az adatbevitelt asztali lejátszóknál ps/2-es billentyűvel meggyorsíthatod. Szóval nem egy rossz dolog.:)
[Szerkesztve] -
Szalma
őstag
(OFF
Egy bizonyos ár felett már tényleg a miszticizmus határát tudja súrolni a dolog, de van egy minimum, amit érdemes meglépni (100eFt optikai kábelért talán megéri, mert a hozzá való lánc árának csak az ~5-10%-a). Egy elfogadható minőségű optikai hálózati kábel ára 3eFt/m. Egy audiocélokra gyártott, jó csatlakozókkal szerelt kábel minimum ára ~15eFt/m. Ha sokkal olcsóbb, az gyanús... :) )
ON)
Szeretettel:
Szalma -
bélanéni
őstag
próbáld ki és majd meglátod. csináld úgy, hogy megkéred egy ismerősöd, hogy miközben befogod a füled/szemed, cserélgesse, majd próbáld kitalálni, hogy melyik van most bekötve. ha egyedül csinálod, képes vagy beképzelni különbséget
garantálom, hogy (szinte) semmi különbséget nem fogsz hallani.
amúgy ezek a finom különbségek nagyon komoly cuccokon jönnek elő, és nagyon érzékeny kell hogy legyen a füled -
anulu
félisten
nálam a házimozi kiépítése folyamatban van, tulképp már csak az 5.1-es hangfalszett hiányzik, de az még egy ideig fog is, mert anyagilag le vagyok amortizálódva :(
-
Szalma
őstag
(OFF
Igen, mintha Önnel rágódtunk volna ezen a dolgon... SPDIF-et ismerjük jól. :) No még kicsi adalék: analóg optikai jelfolyam kvantálása egy aránylag ''új'' területe az elektronikának, kevésbé ''kiforrott'' érzékelő technikák vannak rá. Elektromos jelfolyamnál ez jóval egzaktabban körüljárt már. Ha pedig keverünk különböző optikai átalakító típusokat, fokozottabban jelentkezhet a hiba.
SPDIF ajánlás pedig koaxra készült, de mivel ''digitális'', ezért aránylag könnyű volt csinálni hozzá optikai átvitelhez illesztőket (Toshiba Link). Érdemes összevetni azonban azt, hogy mikor adták ki az SPDIF ajánlásokat és mikortól vannak kommerciális készülékekben optikai csatlakozások. Az a pár év differencia kellett ahhoz, hogy kialakuljon egy elfogadható minőségű átalakító család.
IDE kábel probléma: digitális jelek átvitelekor valóban érdektelen az átviteli közeg. Gond csak az AD/DA átalakításoknál van. (Valóban a fizikusok szerint nagyon mélyen minden digitális, de ilyen eszközeink még nem nagyon vannak... :) Jelenleg csak analóg formában tudunk digitális jeleket tárolni és továbbítani; azaz lépten-nyomon kvantálni kell őket.)
A különbözőség a jeleket kezelő analóg elektronikai (hiába digitális) részekben van. Koaxnál ez kicsit jobb még a megfizethető kategóriákban.
Full optikai átvitel: hihetetlen, de szerintünk sokkal jobb eredményeket lehet elérni, ha a digit jelet nem visszük sehová (SACD-nél nehéz is lenne), hanem dekódoljuk a forráshoz legközelebbi helyen és az analóg jelet vezetjük tovább. De van optikai jelutas CD futómű drágáért.
ON
Atus: jó az értelmezés. :) )
Szeretettel:
Szalma
ui.: Nem feltétlenül vitáznánk ismét, de érdeklődéssel figyelnénk a dolgot. -
toeri
aktív tag
OFF ...amiben egyébként tökéletesen igazuk van, mert az SPDIF átvitel nem bithelyes. (Nem ismétel addig amíg át nem jön, vagy ki nem írja, hogy ''Abort / Retry / akármi''. Sokan szét is vernék a HiFi-jüket, ha az ilyet írna ki!) :))
Egyébként a FireWire-nek is több üzemmódja van, van neki a háttértárolókhoz egy bithelyes ahol az nincs deklarálva, hogy az átvitel mennyi időt fog pontosan igénybevenni és van egy olyan ahol az van garantálva, hogy az átvitel befejeződik véges határidőn belül, de akkor meg az nem tuti, hogy az eredmény a túlsó végen bithelyes lesz.
Manapság ez a különbség azért nem tűnik fel, mert a bithelyes -hibaellenőrzés során hibát detektálva ismétlést kérő- átvitelek sebessége messze meghaladja a hangtechnikához szükségest, és így érthetetlen, hogy miért nem így csinálják az ilyen berendezések. Sok más területen is találhatunk hasonló technikatörténeti érdekességeket, amiket csak az adott kor limitjeinek ismeretében tudunk feloldani. Az SPDIF/Toslink tipikusan ilyen.
Ui. Amúgy tényleg túl van misztifikálva, de nem ezért. :DD ON -
MaUser
addikt
OFF
''Egyebkent meg felhivnam a figyelmet arra, hogy az igazan durva halozatok optikan mennek, es ha jo az optika par gigabithez, akkor az SPDIF par megabitjenel is jo lesz.''
De ott a gyártók nem 20 forintos elektromos/optikai átalakítókat használnak.:P
Egyébként tényleg hallani a különbséget. Nálam a koax javára, de tegyük hozzá csak két sima műanyag ''üvegszálam'' van.
''Ize, je esellyel a koaxban sem abban a formaban megy a jel, mint amiben lejon az olvasofejrol, mert atalakitjak, erositik, stb, minden egyes chip atalakitja.''
Ezt igyekeznek minél jobban elkerülni. Így jó esetben ''direktben'' kapja a jelet az erősítő koax-ról, még az optikainál kell egy el/opt és egy opt/el átalakítás.
ON
Jha hogy on is legyek:
Erősítő: sony str-db 840
Dvd: sony dvp-325:)
hangfal: home made
tv: samsung 72cm 100Hz
sub: infunity sub
és persze a kis drágaságom: mds-je 520 md
És a legfontosabb: Két naGYon kényelmes fotel....
[Szerkesztve] -
atus
senior tag
Ha értesz hozzá, elhiszem neked, én csak próbáltam logikusan átgondolni a dolgot, mélyebbreható ismeretk hiányában. :)
Közben összeírtam a házimozink részeit, hogy ne csak OFF legyen amit mondok:
Sony:
TV: KV-36FS70K
DVD: DVP-NS405
AMP: STR-DE585
Wharfdale Diamond szett:
Front: 2×8.4
Center: 8 Centre :)
Surr: 2×8.1
Sub: Power Cube 10 -
ToBeY
nagyúr
OF
36cm samsung tv rajta DVD lejátszó és egy 2 kazettás magnó :DDD -
toeri
aktív tag
OFF ''Minden információ hozdozó csak analóg információt tud hordozni.''
Az atomfizika mai állása szerint pont fordítva, csak digitálisat, kérdés csak a kvantálás finomsága. :t A gyakorlatban azonban az egyszer már kvantált és digitális jelfolyammá alakított átvitelt egyszerűen digitálisnak mondjuk. Ha nem így tennénk, és mindent analógként fognánk fel, akkor szvsz nem lenne hibajavított és megbízhatónak tartott digit átvitelünk, és mi sem társalognánk most, mert nem lenne internet sem... Tehát megintcsak gyakorlati oldalról azt az átvitelt, ami képes megfelelő peremfeltételekkel bithelyesen átvinni egy digit jelcsoportot digitális átvitelnek nevezünk a közegtől és a konkrét megoldástól függetlenül.
Tessék megnézni az SPDIF/TosLink szabványleírásokat, ez kérem tökugyanaz, csak más hordozóközeggel! Analóg/optikai átalakítás így nincs is benne, mint ahogyan visszaalakítás sincs. Amit át- és visszaalakít, az egy már régen kvantált, sőt kiegészítő információkkal ellátott és blokkokra osztott jelcsomag. (Digit/optikai átalakítás.) Ennek az átviteli jósága vitatható, de ez mindkét megoldásra áll. Marad érvként a jitter-hibahely, ami jó meglátás, de a koaxon szintén ugyanígy megvan. Tehát a jóságbeli eltérések nem elméletiek, hanem megvalósításfüggő gyakorlatiak. Ezért nem is tudnám meghatározni melyik a jobb. /A fényátvitel nem teremthet nemkívánt villamos kapcsolatot, és védettebb a külső elektromos zavarokkal szemben is, tehát nagyon elméleti szinten picit jobb./ Nekem a CD optikailag van bekötve a DVD meg koax-szal. Oszt' passz... :) ON
Lánc:
Műsorforrás: PC vagy Elta8883/MP4 játékos.
Erőlködő: Pioneer VSX-810
Kép: Sony KV akármi 72cm-s vagy Panasonic PT-AE100E + Projecta vászon.
Hang: Elöl Cerwin-Vega E720 (712 elődje) + hátul+középen Wharfedale szet. -
dabadab
titán
''miután (egy optika) leolvasta az adatokat a lemezről, amúgy is elektronikus jelként kezeli a lejátszó. Akkor meg már egyszerűbb abban a formában továbbítani, mint megint visszaalakítani optikai jellé, aztán elektronikus jellé.''
Ize, je esellyel a koaxban sem abban a formaban megy a jel, mint amiben lejon az olvasofejrol, mert atalakitjak, erositik, stb, minden egyes chip atalakitja.
Egyebkent meg felhivnam a figyelmet arra, hogy az igazan durva halozatok optikan mennek, es ha jo az optika par gigabithez, akkor az SPDIF par megabitjenel is jo lesz.
Raadasul ez az egesz audio dolog tul van misztifikalva, itt is egy csomoan vannak, akiknek eszukbe nem jut ketelkedni a par szaz forintus IDE kabelukben, de egy dragabb, joval kisebb savszelessegu alkalmazasra szant optikai SPDIF kabelrol meg mindenfelet deliralnak... :- -
atus
senior tag
Tényleg nem volt egyértelmű a megfogalmazás. De szerintem Szalma arra gondolt, hogy miután (egy optika:D) leolvasta az adatokat a lemezről, amúgy is elektronikus jelként kezeli a lejátszó. Akkor meg már egyszerűbb abban a formában továbbítani, mint megint visszaalakítani optikai jellé, aztán elektronikus jellé. Nem mintha az optikai közeg rosszabb lenne a jel közvetítésére, de az átalakítók _nem_lehetnek_ tökéletesek, ezért minél kevesebbszer alakítgatod a jelet, annál jobb. Igazából az lenne a legjobb, ha dvd olvasó feje rögtön az optikai kimenetet táplálná, és az erősítő értelmezné. De gondolom ez nem véletlenül nem létezik... :)
-
dabadab
titán
''Azonban, a gyakorlatban azonos árban beszerezhető kábeleket illetően a koax jobb minőségre képes.''
Jesszusom.
Ha bithiba lenne az AC3 streamben, az eleg csunya artifactokat csinalna (amiket valoszinuleg nem csinal), ha meg nincs bithiba (mert azert egy IDE kabel se szokott azt csinalni, pedig ott joval durvabb atviteli sebessegek vannak), akkor az meg azt jelenti, hogy tok ugyanaz jon ki mind a kettobol.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
Ize, azert ez nem igy van.
''Optikai jelút:
Jelforrás -> analóg/optikai átalakítás -> optikai kábel -> optikai/analóg átalakítás -> dekóder -> stb...
Koax jelút:
Jelforrás -> koax kábel -> dekóder -> stb...''
Milyen analog/optikai atalakitas?... ''Bakelites'' lemezjatszot optikai kimenettel meg nem nagyon lattam, meg itt amugy is hazimozirol van szo, ami ugye DVD.
Aztan meg az optikai/analog atalakitas sincs, mivel a dekoderek is digitalis cuccok (foleg DVD eseten, mivel a Dolby Digital az AAC (kb mint az mp3, csak ez vmivel fejletebb, az MPEG4 szabvany resze). Vagyis igy nez ki kb a dolog:
Optika:
Digitalis jelforras -> kabel -> erosito
Koax:
Digitalis jelforras -> kabel -> erosito
[Szerkesztve] -
iguana
őstag
Kép: SONY 32FQ70
Hang: Philips LX 8000SA all-in-one cucc.
Nagyon jó párosítás. Csak akkor cserélném le őket, ha nagyobb; akusztikailag jobb lakást vennék. -
Sundesz
addikt
2DB Sony 50Hz 72CM Wega Triton
1DB Sony PiP 100Hz Wega Triton
2DB Sony 6 fejes Hi-Fi videó
1DB Sony DTS erősítő 200W DVD 5.1 + 200W Sony Hifi
2DB Dimarsion 105W erősítős DVD
Na nagyjából ennyi! :DD -
tomcsi23
veterán
Én az eddigi tapasztalataim alapján arra jutottam, hogy az optikai és a koaxos csatlakoztatással szinte azonos minőség érhető el. Azonban, a gyakorlatban azonos árban beszerezhető kábeleket illetően a koax jobb minőségre képes.
Üdv. -
Hyperion
senior tag
Látom felkelltette az érdeklődéseteket ez a téma :)
Van még valakinek DENON AVR 3XXX szériás erősítője??
Mert nekem még 1-szer sem kapcsolódott be a hütőventi...1álltalán van benne??? -
SeatZola
őstag
Helo Mindenkinek! A jelenlegi motyóm:
TV: SONY 32FQ70 (82cm, 16:9, sík,stb)
Receiver: SONY STR DB 790 (6*120W + rengeteg kódolási fajta, alu előlap stb.)
DVD: Panasonic DVD-RA 61(DVD-Audio, 192kHz/24bitaudio, 54MHz/10bit video)
Hangfalak: Front- JAMO 128 ( a 8-as széria csúcsa 2 db 8''-os méllyel 200/140Watt)
Rear- Wharfedale Diamond Dipol (150W)
Center- Wharfedale Diamond Center (150W)
Sub- csere alatt.
Interconnect: Dietz Hyper
Hangfalkábel: Dietz Hyper (Ag 7mm)
Kipróbáltam már a koaxot és az optukait is. Nekem a szubjektív véleményem az volt, hogy a koaxnak lágyabb és ''teresebb'' a hangja. De mint írtam ez szubjektív. -
-=Sawtooth=-
tag
ezt irtam en is :D asszem
'vagy csak a feny bizonyos jellemzoinek valtozasa bir informacio tartalommal (ekkor mar beszelhetunk jelrol) '
'Ha mérhető, és információtartalommal bír, akkor nevezhetjük jelnek.'
off: nem a trefortban vegeztel szalma 96ban? volt egy osztalytarsam, akinek ez volt a beceneve :DD
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
-=Sawtooth=- #25 üzenetére
''mindkettonel van d/a atalakitas a vevo oldalon, a/d a forras oldalon. ''
Digitális forrásnál az utóbbi hanyagolható.
''a feny analog jel? a feny jel?''
Ha mérhető, és információtartalommal bír, akkor nevezhetjük jelnek. ((Mivel az elektromos áram és a fény is ''kvantumos'', mindkettőre mondható akár az is hogy digitális, csak igen nagy a felbontása, de ebbe inkább ne menjünk bele. ;] )). Nyilván az említett kábeleken a digitális információtartalom akár analóg (azaz folytonos) jelekkel lehet reprezentálva, amit a fogadóoldalon valamiféle állapot-meghatározó áramkör, komparátor alakít vissza meghatározott állapotú kvantált ''digitális'' jellé.
Mod: na tessék, megint gyorsabb volt valaki... :)
[Szerkesztve] -
Szalma
őstag
válasz
-=Sawtooth=- #25 üzenetére
(Hmmm... Elő kéne keríteni azt a témát amiben ezt megrágtuk páran... De.
Minden információ hozdozó csak analóg információt tud hordozni. Ha az analóg információt kvantálod valahogy, akkor lesz csak belőle digitális, ami analóg módon szalad a DSP felé, ill. a DA felé. Minden egyes AD/DA átalakítás magában hordozza a kvantálási problémákat, amiből szép (jobbára csak mérhető) torzulásokat szenved az átvinni kívánt jelfolyam. Elsősorban időbeli problémák lesznek, nem jelalakbeliek.
Egy analóg/optikai és egy optikai/analóg átalakítás kvázi felesleges hibahelyeket eredményez az átviteli láncban.
A koax kábel átalakítás nélkül önti át az információt a célhelyre.
Optikai jelút:
Jelforrás -> analóg/optikai átalakítás -> optikai kábel -> optikai/analóg átalakítás -> dekóder -> stb...
Koax jelút:
Jelforrás -> koax kábel -> dekóder -> stb...
Tudom, hihetetlen, de ez van... Minden optikai átalakító potenciális jitter hibahely.)
Szeretettel:
Szalma -
-=Sawtooth=-
tag
'Optikai kábelnél ugyan digitálisan jön-megy az információ, de az adó/vevő oldali átalakítás (D/A, A/D, mert ugye a fény analóg jel)'
mindkettonel van d/a atalakitas a vevo oldalon, a/d a forras oldalon.
a feny analog jel? a feny jel? vagy csak a feny bizonyos jellemzoinek valtozasa bir informacio tartalommal (ekkor mar beszelhetunk jelrol) , ami lehet akar analog,vagy digitalis...aszerint,hogy az adott jellemzo valtozasa folyamatos vagy ugrasszeru (nem emlekszemmar definiciokra) hm ? :C a feny nem csak hordozza az informaciot, pont mint a koaxon az elektromossag? :D
aztan lehet en tevedek... nem merultem el soha igazan a temaban :)
[Szerkesztve] -
And
veterán
Ok, nálam: Yamaya RX-V496RDS + 2x JBL TLX2 front. Elismerem, ez nem az a kategória, ahol feltűnne a különbség (ha van is, szigorúan digitális koax/optikai átvitel között), meg itt inkább az határozza meg az összekötést, hogy mit tudunk használni az adott eszközhöz, úgyis korlátozottak a lehetőségek. Analóg átkötőkábelhez: régebben kicsit furcsán néztem azokra, akik 100k fölötti összegeket adnak egy ilyenért, ők tudják miért, meg biztos van mihez használni is, ami arányaiban hasonló árkategória lehet. Most már azt gondolom, ha ennyit kiadtak érte biztosan tudják (ha más nem, legalább ők), hogy mi a különbség (a kisjelű) kábelek között. De most már nem nézek furcsán. Ez is egy vásárlói igény, amit ki kell elégíteni akár van haszna, akár nincs.
Ja, és no flame. Mondjuk valamennyire ismerve Téged innen a PH-ról, ezt nehéz is elképzelnem. :P -
_George
senior tag
sokkal jobb lesz a hang minőség ha optikai kábellel kötöd a dvd-t az erölködőhöz.
nekem is ilyen dvd-m van és optikaival van kötve egy Pana Sa-HE7es erősítőre.
amin Technics hangfalak vannak.
a tv-m pedig egy 72-es pana TX29-PS11P.
ezzel a dvd-vel nagyon jó vásárt csináltál szerintem.
én már több mint egy éve vettem még kb 52ért, de nem volt még olyan lemez amit ne olvasott volna. :) -
Szalma
őstag
(Inkább tapasztalt... Hihetetlen, de már azt is meghallom, ha takarítás során megbolygatják az interkonnekteket (nincs optikai), de hamar hozzászokni az ''új'' hangképhez.
KEF a ''tüdő'' és Integra sorozatúak a (házimozis) fődarabok, de nem részletezném. :) )
Szeretettel:
Szalma -
Calogero
addikt
Samsung Plano 72cm
Yamada 5520
Buheralt Orion erosito 8db Orion HS280-as hangfallal.
Igaz nem tudja a terhangzast (a kora miatt) de jol szol -
And
veterán
Hi!
No, azért az optikai kábelnek is van ''ellenállása'', igaz azt csillapításnak hívják. Gyanítom, hogy a kommersz (itt most abban az értelemben, hogy nem távközlési) optikai kábelnek igen nagy a fajlagos csillapítása, de mivel a hossza igen rövid, hatása elhanyagolható.
Egyébként meg igaza van atusnak: aki különbséget bír felfedezni a digitális jelátvitel minőségében egy rövid átkötőkábel fajtájától függően, az szemfény(kábel)vesztő :D -
csudri
őstag
TV: Philips 82cm sík (pontos típust most nem tudok)
Erölködő: Denon AVR-1609
DVD: Denon DVD-900
Hangafalak(pontos típust itt sem tudok fejből): elől két kb. 150cm magas+egy kb 60cm széles center. Hátul 2 dupla hangszórós cucc, plussz egy állat mélyláda. Minden MAGNAT.
Gép: Philips Seismic Edge + Genius 5.1 + Philips 19''
[Szerkesztve] -
Szalma
őstag
(Optikai kábelről már polemizáltunk egy másik fórumban, meg kellene keresni. Röviden csak ennyit:
Optikai kábelnél ugyan digitálisan jön-megy az információ, de az adó/vevő oldali átalakítás (D/A, A/D, mert ugye a fény analóg jel) és szinkronizáció (különösen különböző gyártmányú eszközöknél) sokkal problémásabb, mint koaxnál. Füllel csak nagyon jó láncon és nagyon emberfüggő, hogy ki hallja, ki nem a differenciát. Szerintem 1M alatti rendszeren mindegy mivel köti az ember össze a műsorforrásait az erősítővel. Sokkal többet lehet fogni egy jó hangfalkábellel (keresés a fórumon. Vigyázat! Mánia!!! :) ), mint egy interkonnekttel.)
Szeretettel:
Szalma -
Ijk
nagyúr
Az optikai kábelnek semmilyen vesztesége nincs, mivel ''fánnyel megy'' 0 az ellenállása.
-
atus
senior tag
Digitális jelet küld a koax is és az optika is, ha jól tévedek. Ha a digitális jel veszteség nélkül érkezik meg, akkor mindegy, hogy hogyan jutott el a célba. Ez azt jelentené, hogy az optikai kábel vesztesége nagyobb a koaxénál? Lehetséges ez?
Komolyan kérdezem, mert zöldfülű vagyok ilyen téren, és érdekel. -
-
Hyperion
senior tag
válasz
-=Sawtooth=- #3 üzenetére
Az az audigy2 + creative t7700 elég ütős lehet...énis elfogadnám az sz.gépemhez.. :)
-
Hyperion
senior tag
Közbe eszembe villant egy kérdés..
Többen mondták már nekem, hogy sokkal jobb, ha az erölködőt meg a DVD-t coax-al kötöm össze és nem optikával...mert az optikai jelet még vissza kell alakítani és ezzel is romlik a minőség...szerintetek ez igaz?? -
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam kreálok egy ilyen topic-ot..látom azért van már 1pár embernek itt a PH-n házimozija, ugyhogy osszuk meg a tapasztalatokat.
Az én cuccom:
Elektronika: Panasonic DVD-RV32
DENON AVR-3801
Hangzás: Mission M3 -as Pack +2DB Preludium 7.1-nek
Aktív témák
Hirdetés
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Hardcore café
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- iPhone topik
- Okos Otthon / Smart Home
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Melyik tápegységet vegyem?
- Filmvilág
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Autós topik
- További aktív témák...
- Az ASUS TUF Gaming B550-Plus csak rád vár! Kamatmentes rèszletre is!!
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Szerezd meg a tökéletes házat most!
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest