- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Piftuka
veterán
válasz
Milka 78 #93511 üzenetére
"Azt konkrétan nem és nem is nagyon van vele tapasztalat."
Semmi gond. Az egyszerű BIOS talán nem probléma, mert nem akarok tuningolni.
Így viszont "megmenthetem" a hangkártyámat, és a DTT2500 hangfalszettemet.
Vagy ez lesz, vagy az általad is ajánlott MSI lapok egyike.
Már csak egy kérdés van:
- Milyen különbség van a "Pro Max", a "Tomahawk Max", és a "Gaming Plus Max" lapok között?
Én végignéztem mindegyiknek az adatlapját, de azon kívül, hogy más a dizájn, és a VRM-ek hűtőbordái, valamint a "Pro Max" audio csatlakozói nem aranyozottak, én nem látok felszereltségben különbséget.
Még árban is gyakorlatilag megegyeznek szinte mindegyik üzletben... -
Piftuka
veterán
válasz
Milka 78 #93461 üzenetére
"Hozzáteszem mivel nem pro user/oc üzemmódban használnád a lapot, így simán megfelelhet a Giga is, kiforrott lap, nem lesz gond a stabilitással."
Nagyon szépen köszönöm az info-t!
Olvasgattam közben, keresgéltem, és megtaláltam ezt az alaplapot is: "BIOSTAR Racing X470 GTA"
A céget ismerem még abból az időből, amikor nem csak 6 alaplap gyártó volt a piacon; egyike a legrégebbi taiwan-i IT multiknak. Anno volt jó pár igen korrekt alaplapjuk.
Azt viszont nem tudom, hogy manapság milyen minőséget produkál.
Ismered, ismeritek ezt a típust? Megbízható, jó minőségű cucc?
Ugyanis van rajta PCI sín. Az egyetlen 2. gerenrációs Ryzen lap, amire került ilyen csatoló. -
Piftuka
veterán
válasz
Milka 78 #93439 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ!
Hadd kérdezzek még néhányat...
"MSI B450 A-PRO MAX/GAMING PLUS MAX/TOMAHAWK MAX felszereléstől függően."
- Pontosan mi a különbség közöttük? Egyik sem létezik jobb hangchip-pel, és SPDIF csatival?
"A felsoroltak nagy része marketing az ssd hűtő meg jó dolog"
Én azokra a funkciókra gondoltam, amiket pl. a "GIGABYTE AORUS B450 Pro" adatlapján sorol fel a gyártó.
Például az erősebb csatlakozó tűk (PIN-ek), a megerősített memóriafoglalat, hogy ne hajoljon meg, a dupla forrasztású PCIe foglalat, jobb minőségű MOSFET-ek, stb.
- Az MSI-hez képest ezek az "AORUS" lapok mennyire stabilak, és megbízhatóak?
- Illetve látom mindkét cég honlapján, hogy ugyanaz a fantázianevű modell létezik B450, és X470 chipsettel is.
--> Utóbbi miben tér el az előbbitől? -
Mercutio_
félisten
válasz
Milka 78 #93374 üzenetére
A B450-A PRO MAX miben "gyengébb" mint a Tomahawk Max? (összehasonlítás szerint nem HD audio kimenetek, pci-e x1-ből és usb 3.2-ből egyel kevesebbet látok, más nem tűnik fel
)
Tuning (nem nagyon lesz, vagy csak minimális feszemelés), stabilitás, bios? -
szasanyi
félisten
-
szasanyi
félisten
válasz
Milka 78 #93309 üzenetére
Semmi gond. Mondjuk az jó lenne, ha a gyártó a lapon feltüntetné milyen BIOS verzió van az adott lapon. Sok embernek egyszerűsítené a dolgát (különösen ha nincs korábbi verziójú CPU kéznél, sem BIOS FlashBack feature a lapon). Azt mondjuk túlzásnak tartom, hogy egyes webshopok 2500 FT-ot kérnek egy náluk, újonnan vásárplt lap BIOS frissítéséért.
-
szasanyi
félisten
válasz
Milka 78 #93304 üzenetére
A kérdésem ez volt: lesz-e működő rendszer és BIOS frissítési lehetőség 3700X-szel, ha mégsem ahhoz megfelelő BIOS van gyárilag a lapon? De mind1 is, már készen van és mivel nem akartam fölöslegesen szerelgetni ezért előbb BIOS FlashBack-kel feltettem a legújabb BIOS verziót majd összeállítottam a PC-t. Az előző lapon és ezen is kifogástalanul működött, pontosan 4 perc kell hozzá majd a táp/lap kikapcsol. Minden szuper.
-
-
szasanyi
félisten
válasz
Milka 78 #93284 üzenetére
Egy üres lapban, egy táppal a BIOS FlashBack remekül műxik és pontosan 4 percet vesz igénybe már csináltam. Csak azt nem tudom biztosan, hogy ha már a lapban van a CPU, RAM stb. ez a funkció akkar is működik-e?
Mert ha nem, elég macerás a ki-, be plusz a tápkiszerelgetés. Próbáltam utána nézni nem találok érdemi infókat, és a BIOS FlashBack-ról is kizárólag üres lap esetén.találtam infót. -
Land
veterán
válasz
Milka 78 #93276 üzenetére
VGA lesz az sajnos. Több külföldi fórumot találtam ezzel a problémával. Táp csere nem oldotta meg a gondot.
Csak igénybe vétel alatt, magasabb fps-nél cicereg a VGA (mellé hajolva hallható) és csak fejesen keresztül...És ez már off: Kinéztem egy elég jó új belső hangkártyát, melyen van EMI shield is, de találtam egy tesztet, ahol nekik annak ellenére is átvette a VGA cicergését. Így marad a külső hangkártya... Vagy VGA csere.
-
szasanyi
félisten
válasz
Milka 78 #93215 üzenetére
Nem tudom hol dolgozol - és bizonyára ti vagyzk a kivétel
ami erősíti a szabályt - de sokat tudnék mesélni a garanciális háttérről, pontosabbanannak vásárlói tapasztalatairól. Nyilván peches, de aki viszonylag hozzáértő és képben lévő felhasználóként. Saját tapasztalatom alapján azt mondhatom a legtöbbször gyalázatos, és rendkívül fusztráló. PCX, AQUA, iPON minddel volt dolgom - sajnos, nem is 1x - egy rakás kaki. 1-2 hétig akár semmi (!) nem történik, kommunikácóból 1-es alá, és 4-6 hetes átlag várakozás a töketlenség és/vagy a rossz hozzáállás miatt. Még olyan hw esetében is ami gyári hibásan érkezett, be sem lehetett üzemelni. Így aztán tökmind1 a gyártói support...
X570 új, töredéke mehetett ki mint a 400/300 chipsetes lapoknak szvsz még várjál a értékeléssel. -
marquuard
veterán
válasz
Milka 78 #93202 üzenetére
Ez jól hangzik. Számszerűsítve mennyi lehet az a megengedett OC? Nyilván eltérő lapkánként, feszigény stb. de az átlag is bőven elégséges infó nekem. Most FX6300-at használok, Giga lapomban (8+2) 5,2GHz volt a legvége, ahol minden lehetséges tényező már kifulladt, persze így nem bánnék a Ryzen-nel.
Számszerűsíthető egyáltalán, hogy mennyit bírhat el egy 1600/2600 OC?
Illetve a valós fázisok mellett mi van még? Említetted, hogy 4 valós fázis.
-
szasanyi
félisten
válasz
Milka 78 #93204 üzenetére
Fontos vagy nem, kell vagy nem... nem könnyű megmondani mert többnyire a használat során derül ki igazán mire van/lenne szükség. Ez szvsz szégyen, hogy egy új fejlesztést ennyi nyirbálással és ilyan áron (!) adnak ki. Jelen esetben az ár/érték sokkal jobb egy B450 de akár X470 lapjál is, ha a PCIe 4.0 nincs kihasználva (merthogy ez az egyetlen feature amivel az előző generációs lapok nem tudnak versenyezni).
Aztán mindenki eldöntheti mi kell neki, és miért mennyit hajlandó fizetni. -
csiga8
senior tag
válasz
Milka 78 #93187 üzenetére
"Msi X470 Gaming Pro Carbon : Kb Steel Legend szintet tud és kb annyiba is kerül, viszont egy X570-es lap hosszabb terméktámogatásra számíthat. Volt pár hibás darab mostanában belőle, de erre van a gari."
( Te lennél a második, akitől ezt hallom)Nekem is X470 Gaming Pro Carbonom van kb fél éve. Ezek szerint számíthatok én is hibára?
Milyen gondok voltak, ha szabad érdeklődnöm? -
NGabi001
lelkes újonc
válasz
Milka 78 #93168 üzenetére
Akkor a két alaplap közül te melyiket választanád: [Gigabyte X570 AORUS ELITE] vagy [Asus TUF X570-Plus Gaming] ?
Én talán egy picit előnyben részesítem a Gigabyte-ot az SSD hűtőbordája és a dizájnja miatt(utóbbi csak másodlagos). De szerinted melyik a megbízhatóbb? Mert tegnap írta itt valaki, hogy a Gigabyte alaplapokkal voltak gondok(ez még most is igaz vagy csak régebre visszamenően?). -
_kovi_
aktív tag
válasz
Milka 78 #93188 üzenetére
OK, köszönöm a segítséged, és a sok információt.
Asus lapban SOHA nem csalódtam hosszú-hosszú évekig mentek, stabilan! Gigabyte-al sok volt a gond, MSI-k meg régen 10-15 éve katasztrófálisan rosszak voltak. 3-4 év után elkezdtek hullani, úgy mint a Gigabyte. Azért tudom mert akkor olyan cégnél dolgoztam.
Persze tudom, hogy adott széria is lehet hibás, de összességében igaz talán. Rossz példák mindig is vannak és voltak.
Viszont az hogy írtad ezeket az bios fícsöröket, ezek nem azoknak vannak akik végletekig kicsikarnak mindent a prociból? Én ha tuningolok is akkor is csak egy picit húznék, biztonságosan. Pl. Ryzen 2600 esetén 3,4-ről mondjuk 3.6-3.7-re. -
totyak
aktív tag
válasz
Milka 78 #93163 üzenetére
Köszönöm a választ. Tehát nem járna semmi hátránnyal, ha a matx-et venném, ami amúgy pár ezressel olcsóbb? Már így is a keretem határait feszegetem. M2 ssd nincs tervben mostanában, talán sosem lesz. A pc házam elég nagy, elférne benne az atx lap is, de igazából most is matx van benne. Nem értek hozzá.
-
válasz
Milka 78 #93093 üzenetére
Ha lemondok a dual M.2 csatlakozokrol (es igy tkp. elengedem a X470-et es az X570-et, mert mas elonyuk szamomra nem lenne), akkor ket kerdesem adodik:
- a MSI B450 TOMAHAWK MAX-nal van jobb B450-es lap a piacon, vagy maradhatok annal?
- Ha az ASRock X570 Pro4 es a B450 Tomahawk Max-ot kellene osszehasonlitani, melyik "stabilabb" jelenleg?Mondjuk ahogy hallom a Tomahawk Max most bugzik az ABBA-s AGESA-val...
Udv. core2
-
-
-
zsoika
addikt
válasz
Milka 78 #93056 üzenetére
V.mit, v miért!
Elvileg van rá 3gen bios ,de akkor csak elvileg.
Én is kerestem pci miatt b450-est és végül csak egy B365-öst találtam ...ezért lett Intelem (megint).
Ha előbb ajánlja v ki a B350 es lapot, most lehet Ryzenem van.... Mondjuk nem bántam meg ezt sem. Jól müködik. -
gabro0
őstag
válasz
Milka 78 #92812 üzenetére
Végül az MSI B450M Mortar Max lett. A Realtek LAN vezérlő szépen megy linux alatt is minden gond nélkül. Egyelőre semmi hátrányát nem vettem észre az Intelhez képest. Ezúton is köszönöm, hogy lebeszéltél a felesleges költekezésről
Hogy véleményt is írjak - már amennyit pár nap után lehet -, az audio része hatalmas csalódás. A lecserélt lapomban (P8Z77-V) is ALC892 volt, de össze se lehet hasonlítani
Egyszerű mezei hangrendszerem van, de még itt is kihallani a különbséget. Nincs magas, közép alig, a mély meg dörömböl akárhogy állítom.
Az UEFI meg olyan amilyen, legalább működik... -
csucsbicep
nagyúr
válasz
Milka 78 #92995 üzenetére
Igen azt láttam, hogy kicsit kisebb, hasonló, mint ami az X470 Gaming Plus Maxon van. Valószínűleg egy sima 3600-al nyitnék, később meg max 3800X-ig merészkednék el.
Amúgy Zen2-höz nem olyan egyszerű deszkát választani, valakinél működik ugyanaz a lap, másoknál meg csak a szívás van. Persze ez függ több mindentől, de érdemes a zen2 topikba benézni, sok tapasztalatot és tanácsot lehet olvasni. -
szasanyi
félisten
válasz
Milka 78 #92993 üzenetére
AORUS Elite alatt egy fillért sem adnék egyik lapért sem. Az meg azért nem jó, mert nagyon alap, sprolós kivitel (4db 4PIN venticsati ATX lapon és ezen az áron ne mondja senki, hogy de van elosztó ócsón, Debug LED none, Dual BIOS none, csak 4 rétegű nyák) közel 70k-t amivel ilyen áron nem alkuszom meg . Akkor inkább Tomahawk MAX 39k-ért, mert a PCIe 4x ugysem lesz használva más előnye igazán meg nincs.. X570 TUF Gaming / WiFi 70-80k közötti ára miatt nem jön szóba. mert nem vagyok hajlandó megfizetni ekkora túlárazást. Tudom, egyéni szoc probléma de ez a döntésem.
csucsbicep: ASUS lap kínlódós, van jó pár post róla a Ryzen topikba (arról nem szólva, hogy az ASUS is szeret túlárazni csak a dizájn miatt) szóval nem. Giga B450 sem problémamentes (haverom RAM sebességgel szív azzal) szóval marad a két MSI. Sajnos az utóbbi nagyonsok infó, teszt, leírás között pont nem találom de leírták: a Gaming Plus gyengébb VRM-mel van ellátva. Tehát eddig a 39k-s Tomahawk MAX vagy a 84k-s X570 AOTUS PRO lenne jó választás (az utóbbi baromi drága, szóval mégsem).
-
válasz
Milka 78 #92993 üzenetére
Asus B450-F Gaming esetén hogyan alakul a SATA eszközök támogatása? Néztem a manualt, de nekem nem egyértelmű a dolog. 3600 van a gépben, mellette egy Sx8200 Pro, 2 darab 2 terás merevlemez, és még két darab SATA SSD. vennék még egy harmadikat, vagy egy M.2 -őt még, de nem tudom, felismerné-e a deszka. Úgy rémlik, hogy valahol azt olvastam, hogy M.2 használata mellet csak négy SATA eszközt támogat a lap, bár az UEFI ezt nem jelzi. PCIe x16 slotban 1080 csücsül, nem kellene azt sem lebutítani.
-
lemusz
addikt
válasz
Milka 78 #92974 üzenetére
Biztos vagy ebben? 1.00 az alap biosz rajta, a 3600-at elvileg 2.10-től támogatja. Mondjuk árukeresőn olvastam egy kommentet hogy valakinek sikerült használnia vele, de folyamat kékhalálozott a gépe amíg le nem frissítette.
Jobb ez egyébként egy B450M Pro4-nél vagy kb azonos kategória power design/stabilitás tekintetében? Fontos neki az RGB, de csak ha nem megy az ésszerűség rovására. -
-
Richard!
addikt
válasz
Milka 78 #92922 üzenetére
Találtam az alza.de-n akciósan 168.90€-ért. Sőt, akár lehet lap+processzor kombó is 356.90€-ért.
Igazából rohadtul nincs rá szükségem, elég lenne egy B450 is, de ez túl jó deal, hogy nemet mondjak rá. Nemde?
-
nerozol
tag
válasz
Milka 78 #92862 üzenetére
Köszönöm válaszod sokat segítettél. A memória set-et teszteltem memtest ment rajta egész éjszaka hiba nélkül az jónak tűnik. Az alkatrészek teljesen újak leteszteltem őket elvileg jók.
Megkérdezem az amd-s forumban is, de ennek ellenére elgondolkodom az alaplap cserén is, főként, hogy a max-os lapokban nagyobb a bios mem mérete is. -
Tappancs2001
senior tag
-
palfitom
félisten
válasz
Milka 78 #92781 üzenetére
Már megoldást is adtam neki a problémás gépek topikban...
-
palfitom
félisten
válasz
Milka 78 #92747 üzenetére
Már órákkal korábban megkapta rá az útmutatást...
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! - A világ legerősebb RTX A-s tervezőgépe (vapor chamberrel)
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 512GB 1év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest