- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
kérdés: ha csak az az egy számít, hogy a speed-test-ben melyik a gyorsabb, akkor hapac2 vagy hexs?
teszt végponthoz keresek routert. -
bambano
titán
válasz
Marcelldzso #10673 üzenetére
a három lte kártya mind hasonló abban, hogy csak egészen nagy kalapáccsal tudnád beletolni a mini pci EXPRESS kártyákat a 493 mini pci slotjaiba.
-
bambano
titán
inkább fűtöd az ethernet kábelt, minthogy az eszköz rendes, tápellátáshoz kitalált drótján keresztül tápláld?
szerintem érdemes lenne átgondolni a dolgot.
ha unod a kínai dugasztápot, akkor érdemes profi kapcsolóüzemű tápot venni, esetleg a-b betáppal, akksival, és azzal kábelezni a tápellátást.a poe elérhetetlen helyen levő cuccok tápellátására való.
-
bambano
titán
válasz
Zwodkassy #10586 üzenetére
lehet megalapozott gyanút mondani...
a switcheim épületen belül vannak, néha rendesen rackben.
az ap-im magaslati pontokon vannak, ahol a villám közeli "jó barát" lehet. és meleg is van. emellett gyakori az áramszünet és a betáp váltás, ez gyilkolja a tápokat is, meg az ethernetet is.betáp váltás: ha egy településnek két nagyfeszültségű betáplálása van, akkor előfordul, hogy terheléstől függően átvált egyikről a másikra. ha ezt túl gyakran csinálja, az kinyír mindent.
-
bambano
titán
válasz
Alteran-IT #10533 üzenetére
egy kicsit is nagyobb cégnél, vagy fontosabb adatokat kezelő cégnél (pl. bank, önkormányzat, biztosító) alap az Országos Mérésügyi Hivatal által akkreditált hitelesítő állomás által hitelesített mérőberendezés, a hitelesítést igazoló jegyzőkönyv másolatát csatolják a dokumentációhoz. Tehát minden végpontot lemérnek, nyomtatnak róla mérési jegyzőkönyvet és abból van egy dokumentáció.
A rendes munkának sok feltétele van, nem csak az, hogy képes legyél rendesen megnyomni az rj45-öt. Szűrni kell anyaghibára, arra, hogy telepítés közben nem sérült meg a kábel, hogy a nyomvonal megfelelő, stb. stb.
-
bambano
titán
válasz
Beniii06 #10526 üzenetére
egy rendes mérés minimum a következőkből áll:
- alapsávi átvitel mérése, ez nagyjából egyenáramot jelent, 3 ezer forintos 8 ledes dobozka megmondja, hogy helyesen vannak-e bekötve az érpárok, nincs-e szálcsere
- hossz mérés
- átviteli jellemzők mérése alapsávon és a kábel hitelesítés frekvenciáján
-- tehát mérik például 500MHz-en az érpárak egyenkénti csillapítását, frekvenciamenetét, együttfutását,
-- kábelhossz mérése tdr-rel, visszaverődések, csillapítások kijelzése kábelhosszon (tdr: time domain reflektometer)
-- áthallások mérése a mellette fekvő másik ethernet kábellel és a külvilággal
-- kisugárzási teszt, mérés
- kábel mérése digitális átvitelteszttelebből az egyenáramú dolgok mérése filléres tétel (3-8 ezer forintos műszer), a digitális átvitelteszt mérése már drágább, az analóg nagyfrekvenciás jellemzők mérése az sokmilliós tétel. A kisugárzás mérése például úgy történik, hogy a hírszerzés egyik szolgáltatója megáll egy párszáz milliós mérőkocsival a ház előtt, és megmérik, hogy az adott kábelből mekkora jel jut ki, mennyit lehet fogni a háznál, a háztól x méterre, telekhatáron, stb.
Abban egyetérthetünk, hogy a nagyondrága mérés otthonra túlzás. de szerintem egy alapszintű nagyfrekvenciás mérés otthonra is illik, szerintem nem elég a párezer forintos dobozka. a digitális átvitelteszt is alap, legrosszabb esetben feldugod a notebookodat a végpontra és tolsz egy iperf-et. a tdr-es mérés otthonra sok, 5-10 fős vállalatnál nagyobb cégekben alap. a kisugárzási tesztet olyan helyeken kötelező, ahol államtitkokat, NATO bizalmas vagy NATO szigorúan bizalmas minősítésű adatokat kezelnek.
a nagyfrekvenciás méréssel meg lehet nézni, hogy a kábel helyesen lett-e telepítve, megvan-e a minimális hajlítási sugár, a kanyarok száma nem lépte át a maximumot, stb. stb.
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #10419 üzenetére
"Kösd össze még egy porttal az ONT-ot amit tegyél be a bridge-be az RB4011-en": vagyis publikáld a belső hálózatodat a világ felé.
Ekkora biztonsági hibát ne ajánlgassunk már.
(#10417) DileRGorE : nem, nem kell az ethernet interfésznek ip-t adni.
a 4011 mellé még egy menedzselhető switch??? minek? a 4011-ben van két menedzselhető switch. arra oda kell figyelni, hogy a drótot hova dugod, mert nagyon másképp működik, ha nem jó helyre rakod.
-
bambano
titán
válasz
ekkold #10394 üzenetére
ha pontosan követnéd, hogy mikor melyik nat szabályról van szó, te is tudnád, hogy tévedsz.
Az "említett nat szabály" megfogalmazásod pontatlan.
Ha arra gondolsz, amit a 10376-os hsz-ben írt, akkor működhet.
Ha megnézed, hogy én melyik nat szabályra céloztam (10378, kettővel későbbi hsz), akkor rájöhetsz magadtól is, hogy a véleményed módosításra szorul. -
bambano
titán
a 60 gigás mikrókat bridge-be szokták tenni, és akkor a két router antennák felé eső interfésze plusz a két mikró egy ütközési tartomány.
pingelni a routerek mikró felé eső interfészét lehet. a többi interfészéhez routing szabályok kellenek.
szerk: az
/ip neighbor print
megmondja, hogy alapszinten miket látnak egymásból. -
bambano
titán
válasz
leviske #10322 üzenetére
a válasz nagyon egyszerű: a poe mtu-ját NEM TUDOD megváltoztatni.
az összes gépen kisebbre kell venni az mtu-t, ami ezen a vonalon megy ki.
annak, hogy a bridge-n leveszed az mtu-t, nem sok értelme van.
egyébként clamp-mss-t szoktak használni, viszont az egyes titkosításokat tönkrevág. -
bambano
titán
a nyomtatóra egy szerver nyomtat, ami számít. a többi kliens gép boldoguljon, ahogy akar
a szerver debian, mostanában már csak postscript jön ki belőle, ezt kell a nyomtatónak megoldania. nincs driver. olyanok vagyunk, mint a wigwam. no windows, no gates, apache inside...
-
bambano
titán
hagy legyen egy kérdésem:
meg lehet-e oldani, hogy egy eszköznek attól függjön az ip címe, hogy melyik portba dugták be? mikrotik switch, debian szerver.ok: van két nyomtató, az egyik fontos, a másik nem annyira. ha a fontos nyomtató megadja magát, akkor lekapják, félrerakják, felteszik oda a nemfontos nyomtatót. de az ip címe jelenleg nem változik meg ettől, pedig fel kellene vegye a tartalék nyomtató a fontos nyomtató címét, hogy oda menjen a nyomtatás.
-
bambano
titán
válasz
#65178112 #9888 üzenetére
Először is két részre kell bontani a problémát:
- belső routing: a kliensek meg tudják találni a számukra előírt routert
- külső routingbelső routingot éppen lehetne ospf-fel csinálni, de erre a vrrp való, nem ospf.
vlan egyáltalán nem kell.
azt, hogy a két oldal egymás backupja legyen, meg lehet csinálni
load balancingot további eszközök nélkül lehetetlen megoldani. tehát azt, hogy egy kapcsolat a két bejáraton jöjjön be egyszerre, nem lehet megoldani ezzel a rendszerrel. ennek nagyon egyszerű oka van: az, hogy melyik csomag melyik bejövő kapcsolaton jön be, a túloldalon dől el. amire nincs ráhatásod.a külső routinghoz szerintem nem tudsz se ospf-et, se bgpt használni, mert annak az lenne a feltétele, hogy a szolgáltatói eszköz is beszéljen olyat. nem szoktak. illetve az is probléma, ha két különböző szolgáltatód van, azok egymás rendszereibe nem fognak beleszólni.
-
bambano
titán
velem szemben törvényi elvárás, hogy minél inkább transzparens hálózatot üzemeltessek, ezért a legtriválisabb dolgokat leszámítva (netbios, smtp) nem szűrök semmit és nem is figyelem a forgalmat. az ügyfél azt csinál a számára kiosztott sávszélességgel, amit akar mindaddig, amíg fel nem jelentik.
-
bambano
titán
válasz
norbinator #9692 üzenetére
pár gondolat:
- legutóbb, amikor néztem, a mikrotiknél az volt a szokás, hogy a gyári firmware +1 főverziót lehet rá telepíteni. tehát ha most veszel valamit, akkor minden rámegy a 8.0 előtt. szerintem annak az esélye, hogy ne kapj firmware update-t addig, amíg él a routered, eléggé közelít a nullához
- nem hiszem, hogy a cég csődbe menne...
- nekem még sose szállt el nand csak úgy magától. persze a beállításokhoz érteni kell, mert lehet, hogy én is be tudnám úgy állítani, hogy egy hét alatt kinyírja. nálam ha nand elszállt, annak gyakorlatilag mindig sztatikus feltöltődés volt az oka, igaz, olyankor jellemzően vitte magával az alaplap egyéb részeit is. nekem sok cuccom van időjárásnak kitett helyeken, ott azért előfordul, hogy becsap egy villám, és akkor repül vele pár hardver
- a mikrotiknek saját oprendszere van, saját korlátozott shellel.
- nekem itthon egy rb600a az ap, annak sincs semmi baja, pedig elég koros már.
- sms-es authot vagy nem lehet megcsinálni rajta, vagy akkora szenvedés, hogy én inkább elkerülném.
szerk: - a 10 gigás sfp-nek ne örülj, egy csomó sfp modult nem támogat, ami felmerül az emberben. pl. gpon onu-t meg rezes ethernetet sem támogat, gyakorlatilag csak optikát rakhatsz belea másik oldalról:
- én azért rohadtul nagyon erősen elgondolkodnék a választáskor, ha az egyik cuccon van esata port... merugye az ördög nem alszik, előbb-utóbb úgyis torrentezni meg fájlmegosztani akar mindenki...
- az openwrt-nek szabadabb a shellje. az egy komplett linux, azt raksz rá, amit akarsz. szerintem dyndns-t lehet csinálni a mikrotikkel is, max. nem úgy, ahogy te leírtad. -
bambano
titán
de ez egy switch. normális esetben egyáltalán nem raksz bele tűzfal szabályt, max. azt, ami a konfig portokat védi.
a teszt pedig azt az eredményt fogja hozni, hogy switchnek wire speed-en switch, routernek meg nagy nulla, mint ahogy ugyanezt az eredményt hozza az összes többi ilyen eszközön.
-
bambano
titán
[link] nyami
-
bambano
titán
válasz
Alteran-IT #9647 üzenetére
a jogszabály nem úgy működik, hogy ami tetszik, azt kiválogatod és megtartod. ezért köszönd meg, hogy kérdezni is megtanulhatsz itt. (hint: ha úgy érzed, nem a kérdésre kaptál választ, akkor rossz kérdést tettél fel.)
az pedig, hogy ki kap választ és ki nem, nagyon, kifejezetten NAGYON erősen függ attól, hogy méltóztatott-e az illető visszaolvasni legalább néhány hozzászólást, vagy sikerült olyan kérdést feltennie, ami már aznap is elhangzott kétszer.
én például mindenkinek szívesen segítek, aki veszi a fáradtságot, hogy rendesen megfogalmazza a kérdését és látszik rajta, hogy szeretné megoldani, de elakadt. ezzel szemben nem válaszolok senkinek, akin az látszik, hogy kiszolgáltatni szeretné saját magát, saját maga semmit nem hajlandó tenni azért, hogy megoldja a problémát.
-
bambano
titán
azt írta: "így mi teljesen más besorolásba esünk". kérdés, honnan tudta, hogy pl. én milyen besorolás alá esem?
hint:
- egyrészt az a bm rendelet az osztálybasorolásról ír, tehát tudni kellene, hogy az ott leírt 5 biztonsági osztályból melyikbe tartoznak (most abba ne menjünk bele, hogy embert, telephelyet, adatot mind be kellene sorolni...), amit nem írt le.
- másrészt a létfontosságú rendszerelemek besorolásáról szóló törvény az internet szolgáltatókra is kötelező, illetve az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján is bekerülhet egy isp az "ötvenes" hatálya alá. Az ötvenes a 2013. évi L. törvény, aminek a végrehajtási rendelete az a rendelet, amit idézett. következmény: egyáltalán nem biztos, hogy mi más besorolás alá esünk, mint ő.az összes isp, amelyik szolgáltat voip telefont, ugyanolyan hatály alá esik, mint ők. szóval sem nem különlegesek, sem nem ritkák. pocsék érzés lehet a pórnép közé tartozni...
-
bambano
titán
nem hit kérdése.
a weboldalak és a hozzájuk tartozó szerver (adatbázisos hasonlattal élve): többes-többes kapcsolat, vagy M : N kapcsolat.Tehát ha egy weboldal pontosan egy gépen van és az a gép pontosan azt az egy weboldalt szolgáltatja, akkor nyertél, lehet ip cím alapján logolni. Ha egy weboldal több szerveren van, de minden szerver csak egy weboldalt szolgáltat, akkor is lehet valóságalapja a logolásnak.
Szemben azzal, amikor egy webhosting szolgáltató felrak párszáz weboldalt egy szerverre, és azt https-sel érik el, akkor nem tudod eldönteni, hogy amikor a.b.c.d ip címhez kapcsolódik a kliens, melyik webdomaint kéri le.
Mivel a fentieket te, kliensoldali rendszergazda nem tudod eldönteni, így az ebből leszűrt információ munkajogi következmények levonására alkalmatlan, bizonyító erővel nem bír. Magyarul nulla értelme van bevezetni.
"Vitatkozni nem szeretnék": én sem. fentiekből az is látszik, hogy miért. abba pedig, hogy jogilag mit lehet és mit nem, én bele fogok menni akkor is, ha neked ez nem tetszik. sokkal jobban jársz, ha nem tetszik, de nem csuknak le.
De át is fogalmazhatom, mert rátok férnek az egyszerűsített példák: ha megállsz a Duna pláza ajtajában, de még az utcán, és látod, hogy a haverod bemegy, csak annyit fogsz tudni, hogy bement a plázába, azt nem, hogy a didiboltba ment, a moziba ment vagy a gyógyszertárba ment.
-
bambano
titán
tehát akkor fussunk neki mégegyszer és utoljára:
"Lényeg ha kérik megtudjam mondani hogy Micike Február 7-én 14:00-tól 16:00ig a p*rnhubot nézte munkavégzés helyett.": ezt NEM LEHET megcsinálni. sem mikrotikkel, sem pfsense-vel, sem semmivel.tehát ha a főnököd megkér rá, hogy ezt csináld meg, akkor udvariasan közlöd vele, hogy a lehetetlent megcsinálod, de a csodákra várni kell.
-
-
bambano
titán
nem teheted meg, hogy behívod a kollégát arra alapozva, hogy megfigyelted a hálózati forgalmat és szerinted fb-zik.
fogjuk már végre fel, hogy a dolgozó folyamatos megfigyelése tilos. pont. nincs de.
tehát nem rakhatsz fel kamerát, ami a dolgozót folyamatosan figyeli, nem kukkolhatod a hálózati forgalmat, stb. stb. például nem rakhatsz fel kamerát úgy, hogy látszódjon, ki mikor megy wc-re.
ha ilyet tettél, akkor egyrészt fejezd be, másrészt mélyen hallgass róla, még véletlenül se hozd fel bizonyítékként, mert ha munkaügyi per lesz belőle, akkor hivatalból elmeszelnek ilyen bizonyítékért.
-
bambano
titán
válasz
zsolt1224 #9556 üzenetére
az elektronikus hírközlésről szóló törvény (ha jól emlékszem fejből, 2003. évi C. törvény) szerint ha így használod a netet, hírközlési szolgáltatónak minősülsz, amivel kapcsolatban követelmények vannak. ha nem tartod be, megbüntetnek. minden forgalomról meg kell tudnod mondani, hogy ki kezdeményezte, vagyis minden, a hálózatra csatlakozó eszköz tulajdonosának személyes adatait be kell kérned, tárolnod kell, és naplóznod kell, hogy mit csinált.
-
bambano
titán
weboldalak használatát nem lehet logolni. amióta minden weboldalon a https-t erőltetik a http helyett, azóta ez nemigen működik.
ettől független kérdés, hogy weboldalak használatát nem tudod legálisan logolni. ismerni kellene rendesen a gdpr-t, az infotörvényt meg a naih állásfoglalásokat.
-
bambano
titán
súgjatok már légyszi, hogy egy 4011 és egy debian közé mi a legjobb vpn, amit a legegyszerűbb telepíteni és hardveres gyorsítás is van benne? nem kell túl nagy tempó.
openvpn?
kösz -
bambano
titán
még egy kérdés: ha van 4011-ed, és már szétszedted, benne van az 5g-s wifinek az aljzata, vagy azt is kihagyták a wifimentes verziókból?
azon agyalok, hogy jó lenne 4011 itthonra is, csak nagyon szélen van a lakásban a hely és a 4011-en nem levehető az antenna. de ha egy nem wifisbe raknék utólag wifi kártyát, fúrnék rá n-es aljzatot, akkor toldóval el lehetne vinni az antennajelet.
-
bambano
titán
a napokban fogok kézhez kapni egy überfontos helyre szánt 4011-et. szerintetek melyik routeros verziót töltsem bele?
-
bambano
titán
az isp elég szigorúan kezeli a cucc tulajdonjogát. ha az övé, te nem nyúlhatsz hozzá. ha a tied, ő biztosan nem nyúl hozzá.
nekem az az alapvető hozzáállásom, hogy minél kevesebbet szeretnék átvenni az előfizető nyűgjeiből. a szolgáltatás-átadási pont a modem ethernet portja, attól kezdve minden az ügyfélé.
szóval azt, hogy az isp piszkálta a routeredet, kizárhatod.esetleg jótét lélek felnyomta
volt ilyenről hír, hogy fickó sorozatban törte a mikrotikeket és megpatchelte.
-
bambano
titán
válasz
Alteran-IT #9272 üzenetére
idézem az eredeti szöveget plusz karakterekkel, hogy a határolás látható legyen:
"ugyanis nem szeretem ezeket a PoE megoldásokat, mert se távolságban (mondjuk pár méterig gond nélkül lehet alkalmazni), se biztonságban nem annyira megbízhatóak, ezért ahol csak lehetséges és tudom is"
idézem a második szöveget:
"Azt írtam, hogy nem annyira megbízható, mint a hagyományos betáplálás, nem pedig azt,"tehát első körben azt írtad, hogy nem annyira megbízható, vessző, és tagmondat vége, második körben pedig összehasonlítást írtál, hogy nem annyira megbízható, mint a hagyományos betáp. ez a két mondat nagyon nem ugyanaz.
az első mondat egy túlzó általánosítás, amiben kijelented, hogy a poe nem megbízható. ez tévedés, ezért kezdtem el szőrözni a szavakkal.
-
bambano
titán
válasz
Alteran-IT #9269 üzenetére
azért jó ez a fórum, mert vissza lehet lapozni és megnézni, hogy mit írtál.
de ha már precízkedsz, minek neked jack dugó?
-
bambano
titán
válasz
Alteran-IT #9267 üzenetére
A mikrotikben nem lett kevesebb a funkció. Csak továbbra is routerként tekintenek rá, nem házi mindenesként.
Kösz, hogy szóltál, hogy a poe nem megbízható, le fogom cserélni az évek óta hibátlanul működő soktíz méteres poe cuccaimat valami másra (nem)...
-
bambano
titán
válasz
vargalex #9198 üzenetére
"Vagy az alkalmazás ilyenkor kihasználja, hogy a routerek általában a kifelé kezdeményezett kapcsolaton befelé is engedik a forgalmat és ezáltal a két végpont a felhőt kihagyva közvetlenül beszélgetne?": jézus...
hogy menne befelé bármiféle forgalom olyan ip címről, ami nincs benne a connection tracking táblában???
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #9032 üzenetére
nem szeretném ebben a topicban témává tenni, hogy melyik jogszabály életszerű/végrehajtható és melyik nem.
csak említés szintjén: próbálj meg írni egy számlázó programot. elő fognak jönni benned olyan kérdések, amire a nav sem tudja a választ.
de szerintem hagyjuk, mert ez nem mikrotik probléma.szerk: pl. amelyik szállodában én csináltam wifit, ott a használati jogosultság össze van kötve a szobával, a szobához pedig azonosítás kell a turisztikai törvény szerint, így a rendszer zártnak tekinthető.
-
bambano
titán
a mac nem elég semmire, mert a kinyomozásakor kiléphetsz az uniós keretek közül, és akkor kenheted a hajadra.
szépen személyi igazolvánnyal igazolod magad, kapsz személyre szabott jelszót és akkor netezhetsz.szerk: ne keverjük össze a free wifit az anonim wifivel. a free wifi az, amire bárki csatlakozhat és nem kell érte fizetni, ez legális. az anonim wifi az, ahol nem azonosítod magad, és igen, ezek üzemeltetői bűnözők. a potenciális szó kimarad, mert nem feltételesen bűnözők, hanem megvalósítják a törvényszegést.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #9017 üzenetére
miért ne tudnám az értelmét?
arról szól a történet, hogy ha megjelenik egy csaló hirdetés vagy anyázás, és valaki feljelentést tesz miatta, akkor a rendőrség be fogja kérni a szolgáltatótól az ip címhez tartozó szerződéses adatokat, és akkor az illető étterem/netkávézó stb. tulaja vagy produkálni tudja, hogy ki követte el konkrétan azt a disznóságot, vagy leverik rajta.azzal, hogy átengedi az internetjét (most tekintsünk el attól, hogy otthoni internetet átengedni szerződésszegés, csak azért nem a rendőrség rúg seggbe, hanem az isp), távközlési szolgáltatóvá válik, vagyis érvényes rá az elektronikus hírközlésről szóló törvény szolgáltatói része is. tehát meg kell csinálnia mindent, amit az isp-k megcsinálnak, mivel ő is isp lett.
*MINDEN* isp naplózza valamilyen módon, hogy melyik kapcsolat honnan ment ki. ahol publikus ip címet adnak, ott ez egyszerűbb, mert ip cím alapján azonosítják az elkövetőt, ahol natolt ip címet adnak, ott tárolják a nat táblát, és abból visszakereshető a kapcsolatot kezdeményező eszköz minden adata. ehhez kell tudni embert rendelni, azt meg csak úgy lehet, ha nincs névtelen internet hozzáférés, hanem regisztrálni kell az eszközt. ezt gyakorlatilag senki nem csinálja meg, aki nem tudja, hogy valójában ő is isp, így ezek a helyek törvényszegően üzemelnek. ez mindaddig működik, amíg el nem jön az első számonkérés a hatóságtól. utána meg brühühü.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #8993 üzenetére
a vonatkozó jogszabályokat beltérben is meg lehet szegni.
valamiért nem akarják az illetékesek tudni, hogy az éttermi ingyenwifi az jogsértő. ugyanígy ha ő pl. egy rendezvények tartására szolgáló termet akarna beszórni publikus wifivel, az is könnyen belecsúszhat a jogsértésbe. -
bambano
titán
válasz
lordjancso #8934 üzenetére
nem biztos, hogy a 4011 által igényelt teljesítményt át tudod vinni poe-n. ha nincs konnektor, akkor hosszabbító.
-
bambano
titán
válasz
szabi_zoli82 #8832 üzenetére
esetleg lehet, hogy nem párban raktad be a modulokat? ezeket a modulokat kizárólag párban lehet használni, tehát nem rakhatod be akármelyiket akármelyikkel.
amit még kipróbálnék, hogy picit kihúznám az optikát a modulból, mert ha 20 kilométerrel méretezett lézerrel meglövöd a túloldalt 5 méter optikán, akkor azt túlvezérelheted. kicsit kihúzod, hogy nagyobb legyen a csatlakozási veszteség, hátha ez javít. vagy ha van eldobható kábeled, akkor tegyél bele egy olyat, és előtte simogasd meg koszos kézzel az üveget.
tudom, barbár módszer
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #8707 üzenetére
és a válasz is.
a cdpr minden számára elérhető interfészen broadcastol pár információt az eszközről, ezért a bridge interfészen is, meg a bridge port interfészen is broadcastolt, és belerakta az adatcsomagba, hogy az adott eszköz egyébként x címen érhető el. az a táblázat nem arról szól, hogy y mac címhez x ip cím érhető el. -
-
bambano
titán
válasz
#42556672 #8702 üzenetére
az, hogy a routeros-ben a proci látja a hozzá bejuttatott hálózati kártyát + a rájuk húzott bridge interfészt is, teljesen normális. az is, hogy a cdpr szerver mindegyiken pofázik.
linux alatt egy csatolónak több mac címe is lehet, akár csomagonként változhat a mac cím és minden címhez több ip cím is tartozhat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Argos: Szeretem az ecetfát
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Építő/felújító topik
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Renault, Dacia topik
- Metal topik
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nintendo Switch 2
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged