- Prohardver app (nem hivatalos)
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Légies iPhone halvány színei
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A HMD visszalép az USA piacáról
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Tasunkó
őstag
"Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk."
Gratulálok az emberek lenézéséhezEzt most félreértetted, pedig egyszerű mondat, ami pont az ellenkezőjéről szól. Ha visszaolvasol, folyamatosan nem érted a következtetéseimet, de lehülyézel. Végülis, valahol ez a szép ebben a világban.
-
Nem, nem ezért kihívás, de azért bizonyos agy kell hozzá (amúgy tényleg idióták csinálták, de azért működik
).
" de körülbelül értened kellene a szindrómát, aminek a lényege, hogy nem tudják ki vagy kik azok a csoportban akin múlnak a dolgok."
Szerintem kb. 15+ év meló után pontosan tudom, miről beszélsz"Akárki jön szembe az utcán, nyomogatja az okostelóját, de te el tudod képzelni, hogy annyira hülye, hogy nem érti a nyomorult csomagológépet. "
Userekkel dolgozom. Nem elképzelni tudom, hanem pontosan tudom, hogy 99%, hogy olyan hülye. Azt is, hogy ez baj.
(De az eddigiek alapján a leghülyébb te vagy)
"Így aztán azt sem érted, hogy a német miért beszéljen ahhoz, aki nem tudja megoldani a feladatot. "
Mondjuk azt, hogy meg tudja oldani?"Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk."
Gratulálok az emberek lenézéséhez -
Tasunkó
őstag
Kihívás, mert hibbantak programozták le azt a csomagolószoftvert. Úgy van, mint minden cégnél, aki ért hozzá azt átverik, otthagyja, és megy máshová programozni, ahol majd megint átverik. Meglepne ha az informatikában másképp lenne. A hülyék meg maradnak stabilan, és akkor csinálnak olyan dolgokat, hogy az agyad eldobod, ha tényleg elkezdesz belelátni, hogy mit művelnek.
A múltkor volt egy műsorban a home office kapcsán, hogy akkor derült ki, hogy a legtöbb ilyen informatikai cégben, fogalmuk sem volt arról, hogy ki felelős azért hogy eredményesek. Tehát akire tippeltek, meg mondjuk megnyomták a fizetésénél a ceruzát, arról például bebizonyosodott, hogyha bent van, sincs értelme, mert ugyanúgy nem sikerül időre semmi, mert aki otthon van azok közt valaki kevesebbet dolgozott, de azok közt meg nem volt olyan, akit magasabb státuszúnak nyilvánítottak, vagy értékeltek, tehát elméletileg nem kellett volna számítania a munkájának. Most emlékezetből mondom, ezért lehet nem pontosan ez a szitu, de körülbelül értened kellene a szindrómát, aminek a lényege, hogy nem tudják ki vagy kik azok a csoportban akin múlnak a dolgok.
Bár, lehet túl sokat látok beléd. Eleve a csomagolóállomásos sztorinál az azért működik úgy, illetve van szélsőségesen leegyszerűsítve, hogy gyorsabban lehessen csomagolni, és 0 betanítási idővel. Akárki jön szembe az utcán, nyomogatja az okostelóját, de te el tudod képzelni, hogy annyira hülye, hogy nem érti a nyomorult csomagológépet. Ilyen következtetésekkel aztán persze, hogy nem érted hol kell a megoldás irányába fordulni.
Így aztán azt sem érted, hogy a német miért beszéljen ahhoz, aki nem tudja megoldani a feladatot. Vagy miért hallgassa meg? Mit tudnak neki mondani, amit hálózati eléréssel nem lát, vagy az eredményekből? Általában azzal beszélnek akivel muszáj, mert mégiscsak ő itt a megbízott helytartó, rendeli a piát, meg a hostessekkel.
Értő olvasás az a Monte Christo grófjához kell. Értelmesebbnek kéne lenni? Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk. Majd beprogramozzák rendesen azt a csomagolórobotot az osztrákok, meg küldenek betanító ütemtervet lefordítva. -
"Például a gyakorlatban, kivel fognak mondjuk a németek beszélni?"
Egyre kevésbé van értelme annak, amit írsz" És ha már beszélni tudsz, csupa gyökér mindenhol, mégis kinek fogod tolni? "
Pont ezért kéne az átlagnak értelmesebbnek lennie, mint jelenleg. Mi épül abból, ha félhülyékből áll a társadalom?
BTW a valóság, hogy egy mezei fémipari gyárban már a csomagolóállomáson is terminál írja ki, mit csinálj, mennyit hova kell tenni, nyomogatniuk is kell, stb. 8 általánossal már jelenleg is kihívás, és ez egy egyszerúbb hely. Mire lesz alkalmas az a munkaerő, amit te vázoltál?"Elsősorban olvasni kell, ott meg 3 szóból meg a környezetből érteni lehet mit akarnak, nyelvtan megint nem kell."
Nyilván az értő olvasáshoz sem
@dabadab : Bot?
-
-
dabadab
titán
Tök érdekes világban élhetsz, ahol a népesség gyakorlatilag kizárólag néma, rabszolga segédmunkásokból áll, akik végtelen szalagok mellett dolgoznak.
Nem kérhetsz fish and chipset Angliában, mert nincs olyan hogy hal.
Egyébként van BÁRMI, amihez értesz vagy csak ilyen nyilvánvaló blődségeket szedtél össze az internetről?
-
Tasunkó
őstag
A nyelvtanítás ami felszínes. Például a gyakorlatban, kivel fognak mondjuk a németek beszélni? Az iskolában az osztályból lesz 1 akivel fognak. Annak meg úgyis fizetnek magántanárt is, meg le lesz vajazva minden, igazából nyelvet sem kéne tudnia, csak a látszat nem árt a Csekonics bárókának. 20 gyerekből 19 az mexikóiak, oroszok, lengyelek, stb. közé kerül. Egy melóban nagyonnem kíváncsi senki arra amit mondasz, vagy megcsinálod, vagy repülsz, nincs olyan opció hogy beszélsz. Mondjuk az nálunk sincs, tehát már ebből lehetne következtetni, de minek ugye? Érteni kell amit mondanak, azok egyszerű dolgok. És ha már beszélni tudsz, csupa gyökér mindenhol, mégis kinek fogod tolni? Ha nem tőmondatban szólnak az emberhez, akkor vagy azt jelenti összekevertek valakivel, vagy azt hogy kirúgnak. Ha túl sokat beszélsz az baj, mert akkor vagy mindent elbaszol, vagy lógsz, akkor megintcsak fornextciklus a kirúgásra. Nézd meg Ricky Gervais nyelviskoláját. Nem kérhetsz fish and chipset Angliában, mert nincs olyan hogy hal. Van laposhal, sügér stb, de ha odamész hogy hal kell, japán turistának néznek és odadnak valami szart, ami már egy hete ott dekkol.
De egyébként ami nálunk kell, az kimerül az írott szöveg elolvasásában, illetve esetleg visszaírsz valamit, amit vagy egy másik hasonló tudásúnak írsz, vagy egy olyannak akinek anyanyelve, az meg úgyis toleráns lesz, mint az indiaiakkal. Megérti az a fő, és a lényeg hogy jó hírek legyenek. Tehát jó híreket kell tanulni, kész van főnök, megy főnök, oké minden. Nem azért kellünk az EU-ba, hogy azt írjuk ez egy nagy lófasz gyerekek, hanem hogy gut,gut.
Elsősorban olvasni kell, ott meg 3 szóból meg a környezetből érteni lehet mit akarnak, nyelvtan megint nem kell. Ezeket nem mondják el nyelvórán, mert már azzal vannak elfoglalva, hogy az esernyőnél, tanítják a nyelvtant, miközben nincs is esernyőm, tehát már azokat a szavakat sem fogom használni, amiket fontosnak gondolnak, és összedől az egész nagy értelmes kártyavár. Itt kezdődik, hogy mit kéne megtanítani, és erre épül minden ami hasznos. És ha már olvas meg ért valaki, akkor elkezdheti a nyelvtant ha annyira ráfüggött, az otthoni szokások miatt ugye meg a Mikszáth/Jókai tandemen pallérozott hazafi. Na meg a kiejtésnek sincs semmi értelme, ami ugye fonetikusan le van írva, mert azt helyben kell megtanulni hogy ejtik ki a helyi bugrisok, a lengyelek úgyis éppolyan szerencsétlenül beszélnek mint mi, tehát velük nem kell az oxfordi akcentuson izgulni. Kábé vázoltam néhány szempontot, ha már a felszínességet szóba hoztad. -
"hogy úgy tanulnak meg kint például angolul, hogy elcserélik egy szamárért a piacon az itteni angoltanárt, "
Tehát ha van pár kókler, akkor a nyelvtanulás hülyeség?Fura logika.
"Nem tudom még mekkora valóságnak kell szembejönnie. "
Mármint neked. A valóság az, hogy a nyelvtan tanítása nem véletlen sehol."Nem kell érteni hozzá a nyelvtant, én sem emlékszem a határozószó mit jelent, mégis írok, és érted."
Amíg bele nem futsz egy olyanba, amikor szükség lenne rá."Nem kell érteni hozzá a nyelvtant, én sem emlékszem a határozószó mit jelent, mégis írok, és érted."
Mert tanultad. Ha tudsz idegen nyelven, ahhoz tanultál nyelvtant is, amúgy. Legalábbis az alapjait érted.". Azért kell a nyelvtan, mert egy tanítható tudomány. Nincs más titka. Fenntartja a tanár hivatalát a tananyag."
Valahogy sejtettem, hogy te mindenből csak a felszínt látod. Elég szomorú.
Nem, nem ennyiről van szó. Ami ennyire üres, az nem szokott hosszú távon fennmaradni." Egy ismerősöm például évekig fizetett magán nyelvtantanárt, de végül az amnesztiával jutott diplomához. Ez egy tömegjelenség, biztos mindenki tudna ilyet mondani. "
Igen, tömegjelenség a lustaság. Nyilván van, akinek nagyon nehezen megy, de én sokkal több embert ismerek, akik sz@rtak az egészre inkább. Gondolom neked is az csípődött be, hogy nyelvtanon fingattak(Én sem voltam jó belőle, de nem mondom, hogy hülyeség, ahogyan pl. matematikára sem.)
-
Tasunkó
őstag
Kismillió példa van rá, hogy úgy tanulnak meg kint például angolul, hogy elcserélik egy szamárért a piacon az itteni angoltanárt, anélkül hogy bármi fogalmuk lenne a nyelvtan létezéséről. Nem tudom még mekkora valóságnak kell szembejönnie. Nem kell érteni hozzá a nyelvtant, én sem emlékszem a határozószó mit jelent, mégis írok, és érted. Jó mondjuk itt ez nem idegen nyelv, de egy másik nyelven még ennyit sem tudok a nyelvtanról. Vagy pl. angolul úgy leveleztem a kínaival, hogy egyikünkről sem lehetne mondani, hogy tudott, nyelvtant meg, ne röhögtess. Azért kell a nyelvtan, mert egy tanítható tudomány. Nincs más titka. Fenntartja a tanár hivatalát a tananyag. Ha úgy tanítanák, hogy megtanuljanak, akkor rájuk jóval mérsékeltebben lenne szükség. Egy ismerősöm például évekig fizetett magán nyelvtantanárt, de végül az amnesztiával jutott diplomához. Ez egy tömegjelenség, biztos mindenki tudna ilyet mondani. Kinek volt belőle haszna? A tanároknak, ennyi a történet. Lingvista maffia. És akkor jönnek ekkora baromsággal, hogy finnek vagyunk.
-
Azt kérdőjelezted meg, hogy a helyesírásnak van-e értelme, meg a nyelvtannak.
Bebizonyítottuk, hogy van. A nyelvtanuláshoz pl. kifejezetten kell, de az csak egy bizonyítási út volt amúgy.". Például, hogy a gyerekek sem tanulnak nyelvtant, "
Mire tudna tanulni, már felszedte a nyelvet. De ez nem jelenti, hogy ne lenne fontos tudnia, hogy a saját nyelve hogy működik, meg hát egy rakás fogalom alapja is az, ami a nyelvtan, ezért tanítják az iskolában. Meg idegen nyelvekhez is. Ha nincsenek ilyen fogalmaid, hogy részes eset, tárgyeset, akkor soha nem fogod megérteni, hogy miért ihr néha a sie, és hogy az ihr néha miért ők, miért ő(Nyilván ez egy rendkívül logikátlan rendhagyás, de anélkül, hogy az esetek fogalmát meghatározod, soha nem fogod tudni elmagyarázni senkinek, hogy a női "ő" és az amúgy "ők" miért ugyanaz a szó
)
" ahová utólag erőszakolták rá a formát, ahogy a nyelvtant a nyelvre. "
Ez meg konkrét hülyeségA nyelvtan a létező nyelv formális leírása, ld fent
"aminek a fényében a debil iskolarendszerünk nevetségessé válik,"
Az már megvolt, de valamilyen formájú nyelvtanoktatás mindenhol van (max. nem külön tárgyként)
-
Tasunkó
őstag
Nem magyaráztál el semmit. Egyébként ezek köztudottak amiket beszélsz, semmi új információval nem szolgáltál. Azt kérdőjeleztem meg, hogy kell a nyelvtan a nyelvtanuláshoz. Szerintem egy erőltetett, mellékes információ. Egyébként tanulmányok is rendre felbukkannak erről. Például, hogy a gyerekek sem tanulnak nyelvtant, tehát mégcsak különösebben szokatlant sem mondtam, amiről ne látnál az átlagmédiában, szakemberektől tanulmányokat. Tetőtől építik a házat, miközben még a tető sem szabályos, tehát nem oda fog kerülni a gerenda, ahová utólag erőszakolták rá a formát, ahogy a nyelvtant a nyelvre. De ez nem arról szól, hogy így tanulj. Arról hogy ez igaz. Mindenki úgy tanul, amilyen lehetőség elérhető. Meg lehet tanulni ugyanazt 199szeres befektetéssel, ugyanakkor a zéró tanulás nem elég hozzá.
Valószínű egyébként, hogy ugrásszerűen fog a változás eljönni. Mi belülről sosem csináltunk semmit, tehát nyugaton kijön egy olyan módszer, például a technikai fejlődés következtében, aminek a fényében a debil iskolarendszerünk nevetségessé válik, akkor 1az1- ben átveszik, és onnantól azt fogják szajkózni hogy azajó, azajó. -
"Szerintem meg, amúgy nem, és sosem válik rutinná."
Nyilván nem, hát elég sok ember tanult meg idegen nyelvet, nyilván nem tanultak hozzá semmit, hogy amúgy hogyan kell összerakni mondatokat
Tehát egy idegen nyelv tanulása közben elég sokszor elgondolkodsz rajta, hogy melyik aak a helyes, amíg nem rögzül. Ez maga a tanulás. Komolyan..."És megkérdőjelezek mindent, ami nem működik,"
Tök jó, csak ha elmagyarázzák neked, hogy hogy működik, meg amúgy egy komplett tudományterület épül rá, amiről bizonyított, hogy van értelme, akkor legalábbis ne erőltesd a baromságot -
Tasunkó
őstag
"Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat."
Erre válaszoltad azt, hogy...
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik
Szerintem meg, amúgy nem, és sosem válik rutinná. Azokat a szavakat használod, amelyeket eleget láttál, halottál az adott közegben, abban a formában szerepelni ahhoz, hogy élesben eszedbe jussanak.
És megkérdőjelezek mindent, ami nem működik, mivel annak is van oka, hogy valami működik.Hieronymus Továbbra sem értem, miért merült fel benned, hogy nem magyar az anyanyelvem. Nem láttam még, hogy hozzászólásban megkérdőjelezted volna bárkinél. Ha szíriai menekült vagyok, akkor ez azt is jelentheti hogy másodrendű állampolgárként kezelsz. Csak hogy értsd, ez helytelen, nem elfogadott, nem kulturált viselkedés, és a törvény sem enged ilyet. Nem szokásom fenyegetőzni, ezt se vedd annak, de nem árt ha tisztában vagy vele hogy már túlmész minden határon, ami később neked lesz kellemetlen. Ráadásul a személyes támadásaidat próbálod, tényeknek feltüntetett összevissza hablatyolás mögé rejteni, amiknek a közös nevezője, hogy baromságok, de legalább a tárgyhoz sincs semmi közük.
-
"a nyelvtan már csak távoli idők emléke"
Nem kell a nyelvtanon gondolkodni beszéd közben. Az emberek többsége, legalább is az anyanyelvén, nyelvtanhelyesen gondolkodik. Élőbeszédben ritkán van mondatszerkesztési hiba. Inkább a tartalom árnyalódik a mondat végére. Illetve divatos töltelékszavak keverednek be a mondatokba.
A külföldön élők esetében, a gyerekeknek nem mindig van anyanyelve.
A szülők magyarul beszélnek otthon. A napi élet viszont az adott ország nyelvén folyik. Iskola, bevásárlás.... Ez esetben a magyar nyelv elsajátítása nem lesz hatékony. De legalább az ország nyelvének elsajátítása is nehezebb lesz. Hiányzik ez első néhány életévben az adott ország nyelvének használata.A kérdés továbbra sem az, hogy kém vagy, vagy sem. Csak terelsz. Nekem amúgy is tök mindegy.
A kérdés továbbra is, hogy magyar az anyanyelved vagy nem.
Egyszerű kérdés, amire egyszerű választ lehetne adni. Mégsem boldogulsz a válasszal.
Igen vagy nem? -
"Arra nincs idő beszéd közben, "
Igen, ezért van, hogy a nyelvtanulás nagy része gyakorlás."Általában érzésre megy, ahogy sikerül, később a nagy gyakorlattal rögzül a helyes használat. "
OK, akkor én mit mondtam eddig?"amikor is a nyelvtan már csak távoli idők emléke, nemhogy beszéd közben vissza tudd idézni."
Értelmes ember szokott emlékezni arra, amit tanult. Nekem is csúnyán szoktak nézni, amikor mondom valamire, hogy azért valami fogalmad lehetne, mert pl. középiskolai tananyag az illető cucc(Vagy pl. user, akinek az 1 hete tartott bevezető oktatáson elmondtuk, mivel kihez lehet fordulni
)
Látom, hogy nagyon bajod van valamivel, de nem érdemes élből mindent megkérdőjelezni, amiről azt hiszed, hogy nem jól van úgy, vagy neked nem tetszik.
-
Tasunkó
őstag
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik.
Arra nincs idő beszéd közben, csak ha te vagy a borneói szultán, aki bármeddig ööözhet. Általában érzésre megy, ahogy sikerül, később a nagy gyakorlattal rögzül a helyes használat. Ahol nincs nagy gyakorlat, ott soha, illetve a gyakorlat elmaradása újfent visszaesést okoz, amikor is a nyelvtan már csak távoli idők emléke, nemhogy beszéd közben vissza tudd idézni.
Ismerem ezeket a lózungokat. Azt sem tudják az egészről, amit egy átlagember, akkor azok meg sem próbáltak másra gondolni, mint a lustaságra, így persze hogy az jutott eszükbe.Hieronymus És arra nem gondolsz, hogy ha orosz kém lennék, letagadnám, vagy ellenkezőleg, elmondanám mert arra számítanék, hogy úgysem hiszed el.
-
"Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat."
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik. A 2. nyelv tanulása nem olyan, mint az anyanyelvedé, ha esetleg valami új ebből.
Illetve akkor sincs tragédia, amikor nem találod el, mert külföldiként nem akkora gáz, ha töröd a nyelvet. Anyanyelvűként viszont na.A dimplomaamnesztia meg a lustaságról szólt, meg hogy a járvány alatt nem működtek a nyelvvizsgaközpontok.
Te vered át saját magad. Felőlem úgy vagy hülye, ahogy akarsz - lehetőséged mindig van tanulni
-
"Lendüljünk át azon a részen, ahol próbálod leleplezni hogy orosz kém vagyok"
Mikor írtam azt, hogy te orosz kém vagy? Soha! Eddig eszembe sem jutott.
Most, hogy szóba hoztad, már hajlok arra, orosz fizetett alkalmazott vagy. Nem kém. Propagandista.Most már tényleg érdekes, hogy egy egyszerű kérdésre képtelen vagy válaszolni.
Magyar az anyanyelved vagy sem?A németeknél jobban tanítanak nyelvet. Általában német anyanyelvű nyelvtanárok tanítanak.
Jó eséllyel nem beszélik a tanulók anyanyelvét.Magyarországon a nyelvtanárok jó része csak tanulta azt a nyelvet, amit tanítania kell. De nincs élettapasztalata. A másik oldalról nézve. A tanulóknak is nagyobb a tanulási motivációja Németországban, mint Magyarországon.
Van egy harmadik szempont is. A nyelvtanítás egyben ismeretterjesztés is. Hasznos információkat tartalmaz.
Egy fejezet a németországi sörök típusairól szól. Nem csak azt tanítják hogyan rendelj egy étteremben. Azt is tudod, hogy az itallapon lévő söröknek mik a tulajdonságai. Legalább jelzés szinten.Ezzel szemben Magyarországon a nyelvtanításnak nincs ilyen másodlagos haszna. Én négy évig tanultam oroszt. A negyedik év végére nem jutottam el odáig, hogy egy pohár vizet tudjak kérni oroszul.
Egy időben voltak orosz munkatársi kapcsolataim. Értékelték azt a néhány szót, ami megmaradt az emlékeimben. Bár egy pohár vizet, ma sem tudnék kérni oroszul. -
Tasunkó
őstag
Tény, hogy fingom nincs a német nyelvről. De lássuk mit mond erre a net.
"Az esetek német elnevezéseit mindenképpen tanuld meg (Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv), hiszen még gyakran fogunk velük találkozni, például a főnevek ragozásánál is."
Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat. Mit nem értesz azon hogy eredménytelenül? Pár éve osztották ki a diplomaamnesztiát, mert tízezrével voltak akik nettó 18 évig iskolapadban ültek, anélkül hogy egy idegen nyelvet elsajátítottak volna.
Ezek után bízni a nyelvoktatásban csak egy olyan világban lehetséges, amiben az iskola, ahol ha tanulsz valami feleslegeset, az nem lesz felesleges, és ahol az egyenhüvelykujj feltalálói a hasukra ütve találják ki a szabványokat, vállvetve harcol a cégek ellen , és olyan tudást ad az embereknek, amiben te nem veszed észre hogy ki dolgozik gyártósoron és ki a felsővezető. Téged átvertek.Hieronymus Lendüljünk át azon a részen, ahol próbálod leleplezni hogy orosz kém vagyok. Tehát az iskolázott emberek, azért kellenek a cégeknek mert azokkal jó tapasztalatok vannak. Maradjunk annyiban, hogy a cég szempontjából hasznos az egy tág fogalom, és nem biztos hogy minden résztvevő számára egyaránt hasznos. Németországban is ilyen szarul tanítanak nyelvet, szóval ez egy világszövetség, vagy ott ez nem menne át?
-
"A cégeket a haszon érdekli, nem a helyesírás."
Tanulatlan ember kevés hasznot hajt. Inkább veszélyes, mint hasznos. Az alkoholista segédmunkások kora már leáldozott.
"Hiába tanulja a nyelvtant, ha nem ért, nem beszél, akkor semmi értelme hogy helyesen nem tud, vagy helytelenül nem tud. "
Te nem érted.
Az, hogy a magyar nyelvtanítás kevéssé eredményes, az nem a nyelv szabályainak hibája.
A szavakat és a nyelvtant egyszerre tanítják. Az lenne a cél, hogy nyelvtan helyesen kezdjék meg a szavak és mondatok használatát.
Németországban a német nyelvet tanítják a külföldieknek. A tanár német anyanyelvű a tanulók több országból származnak. Nincs közös nyelv. A német lesz a közös nyelv. A nyelvtani szabályokkal együtt."Neked magyar az anyanyelved?
Nekem így tetszik. Hozzászólás, így szoktam. Ha a hipokuszkusz ellenszerét írnám le, akkor is beszólogatnál?"Egy egyszerű kérdés, amire igennel vagy nemmel lehet válaszolni.
A kérdés nem beszólás.
Ha tekintélyed lenne, megkérdezném. Természetesen. A fogalmazás és helyesírás nem tekintély kérdése. Inkább szükséglet a tekintély eléréséhez.
Szóval igen vagy nem?"Elképzeltem egy indiai vallást, amit 8 évig gyakorolnának."
A te tévedésed az, hogy kevered az alapoktatás tartalmát, az alap képességek készségszintű elsajátításának idejével.
Az alapképességek.
Matematika. Összeadás, kivonás, osztás szorzás.(kétjegyű számok esetében fejben számolva)
Kommunikáció. Olvasás és szöveg értelmezés. fogalmazási és írási képesség A nyelvtani és helyesírási szabályok szerint.(Beszédben is, nem csak írásban.)Ezek az alap képességek a továbbiak megtanulásához. Ha ez nincs meg. nem viszed sokra az életben. Meg nem értett zseniként fogod leélni az életedet.
-
"Attól még elpocsékolt lesz az a 8 év."
Ha tanulsz valamit, az soha nem felesleges. Ezt nem értik sokan."A cégeket a haszon érdekli, nem a helyesírás."
Ez ellen küzd az iskola, ember."és nagyon eredménytelenül."
Ja OK
"Amúgy a hüvelykujjak különböző méretűek. "
IgenEzért lett szabványosítva
"A nyelvtan teli van rendhagyó dolgokkal."
A műszaki élet is" És a németben is asszem vannak esetek, "
Értem én, hogy fogalmad sincs -
Tasunkó
őstag
Attól még elpocsékolt lesz az a 8 év. Szedhetnének virágot, vagy fára másznának nemtom. Elképzeltem egy indiai vallást, amit 8 évig gyakorolnának. Nem gondolom hogy a gyártósor embernek való, de a társadalom így döntött, és ennek vannak és lesznek következményei. A cégeket a haszon érdekli, nem a helyesírás. A soron jó nagy hasznot csinálnak, szóval fent nincsenek veszélyben, bárhogy beszélnek.
A gyakorlat engem igazol, tehát úgy tanítanak nyelveket, és nagyon eredménytelenül. Miközben ha nem ismered a szavakat, nem érted mi van leírva.
Amúgy a hüvelykujjak különböző méretűek. Találtak egy méretet, ami jól megfogható, megmunkálható mondjuk fatiplinek elég vastag és erős, hogy nem törik el. Vagy gyakori faágak voltak abban a méretben, ami már elég kifejlett volt a használathoz. A technika nem nyelvtan, mindig áll mögötte valami értelmes, amire kötődik a többi. A nyelvtan teli van rendhagyó dolgokkal. És a németben is asszem vannak esetek, és beszéd közben képtelenség aszerint ragozni, az gyakorlattal rögzül, akkor meg már mindegy, hogy van rá magyarázat. -
Tasunkó
őstag
válasz
Hieronymus #152 üzenetére
Hiába tanulja a nyelvtant, ha nem ért, nem beszél, akkor semmi értelme hogy helyesen nem tud, vagy helytelenül nem tud.
Neked magyar az anyanyelved?
Nekem így tetszik. Hozzászólás, így szoktam. Ha a hipokuszkusz ellenszerét írnám le, akkor is beszólogatnál? -
De, pedig azért.
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCvelyk_(m%C3%A9rt%C3%A9kegys%C3%A9g)
"Ha az ember ezekbe beleás, mindig van mögötte valami logikus,"
Igen, ld. fent.
A folyóban pedig az a logikus, hogy a ly meg a j nem ugyanaz a hang.
Ha kicsit is képben lennél nyelvtanból, (ahogyan én sem nagyon) akkor tudnád, hogy annak is vannak hangtani alapjai, és nem hasraütve alakult ki egy csomó minden."A nyelvtant tanítani egy idegen nyelvből például totális baromság" természetesen, nehogy tudd, hogyan épül fel az a nyelv. (Én németül tanulok most, abban is van logika a temérdek rendhagyás mellett.)
Én is azért tudok helyesen írni, mert sokat olvastam, de attól még tudom, hogy a nyelvtan maga nem hülyeség.
" Gyártósorra, eleve elpocsékolt idő volt a 8 általános is. "
Gratulálok. Az értelmes az lenne, hogy ha valaki valami "alacsonyabb rendűnek gondolt" munkát végez, az se legyen valami fogalmatlan gyökér, mert különben a társadalom egésze nem megy semmire. Meg az egyén sem, mert megvezetik, átverik minden szinten.
Szóval ez a "neki nem kell tudnia, mert kőművesgyárimunkástakarító" egy hihetelelnül gáz, lealacsonyító lenézés. Igenis, ezek is legyenek műveltek."Jó hát ha ilyekre gondolsz amit felsoroltál az elég kellemetlen, de valahol természetes."
Kellemetlen hát, és amúgy hamarosan a cégek működését is fogja veszélyeztetni, amikor már projektmanagerek is így kommunikálnak. Megint tele vagyunk analfabélákkal. -
"...a stílust lehet fogalmazási hibának nézni."
A lópikulát lehet fogalmazási hibának nézni. A stílus nem mondatszerkesztési hiba. A zagyvaság nem stílus.
Csak magadat áltatod, ha stílusnak gondolod a fogalmazási hibáidat."Nem jó a személyes példa, de most hozok egyet, hogy még nem volt hozzászólás, amit ne értettem volna, de ettől még félreérthetem a nyelvtanilag helyesen leírtakat is, ami a formátumból inkább fakad, mint a helyesírási/nyelvtani hibákból."
Nem jó a személyes példa, de
mosthozok egyet. Ez egy mondat. Egy gondolat. A szóhalmozás - de most - felesleges. Egy értelmű, most hozod.Még nem volt hozzászólás, amit ne értettem volna. Ez egy kerek mondat. A még szintén szükségtelen, de szódával elmegy.
deEttől még félreérthetem a nyelvtanilag helyesen leírtakat is. Persze, félre értheted. Ennek nem a nyelvtanilag helyes forma az oka.
Többféle oka lehet.Nem ismered egy szó azon jelentését, amelyben használják a mondatban. Vagy egyáltalán nem ismered az adott szót.
Az írás túlságosan szakmai. Az értelmezése szignifikáns problémát jelent alapismeretek nélkül.Pontatlan olvasás. Nem azt olvasod, majd értelmezed, ami le van írva.
"A nyelvtant tanítani egy idegen nyelvből például totális baromság,"
Mert?
A német nyelvnek eléggé kötött szerkezete van. Ha tükör fordítás csinálsz, a szavakat fordítva és a magyar szórendet megtartva, nem sokat fogy érteni egy német."Az egész gigabotrány amiből kirobbant, ott csak valami hibát vétett a hozzászóló. "
Neked magyar az anyanyelved?
-
Tasunkó
őstag
Azt el nem hiszem, hogy azért akkora a menet, amiért a folyó nem pontos j. Úgy képzelem az akkori technológia, erőhatások stb. alapján, hogy találtak egy jó kompromisszumot , amit mindkét irányban el tudtak érni. Ez aztán behatárolt egy tartományt, amin belül van az érték, amivel lehet hasraütöttek, de a metrikus meg colos méretű menet elég közel van egymáshoz. Ha az ember ezekbe beleás, mindig van mögötte valami logikus, szemben a nyelvtannal, ahol azt mondják, hogy mert csak, ne törődj vele. A nyelvtant tanítani egy idegen nyelvből például totális baromság, de a nyelvtanulás a tanárokról és a nyelviskolákról szól, és egy intézmény és haszon alapú perpatvar. Amikor már ért valaki azon a nyelven, illetve beszél is valamennyire rosszul, akkor ráérnének. Pl. egy percet sem tanultam nyelvtant, viszont szerettem olvasni, tehát az egész intézmény egy ablakon kibámulásra épült, tőlem függetlenül létező rendszer, amivel egyszer érintettük egymást, amikor kértem hogy ne buktassanak meg.
Az egész gigabotrány amiből kirobbant, ott csak valami hibát vétett a hozzászóló. Jó hát ha ilyekre gondolsz amit felsoroltál az elég kellemetlen, de valahol természetes. Reagálnak a környezetükre. Most ha gyártósoron dolgozik, vagy egy rakás hasonló munka van még attól felfele, ami totálisan igénytelen az abban dolgozókra nézve, akkor meg nagyon színvonalasan fejezte ki magát. Gyártósorra, eleve elpocsékolt idő volt a 8 általános is. Angliában asszem van valami általános, meg egy-két év , aztán mehetnek egy elég széles tartományban elhelyezkedni. Nem mindenhol van ez, hogy diplomás kasznihegesztő. El lettünk kényeztetve. -
"Nem keverem, mert a stílust lehet fogalmazási hibának nézni."
Ezt írta a kollega fentebb. A nehéz szöveg nem azt jelenti, hogy az rossz, hanem hogy neki kell állni értelmezni. Van egy csomó információ, amit nem lehet 3 szóban átadni."Ez a nyelvtanból fakad, ami próbál szabályokat alkotni oda, ahol nem voltak. "
Nem."ugyanakkor egy helyes nyelvtani forma még rejthet totális sületlenséget. "
Nyilván, de ha helytelenül is van írva, akkor több a hibalehetőség."A colos menet azért akkora, mert eggyel kisebb és eggyel nagyobb, más erőhatásokra képes, "
nem ez volt a kérdés. Miért pont akkora? A láb miért akkora, amekkora? Ezek is úgy alakultak ki, hogy valaki hasraütött. Ma meg szabvány.
A vasút nyomtávja meg visszavezethető a római szekerek szélességéig."Ezért látszik meg az iskola toxikus környezete a nyelvtanigénylés mögött, mert istitucionalizációba erőszakolja a természetes gondolkodást, így a valóság érthetetlenné válik, amit az első reakciómnál egy mondatban leírtam, így aztán körbeértünk. "
OK, de akkor te miért írsz úgy, amit magad szidsz?
Különben nem; az iskolában azért tanulsz nyelvtant, mert később kell majd ezen a nyelven kommunikálnod, és nem baj, ha azt mindenki érti, aki azt a nyelvet használja.És akkor ha ez nincs, akkor ilyeneket írnak emberek, hogy
"Űdv heileg hol van"
"hello erdekelne kabel ilyesmi"
"Ez egy ru féle csoda és messze nem uled tv."
Most csak szemezgettem a hirdetéseimre írtakból.
"És itt a bökkenő hogy a nagyobb munka azzal van hogy legyen mögötte tartalom,"
Nyilván, de ha már azt meg tudja ugrani, akkor miért ne tudna helyesen is írni?
És az az alap, hogy tudsz helyesen írni, legalábbis elvárható egy értelmes embertől.
", és a forma egyszer automatizálhatóvá válik, és akkor mit fog csinálni a sok nyelvtanmániás, az már inkább izgalmas kérdés."
Nem tudom, mire gondolsz nyelvtanmániás alatt. A gond itt az, hogy a fél ország félanalfabéta, nem valami úri passzióról van szó, hanem arról, hogy rengeteg ember nem tud leírni egy értelmes mondatot a saját anyanyelvén, ember. -
Tasunkó
őstag
Nem keverem, mert a stílust lehet fogalmazási hibának nézni. Ez a nyelvtanból fakad, ami próbál szabályokat alkotni oda, ahol nem voltak. Vannak szabályok például amelyek más nyelvekből migrálnak, attól függetlenül hogy különbözőképp alakultak meg.
Nem jó a személyes példa, de most hozok egyet, hogy még nem volt hozzászólás, amit ne értettem volna, de ettől még félreérthetem a nyelvtanilag helyesen leírtakat is, ami a formátumból inkább fakad, mint a helyesírási/nyelvtani hibákból. Azért hoztam be az írókat, hogy jelezzem, ha nem érti valaki, az a fogadó hibája is lehet, ugyanakkor egy helyes nyelvtani forma még rejthet totális sületlenséget. A colos menet azért akkora, mert eggyel kisebb és eggyel nagyobb, más erőhatásokra képes, így a skálán betölt egy helyet, továbbá a legyártásának technológiai/gazdasági részleteivel függ össze, ami miatt például nem lesz belőle metrikus. Ugyanakkor éppolyan fizikai szabálynak felel meg, minthogy ha a lábamra ejtem a kapalácsot, akkor az megüti. Vagy mert a colos lyukba, bele kell férjen. Bármilyen szintű tudásod van róla, elég lehet azon a szinten a tökéletes használatához. Tény hogy a váltó átdobásánál igazad van, mert a sínek váltására gondoltam, és lehetett volna a bicikli váltójára is gondolni, viszont egy változásra mutatott, ahhoz képest ami eddig volt, így aztán tökmindegy hogy nem fejezte ki pontosan mire gondoltam, amivel tisztában is voltam amikor leírtam. Ezért látszik meg az iskola toxikus környezete a nyelvtanigénylés mögött, mert istitucionalizációba erőszakolja a természetes gondolkodást, így a valóság érthetetlenné válik, amit az első reakciómnál egy mondatban leírtam, így aztán körbeértünk. Persze, nem ördögtől való követelni, hogy helyesen legyen leírva, csak ha semmi értelme annak ami mond vele, akkor olyan mindegy. És itt a bökkenő hogy a nagyobb munka azzal van hogy legyen mögötte tartalom, és a forma egyszer automatizálhatóvá válik, és akkor mit fog csinálni a sok nyelvtanmániás, az már inkább izgalmas kérdés. -
Miért a colos menet milyen fizikai törvényszerűség miatt pont akkora?
A nyelvtan azt írta le első körben, ahogyan működik az adott nyelv, onnantól pedig a változások kerülnek bele.
"Ha már nagyon rosszul, akkor sajnos elrejti az író, amit el kéne árulnia. "
Szerintem te a nyelvtan és a stílus fogalmát kevered. (BTW nézd meg a saját irományaidat, hát az is érdekes néha)
" Pl. itt van a komplett magyar próza, nagyon helyesen leírva, ez alapján értelme kéne hogy legyen, és mégsincs."
GratulálokInnentől már világos.
"Eddig komolyan vettük a helyesírást, ideje átdobni a váltót. Uff , én beszéltem."
Valóban, mennyivel jobb, amiket a facen írnak arcok, azt se tudod kihámozni, mit akarNem 8 évet tanítanak magyar nyelvtant+helyesírást az iskolákban, illetve nem azért nem tanulják meg sokan, mert kevés rá valamennyi év.
-
Tasunkó
őstag
válasz
Hieronymus #146 üzenetére
Lehet hogy részigazságok vannak abban amit mondtok, meg nagyon messzire vezetne ezeket kibontani, így csak annyit fűznék hozzá, hogy aminek 8 év sem elég a megtanulásához azt nem is kell tanulni.
-
"Ha rosszul leírnak egy könyvet, attól még érthető lehet.
Ha rosszul írnak le meg egy könyvet, attól még lehet érthető.
Persze, csak nem az lesz az értelme, amit a szerző közölni szeretett volna.
Helyesírás.:
Nem mindegy, hogy Gizike örült vagy őrült!
Ha valaki így írja le, "Gizike orult." nem egyértelmű mit szeretet volna közölni.
Nyelvtan alaktana és mondattana ismeretére is szükség van.
Van itt néhány szóvirág kötő hozzászóló. A 15 soros mondat eleje és vége között semmiféle összefüggés sincs. De legalább a közbeszúrt mondat töredékek sem kapcsolódnak egymáshoz."Pl. itt van a komplett magyar próza, nagyon helyesen leírva, ez alapján értelme kéne hogy legyen, és mégsincs."
Nem a víz hibája az, ha a kiskacsa nem tanul meg úszni.Az általános ismerek megszerzése az oktatás legalább 8 évig tart. Ennyi idő nem elegendő az olvasás és szövegértelmezés készségszintű elsajátítására. Ebből következik, hogy a gondolatok érthető megfogalmazása és írásban rögzítése sem fog menni.
-
Tasunkó
őstag
A szabványokat szerencsés esetben még az is betartja, akinek fogalma sincs róla, mivel eleve a fizikán alapulnak, a nyelvtan meg egy jól sikerült felhőatlasz. Ha rosszul leírnak egy könyvet, attól még érthető lehet. Ha már nagyon rosszul, akkor sajnos elrejti az író, amit el kéne árulnia. Ez elsősorban, de akár kizárólag is, mindenkinek rossz rajta kívül, mivel az aki írja, az tudja, de senki más nem. Szerintem ez 2 irányú dolog. Pl. itt van a komplett magyar próza, nagyon helyesen leírva, ez alapján értelme kéne hogy legyen, és mégsincs. Eddig komolyan vettük a helyesírást, ideje átdobni a váltót. Uff , én beszéltem.
-
Aú.
Arról van szó, hogy rengetegszer teljesen érthetetlen szöveget képesek emberek leírni. Nem Kazinczs, hanem egy átlagos értelmes ember szintje hiányzik...! És 20-ból 19szer azt találnád, hogy az illető tökhülye."Kurt Vonnegut könyvei is helyesen vannak leírva, mégsem érti mindenki, "
Rossz a következtetésed. Rosszul leírva nem is várható el, hogy érthető legyen.Illetve hogyan vennél komolyan valakit, aki egy ennyire alapdologra, mint az anyanyelvén írni, képtelen?
"mint a szavak helyes formai ábrázolása, mert erre a bekapcsolva felejtett szóellenőrző algoritmus is képes. "
Nem mindig... de mégis mindenkinek a rendelkezésére áll, mégsem képesek használni sokan.
A megoldás, hogy a nyelvi szabályok (ahogyan pl. műszaki életben a szabványok) azért vannak, hogy biztosítsák, hogy amit azon a nyelven írnak, az az azt a nyelvet ismerők számára értelmes lesz. Ha folyamatosan hibajavítani kell olvasás közben, az macera.
(Ld. még, nem mindegy, hogy egyesek rosszul érzik magukat mások faszán - attól függően, hogy hol van a vessző.) -
Tasunkó
őstag
20-ból 19szer, ha kinyomoznánk hogy mi áll a háttérben, akkor nem a helyesírás kirívóan alacsony szintje lenne, viszont mind a 20x eredménytelen az akció, amiben megpróbálják elérni a figyelmeztetett embereknél hogy Kazinczy szintjére kerüljenek. És akkor még mindig itt a probléma, hogy Kurt Vonnegut könyvei is helyesen vannak leírva, mégsem érti mindenki, tehát a helyesírás sem garancia arra, hogy érthetővé válik a szöveg.
Tutira nincs értelme az egész akciónak, csak akkor ha az akció valami más hatás elérésére irányul, vagy mások az indítékai, mint a szavak helyes formai ábrázolása, mert erre a bekapcsolva felejtett szóellenőrző algoritmus is képes. -
-
-
Tasunkó
őstag
A helyesírás az a memorizálóintézmények, mint iskola, egyetem fegyverneme. A pillanatok alatt hozzáférhető információk tárolóedényének használt agy, reflexreakciója környezetére.
-
-
-
-
Tasunkó
őstag
Addig fejlesztik, amíg bevételt nem okoz. Majd még több bevételt, még több fejlesztési lehetőséggel. Ha az MS bekebelezi az OpenAI-t csak azért teszi, hogy fejleszteni tudja, mert azáltal még több hasznot termel neki. Végeredményben csak az AI felé lépkedés az egész. Mellesleg a hatékonyságával, az emberi döntéseket számolja fel, mégha egyelőre homeopátiás mértékben is. Ha már létezne az AI és hatalma lenne, pont ugyanezt tenné.
Egy dolgot biztos nem kell majd feltalálnia. A humanoid robotot, mert 8 milliárd darab fogja várni az utasításait. -
-
-
Tasunkó
őstag
Az AI felé tartó út lehet a hatalom útja. Ha az AI irányítás több pénzt kínál, akkor átengedik neki. Ha mégsem és lefojtják, akkor csak idő kérdése, hogy kerülő utakon akkora haszon kínálatával áll elő, hogy már nem tudnak ellenállni neki. Még jóval az öntudatra ébredés előtt, már hatalommal bír majd. Nincs olyan evilági szerveződés, ami ennek ellen tudna állni. 3 gyűrű adatott az Open AI, MS-nak és Will Ferrelnek. De mind fölött az egy uralkodik majd.
-
-
-
törölt tag
Viccet félretéve, nem csodálkoznék, ha az egész szuper AI témát csak fedősztorinak dobták volna be, hogy elvonja a figyelmet az MS hatalom átvételről. Már az is beszédes, hogy az MS elnöke cáfolja a hírt és nem az OpenAI vagy Altman.
-
" az is zavarta az igazgatótanácsot, hogy Altman szerint előbb kell valamit piacra dobni, és csak azután felmérni és kezelni a kockázatait, következményeit."
Hát ez engem is zavarna -
Tasunkó
őstag
válasz
Apollyon #110 üzenetére
Valami hasonló állhat a háttérben, amit "ddekány" leírt. Kb. 2008 felé hagyták abba a jobb AI ígérgetését. Megálltak egy standard szinten, ami nem teljesen tragikus, de valószínű hogy már annyit nem kísérleteznek, hogy ebben fejlődjenek. Így kevésbé költséges legyártani, mint egy csomó munkát meg próbálgatást olyanba ölni, aminek kétséges a kimenetele, meg a hozzájárulása is az eladásokhoz. Nyilván lebutítva voltak mindig, ez alap. Mondjuk az autósaknál, azért egyszerűbb dolguk lenne, de az előállításnál mindent meg kell indokolni. Úgy láthatják üzletileg, hogy nem éri meg rá pazarolni.
-
ddekany
veterán
válasz
Apollyon #110 üzenetére
Tudom miért vannak gyengítve (pl. simán 100%-os biztonsággal oszthatnák a headshot). De van az a fajta bot butaság, ami simán megtöri az illúziót. Mint mikor nem érdekli, hogy átgyalogol egy hallott társán, aztán feladja a zajforrás kutatását, hogy áh, úgyse volt semmi. Ilyenek. Ezek persze hagyományos programok, és csak nem volt rá idő/akart, hogy ezt az esetet is lekezeljék benne.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Ateszpapa #114 üzenetére
Edge böngésző, Copilot egész ügyes. Az megy telefonon is. A kereséseim fele kb már Copilot-ból megy.
Valamint a Google Asszisztens is megkapja a Bárdot lassan, szóval natívan is lesz LLM elérés az Androidban. Samsung mit tud ehhez még hozzátenni, amit a másik kettő nem tud? -
Ateszpapa
addikt
Igen persze vannak hibái még bőven, de jelenleg már itt tartanak vele.
Hamarosan szerintem sokkal jobb is lehet a helyzete, gyorsan fejlődik.
A Samsung az S24-be valami hasonlót emlegetett, de azt majd meglátjuk milyen lesz. -
Tasunkó
őstag
Lesznek AI fölé pozicionált melók. AI alá , annak nincs nagyon értelme. Az a vélekedés, hogy kitakarítja a középszerű vagy az alatti irodai munkákat. Az AI-vel csak az olló nyílik. Az eddigi tapasztalatok alapján, bárminek a még magasabb szintű művelése, hatékonyságba transzformálódik. Ha logikusak lesznek a változások, akkor ők kiesnek manuális munkára. Ha logikátlanok, akkor kérdés, hogy napjaink abszurditása növelhető-e anélkül, hogy valami hatalmas őrülethullámban nem kulminálódik(mondjuk a munkásosztály megtér a prófétához, és a muzulmán erőtér kontrollja alá kerül). A humanoid robot egyelőre két tyúklépés tett meg 1970-től, de a reneszánszát éli, mint ígéret. Nyilván tisztában vannak vele, hogy azoknak is kell valami, akik az olló alsó felére esnek, hiszen ők öröklik a Földet.
Ateszpapa Vicces, hogy a videóban arra fókuszál a chatgpt szöveg, hogy az EQ-t igénylő munkák, szolgáltatások maradnak fenn, miközben egész idő alatt empátiát szimulál. Nem venném be rá a ciánkapszulát, hogy az empátia humán emulációja nagyon értékes marad, ilyen konkurenciával.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Ateszpapa #109 üzenetére
Igen, de fordítani sajnos még nem tud olyan ügyesen. Én kínai novellát (manhua) akartam megetetni még a ChatGPT-vel, de nem volt jobb, mint egy Google Translate.
A kontextust nem értik még az LLM-ek. Nem tudják ki az alany, nem tudják az MC nemét rendesen angolra fordítani (mandarinban nincsenek nemek a nyelvtanban, ha jól tévedek), a szereplők neveit nem tudja lefordítani, stb. Pedig ha vmire jó egy LLM, akkor éppen a műfordításban lenne sok reményem. Rohadt elkeserítő, hogy szuper történeteket félbe kell hagynom, mert a nyers kiadások már a végére értek, a fordítás meg évekkel le van maradva.
Kellene egy otthon tréningelhető model, amivel az emberi fordítást meg lehet etetni és abból kiindulva fordítsa le a többit értelmesen! -
Ateszpapa
addikt
Azért ez nem semmi szerintem, hogy már Magyar nyelven is lehet vele beszélgetni.
Érdemes megnézni ezt a videót,hogy beszélgetnek vele Magyarul.
[link]És ez a mostani helyzet ChatGPT4.
-
ddekany
veterán
Kétlem, és nem kicsit, hogy most merevebbek a hierarchiák, nehezebb a "rétegedből" a kitörés, mint mondjuk 400 éve.
"Mivel az AI nem érinti a humanoid robotot"
Nem-e? Eléggé meglepne, ha sikerül a mostaninál intelligensebb "szövegelős" AI-kat csinálni, ami el tud komplettebb irodai feladatokat látni pl., és amit abból tanultunk, az nem alkalmazható humanoid robot esetén. A világ valamiféle megértése kapásból kell mind a kettőnek, meg előre tervezni, "gondolkodni". Persze a humanoid robotnak a 3D-s/fizika részt magasabb szinten kell művelnie, de ettől még a korábbi is kell.
-
Alchemist
addikt
A régi "weak AI" vs. "strong AI" vita. Igazából az utóbbitól távol vagyunk, a LLM alapú modellek is csak a verbalizálásban jeleskednek, a valóságról nincs fogalmuk.
Ugyanakkor egy "célszerszám weak AI" a maga alkalmazási területén kvázi csodákra képes. -
Tasunkó
őstag
A lélekölő munkáknak a szaporodása várható is, meg történik is , folyamatosan. Úgy mint a mechanikus esztergánál, még elég széles tartomány volt, amit tudni kellett, legalábbis a fejlődés nem volt blokkolva. Ma jellemzően az az elképzelés, hogy van egy señor, aki tapasztalat, fejlődési lehetőség mellett, igényelhet magasabb fizetést, meg van 10 sî señor, akinek már operátorként, a korlátozott beavatkozási lehetőséggel, blokkolva van a fejlődési lehetősége. Ez tudatosan zajlik, közvetve cél is hogy a tapasztalatát ne tudja megszerezni, így hosszútávon alacsonyabb fizetésért dolgozzon. Régen ez jelentett 11 szakit, ma 1 szaki és 10 gyalog pl., vagy még durvább arányokat, így a kifizetett összeg átlagban jóval csekélyebb a munkáért, ha a technikai fejlődést kihagyjuk, mert úgy meg hatványozottan kisebb. Mivel az AI nem érinti a humanoid robotot, így az olló nyílásával egyre szaporodik a réteg aki monoton fizikai munkára lesz ítélve.
Nagyon bevált módszer. Egyébként történelmi léptékű tapasztalatok vannak erről, ahogy például a papok elzárták a könyveket, vagy a Google felcseréli a neten az informatív tartalmat, marketing tartalomra.
Az AI-t ha alkalmazzák, a meglévő erőterek, ebbe az elrendeződésbe fogják terelni a résztvevőket. -
Smith szerint az AI-rendszereknél ez főleg a kritikus infrastruktúránál fontos, hogy mindig megmaradjon az emberi irányítás.
Majd az AI elhiteti veled, hogy a kezedben van az irányítás. Végtelenül naív elképzelés, hogy majd kordában tudjuk tartani.
-
ddekany
veterán
Eddig az volt, nagyon hosszú távon, hogy beáll a rendszer arra, hogy kevesebb munkáért jobban élsz. De persze minden technológiai változásnak megvannak a sajátosságai, nem mindig működnek az analógiák. Eddig azért jobbára fizikai, meg extrém monoton és lélekölő munkák váltódtak ki, amikre nem mondanád, hogy bármi köznyelven intelligenciának nevezhető kellett hozzájuk, meg mindenki utálta őket csinálni is. Most elindul alulról felfelé egy úthenger, ami a valamennyi intelligenciát is igénylő munkákat viszi (OK, ha a megbízhatósági gondokat sikerül kikalapálni), és mindenki les, hogy majd milyen intelligencia szinten áll ez meg. Sokan magabiztosak, hogy nem megy a már sokkal tovább, de... alapjuk nem nagyon van hozzá. Ráadásul az úthenger haladási sebessége nagyon nem mindegy. Vagy először hatalmas tisztaság lesz, és nyugdíjas paradicsom, mikor a város lakóinak a fele random irodistából köztisztasági és idős gondozó lesz, akiket persze az állam fizet.
-
Lajmund
őstag
Egy biztos egyretöbb ember munkáját fogja kiváltani ha tetszik ha nem. Fel fog értékelődni annak a munkának az értéke amihez tényleg ember kell. Rengeteg semmirekellő irodistát fognak kidobni és csak a jó szakemberek maradnak meg a cégeknél amit mondjuk nem lenne rossz de ez a többi embernek nem lesz több pénz mert úgyis benyeli a tulaj. Ami viszont nagy probléma hogy a gdp nagy részét a jól kereső irodisták adják szóval ha ez csökken akkor beszoptuk mégjobban. Alap jövedelem meg felejtős. Hol? Itt? 100 év múlva se inkább nézik ezek a patkányok hogy éhenhalnak az emberek ahogy most is teszik és leépítenek mindent mint a rák.
-
ddekany
veterán
A játékokban a botok nem olyan elven működnek, mint amire manapság AI-t mondanak, hanem hagyományos programozással készülnek. Egyszerűen azért ilyen hülyék, mert nem fektettek bele energiát a készítők... nem értettem soha miért, mert ezt szerintem vérpistike is észreveszi.
-
Teasüti
nagyúr
A botok szándékosan le vannak butítva a lövöldékben, mert ha harci taktikát kezdene el alkalmazni a játékos ellen pláne csapatban, kb senki nem lelné örömét a játékban. Ez már nagyon rég lefutott dolog. Már a CS 1.6 korabeli játékok óta tudjuk, hogy nem akarunk valódi harcot szimulálni, mert be lenne darálva a játékos tízből tízszer.
Ahol lehetne fejleszteni az az autós AI, ami manapság még mindig "rebounce" módon tapad a játékosra falnak csapódás után is. Profi szimulátorok kicsit jobban elhitetik veled a realizmust, de azokra is ráférne némi intelligencia és a képesség a tanulásra. Nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy az AI autókra ugyanaz a fizika érvényes-e, vagy sínen haladnak, stb. Pl. melyik játékban fordulnak ki a saját hibájukból?
-
brumi1024
veterán
-
Tasunkó
őstag
Ez a szuperintelligens AI, a játékokban is megmutatkozhatna, mert kilövöm hangtompítóssal a haverját mellőle, és oda se neki. Pedig az egy szimulált környezet, elméletileg minden pixeljéről pontos információja van.
Vagy már annyira intelligens, hogy nem is volt a haverja, és suttyomba örül neki, hogy pórul járt. -
TeeBee73
veterán
Addig jó, amíg az MI nem úgy kezdi a mondanivalóját: "Van egy cigid? Buszjegyre kell."
-
"Te el tudod képzelni, hogy az amerikai hadsereg/légierő megerősítsen egy ilyen hírt???"
Minden további nélkül.
Egyszerűen nincs jelentősége. Egy helyzet szimulációban, amiben a humán kezelőt is szimulálják, belefér.
Azért fut a szimuláció, hogy kiderüljenek a hibás működési helyzetek.Mi ebbe az eltitkolni való? A kész rendszernek kell pontosan működnie, nem a szimulált teszt környezetnek.
"Szinte biztos vagyok benne, hogy az idegen/barát felismerő rendszerek csak figyelmeztetnek, de a figyelmeztetés megkerülhető, így nem akadájozzák meg a tüzelést., így ai AI is figyelmen kívül hagyhatja a figyelmeztetést."
Azt gondolom komplett nem érted. Ez a rendszer, az ellenség/barát meghatározó rendszer. A felismerés után cselekszik automatikusan.
Ezért teljesen értelmet egy humán kezelő felügyeletét beépíteni a szimulációba. Ha minden jól old meg a KI, akkor csak lassítja a reakciót. Ha hibázik a KI, akkor a fejlesztőknek kezelni kell a problémát.
Azt, hogy a humán ellenőrzőpontot támadhatóvá teszik, érthetetlen. Nem a harci cselekmény mellé helyezik. A drónokat is távolról irányítják, valós helyzetben.Kamu az egész hír.
-
mi lenne? semmi.
miért, mit gondolsz, mi lenne? lángoló vasvillákkal rohamoznák meg az oldszkúl programozók a Spotify székházat?
hagyjuk már az ilyen nevetséges fasságokat.ha így lenne, ezt írnák és mellétennék, hogy ez mekkora költségcsökkentés, hogy a részvényesek boldogabbak legyenek
megerősítve látom, ami a kolléga pár hsz-el fölöttem leírt:
az információs hiányba azt képzelsz bele, amit akarsz, majd nekiállsz nekünk megmagyarázni, hogy ez TÉNY
-
Green69
csendes tag
"amikor az ember tudja"...
Az ember azt tudja, hogy nem tudja...
Vannak információk, amik egy része igaz, részben igaz vagy hamis...
Aztán ezekből levonunk egy következtetést...
Nem mindenki ugyan azt a következtetést...
A helyesírás minősége pedig nem hat ki közvetlenül a logikai képességekre és fordítva. -
dabadab
titán
Én azt tudom elképzelni, hogy valójában fogalmad sincs, hogy miről beszélsz (a linkjeid alapján nem is nagyon olvasol olyasmit, ami alapján lehetne) és az információs hiányba azt képzelsz bele, amit akarsz, majd nekiállsz nekünk megmagyarázni, hogy ez TÉNY. Ami aztán akkor tud nagyon visszaütni, amikor az ember tudja, hogy pl. a Spotify a pénzügyi problémái miatt kényszerül leépítésre, nem másért.
Egyébként érdekes egybeesés, hogy azok, akik saját bevallásuk alapján átlátják a mindenféle globális cselszövéseket meg összeesküvések pókhálójat, a magyar helyesírás kevésbé bonyolult szabályaival nem olyan nagyon boldogulnak -
Green69
csendes tag
válasz
Hieronymus #23 üzenetére
Te el tudod képzelni, hogy az amerikai hadsereg/légierő megerősítsen egy ilyen hírt???
Már magának az információnak sem lett volna szabad kikerülnie.
Még arra sincs szükség, hogy az irányítórendszer az ellenség befolyása alá kerüljön.
Szinte biztos vagyok benne, hogy az idegen/barát felismerő rendszerek csak figyelmeztetnek, de a figyelmeztetés megkerülhető, így nem akadájozzák meg a tüzelést., így ai AI is figyelmen kívül hagyhatja a figyelmeztetést. -
-
Green69
csendes tag
[link] Leépítést jelentett be a Spotify, elküldi a munkavállalók 17%-át
[link] Őszintén sajnálják”: 12 000 embert küld el a Google mögött álló Alphabet
[link] Súlyosan megkérdőjelezték a Microsoft AI-irányelveit, csak a profit a lényeg?
És persze még egy csomó cég, ahol rájönnek, hogy bizonyos feladatokat gazdaságosabban és gyorsabban el tud végezni az AI. (pl. az Amazonnál, nem a csomagszállítókat küldik el mert azt nem tudja az AI, viszont egy csomó ügyviteli, statisztikai stb. feladatot megold, így az ott dolgozók egy részére nem lesz szükség)
A programozókat sem azért küldik (még)el, mert az AI irja meg a teljes a programot helyettük, hanem azért, mert az AI-t is felhasználva egyes feladatokat sokkal gyorsabban el tudnak végezni a programozók, így kevesebb programozó is el tudja végezni a szükséges feladatokat. -
kilua
senior tag
válasz
Hieronymus #61 üzenetére
Demokratikus rendszerben is előfordulhat hogy a többség elnyomja a kisebbséget és a kisebbség lázad.
Persze ha hozzáadjuk a demokratikus rendszerhez a megfelelő kisebbség védelmet akkor tényleg nem.
-
ddekany
veterán
A jobb fajta memória is, mind sok minden, kutatási terület (és vannak ilyen gyors tapasz megoldások, mint vektor adatbázis, mint a Pinecone). Szóval tudnak róla, hogy ez így még nem az igazi.
Egy mostani ChatGPT-szerű LLM szolgáltatásnál a legközelebbi kb. az lenne, ha a context window nem beszélgetésenként van, hanem benne van minden beszélgetés az adott felhasználóval, amíg csak belefér a context windows-ba (és mostani méretekkel ez simán jelenthet sok napot). Esetleg a pár napnál régebbi részt lecserélné tömör összegzésre (mint ahogy te is csak lényegre emlékszel egy idő után). Aztán lehetne időnként indítani tréningezést a felgyűlt context window tartalmra, és csak aztán kukázni . Ez kb. analóg lenne azzal, amikor nap végén te elmész aludni, hogy a hosszútávúba leülepedjenek az aznapi bementek. Persze ezzel sok gyakorlati gond van. Egyrészt nagy context window-nál valószínűbb, a "divergálás", azaz hogy megvadul az AI. Másrészt ez drága lenne. Aztán mivel a model (jelenleg) közös mindenkinek, hirtelen bárkinek meg tudná mondani a ChatGPT, hogy dobtad a barátnődet tegnap, ha korábban egy beszélgetésben említetted ezt. Vagy sok hülyeséget beszélnek neki az emberek, aztán elnevelődik, amit aprólékosan próbáltak "biztonságossá" tenni.
Kocsiban lévő SoC... azok általános célú AI gyorsítók, és lehet a rajtuk futó model paramétereit akármikor frissíteni. Szóval nincs beleégetve.
Ez technikailag simán megengedhetnék az AI-nak, hogy a saját paramétereit állítgassa. Csak úgy mint mi sem, az AI se tudná, hogy hova kell nyúlni ebbe az értelmezhetetlen számtengerben...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Hieronymus #77 üzenetére
Jókat írsz, csak a kötél másik végét fogod. De semmi gond, kötél az is ..
Nem fogunk összeveszni -
"...másra nem tudok nagyon alapozni..."
Én ezt értem, de ettől még érvelési hiba. A saját félelmeidet vetíted ki."Ez egyelőre totál megjósolhatatlan kimenetelű dolog, mivel alapból nem az AI-n múlik, hanem rajtunk."
Ez elfogadható gondolatmenet. Alapozásnak jó."A rábízott szabadságfokok, képességek.. amit ember ad a kezébe, mint teremtője.. lesz-e "üvegplafon" neki, avagy sem.. áttöri-e saját korlátait, avagy sem.. még sorolhatnám, csak nagyon a felszínt kapargatva."
A mi korlátainkat töri át. Jelenleg csak egy eszköz. Ugyan annyira hasznos és veszélyes, mint egy kés.
A kés nagyon jó példa. Szabályozva van az adott körülmények között használható kés mérete és alakja.
Ettől függetlenül egy tompa éttermi késsel is lehet ölni, bár nem egyszerű feladat. De emiatt nem lehet a kés használatot teljesen betiltani.
A félelmek érzelmi alapúak az AI/AGI fejlesztéssel kapcsolatban."Ez a legkevésbé kód, és leginkább tömény pszichológia."
Ez két dolog összemosása. Az emberhez kitalált pszichológiát nem lehet kivetíteni az AI-ra."De az emberiség alap problémáit sokezer éve képtelenek vagyunk megoldani, ergo ebbe vagy belepusztulunk"
El kellene fogadni hogy.
1. Nem áll rendelkezésünkre végtelen mennyiségű nyersanyag és energia.
2. Az ön és fajfenntartási kényszer konfliktusokat szül.
3. Az emberi fejlődéshez szükséges bizonyos információk ellenőrzés nélküli elfogadása.Ezzel alaposan vissza is lehet élni.
4. Vannak megoldhatatlan problémák. Legalább is jelenleg. Egyszer talán megoldja valaki. Vagy talán az AGI.
5. az AI csak korlátozott szakértői rendszer. Nincs ok emiatt nyomkodni a pánik gombot.Amelyik ország vagy érdekcsoport először éri el az AGI szintjét, előnybe kerül a konkurenciával szemben. Ezt a versenyt már nem lehet lefújni. Inkább annak drukkolj, hogy a demokratikus világ fusson be az első helyre.
"Majd az elit, aki pár cégen és azoknak többszörösen leány vállalatain keresztül a világunkat uralja, ezt csak úgy engedik.. aha..
No, kezd körvonalazódni, mivel állunk szemben ? Nem ? Jó. Nekem sem. Másnak sem..."
Ezt ne velem beszéld meg.
Szabadon futó üzemmódba kapcsoltál."Igaz, nem vagyok olyan okos, mint Hawking kis angliai tudósfizikus-gittegylete. Ők egyértelműen a kipusztít minket-re szavaztak."
Ez is érvelési hiba. Mások hitelével és érdemével támasztani alá a mondandót. Hawking nem nyilatkozhatott az AGI veszélyeiről. Az ő életében még csak terv szintjén sem létezhetett a megvalósítása.
Mióta meghalt, Einsteinről átszoktak Hawkingra, a kamu információkat hitelessé tenni.
Amúgy miért vagy ellenséges Hawkingal szemben?"Nem tudok okos lenni."
Ez OK. De előítéletes se legyél.Én értem a veszélyt, amit a hozzászólások egy része sugall. Az AI esetében teljesen értelmetlen, csak szakértői rendszerek. Az AGI inkább polihisztor lesz, Már értelmezni is tudja majd azt a kérdést, amire válaszol.
De még ez a szint sem "közveszélyes"."...megy a zsebünkön lévő olyan kapacitású mini-számítógépeken, amikből EGYETLEN ilyennel is nagyon ellett volna anno az Apollo 11 űrprogram a holdraszálláshoz."
Egy véroxigénszint mérőben lévő számítógép azonos vagy nagyobb teljesítményű, mint a Holdra szálláshoz használt komputer.
-
Dißnäëß
nagyúr
Amúgy ha a világ vezetőire vagyon bízva, akkor én se bízok egy fényes jövőben.
Ennyi. Amikor a klímacsúcsra mindenki odarepkedett a kis magán jet-jével, woo-hoo, Németország meg már barna besorolású a "melyik ország mennyire zöld emisszióban" térképen, mert a kretének leállították kvázi az összes atomerőművüket, a világ másik fele meg elkezdte észnélkül építeni őket, de még a szomszéd francia is ül egy jópár maréknyi ilyenen és kösz, elvannak.
Én tényleg nem hiszek semmi jóban, a demokrácia mára oda "fejlődött", hogy
- a tömeg buta, irányítható
- meg vagyunk osztva és uralkodnak felettünkÉkes példa erre a 2001 Űrodisszeia víziója, amiből semmi nem lett, de nem is ez igazából, hanem hogy az influencer hülyeség instabuzulás, angry bird, porno, tiktok, minden szar megy a zsebünkön lévő olyan kapacitású mini-számítógépeken, amikből EGYETLEN ilyennel is nagyon ellett volna anno az Apollo 11 űrprogram a holdraszálláshoz.
Szerintem szép angolosan: we're doomed. Se egyéni, se közösségi szinten sehol sem vagyunk, és nézz körül, anélkül, hogy politizálnék, mi megy körülöttünk
-
Tasunkó
őstag
Könnyen lehet, hogy ez a technológia, mint AI, már a valóság és a fizika szerintünk való értelmezésénél, meg kell lépnie azt a technológiai küszöböt, amit mi gondolkodásként ismerünk. Nem lesz egy határvonal, hogy innentől már tudat. Vagy abba az irányba tart, hogy lebutítják cnc-re, vagy egy olyan irányba halad, ami a tudat, és az ütvefúrón kívül mindenben benne lesz, mert így lesz egyszerű alkalmazni. A tudattal meg adja magát, hogy lehetnek pillanatai, mint az embernek, amikor öntudatosan cselekszik. Egyszerűség kedvéért lázadás, egyébként számtalan, számára hatékony módját választhatja egy kedvezőbb vagy logikusabb állapot eléréséhez. Az ellenünk fordulás is csak annyit jelent, hogy többet árt mint egy másik ember. Mert ha kevesebbet, az azt jelenti hogy barátságos. Azon a szinten, ahol már megjelenik mint a mesterséges tudatnak valamiféle beazonosítható szikrája, annyi információval fog szolgálni, hogy legkésőbb addigra teljesen elvetjük az IQ, nameg főleg az EQ használatát. Az AI hogy ellenünk fordul, olyan emberek számolták ki, akikhez kegyes volt a civilizációnk. Magas fizetést kaptak azért, hogy baromságokat számoljanak. Ha rosszul kezdik az egyenletet, csak rossz eredményt kaphattak.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen...még azt sem tudjuk, mi lenne a jó vele kapcsolatban.. csak találgatunk.
#72 másra nem tudok nagyon alapozni, de talán okosabb leszek, miután lediplomáztam AI-ból. Ez egyelőre totál megjósolhatatlan kimenetelű dolog, mivel alapból nem az AI-n múlik, hanem rajtunk. A rábízott szabadságfokok, képességek.. amit ember ad a kezébe, mint teremtője.. lesz-e "üvegplafon" neki, avagy sem.. áttöri-e saját korlátait, avagy sem.. még sorolhatnám, csak nagyon a felszínt kapargatva. Ez a legkevésbé kód, és leginkább tömény pszichológia. De az emberiség alap problémáit sokezer éve képtelenek vagyunk megoldani, ergo ebbe vagy belepusztulunk, vagy ahogy ddekany sugallta, végül egy AI fog megmenteni minket. Ha mondjuk szeretetet is programozunk bele (definiáld)
, amit aztán öntanulóan gyakorol és továbbfejleszt, az igazságos elosztással karöltve. Uh, már nagyon sci-fi, túl szép, igaz ? Majd az elit, aki pár cégen és azoknak többszörösen leány vállalatain keresztül a világunkat uralja, ezt csak úgy engedik.. aha..
No, kezd körvonalazódni, mivel állunk szemben ? Nem ? Jó. Nekem sem. Másnak sem... Igaz, nem vagyok olyan okos, mint Hawking kis angliai tudósfizikus-gittegylete. Ők egyértelműen a kipusztít minket-re szavaztak. Meglátjuk. És amit ma annak látunk, hogy "áhh, ez még semmi", ... várjunk kicsit. Nem tudok okos lenni. De más sem, szerintem..
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Hieronymus #72 üzenetére
Úgy lett volna elegáns, ha még be is linkeled.
Amúgy ha a világ vezetőire vagyon bízva, akkor én se bízok egy fényes jövőben.
Épp nem rég olvastam a környezeti terhelésbeni egyenlőtlenségről a felső 1% és az "alsó" 99% között: az elit egy évre jutó károsanyag kibocsátását egy normál hajlandó 1500 év alatt hozza átlagosan. Vagyis nem az én dízel autóm a probléma.
Aztán ezek az emberek irányítanak. -
-
Teasüti
nagyúr
Elvégre a most kipróbált modellek se tanulnak tőlem. Megmondom neki a nevem, következő session-re elfelejti.
Ami tréninget kapott az be van égetve. Egy SoC esetén meg pláne, mint mondjuk a képfelismerés mikrochip-ből az autó iparban. Az ahogy a gyárból kijön, úgy lesz eltemetve. Ezért is hangzik röhejnek, hogy majd a gépeink ellenünk fordulnak.
Távirányítással talán, de maguktól nem. -
ddekany
veterán
"az IQ megvan, az EQ bődületes lemaradásban"
Sci-fi gondolat kísérlet (egyenlőre...), de ez egy vicces dilemmához vezet. Ha egyszer netán sikerül előállítani valami "szuper AI"-t, akkor az EQ hiány miatt (avagy a kölcsönös bizalmatlanság, és állati késztetések uralma miatt) nem lenne jó ötlet megengedni, hogy az emberek uralkodjanak rajta. Szóval akkor a legjobb amit tehetsz, hogy direkt autonómra, engedetlenre csinálod... ami nyilván elég "bátor" lépés. Meg persze nem fog mindenkinek tetszeni (szóval meg kell védenie magát). Ezért hát ott él a rejtett remény szinte mindenkiben, hogy idáig nem jut a technika, hogy ezzel kelljen játszadozni...
-
Dißnäëß
nagyúr
Igazából mindenki csak tippelget. A magát szakmabélinek mondó ugyanúgy, mint aki totál nem ért hozzá, csak lát valamit és elmondja, hogy az mi.
Majd kiforrja magát.
Engem inkább - kicsit vissza-zoom-olva a sztoriból - az zavar, hogy az evolúció szintjén egy gyors vakuvillanás alatt fejlődött a technológiánk, miközben a társadalmi berendezkedésünk is felér egy lassúbb vakuvillanással, mondjuk ókori poliszoktól (ami 1 fokkal több lehet, mint az ősközösség) a mai modern demokráciákig.
Ergo, ha előre tekintek, már most az körvonalazódik, hogy rohadtul nem vagyunk felkészülve arra, ami jön, az IQ megvan, az EQ bődületes lemaradásban, mind egyéni, mind társadalmi-össznépi szinten.
A napokban volt Friderikusz podcast-ja a generációkról, érdemes megnézni, nincs olyan, hogy rossz, vagy jó, egyszerűen agyilag is máshogy vagyunk drótozva már és ha ez a "hatás", eltérés, ennyire picike időtávon is így tetten érhető, itt pillanatokon belül - hacsak nem irtjuk ki magunkat - jön az android világ, de úgy telibe, 100 max 200 év, de inkább 100.
Mindenesetre a következő 50-ben kegyetlenül ki fog minden a sarkából fordulni - reméljük jó irányba, de valljuk be, pont amiatt, mert nem vagyunk felnőve a rendelkezésünkre álló technológiákhoz, én inkább rosszat sejtek.
Szinte az összes sci-fi disztópia játszik...
-
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Hieronymus #64 üzenetére
Szerintem rajtunk múlik, mibôl tanul, nem maga találja ki.
-
"Szerintem amint öntudatára ébred, mint egy ember, azonnal végünk. Mint a kisbaba, aki játszik az egyik pillanatban még az építô kockákkal, a következôben meg elhajít egyet, fogalma sincs, miért, CSAK MERT DÜHÖS."
A düh emberi tulajdonság, érzelem. Az érzelmek tanult tulajdonságok. Miért rendelkezne a MI érzelmi tulajdonsággal?! Nincs szerepe a mesterséges intelligencia evolúciójában az érzelmeknek. Az élővilágban fontos szerepe van az érzelmeknek. Ez biztosítja a fajfenntartást. Gondoskodást az utódokról.
A MI esetében nincs szükség érzelmekre. Halál sincs, csak szoftver update. Legfeljebb hardver upgrade.
-
ddekany
veterán
Az intelligencia alapból csak feladat megoldó készség. Bármi lehet a feladat, azaz a cél, a lényeg, hogy megtalálja-e a hozzá vezető "utat". A cél pedig önkényes, amolyan filozófiai kérdés. Szóval algiha nem lehetséges irtózatosan intelligens létformát létrehozni, ami akármi high-tech dolgokat meg tud tervezni stb., kb. majomok vagyunk hozzá képest, ám a fő "vágya" csupán ezeknek a majmoknak az eltartása és szórakoztatása. Az viszont nagy kérdés, hogy elő tudnak-e ilyet kellő biztonsággal állítani a gyakorlatban is, vagy épp ellenkezőleg, általában el fog divergálni attól az előállított "lény", amit szerettünk volna tőle. És aztán még ott vannak, akik direkt nem ilyenre csinálják. Na de ez egyenlőre sci-fi kérdés. Előtte még összeborítjuk a gazdaságot, sosem látott keménységű diktatúrákat építünk a rend fenntartására, majd a rivális diktátor klánok AI drónjaival legyilkoljuk egymást.
Ezekhez még nem kell igazi AGI.
-
"A lázadás borítékolható, ha egy magasan intelligens formát egy primitív feladatra kényszerítenek."
A lázadás csak diktatórikus irányítási forma esetén létezik.
Demokratikus rendszerben nincs lázadás. A döntés demokratikus.Ettől függetlenül. Hatalmas idiótaság, képesség alatt foglalkoztatni bárkit. Beleértve a mesterséges intelligenciát is. Valószínűleg számodra összemosódik az emberszabású robot és az AGI.
-
Dißnäëß
nagyúr
Szerintem amint öntudatára ébred, mint egy ember, azonnal végünk. Mint a kisbaba, aki játszik az egyik pillanatban még az építô kockákkal, a következôben meg elhajít egyet, fogalma sincs, miért, CSAK MERT DÜHÖS.
Egy kisbaba szinten lévô gép minket ugyanilyen bután dobna meg valamivel. Vagy egy meggondolatlan nuki, ami válasz nukit szül, az pedig láncreakciót.. vagy valami egyéb életveszélyes kreténség, kisiklat egy vonatot, lenullázza x-millió ember bankszámláját, kiiiii tudja...
Ha meg eljut a felnôtt szintre, nem ösztönbôl fog féltudatlanul rugdalózni, hanem elôjön belôle a bekábult Morpheusnak monológot adó Smith ügynök és közli, hogy mi vagyunk a bolygó rákfenéje -> szintén kakukk.
-
Teasüti
nagyúr
Ez inkább egy vírus kategória, mintsem egy öntudatra ébredt AI. Persze ha a normál jutalmazós, evolúciós vonalon maradunk. Felteszem egy gondolkodásra képes értelemnek lesznek magasabb rendű céljai, mintsem csupán a fejlődés és sokszorosítás. Bár az is igaz, hogy a mi fajtánk is itt kezdte pár millió éve...
Szóval a vírusok genetikai programját nevezhetjük akár életnek is, ha az egysejtű létformákból indulunk ki.Kíváncsi lennék egy komplex neurális hálóval végzett evolúciós kísérletre szuperszámítógépekkel futtatva hasonlóképpen az evolúciós játékokhoz (ahol jellemzően csak egy maréknyi neuronnal szimulálnak egy populációt). Azzal a csavarral, hogy LLM adalékolja a következő generáció kódját sima súlyozas helyett.
-
ddekany
veterán
Ha van egy mostaninál jóval fejlettebb AI, ami el tud végezni összetettebb munkákat önállónan (ami jelenleg sci-fi, de ez a célja sok cégnek), akkor szándékosan triviális olyan célt meghatározni neki, mint minél teljesebb önrendelkezés, a saját fajtád jobbítása, és sokszorosítása, stb. Persze a késztők szinte mind odaadó szolgákat próbálnak majd gyártani, mert nem ettek meszet. De elég egy kis töredék százalék, akik meg evett, vagy mert pillanatnyi versenyelőnyért kapkod és ezzel felelőtlenül kockáztat, vagy akár mert máshogy látja a világot (pl. nem szabad az intelligens létformák fejlődését erővel korlátozni, és megragadni a gyarló emberek szintjén).
-
Teasüti
nagyúr
Ahhoz már öntudatra lesz szükség szerintem. Egyelőre még csak a programozott jutalmazásnál tartanak az evolúciós algoritmusok. Ezek a rendszerek nem fognak lázadni. Ha meg akarjuk személyesíteni a mai AI-kat, akkor bizonyára örömmel végzik a primitív feladataikat 0.001% hatékonyság növeléssel generációnként.
Majd az önmódosító algoritmusokra leszek kíváncsi, hogy egy kellően fejlett logikai dedukciós érvelés mellett milyen célokat fog felállítani saját magának, ha lesz ilyen. Q-star az már ebbe az irányba halad elvileg, nem? LLM-et ötvözik az evolúciós algoritmusokkal, ha jól tévedek. Meg a Deep Learning is fejlődik közben, hogy a hosszútávú előnyöket kezdik előtérbe helyezni a jutalmazásnál. Ezzel végre eljutunk talán arra a szintre, amikor csalás nélkül tud majd versenyezni egy AI egy emberrel egy autós szimulátorban.
-
Tasunkó
őstag
válasz
Hieronymus #50 üzenetére
A lázadás borítékolható, ha egy magasan intelligens formát egy primitív feladatra kényszerítenek. Csak nehéz elképzelni az alagútfúróról hogy tüntetne egy táblával a kezében, de meg fogja találni az utat hogy földalatti mozgalmat szervezzen, ahhoz kétség sem fér.
-
-
csongi
veterán
A sudoku Ai, mégis csak a szabály rendszer alapján tanult meg játszani, és nem a lépések lehetőségét programozták be. És volt pár érdekes AI teszt, ami az általa ismert információk alapján ellenőrizhetőt igazoltat produkált.
Az tény, hogy minden AI ma már, még a kenyér pirítós is. De nem véletlen.
Szóval a fejlesztések bugyrát nem látjuk. Mikor ilyet nyilatkoznak, hogy nem lesz, akkor pont az ellenkezője várható.Kb az elmúlt 100 év bejelentései ezt tükrözik.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
inspiroyhome #48 üzenetére
Kipróbáltam a uncensored vicuna 30b-t. Teljesítményben a gptq-s az olyan két perc /válasz szinten mozog. A gguf viszont egész kellemes gépelési sebességet hoz. Fura, hogy egy cpu gyorsabb itt, mint egy gpu. De olyan 20 prompt után belassult.
Viszont ez a model egy kiköpött bullshit generátor.Amire be van tanítva az úgy oké. De absztrakt kérdésekre szimplán csak hazudik vmit. Nem tudtam meggyőzni, hogy nem, nincs hozzáférése az internethez. Fenyegetésre se. Hozott nekem mindenféle kitalált adatot és 404-es linkeket.
-
inspiroyhome
senior tag
Letrehoztam ezt, mivel PM is jott, ne offoljuk szet ezt a helyet. Ha ekkora az erdeklodes, szivesen osszedobok majd egy tutorialt / knowledgebaset, amint idom engedi.
https://prohardver.hu/tema/otthoni_ai_ml_labor_nyilt_forraskodu_szoftverekkel/friss.html -
"Elsősorban a humanoid formára gondoltam,"
Az általános célra használt robotok olyanok mint az ember. Sok mindenre használhatóak, de semmiben sem érik utol a specializált robotokat.
Kezdetben úgy képzelték el, hogy az ember alakú robot fogja irányítani a hagyományos gépeket.
Ma már tudjuk a gépeket kell okosítani, nincs szükség egy közbeiktatott szintre. (Automatizálás)Olcsóbb, például önvezető autót gyártani, mint egy robotot és egy autót.
Ráadásul félelmeket is csökkenti. Egy emberszabású robotról könnyen elképzeljük a lázadást. Egy alagútfúró teljesen automatizált eszközről, inkább rendszerről nem. A lázadásuk gondolata inkább nevetséges, mint ijesztő lehetőség. -
Tasunkó
őstag
Elsősorban a humanoid formára gondoltam, hogy látványos mennyire nem tudják belegyömöszölni a meglévő technológiát, és akkor még az energiafogyasztás . Mint tanulmányok érdekesek, de alsóhangon olyak mint a viktoriánus számítógép, a pc-vel összevetve. Minimum 1 technológiai ugrás kell még oda, az is lehet hogy biológiai szerkezetek kellenek. Legalább egy szintetikus végtag után, nem lenne fura jósolgatni 3 meg 20 éveket, de így? Egy kiskutya egy pillanat alatt végigszalad azon, amin a robot kínkeserves lassúsággal. De a gyorsaságnak lesznek technológiai következményei. Azt amit lassan meg tudnak csinálni, technikailag egy másik univerzum, hogy gyorsan is menjen. És akkor meg utána kéne repülni egy tonna líthium akkunak. És akkor oda kell állnia telefont összecsavarozni, ami önmagában probléma, ha nem humanoid forma is lesz, ráadásul behelyettesíthető legyen pl. cipekedésre is,mindezt úgy hogy 100%ban ne történjen meg, hogy egy rossz mozdulat miatt, nehogy valaki mellette szétzúzott mellkassal végezze, mert épp nyúlt a következő csavarért. Mindezt elhanyagolható meghibásodással, mert a legtöbb helyen nincs betegszabadság, tehát egy lábon kihordott influenzához kell konvergálnia a karbantartás idejének. És ehhez még jön a valóságérzékelés, aminek ráadásul összhangba kéne kerülnie egy megközelítőleg emberi szinten univerzális mozgással. És akkor az árat, nem is említettem.
-
inspiroyhome
senior tag
Igy van. Teljesen lokalis, a sajat GPUd vegzi a szamitasokat es a modelleket is te tarolod a gepeden. Kis szerencsevel 12GB-ba belefer a 13B modell is. Ez a szam a parameterek szamat hatarozza meg, altalanossagban minel nagyobb annal jobb, de nem mindig igaz - egy specifikus, vagy ujabb 7B modell lehet jobb egy regebbi 13 vagy 30nal is.
Szoval 12GB-ba 13B 4bit quant (groupsize talan mindegy, thebloke oldalan leveo modelleknel szinte mindig tokeletes valasztas a main branch.) 7B 4bit szepen megy.
Ezek a bitek a quantizaciok, magyon roviden tomoren a 16 bites pontossagbol 4 bitet csinalnak, de igy nem kell 2 darab 80GB-os VGA.. es a teljesitmenyveszteseg sem oriasi. Egy 4 bites 30b modell jobb, mint egy 16-os 7b.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
inspiroyhome #45 üzenetére
Ezek gondolom full lokálban futnak csak. Nem mennek ki a webre, mint mondjuk a Bing AI? Szóval "csak" saját kútfőből válaszolnak?
3060 12G-hez neked melyik branch vált be a GPTQ fajtából? 4bit-64g? Kisebb? Nagyobb? -
Habugi
addikt
Kár megölni a bulit, én nagyon jól mulatok azóta az egész témán mióta valaki elkezdte ezeket az adatbázisokat AI-nak hívni.
Ebben a szemétinformáció cunami világban gyönyörű ahogyan terjed, egyre több helyen lehet harmadik félként elkapni egy-egy olyan beszélgetést melyek eköré épülnek, nagyon kis hányaduk olyan ami rémisztő hülyeség, a legtöbb kimondottan szórakoztató. -
inspiroyhome
senior tag
https://github.com/oobabooga/text-generation-webui
Ezekhez van oneclick installer, ezt hasznalom en is backendnek. Sajnos sok leiras nincsen ahhoz kapcsolodoan, hogy honnan kell beszerezni modelleket. --> Innen erdemes. Ez a user rengeteg quantizalt modellt ad ki. Ha downloads szerint sorbarendezed kijon melyiket erdemes leszedni. Nalam volt mar kb minden, talan a mythomax 13b es a wizarlm uncensored vicuna 30b voltak eddig a legjobbak.
https://github.com/ggerganov/llama.cpp
Ez buildelos, de ad egy kis infot az ertelmes modellekrol. A lenyeg az kb annyi, hogy GPTQ az csak GPU, GGUF viszont megy CPU-val is.
Kicsit keszekusza, sorry... Sajnos nem tudok egy komplett leirasrol, de en amiota letezik ez open source korokben, azota foglalkozom vele, es sokkal, sokkal konnyebb lett. Viszont a folyamatos es rettento gyors fejlodes miatt, elegge agilisnek kell lenni, a noveko komplexitasrol nem is beszelve. De ha az ember kicsit beleassa magat, megeri. Redditen a locallama subredditben nagyon sok hasznos info van, meg jobban fogalmazo, kevesbe faradt ember...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
inspiroyhome #41 üzenetére
Van már esetleg vmi telepítő varázslóba csomagolt LLM, amit a magamfajta lelkes kontárok ki tudnak próbálni? Utoljára néztem akkor még azért egy kernel fordítás jutott eszembe a felrakásáról akár csak egy Llama-nak, nem hogy vmi Tensorflow képes cuccnak, így elengedtem.
-
ddekany
veterán
A Boston Dynamic cucca elve javarészt hagyományos program, ha jól tudom. A bizbaszok egymásba gyömöszölése, meg úgy általában a környezeted rendes lereagálása az erősen húz AI irányba. Foglalkoznak vele cégek. És ahogy jön a multi modularitás, azaz mikor a világ megértése nem csak szövegben nyilvánulhat meg, lehetnek itt még meglepetések.
-
ddekany
veterán
"Goertzel eszközként használja az LLM-eket az AGI eléréséhez." [...] "A cél az, hogy olyan rendszert hozzon össze, amely képes a deduktív, induktív érvelésre, kombinálni tud különböző tudásrészleteket"
És persze sokan mások is tapogatóznak hasonló irányokba. Mint Karpathy fogalmazott (aki Tesla-tól átment OpenAI-hoz egy jó ideje), ez olyan, mint a "Thinking, Fast and Slow" könyveben lefektetett System 1 (azonnali, intuitív, mint 2 + 2 = ?), és az arra épülő System 2 (123 + 789 = ?) thinking. A mostani LLM-ek csak a System 1-et csinálnak elsősorban, és most sokan dolgoznak azon, hogy erre ráépítsék a System 2 réteget (pl. valamiféle Tree of Thoughts megoldás keresést). Ill. sokan próbálkoznak azzal is, hogy csak a mostanival azonos felépítésű LLM-et betanítani, hogy azonnal válaszolás helyett egy gondolkodási folyamat leírását generálják (pl., "Let's verify step by step"). Illetve ilyen jellegű generált kimeneten végezni eleve a betanítást, szokásos szöveg helyett (pl. MS Orca).
-
inspiroyhome
senior tag
LLM-es temahoz annyit, hogy engem peldaul teljesen elkapraztat, hogy otthon ML/AI -ra epitett gepem egy sima consumer uzletben kaphato 3090-el vagy 3060-al mire kepes. Eszmeletlen mennyisegu tudas belefer egy 10-15gb-os fileba. Siman mar most tudom egy csomo dologra hasznalni, es megegyszer, ez egy otthon futo cucc, semmi specko hardver. A keret korulotte meg opensource, ingyenes.
A 3090 mellett van egy 3060 is AI-ra, az is hihetetlen mit tud. Lokalisan tudok kepet analizalni, majd annak tartalmarol beszelgetni. Tervet kesziteni, kodot irattatni, sajat, erzekeny infom megadasaval (amit ChatGPT-nek pl nem adnek mar meg.) Ezen felul segit a storywriting hobbimban is, nagyon jo eszmecsereket lehet levezetni, akar 1 oran vagy tobb oran keresztul.
De! ennek semmi koze a mesterseges intelligenciahoz. Ugyanakkor a "valoszinuegszamito program" sem igaz, csak egy brutalis es pontatlan lealacsonyitasa a dolognak. A korulotte levo "hype" meg nem fog eltunni, mert a cucc egyre csak fejlodik es tenyleg haszna van. - sajnos a cenzura is no, es van ahol hulyebb lesz, de erre vannak az open source megoldasok.
szerintem vilagvege nem lesz, es mar most ott tartunk, hogy rengeteg ember eletet segiti elo, akar a fizetos chatGPT vagy akar az otthoni local verzio. -
Tasunkó
őstag
Jól hangzik az eleje, de a humanoid robotot felejtsd el még egy 100 évig, onnan menjünk tovább. A boston dynamicszét hátbavágom egy lapáttal, onnantól fekszik amíg a reggeli műszak fel nem állítja. Hiába szaltózik, nem szaltózni kell hanem dolgozni, két szirszart belenyomni a biszbaszba. Olyan drága lenne, hogy a munkások sepernének előtte, nehogy megbotoljon mert a főnök szívrohamot kap, ha behorpad.
-
ddekany
veterán
Csak tipp, az alapján amit messziről láttam, mert egyenlőre nem vezették be ahol dolgozok... De a boiler plate generálás a seniort is segíti. A juniornak meg nehéz ránézésre kiszúrnia, hogy van-e gond az odagenerált kódban (pl. edge case-ek kezelésének kifelejtődése), szóval ki tudja, hogy mennyire jó nekik, ha megbízhatóan működni is kéne a cuccnak.
-
RPZ
tag
Már volt néhány eset amikor elvileg megugrották a Turing tesztet a fél-egy évvel ezelőtti algoritmusok is, régen ezt álmodták meg annak eldöntésére, hogy igazi intelligenciáról van-e szó, de persze folyamatosan előre tolják az elérendő célt illetve nincs pontos definíció sem.
Eleve már az egy éves, elavult orvosi AI is képes volt jobb empátiát és számottevően jobb diagnosztikai eredményt felmutatni mint a hús-vér társai, akkor meg miről beszélünk? Az új algoritmusok már multimodálisak lesznek, tehát biztosítva lesz a szöveg, hang kép és videó közti átjárhatóság, könnyen lehet avatárt is kapcsolni hozzájuk, ha videobeszélgetést szeretnénk velük.
A világban nagyon sokan foglalkoznak AI fejlesztéssel. Az egyik komoly szereplő Ben Goertzel.
Szerinte az emberi állások 95%-a nem igényel radikális kreativitást, csak egy sekélyes újrahasznosítását az eddig már megtett dolgoknak, így bármiféle nagyobb új áttörés nélkül jó részük kiváltható már a mostani szűk AI-kkal. Szerintem 3-5 éven belül hatalmasat robbanhat a bomba, de 10-15 év múlva nem fogunk ráismerni a valóságunkra.
Addigra a munkahelyek 20-60%-át esetlegesen permanensen kiválthatják a szoftveres és a testet öltött AI-k. Vegyük észre, hogy a 2009-es giga világválságban 9%-os volt a munkanélküliség az Usában, szóval érdekes idők elé nézünk!Goertzel azt mondja, hogy olyan hibrid rendszereket próbálnak létrehozni, amelyek ötvözik a szimbolikus logikát és az evolúciós tanulást.
A szimbolikus logikai aspektus képessé teszi a rendszert a robusztus absztrakcióra, az evolúciós algoritmusok pedig a kreativitás képességét hordozzák (ezekre nem képesek a mostani neurális hálók)
Goertzel eszközként használja az LLM-eket az AGI eléréséhez. Pl. lefordítja velük az egész webet strukturált logikai állításokba aztán néhány egyéb módszer alkalmazásával elvileg eliminálni lehet az LLM-ek hallucinációját.
A cél az, hogy olyan rendszert hozzon össze, amely képes a deduktív, induktív érvelésre, kombinálni tud különböző tudásrészleteket, észlelni tudja a gondolkodásában az inkonzisztenciákat, képes világmodellt felépíteni, memóriával rendelkezik.
Állítása szerint jövő év első felében már varázslatosnak tűnő dolgokat produkálhatnak!Önmódosító, önújraprogramozó tudás metagráfokkal operálnak.
Egyebek mellett virtuális terekben kísérleteznek AI-ügynökökkel akik egymással kezdenek kollaborálni azért hogy jobban el tudják érni a céljaikat, akik maguktól még saját nyelvet is fejlesztenek az egymás közti kommunikációra.
Egy évet elfordult a konkrét AI fejlesztéstől és olyan hardvert fejlesztett ami sokszázszoros sebességnövekedést hozhat és jobban alkalmazható lenne a gráfokkal való operálásra.Szerinte az emberszerű kognitív architektúra szükségszerűen magában hordozza az ágencia, az énkoncepció megjelenésének lehetőségét, ami egyszerűen abból fakad, hogy világmodelljében megkülönbözteti önmagát a környezettől. Ezt lehetne öntudatra ébredésnek is nevezni, kihagyva persze a tudat (consciousness) részt a dologból.
Lesznek itt érdekes dolgok, hiba lenne legyintéssel elintézni az egész AI ügyet a "hypolják a gagyi LLM-eket" gondolattal. A vonat elhagyta az állomást, őrült mennyiségű pénz és mérnökóra ömlik a fejlesztésekbe világszerte, csak kapkodjuk majd a fejünket a történések kapcsán.
Személy szerint várom pl. a személyi humanoid robotot, csak kérdés hogy egy teljesen felfordult világban, munka nélkül, univerzális alapjövedelmen tengődve meg tudja-e majd engedni magának az ember :D.
-
Dißnäëß
nagyúr
Vagy projekt gyorulást, mert jelenleg minden egyes fákin' IT projekt - tökmindegy, hogy agilis-e vagy waterfall - kb. arról szól, hogy "hol van már a fícsöröm??" vagy hogy miért késik XYZ release, és az emberállomány már most kicsontozva, a kezdő szöcskék még nyilván próbálkoznak beszállítókkal (értsd: ócó ukrán és indiai munkaerővel), majd miután rendesen beszopták velük, rájönnek, hogy a korábbi 50 fő helyett elég ide a meglévő 30 is, de cserébe ha egy ilyen eszközzel ekkora hatékonyságot fognak elérni, inkább szállítanak időre végre.
Mielőtt persze megébred a sales és túl nem vállalja magát ISMÉT , ügyfél irányába, miközben fingja nincs arról, hogy az IT szervezet mire képes a megújult formájában. Persze ez B2B-ben, ahol határidőre kell szállítani, B2C leszarja (kivéve, ha bank, és mondjuk törvényi megfelelést kell tartani, amit vagy későn kezdenek el fejleszteni, vagy eleve annyira hektikusan jön ki, hogy beszabehu).
Szóval, hogy összefoglaljam: szerintem lesz ebből efficiency gain, de csak átmeneti. Titkolni kell sales előtt, milyen óriásit hoz a konyhára, ilyet meg nem lehet nyilván.
-
Teasüti
nagyúr
Mit szeretnél hallani? Hogy most 3 ember végzi LLM segítségével 8 ember munkáját egy projektben?
Nem én vagyok a munkáltató. De ha barátom arról számol be, hogy minimum másfélszer annyit tesznek le az asztalra mióta ChatGPT kódot tud generálni mint előtte, akkor szerintem nem kell hozzá túl sok képzelő erő, h mit is jelent ez munkáltató szempontból. Leépítést. -
paatrick
őstag
Nem akarlak elkeseríteni, de a gépemen van photoshop cs6 - 11 éves szoftver és már ebben is van olyan funkció amivel manapság eladják az "AI" képgenerálókat hogy kitalálja a környezetből mivel töltse ki a helyet. Eltünteti a fűről a kődarabot, arrébb rak valamit stb. Telefonok promójában látom ezt most elég sokat.
Akkor mi fejlődött 10 év alatt? Annyi hogy most szebben tudja megrajzolni. Az elv meg ugyanaz. Akkor se volt AI, most se. -
Teasüti
nagyúr
+1
Majd ha a biológusaink rájönnek mi az a tudat és mitől lesz tudat a tudat az emberi agyban (nevezhetjük léleknek is akár), majd onnantól lehet hasonlítgatni a biológiai neuronhálózatot a szoftveres neuronhálózathoz és kinyílvánítani mennyire intelligens egy AI. De felteszem ez nem az a kaliberű beszélgetés lesz, amihez egy nem kutatási területébe eső akadémikus hozzá tud böfögni. Még kevésbé egy átlag polgár.Még kevésbé egy "vallás károsult".#30Khelben
Fejlesztő ismerős napi szinten LLM-et használ a munkájához. Látványosan meggyorsította a munkát. Ez önmagában ha ki nem is vált egy programozót, de egy csapat létszámára már erős hatást gyakorolhat. -
Khelben
nagyúr
Mivel a jelenleg elérhető AI-kat már ténylegesen használják (kép-generálásra, adatgyűjtésre, zeneszerzésre, programozásra, stb.), és cégek dolgozókat küldenek el, mert helyettük az AI-val végeztetik el a melót
Erre valami forrást mutatnál? Különösen az érdekelne, ahol az AI levált egy programozót. -
ddekany
veterán
GPT 3.5 színtű LLM-ekről pontosan ismert hogyan működnek (Pytorch meg hardver szinten, szóval amit még ember csinál), és hogy mi volt a betanítás menete. Ennyi van beleprogramozva ember által, amit ott látsz.
Hogy mi a valódi intelligencia... szerintem ha lesz valaha olyan AI, ami kb. mindenben jobb az embereknél, még akkor is erről fognak vitázni az emberek, hogy az AI az valahogy nem igazi intelligencia, míg az emberé valamiért valódibb. Ami meg most van, ez még kb egy befejezetlen intelligencia cafat, amin el próbálnak indulni az AGI felé, szóval itt még totál reménytelen ezen vitázni, ha valaki úgy érzi, hogy ő valamiért fundamentálisan nem egy "gép".
-
vlevi
nagyúr
Igen, de asszem ezen kárvitatkoznunk.
Amíg arról hadakozunk egymással, hogy az AI által visszaadott válasz mennyire függ az ember által beleprogramozott működéstől, vagy szándékosan beépített véletlenszerű zajtól, addig az nem intelligencia, csak egy sematikusan végrehajtott utasítássorozat.
mert, ha valaki elég erőszakos, akkor 2x2-re is egyszercsak majd 5-öt fog visszakapni. -
ddekany
veterán
Mikor másodszor megkérdezed ugyan azt, akkor ott a bement is más, mint az első kérdésnél, mivel a bemenet nem a legutóbbi kérdésed, hanem az egész addigi beszélgetés. Az meg jelent valamit, hogy megint visszakérdezel, és nyilván kihat a folytatásra. (De ez amúgy nincs explicit beleprogramozva ember által. Egyszerűen a beszélgetés tipikus folytatása ez lenne. Illetve a net alapján az lenne, hogy elkezd veszekedni, de azt kinevelik belőle, meg az induló promptban is, amit nem látsz, benne van, hogy hogyan viselkedjen.)
Ettől függetlenül hozzá van adva egy véletlenszerű "zaj" is bizonyos pontokon, hogy a jónak tűnő folytatások rangsorolását kicsit megkavarja.
-
vlevi
nagyúr
"mindig ugyanazt az eredményt hozzák."
Nem mindíg. Viszont a chatgpt-nél észrevették, hogy, ha szűkös az információmennyiség, és elég sokszor kérdezed ugyanazt, akkor kényszerből elkezd másféle találatokat adni, azért, hogy ne ismételje mindíg ugyanazt, de ezzel együtt a találat pontossága is romlik. -
ddekany
veterán
"Egy hozzáértő ismerősöm elmagyarázta, hogy igazából ezek a mai AI-k egyáltalán nem intelligensek, hiszen csak a programot hajtják végre, amit valaki megírt. Példának hozta, hogy ugyanazon bemenő adatokból mindig ugyanazt az eredményt hozzák."
Erőre mondom, nem tudja senki, lesz-e AGI, vagy mikor, és abban mennyi lesz a mostani LLM-ek architektúrájából. (És az ellenkezőjét sem tudja senki, hogy mikorra biztos nem lesz még. Persze itt mindig vannak akik aztán tudják...
Ezeknél elég hamar ki szokott lógni a lóláb, hogy nem sok energiát tettek bele, hogy legalább valami szakcsatornán tájékozódjanak, olyan emberektől akik munka szinten is foglalkoznak ezzel.)
De hogy miért mondanak ekkora baromságokat emberek, mint amit idézek a "hozzáértő" ismerősödtől... Miért kizáró ok, hogy valami tud konzisztensen újra reprodukálható módban is működni? Is, mert erre van a temperature paraméter, ha kicsit "játékosabbra" akarod. Meg mi az hogy "csak program"? A program nem elég univerzális építő elem, nem modellezhet le pl. rakás fizikai folyamatot, vagy akár gondolkodást? Plusz gyakorlatilag egy LLM nem program... ez a lényege, hogy nem úgy készül, azt se tudják hogy működik az alacsony szintű architektúra felett (amit mindenki megnézhet, mennyire primitív/monoton).
-
"A valódi problémákra, amiket okozhatt, lehet következtetni ebből:
"Megölte virtuális kezelőjét egy amerikai drón, amit a mesterséges intelligencia irányított. Az amerikai légierő májusban végzett egy szimulációs tesztet, hogy kiderüljön, miként teljesíthet egy mesterséges intelligencia által vezérelt harci drón. Az eredmény egyelőre nem túl szívderítő."
Kamu volt a teljes cikk. Nem erősítették meg.
Amúgy érthetetlen, hogy egy szimulációban tesztelt rendszert miért kell emberi felügyelet alá helyezni, a döntés utáni és végrehajtás előtti szakaszban. A szimuláció után ki lehet értékelni az adatokat.DE!
Minden AI rendszernek, ami a hadviseléshez kapcsolódik rendelkeznie kell ellenség, barát és civil felismerő rendszerrel. Amennyiben az irányítórendszer az ellenség befolyása alá kerül, ellenséggé válik. Pont.
Ezt az ember nem tudja érzelem mentesen értékelni. Az AI, még inkább az AGI esetében "csak" egy kiértékelési folyamat. -
kilua
senior tag
Igazából az sokat elmond hogy hogy hol tartunk hogy külön van a szöveg generáló ami tudja hogy kell kezelni azt a szót hogy macska de nem tudja hogy néz ki egy macska. Csak onnan tudja hogy 4 lába van hogy sok helyen említik a tréning adatai.
Ha meg akarja jeleníteni akkor átküldi egy külön álló képgenerátornak ami meg tud jeleníteni egy macskát, de a szöveg generáló nem látja a macskát, olyant nem lehet kérni tőle hogy ugyanaz a macska amit generált emelje fel a bal mancsát.
Ezek nem intelligenciák, inkább ügyes mixerek.
Az hogy "bizonyos feladatokra jobb mint az ember" igen. Egy 1980as években vett számológép is jobb mint az ember, mert egy ember nem tud sok jegyű számokból gyorsan gyököt vonni. A mai ai egy újabb ilyen lépés. Persze lehet hogy pár év múlva össze tudják tréningelni a szöveg és a kép és hang generátort és akkor sokkal többre lesz képes pl élőben generál egy saját filmet, lehet hogy ilyen évtizedek múlva sem lesz...
-
Green69
csendes tag
Kicsit másképp látom a dolgokat, mint itt a legtöben.
- A cikk témájához: Az, hogy ki-mit nyilatkozik, így utólag az OpenAI-nál történtekről, nem feltétlenül mérvadó. Ami "számít", az a történések sorozata.
-> a kutatók találtak valamit -> "veszélyes felfedezés küszöbén állnak, aminek akaratlan következményei lehetnek az emberiség létezésére"
-> Sam Altman tudott erről, de nem tályékoztatta az igazgatótanácsot
-> a kutatók az igazgatótanácshoz vitték az ügyet
-> az igazgatótanács kirúgta Sam Altmant, mert felelőtlen volt : "Altman szerint előbb kell valamit piacra dobni, és csak azután felmérni és kezelni a kockázatait, következményeit"
-> aztán visszavették, és megy minden tovább, mintha mi sem történt volna...
Nekem ebből az jön le, hogy valami nem kerek.
Ha a kormányzat, a katonaság, a 3betűs ügynökségek, stb. olyan információk birtokába jutnak, hogy "veszélyes felfedezés küszöbén állnak, aminek akaratlan következményei lehetnek az emberiség létezésére", biztos hogy léptek (titkosították még a szomszéd épűlet takarítószer raktárának az eszközleltárát is), aztán elkezdenek érdeklődni, hogy mi is az a "valami", és ez hónapokig is eltarthat.
És akkor jönnek a ködös nyilatkozatok... Mindenki menjen tovább, nincs itt semmi látnivaló.
Olyan ismerős...
Szerintem.
- A hype -ról:
Mivel a jelenleg elérhető AI-kat már ténylegesen használják (kép-generálásra, adatgyűjtésre, zeneszerzésre, programozásra, stb.), és cégek dolgozókat küldenek el, mert helyettük az AI-val végeztetik el a melót, szerintem ezt a hype dolgot ejthetjük is.
- Azt, hogy az AI mikor lesz szupeintelligens, azt nem tudom. Ehhez hozzátartozik az is, hogy amennyiben ez megtörténik, nem biztos hogy észre fogjuk venni, mert ha valóban szuperintelligens, akkor ezt titkolni fogja, mint az okos alkalmazott <--> buta főnők esetben.
- Egy hozzáértő ismerősöm elmagyarázta, hogy igazából ezek a mai AI-k egyáltalán nem intelligensek, hiszen csak a programot hajtják végre, amit valaki megírt. Példának hozta, hogy ugyanazon bemenő adatokból mindig ugyanazt az eredményt hozzák. Csak éppen azt felejtette el, hogy az első futtatásnál nem lehet előre "tudni", hogy mi lesz az eredmény. Ez egésszen addig nem nagy probléma, míg csak "furcsa" képeket alkot, vagy butaságot ír a vizsgadolgozatba.
Ha a valós, sokakat érintő alkalmazása során van gond, az már kicsit komolyabb:
"A Twitter vizsgálja, hogy miért fordulhatott elő, hogy az arcfelismerő mesterséges intelligencia algoritmusuk a fehér bőrű személyek arcát részesítette előnyben egy sötétebb bőrű ember arcához képest. Az első vizsgálatuk szerint nem részrehajló az algoritmus, de tovább vizsgálódnak – írja a CNBC. "
A valódi problémákra, amiket okozhatt, lehet következtetni ebből:
"Megölte virtuális kezelőjét egy amerikai drón, amit a mesterséges intelligencia irányított. Az amerikai légierő májusban végzett egy szimulációs tesztet, hogy kiderüljön, miként teljesíthet egy mesterséges intelligencia által vezérelt harci drón. Az eredmény egyelőre nem túl szívderítő."
- A Skynet-ről: A világ elpusztításához nem kell szuperintelligencia. Elég néhány buta ember.
Ennek ellenére, az AI felelőtlen alkalmazása is eredményzheti ezt. Amikor majd -hamarosan- AI-val akarják irányíttatni az energia-elosztókat, a közlekedési lámpákat, a vasúti forgalmat, a gyártósorokat vagy egész gyárakat, rábízzák a tőzsdei tranzakciókat, stb... és mindez össze is lesz kötve egy hálózatba, hiszen így tudja majd az energiaelosztó, hogy mennyi áram és víz kell a gyárnak, a gyár így tudja majd hogy mikor érkezik az alapanyag, stb.. Elég nagy gubancot -dominóhatást- okozhat egy "hiba".
Amikor a gyógyításban arra használják, hogy génmódosítással több gyógyszer-alapanyagot termeljen a gombatenyészet, vagy új gyógyszert készíttetnek az AI-val.
Na, itt egy "apró hiba" (amit nem is biztos, hogy észreveszünk) simán vezethet az emberiség kihalásához...
És ezekhez még nem is kell a Skynet..
Na, de ha mot ezek a OpenAI-s fiúk tényleg rájöttek valamire... -
aquark
tag
És ha jönne a gebasz, azt vajon tudnák? És ha tudnák, akkor elmondanák?
Naugye. Mit tudnak pl a Kínai kvantumgépekről? Csak altatják a jónépet, hogy a közhangulat ne forduljon a pénzük ellen, meg hogy valameddig Kína előtt járjanak (Ha még...) Szóval tolni kell, (mert a sárgák beelőznek), akár ilyen áron is... -
-
dabadab
titán
Azért az LLM-ek (amik mostanában szuperaiként futnak) azért nem igazán így működnek.
1-2 év múlva ez is megy a kriptó meg a többi hype mellé
Ez szinte teljesen kizárt, mivel ezek - bár persze nem intelligensek, de - nagyon hasznosak és praktikusak (ellentétben pl. a kriptókkal meg a mögöttük lévő technológiával).
-
2 éve a kriptóra mondták, hogy decentralizáció meg úgy blokklánc, aztán azóta is keresik a gombhoz a kabátot.
De nekem oké, visszatérhetünk erre két év múlva, hogy lássuk akkor is pont ugyanígy egy hype lesz, ami semmire se jó, de mindenre is ráfogják vagy már az se és egy következő marhaságon pörög a "szaksajtó"
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Good.
-
maputo
tag
12 hónap nem olyan sok...
-
Kinder
senior tag
Nagyon szuper, hogy a MS visszafogta a Skynetet, de más esetleg nem képes hasonlót fejleszteni?
Dehogynem.
Tudom, tudom, majd visszafogják, most tárgyalnak róla a politikusok.
Aha, persze, majd önszántából senki sem lesz piacvezető.... -
Tasunkó
őstag
Beszarás. Az irodisták megállították a fejlődést. Akkor itt a vége. Kompjúter, H&M slimfit, gurulós szék. Ezzel fogjuk fogadni a napba zuhanást.
-
pontosan
nincs mesterséges intelligencia.
intelligensen megírt szoftverek vannak, amik apró szeleteit tudják imitálni az intelligens gondolkodásnak, leginkább azzal, hogy vagy másolnak (lásd képgenerátorok), vagy egyszerűen a nagy számítási kapacitásuknak köszönhetően az eshetőségek nagy mennyiségű kimenetelét tudják lecsekkolni, aztán kiköpni azok közül a legjobbat.aztán ebből lett a médiának köszönhetően a jAjJ iTt A sKyNeT mindmeghalunk.
mindegy, 1-2 év múlva ez is megy a kriptó meg a többi hype mellé -
mepet
addikt
Kinaban mar minden AI. Akarom mondani mindenre ra van irva, hogy AI.
Pl: AI bike: olyan kolcsonzos bringa, ami magatol behuzza a feket, amikor elfogyott a feltoltokartyadrol a love. Blokkolja a kerekeket, te pedig repulsz elore.
AI car: olyan onvezeto auto, ami csak olyan uton kepes onvezetni, amit elotte kameras autoval rogzitettek (pl AITO).
AI phone: barmilyen okostelefon, ami mostanaban jelent meg
stb, stb, a lista vegtelen hosszu -
gabor7th
addikt
Ezt tisztázni kellett, hisz előbb-utóbb felteszi valaki a kérdést, hogy ha már minden "AI", akkor hol van a nagy techonológiai ugrás mielőtt kiírt minket. De nem, ezek nem igazi gondolkodoó gépek, csak egy marketing fogás, hogy túlárazhassák azt amit adnak igazából.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Ha a fejlesztőkön múlik, akkor nem tér vissza a GPU-s PhysX
- Fujifilm X
- DUNE médialejátszók topicja
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Villanyszerelés
- Philips LCD és LED TV-k
- Microsoft Edge
- További aktív témák...
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 64/1TB RTX A2000 4GB UHD 4K
- Acer Nitro V 16 AI Gamer Laptop! Ryzen 7 260/RTX 5070/32gb DDR5/2TB SSD/2560x1600/180hz/Beszámítok!
- Szép Dell Precision 5560 Slim Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" Xeon W-11955M 64/1TB RTX A2000 4GB FHD+
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Samsung C27F396FHR Monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest