- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Légies iPhone halvány színei
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Magisk
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tasunkó
őstag
"Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk."
Gratulálok az emberek lenézéséhezEzt most félreértetted, pedig egyszerű mondat, ami pont az ellenkezőjéről szól. Ha visszaolvasol, folyamatosan nem érted a következtetéseimet, de lehülyézel. Végülis, valahol ez a szép ebben a világban.
-
Tasunkó
őstag
Kihívás, mert hibbantak programozták le azt a csomagolószoftvert. Úgy van, mint minden cégnél, aki ért hozzá azt átverik, otthagyja, és megy máshová programozni, ahol majd megint átverik. Meglepne ha az informatikában másképp lenne. A hülyék meg maradnak stabilan, és akkor csinálnak olyan dolgokat, hogy az agyad eldobod, ha tényleg elkezdesz belelátni, hogy mit művelnek.
A múltkor volt egy műsorban a home office kapcsán, hogy akkor derült ki, hogy a legtöbb ilyen informatikai cégben, fogalmuk sem volt arról, hogy ki felelős azért hogy eredményesek. Tehát akire tippeltek, meg mondjuk megnyomták a fizetésénél a ceruzát, arról például bebizonyosodott, hogyha bent van, sincs értelme, mert ugyanúgy nem sikerül időre semmi, mert aki otthon van azok közt valaki kevesebbet dolgozott, de azok közt meg nem volt olyan, akit magasabb státuszúnak nyilvánítottak, vagy értékeltek, tehát elméletileg nem kellett volna számítania a munkájának. Most emlékezetből mondom, ezért lehet nem pontosan ez a szitu, de körülbelül értened kellene a szindrómát, aminek a lényege, hogy nem tudják ki vagy kik azok a csoportban akin múlnak a dolgok.
Bár, lehet túl sokat látok beléd. Eleve a csomagolóállomásos sztorinál az azért működik úgy, illetve van szélsőségesen leegyszerűsítve, hogy gyorsabban lehessen csomagolni, és 0 betanítási idővel. Akárki jön szembe az utcán, nyomogatja az okostelóját, de te el tudod képzelni, hogy annyira hülye, hogy nem érti a nyomorult csomagológépet. Ilyen következtetésekkel aztán persze, hogy nem érted hol kell a megoldás irányába fordulni.
Így aztán azt sem érted, hogy a német miért beszéljen ahhoz, aki nem tudja megoldani a feladatot. Vagy miért hallgassa meg? Mit tudnak neki mondani, amit hálózati eléréssel nem lát, vagy az eredményekből? Általában azzal beszélnek akivel muszáj, mert mégiscsak ő itt a megbízott helytartó, rendeli a piát, meg a hostessekkel.
Értő olvasás az a Monte Christo grófjához kell. Értelmesebbnek kéne lenni? Így is túl értelmesek ahhoz, amilyen feladatok várnak rájuk. Majd beprogramozzák rendesen azt a csomagolórobotot az osztrákok, meg küldenek betanító ütemtervet lefordítva. -
Tasunkó
őstag
A nyelvtanítás ami felszínes. Például a gyakorlatban, kivel fognak mondjuk a németek beszélni? Az iskolában az osztályból lesz 1 akivel fognak. Annak meg úgyis fizetnek magántanárt is, meg le lesz vajazva minden, igazából nyelvet sem kéne tudnia, csak a látszat nem árt a Csekonics bárókának. 20 gyerekből 19 az mexikóiak, oroszok, lengyelek, stb. közé kerül. Egy melóban nagyonnem kíváncsi senki arra amit mondasz, vagy megcsinálod, vagy repülsz, nincs olyan opció hogy beszélsz. Mondjuk az nálunk sincs, tehát már ebből lehetne következtetni, de minek ugye? Érteni kell amit mondanak, azok egyszerű dolgok. És ha már beszélni tudsz, csupa gyökér mindenhol, mégis kinek fogod tolni? Ha nem tőmondatban szólnak az emberhez, akkor vagy azt jelenti összekevertek valakivel, vagy azt hogy kirúgnak. Ha túl sokat beszélsz az baj, mert akkor vagy mindent elbaszol, vagy lógsz, akkor megintcsak fornextciklus a kirúgásra. Nézd meg Ricky Gervais nyelviskoláját. Nem kérhetsz fish and chipset Angliában, mert nincs olyan hogy hal. Van laposhal, sügér stb, de ha odamész hogy hal kell, japán turistának néznek és odadnak valami szart, ami már egy hete ott dekkol.
De egyébként ami nálunk kell, az kimerül az írott szöveg elolvasásában, illetve esetleg visszaírsz valamit, amit vagy egy másik hasonló tudásúnak írsz, vagy egy olyannak akinek anyanyelve, az meg úgyis toleráns lesz, mint az indiaiakkal. Megérti az a fő, és a lényeg hogy jó hírek legyenek. Tehát jó híreket kell tanulni, kész van főnök, megy főnök, oké minden. Nem azért kellünk az EU-ba, hogy azt írjuk ez egy nagy lófasz gyerekek, hanem hogy gut,gut.
Elsősorban olvasni kell, ott meg 3 szóból meg a környezetből érteni lehet mit akarnak, nyelvtan megint nem kell. Ezeket nem mondják el nyelvórán, mert már azzal vannak elfoglalva, hogy az esernyőnél, tanítják a nyelvtant, miközben nincs is esernyőm, tehát már azokat a szavakat sem fogom használni, amiket fontosnak gondolnak, és összedől az egész nagy értelmes kártyavár. Itt kezdődik, hogy mit kéne megtanítani, és erre épül minden ami hasznos. És ha már olvas meg ért valaki, akkor elkezdheti a nyelvtant ha annyira ráfüggött, az otthoni szokások miatt ugye meg a Mikszáth/Jókai tandemen pallérozott hazafi. Na meg a kiejtésnek sincs semmi értelme, ami ugye fonetikusan le van írva, mert azt helyben kell megtanulni hogy ejtik ki a helyi bugrisok, a lengyelek úgyis éppolyan szerencsétlenül beszélnek mint mi, tehát velük nem kell az oxfordi akcentuson izgulni. Kábé vázoltam néhány szempontot, ha már a felszínességet szóba hoztad. -
Tasunkó
őstag
Kismillió példa van rá, hogy úgy tanulnak meg kint például angolul, hogy elcserélik egy szamárért a piacon az itteni angoltanárt, anélkül hogy bármi fogalmuk lenne a nyelvtan létezéséről. Nem tudom még mekkora valóságnak kell szembejönnie. Nem kell érteni hozzá a nyelvtant, én sem emlékszem a határozószó mit jelent, mégis írok, és érted. Jó mondjuk itt ez nem idegen nyelv, de egy másik nyelven még ennyit sem tudok a nyelvtanról. Vagy pl. angolul úgy leveleztem a kínaival, hogy egyikünkről sem lehetne mondani, hogy tudott, nyelvtant meg, ne röhögtess. Azért kell a nyelvtan, mert egy tanítható tudomány. Nincs más titka. Fenntartja a tanár hivatalát a tananyag. Ha úgy tanítanák, hogy megtanuljanak, akkor rájuk jóval mérsékeltebben lenne szükség. Egy ismerősöm például évekig fizetett magán nyelvtantanárt, de végül az amnesztiával jutott diplomához. Ez egy tömegjelenség, biztos mindenki tudna ilyet mondani. Kinek volt belőle haszna? A tanároknak, ennyi a történet. Lingvista maffia. És akkor jönnek ekkora baromsággal, hogy finnek vagyunk.
-
Tasunkó
őstag
Nem magyaráztál el semmit. Egyébként ezek köztudottak amiket beszélsz, semmi új információval nem szolgáltál. Azt kérdőjeleztem meg, hogy kell a nyelvtan a nyelvtanuláshoz. Szerintem egy erőltetett, mellékes információ. Egyébként tanulmányok is rendre felbukkannak erről. Például, hogy a gyerekek sem tanulnak nyelvtant, tehát mégcsak különösebben szokatlant sem mondtam, amiről ne látnál az átlagmédiában, szakemberektől tanulmányokat. Tetőtől építik a házat, miközben még a tető sem szabályos, tehát nem oda fog kerülni a gerenda, ahová utólag erőszakolták rá a formát, ahogy a nyelvtant a nyelvre. De ez nem arról szól, hogy így tanulj. Arról hogy ez igaz. Mindenki úgy tanul, amilyen lehetőség elérhető. Meg lehet tanulni ugyanazt 199szeres befektetéssel, ugyanakkor a zéró tanulás nem elég hozzá.
Valószínű egyébként, hogy ugrásszerűen fog a változás eljönni. Mi belülről sosem csináltunk semmit, tehát nyugaton kijön egy olyan módszer, például a technikai fejlődés következtében, aminek a fényében a debil iskolarendszerünk nevetségessé válik, akkor 1az1- ben átveszik, és onnantól azt fogják szajkózni hogy azajó, azajó. -
Tasunkó
őstag
"Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat."
Erre válaszoltad azt, hogy...
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik
Szerintem meg, amúgy nem, és sosem válik rutinná. Azokat a szavakat használod, amelyeket eleget láttál, halottál az adott közegben, abban a formában szerepelni ahhoz, hogy élesben eszedbe jussanak.
És megkérdőjelezek mindent, ami nem működik, mivel annak is van oka, hogy valami működik.Hieronymus Továbbra sem értem, miért merült fel benned, hogy nem magyar az anyanyelvem. Nem láttam még, hogy hozzászólásban megkérdőjelezted volna bárkinél. Ha szíriai menekült vagyok, akkor ez azt is jelentheti hogy másodrendű állampolgárként kezelsz. Csak hogy értsd, ez helytelen, nem elfogadott, nem kulturált viselkedés, és a törvény sem enged ilyet. Nem szokásom fenyegetőzni, ezt se vedd annak, de nem árt ha tisztában vagy vele hogy már túlmész minden határon, ami később neked lesz kellemetlen. Ráadásul a személyes támadásaidat próbálod, tényeknek feltüntetett összevissza hablatyolás mögé rejteni, amiknek a közös nevezője, hogy baromságok, de legalább a tárgyhoz sincs semmi közük.
-
Tasunkó
őstag
Amúgy igen, amgy rutinná nem válik.
Arra nincs idő beszéd közben, csak ha te vagy a borneói szultán, aki bármeddig ööözhet. Általában érzésre megy, ahogy sikerül, később a nagy gyakorlattal rögzül a helyes használat. Ahol nincs nagy gyakorlat, ott soha, illetve a gyakorlat elmaradása újfent visszaesést okoz, amikor is a nyelvtan már csak távoli idők emléke, nemhogy beszéd közben vissza tudd idézni.
Ismerem ezeket a lózungokat. Azt sem tudják az egészről, amit egy átlagember, akkor azok meg sem próbáltak másra gondolni, mint a lustaságra, így persze hogy az jutott eszükbe.Hieronymus És arra nem gondolsz, hogy ha orosz kém lennék, letagadnám, vagy ellenkezőleg, elmondanám mert arra számítanék, hogy úgysem hiszed el.
-
Tasunkó
őstag
Tény, hogy fingom nincs a német nyelvről. De lássuk mit mond erre a net.
"Az esetek német elnevezéseit mindenképpen tanuld meg (Nominativ, Akkusativ, Dativ, Genitiv), hiszen még gyakran fogunk velük találkozni, például a főnevek ragozásánál is."
Menet közben, miközben beszélsz és az egyik szó után küldöd a másikat, eközben kikeresed fejben hogy melyik tárgyerset, melyik részes esete forog fenn, hogy a megfelelő előtaggal megküldd a mondókádat. Mit nem értesz azon hogy eredménytelenül? Pár éve osztották ki a diplomaamnesztiát, mert tízezrével voltak akik nettó 18 évig iskolapadban ültek, anélkül hogy egy idegen nyelvet elsajátítottak volna.
Ezek után bízni a nyelvoktatásban csak egy olyan világban lehetséges, amiben az iskola, ahol ha tanulsz valami feleslegeset, az nem lesz felesleges, és ahol az egyenhüvelykujj feltalálói a hasukra ütve találják ki a szabványokat, vállvetve harcol a cégek ellen , és olyan tudást ad az embereknek, amiben te nem veszed észre hogy ki dolgozik gyártósoron és ki a felsővezető. Téged átvertek.Hieronymus Lendüljünk át azon a részen, ahol próbálod leleplezni hogy orosz kém vagyok. Tehát az iskolázott emberek, azért kellenek a cégeknek mert azokkal jó tapasztalatok vannak. Maradjunk annyiban, hogy a cég szempontjából hasznos az egy tág fogalom, és nem biztos hogy minden résztvevő számára egyaránt hasznos. Németországban is ilyen szarul tanítanak nyelvet, szóval ez egy világszövetség, vagy ott ez nem menne át?
-
Tasunkó
őstag
Attól még elpocsékolt lesz az a 8 év. Szedhetnének virágot, vagy fára másznának nemtom. Elképzeltem egy indiai vallást, amit 8 évig gyakorolnának. Nem gondolom hogy a gyártósor embernek való, de a társadalom így döntött, és ennek vannak és lesznek következményei. A cégeket a haszon érdekli, nem a helyesírás. A soron jó nagy hasznot csinálnak, szóval fent nincsenek veszélyben, bárhogy beszélnek.
A gyakorlat engem igazol, tehát úgy tanítanak nyelveket, és nagyon eredménytelenül. Miközben ha nem ismered a szavakat, nem érted mi van leírva.
Amúgy a hüvelykujjak különböző méretűek. Találtak egy méretet, ami jól megfogható, megmunkálható mondjuk fatiplinek elég vastag és erős, hogy nem törik el. Vagy gyakori faágak voltak abban a méretben, ami már elég kifejlett volt a használathoz. A technika nem nyelvtan, mindig áll mögötte valami értelmes, amire kötődik a többi. A nyelvtan teli van rendhagyó dolgokkal. És a németben is asszem vannak esetek, és beszéd közben képtelenség aszerint ragozni, az gyakorlattal rögzül, akkor meg már mindegy, hogy van rá magyarázat. -
Tasunkó
őstag
Azt el nem hiszem, hogy azért akkora a menet, amiért a folyó nem pontos j. Úgy képzelem az akkori technológia, erőhatások stb. alapján, hogy találtak egy jó kompromisszumot , amit mindkét irányban el tudtak érni. Ez aztán behatárolt egy tartományt, amin belül van az érték, amivel lehet hasraütöttek, de a metrikus meg colos méretű menet elég közel van egymáshoz. Ha az ember ezekbe beleás, mindig van mögötte valami logikus, szemben a nyelvtannal, ahol azt mondják, hogy mert csak, ne törődj vele. A nyelvtant tanítani egy idegen nyelvből például totális baromság, de a nyelvtanulás a tanárokról és a nyelviskolákról szól, és egy intézmény és haszon alapú perpatvar. Amikor már ért valaki azon a nyelven, illetve beszél is valamennyire rosszul, akkor ráérnének. Pl. egy percet sem tanultam nyelvtant, viszont szerettem olvasni, tehát az egész intézmény egy ablakon kibámulásra épült, tőlem függetlenül létező rendszer, amivel egyszer érintettük egymást, amikor kértem hogy ne buktassanak meg.
Az egész gigabotrány amiből kirobbant, ott csak valami hibát vétett a hozzászóló. Jó hát ha ilyekre gondolsz amit felsoroltál az elég kellemetlen, de valahol természetes. Reagálnak a környezetükre. Most ha gyártósoron dolgozik, vagy egy rakás hasonló munka van még attól felfele, ami totálisan igénytelen az abban dolgozókra nézve, akkor meg nagyon színvonalasan fejezte ki magát. Gyártósorra, eleve elpocsékolt idő volt a 8 általános is. Angliában asszem van valami általános, meg egy-két év , aztán mehetnek egy elég széles tartományban elhelyezkedni. Nem mindenhol van ez, hogy diplomás kasznihegesztő. El lettünk kényeztetve. -
Tasunkó
őstag
Nem keverem, mert a stílust lehet fogalmazási hibának nézni. Ez a nyelvtanból fakad, ami próbál szabályokat alkotni oda, ahol nem voltak. Vannak szabályok például amelyek más nyelvekből migrálnak, attól függetlenül hogy különbözőképp alakultak meg.
Nem jó a személyes példa, de most hozok egyet, hogy még nem volt hozzászólás, amit ne értettem volna, de ettől még félreérthetem a nyelvtanilag helyesen leírtakat is, ami a formátumból inkább fakad, mint a helyesírási/nyelvtani hibákból. Azért hoztam be az írókat, hogy jelezzem, ha nem érti valaki, az a fogadó hibája is lehet, ugyanakkor egy helyes nyelvtani forma még rejthet totális sületlenséget. A colos menet azért akkora, mert eggyel kisebb és eggyel nagyobb, más erőhatásokra képes, így a skálán betölt egy helyet, továbbá a legyártásának technológiai/gazdasági részleteivel függ össze, ami miatt például nem lesz belőle metrikus. Ugyanakkor éppolyan fizikai szabálynak felel meg, minthogy ha a lábamra ejtem a kapalácsot, akkor az megüti. Vagy mert a colos lyukba, bele kell férjen. Bármilyen szintű tudásod van róla, elég lehet azon a szinten a tökéletes használatához. Tény hogy a váltó átdobásánál igazad van, mert a sínek váltására gondoltam, és lehetett volna a bicikli váltójára is gondolni, viszont egy változásra mutatott, ahhoz képest ami eddig volt, így aztán tökmindegy hogy nem fejezte ki pontosan mire gondoltam, amivel tisztában is voltam amikor leírtam. Ezért látszik meg az iskola toxikus környezete a nyelvtanigénylés mögött, mert istitucionalizációba erőszakolja a természetes gondolkodást, így a valóság érthetetlenné válik, amit az első reakciómnál egy mondatban leírtam, így aztán körbeértünk. Persze, nem ördögtől való követelni, hogy helyesen legyen leírva, csak ha semmi értelme annak ami mond vele, akkor olyan mindegy. És itt a bökkenő hogy a nagyobb munka azzal van hogy legyen mögötte tartalom, és a forma egyszer automatizálhatóvá válik, és akkor mit fog csinálni a sok nyelvtanmániás, az már inkább izgalmas kérdés. -
Tasunkó
őstag
A szabványokat szerencsés esetben még az is betartja, akinek fogalma sincs róla, mivel eleve a fizikán alapulnak, a nyelvtan meg egy jól sikerült felhőatlasz. Ha rosszul leírnak egy könyvet, attól még érthető lehet. Ha már nagyon rosszul, akkor sajnos elrejti az író, amit el kéne árulnia. Ez elsősorban, de akár kizárólag is, mindenkinek rossz rajta kívül, mivel az aki írja, az tudja, de senki más nem. Szerintem ez 2 irányú dolog. Pl. itt van a komplett magyar próza, nagyon helyesen leírva, ez alapján értelme kéne hogy legyen, és mégsincs. Eddig komolyan vettük a helyesírást, ideje átdobni a váltót. Uff , én beszéltem.
-
Tasunkó
őstag
20-ból 19szer, ha kinyomoznánk hogy mi áll a háttérben, akkor nem a helyesírás kirívóan alacsony szintje lenne, viszont mind a 20x eredménytelen az akció, amiben megpróbálják elérni a figyelmeztetett embereknél hogy Kazinczy szintjére kerüljenek. És akkor még mindig itt a probléma, hogy Kurt Vonnegut könyvei is helyesen vannak leírva, mégsem érti mindenki, tehát a helyesírás sem garancia arra, hogy érthetővé válik a szöveg.
Tutira nincs értelme az egész akciónak, csak akkor ha az akció valami más hatás elérésére irányul, vagy mások az indítékai, mint a szavak helyes formai ábrázolása, mert erre a bekapcsolva felejtett szóellenőrző algoritmus is képes. -
Tasunkó
őstag
Addig fejlesztik, amíg bevételt nem okoz. Majd még több bevételt, még több fejlesztési lehetőséggel. Ha az MS bekebelezi az OpenAI-t csak azért teszi, hogy fejleszteni tudja, mert azáltal még több hasznot termel neki. Végeredményben csak az AI felé lépkedés az egész. Mellesleg a hatékonyságával, az emberi döntéseket számolja fel, mégha egyelőre homeopátiás mértékben is. Ha már létezne az AI és hatalma lenne, pont ugyanezt tenné.
Egy dolgot biztos nem kell majd feltalálnia. A humanoid robotot, mert 8 milliárd darab fogja várni az utasításait. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Reklámblokkolók topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- EAFC 25
- DUNE médialejátszók topicja
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- LEGO klub
- LCD, plazma és projektoros TV-k hibái
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Futás, futópályák
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Bontatlan Apple 96W USB C hálózati adapter (töltő) eladó
- 16GB RAM 1TB Háttér 10,1" NoName
- Chuwi HiPad Pro 8GB/128GB 10.8" 2K 8mag 2SIM Alu ház 7,5mm 450g
- BONTATLAN STEELSERIES TERMÉKEK BOMBA ÁRON! ÚJ, AZONNAL ÁTVEHETŐ!
- ASUS ROG Strix Scar 16 G634JZR i9-14900HX, 32GB DDR5, RTX 4080 (2027.08-ig garis)
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ ÁRU, OLCSÓBB!!! Dell Precision Workstation 5550, 5560, 7510, 7520, 7550, 7720, i7, 6-11. gen.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest