- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Mobilhasználat külföldön
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Milyen okostelefont vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hegyimorc #2577 üzenetére
ken rockwell szerintem kifejezetten mulatságos, vállaltan direkt ír úgy, ahogy, valahol egy üdítő paródiája is a sok dxodpreview tesztbuzériának. nem szabad véresen komolyan venni, de hát ő maga sem veszi magát komolyan, és ezt számtalanszor le is írta már.
steve huff nehezebb ügy, mert igazából nagyon amatőr szerintem, a szó rossz értelmében. ő nem paródiát csinál, komolyan gondolja, amit ír, csak mindig kiteszi a disclaimert, miszerint nem labortesztet végez. hanem REAL WORLD, sok !!!!!!!! jellel stb. lelkes, ami pozitív, de infótartalma tényleg minimális, cserébe nem is szórakoztató annyira. viszont érdekes, hogy milyen nagy haverja lett sealnek, igazából jópofák a beszámolói. az életlen koncertfotóival mondjuk nem tudok mit kezdeni, de ez valószínűleg inkább engem minősít, a glamour sem mozgatott meg soha, a strobist témakörtől meg leginkább az életkedvem is elmenne. no mindegy, a lényeg, hogy azért rá-ránézek a site-ra, de nem a brillírozó stílusért vagy a tényleges infótartalomért, inkább a melléktermékként összegyűlő érdekesség miatt.
-
FEDman
addikt
válasz
hegyimorc #2577 üzenetére
Steve Huff blogja vállaltan nem egy objektív teszt oldal. Ha ehhez mérten állsz hozzá, akkor szerintem nincs vele semmi gond.
Szerencsére nem vagyunk egyformák, kínos is lenne ha mindenki ugyanazért rajongana.
És itt most nem feltétlenül csak a fényképezőgépekre gondolok. -
-
Szulita28
senior tag
válasz
hegyimorc #2432 üzenetére
Nagyjából egyetértek a gondolatmeneteddel. Sztem is tökéletes másodgép egy mFT-váz, és még mindig a 9-18+20 f1.7 párost tartom a legésszerűbb megoldásnak hozzá, árat, méretet, célszerűséget figyelembe véve (mindennapi cipeléshez, kiránduláshoz, városnézéshez).
Tökéletes kiegészítője lehet egy nagy DSLR-nek, ami esetemben (ha emberi áron adnák) egy E-5+12-60 lenne. De megértem a D300-at is
Amivel nem értek egyet, h az mFT "óriási kompromisszum". Szvsz nem. Az mFT "A" tökéletes kompromisszum a zsebkompaktok és az APS-C között
DOF kell? Tegyél rá manuális f1.2-es obit, az AF-es verziókhoz képest szaré-húgyé lehet kapni
Amúgy "szakadó esőben-sárban, tisztességes vakuval MTB-versenyt" mivel fotózol a D300-on? 24-70-ed van? Vagy 17-55?
-
válasz
hegyimorc #2430 üzenetére
a capture nx nekem is szívfájdalmam
, a mai napig abban fejezem be a raw képek feldolgozását. ezért is reménykedtem nagyon a nikon-féle mirrorless cuccokban, de sajnos a kikerült képből az már világosan kiderül, hogy nem lesz benne aps szenzor, sőt, kisebb lesz az m43-nál is.
a képminőséges résszel is egyetértek, ám ez szerintem egy pillanatnyi állapot, ezért engem annyira nem zavar. egyrészt, tudok élni az e-pl1-gyel is, ha nem is örülök neki a d300 után (...
), másrészt, x év múlva úgy is megoldják a kérdést. persze lehet, hogy addigra a sony már iso egymilliónál tart sok dinamikával, és ugyanúgy bosszantani fog a különbség, mint most.
a viszonylag univerzális megoldást részemről a lightroom jelentené, de eddig akárhányszor megpróbáltam átállni rá, hányingerem lett és töröltem a gépről. megőrülök tőle. előbb-utóbb azért csak sikerül.
amúgy nincs valakinek tippje, hogy hogyan lehetne következtetni a kikerült képből a szenzor méretére? van rajta valami, ami standard méretű és lehet becsülni? egy 1"-os szenzor már érdekes lehetne, ha cserébe a rendszer nagyon kompakt, a szenzor relatíve kiemelkedő stb. (végigolvasva a kommenteket, a csavarok alapján legtöbben arra jutottak, hogy 2,5-2,7x cropos lapkáról van szó, tehát megegyezik a korábbi szabadalmakban beadottakkal. az azért nem pentax q, szerencsére, erre már simán lehet lx-5/xz-1-et agyonverő cuccot építeni)
-
Ijk
nagyúr
válasz
hegyimorc #2430 üzenetére
Hát szerintem akkor a jövőben a NEX és NX felé érdemes nézned. Bár két cserélhető obis rendszer, az egyik úgyis repülni fog. Ha megkapnád a D300-hoz közeli minőséget kicsiben, akkor minek kellene a d300?
Én megoldottam magamnak, D50 mellé Nokia N8, az mindig nálam van -
válasz
hegyimorc #2402 üzenetére
a markolatnak eleve opcionálisnak kéne lennie, legyen téglatest a váz, de lehessen rátenni (alul az állványmenetnél rögzítve, a'la leica) egy a gh2-énél is nagyobb markolatot akár.
más: ha ez igaz, akkor a nikon kiírta magát a nemzeti együttműködés rendszeréből.
-
-
haarmaan
tag
válasz
hegyimorc #2371 üzenetére
Nem tudom, hogy a vimeo átkódolja e a videókat. Ha mégsem, akkor viszont a feltöltök többsége, teszi meg ezt, a feltöltési korlát és idő miatt. Lépj be felhasználóként, és akkor le tudod tölteni őket abban a formában, ahogy a készítő feltöltötte. Rengeteg videó van fent 1080p-ben átkódoltan és kódolatlanul is mts, m2ts, mp4, stb. formátumban.
-
-
válasz
hegyimorc #2348 üzenetére
lesze az ördög ügyvédje: azért az af modult nem igazi fejlesztésnek hívni költői nagyvonalúság. hogy őszinte legyek, a gf1-gf2-gf3 "fejlesztés" sem az a nettó öröm. az olympus-t eddig kivétel nélkül mindenki az af miatt ekézte, hát most megcsinálták. végeredményben többet számít, mint a szenzor, mert így most egy csomó képet meg tudsz csinálni, amit eddig nem.
más kérdés, hogy a szenzor lehetne jobb, igen. sajnos.
-
nord_
veterán
válasz
hegyimorc #2264 üzenetére
Én megörököltem nagyszüleimtől az újszerű Sokolt (is), a kifogástalan barna tokkal.
Egyébként érdekes, de a többi, utángyártott tok közül egyik se tetszik a GF1-re. Vagy pl. az X100 is sokkal jobban tetszik tok nélkül. Talán azért, mert azon már van gyárilag valami bőrszerű anyag, mint a Leicákon vagy a Voigtländer Bessákon. Egyébként ezen gondolkodtam már, gyerekkori dolog miatt lehet: apám, ismerősök nem slr jellegű gépet használtak, hanem pl. Beirettét. Talán sok más mellett ezért is szeretem a rangefinder kinézetet. -
FEDman
addikt
válasz
hegyimorc #2190 üzenetére
"Az érintőképernyő tényleg jól használható. Sokminden gyorsabb és kényelmesebb mint a pici gombokkal, főleg a fókuszpont kiválasztása.
Itt persze nagy dilemma, hogy érintőképernyő vagy EVF, mert ha EVF-et használok akkor érdemes az érintőképernyőt befordítani, de macera,
hogy ha mégis kellene akkor vissza kell forgatni."Többek között ezért is sajnálom, hogy lespórolták róla az eye sensor-t. Azzal ez se lenne gond, mert ha elveszed a szemedtől egyből átvált LCD-re, ráböksz egyet majd újra szemedhez emeled a géped ami automatikusan egyből vált EVF-re ezzel kapásból lekapcsolva az érintőképernyőt is.
-
nord_
veterán
-
Mercutio_
félisten
válasz
hegyimorc #1884 üzenetére
Ezt a hackelt firm-et honnan/hogy kell feltenni?
Minden megy ugyanúgy utána, csak menüben van bővebb videó felbontási lehetőség, vagy...?Erről az E-PM1 képről látom nem csak nekem ugrott be a Samu NX100
Parci: Hehe, érdekes elképzelés az az IR-es Oly AF megoldás, kérdés, hogy olyan helyen, ahol kell IR-szűrú (tengerpart, magasabb helyek) illetve olyan konverterezett obikkal amin van IR-szűrő réteg mit szólnak majd a userek
-
Ijk
nagyúr
válasz
hegyimorc #1897 üzenetére
Nem is csak a váz, hanem mellé a 18-70, amit nem tekernék egy új vázra, illetve van két viseletes vakum (sb-600, sb-800), aminek alacsony a piaci értéke, viszont gyönyörűen dolgoznak CLS-ben, úgy hogy a 800-as vezérlőként egy sc-29-es kábelen van ami nem kellene szinte senkinek sem. A rendszerem legértékesebb eleme tulajdonképpen a 35 f1.8.
Én valószínűleg Nikonnal fogok a sírba menni -
Murderer69
őstag
-
Darkness1
aktív tag
válasz
hegyimorc #1884 üzenetére
Én is jártam már úgy kétszer is az idén, hogy makrózás közben merült le az akku. Ilyenkor én sok képet készítek (fél délutános, egészen naplementéig tartó fotózást képzelj el) és szinte folyamatosan megy a hátsó kijelző a LiveView miatt. Emiatt nekem is két akkum van (Samu NX100-ról van szó).
-
haarmaan
tag
-
szőröscica
addikt
-
petrasgabor
csendes tag
válasz
hegyimorc #1728 üzenetére
Tehát mégegyszer: "nex: jó dolog, de csak akkor, ha van mellette komolyabb gép is." Erre vonatkozott a miért? Semmire sem kell engem rábeszélni, már megvolt a gépfogdosás is, de amíg ilyen megjegyzések vannak a NEX-ről, mint ez a fenti, addig felmerül a kérdés, hogy lehet csak én nem vettem észre a helyszínen, hogy szar. Külsőre sajnos az E-PL1 anyagminősége nagy csalódás volt, a 2 talán már jobb, de nem 50 000 Ft-tal, az NX5 nagy és a képminőség sem az igazi, a tükrösek átnézeti keresője, fogása egy álom, de hatalmasak (erre nem most jöttem rá). NEX-ek közül csak az 5-ös volt kirakva, nem volt gond a fogással, de nem költöztem be egy napra a Saturn-ba, átnyomkodtam a menüt, de nem biztos, hogy 100%-osan (vagyis -Auchan), fényképeztem vele, de a körülmények korlátozottak egy 20centis pórázzal. Szóval kérdés pontosítva: miért ne a NEX?
Most jön majd az, hogy ha már így eldöntöttem miért nem veszem meg. Azért, mert csak 1-2 hónap múlva lesz aktuális, addig pedig tájolok. Beszélgetünk a fényképezőgépekről, nem sietek. És nem vagyok Sony NEX fan sem, csak keresem a 100e Ft környékén lévő legjobb alternatívát, és eddig erre jutottam.Első bekapcsoláskor picit pofáncsap a 920 000 pixel, és onnantól a negyadakkora felbontás már kissé darabosnak tűnik.
Peregrinator: Nyilván más a célközönsége az E-P2-nek és a NEX-5-nek, de írnál pár gondolatot a két kép összevetéséről használat közben?
-
majkel
tag
válasz
hegyimorc #1667 üzenetére
Már hogy ne lenne köze hozzá, ha ez alapján számoljuk az ekvivalens gyújtótávolságot? Persze egyszerűbb letudni az egészet azzal, hogy egy kezdőnek csak annyit mondunk, hogy az ő gépvázán ennyivel meg ennyivel kell szorozni a felcsavart objektív gyújtótávolságát, hogy megkapjuk azt a képkivágási értéket amit az adott objektív egy kisfilmes vázon produkálna.
Nyilván riasztóan hat a gyújtótávolság, ekvivalencia együttható, kisfilmes formátum vagy a full-frame fogalmak használata egy kezdőnél. De azért jó ha ezzel is megismerkedik "light verzióban".
-
Darkness1
aktív tag
válasz
hegyimorc #1558 üzenetére
Nem szoktam használni hozzá, nem is biztos, hogy megtalálnám, ha kellene. Az állvány ellenben igencsak kell hozzá.
P.s.: Ma délután is voltam vele fotózni. Persze napellenző nélkül.
-
válasz
hegyimorc #1552 üzenetére
teljesen egyetértek azzal, amit az nx2-ről írsz. viszont én inkább abban reménykedem, hogy jön egy nx3, ami rendbeteszi szépen a dolgokat. én is olymus ib -> tiff -> nx2 feldolgozást csinálok most a képeimnél. lájtrúmba már kétszer beletört a bicskám, és igazából eléggé rühellem az adobe-ot (az apple-t is
).
-
válasz
hegyimorc #1542 üzenetére
a nikonnak két óriási előnye lehet(ne):
- jobb rendszert csinál (simán kinézem belőlük), és ha aps a szenzor, akkor top lapka lenne benne
- capture nx2-t használok és szívem szerint ezt így is hagynám
+ az asszony is nikont használ(ja, azt nem hinném, hogy a mostani obikat rá lehetne tenni, pontosabban lenne értelme rátenni. az is egy új rendszer lesz, ahogy minden ilyen mirrorless az.)
-
-
válasz
hegyimorc #1249 üzenetére
nem pancake, de ha már pancake, ott is egy 12 mm-es obi lett volna a jobb döntés, nem? sőt, 10-12, a fényerő másodlagos. persze nincs gond a 14-essel, ha jön még 12-es és 10-es, idővel.
ami az oly obik "elbaszott" lock gombját illeti, qrvára ideje lenne, hogy a kretén panasonic is elkezdje alkalmazni, mert a zoomjai egyelőre alig kevésbé mulatságosak, mint a nex-hez készültek, első helyen a ló méretű 14-140-nel.
-
nord_
veterán
válasz
hegyimorc #1175 üzenetére
Sokszor már a CZ 1,7/50-nel is remeg. Először megijesztett, de aztán amikor láttam, hogy az elkészült kép mégis éles, azóta tojok rá.
Nikon: jaja, elment minden... Egyik cimborám most vett egy D7000-et, de előtte a fullfrém vázak kivételével nem éreztem egyik vázon se, hogy meg kéne vennem. És őszintén szólva élvezem, hogy jóval diszkrétebben lehet fotózni a kis masinériákkal, mint egy méretes dslr-rel.
Most, hogy az ember kiszörnyülködte magát az új Sigma árán, óhatatlanul felmerült bennem a kérdés, hogy ennek a váznak az árából milyen cuccot lehetne összehozni. (Ugye szinte két millából kijön bármelyik fullfrém tükrös szett egész jó obikkal, sőt még egy Leica M9 is Voigtländerekkel.) És érdekes, de nem csak a szinte zárhang nélküli M9, hanem egy D3 is elgondolkodtatna. Szóval, nem lettem én dslr ellenes, csak pechemre a drága darabok tetszenek. Ha meg nincs rá keret, akkor a minimálszett-rajongó énem elégedett tud lenni egy GF1-gyel is (főleg látva, hogy az utód inkább csak egy GF1-light lett). -
madgie
titán
válasz
hegyimorc #1143 üzenetére
Panához mindig bütykölni kellett valami profilt, legalábbis ez az ötödik Pana gépem, mindnél el kellett ezt játszani
Mondjuk a Canont, vagy éppen a Nikont is utómunkáztam mindig vastagon, talán a KM Dynax 7D, meg a Kodak szenzoros Oly E-1 volt, ahol inkább az volt a történet, hogy a kiköpött jpg is gyönyörű volt
-
válasz
hegyimorc #1111 üzenetére
az utolsó bekezdéssel maximálisan egyetértek. abban is van igazság, hogy a modularitást is lehetne sokkal elegánsabban. de, ha már itt tartunk, a beépített evf-et is. a pana g1 szintén a kreativitás teljes hiányának iskolapéldája...
(a g3 már határeset, összességében tulajdonképpen nagyon tetszik. most millió bejelentés jön, azokat még megvárom az e-pl1-gyel, aztán meglátjuk, de a g3 egyelőre első helyen van nálam)
-
válasz
hegyimorc #1098 üzenetére
részben igazad van, de inkább nem. e-pl1 + vf-2 userként mondom ezt. láttam a g1 keresőjét, samsung nx-ét stb. mindegyiknél jobb a vf-2. nagyon jó, konkrétan.
azt sem értem, miért baj a kitüremkedés: így odafér a szemem, orrom, kényelmesen. ráadásul én döntöm el, hogy egy e-pl1 + 20-as kombó esetében egy szinte kompakt méretű gépet akarok, vagy egy e-pl1 + 14-150 + evf (+ opcionális grip-bővítés, ha lenne) kombó esetében egy jobban fogható utazózoomot.
persze, ha e-pl1 méretű vázban megoldható egy vf-2 beépítve is, nyilván senki sem fog tiltakozni. aztán csinálhatnak hozzá extra kiegészítőként egy bumszli, de középformátum-méretű keresőt. addig is azonban, a vf-2 az egyik legjobb evf (ha nem a legjobb), ami kapható, pont azt ekézni minimum fura. végül: nem tudom, mennyivel intelligensebb dolog venni egy gf2 vázat, mondván, hogy "legyen kicsi", aztán venni egy gh2-t, mondván, hogy "legyen evf". komolyan elegánsabb megoldásnak tartod a modularitásnál?
-
hegyimorc
senior tag
-
rumos14
nagyúr
válasz
hegyimorc #820 üzenetére
az iso160-nal leginkább az a baj, hogy 1/4000s a legrövidebb záridő. tehát napfényben fényerős objektív használata csak ND szűrővel lehetséges.
bár hallottam már olyat is, hogy ez az iso160 pont annyi mint az iso100 volt a korábbi Pana vázakon.amúgy egyetértek, átlag júzer az életben nem megy 1600 felé, sokkal inkább kéne még pár jó üveg, nem Pana árakon. hol van az a 12-50? mikor lesz egy 35-100/2.8? és mennyibe fognak ezek kerülni?
-
válasz
hegyimorc #688 üzenetére
ez is csak részben igaz. arra allokálnak erőforrást, amire a konkurens is. de akárhogy is, nem biztos, hogy összességében a legjobb fejlődést eredményezi a videó erőltetése (sőt, biztos, hogy nem). mondjuk az is igaz, hogy pont a mirrorless rendszereknél sokkal inkább.
-
válasz
hegyimorc #685 üzenetére
azért nyafognak sokan, mert ezek a videós dolgok nem csak úgy, légüres térből kerülnek a szenzorba. rengeteg mérnökóra megy beléjük, konkrétan az utóbbi években egyre inkább ez dominálja a szenzorfejlesztéseket is. pedig a fotós vonal közel sincs optimálisra hangolva, rengeteg még a teendő, mégis, most mindenki a videóra allokálja az erőforrásait.
sajnos bonyolultabb kérdés ez annál, mintsem hogy "ne használd, ha nem akarsz videózni".
-
nord_
veterán
válasz
hegyimorc #681 üzenetére
Az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy valójában nem érdekel.
Akkor már minimum ketten vagyunk.Nem mondom, hogy egyszer se használtam, mert az nem lenne igaz. De arra a 4-5 db, kábé fél perces snittre, amit bő egy év alatt csináltam, bőven elég a mostani tudása is. Ha valamit kell módosítani (pl. kontraszt, vágás), azt meg pc-n semmi idő alatt megoldom.
-
-
Szulita28
senior tag
válasz
hegyimorc #535 üzenetére
Hm, érdekes ez a páros. Minek AF-S obi GF1-re?
"épp az egyik legfőbb előnyét veszíted el, a kis méretet."
Nem feltétlenül. Nézd meg a Nokton 40 f1.4-et, milyen pici obi. És van még pár Voigtlander ilyen. Vagy mondhatnám a Nikkor 50 f1.8 AI-t. Konverterrel sem nagyobb lényegesen a 20 f1.7-nél. Szóval vannak olyan objektívek, amikkel megmarad a relatíve kis méret előnye. Csak szét kell nézni a piacon.
-
madgie
titán
válasz
hegyimorc #470 üzenetére
170-ért én sem venném meg, de 120-ért sem nagyon. Ha tudsz helyet, ahol 80-ért van, jöhet
(természetesen nem kell komolyan venni, ámbár én tuti nem adnék azért a kis gurigáért 120-at sem)
Más: tegnap linkeltem pár Canon 35/1.2-es képet, kicsit lökött ötletként csináltam vele egy panót is. Szinte semmi nem éles, csak egy kis fű
Ijk: ilyen objektívet tuti nem veszel a Nikonra tízezerért
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest