- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 30 Ultra - a 200 megapixeles kérdés
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
jaanoo89 #87001 üzenetére
Nem bántó szándékkal mondom, de viccesen túl van fújva az egyébként tényleg jó Pana 12-32.
Itt van példának okáért a Sony sokat szidott leggyengébb pontja, az ekv. 24mm-es gyútáv sokat szidott képszéle (a Sonynál szoftveres élesítéssel).
Pana 12-32 vs. Sony 16-50
Na most ezért a teljesítményért a Pana az égbe szokott menni, a Sony meg a pokolba.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
jaanoo89 #87001 üzenetére
Van a nagy(obb) szenzornak rengeteg előnye, és ha valakinek kevés az mft képessége, az máshol megtalálhatja a számítását. De értő kezekben ez a rendszer is nagyszerű dolgokra képes, lásd pl. b.vr portréit. Sokan azt hiszik a nagyobb szenzoros géptől a fotóik is jobbak lesznek, de ez nem jön magától
-
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #86997 üzenetére
Persze, mindig kell kompromisszum. Nekem így is nagyon szimpatikus a rendszer. Viszont drágán lehet, csak jó minőséget elérni.
Szerintem a pen, meg a sima lencsék nem annyira szépek. De ez persze csak szubjektív.
Egyelőre azt sem tudom, hogy mi az ami jobban érdekel. Főként macro érdekelt, ehelyett most inkább portrékat lövök. Nem tudom mi lesz 1 év múlva. -
Speeedfire
félisten
válasz
jaanoo89 #86985 üzenetére
Nem láttam még élőben az m50-et. Egyedül a specet néztem, meg a beszámolókat róla.
Az tény, hogy az m5ii nagyon minőségi érzetet ad. A sok gomb nem biztos, hogy ennyire előny. Vagy csak én vagyok még túl amatör.
Az biztos, hogy a rekeszérték választó tárcsa hasznos. Viszont a másik 2-t nem használtam eddig.
Egyik iso-t állít, a másik pedig expozíció kompenzáció (jajj de szép).
A por, és víz jó dolog. Egyik fotós klubestre pont emiatt nem mentem el, mert féltettem a gépet, meg az obit is. -
bigsee
addikt
válasz
jaanoo89 #86944 üzenetére
Az, hogy páran elmigráltak Sony/Fuji felé, még nem jelenti azt, hogy csődbemenne az Oly. A "régi" Oly-sok maradnak, a Zuiko Digital obik simán használhatóak - kis kompromisszummal: lassú AF, gyengébb képminőség, stb... - az OM-D vázakon, és sztem a szenzor mérete még nem ok a temetésre...
Kb. egy éve nyúzok egy E-3-at, 14-54 mkII-vel és nem búslakodom rajta, hogy nem 16 MB egy kép, hanem csak 10 (a Mac Mini meghálálja, ha nem 11 floppy-s egy image, csak 7
)
-
Speeedfire
félisten
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86935 üzenetére
Pedig az 1/30 még megfelelő stabil kézben. Ki kéne tesztelni, hátha shuttersock okozza. A
reciprok szabály korábban nekem működött. A további záridő növeléskor már értelemszerűen ajánlom. Hatékonyságát stabi válogatja, gx80-al duálban, odafigyelve, többször próbálva 1 másodperc is sikerült 12mm-en. Ennek a váznak ez lehet a határa, mert utána már az IS elmozdítja.
Nálam állandóan be van kapcsolva, mert nem vettem észre hogy hibázna. Akkor van probléma ha megbízhatatlan, számomra ilyen volt a régi 2 tengelyes. Hiába volt rövid a záridő. Még amit észrevettem, hogy az én gépem láthatóan ciklikusan visszaáll alaphelyzetbe, hát nem ekkor kell fotózni.Másik trükk, hogy pár képes sorozatra szoktam rá. A stabi néküli xe1-el szinte csak így fotózom, az egyik már csak nem mozdul be
nagyon hozzászoktam az IS-hez.
-
törölt tag
válasz
jaanoo89 #86884 üzenetére
Vicces, hogy ezt írod, ugye nem volt még dolgod az Oly 14-42-es palacsintájával?
Na, annál azonos gyújtótávolságon mindkét Sony kitobi élesebb. Maradjunk annyiban, hogy összesen két olyan Sony obi van, amit joggal ért kritika, az összes többi teljesen rendben van.
"én viszont a pana 12-32-t (ami nagyon olcsó) nem tudnám kiváltani Sony oldalon"
Mondjuk feltennéd MC-11-gyel a Sigma 18-35mm f/1.8-at, vagy a Sigma 17-70mm f/2.8-4 Contemporaryt, aztán öröm és boldogság.
-
Felhasználom
tag
-
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89 #86634 üzenetére
A 2 nagyon ízlés kérdése.
Engem konkrétan zavartak az E-M10II bumszli gombjai, az, hogy a 4 iranygomb közül 2-re nem lehet beállítani a más vázakon megszokott funkciókat.
A Pana menüje is logikusabb számomra.Esetleg amit az előbb írt inzsellér beállítást próbáld ki 1-2 Pana raw-on.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jaanoo89 #86617 üzenetére
Ezért jók a használt vázak, ott nem buksz annyit, ha eladod. Én Pana-val kezdtem és szerettem meg a fotózást, aztán lett az oly aminek hiába tetszettek jobban a színei, a képei, a váz is imádni való volt, csak a fogása és a fókusz algoritmus nem jött be, emiatt egyre kevesebbet használtam. Minden mással 100%-ban meg voltam elégedve, videót nem lőttem. De végeredményben 3 év után vissza váltottam Panára, amikor kijött egy olyan váz (gx80> ami azt tudja kb amit az oly e-p5. Nem bántam meg, pont azt adja ami kell. De összességében a váltás egyáltalán nem fájt, minden cuccom ugyanolyan jó mindkét rendszeren. Örültem, hogy kipróbáltam az oly-t is, így már értem mennyit jelentenek nekem a színek és mennyit az összes többi
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #86570 üzenetére
A 60-asból simán kroppolhatsz képközépről 50%-ot. Még 2,8-on is borotva. Az akkor ff-re nézve egy 240-es tele. Továbbá valahogy kellemes az éles és teljesen mosott tartomány közötti átmenet. Elegáns vagy hogy is mondjam.
Hátránya, hogy 1:1 állásban nem lehet rögzíteni a fókusz határolót. Mindig nyomni kell a kis, rugós tárcsát. Én nem jöttem rá, hogy kell rögzíteni. -
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86529 üzenetére
Erre csak azt lehet mondani jó fényeket hozzá!
grigo: nézz meg teszteket, az oly 45 pixelbuzulva talán egy hangyányival kevésbé kómázik. Viszont a Panában van ois, duálban ez még hatékonyabb lehet, emiatt néha elgomdolkodom a cserén. Nekem a 45-ös 2.2-től szabadul meg teljesen a fény holdudvartól. -
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86488 üzenetére
Azt a profilozóst szoktam csinálni, de még nem jöttem rá mi jó neki.
Homogén terület hol jó, hol nem, van, hogy az arc felel meg. Már próbáltam szürkekártyával több féle isoval lőtt képekről profilt menteni és azt felhasználni, de nem igazán vált be.
Mercutio: csak utágyártott? Elhagyás veszélyes?
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86483 üzenetére
Na ez remek, legalább sínre került. A viewert én is szerettem az e510-hez, de a pl2-vel a részletesség gyengébb volt. Mostanában néha neat-el szűrtem a gx80-t. Alap ison az xe1 sima zajtalan, 1600-on lényegesen kevesebb a zaj, viszont a gx80 alapvetően élesebb és jól szűrhető, míg az xe1-t nem tudom szűrni, a vízfesték/labirintus effekt nagyon előjön.
-
Peat;)
veterán
válasz
jaanoo89 #86467 üzenetére
Pár expo normális új gépeknél, a többi tünet persze messze nem, de elárulnád miért érte meg személyesen megvásárolni? Valami akció volt csak bolti vásárlásnál? Én minden létezőt amit lehet weben keresztül rendelek meg hogy a 14 napom ott legyen elállni a vásárlástól, akármi miatt, pl ilyen esetben én a végén mondanám hogy emiatt is hoztam vissza...de ne én várjak a szervizre ha már van lehetőség kikerülni, hanem a bolt az újraértékesítés előtt. De most sem lesz baj szerintem mert ez nagyobb bolthálózat.
-
Studi
veterán
válasz
jaanoo89 #86423 üzenetére
A legendás Oly színek azok a Kodak CCD szenzoros vázak jellemzői voltak. Ez igazából 4 váz (E-1, 300, 400, 500), de arra épp elég volt, hogy fennmaradjon annak tudatában, aki látott ilyet.
Az Olympus színkezelése ettől függetlenül a későbbi generációknál is megmaradt kellemesnek. Nem annyira különleges, de még mindig nagyon szép.Pana ezen a téren sajnos tényleg le van maradva, fakók, szürkések a képeik alapból, többet kell rajtuk reszelgetni utómunkán.
-
-
Royo85
tag
válasz
jaanoo89 #86368 üzenetére
Most van az Olympus On tour
Ha elmész ott is adnak 10%-os kupont, amit a megadott üzletben tudsz felhasználni, plusz a pénzvisszatérítés. -
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86328 üzenetére
Sajnos ilyen funkció nincs a Silkyben, most kipróbáltam. Exportáltam vázon jpg a sziklás rawod maximális idynamic-al, majd ehhez próbáltam a rawot húzni. Elég jól működik ez a ficsőr és ezt az alexpósnak látszó jpg-t még lehet húzni, Silkyben 0.7 ev-t simán elbír, meg egy 0.55-ös centercontrastot és 1.18 szaturációt. Nem is gondoltam volna. Ps-ben meg lehet még jobb lenne.
OlyViewer jellegű azonos konverziót PC-n tudtommal nem tudsz Panán elérni. -
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86318 üzenetére
Most nézve a sziklást kicsit túltolt.
Sziporkázó idő volt, erre gondoltam. Nemtom mennyi ideig, de nem egy perc. Próbálgattam a profilokat, hogy melyik passzol szerintem hozzá aztán világosítás, szín, részletek. Ezt a kört ismételve. Közben gyerekfürdetés, etetés
Meg pár perc után már nem látom jól a színeket, arányokat. A második képpel nem is tudtam mit kezdeni, az előtér tisztább zöldje elhúzza, a téma meg egyre kékül.
Portré nehezebb dió lenne, mert a bőrről már van egy kialakult elvárás.
Silkypixel és C1-el most ránéztem, de nekem nem jön sehogy az a tiszta kék, fehér felhővel...
ACR-el csináltam, ott van a szerkesztést tartalmazó fájl, meg a végén egy kis neat. -
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86314 üzenetére
Rajta vagyok
Az első tényleg alexpós, kb 2/3 ev-vel, de szerintem egyáltalán nem baj, legalább több maradt a felhőkben. Sőt kb minden benne van, csak ki kell hozni. Nekem ilyen lett. A zölddel szoktam bajban lenni. Egyrészt mintha eluralná a környezetét, másrészt ha kékül csak sárgítással lehet enyhíteni. A kék égen lehetne még finomítani. Nem akartam agyon maszkolni, párat tettem bele. -
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89 #86297 üzenetére
Az M.Zuiko is jó rajzú obi, a 45 helyett 40-es induló vég is hasznos, de stabis vázon még nem próbáltam, stabi nélkülinél pedig kevesebb fényben könnyebb bemozdult képet csinálni vele.
Ennél az obinál a kitból kivett "használt" ár (30-35ezer) a bolti fele vagy az alatt van, ha elromlik és veszel másikat is ugyanott vagy árban. -
Mercutio_
félisten
válasz
jaanoo89 #86295 üzenetére
Abban az árban szerintem más rendszerben sincs élesebb kit-tele, a gyutáv hosszabb végén mind lágyul.
A 45-200 II-t nem ismerem, de súly alapján nagyobb vázakra tudom elképzelni, viszont mivel kitben talán nincs is az új bolti áron már a használt 100-300-ak is képbe kerülnek.
45-175 annak lehet érdekes aki sokat videózik (elektronikus zoom) ha a váz is tudja ezt a funkciót.
45-150 ideális turistáskodni, kicsi, könnyű, egy apró tokban derékra akasztva is elfér.
-
un2112
tag
válasz
jaanoo89 #86283 üzenetére
Tényleg azon múlik, mire használnád. De az egy jó próba lehet, hogy fogod a kitobit, amin ugye az összes kérdéses gyutáv megvan, és rászánsz némi időt, hogy belövöd 20-ra, 25-re, 45-re, és megpróbálsz fixen azzal fotózni. Persze a fényérték nem lesz az, mint a fixeknél és ez is számíthat, de az érzés meglesz, hogy milyen látószöget kapsz, és mit tudsz vele kezdeni, és az azokkal készült képek hogy tetszenek.
Pluszban portréra én még bedobnám a Pana 42,5 mm f/1,7-est, pláne, hogy G80-ra veszed. Szerintem gyönyörű, éles képe van, és bár nyilván szűkebb, mint a 20-as és 25-ös, portréra azért sokkal jobb ezeknél.
Amúgy meg ha egyszer kezedbe kerül egy Pana 20-as, és ráérzel az élességére meg a háttérelmosására, akkor a listádon lévő két másik úgyis kiesik(De igen, az a lassú autófókusz néha nagyon lassú tud lenni, főleg, ahogy mások is mondták, gyorsan mozgó témánál.)
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86266 üzenetére
Van néhány összehasonlító oldal képekkel, azokat nézd meg. Szinte tök egyforma. Azt venném amelyikhez jó áron jutnék hozzá. Nekem a régi van, ritkán kerül más a vázra, legélesebb natív obik egyike, az af lassú és jól hallható.
Ára nagyon baráti.
-
MrChris
nagyúr
válasz
jaanoo89 #86234 üzenetére
Amennyi haszontalan időt eltöltesz a piszkálással azt nyugodtan bukd el a cserén, még pár tízezer is kevesebbet ér mintha összeadod a hiába való óraszámot. A Viewert annak idején arra használtam, hogy a WB-t helyére tegyem, meg esetleg egy kis expó korrekció, te ezzel jársz a legjobban.
Én most a Fujival küzdök Pana ellenében. Eddig nincs az a wow és hogy hűha most már nincs csúszkázás.hibavissza: Lehetni lehet kreálni, csak egyszerre egy gépet használnék, nem akarok taranis mélységeibe elmerülni.
Azzal sajnos nem értek egyet, hogy ACR-el bármilyen színt el tudnék érni. Például ez a képpár ugyan az a raw, felül a C1, alul ACR. Megfigyelhető, hogy a sárga kis flakon az sárga C1-ben, míg ACR-el van egy vörös stihje amit ha korrigálok elbaxxa az arcbőrt, mögötte a vörös pedig elmegy narancsba. Nem lehet olyanra húzni, se profilváltással. Alsó képen a ruha kékjében pedig van egy kis döglöttség, amit szaturációval se lehet eltüntetni, mert nem a megfelelő árnyalat. A bőrön is lehet látni ami árnyék felé fordul ACR-ben döglődni kezd, bejön valami lila. ACR-el semelyik profillal nem lesz telibe sárga a flakon. Meg az egész olyan döglődős, ha emelem a színt csak egyre rosszabb lesz. Nem csak az a lényeg, hogy az sárga legyen (mert az a flakon tényleg citrom sárga), hanem ilyen kis dolgok összessége miatt módosulnak az árnyalatok a különböző programokban. A tapasztalatom az, hogy van olyan kép ami egyikben vagy a másikban néz ki jobban, kültérben az ACR általában jobban teljesít, ebben az esetben a C1 nyert. -
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #86234 üzenetére
Szerintem a legutolsó Lightroom/ACR alap beállításon is teljesen jó színeket kreál a Gx80-ból. Próbáld ki. Szokd meg. Valaki az Olympus harsányságát, af rendszerét nem kedveli. A Fuji vízfestékez és méregdrága.
Ritka szerencsés aki az aktuális vázával maradéktalanul elégedett.
Amúgy, ha nem kell az UHD videó, kizárólag fotóra nem volt egy szerencsés választás. Nem a te "készülékedben" van a hiba.
-
hibavissza
veterán
válasz
jaanoo89 #86229 üzenetére
Lightroom. Olyan színvilágot kreálsz benne amilyet akarsz.
(#86232) MrChris: Igen. Elindul a videó és eltűnik. Ráadásul túl nagy a legkisebb mérete is. Sokat kitakar a komponáláshoz. Arra gondoltam, hogy képközépre (aranymetszéshez) beállítanék egy kis négyzetet és ott is hagynám. Sajnos az élkiemelés teljesen hektikusan jelenik meg. Témafüggő a használhatósága.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Videó stream letöltése
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Gaming notebook topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest