- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Magisk
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Ennyibe kerülhet a Xiaomi Watch S4 európai változata
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Ezek összevissza vesznek keresztbe egymástól mindent ma már, aminek kisebb mértékben racionális alapja is van azért, de nagyobb mértékben pénzben, vagy időben jobban ott van. Kiv. leszek, hogy meghagyja-e a számozást a többinél is, ergo E-M1 mk2 és E-M10 mk2 majd később...
-
madgie
titán
Próbálok ezt-azt legalizálni, mondjuk igaz, a Lightroom-ot soha nem volt nehéz lopni, egy serial number oszt csók... míg mondjuk a PS-hez a host file-t is buherálni kell.
Erről jut eszembe, lelkes és segítőkész az Adobe support, mindent körbetáncoltunk közösen, mi lehet a "lejárt a trial verzió, miközben előfizető vagyok" problémám mögött. Tűzfal, router, de hát persze a buherált host file volt az
User error lvl 99
-
madgie
titán
Pedig a szívem visszahúz az mft-hez, csak hát sok a volna. Ha volna egy Sony szenzoros GX7-ük ócsóért és volna egy 9mm f2.0-jük, penge rajzzal, kevés kómával, akkor bizisten visszatérnék (frissítésként egy 17/1.8 és egy 75/1.8 a kilencmilli mellé). De hát így
MLaca: ha azt nézed, hogy APS-C-re 100 ezer körül van a Sami 12/2, FullFrame-re meg szintén picsa áron ott a 14/2.8...
-
gorgo
őstag
Ez egyértelmű, viszont streetre jó lehet! (és nyilván nem nagylátó végen... Remélem hogy 25-30 mm-től már használható. 11k elmebajról.
Azért nem mindegy, ha valakire ráemeled a kamerát és azzal vége is a témának. Főleg ebben a drága országban ahol még a törvény is üldöz... Nomeg: "Mit fotózol, ne fotózzál ****+". -
b.vr
őstag
A mobil appnál (Olympus Image Share) nem a képminőségre írtam hogy gondom van vele (amire eddig használtam arra rendben volt) hanem az átküldött élőkép _felbontására_ Bár tulajdonképpen az alapvető baj úgyis az hogy a manuál fókusz + belenagyítás itt nem működik, szóval makróhoz ez használhatatlan.
(azért ha valaki esetleg tudja mekkora felbontású képet küld át telóra/tabletre, én kíváncsi lennék rá, gyors kereséssel nem találtam meg)
A laptopos/asztali gépes Olympus Capture-nél a live viewnál választható legnagyobb felbontás 1280*960, és természetesen működik a belenagyítás, tehát ezzel tökéletesen pontosan lehet fókuszálni (plusz gombnyomásra kis, közepes ill. nagy léptékű fókuszléptetés, de hát ezen kívül is rengeteg távoli beállítási lehetőség _miközben_ a kamerán is tovább állíthatsz mindent (ellenben ugye a mobil appal, ami amíg fut kilövi a kamera kezelését (az EVF/LCD mellett ami már önmagában is elég baj...), ha valamit mégis át kellene állítani, jöhet a lekapcsolódás, átállítás, újrakapcsolódás...) Valamint olyan plusz kreatív eszközök amelyek a studió-fotósokat segítik (a fotós használhatja a gépet miközben az asszisztens vagy akár a modell is nézheti a live viewt (de ez kisgyerekeséknél is lehet játék, a gyerkőc nézheti a saját bohóckodásait, még saját maga "önarcképeket" is csinálhat) Tárgyfotósok tetszőleges segéd-vonalakat húzhatnak be, overlay-képeket tölthetnek be, stb, stb, stb. lényeg a lényeg, az oly capture sokszorosan másik dimenzió az OI share mobil apphoz képest. -
b.vr
őstag
De az nagyon korlátozott, sokkal kevesebb dolgot tudsz vezérelni és pl. olyankor csak a telón/tableten látod a (kis felbontású) képet, az EVF/LCD-n nem! Ellenben amiről fentebb beszéltünk, és jelenleg csak az e-m1-hez van, ott a gépen is van kép meg a laptopon is (ez stúdióban nagyon hasznos lehet)
-
-
jjeahh
nagyúr
nagyon bírom azt a helyet, de m3ss fotói jobban tetszenek nekem is Fogarasról
amúgy a többi kép sem szokott tetszeni nekem általában ezen a weekly 43rumors-on, utoljára talán madgie fotóját favoltam innen
-
Mercutio_
félisten
Meg, de egyszerűen bizonyos összegnél többet nem vagyok hajlandó kiadni se obira, se vázra, vagy épp telefonra.
Fujiban pedig (ahogy a régebbi Olympus vázaknál is) agybajt kapnék az AF-től és ez nem vita tárgya, megszoktam a panát a 3 éves G3-nál lassabb /pontatlanabb AF elszúrná a komfortérzetem. -
b.vr
őstag
?
Mit fordítok én ki? Olvasd már el újra a (#57839) hsz-edet: értetlenkedtél meg WTF meghogy jjeahh-nál miért volt fontos szempont a m43 vs. fuji kérdésben hogy fujira még az olcsóbbik natív portréobi is elég drága.
Aztán megint jöttél hogy Pite milyen "olcsón" árult egyet használtan...PS: közben szerkesztettél:
"nincs nagyságrendbeli különbség"
?
Még be is írtam német meg magyar árakat is... -
jmakk
őstag
A szerk.időbe nem fért bele: mindenki azt fogja választani, ami a saját igényeinek a legjobb. Volt kanyon tükrösöm, panám, olym. Nem azért van fujim, mert istenitem, hanem mert jobban megfelel a jelenlegi szokásaimnak. Ezt is elhajítanám, ha lennének normális üvegek sunyi ff milcre és értelmes áron használt váz. Na de ettől nem kell félnem jó ideig.
Mercutio:: hagyjuk, rendesen csak sör mellett lehet ezt szemtől szemben megbeszélni. Metakommunikácóval csak félre megy.
-
Mercutio_
félisten
(szinte) bármelyik rendszerről beszéltél és beidézted jjeeaahh azon mondatát amiben leírja, hogy neki minden fillér számít.
Lényegében egy látszólagos érvet írtál, ami neked indok a fuji mellett, de számára irreleváns, mert az abszolút értékben fele annyiba kerülő 45/1.8 is komoly kiadás neki.szerk. De, éppen, hogy nagyságrendbeli (persze nem a szó klasszikus értelmében mer az 10x-es különbséget jelentene) különbség van a gombokert vett manuálok mellé 60-70k - ért 45/1.8-at vétel és a jó esetben 1/2 évben egyszer 125-ért talan felbukkanó 60-as fuji között.
-
jjeahh
nagyúr
Oké, egyszer valamikor Pite árult egyet 125-ért, ettől még kicsi a használt piaca, ráadásul ez a szuper alacsony ár is még mindíg sokkal több mint egy használt 45-ös amibe fáj. Nem értem miért védik sokan ennyire a fujit mindennel szemben, amiért tény, hogy drágák rá az obik, attól még nem lesz sz*r rendszer
-
b.vr
őstag
"Ez szinte bármelyik rendszerben ugyanannyiba kerülne"
Hm, hát most lehet hogy én nézem csupa rossz helyen, de a fuji 60/2.4 jelentősen drágább az oly 45/1.8-nál.
Pl. amazonon 571 vs. 263 euro. Magyar áraknál árgépen 180e vs. 95e (még csak nem is mintabolt meg kedvezmény). És a 45-ösnek azért elég komoly használtpiaca van, kedvező árazással (főleg hogy mostanában mindenféle akciókban is megnyomták rendesen)
-
madgie
titán
Hehe
Amúgy a túrót nem érdekelné éjjel, állványon mindegy. De mire megvenném rá a 35-55 duót a Sami mellé, már egy relatív olcsó, használt A7-nél is súrolná a cucc a millát
szerk: akármennyire "fáj" kimondani, a Nikonnál jobb ár/értékű cucc erre a célra sincs szerintem, 14-es ott is van, és az új fényerős G sorból nem győzne az ember válogatni (pl 20/1.8), csak győzze lóvéval... de tényleg kiválóak.
-
jjeahh
nagyúr
ja, nagyon sokat nézegettem a jupi37A-t meg a tair 11-et is, de azokban a tesztekben amiket átnyálaztam életlenebbek voltak a jupik... a jupi 11A már pengének tűnt, de még mindíg nem sonnar szint. Aztán lehet csak nagy a minőségi szórás, nem tudom... 45-150 ha hosszabb lenne, akkor mindenképpen azt venném, de így, hogy bukom a mosodát, és az af sem biztos, hogy segít, inkább zeiss.
-
jjeahh
nagyúr
ja, több helyen írják, hogy tele végén lágy meg CA-zik, de mivel eddig én csak manuálokat használtam meg olcsó kitzoomokat dslr-en, fogalmam sincs ezt hogyan kell értelmezni
a mai üvegekhez viszonyítva lágy, de azért a manuálokat simán elveri (sonnart is)? vagy manuálokhoz viszonyítva is lágy? van már egy 135mm F2.8 manuálom, de az valami borzasztóan siralmas, nyitva fókuszálni sem lehet, de F4-en sem éles, sőt még F5.6-on is lágy meg CA-zik... szal helyette kéne valami
szerk: 100-300 drága
szerk 2: egy másik kérdés: pana af, mondjuk kijelzőtaperolással elég gyors mondjuk szembe futó kutyát lekapni? nekem manuállal összejön néha, oszt remélem, ha nem is kapok mindíg tökéletes eredményt, de af-el könnyebb lesz picivel... -
hegyimorc
senior tag
Az eddigi fényképezőgépeim kb fele vadi újként került hozzám, a másik fele kb 1 évvel a bejelentés után, alig használt állapotban. A legtovább - 4 évig - használt gépemben az exposzám kb a tizedénél járt annak amire (állítólag) tesztelték.
És én még azok közé tartozom akik "sokáig" használnak egy gépet.
Szóval nem nagyon érdekel, hogy mikor kezdenének elfáradni azok a cuccok amiket már el is felejtek mire erre esély lenne. Igazán viccesnek tartom, hogy miközben sokan pár hét után lecserélnek komplett rendszereket, közben a szenes vasalók, meg a szovjet kézisúlyzókészletek tartósságát várják el tőlük.
-
-
Lassú Víz
addikt
Ettől tartok a legkevésbé. Ha egy rugó jól van méretezve rengeteget kibír. Gondolj a felhúzós karórákra. Vagy a régi filmes gépekre.
Az meg simán lehet, hogy egy FT szenzor méretéhez és tömegéhez tervezett mechanikus rendszer nem bírkózik meg az FF szenzorral, illetve, hogy a növesztése túl sok méret, tömeg, felhasznált energia árán lehetséges csak, ezért más megoldást kerestek.
-
jjeahh
nagyúr
ja, vakuzás PANASONIC-al !!!
Amúgy lassan nagyon megszeretem a pannát, de tényleg... a színek nem olympus-osak, de azért rendben vannak, az elején én k*rtam el a wb-t rendszeresen, azért nyávogtam annyit, szal az egy durva juzer error volt, nem gondoltam a pana ennyire elszúrja az awb-t. Már teljesen tiszta, hogy a g3 volt számomra a tökéletes vásár, nem fogom leváltani a közeljövőben, főleg fujira nem, mivel arra drágák a fixek, és ünnepek után mindenképpen szeretnék natív af obikat is... A pana dinamika nekem elég, a magas iso nem érdekel, ilyen téren én már ez e-p1-el is elégedett voltam. Kellett nekem nagy evf, és lehetőleg fém váz, ezeket megkaptam, meg bónuszként olyan finomságokat, mint a kihajtható érintőkijelző, gyorsabb sorozat, stabilabb fogás stb.. fujival ráadásul az összes adapteremet le kellett volna váltanom, a kis metz is ment volna a kukába, sőt valszeg a táskám is. -
MrChris
nagyúr
a nagy vakuzástól kedvet kaptam hozzá és majd egy év után a G6-ra először feltettem az FL36-t. Sokkal jobban müxik mint az E510-el, azon mindig bénázott, volt hogy nem is villant, volt, hogy teljes erejéből durrantott, pedig a fókusztávot lekommunikálta vagyis volt rendes kapcsolata a vázzal.
Tehát szobában bőven elég a fénye, oldalra felfele lőve szép derített képe lett, kis utómunkával még a Pana gépen is lettek színek -
jjeahh
nagyúr
értettem elsőre is, de ha ez igaz, ezt sem értem miért említik abban a sok cikkben, tutorialban, amiben az nd-t ajánlják a záridő leszorítására pl. ellenfényes derítéshez
amúgy találtam most hirtelen két videót: [link] [link] csak belenéztem mindkettőbe mert épp melózok, de asszem pont arról van szó bennük, amit én is szeretnék elérni -
jjeahh
nagyúr
nincs, ez olyan lesz mint a pana g3 vásár, azt sem tudtam kipróbálni, alaposan utánnaolvasgatok, érdeklődök fórumon, oszt beszerzek egyet... nincs más választásom sajnos
(#57043) madgie: nemm nem kell fuji, még azért se
de amúgy ja, nem a gép miatt van gondom, az oly-val is deríteni akartam, akkor megvettem a kis metz-et, gondoltam majd elég lesz, oszt megbántam, gyakorlatilag félévente egyszer használom beltéren plafonravillantásra.
-
jjeahh
nagyúr
van már, kb. 2 éve porosodik itthon
sajnos nem megoldás, mivel azt nem tudom mindíg hordozni, legtöbbször nincs aki megtartsa, néha gombafotózni előveszem, de az erdőben, természetben egy derítőlappal egész nap mászkálni nem túl kényelmes
ha hátizsákba rakom akkor meg folyton elővenni, kinyitni, összecsukni...
szal akkor erre nincs semmilyen megoldás? nd + diffúzoros derítés tényleg nem oké? muszáj hss? illetve g3-on is műkszik a hss? -
Rum.cájsz
tag
Tapiztam már mind2 obit:
Oly: olyan nebáncsvirág-féle tologatós, full müa-érzetű, mondhatni gagyi, ha hozzáértem izgett-mozgott mindenfelé
Pana: olyan feeling, mint az új generációs müa obik, kemény, masszív, viszont finoman jár, ja és tologatós de csak 5-6 mm-ig, az olyhoz képest mint egy tank
... ha valakinek számít az építés minősége és némi optikai + (ez tényleg nem sok), akkor Pana II.
... ha valakinek az ár fontosabb és nem olyan fontos az építési minőség akkor Oly II R -
.mf
veterán
Oké, akkor mutasd, hogy mire alapozod az állításod.
"... s így állapították meg, hogy a Föld banán alakú. Bámulatos, hogy hol tart ma a tudomány."Hibavissza: "Szerintem bármelyik stabi nélküli váz tulajának megér 10 db ezrest a stabi. Főleg, ha néhanapján videózik is."
Most nagyon találó a neved, mert egyrészt ugyanezt én is leírtam, másrészt pedig egy EM10-ről van szó, ami stabis, tehát irreleváns...
Chance: én a helyedben megtartanám, f5.6-ra rekeszelve egész jól rajzol az is (ha nem egy hibás darabot fogtál ki), a rugalmassága hasznos. 20k-t ha kapnál érte, azzal nem sokkal kerülnél előrébb, másrészt annál hasznosabb. Gyűjtögess még egy kicsit, aztán majd egy 20 f1.7; később meg egy 45 f1.8; azután egy ...
Üdv a lejtőn -
.mf
veterán
Annyit mondtad már, kár, hogy a tesztek nem ezt tükrözik.
Pana-2, 35-40k
Oly-2R, 20-25k, nem látom, hogy bármivel is gyengébb lenne, sőt, épp ez élesebb középen, ha meg f5.6 ill. f8-ra rekeszeled, akkor mindenhol; lassabban sötétedik, kevésbé vignettál, és még olcsóbb is. Kb. csak a CA-ban jobb a Pana-2 optikailag, meg hogy nem-stabis vázakhoz csak ebben van stabi. Olyra viszont semmi értelme. -
Chance
tag
Olympus M.ZUIKO 14-42mm f/3.5-5.6 II R - ezt váltanám le, és nyilván a fényerő is jól jönne, de nekem a képminőség is jobbnak tűnik flickr alapján mindkettőnél, mint a kitnél.
@madgie
Nyilván a Pana 20 1.7 még jobb lenne, de nem az az árkategória.Ahogy nézem, Pana 14-et látok kb 40ért használtan, a Sigma meg olyan 52 körül van újonnan - talán 40 körül használt, ha van. A Pana 20as meg 118ezer újonnan.
-
.mf
veterán
Szíved joga. Csak szerintem macerás használni, és a filmes és korai digitális korszakhoz képest már több lehetőségünk van szenzorban és utómunkában az átmenetesek helyettesítésére / hatásuk utánzására.
Nappal csak egyetlen olyan helyzetet tudok elképzelni, aminél már a hosszúexpo-filter is bekapcsolna (>5s): az NDrengeteg.
Manapság már csak három szűrőt vinnék a táskámban: CP, ND4 (vagy ND8: erős fényben tág rekesz) és NDsok (nappali hosszú expó). Ebből a CP menetes, a maradék kettőhöz viszont nem vinném magammal az egész lapka-apparátust, inkább befőző- vagy postásgumival valahogy ráapplikálnám...Pollai: Decathlonban vettem fogalmamsincsmilyen fantázianevűt, majd polifoamból vágtam bele bélést.
Nem szépségdíjas belül, de sokkal kisebb, és nem feltűnő. A fotóstáskánál engem leginkább a vastagsága zavart, hiába volt a szérián belül az egyik legkisebb darab. Most lemértem, 18 cm. "18 centi, mi az?" -- hát, a 18 centi az pont az én derék-szélességem bő fele! Oké, elég extrém eset vagyok, de szerintem mást is zavarna egy szükségtelenül ennyire kilógó táskára figyelni. Az optimális vmi olyan toploader lenne, ami végre tényleg MILC-ekre van méretezve, azaz belül ~10 cm magas gépekre lenne hely, a szokásos min. 12-15 cm helyett.
Ez a decás övtáska a 11 cm-jével már sokkal kezelhetőbb méret. -
jjeahh
nagyúr
uhh, licittel sztem ki tudja mikor kapnék el egy ilyen ajánlatot, jelenleg is elég kevés van belőlük. amúgy nem viszongok, tényleg vonzók a fujik, az obik tántorítanak el, pontosabban az áruk. a pl5 nálam meg nem játszik, én a p1 szenzorával is elégedett voltam, engem nem érdekel a gyors af, sony szenzor, érintőkijelző, semmi ilyesmi (persze ha adottak ezek a ficsőrök az sem gond), viszont az evf-re szükségem van... ha az e-p1-ben lenne beépített kereső valszeg sosem váltottam volna le
gorgo: nem csak helios-t használok, lassan már azt sem tudom hány manuálom van
és oly-n, canonon egyiknek sincs döglött képe. ízlés kérdése, de aki portrézik, tény, hogy a többség nem elégedett a pana színekkel, ha ráguglizol több tucat olyan találat lesz, amikben kivesézik, hogy mennyire sz*r-ok a pana színek... vagy flickr camera finder-el keress rá "portraits"-ra, meg fogsz lepődni, a képek 90%-a fekete-fehér
-
jjeahh
nagyúr
én még soha nem láttam ilyen "olcsón", ebay-en használtan is horror az ára. nálam még a 250 font is határeset lenne, + ha jövőre esik az e-m5 ára lehet megbánnám a fujira váltást.
-
.mf
veterán
Ugyan utánvéttel kértem, de vehettem volna előre utalással /paypallal is, akkor a tranzakción már túl is lennénk. Hamarosan kiderül.
Immi: arra csak simán letenném
Olyan kicsi a magassága, olyan szűk tartományban állítható a feje, hogy alig vagy előrébb. Szerintem.
Livio: gorillapodom nekem is volt, de nekem nem jött be. Amikor kell, akkor ritkán van mire csavarni, és nem is szívesen bízom egy faágra csavart gorillapodra a gépet. Ha meg nincs mire csavarni, akkor marad a föld, márpedig a fűből már nem lát ki. Egy ideje egy Hama travel compact minit használtam, ami alig nagyobb a gorillapodnál (~23 összecsukva, ~42 nyitva, tehát már használhatóbb méret) és könnyű; viszont vérgagyi, kihúzott lábakkal (már amikor úgy maradt -- elsőre szinte mindig elkezdett legalább egy lába visszafelé csúszni) csak könnyű, rövid gyútávú obikkal és nyakamban lógó pánttal mertem használni. Az EX-Macro már egy kicsivel nagyobb (28 --> 56), de cserébe sokkal bizalomgerjesztőbb kép alapján. S más meg nincs. Az ilyen kicsi állványok piaca hihetetlen ritka. Rengeteg a pöcök-rögzítős rádióantenna-lábas gagyi, van néhány 10-20 centis tabletop, aztán kb 120-ig szinte semmi, 140-től viszont mint égen a csillagok. A piac egyik fele túltelített, a másik felén meg hatalmas piaci rések tátonganak és senki sem használja ki, felfoghatatlan...
-
Chance
tag
Tudtommal ha felhívnak/ email írnak, hogy fogadták a rendelésedet és ekkor meg ekkor küldik futárral, az kvázi adás-vételi szerződésnek minősül. A futárnál már szerintem semmiképp nem változhat az összeg, azt addigra már tisztázni kell.
De majd Freddy vagy valaki biztosabban tudja. -
-
.mf
veterán
Szép kép, csak a péhá motor megint jól megrépázta
Én lehet, hogy meghagytam volna tágabb rekeszen, hogy a közeli szikla elmosódottságából érződjön a távolság, magasság-mélység viszony.Lassú Víz: igen, az is, meg még pár kiegészítő; de inkább azt akartam hangsúlyozni, hogy nagyon tájképelni széles obi, állvány, alacsony iso, rekeszelés és utómunka a kiindulási alap / munkafolyamat és a "mindset".
Érdekes volt ilyen szempontból Trey Ratcliff döntően tájképes portfóliója, amit pár oldallal ezelőtt linkeltem: az oldalon lehet látni az exif adatokat is, és hogy mennyire erős nála az uwa-dominancia. Legalább százat átnéztem, kb kétharmad a 14-24 f2.8-cal 14~18 tájékán, egyharmad 24-70 f2.8-cal vegyesen inkább 28~35, időnként 50 ill 70, valamint mutatóba néhány 135, 200, 270, stb gyútávokon. Meg persze állvány, rekeszelés, alacsony iso, és erős utómunka.
Doom: egy Oly 14-42-IIR 0km-es használtan elég olcsó, 25k, amihez képest egész "elmegy" a képe; bár a kettőt közvetlenül nem hasonlítottam össze, de emlékeim szerint optikailag nem rosszabb a 12-50-nél. Pana oldalon a 12-32 egy zseniális pici obi, mérete ellenére egész korrekt képpel, egyik kedvencem a rendszerből. A régi 14-45-re és újabb Pana 14-42-II-re is jókat mondanak, bár személyes tapasztalatom nincs velük. Sajnos nekem is egyik legnagyobb bosszúságom m4/3-dal, hogy nincs igazán jó, de nem túl nagy és drága alapzoom.
cdl: ha a 12-40 nem is jön be, biztosan el tudod plusszosan adni. Ld. 210 az obi önmagában, 455 a kitben, tehát 245 a váz; miközben pár hónapja még nemhogy az EM1, hanem az EM5 váz került ennyibe.
12-50-t kölcsön tudnám adni, de sajnos nem Debrecenben, hanem Bp-n...
Én abból a keretből apróról halásznék EM5-öt marcsával, és ahhoz a 12-40-t, ha az a tartomány a cél.
Jelenleg nálam ezek vannak rendszeresebb használatban: EM5, 12-32, 17 f1.8, 45 f1.8; valamint 7.5 f3.5 halszem, 25 f1.4 és 14-150 alkalomtól függően; valamint porosodik itt még 12-50, 20, és EM5 marcsa. Még a 9-18-at tervezem beszerezni (már rég nem volt aprón normál árban, csak egy törött szűrőmenetes), mivel sajnos natív fényerős ultraszéles fix sincs a rendszerben.Schanyee, Pollai: nálam biztos nem váltaná ki a 9-18 és a 12-32 egymást. A 9-18 a 9-12~14 tartományban jó, a 12-32 meg felette, és a 12-32-t 18-nál hosszabb felén is szoktam használni. Továbbá a 12-32 sokkal kisebb is, ezért az a default járkálós obim.
Need: a 9-est ugyan nem, csak nem tudtam eldönteni, hogy csak rosszul kérdezel, vagy tényleg ennyire alap és szem előtt lévő dolgot nem találsz meg benne... Ha tényleg a 16:9 cropra gondolsz, akkor kiválasztod a képet, menüsorban a crop toolt, és aspect ratio-t 16:9-re állítod.
Black Smile: kitobi helyett biztos nem (általános használatra túl hosszú / szűk), mellé igen, ha portrézol vagy kell fényerős kistele.
-
gorgo
őstag
Ezért a képért én is felkelnék, sőt, azt is bevállalnám, hogy nem fekszem le!
Amúgy nekem is volt 9-18 én jellemzően 7.1-re rekeszeltem, bár igaz, nem volt olyan perverzióm, hogy közeli/távoli elemet is tartalmazó témát szűk rekesszel lőjek (előbb lőném fényerőssel tág rekeszen a dof miatt legfeljebb összerakom panorámának)
-
.mf
veterán
"Mondjuk én pont a tájfotó miatt nem vettem 12-40-t. Erősen hat rá a diffrakció, asszem az ephotozine is megemlítette, talán egyetlen negatívumaként. Mondjuk ha f8 fölé nem tekeri az ember, akkor pöpec."
Milyen gyútávon? Az én tapasztalatom az, hogy a rekesz-szűkéből eredő lágyulás (diffrakció) egyrészt a szenzor méretétől, másrészt pedig a gyútávtól is függ: rövidebb gyútáv hamarabb, hosszabb pedig később, szűkebb rekesznél kezd csak el lágyulni.
F8... Érdemes végignézni néhány mérést, hogy adott obi hogyan viselkedik, hol van a közepe és a széle élességi maximuma. Egyáltalán nem biztos, hogy kell f8-ig rekeszelni, sőt. Kísérletezgettem én is, gyakran jött az ki, hogy a fixeim láthatóan élesebbek f4 és f5.6-on, mint f8-on vagy fölötte. A tesztek alapján a 12-40 dettó, f4-en középen sokkal élesebb, széleken meg csak hangyányit gyengébb, mint f8-on.
Legrosszabb esetben kicsit vágsz a széléből...
Nem tudom, mennyire szoktad a tájfotók exif-adatait nézni, ha valahol elérhetőek. Sokszáz, bőven elég karcolóan éles széltől szélig kép alapján, még FF-en is többnyire megállnak f9.5, f11-nél, csak ritkán mennek efölé -- ami a DoF 2x szorzója mellett f4.8, f5.6 m4/3-on.Tájképre, szerintem...
- állvány
- uwa zoom, m4/3 esetében jelenleg a 9-18 f4 és f5.6-on
- jó minőségű alapobi, de nem feltétlenül az f2.8-asok
- modern váz
- jó hely
- jó időjárási körülmények: kiváló látótávolság, alacsony pára
- látványos fények
- raw és / vagy AE bracketing
- utómunkaSzóval szerintem a 12-40 önmagában nem megoldás mindenre, csak egy elem. Képernyő-méretben nem biztos, hogy ki lehet szúrni, hogy mennyivel élesebb, mint egy másik obi (feltéve, ha az is egy korrekt darab), azt viszont igen, ha jó a hely / fények / körülmények, jó a kompozíció, vagy jó utómunka miatt látványosabb. Láttam már kitobikkal is olyan helyeket, olyan jól elkapott helyzeteket, és olyan jól utómunkázott képeket, hogy én inkább azt vallom, hogy elég egy "épp elég korrekt" ("good enough"-ot hogyan fordítsam) obi, csak legyen meg a megfelelő gyútáv-tartomány és legyen ténylegesen nálam. Egy ekkora obi pedig nem biztos, hogy nálam lesz.
-
Doom
aktív tag
Ezt a tesztet mondjuk még nem láttam, csak most néztem meg, 12mm felett f11-ig jónak tűnik, ez nem tűnik olyan vészes limitációnak.
Studi: Én vetettem fel a kettő "összehasonlítását" olyan alapon, hogy ha bő 200e-ből szeretném megoldani a korábban felvázolt feltételek mentén a lefedettséget, akkor szóba jöhet mind a kettő. Legalábbis nekem. Nyilván nem összehasonlítható a két obi face to face, én a "portfóliót" hasonlítottam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Olympus pl5, Panasonic 20 1.7
- Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN (C) Sony E objektív + Sigma 55mm WR CPL szűrő
- Eladó: 4 darab Dulens Apo Mini Prime objektív (EF bajonett)
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Részletfizetés , Acer Nitro V 15 minimálisan használt uj állapot sok garancia
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest