- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
Ha megtartják a PEN formát és a bal felső sarokba tesznek egy jó felbontású, de kicsit kisebb méretű EVF-et akkor egy E-M5-höz képest egy jóval kisebb, kompaktabb beépített keresős vázat kapnánk. Innen nézve a Light elnevezés szerintem találó.
A drága minőségi E-Px széria meg lehet tényleg értelmetlen az E-M5 árnyékában. Egy kicsit jobban felszerelt E-PL váz mellett meg aztán pláne felesleges.
-
makszi
aktív tag
Ez igaz de nem lehet várni és várni mindig, mert az addig el nem készül képek vagy a rosszabb minőségű képeket nem lehet visszacsinálni.... (itt most arra gondolok hogy jön az ősz meg tél egyre több lesz a beltéri szituáció, és a magas ISO-s teljesítményben azért tetemes különbség van a két váz között)
-
Freddy76
addikt
Igazad van, egy percig sem volt közöttünk nézetkülönbség
. Miután kijöttem a fák közül, nem korrigáltam, beégett az első kép. Utána már jól exponáltam a képeket (inkább alul), de kiváncsi voltam, hogy mit tud kezdeni az OMD a beégett részekkel, ezért ezen a képen szándékosan kiégettem az eget. A korábban csatolt kép tényleg nagyon műanyag lett, 100%-ban visszahúztam a highlights-ot, normális esetben ilyet nem csinálok, itt csak kiváncsi voltam, hogy mennyi a tartalék az OMD rawjaiban a kiégett részeket. Szerintem sok.
Magamtól kb. ennyire húztam volna vissza, ha fel akarnám dolgozni ezt a képet, de nem akarom (itt már nem csak a highlights csúszkát állítottam):
De persze nem vagyok egy LR guru, még csak tanulgatom.
-
Freddy76
addikt
Halott? Mire gondolsz? Nyilván lehet a sötét részeken is világosítani, most csak azt akartam mutatni, hogy az omd rawjaibol a kiégett részeket hogyan lehet visszahozni (itt most csak a highlights csúszkát használtam, lehet, hogy egy pöttyet sokat is, az árnyékos részekkel nem foglalkoztam)... Tehát csak szemléltet a kép, amúgy nem különösebben értékes darab.
-
az e-m5 szerintem az om-4 miatt lett e-m5, persze elég hülye végeredmény így is. pont az om-4 a példa, hogy az oly nem foglalkozik a babonával, és használja a 4-es számot. aztán persze lehet, hogy a gf5/g5 miatt "kénytelenek lesznek" ők is ugrani. vagy Pen G-X1 mondjuk, az nagyon ütne.
-
ha jó neked a kicsi váz is, akkor lehet idővel két gx1-ed is, és nincs obicsere. egy g5 + 14-45 kombón amúgy én is elméláztam, de ott szar a jpg és ugyanúgy nincs nikon raw, szóval az sem jó, sajnos. és igen, a 14-150 valóban 20-40 mm körül a legjobb.
más: beszereztem egy pana xr58-as digit erősítőt, mindjárt megnyúzom kicsit.
-
ja, amúgy a méret azért nagyon is fontos. a 14-150 280 gramm, a váz is könnyű, elég alájuk egy egy kilós állvány stb. konkrétan 2,5x nehezebb minden dslr fronton, a végén 1,8 kiló helyett 5 kilót viszel (!). a zsebrevághatóság túl van lihegve. viszont az e-pl2 + 14-150-et be tudom dobni a hátizsákba úgy, hogy még ezer dolog van mellette, míg egy dslr + zoom önmaga egy táskát igényel.
-
nord_
veterán
A méret, diszkrétebb használhatóság mellett én is a nagylátó fix(ek) hiánya miatt hagytam ott a Nikont. Magunk közt szólva valami elképesztő, hogy míg makróobiból két marékra valót dobtak piacra az elmúlt években, croppos nagylátó fixre érdekes módon már nem futotta... kapják be.
Portréra a 85-ösök valami gyönyörűen dolgoznak croppos vázon (is), ezt nagyon sajnáltam. Meg az NX-et, legalább annyira, mint Parci.
-
a nikonos raw nagyon hiányzik. ettől független dolog, hogy az e-pl2 pár dolga szintén nem lopta be magát a szívembe. lassú működésű, bár szemre nem, de mégis. illetve vacak a stabi, és mivel volt már profi szenzoros stabis vázam (e-3), nem szeretném lejjebb adni.
két utat látok:
1. e-m5, és jpg+raw-ban fotózok, raw-val pedig csak akkor bíbelődök, ha valami bitang jó képet lőttem, a többi fotónál törlöm és jó a jpg2. nikon d7000
bónusz út egy fing olcsó nikon j1/v1 + 30-110, de ez egyelőre nem létezik, és a vázak amúgy sem tetszenek igazán.
-
Tulku
veterán
Én magyar árakon elmélkedem, nekem nem hiányozna a vám+áfa trass és társai, illetve a meghirdetett termék teljesen más valós mivolta (ibéj), persze aki kint él vagy vállalkozó szellem...az más tészta.
Én biztosan OMD-t vennék, ha 50-80 ezren belül lenne a különbség (váz+ kereső vs váz) mert szerintem az oly egy nagyon jó darab (most pl a kihajtható lcd-ről, és az iszonyú vátzstabiról nem is beszélek)... láttam egy ilyen öszvért egyszer (váz+kereső) és nem igazán nyerte meg a tetszésem...míg az OMD nekem előlről felülről maga a tökély (na jó hátulról nem a legszebb- by Madgie
)
-
Ijk
nagyúr
Hogy érted hogy egykutya? Még így is kisebb mint a GH-2, illetve sokaknak nem jön be ez a miniatűr tükrös forma. (Személy szerint én még ezektől az új belépő tükrös vázaktól is irtózom).
Vesz hozzá egy Oly 9-18-at, 20 f1.7-et, 45 f1.8-at és kész is. (Illetve el is ment több mint fél milla.)
-
TayRol
nagyúr
képek és a tesztek alapján a G5 lesz a nyerő (és az usa ár alapján is).
a több fizikai gombot nem használom ki a GH2-n, ellenben a G3-on meg nem olyan jó a markolat mint az 5-ösön. és nagy valószínűséggel fixekkel fogom hasznalni.szóval aug. 10-én kiderül a végső G5 ár és meglátom. addig szerintem ezt el tudom adni.
tudásilag amugy imadom! -
FEDman
addikt
Persze, ezt már láttam. Kiindulási alapnak jó, de azért én megvárnám a DXOmarkot is.
Ez az oldal számra kevésbé hiteles, már csak a mérési módszerük miatt se. Ha jól értem itt fogják a Raw file-okat és lekonvertálják őket valamilyen konverterrel és utána lemérik őket.
Na most nekem ez a valamilyen konverterrel vannak problémáim. A különböző szoftverek nagyon más és más eredmény hozhatnak ki ugyanabból a vázból. És itt ráadásul még csak meg se említik melyik gépnél milyen szoftvert használtak.
Például itt Raw-ban mért zajban az OM-D jobban teljesít, mint a Fuji X-Pro1 amiről lehet tudni, hogy messze nem fedi a valóságot.
Jelen esetben szerintem a Fuji-nál a géphez csomagolt Silkypix alapú konvertert használták, ami rettenetesen kezeli a zajt, az OM-D esetében pedig a Oly saját Raw konverterét, ami viszont saját tapasztalatom szerint akármit is csinálsz egy kicsit mindig zajt szűr, ellenben mondjuk egy Adobe progival.
Szóval a Techradar eredményeit érdemes nem túl komolyan venni. -
FEDman
addikt
Gondolom jól lemérték műszeresen a zajszintjüket aztán ez alapján megmondták a tutit.
Csak hát ez az adat önmagában még édeskevés ahhoz hogy teljes képet kapjunk.
A kis szenzorokat sokszor jobb zajteljesítmény érdekében túlfeszítik, aminek eredményeképpen zajban ugyan erőn felül teljesítenek, de cserébe érezhetően tompább képeket kapunk.A legjobb példa erre a Canon szerintem sokszor kicsit túl becsült S szériája, ami gondolom ebben a mérésben is kimagaslóan szerepelt.
Alap isos Raw konverziók:
Jól látszik itt is miről beszélek. Ami engem illet én szenzor hatékonyságban nem hoznék ki egy olyan kompaktot győztesnek ami már alap iso-n is ilyen tompa nyers fájlokat köpköd magából.
Már csak azért se, mert az S100 puhaságát könnyedén lehet orvosolni, egy jól irányzott élesítéssel a Canon kompaktjának képét is fel lehet keményíteni, csak akkor ettől kapásból megugrik a zaj és máris oda az a csudajó hatékonysága.Ez van, csodák nincsenek.
-
sebgutkopf
őstag
Nekem a 12-60 igazi utódja kéne, olyan képminőséggel (élesség, színek, kontraszt, CA), átfogással. Ha lenne nem kizárt hogy nyüszítve rohannék vissza az oly-hoz. De nincs. A 12-50 megjelenésével talán pont én voltam a legcsalódottabb.
A tuti megvevős obi a 45/1,8 (ez egyértelmű). A kompromisszumosnak pedig a pana 12-35/2,8-at tudom elképzelni, ami a legközelebb áll a fentihez. Viszont elég egyértelműen látszik, hogy rövid a vége. Ha nem lenne kompromisszumos, akkor még talán az ára se tántorítana el.
Ezeken kívül persze van egy rakat obi mft-re, de őszintén szólva mindegyiknek van pont annyira baja (számomra), hogy nem érdekelnek.
Annyira nem vagyok a fixek rajongója, ez nem titok. A múltkor össze akartam számolni, hogy a nagy mft obi választékból hány olyan obi van, aminek én hasznát tudnám venni és hajlandó is lennék megfizetni az árát. Szomorú voltam, mert elakadtam a 45-ösnél. Engem nem érdekel a 14/2,5, és nem nyelném le a 20/1,7-nek se a traktor és lassú af-át se. Egy fixért pedig nem adok annyit, mint amibe a 12/2 kerül, annyira sűrűn nem használok ilyen látószöget, hogy ennyit érne a dolog. -
Freddy76
addikt
Bocs
. Én nem, de asszony igen, gyakran járunk arra, szeretem nagyon a várost, tudnék ott élni. Mindig besétálok a belvárosba gyerekkel, most hétvégén is ez volt a terv (amint írtam, gyerekzsúron kívül is ki akartam volna próbálni a gépet), de elmosta a terveket az eső. De legközelebb összefuthatunk hárman gyomordzsák kollégával milfezni. Akarom mondani, milcezni.
-
Tulku
veterán
"a stab ket helyen praktikus"
És a harmadik a videónál...és úgy tudom ebben az em5 verhetetlen. Nem csak fotózni lehet a kölköt, csináltam róla annyi videót...tudom hogy más élmény, de egy elfogadható plazmán egy OMD-nek olyan videójának kell lennie, hogy kiesik a keretből.
No és a gyutávhoz beltérben; Fedman gondolatmenete onnan értelmezhető számomra, hogy pl a 14-es 20-as lencséknél, ha mozog is, nem feltétlenül esik ki a keretből a gyerök, míg 45-ösnél könnyebben előfordul (pláne az új 75-ösnél)...persze akinek 100 m2-eres nappalija van, vagy fegyverrel kőoszloppá merevíti a gyereket az más tészta, de általában nekem a 20-as nagyon jól tette a dolgát...12-14-es gyutáv már eléggé torzít ha arcot akarunk szerintem...
-
FEDman
addikt
Nem csak erről van szó, azonos záridő mellett is lehet különbség a két obi között.
Például tegyük fel megfotózzuk ugyanazt a témát ezzel a két obival. Egy stabil kezű fotós az OM-D-vel a 75/1,8-al is kitarthat 1/30s-et. De ha a téma kicsit mozog akkor hiába, az elkészült képen a téma be fog mozdulni. Ellenben egy 12/2-vel 1/30s mellett ugyanez a téma ugyanekkora mozgás mellett már simán lehet, hogy nem fog bemozdulni, mert a szélesebb látószöggel rendelkező obik egyszerűen kevésbé érzékenyek az apró bemozdulásokra. -
Sza_Sa
senior tag
Ne csak az iso igazodjon, hanem a záridőt ne tartsa feleslegesen magasan. Ezt meg nagyon egyszerűen, az obi gyútáv infókat közöl a vázzal, amihez aztán hozzálövi a záridőt. De mondok jobbat: a stab kilengéséből ki tudja következtetni a gyútávot, esetleg állványon van-e a váz, máris lehet záridőt kompenzálni. De egy egyszerű programmal be lehetne állitani hogy mi az a minimum záridő ami után emelje az iso-t (Nikon). De ez legyen a legnagyobb probléma, S vagy M mód és jóccakát.
-
madgie
titán
Nem az élességet, hanem azt, hogy megvan-e az adott pillanat. Élességet utólag ritkán nézek, azt már a lövés pillanatában látom (panán legalábbis
). Kivittem a bolt mögé a PL2-t, tényleg jók a gyári színei, körberöhögi ezen a téren a Panákat. Ja, meg a visszanézéskor automatikusan arcra nagyítás is zseniális, az meg külön móka, hogy olyan SD-t raktam bele, amin rajta vannak az öcsém múltkori GF1-es portréi, és azokon is megtalálja az arcot és abba nagyít bele
-
madgie
titán
Nem visszanézésre gondoltam, komponálásra. Ott illene látni, mivel nincs más eszközöd az élesség megállapítására.
Freddy76: visszajátszásnál relatív oké, mint fentebb írtam, komponáláskor nem használ olyan jó leméretezési algoritmust (és akkor még finoman fogalmaztam), mint a Pana. A GF1-en ez annyira jól látható és kontrollálható, mintha legalábbis focus peaking lenne (az éles részeket "ki is cakkozza" kicsit)
-
madgie
titán
-
TayRol
nagyúr
a nem akarok azt jelenti hogy nem most (a gép vásárlásával egy időben), hanem kicsit később, mondjuk ősszel. evf-es gépet akartam, sok választási lehetőségem ennyi pénzért nem volt.
mondjuk a pen+evf+fix obi sem csinal rossz képet, de az omd nekem must have.régen turáztam rengeteget ill. makróztam.
most hogy lesz gyerekem valószínű inkább bel,-és kültéri portre ill. egész alakos képek fognak készülni, a többi háttérbe szorul. a makró meg párom szíve csücske, a kis kertben levő virágokról mindig kell képeket lőni.ehhez keresek obit és ezért őrlődöm...
-
TayRol
nagyúr
ebben egyetértünk, hogy portréban köze nincs hozzá, de amennyit én arra használom arra az 50-es vég is jó. ellenben a makró az kellene - és nem makróobi árban.
a markolat két részre szedhető, ha csak az egyiket teszed fel akkor fizikai méretben szinte nem is lesz nagyobb a gép de kerül rá egy plusz "dudor" az elejére.
-
madgie
titán
Én meg pont arra várok, hogy kicsit leessen a G3 ára... addig elbohóckodom a GF1-gyel
TayRol: A GF széria kicsi, kompaktszerű, a GF1 anno szerethető, nem annyira butított cucc volt (sőt), a későbbi GF-ek egyre kisebbek, butácskábbak lettek. A GF1 igazi utódja a GX1.
A GH széria elvileg a csúcs, főleg videóképességekben (de érzékelőben is csak ezek kapják meg a multi aspect-et). A G sorozat volt a középút, azért csak volt, mert a G1/G2 a GH "krumpli" vázát kapta meg, csak GF-szintű érzékelővel és tudással. A G3 formailag már más lett (persze nem tudjuk, milyen lesz a GH3, de kétlem, hogy ilyen), kisebb, kevesebb rajta a gomb, de hál' Istennek van rajta EVF, tapicskás az érzékelője. Amúgy tudásban a GX1 szintje (amihez külön EVF kell) -
hú, ez jól hangzik, ha heed (melyik?) után is elégedett vagy vele. ahogy nézem, lehet biampolni is sztereóhoz. azért én befejezem a rendszert a crown k2 köré (tc bmc-2-ből xlr-en a crown k2-be közvetlenül, a tc-be meg spdifen megy a popcorn és a ps3), aztán meglátom. azért figyelem akkor ezt a panát is, kíváncsi vagyok.
-
Tulku
veterán
Igen...nálam óra (Rolex sub, Jaeger Master Comp, Corum,Panerai...stb) 12 éve házimozi (akkor 3,5 mill mindenre...hűűű de jól jönne az most...) bringa (Cannondale össztelós Lefty telóval) és a fényképezőgép (most az x10-el nyugtatom magam, ez meg is marad...)
Nem vagyok normális...bár ki az?
És az utolsó mondatod: elöli magát a tevékenységet...hát igen...most már le tudok ülni Joao Gilberto-t és Stan Getz-et hallgatni, úgy hogy a zenét figyelem, nem a szaxi és a brazil torkának terét....
-
hegyimorc
senior tag
"vegigolvastam
hat ha ennyire nem tetszik, nekem kell adni olcson"
Két-három hónap múlva szerintem megveheted tőle
Biztosan másnak is feltűnt milyen gyorsan cserélődnek ezek a cuccok. Nem csak nála, másoknál is. Ez azt jelenti, hogy nem kiforrott a rendszer. (Én is csak azért nem cserélek, mert nincs mire, illetve ami hiányzik, anélkül - kompromisszumokkal - elvagyok)
-
FEDman
addikt
Ezt én is néztem már. Van egy olyan gyanúm, hogy ezt a magentás beütést váz produkálja. Már csak azért is, mert itt is ugyanezt látom. Ha végignézed a szürkeskálát akkor jó látszik, hogy itt is a többi vázzal szemben van egy kis magentás beütése az OMD-nek.
Ezt persze nem egy nagy kaland korrigálni. Gondolom neki tetszik így és ezért nem korrigálta. -
arn
félisten
bakker... jo hogy tajekozodom elotte
The required sensor movement (both speed and range) increase with the focal length of the lens being used, making sensor-shift technology less suited for very long telephoto lenses, especially when using slower shutter speeds because the available motion range of the sensor quickly becomes insufficient to cope with the increasing image displacement.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen okostelefont vegyek?
- AI-aranykort jósolnak, tarol az NVIDIA
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ford topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest