- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chance
tag
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Mercutio_ #62093 üzenetére
Attól függ. Manuálokhoz szép nagy evf nekem alap, erre a célra soha többé nem vennék kereső nélküli gépet, ha meg af, akkor nem hiszem, hogy pana af alá adnám, valami be***rás jó... persze ha a fuji is tud ilyen bolhapattanás méretűre kicsinyíthető fókuszmezőt, és nem huntol sokat, akkor lehet, hogy azt is megszoknám, a lassúság annyira nem zavarna sztem csak ne vadásszon, és legyen pontos
-
cool13
őstag
válasz
Mercutio_ #62069 üzenetére
Nem lehet kikölcsönözni Raynoxot valahol? Kipróbálnám.
schawo Nem emlékszem.
ROBOTER Nem.
Urak én mondtam hogy nem értek hozzá. A kép is kézből, futtában készült a mezőn. Szóval nem mindenki olyan profi mint ti. De én nem is akarom magam fotósnak eladni, vagy beállítani mint manapság sokan akik megvették az első digitális DSLR vagy MILC gépét. Mostanában sok ilyet tapasztalok sajnos az ismeretségi körömben is. Képzelem mi mehet a nagyvilágban. Ezzel nem rátok célzok, nehogy félre értsétek.
-
bercsi
aktív tag
válasz
Mercutio_ #62061 üzenetére
A kitobit szeretem (18-55), és van egy régi sigma 50-200.
De általában nem mentem 100-120mm fölé, az már nem az én világom. Portrékat ill. táj- és városképeket készítek, néha pár tárgyfotó (makettek). Nagyjából ennyi lenne.
M4/3-ban szerintem az alap 14-42 lefedné az igényeimet, de lehet beújítanék portrékhoz valami fényerős üveget. -
-
|AP|
veterán
válasz
Mercutio_ #61759 üzenetére
esztétikai hiba volt, egyáltalán nem lett volna muszáj javítaniuk.
Megcsinálták, a gépet teljesen átnézték, beállították (bármit is jelentsen ez
), ellenőrizték.
Kaptam egy kis csecse fekete Oly-s borítékot, benne egy levéllel Mr. Michal Danek-től az "én Olympus szervizesemtől", aki leírja benne, hogy úgy javította mintha a sajátja lenne, mindent leellenőrzött, reméli teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, szép fényeket, stb...Szóval még ha mindez nem is igaz, akkor is levesznek az ilyen apró figyelmességek a lábamról
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #61664 üzenetére
Hmm, túl sok opció
Ez a Raynox kicsit drágább, de még belefér, ha tényleg jó. Utána kell majd nézek. (Nagyjából úgy vannak árban, hogy közgyűrű 160, P02 adapter 350-400, Raynox 530, és *45, hogy forintban legyen).
A gyűrűzés tényleg kicsit macerás, de azért makró témánál csak eltököl az ember pár percet, annyira csak nem nehéz feltenni. Inkább az zavarna, hogy úgy koszolódhat a lencse meg az érzékelő. Friss hegyi levegőnél nem komoly probléma, de itt a városban a pm2.5 porszennyezettség gyakran 3-400mg/m^3 körül mozog. -
ROBOTER
addikt
válasz
Mercutio_ #61664 üzenetére
"Eddig azt hittem a fix obi alá ugyanannyi közgyűrűt kell tenni, mint a gyutáv, hogy 1:1 nagyítást érjek el vele, eszerint rosszul tudtam?"
A kihuzat (érzékelő-fősík távolság) teljes mértékének kell 2 * f -nek lennie.
Ha egy objektív végtelenre van állítva, az 1 * f kihuzat.
Ha ehhez teszel ugyanennyi közgyűrűt, akkor az 2 * f kihuzat, tehát helyesen tudod.
Ha az objektívvel közelebbre fókuszálsz, akkor tovább nő a kihuzat ( > 2 * f ), így 1:1-től nagyobb oldalnagyítás érhető el. Ilyenkor a legtöbb modern objektív gyújtótávolsága csökken a lebegőtag miatt, ami az egyszerű számítást nehezíti, jobb próbával meghatározni.
Valószínűnek tartom, hogy a legtöbb modern objektívnél a nagyítási többletet célszerű megosztani a belső fókuszálás és a közgyűrűk között. A végtelenre állított obi + csak közgyűrűvel való kihuzatnövelés ellentmond annak, hogy lebegőtagokat alkalmaznak, azaz átkonfigurálják a belső felépítést kis tárgytávolságnál. A lebegőtagnak pont az aberrációk részleges korrigálása a lényege kis tágytávolságra.
-
válasz
Mercutio_ #61619 üzenetére
Azt tudom, nem a 10+16-ra raknám a Raynox-ot, hanem a közgyűrűsor + obi kombót lehet megpróbálnám még a Raynox-al
, persze ha van értelme.
Nem tudom... Illetve azt sem tudom, tudok-e kezdeni bármit is a közgyűrűsorral ha nem tetszik az eredmény amit kapok.
De ahogy nézegetem pikk-pakk el lehet költeni egy normális makróobi árát az apróbb játékokraLehet az kéne igazán. Az a baj nem tudom melyik irányba induljak, egyszer sikerült egy szép képet csinálnom a régi SX230HS-el + Raynox-al (szitakötő szemén elkaptam egy vízcseppet), és az annyira behúzott a makrózásba hogy ilyen képek érdekelnének, erre próbálom összehozni az E-M10-et, mert lassan indul a horgászszezon
, és a tóparton van téma bőven
-
gorgo
őstag
válasz
szokás úgy is nézni (viszont ehhez állvány kell!) hogy egy jó részletgazdag témát választasz (pl. egy színes vastag szövésű pléd) és az összehasonlítani kívánt obikkal lefotózod azonos rekeszen (MF azonos pontra fókuszálva! azonos fénymérést, azonos minden...), lehetőleg azonos fényviszonyok mellett.
Ekkor a keletkezett képek (vagy ooc jpeg vagy rawból csutka azonosan hívott jpeg) fájlmérete alapján annak a nagyobb a felbontóképessége amelyiknek nagyobb a fájlmérete. Ez egy pofonegyszerű és számszerűsíthető módszer. Továbbá arra is jó, hogy egyazon obinak megkeressük a legélesebb rekeszértékét.Arra nem ad választ hogy a sarok vs. képközép viszonylatban mi a pálya. Arra ott a kicsi szemed. (esetleg azonos méretű részt választasz a képközépből és a sarokból és mehet a fájlméretes összevetés, de ez ugye több macera).
-
Studi
veterán
válasz
Állvány, tesztábra.
Csupasz téglafal szemből, ott látszik legjobban, ha valami gond van az élességgel, akár csak kisebb területen is. Jó fénynél, hogy a bemozdulás, shutter shock ne játszhasson szerepet. Pár közeli, pár távoli kép, hogy az élesség jó helyen lesz-e. Állványról érdemes amúgy tényleg, a vázon rögzített (minél kisebb) fókuszponttal.
Ha téglafal nincs, akkor esetleg valami faburkolat, aminek sűrű a rajzolata. Vagy könyvespolc, ha szépen síkban vannak a könyvek.
-
|AP|
veterán
válasz
Mercutio_ #61326 üzenetére
Február 25 (Szerda) 18:00-tól Topictali ("Fotó + sör" jeligével 10 főre)
Helyszín: Hopbár, VI. ker. Hunyadi tér 11. ( kisföldalatti Vörösmarty utcai megállójától sétálsz be a -meglepő!- Vörösmarty utcán a Király utca felé).mf
Studi
Lassú Víz
Mercutio_
rbalint88
Juszt
Freddy76(?)
TayRol (1/4 9-től)
pollai (ha már egyszer részben miattam lett időpont változtatva) - kb. fél 7
-
Mercutio_
félisten
válasz
Mercutio_ #60989 üzenetére
Február 25 (Szerda) 18:00-tól Topictali ("Fotó + sör" jeligével 10 főre)
Helyszín: Hopbár, VI. ker. Hunyadi tér 11. ( kisföldalatti Vörösmarty utcai megállójától sétálsz be a -meglepő!- Vörösmarty utcán a Király utca felé).mf
Studi
Lassú Víz
Mercutio_
rbalint88Juszt
Freddy76(?)
TayRol (1/4 9-től) -
jjeahh
nagyúr
válasz
Mercutio_ #61276 üzenetére
nem viccelek!
meg nem igazán találok, főleg olyant nem, akiben meg is bíznék
ez itt Csíkszereda, vénasszonyok városa, itt áll az élet, nem lehet kapni semmit, a teljes haveri köröm, akikkel rendszeresen össze is futok, 3-4 ember. Ehhez képest még Révkomárom is (ahol korábban laktam és szintén kisváros), ilyen szempontból egy másik dimenzió
-
.mf
veterán
válasz
Mercutio_ #61147 üzenetére
Nézzük meg akkor most ezt a hopbárt, Juszt és Bálint átvetve mellette voksolt; egy kis változatosság címszóval, max legközelebb nem oda megyünk, ha nem válik be. Nekem is annyiban előny, hogy közelebb van, így akár az elején is be tudok nézni, és nem csak a sokáig maradókkal találkozok. Holnap el tudok menni megnézni, hogy milyen a hely, max holnap átszervezzük, ha valami nagyon nem okés.
2015. feb. 25 szerda 18:00-tól
Hopfanatic bár, 1067 Hunyadi tér 11 -
redzsi
senior tag
válasz
Mercutio_ #61164 üzenetére
Á én nem csalom meg a jelenlegit, holmi kalandozás miatt
Azt a pénzt inkább ebbe a mostanira költeném, jobb a békesség alapon.
Mindig addig agyalok míg győz a racionalitás, és a 14/2,5+GWC1-nél (LW46??) lyukadok ki.
Apropó, mennyit ront egy ilyen konverter a fényerőn? -
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_ #61164 üzenetére
Igen, a Madgie féle út is egy lehetőség, csak nem akartam nagyon offolni.
Meg azzal azért nem árt vigyázni. Ő is úgy volt vele, hogy milyen kihagyhatatlanul olcsó kombináció egy X-A1 + Samyang 12/2 aztán láthatjuk mára mi lett belőle.
Van hogy az ember elindul lefelé a lejtőn, azt a végére nincs megállás.
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #60758 üzenetére
ROBOTER és .mf után gondoltam tech helyett hozok én is valamit. A napokban elvittem két edzőt a teremből (haverok amúgyis) fun-olni, lettek elég spontán shot-ok. ISO 100, f/8, a gép megint szuperül teljesített. Egyetlen képet sem kukáztam fókusz miatt. Na ezt már nem is emlegetem többet, kezdem megszokni, hogy mind betalál
Elemezz nyugodtan. De képelhetsz is, ha már elkezdtük..
-
válasz
Mercutio_ #60634 üzenetére
<rant>
Vagy a Nikon "ha ez alá a záridő alá esnénk, növeld az ISO-t eddig a limitig" módját... nem tudom, ennek mi a marketinges neve.(Ez a mostani min/max-os rendszer irtózatos nagy hülyeség - ki a f...ranc akar minimum ISO-t beállítani?)
Vagy legalább rá lehetne mappelni az izobuzerálást közvetlenül a tárcsákra...
Ez vajon az M10 direkt szoftveres lebutítása és fentebb (M5,M1) már megy, vagy csak ennyire fogalmatlanok az Olynál...? (Esetleg tényleg mindenki ennyivel gyakrabban állít kompenzációt, mint ISO-t? Nehéz elhinnem.)
Vaaaagy legalább ha ráteszem mondjuk Fn1-re az ISO-t, akkor ne az legyen, hogy "várj, behozom a popup menüt, válogassál" (meg bekavar még pluszban a WB-vel is, ami tökre kit érdekel, úgyis majd postban fogom birizgálni).
Apró dolgok, persze, de ezek annyira "kompaktos" megközelítésből eredő UX hülyeségek, hogy őrület. Korábban megvédtem az Olyt, hogy nem is olyan gáz a menürendszere, mint amilyennek sokan lefestik - na, az továbbra sem az. (Egyébként is, ki turkál a menükben rendszeresen?) Viszont használat közben ezek a korlátozások meg átgondolatlanságok igen bosszantóak tudnak lenni.
Ráadásul firmwareben mindezt, és még sokkal többet is, simán mög lehetne fixálni... saccra lenne valahol 1 hét a reqspec összeállítása, 2 hét amíg két arc lekódolja, meg egy hét in the field tesztelés miután kiadják az új verziót. Rakjunk rá még egy hónap bugfixelést, oszt kész. Mikor is jött ki a cucc? Lassan egy éve...?
</rant> -
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #60477 üzenetére
De mondj olyan programot, amivel írsz raw exif-et (tömegesen, közben látod is, hogy melyik képről van szó), majd keresni tudsz vele egy egész könyvtárszerkezeten belül, aztán a talált elemeket megjeleníti, esetleg egyszerre tudod őket exportálni adott méretben egy másik könyvtárba.
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #60453 üzenetére
Ha tisztességesen címkézel például, akkor beírod a keresőbe hogy "nagyi + Buksi", és kiköpi az elmúlt tíz évben róluk készült összes közös képet. A címkézés az kb +5-10 perc importáláskor.
A normális könyvtárszerkezet viszont egy olyan alap, amit nem lehet elhanyagolni, kiváltani LR-mal. Az kell, anélkül csak a szívás lesz.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Érdekes, hogy nagyon sokan anélkül, hogy mástól hallaná ezt a rendszert találja ki. Nálam is Év/Dátum+esemény mappa és perverzióként még egy Raw alkönyvtár, ahol igazából évekre visszamenőleg meg van az összes raw
Panasonicnál még értelme is van, hátha csoda történik
Így pillanat alatt megtalálom amit keresek, néha egy egy 'esemény' csak 1-2 képet tartalmaz és miatta is mappa van, de az elfér, nem ez a jellemző. A raw konverterek persze megbonyolítják a dolgot, mert a szerkesztést valahová menteni kell.
Meg az a kényelem se utolsó, bár te nem használsz konvertert, hogy fotózom otthon a családot ami wifi-n megy is már a gépre, majd ha véget ér a móka csak rábökök a rawra és azonnal azt szerkeszthetem, nem pöcsölök katalógusozással, pláne csillagozással, selejtet egyből törlöm. -
madgie
titán
válasz
Könyvtáron belül látod Library módban azonnal az összes képedet. Total Commanderben nem hiszem, hogy 475 darab RAW-ot három másodperc alatt betölt így, hogy átlásd.
Esetleg úgy keresek a képeimre, hogy mikor melyiket csináltam az adott objektívvel. Vagy kulcsszavakra. Vagy csillagozásra, meg egyéb katalógusos marhaságokra szűrök.
-
Tulku
veterán
válasz
Mercutio_ #60427 üzenetére
Nem Jánoshegy hanem Óhegy...Kőbányán is van oázis...
Parci: Értem ...akkor ki is dobom
Viccet félretéve még nem kellett benne csalódnom, ha előkapom azt hozza amit elvárok tőle...nekem 48 évesen nem kell több...
McChris: Egyébként olytól ne várj pana minóségű videót, szerintem egy lx7 is sz..rrá veri az összes oly vázat videóban, nem kell a profi kamerákkal hasonlítani mert ott igen nagy a különbség (GH4) és szerintem ez nem is fog változni...egyébként a sanyi is csak kullog a pana után videóban fenyképezőgépeknél, nézz meg egy setét helyen felvett videót...sanyinál semmi részlet az is összefolyva, panánál más a helyzet.
Egy szó mint száz...ha valaki videózik is a géppel az panát nézzen... -
.mf
veterán
válasz
Mercutio_ #60281 üzenetére
Hagyjad, nem érdemes, úgyis mindig csak a magáét mondja, nem hallgat senki és semmi másra. Én már nem reagálok a provokációira. Eddig mást még nem láttam tőle, mint kötözködést és személyeskedést, s valamiért leggyakrabban engem pécéz ki vele...
Roli: ha ma este vagy holnap reggel el tudsz érte ugrani, egyet kölcsön tudok adni
Roboter: első blikkre túl szép, hogy igaz legyen, aztán ránézve a képalákra is, a normál 16 Mpx-es képet skálázták fel 40-re, nem pedig a 40-est le 16-ra vagy csak sima crop mindkettőből, ez már eléggé csúsztatós, vagy legalábbis félrevezető.
Biztos jó - abban a néhány helyzetben, ahol használható, azaz termékfotó, és nagyon-esetleg tájfotó. De az utóbbi már necces. Mint írták, fixen csak 8-képes verzió van, és a képek között van egy kis késleltetés is. Ha tfh a legrövidebb antishock 1/8 mp-et használja ez is, akkor már egyből 1 mp feletti időről beszélünk, ami alatt már lengedeznek ágak. Meg persze, állvány kötelező. Így nekem, amire én szoktam használni, ez a fícsör sajnos nem ad sok újat, de attól még kellemes update a váznak (pl. forgatható kijelző, wifi - sokkal inkább tetszett volna, ha egyből így jön ki m1 is). Viszont ha most vennék (mármint ha ez is a piacon lenne), továbbra is az EM10-et választanám feleannyiért. -
b.vr
őstag
válasz
Mercutio_ #60281 üzenetére
Hát igen, tegyük fel hogy legalább boltban kézbe fogott egy 40-150/2.8-at, így is rendkívül komolyan vehető lenne egy olyan abszolut kijelentés hogy "a m4/3-nak nem a nagy, nehéz, drága PRO obik az értelme"... Csak pont maga az Olympus nem gondolja így, meg akik ezeket az obikat rendszeresen használják. Ugggyan már...
Ezzel szemben lévén hogy egészen mostanáig a PanaLeica 25/1.4 volt nemcsak a kedvenc de a legtöbbet használt objektívem, hadd lehessen már magánvéleményem arról hogy melyik rendszer normál objektívje miatt lépnék vagy nem lépnék (és ne kelljen már eleve megvennem hogy azt gondolhassam meg szeretném venni...), na nem azért mert bármi bajom lenne vele hanem mert nem érzem hogy lényegesen többet/mást kapok (ez a Fuji 35) és melyiknél pedig azt hogy na az viszont a PanaLeica után is érezhető lépés lenne (ez pedig a Sony 55) Ha lenan-nak ez már annyira jó hogy amiattnem tetszik (mint ahogy azt is írja a mai Olyk perfekt világa sem jön be neki) az meg az Ő preferenciája, nem vagyunk egyformák, ezt tiszteletben kell tartani, viszont hadd ne kelljen magamra is érvényesnek tartanom (mint ahogy Ő ilyet természetesen nem is írt! Csak neked kellett kényszert érezned hogy kombinálni kezdjél... De most már tényleg ignore ON) -
lenan
aktív tag
válasz
Mercutio_ #60276 üzenetére
és ami rátesz még egy lapáttal, hogy változik az ember ízlése ahogy megy az idő - nekem most éppen egyáltalán nem jön be az a világ, amit a mai perfekt oly és pl 55 sony obik adnak, nem tekerek a tökéletességre (de hogy pl. egy nagylátó az pl. ne torzítson semennyit azt meg csipem ma is)
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #59901 üzenetére
lol
@ TayRol: jahh. Majd iszunk, jóóóó ?
A stúdiósokat megint megleptem a kis "tücsökpöccsel"
de már nem kérdeztek, a múltkorit megkapták és látva az 1:1 16MP csutkára karcolva képet, az első "hinnye" óta respect övezi az Oly-t.
@ jjeaahh: egyet már osztottam a múltkor, majd ha kész vagyok egy retussal, betolom ide is. Ő inkább karakteres arc, mint kiköpött modell szépség, szóval nem kell nagy dudákra számítani, főleg portré ment és ilyen hülye beállások, nem cifráztuk túl (főleg h első fotózás volt vele).
-
törölt tag
válasz
Mercutio_ #59800 üzenetére
Ja, ahogy madgie mondja, úgy tudtam pontos. Csak a sebességét kifogásolták sokan, de hát én meg nem kaptam más támpontot a választáshoz
De amúgy jogos. Amúgy tényleg E-M10, csak ne pixelkukkoljon nagy iso-n. Amúgy még a 3200 is vállalható ilyen fullhd-ig leméretezve, simán.
@ eM'82: vedd az Oly-t és nyögj ki mellé egy 45mm f/1.8 fixet, imádni fogod. Még kezdőként is olyat mákolhatsz be vele (vagy szándékosan, ha őstehetség vagy), hogy nyamm nyamm, haladóként meg mondani sem kell.. Naaaagyon jó kis szett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest