Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Szulita28

  aktív tag

  Hozzáértő nem vagyok, de talán csak segíthetek vmit :)

  1. Melyik Zuiko kithez gondolod? A 4/3-os 14-42-höz? Ahhoz képest nem zavaró. A m4/3-os kitobikhoz? Az MSC-sek már hangtalanok, az első széria zaját nem ismerem. Amúgy videóra közutálatnak örvend a 20-as a traktorszerű (és masszívan behallatszó) hangja miatt. Más kritika nem nagyon szokta érni.

  2. Te is ki tudod számolni. A klasszikus egész rekesz-sor az 1.4-2-2.8-4-stb.. Az f2.5 és az f1.7 között ~1 FE különbség van, azaz ~ fele fénymennyiséget enged be egységnyi idő alatt az f2.5 az f1.7-hez képest. Ezt a záridő 2x-es értékével tudod ellensúlyozni. A példa kedvéért, mondjuk egy 1/30-os záridő 1/60-ra ugrik, ha f1.7-re tudod nyitni a rekeszt f2.5-ről (kivéve a b.zi GF1-en.. :W ). Mindezt persze változatlan ISO-értéken.
  De nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a 14 mm-nek a reciprokszabály szerint ~1/30 s kell a bemozdulásmentes megtartásához, míg a 20 mm-nek ~1/40 s, azaz a rövidebbet könnyebb megtartani bemozdulás-mentesen. És hogy végképp bonyolult legyen, az se mindegy, milyen vázon használod, mert Oly-vázon a stabi is besegít min. 1 FE-t, tehát hosszabb záridőt is meg lehet vele fogni. Kivéve, ha olyan remegős a kezed , mint az enyém, h félve pisilek, nehogy átcsapjon vmi másba :)

  3. Az optikai torzítást mindegyik váz kiszedi, az nem látszik a jpg-ken. A CA-t nem szedik ki kölcsönösen (tehát Pana vázon a Lumixok CA-ja eltávolításra kerül, Oly-n nem; de a torzítást kiszedi mindegyik váz).

  Az én tapasztalataim szerint a 14-es és 20-as obik nem alternatívái egymásnak. Kicsit leegyszerűsítve, a 14-es akkor jobb, ha sokat szeretnél videózni, a 20-as pedig általános fotózásra - feltéve, h csak az egyiket akarod (tudod) megvenni. Amúgy musthave mindkettő. Amit elmondtál, az alapján sztem a 20-as jobb választás neked - fényerősebb, a látószöge kellemesebb, némi szűkebb mélységélességet is ki lehet csikarni belőle; tájképezni legfeljebb panorámázol majd.

  Nagylátó részen nem igazán van alternatíva rájuk.

  [ Szerkesztve ]

  Kis segítség: CSAT, dicsér, egyelőre, hadd, hagyj, higgy, hirtelen, kulturált, kisebb, lesz, légy szíves, mindig, muszáj, itthon/otthon, sulykol, szerviz, tökély, tudnék.

Hozzászólok Aktív témák