Hirdetés
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
Új hozzászólás Aktív témák
-
csudri
őstag
6,8-ig mér a mérő, megmértem cseppentossel és tablettassal is. Most először mutatta ugyanazt a két cucc. PH a pincében, klór az egekben. Nem értem miért, eddig is ennyi sosavat raktam bele, ha felment a ph illetve tegnap kb. nulla volt a klór, úgyhogy raktam bele két kis tabit. Mondjuk azota le van takarva, ha leveszem a foliatz, akkor ugyis lemegy a klór szint.
-
csudri
őstag
Ha véletlenül túl alacsony lett a ph, akkor kell bele valami cucc, hogy helyreálljon vagy a természet megoldja?
-
YAS-dude
őstag
válasz
-cobra-
üzenetére
Szia! Nekem egy kis "pingvin (4kW)" hőszivattyúm van, ez kb 700 wattot használ, amikor fűt. A vízforgatóm is 150-et megeszik, szóval ez 850 watt. Ez azt jelenti, hogy óránként 0.85kWh a fogyasztás. Reggel 8-kor indul a szivattyú és ha a víz hidegebb, mint ami a hőszipkán be lett állítva, akkor az is elkezd fűteni, ha van áramlás. Ma kb délután 1-ig fűtőtt, utána már csak a szivattyú megy, most tart a fogyasztás 5.4kWh-nál. Itt 30 fokra van állítva, egy kb 7 köbméteres kis medence, ami szolár fóliával le van takarva (ez főleg éjjel számít sokat, sokkal kevésbé hűl vissza így).
Itt napelem van és túltermelés, szóval megy és kész, de azért homewizard és a hozzá való okosdugaljak mérik mi merre. -
-cobra-
aktív tag
válasz
-cobra-
üzenetére
Sziasztok!
Még mindig nem vettem medencét (az idénre már valószínű úgysem állítanám fel), de nem baj, lehet megpróbálom meglovagolni a szezon utáni akciókat/eladásokat.
A kinézett medencék: Bestway Capri vagy Bestway Puerto Rico. Ennél nagyobb biztos nem fér el szélességben, már az utóbbi is necces.
Korábban említettem, hogy sajnos csak délután napos a telepítési hely, így jó eséllyel nem úszom meg medencefűtés nélkül. Ebben eléggé megerősített most a szomszéd medencéje a hétvégén, ő a kert közepére kib*ott egy 366x76-ost a gyerekeknek csak úgy natúrba (se XPS se szolár takaró), és a bizony marha hideg benne a víz.Szolár fűtést nem tudnám kultúráltan megoldani, marad a hőszivattyú. Láttam egy szezont használtakat 100-150 körül: Pontaqua Hot Splash 3,75kW, Steinbach Mini 3,9kW. Ezek mennyire ajánlott típusok?
Illetve ami még nagy kérdés bennem, hogy mennyire lenne a havi fogyasztása. Napelem nincs, piaci áron menne a nagy része. -
FőDudu
veterán
válasz
forguet
üzenetére
Vizforgatobaol a leheto legerosebbet illik venni.
Szivo erobol sosem eleg - illetve akkor nem kell egesz nap jaratni egy nagyobb medence eseten sem. Mert ne remenykedj, a kis medence utan valoszinuleg veszel nagyobbat is.

Nekem a 13m3-es medencehez 8m3/h-s szivattyu van.
-
FőDudu
veterán
Lathato, hogy ahogyan mar mondtam, az egesz vege kicsuszott. Ott a keret, egyben is van, csak amikor a ket darab negyed koriv kicsuszik a hosszanti tartokbol, akkor nincs menekves.
33m3 viznek van ereje.
Es nem volt rosszul felallitva. Kiszintezett, lebetonozott reszen volt, utana ultettek kore leandert es bambuszt. -
LanyUs
őstag
válasz
DNReNTi
üzenetére
Hasznos visszajelzés köszönöm!
Nem hőszivattyú kategóriában egész jól teljesít összehasonlítva a felfújható jakuzzi fűtésével. A számokból úgy látom, hogy nálad jobb a hatékonyság.
Tiéd: 2800w, 1500l, 1 fok/óra
A Hollywood: 2500w, 700l, 1,5 fok/óra
A +emelt díjas áram csak az egyik oldal, a másik a nem vacogó gyerek. Én elvoltam tegnap a 32 fokosban, de fél óra után már fáztam benne. Úgy vagyok vele, hogy hűsölni bemegyek a klímás házba, lubickolni én jobban szeretek a melegebb medencékben ( úszás más tészta ). -
FőDudu
veterán
Szomszednak elpukkant a 732x366x132es Intex medence.
Ahogy mar emlitettem, a sarok megoldas egy kesz katasztrofa ezeknel (szerintem). Huss 33m3 viz.
Illetveva 2/3-a. Mert vagy 40cm maradt.Szoval ha valakinek van egy csepp esze, akkor keruli ezt a fajtat.
Ejjel szakadt ki az egyik sarokban. Senki nem volt benne.
Masodik szezonja volt.Majd holnap lovok valami katasztrofa turistas kepet...
-
Winne
nagyúr
Na megcsináltam így nyaralás után, teljesen jól tisztít, a medence alján látszik a cucc, homok a gyerekek lábáról, döglött alga, kombitablettabol cucc a bomlad után, meg kis másfajta kosz. A másik képen nagyjából látszik, hogy milyen lett, nem volt már nap mikor fotóztam így nem túl jó kép, de azért látszik. Örülök, hogy nem költöttem 100ezret új vizforgatora. 😁
-
DNReNTi
őstag
Na helloka,
Szoval a vegen csak megvettem a Bestway FPA 201 (58259) elektromos medence futest es ma eloszor sikerult erdemben tesztelni. Mivel nem talaltam a topikban a ra vonatkozo kerdesem elott infot, igy gondoltam akkor most irok en rola.
A legcsovesebb Intex 28602 papirszuros vizforgatom van melle, ami 1250 litert forgat orankent, a medence pedig egy szinten Intex 28270NP (220x150x60) kb 1660 vizterfogattal. Na ehhez csaptam hozza a vizmelegitot. Fontos, hogy tul izmos szurore / vizforgatora nem lehet ratenni, a maximum vizatfolyas amit tamogat 3785 liter / ora elvileg. Ami viszont engem meglep, hogy elvileg akar ilyen ~17m3-es medencet is fel tud futeni... elvileg... Mondjuk lehet egy honapig tart neki..

Osszeszerelni nem nagy mutatvany, de nekem a ket cso csatlakozonal csepegett a viz, ezt egy kis teflonszalag orvosolta, de azert kicsit benanak tartom, hogy ezzel kulon geccsolni kell. A beuzemeles a leiras alapjan szinten nem egy nagy fejtores, viszont ezt biztosan nem lehet idozitorol inditani, mert miutan aram ala van helyezve, 2 gombot is meg kell rajta nyomni, hogy elkezdjen futeni. Agyon van biztositva, meg egy 10mA-s firele is van benne gyarilag. Hetkoznapi hosszabbitora nem szivesen dugnam ra, illetve olyan konnektorra se, ami mogott nem legalabb 2.5mm2-es vezetekek vannak.
Redditen irtak tobben, hogy eleg erzekeny az ataramlo viz mennyisegere, a tul keves sem jo, szoval uj szurovel inditottam el, igy eddig szuper, nincs hiba, fut szep lassan.
Na de a lenyeg. Ma reggel 9-kor inditottam, 24 fokos volt a viz a medenceben. Most este 8-nal jarunk es boven 36 fokos, szerintem este 9-re meglesz a 37 is. A futes specifikacioja azt mondja orankent 0.5-1.5 C fok kozott tud melegiteni az egyeb korulmenyek fuggvenyeben, na ez most nalunk igy orankent 1 fok felett van valamivel. Ez tobb mint amit en kineztem belole, igy estere brutal jo meleg viz lesz benne.
Ehhez a kicsi medencehez azt gondolom vallalhato mutatvany - foleg ha van napelem, es nem triggereli a rezsidemont, azzal hogy szetporgeti a villanyorat - viszont nehezen tudom elkepzelni, hogy ez koltseghatekony, vagy egyaltalan hatekony modja a medencefutesnek egy a mienktol sokkal nagyobb medence eseten.
Ha valaki meg esetleg kivancsi lenne valamire amit nem irtam le, az kerdezzen
-
Nerazim
őstag
Udv!
Szerintetek miert ilyen gorbe az oldala a medencenek?
-
forguet
senior tag
Sziasztok!
Kezdő medencés vagyok.
Van egy Intex szögletes merevfalú medencém.
Vettem hozzá egy vízforgatóval működtethető porszívó szettet (32mm-es), ami működik is, viszont olyan gyenge a szívóerő ha rajta van a fej, hogy nem tud felszippantani semmit...így most a fej nélkül használom, és így a kisebb keresztmetszet miatt van szívóerő, de ez így nagyon pepecselős.
A probléma a vízforgató gyengesége, ez egy Intex C530 az alábbi képességekkel:
- Szivattyú teljesítmény: 2006 liter/óra (2m³/h)rendszer teljesítmény: 1700 liter/óra (1,7m³/h)
- Teljesítményfelvétel: 45W
- Hmax: 1 m (maximális emelő magasság)
- Hmin: 0,19 m
A kérdés: milyen vízforgatót vegyek, hogy a porszívó is normálisan működjön?
Egy ilyen már alkalmas lehet erre? (99w, szivattyú teljesítmény: 3785 liter/óra,
rendszer teljesítmény: 2700 liter/óra)
Köszönöm! -
nt92
tag
Sziasztok.
Új medencés vagyok, nézzétek el a hozzá nem értésem.
Adott egy 2 köbméteres medence. Én balga azt hittem, hogy elég lesz a kombi klór tabletta hozzá, hogy szép tiszta maradjon. Hát nem elég.
Tegnap megérkezett egy Intex papírszűrős vízforgató is( 1250 L/óra). Remélem ez már elég lesz a tisztán tartáshoz.
Jelenleg nem nyálkás a víz, viszont a medence alján van zöld lerakódás, letapadva a medence falára.
A kérdés az, hogy mennyi klór tablettát használjak?
Brilliant Pool mini kombi klór tablettám van, 20g-os. a dobozán azt írja, hogy 2 tabletta/35 köbméter naponta. Az én kicsi medencémhez mennyit adagoljak?Bármi jótanács esetleg még pluszba?
Előre is köszi a segítséget.
Üdv,
Tamás -
Nerazim
őstag
Adott egy Intex 200x300x75 medence és egy Intex I26644GSA / SF90220RC-1 homokszűrő. Arra már rájöttem, hogy a kettő nem kompatibilis egymással és átalakítóznom kell, mivel a medence 32mm csatlakozóval van megáldva a szűrő pedig 38mm -essel.
Kérdésem annyi lenne, hogy csak egy ilyen B adapter nem elég? A szűrő manualjában raknak rá ilyen tolozárat is. Ez feltétetlenül szükséges? Mi célt szolgál? -
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Badarsagot beszelsz.
A csodazsak finomabb szuro - mar ha eleg finomat vettel, mert kulonbozo anyagokbol keszitik - igy az jobban szur kb barmelyik (atlagos) homok szuronel.
Amirol beszelunk az az a scenario, amikor a csodazsakot a befuvo agra csatlakoztatod. Ami a szuron menne at (vagy ment at) az a csodazsakon keresztul megint meg van szurve. Ilyenkor nem erdemes a homok szurot szures uzemmodban hasznalni, ugyanis nem lesz jobb a dupla szures. A csodazsak finomabb szuro anyagbol keszult, abban fognak megmaradni a szennyezodesek. Ha a szurot keringetesre kapcsolod, akoor nem csak a finomabb homok lesz benne, hanem minden mas is amit a homok szuro szedett volna ki.
-
hcol7
senior tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
igen, de csak abbol, ami atjon a homokszuron. ami nem jon at, az bennemarad : )
-
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Es Bypass allasba rakja a szurot.
Felelsleges duplan szurni - csodazsak kiszedi az apro es a nagy szemetet is.Azaz a homok szurot erdemes kerenigetes allasba rakni - akkor csak atfolyik rajta a viz.
-
Nerazim
őstag
Van egy Intex I26644GS homokszurom es ehhez szeretnek venni egy csodazsakot. Az oldalon ugy irja, hogy homokszurovel is mukodik csak nem tudom, hogy homokkal fel kell e tolteni ha a csodazsakkal akarom tisztitani a medencet. A papairszurosre ugy irja hogy erdemes benne hagyni a papir szurot, de a homokszurosre nem ter ki kulon.
-
-
föccer
nagyúr
válasz
Vismajor01
üzenetére
A szivattyúházon vagy annak előszűrőjén szokott lenni egy csavar. Leállítod a szivattúyt és azt kicsavarod, jön a levegő majd jön a víz. Visszacsavarod, indulhat a szivattyú. Lehet párszor meg kell csinálni.
Csak akkor működik, ha a szivattyú beömlője vízfelszín alatt van.
üdv, föccer
-
föccer
nagyúr
válasz
Vismajor01
üzenetére
Amikor betetted ha volt benne egy légzsák, akkor az bekerült a szivattyúházba és nem tudja átdolgozni magán. Kapcsold le a szivattyút, légtelenítsd és akkor jónak kell lennie.
Parszívókból van olyan is, amit nyomó ágra kell rakni és a víz mozgási energiája hajtja meg. Nekem sikerült ilyet vennem. :-/. A medence fúvókákhoz vezető csöre raktam egy három járatút és onnan tudom indítani a porszívó megtáplálását. Még nem használtam, de elvileg működnie kell.
üdv, föccer
-
-
YAS-dude
őstag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Nem tudom te milyen porszívókkal találkoztál. Nekem nem akksis van, hanem a vízforgatóra kell csatlakoztatni, de nem a szívó ágra, hanem ahol benyomja a vizet a medencébe. Ez a víz hajtja a porszívót előre-hátra és a venturi hatás segítségével szívja fel a koszt a medence aljáról a saját kosztartályába.
-
balint82
senior tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Valószínűleg levegős lett a rendszered, ezért nem szívott semmit.
-
Vismajor01
addikt
Skacok,
A vízkeringető szivattyú beszívó ágát átdugtam a nyiláson és levittem a medence aljára, hogy onnan szívja a vízet. Viszont így lóf*szt nem szívott, csak köhögte kifelé.
Viszont a porszívók nagyrésze így működik, na de az is a földön császkál akkor az hogy tudja kitolni a vizet??
-
LanyUs
őstag
válasz
robag93
üzenetére
A fogantyú a kulcsa az egésznek. Billentsd át ilyenkor kézzel. Nálam nagyon ritkán akad meg a kör alakú medencében. Akkor fordul elő, amikor kis szögben, ferdén érkezik a széléhez és nincs akkora ütközés, hogy átforduljon a fogantyú = kapcsoló, hanem megáll középen.
A legjobb, amikor nem ütközik csak odaér a széléhez és felborul, de az nagyon ritka.
Estére letakarom a medencét. Nem hűl annyira és nem megye bele a por sem + én reggelre programoztam a sóbontót, így a klór sem párolog ki olyan gyorsan. -
robag93
aktív tag
-
Vismajor01
addikt
Ezt mar sokat linkeltetek de
Nekem nem onjaro kell(bar jo lenne)
Es nem 10 nm2hez hanem 55
-
robag93
aktív tag
Van értelme estére a szolár fóliára ráhúzni a takaró fóliát?
-
hcol7
senior tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
steinbach basic 2.0
50 korul be lehet huzni szerencsesebb esetben. -
luciferc
őstag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Slag, megtöltöd vízzel, a végét valamivel ügyesen megszívod, és mintha benzint lopnál
, jön a cucc vízzel együtt -
Vismajor01
addikt
Olyan porszivot tudnatok ajanlani es nem a szivattyura kell kotni tehat maga szivja es akksis?
Illetve van e olyan ami opciosan a kiszivott vizet nem visszakeringeti hanem kivezeti. Van 8cm viz a medence aljan amit kosszal egyutt ki kene szivni
-
LanyUs
őstag
válasz
DNReNTi
üzenetére
Nem kell. Nálam pancsinak van a 300 cm-es kör a gyerekeknek 50 cm-es vízzel. A másik egy Bestway Lay-Z-Spa Hollywood 196x66cm ( tavaly vettem 220e OBI ) fedett helyen. Októbertől áprilisig folyamatosan fűtöm 38 fokra. Mindez egy 22 fokos helyiségben havi szinten +10e Ft a számlán. Világít és tágasabb, mint a 120e Ft-os ( ha jól emlékszem Miami ) modell. Amúgy számomra a világítás, ahogy a medence testet és a vizet világítja simán megér +100e Ft-ot, de ez már egyéni dolog.
-
robag93
aktív tag
Na, elkészült a nagy mű, jöhet a vastalanítás

-
LanyUs
őstag
válasz
Vismajor01
üzenetére
24 fokos vízért nem is tennék medencét. 30 körül már elmegy, de a gyerekek, én is és a feleségem is fázik benne. 32-34 fok körül már egész jó. Lehet benne játszani. Este pedig, amikor az egész napi fáradtság dolgozik az emberben a 38 fokos jakuzzi az igazi. A sport az más kérdés, úszni 24-26 körül szeretek.
-
Vismajor01
addikt
Tudatos élet. intelligencia. Ha ezek megvannak, akkor szereted a 24-28 fokos vizet. Mert nehéz belemenni, brrr fáj, brr de közben tudatos, intelligens vagy: Ja ez most 5 percre "fáj", de aztán olyan hűsítő érzés órákat eltudok játszani a gyerekekkel és ha kimegyek még hosszú ideig kellemes az idő.
Versus ezek hiánya, amikor 5 perc fájdalom = forever fájdalom, ezért kell a 32-36 fokos viz, amiben 20 perc után izzadsz, és ha kijössz akkor már mennél is vissza.
-
föccer
nagyúr
27-28 fok alatt én bele nem mennék. Mondjuk nem magamnak építem a medencét az fix, mert engemet aztán meg nem mozgat, hogy pancsolhassak. Ellenben van 4 gyerekem, aki kb mind egytől egyik kacsa felmenőkkel rendelkezhetnek.

Tegnap a 26 fokba még belefagyott két kisebbik, ma szerintem meglesz a 28 fok. Többet meg nem kapnak. ;p
üdv, föccer
-
Dorian
félisten
Mi most kifejezetten élvezzük, hogy a hűvösebb éjszakáknak köszönhetően visszahűlt és csak 24 fokos. Így legalább lehűti az embert a nagy melegben
-
FőDudu
veterán
válasz
luciferc
üzenetére
A 34 fokos medence az 'lohugy'.
Ha valaki olyanra vagyik, akkor az nem medenceben akar furodni, hanem jacuzziban melegedni. Nem ugyanaz - 35 fokos vizben uszni mar valoszinuleg egeszsegtelen.
Telen meg ertheto is lenne a melegre vagyakozas, de nyaron, a kinti 35 fok tukreben kicsit olyba tunik, hogy valakinek komoly gondja van a hohaztartasaval....
Erre egy pelda: van par tacskonk otthon. Azok takaroznak be mindig. Nyaron is, a 35 fokban is. Igaz nekik a test homersekletuk magasabb az emberenel.
Tegnap sikerult motort vasarolni a gyereknek. Haza is hoztuk, 300+ kilometert mentunk erte. At is irattuk ossze is raktuk.
Utana (este 9 utan) beestem a 31 fokos medencebe, leterdeltem, es kertem egy sort a nejemtol. Mert a 31 fokot melegnek ereztem (ugy, hogy odakint 26 fok volt)...
-
luciferc
őstag
válasz
DNReNTi
üzenetére
Nem vagyok orvos, de ha a 32-34 fok valós hőmérséklet, akkor az asszony keringése vagy érzékelése valahogy nem normális.
Ha a kazán mondjuk 55fokos vizet szolgáltat, akkor 200 liter meleg víz közel 2,5fokkal emeli a hőmérsékletet, szóval ha ennyi vizet el tudsz értelmesen használni melegítéskor (hogy ne legyen pazarlás), akkor ez simán elég szerintem.
A linkelt fűtő leírása nem írja, hogy 35 fok felett lekapcsol, de passz.
szerk: esetleg csere egy újabb modellre? Gondolom garanciában már nem veszik vissza.
-
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Vettunk par hete egy Intex 28270NP medencet (~1660 liter), van hozza egy szinten Intex vizforgatonk 28602 (~1250 l/h). A vizmelegitesre keresek megoldast. Latom hogy letezik szinten Intex markaju elektromos vizmelegito, de oszinten szolva nem vagyok meggyozodve rola, hogy ez "megeros" lenne. Ahogy nezem ez maximum 35 fokig melegit, es a medencenk sokszor most is 32-34 fokos, raadasul a melegito fogyaszt 3kW-ot orankent, plusz a meglevo vizforgato is lassunak tunik hozza a specifikacio alapjan...
Szoval tobb kerdes is van:
1: Van e egyaltalan ertelme a 32-34 fokos medencet melegiteni, van e erre megoldas? Nekem meg a gyereknek teljesen oke igy is, de az asszony kifagy benne...
2: Van e barkinek tapasztalata a linkelt vizmelegitovel? Kepes e 35-36+ fokra melegiteni?
Jelenleg heti 1-2x leengedem a medence 1/3-at aztan visszatoltom melegvizzel (a kazanrol). Nem vagyok benne biztos hogy a 3kW-os melegito "olcsobb", bar napelemunk es tultermelesunk van.
Koszi!
-
dib0079
csendes tag
Az én kezdő medencés történetem a következő, hátha segít valakinek, ill. lehet szétszedni 😊
25 m3-es INTEX kerek medence (549x132 cm), alatta XPS 20 mm-es keményhab (rózsaszín), 60 centire besüllyesztve a földbe az egész, oldalán Extrapor 80 EPS lapok (szürke), gyári szivattyúval és homokszűrővel. Először 0.4-0.8-as homokkal töltöttem fel a szűrőt, bespricceltem algaölővel a medence falát (a maradékot beleöntöttem) és csapvízzel töltöttem fel, egy multitab ment az úszó adagolóba. A szivattyú 8 m3/óra, elsőre 8 órákat járt. Volt nagy öröm, fürdőzés, főleg miután a gyári INTEX szolár fólia felmelegítette 30 fok fölé. Egy Auchanos tesztcsíkkal néztem minden nap. 4 napig minden rendben volt. Aztán az 5. napon 6.8 PH-t mutatott a teszter. Ment bele a dobozon feltüntetett adagolásban PH+ granulátum. Másnapra tejfehér víz, szaga nincs, nem nyálkás a medence oldala. Belső sugallatra elmentem venni egy másik típusú tesztcsíkot, ezzel mérve 8.3 a PH, a másikkal 7.1! Na most akkor melyik az igaz? 6 fajtát vettem, a többi mért érték viszonylag egyben, de PH össze-vissza mindegyiknél, de nagyjából azért kiderült, hogy valószínűleg magas a PH. Akkor zutty bele a PH-, egy napi jó aztán megint felkúszott. Közben persze olvasás mindenhol a vízről, kémiáról, módszerekről. A megfejtés nálam a következő lett.
1. Vettem egy 75W UV-C lámpát, azóta nem látott algaölőt a medence.
2. Vettem egy INTEX ZX300-as mechanikus robotot, ami elég sokat ment, elkezdett tisztulni a tejesség. Megtaláltam közben ezt is a neten, a kemény vízből kicsapódó Ca és Mg darabkák lebegtek benne. Közelebbről megnézve ez tényleg látszott is a fekete fürdőnadrágom előtt. Reggelre mindig kristálytiszta víz fogadott, kicsit belementünk, máris opálos lett. Persze, mert leülepedett az áljára mindig, mi pedig felkavartuk. Pár nap alatt rájöttem, hogy sem a homokszűrővel, sem a robottal ezt nem szedem ki. Ekkor szaladtam el szűrőlabdákért, melyekkel teletömtem a robot szűrő tartályát (homok 40 um alatt nem szűr, a labdák viszont 1.5 um-ig jók). Az eredmény végre tiszta víz, a labdákból pedig sáros mocsok jött ki még a 2. napon is. PH- még mindig kellet 2 naponta. Itt jött be a pár hozzászólással előbb említett TA érték. Nekem itt már csak 7 dl 20%-s sósavra volt szükség és beállt a PH-m 7.4-re. Azóta nem is mozdult.
3. A PH mérésre nekem nem jött be az 5 az 1-ben digitális műszer sem, 3 pontos kalibrálás ide vagy oda. Össze-vissza mér, hól jól, hol rosszul. Jelenleg a tablettás OBI-s teszter és az azzal azonos értéket mutató 3 tesztcsík van szolgálatban.
4. A vízforgatás napi 12 órát megy az UV-C szűrővel együtt.
5. A szűrőhomokot időközben lecseréltem zöld üvegre.
Azóta minden nap fürdünk a medencében, 30 C alatt nem volt még a hőfok (4 napos nyaralás alatt végig rajta volt a szolár takaró, mire hazajöttünk 36 fokos volt a víz, de nem borult meg, kristály tiszta maradt!). Takarás rajta van leginkább, de leveszem, ha 32 fok fölé melegszik (hőszivattyút egyelőre kár volt megvenni 😊), amikor nincs rajta, megy a robot. A klór 0.3 körül már illatozik, ilyenkor pár napra kiveszem a multitabot is, mert zavar. Emiatt két hét alatt sem oldódik fel, algaölőt – ahogy említettem teljesen elhagytam. PH 7.4, pedig szoktam hozzá csapvizet tölteni.
Bocs, egy kicsit hosszú lettem … -
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Abba az uszos adagolas marhasag.
Minimum a skimmerbe, de inkabb a szivattyu elo szurojebe kell a tabi.52m3-be kell heti 4 tabletta. Nekem 13-ba kell heti 1.
-
válasz
SyMbioTe
üzenetére
Hát, két év után idén végre sikerült eljutni odaáig, hogy összeraktuk a medencét.

Ha nem gond én is megosztanám az eddigi tapasztalataim:Tavaly egyéb családi okok miatt nem volt rá lehetőség, viszont akkor az alapot megcsináltuk:
Füves részen ahova terveztük, fel lett kapálva, gyomok kiszedve, elgereblyézve, arra ment egy jó adag rostált föld, amit szépen elegyengedtünk és ledöngöltük, majd télre lefedtük geotextillel.Ez idénre gyakorlatilag betonkemény lett, szóval ment rá egy réteg geotextil, illetve egy PVC medence alátét, majd arra a medence. Kis szépséghiba, hogy gyárilag volt 1-2 kisebb szakadás, gyári foltozó + víz szigetelő szalaggal javítva, egyáltalán nem ereszt szerencsére.
Medence feltöltve, ~8m^3 víz van benne (427*84cm-es, kb ~10m^3-es a medence), szép vízszintes, stabilan áll. PH beállítva, utána ment bele gyorsklór, ma délutánra annak a szintje is beállt, így ment a multitabi az adagolóba. Eddig szerencsére a víz kristály tiszta.
Ma volt az első fürdés is, eddig szuper nagyon, élvezte mindenki, kellemes sétálni is benne, nem kemény egyátalán.
Forgatóból korábban akcióban vettem egy jobb, papírszűrőset (Summer waves 3m^3/h teljesítményű), csak arra nem figyeltem, hogy az 38mm-es csatlakozású, a medence meg 32.

Szóval idénre már marad a gyári, 2m^3/h-s, nem akartam még emiatt is várni x napot/hetet, aztán ha minden jó, jövőre beszerzek egy értelmesebbet. -
Vismajor01
addikt
Atraktam a kutbol a szivattyut, azzal. Nem hiszem h kutviz a ludas mert feltoltottem belole az egészet aztan kb egesz honapban okes volt a viz, mostmeg hirtelen tok zold. De sztem pht se allitottam be rendesen, klór se volt eleg. Klorsokk utan neztem mennyi a klór a teezt szerint 0, pedig volt benne ket multitabi is :/ Sztem mostmar hetente fogom nezni a pht es klórt hogy maradjon is szep.
-
hcol7
senior tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
nekem is bezoldult , veletlen belekerult elenyeszo mennyisegu kutviztol. nyalka nem volt. 3 napig vegyszer-szures-visszamosas ment, aztan kristalytiszta lett, pedig enis mar ottvoltam, hogy leengedem.
szerk: nalad plusz szivas, hogy nem le, hanem felengedni kell, mert be van asva .. tenyleg, mivel szandekozol kivenni belole a vizet?
-
j.bravo
addikt
Hmm, erre nem is gondoltam, pedig tök logikus
Az mondjuk továbbra is érdekelne - ettől tok függetlenül - hogy az ottani fecskék étlapján mi szerepel a szúnyog helyett
persze be is nézhettem, de nagyon ismerős, kis termetű, gyorsan cikázó, jellegzetes villás farkú madarak röpködtek az apartman terasza előtt sokszor.
A darazsas sztori durva!
(Ebből a szempontból a légkondis kisautó jobb választás volt, cserébe parkolóhelyet találni sokkal nehezebb, legalábbis főszezonban) -
Vismajor01
addikt
Meh. Úgyis szar idő van. Hétvégéig leengedem+fel, akkor csak ph beállítás és klór, és tiszta víz.
Egyébként főleg azért engedem le mert az egyik láb lesúszott a betonkockáról és ott erősen alacsonyabb volt a medence mint bárhol máshol, így kb 15 centi vízmennyiséget "vesztettem" meg a medenének se tesz tuti jót
-
föccer
nagyúr
válasz
Vismajor01
üzenetére
Ne pazaroljuk. Egy 4 tagú családnak fél éves vízhasználata. Algaölőtvel kezd, folyamatos keringetés mellett, mehet bele 1 liter nyugodtan. Másnap tiszta homoszűrő mellett porszívózd át, ph beállítás, klórgranulátum fél kiló mehet bele a granulátumból.
-
Vismajor01
addikt
válasz
Vismajor01
üzenetére
Le engedem az egész 52 ezer litert a piucsába
faszom
-
Dorian
félisten
válasz
j.bravo
üzenetére
Görög szigeteken nemigen van szúnyog, mert ott nincsenek folyamatosan megmaradó édesvíz felületek ahol ki tudnának kelni a lárvák. De pl. Kefalonián volt vmi régi mocsarasabb rész ami mára már ugyan majdnem kiszáradt, de ott gondolom ezért voltak is szúnyogok.
Korfun egy ismerős csaj sosem tudta befogni a száját, bele is repült motoron egy darázs, pont úgy csípte meg a száját belülről, hogy úgy dagadt fel, mintha feltöltötte volna az ajkait
-
Vismajor01
addikt
52 m3 medencébe hány db 200g-os tabit raknátok úszni?
Most újra kezdem a kezelést mert nyaralás alatt duna-zöld lett belőle, honnan tudom h alga ez? Oldala-alja nem annyira csúszós.
Csak ph beállítás és klórsokk, aztán sok szűrés, vagy kéne algaölő vagy pelyhesítő is?
-
j.bravo
addikt
lehet hogy ezt az egész mediterrán térségben így csinálták, ezért nemigen találkoztam szúnyoggal most (múlt héten) Korfun sem? (mondjuk fecskék voltak... mit ettek akkor?)
Darazsak persze voltak elegen... a népes kabócapopulációnak pedig semmi baja, legalábbis az alapzajt azt adták keményen.Szóval, a kabócák, darazsak is megfogyatkoztak a környéketeken, vagy csak a szúnyogok, illetve kisebb testű rovarok?
-
FőDudu
veterán
Nekem csapviz van a medenceben, es nem igazan kerul bele olyan anyag ami barmi hasonlot okozhatna. Szepen reagal a pH minusz vagy a sosav bevitelere.
Felenk iden bogar is alig van, a dengu laz miatt Trieszt kornyeken durvan bekemenyitettek, iden alig van szunyog es egyeb rovar se sok maradt. Szoval azok maradvanyai (a szuroben) sem okoznk ilyen elmaszast.
TA-t nem tudok merni, de ha az emlitett anyagok nem a szellel jottek (mint az afrikai voros homok), akkor nalam kb ivoviz minoseg van a medenceben (mert mas nem kerul vagy kerult bele). Meg nemi eso. Mert az volt egy durvabb kb 2 hete.
-
korcsi
veterán
"Az a pH magas." Ezért raktam bele sósavat illetve ment bele még 1,5kg PH mínusz is előtte.
10-e óta áll a medence és a magas PH ellenére nincsenek az általad említett jelenségek.
"
A medence vizében lehetnek olyan anyagok, melyek jelenléte miatt a pH változás sem gyenge savak, sem lúgok bevitelére nem következik be, vagy lényegesen kisebb mértékű lesz. Az ezt okozó anyagok összességét nevezzük összlúgosságnak (total alkalinity, TA).
Az összlúgosság a víz pH ingadozással szembeni pufferkapacitása, mely kiegyenlíti a savak és lúgok hatását a vízben. A medencevízben oldott alkáli fém sók (pl. a nátrium-karbonát) képesek a vízbe került kis mennyiségű savat, vagy lúgot megkötni, így ezek nem változtatják meg a víz pH értéket.
Ha alacsony a víz összlúgossága, akkor ingadozhat a pH, illetve a pH értéket nehéz beállítani (PLUSZAPH). Túl magas összlúgosság esetén tartósan magas a pH, vagy a beállítás után rövid idővel megint felmegy
"Nincs jelenleg problémám a vízzel, a tapasztalataimat azért osztottam meg, hátha valaki hasonló cipőben már járt, és van tapasztalata a jövőt illetően.
-
FőDudu
veterán
Most pH merovel megmertem a sosav hatasat.
(sajnos a nejem tegnap ota engedett friss csapvizet a medencebe, igy a tegnap beallitott pH erteket buktam).7,36-rol indulva 7,05 lett egy fel liter 32%-os sosav utan. Jol atkevertem.
Azaz fel liter kb 0,3 csokkenest tud. 12-13m3 viz eseten.Tippre ez kb ugyanolyan eros mint az ugyanannyi tomegu pH minusz. Csak ebbol 5l az 7,5 Euro, pH minuszbol az ot kilos az kb 20 Euro.
-
FőDudu
veterán
válasz
robag93
üzenetére
Erosebb sav,igy szerintem kevesebb kell bele. A pH minusz ha jol remlik olyan 5kg korul 20-25 Euro. A Sosav amit en 32% koncentracioval vettem az masfel euro korul van literje. Azaz vettem 12 litert ~18 Euroert. Szerintem olcsobb lesz a pH minusznal.
Meg egyeb elonyei is vannak - de en nem ertek a kemiahoz (puffer oldat meg hasonlo kifejezesek).
Folyadek, tehat lehetne adagolo szivattyuval adagolni, poharral merni, stb.
A pH minusz a granulatum mivolta miatt nalunk kb-ra volt adagolva. Par muanyag poharnyi granulatum kellett hetente a vizbe - nem tudom pontosan mennyi, mert a nejem intezte.Meg maradt 10 liter sosav, az szerintem az idei szezont lefedi majd.
-
robag93
aktív tag
Miért jó a sósav a ph-minusszal szemben?
-
FőDudu
veterán
Az a pH magas. Szerintem olyan 7,0 vagy a korulire kene levinned.
Ha magas a pH, nem mukodik a klor. Es akkor majd jon az opalosodas, zoldules, nyalkasodas - foleg ha e melle meg 30 fok vagy a folotti a homerseklet.
Olyan pici medencebe a 4 liter sosav eleg soknak hangzik ha ezen nyaron toltotted a medencedet.
En kb 1 honapja toltottem, 13m3 viz, ment bele vagy masfel kilo pH minusz, aztan vettem 20% sosavat, abbol egy liter, majd tegnap probaltam 32%-os sosavval es abbol kb 4 deci (nem mertem, csak kezbol ami belement - a maradekat bele ontottem a mosogatoba (tuntesse el az etel maradekok lerakodasat (mosogato gep elott azert elobliti a nejem a dzsuvasabb edenyeket)).
Ugy szamolom, hogy kb napi 1 deci kellhet a 32%-os sosavbol ennyi vizbe - majd 1-2 nap utan ramerek a Lidl pH merojevel.
Erdekes modon az nem csak pH-t mer, hanem TDS-t is. Majd utana olvasok mi is az - ennyire nem mentem meg bele a medencezesbe, mert a homok szurobe rakott szuro labda, a pH minusz, a kombi tabletta es a gyorsklor nalam mindig eleg volt a medence vizenek rendbe tetelere. A nagyon finom homokra meg ott a csodazsak - azt a finomsagu voros homokot (valoszinuleg) nem szedi ki mas szuro.
(7,4 korulirol nyomtam le 7 ala tegnap a pH-t).
-
FőDudu
veterán
Nalam a nejem napi tizen orakat jaratja a szivattyut. Tiszta is a medence

Elvileg 8m3/h a szivattyu, de fene sem tudja ez valojaban mennyi vizhozam a szuro utan merve.
Valami olyasmi lehet, mert a 32mm-es csovet radugva a befujora rakott ChemConnect-re, olyan 60-80cm amilyen messzire elmegy a kiomlo viz (vizszintesen kitartva).
Lovesem sincs hogyan lehetne a cso atmerobol es ebbol valami vizhozamot kalkulalni. Jo voltam fizikabol, de ez mar eleg regi tortenet

Elvileg a 8m3/h az olyan 2-2,5l/s lenne. Annyi szerintem megvan, eleg jol tolja.
Mivel csak 300w a szivattyu, igy nem faj a fogyasztasa. (hogy most 5 euro helyett 10 Euro a villanyszamlaban, az pont nem izgat - majd ha nem keresek eleget, nem medenzezunk). -
korcsi
veterán
válasz
YAS-dude
üzenetére
"(ha nem lenne gond a vízzel, nem írnál ide)"
Az, hogy van egy PH-t érintő jelenségem, nem jelenti, hogy hagyományos értelemben problémám van a vízzel.
Pont azért írtam, mert nincs gond a vízzel, ha tejesedne, zöldülne, tudnám hol kezdjem, és erősebben dolgoznék a PH-n, de nem látom értelmét agresszívebben fellépni.
-
korcsi
veterán
válasz
luciferc
üzenetére
Most fürdés után belement a 4 liter 20%-os sósav maradéka (kb 3dl), és 8,1 volt a PH.
Én 7,8 alatt még nem is láttam a PH-t, tablettás és elektronikus kütyüvel mérve se.
A víz amúgy tiszta egy üveggel töltött homokszűrő megy napi 2 órát, az is érdekes, hogy egy hónapja van meg de még nem kellett vissza mosatni, majdnem ugyanannyi az ellenállása mint új korában, multi tabi van benne ( Aquacorrect Total Blue ) hetente elfogy belőle 5db 20g-os, új korába csap vízzel volt feltöltve, és kétszer volt eddig klór sokk (Aquacorrect 56%-os klór sokk tabi 3db 20g-os). -
luciferc
őstag
Nincs ott más baj, az én vizem is olyan pufferes, hogy tavaly óta már vagy 6 liter sósav ment bele a 10m3-be. Amikor utántöltök, akkor kapásból belezuttyan közel 1 liter 20%-os pár nap alatt, mivel az új víz húzza felfele a pH-t. De utántöltés nélkül is szépen kúszik felfele és pár naponta 1dl 20%-os benne van.
Teljesen fölösleges hígítani a 32%-ost, ha tudsz vele biztonságosan bánni. A beömlő vízáramba öntöd, azonnal keveredik és sokkal jobban hígul, mint a vödörben. A kinti hígítás azoknak kell, aki nem tudják biztonsággal beleönteni. Nekik viszont kesztyű, szemüveg mindenképpen. Ez mondjuk amúgy sem árt persze.
-
FőDudu
veterán
Ott valami mas baj is lesz.
Nekem a 13m3-be 1 liter 20%-os kb 0.4-0.5 csokkenest ert el.Szerintem ugy kellene adagolni, hogy napi 1 deci es kesz.
A 32%-os joval erosebb, lehet azt mar nem is erdemes siman beletolteni, hanem valami vodorben felhigitva kellene elo kesziteni.Ontottem a lefolyoba is egy litert - sosem volt ilyen tiszta.
Pedig kb evente bekuldom a Karcher fele csogorenyt, de az ugye vizzel tisztit es nem szetmarja a lerakodasokat.A 32%-os az eredetilg vizko eltavolitonak van cimkezve.
Akciosan, masfel euro alatt volt egy liter, szoval nagyon megeri.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Ezek voltak az év játékai 2025-ben szerintetek
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen videókártyát?
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- VGA kibeszélő offtopik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nyaralás topik
- Arc Raiders
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Eladó igazi ritkaság! LG G7 Thinq 4/64GB / 12 hónap jótállással!
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- Gyümölcstartó hibátlan állapotban eladó
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nem hőszivattyú kategóriában egész jól teljesít összehasonlítva a felfújható jakuzzi fűtésével. A számokból úgy látom, hogy nálad jobb a hatékonyság.

Vesa