Hirdetés
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Vivo V70 – a stílus érték?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
Új hozzászólás Aktív témák
-
FőDudu
veterán
válasz
zeon.hu
üzenetére
En mindig a normal szivattyut hasznalom. Onfelszivos, nem gaz ha netan sziv kis levegot.
Rakok a medence ala par szeket egyik oldalrol, azokkal emelve a vizszintet a skimmer csonkjarol belogatott szivocso fele. Ha mar keves van, elkezdem lebontani a fem vazat is.Ugyesen csinalva kb fel vodornyi viz ha marad mire vegzek.
-
FőDudu
veterán
válasz
Hunfiu12
üzenetére
Kosarra hiaba applikalod, a skimmer alja (legalabbis Bestway eseten) egy gumi tomitessel van ellatva es ha felulrol nem jon a viz (a kosar felol), akkor alulrol is tud szivni.
Ugy meg pont megkerulne a kosarat.(mellesleg nem veletlenul van kb 1m2 meretu anyag a csodazsakon - 1 mikron eseten kell a felulet, amin annyi viz at tud menni)(egy skimmer kosarnyi szuro felulet az lofasz, megfojtanad a szivattyut)
-
FőDudu
veterán
A nyomas jelzo szerintem nalam nem mukodik. Vagy szuro labdaval nem mukodik.
Meg akkor sem megy jelentosen feljebb, ha befogom a befuvo nyilast.Kb a zold tartomany kozepen jar. (Steinbach Comfort 50)
Nejem unszolasara (mert szerinte nem olyan potens a 'pumpa' mint regebben) ma kicsereltem a szuro labdakat.Nem voltak igazan koszosak - az aljan persze kb sarosak voltak, a tetejen meg hofeherek.
De jelentosen javult a viznyomas erossege - azaz valoban szamitott.Utana csapnal kimostam oket, most zsakban szaradnak.
Erdekes modon az uj Bestway labdakra azt irja a hasznalati utasitas, hogy nem moshato mosogepben.(eddig minden evben a labdakat a kiszedes utan 2x kimostuk alacsony hofokon mosogepben).
-
FőDudu
veterán
A mostani csovezes 32mm-en megy - de ugye a falatvezeto az kb 25mm lehet.
Ha jol ertem, akkor ennel a renszernel ki kell vagni a nagyobb cso szamara - hiszen ahol a 25mm ment at ott nem lesz hely a 32mm szamara).Nem gond, de ezt nem tudom eljatszani feltoltott medencenel. Majd jovore.
(epp most toltottem utana a vizet - majdnem csurig van). -
FőDudu
veterán
Hulye kerdes:
Bestway 427x122cm-es medenceben a gyari csocsonkok kb 25mm-es atmerojuek.
(azokrra megy ra a medence falaba epitett 'csocsokkel' egyutt a 32mm-es cso a masik oldalon)Lehet a medence falaba 'bedolgozott' gumirozott reszen nagyobb atmeroju csonkot attolni? 32mm-re gondoltam.
Nem tetszik, hogy a szivo es befuvo agnal a 32mm cso elott van egy 25mm-es szukites.
Talan valaki mar csinalt hasonlot. -
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
Temurol rendeltem olyan kapcsokat amik a napvitorlaba kapaszkodnak.
(heavy duty tarp clips a neve)Ezekkel tuti ossze lehet fuzni a szolar foliat. Mivel muanyag, uszni is fog a vizen. Ha fuzol kozejuk otlet, akkor meg konnyen le is huzod a medencerol.
-
FőDudu
veterán
Nejem pont tegnap hozta fel, hogy csodazsak helyett Aiper SE1.
Mondtam, hogy azt inkabb ne.Tuzveszelyes (valamelyik videoban hangsulyoztak, hogy mar tobb tuzeset volt Aiper cuccokkal), szarul is mukodik, inkabb valami Steinbach kell. (talan telenyomva szuro labdaval kiszurne a szaharai homokot amit nekem csak a csodazsak szed ki.
(bar ez nyilvan hibas erveles, hiszen a homok szuroben is ott a szuro labda es nem szedi ki a homokot. Tehat kellene a Steinbach szurobe egy olyan formara vagott betet ami a csodazsak anyagabol van es akkor talan....)
-
FőDudu
veterán
Medence szelerol a sargas vizkoves csikot mivel erdemes letisztitani?
Furdoszobai vizkooldos tisztito nem viszi, melamin szivacs ugyancsak halottnak a puszi.Valami durvabb anyag kell majd....
-
FőDudu
veterán
válasz
YAS-dude
üzenetére
A medencehez adott cso ha 1 szezont kibir, akkor mar szerencsed volt.
En az uj medencenek ki se bontottam a csovet esz a szivattyujat.Szomszed kapott valami homok szurot a Hidrium 5x3,66,1,22-es fem palastoshoz - lehet azt elkerem tole es beuzemelem a meglevo Steinbach melle a csodazsakkal.
Nekem kicsinek tunik a mostani medencehez adott szivo es befuvo csonk. Szerintem ott kb 25 mm-re szukul a viz utja. Kellene valami jobb megoldas - de feltoltott medencevel nem sokat lehet tenni. Talan kivulrol belogatott szivocso lehet a megoldas.
-
FőDudu
veterán
Letezik olyan spray ami outdoor es 8 oran at hatasos.
Azzal szoktam korbe fujni a medencet (teljesen szagtalan) es nalam mukodik.
Azota elkerul a tigris szunyog.Mivel ez az elso ami mukodott tigris szunyog ellen, vettem belole tavagy egy kartonnal. Olyan 6-8 euro korul volt darabja ha jol emlekszem).
Tigris szunyog le se szarja a cirtonellat, az egetett kave zaccot, az atlagos riasztokat (ultrahangos vagy hasonlo hangot kiado mint a szunyog).
Mondjuk iden nincs sok - mert keves volt az eso es az onkormanyzat is minden termeszetes vizbe csepegtet valami olyan cuccot ami a feluleten egy film reteget kepez es a larva nem tud levegot venni. Csak be kell ballagni az irodajukba es ott adjak a kornyeken eloknek is ingyen.
-
FőDudu
veterán
válasz
Hunfiu12
üzenetére
Ugyanezt vettem anno Pools.shop-tol.
Sosavbol enekm a 6 het hasznalat alatt ment bele 2 liter 32%-os.Horpadasom.

Viz tisztasag.
Nem lehet panaszom a csodazsakra, kiszedett kb mindent. (ma meg a szivattyu se megy, igy a tetejen ott vannak a bogar hullak.)A szelere meg nem talaltam jo megoldast - a sargas vizko csik elegge zavar.
(nem szabad olyan medencet vasarolni aminek vilagos a belseje, mert nagyon latszik a vizcsik ) -
FőDudu
veterán
válasz
robag93
üzenetére
Az ujpesti cegnel lehet venni az 1 mikronos szurot meterre - ha jol remlik 3-4E Ft per m2 - abbol elehetne olyan szurot csinalni ami jo. Akar egy haztartasi vizszuro muanyag belsejebe is be lehetne rakni feltekerve a homok szuro utan bekotni ahogy en csinalom - azaz a homok szuro altal szurt vizet utan szurni szerintem idealis.
-
FőDudu
veterán
Nalam a 427x122-es medence egyik vizszintes tartoja behorpadt. Nem elgorbult, be van horpadva.
(azt nem tudom, hogy a fiam vagy valamelyik haverja tehenkedett ra es azert - vagy esetleg egyeb okbol).
Nincs elgorbulve, csak a felso reszen be van horpadva.
(ereztem, hogy ez a SteelProMax mar nem az a minoseg ami a regebbi volt - de ez meg alig volt 6 hetnyi hasznalat.Az elmult egy het esoi miatt 2 napig csodazsakoztam - durva mennyisegu voros homokot gyujtott ossze. Most kristaly tiszta ismet.
Szomszednak van egy viszonylag dragabb robotja (Xeox Poseidon), de az sem tudott mit kezdeni a homokkal. Meglepo, hogy ezek a dragabbak sem kepesek kiszurni.
Pedig ott van az aljan, ossze is all a resekben meg a szelen a palast es az alja talalkozasanal - gyakorlatilag csak fel kellett porszivozni ugy, hogy a csodazsakon menjen at a medencebe visszatero viz. (nehez nem felkeverni, ezert kellett 2x csinalni)
(gondolkodom egy allando megoldason, ahol a csodzsak mondjuk egy abronccsal lezarhato vodor vagy hordo belsejeben van es azon megy at a viz. Szivattyu elbirna, ugy meg mindig mehetne a csodazsakozas. Csinalt mar valaki hasonlot? 2db bypass szelep es a hozza tartozo csovezes kellene plusszba. Az abronccsal lezarhato kis hordo vajon belulrol is nyomas allo?)
-
FőDudu
veterán
válasz
Hunfiu12
üzenetére
En valoszinuleg hamis Quattro tabs-ot kaptam (vagy 2 eve), mert se fel nem oldodik, se nem mukodik. Vizbe teve kifeheredett a kekes szinu tabletta - ezert gondolom, hogy valami martott akarmi lehet.
Felre is tettem mind az 5 kilot. Ugy nez ki, mint a bekekitett kis klor tabletta.
Azota bele folyt az eso, de meg ugy sem oldodik. -
FőDudu
veterán
válasz
Dark Archon
üzenetére
Oxigenes resz nekem kimaradt, azt hittem vegig kloroztal.
Oxigenes nalam sem mukodott 30 fok folott. Azota klorozok es minden faxa.
(mondjuk en a Foldkozi tengernel elek - itt azert tud sutni a nap)Szerintem felesleges felni a klortol, a legjobb fertotlenito a mai napig.
Mi is felnottunk, pedig ropogott a talpunk alatt a medenceben es a labmosoban is a strandon. Videken is meg a Tungin (Tungsram, Ujpesten).Az osszes szar ellen meg csodazsak kell. Az mindent kiszur amit az uveg/homok/labda nem tud.
-
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
En meg pont az ellenkezojet latom.
Mindenki bohockodik itt a sobontos megoldasokkal - nekem meg a 15m3 vizbe bemegy heti 1-1,5 kombi tabletta, nemi 32%-os sosav (kb heti fel liter), heti 1x 2 spriccelesnyi algaolo (kb 1 deci) es semmi gond. Pedig a viz 32 fokos vagy melegebb, kb egesz nap suti a nap es kristaly tiszta. Szuro labdakkal.
Akinek meg sobontoja van az folyton szamolgatja hogy mennyit menjen, meg bealgasodik meg a szurogolyo nem jo.
Nekem meg junius elejetol szeptember vegeig benne van a szuro labda, nincs vissza mosatva, megis kristaly tiszta a viz.
Amikor kibontottam a szurot a tavalyi szezon utan, akkor a tetejen szurkes volt a labda, az aljan viszont feher. (a felsokbol ilyen agyagos levet lehetett kimosni). Azaz a felsok kiszurtek kb mindent es alulra mar nem jutott el a kosz. Mivel nekem a szivattyu elo szurojebe megy a kombi tabletta, igy eloszor a kloros viz a szuron megy at - ergo ott durva klor koncentratum van es nem rohad be. Szerintem ez a normalis megoldas, medenceben felhigul es jo a klor szint. Takarva nincs, ejjel elmegy belole kb az osszes klor, masnap ugyanez.
Mindenki azt csinal amit akar, de en ugy latom az itteni hozzaszolasokbol, hogy a sobontos megoldas egy total zsakutca.
Maceras - szamolgasd mennyit kell menjen, nem general eleg klort ahhoz, hogy ne rohadjon be a szuroben a labda, bealgasodik, eleve szivas a medencezes utani kotelezo zuhanyzas (en nem akarok meg 1x zuhanyoni), mar a megfelelo so mennyiseg berakasa is tobb annal a munkanal amit a 3-4 honap alatt a kombi tabletta berakasara forditunk (heti 2x 1 perc).
A masik lehetoseg, hogy senki nem tudja pontosan hogyan kellene hasznalni, mennyit kellene jaratni, milyen kiegeszito vegyszerek kellenek meg melle (mert olyan nincs, hogy csak a sobonto eleg) es mindenki csak vaktaban lovoldozik

-
FőDudu
veterán
Van valami ujabb a Steinbach kinalataban.
Illetve letezik Aiper Scuba SE is. Kb ugyanazon az aron.Nekem az a bajom ezekkel, hogy a kefe alul van - nem ugy mint egy Roborock porszivonal, ahol kinyulik a teste alol - es ezert 10000000% hogy a kor alaku medence aljaban othagyja a leulepedett port az alja es a palastja talalkozasanal.
Nalam meg pont ott latszik, ha poros a medence. Oda ulepedik le a finom szaharai por - amit csak a csodazsak szed ki. Szovasl ez pont semmit sem erne.
-
FőDudu
veterán
Mar 32 fokos a vizem a medenceben. Es a jovo hetre 37 fokot josolnak mint homersekleti rekordot. Szoval megy ez meg feljebb is.
-
FőDudu
veterán
Semmikeppen. Az az adapter bilincses megoldasu.
Ha szerzel egy menetes kozdarabot ami 1,5" (azaz 38mm), akkor talan annak a csonknak helyere becsavarva a kozdarabot ra tudod csavarozni ezt a csovet.
Vidd magaddal a pumpabol kiallo reszt, aztan keress bele megoldast - de ne OBI-ba menj, hanem csoszerelokhoz amelyik vizzel foglelkozik es tele van KPE idommal. Ott lesz megoldas.
Szerintem sok huho semmiert. Venni kell jo minosegu szilikon csovet, rozsdamentes csobilinccsel - aztan azt idomitani a medence oldalabol kilogo megoldashoz. Orok elet.
Az ilyen menetes faszkodas kb mindig csopog (vagy epp falsot sziv es levegos minden) - a rendesen meghuzott bilincs meg kb. sosem. Legalabbis nekem ez a tapasztalatom. (elhagyod a tomitest, megserul a tomites, folyik a menetnel, stb.)
-
FőDudu
veterán
Az idei szezont en is megnyitom.

427x122cm-es Bestway SteelPro Max medence.Ahogy a kepen is lathato, a T elemek valami speci muanyagbol keszultek - a regi medencen ezek meg hegesztett idomok voltak. (el is rozsdalt mind).
A regi labba bekattant egy resz a T elembol (a labra volt rahuzva egy muanyag resz) - ennel nincs olyan. Ott a furat a labon, de mar nem kell semmit rahuzni ami a T belsejehez kapcsolna.
Ranezesre eleg vekony a fala - meglatjuk hogy birja. A labak atmeroje csokkent a regihez kepest - a talpon lathato, hogy kb 1 centivel lett keskenyebb a talp es a lab atemroje (nem atmero, mert ugye ovalisak).
Eleg massziv - a csalad nem tudott az aljan jarkalni amikor simitgatni kellett volna - mert annyire gyujti a hot az aljan levo kavicsos mintazata, hogy egette a talpukat. Engedni kellett bele egy kis vizet..
Remelem jol melegszik majd - a viz ami bele ment az 25 fokos.Erdekes modon ennek sima feher a belseje - a regi ugye szokasos kek/feher keramiat utanzo mintas volt (magyarul kockas).
A szurom (Steinbach Comfort 50) mukodik - latok kis csepegest a 2 UV lampa behelyezesere szolgalo muanyag fedel toveben (masodpercenneknt fel csepp). Majd letekerem oket, csak eloszor felkeszulok mi van ha a tomitesuk elorgededett. (lesz nalam valami jo kis nylon darab, valami gumi darab pl elvagott bicikli belso, szokasos teflon szalag, stb). Lehet csak a gyerek tekergette le oket - erosen kerdezgette mik azok az atlatszo ablakok a szuro tetejen.
Amugy a Flowclear 700-800g koruli filterball toltete ment bele, evek ota ezt hasznaljuk.
Elfaradtam, le is pirultam, rogton megittam nemi sort is

-
FőDudu
veterán
Tengernel elek - nincs igenyem a sos vizre.
Miert zuhanyoznek le a tiszta medence hasznalata utan - foleg napi tobb alkalommal...
A sos viz szamomra csak macera lenne.A sima vizbe valo nagy 200 grammos kombi tabletta (OBI-ban veszem), kb minden benne van ami a vizkezeleshez
pH allitot kiveve. Arra en 32%-os sosavat hasznalok (pH csokkentesre).
Holnap allitjuk ossze a medencet - most motoros talalkozo van sutogetessel sorrel, stb..kell. Kb 5-7 naponta kell 1-1 darab a szivattyu elo szurojebe (a 200 grammos tablettabol).
-
-
FőDudu
veterán
válasz
Devil Smile
üzenetére
Steinbach-nak van pumpa zajszigetelo doboza.
-
FőDudu
veterán
PERISTALTIC PUMP AUTO POOL CHLORINATOR
Most nezem, hogy a pumpaja 29 Euro az Aliexpressen. Olcso kis megoldas. -
FőDudu
veterán
Es FI rele. Az az alap. Ha bele mentek mikozben megy a pumpa, ha nem.
Nalam raadasul kaszkadositva is vannak.
Van a hazon egy 30mA-es, van a furdoszoban egy 10mA-es, es a medencehez kihuzott dobozban is egy (ha jol emlekszem) 30mA-es.Keszulunk a hetvegere - jo ido igerkezik, motoros fesztival, rakjuk ossze az uj medencet penteken (427x122), aztan szombaton mar lehet bele is csobbanunk.
Csodazsakosnak is irtam, hogy kellene uj - 4 ev utan kihasadt a zippzar mellett.
Dobozolas felesleges. Ezek altalaban froccseno viz ellen minden iranybol vedettek.
(nezd meg az IP ratinget a weboldalan.)Ha bedobozolod, nem tud rendesen hulni.
Az en pumpam a mednece arnyekeban van, nem suti a nap. Azon a helyen viszont mindig van legmozgas. A pumpa viszont hovedett. Igy ha nagyon felmelegszik, akkor kikapcsol. A leirasaban is benne van, hogy maximum 35 fokos vizre jo. Melegebb napokon neha hallom, hogy meg-megall. Aztan ha lehult akkor megy tovabb. (olyankor siman van a viz 32 fokos is. Legalabb tudom, hogy mukodik a vedelem. (erre tesz ra meg a fi rele is).
(3 centi sarga stiropor van a medence alatt, kb 10m3 viz volt a regiben. Pedig csak kb delelott 11-tol estig suti a nap. (viszont Adrianal elek, szoval itt sut a nap ha kell - ejjel viszont csak 20-22 fok van az emlitett jo kis szello miatt)(jobbat nem is kivanhatnek - ejjel nem kell klimazni)).
-
FőDudu
veterán
Mindegyik tomorodik.
Nekem a 300-as sarga valt be aminek az ele L alaku, igy egymasra atlapolodnak ahogy a parketta. Az nem csuszott szet. Az elozo eresztes nem ilyen volt, ott mar szezon kozben latszottak a csikok a medence aljan - pont ahogy szetcsusztak.
Nem tudom hogyan hivjak es merre lehet Magyarorszagon ilyet vasarolni - en kulfoldon OBI-ban vettem. Olyan 3-4 Euro/m2 volt az ara.
(egy viszont biztos: errol nem lehet levenni a medencet, mert ez az anyag porlik. Feheres porral. A kutya rafekudt napozni, ugy nezett ki mint aki korpas.).
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Nekem hosszukas volt, linkeltem a fotot parszor.
En csak szimplan kihuztam a zippzart, kicsapattam slaggal es kesz.Mosogep tuti tonkre vagja - a legtechnikai anyatot tuti nem mosasra terveztek.
En anno a micaclebag.eu oldalrol rendeltem. Az a gyarto valahol Pecs kornyeken volt. -
FőDudu
veterán
válasz
morfondőr
üzenetére
Pont az atlatszo fedel alatti gumi tomitiesnel szivja be

(en siman raknek ala egy nylon szatyorbol szarmazo darabot - ugy, hogy teljesen lefedje az egesz atlatszo resz alatti teruletet es oldalt a menetnel kilogjon)Azon szivja at a levegot

Ha javul - nincsmit.
Ha nem, nem vesztett sokat, mert kb 2 perc alatt ki lehet egy ilyet probalni.Amugy szivattyut kikapcsolva ki lehetne ott engedni a levegot....
A masik lehetoseg, hogy a csonel valahol levegot kap. Azt nehezebb kicserelni. Ezert hasznalok en a fentebb linkelt zold csovet. Az nem lukad ki, az nem ereszt at, massziv, eros, UV allo.
-
FőDudu
veterán
válasz
robag93
üzenetére
Nekem ugye 2 szuro van elotte. A skimmer es a szivattyu elo szuroje.
Igy nalam tenyleg csak a muslica (vagy kisebb) meretu szennyezodesek mennek a 'homok' szurobe.A tobbi mechanikusan ki van szurve.
Lehet ez a titotk. Meg a szuron atkuldott vegyszer. Ott ttuti nagyobb a koncentracio, mint a medenceben. A multitab az eloszuroben kenyszeritve oldodik - atlag 5-7 naponta kell egy 200 grammos.
Ha set kellene szednem bajban lennek - nincs elzaro csap a medencenel - lehetne balettozni a gumi dugoval meg a cso vizszint fole emelesevel. Inkabb kihagyom.
-
FőDudu
veterán
Persze. Miert szednem ki? Nem hulyultem meg, hogy ezzel szivassam magam.
Attol, hogy telitodik kosszal, meg ugyanugy szur.
Ha van eleg klor vagy mas vegyszer, az rendben tartja a vizet.Nalam a szivattyu eloszurojeben van a multi tabletta, az atnyomja a szuron a feloldott vegyszert. Igy tuti kifejti a hatasat a labdakon is, nem tud ott semmi berohadni.
Igy marad a mechanikus szures - arra meg rohadt jok.
-
FőDudu
veterán
Aztan ugrik egy talpast valamelyik es kilukad.
Nem veletlenul mondjak a sztirport a medence ala. Nem csak hoszigetel, de a sarka sem torik el a talpast ugronak.
Alatet folia azert kell, mert ha kilukad a medence (es ki szokott lukadni), akkor legalabb ott nem folyik el (es rohad be minden alatta).
-
FőDudu
veterán
Meg egy dolog: Csovek.
Ha lehet szilikon csovet erdmes venni, olyat amiben egy feher spiral fut vegig. Az orok elet. Minden mas cso max 1 ev volt nekem.
Ilyen ami nalam elnyuhetetlen:

Mivel en kulfolodn elek, igy magyar linket nem tudok adni. En helyi OBI-ban vettem. Szivocsonek hivjak, nem medence tartozek (legalabbis itt). (gondolom azert, mert a vakuum nem roppantja ossze)
-
FőDudu
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
Ezek mind idojaras allo cuccok, maradhat akar a napon is. Max megmattul a muanyag boritasa.
A Steinbach-ot azert merem ajanlani, mert tenyleg van hozza alkatresz ha kell. En egyszer majdnem elhagytam a leereszto csavarjat, mar gugliztam a tartalekot amikor szetnyitottam a homok szurot megtolteni es benne volt a belsejeben. Mert bele raktam, hogy a lukon kiszaradjon ha netan nedves maradna amikor elrakom.
Amiket Bestway pumpakat en lattam azok nem ennyire robosztusak es valoszinuleg nehez hozzajuk alkatreszt talalni. (szomszednak csak 1 tomites kellett, azt vagy 1 hetig kerestem. Mert valami kupos megoldasu a csocsonknal. A motorja tuti egybe van ontve, azt nem lehet javitani ha jol lattam.
Azt jegyezd meg, hogy a legtobb Steinbach 32 vagy 38mm csohoz valo - a nagy Bestway medencek (366x720 biztosan) pedig 2" csovel mennek (50 mm ha jol temlik). Nem ugyanaz a csoatmero. Nezd meg nalad melyik lesz a csoatmero.
-
FőDudu
veterán
Azt hiszem magyarul XPS lemeznek hivjak. Az a sarga vagy kek hoszigetelo lap.
Lepesallo vagy hogyan hivjak. (EPS-re is mondjak, de olyat meg veletlenul se vegyel, mert tul puha.)
Arra azonban keszulj, hogy mindegyik zsugorodik. Igy ha simat veszel, akkor idovel hezagok lesznek kozotte es az latszik a medence aljan. Csikos lesz. Szomszed megszivta, nem hallgatott ram.
Letezik olyan ami L alaku elekkel keszul, es kb ugy egymasra tolhato ahogyan a parkettanal. Na az kevesbe hajlamos az ilyen medence aljan lathato csikozasra.
En kulfoldon OBI-ban vettem 3cm-es 'el atlapolos' verziot, kb 3-4 Euro volt negyzetmetere.
Azt is nezd meg, milyen a felszine, mert van sima, bordas, rucskos - utobbiak nem valok medence ala.Az el atlapolosat azt akar ossze is lehet ragasztani a lerakaskor, ugy tuti nem csuszik szet.
(en az elso evben hosszu csavarokkal lefurtam a foldbe oket - ne mozogjanak. Masodik evben az atlapolasoknal siman vegig huztan oket 50mm szeles szigetelo szalaggal. Ugy sem csuszott szet).Napon nem szabad fedetlenul hagyni, iszonyatosan porzik/porlik. A tacsko kutyam rafekudt napozni, ugy neztt ki mintha korpas lenne.
Negyzetmeterre adjak, de nekem peldaul 600x1250mm-es tablakban van. 3 centis nekem bevalt.
-
FőDudu
veterán
Amit leirtam az also hangon meg egy medence ara. Tehat ha csak a medencere van penzed, akkor skippeld az egesz projectet. A homok szuro, szuro labda, sztirpor, Fi rele mind olyan ami nelkul nem erdemes 4 meteres medencevel probalkozni. Az mar nem a gyerek pancsoloja ahonnan kiontod a vizet naponta.
A viz taknyosodni fog, mert a medencehez adott papir szuros vizforgato nem tudja elegsegesen szurni. Szoval jol at kell gondolni.
-
FőDudu
veterán
válasz
BullZeye
üzenetére
4m koruli medence az mar boven 10m3 koruli viz mennyiseget takar - oda mar illik a homok szuro. Abbol a penztarcadhoz illoen legnagyobbat kell venni. Azert, mert egy homok szuro kiszolgal 2-3 medencet is.
Nekem a Steinbach Comfort 50 van (de masik pumpaval), ez mar a harmadik medencemet kezdi iden. Az utolso tomitesig mindent meg lehet hozza venni a Steinbach-tol, igy a javitasa biztositott. Nekem meg semmit nem kellett rajta javitani. Egyedul a feliratok koptak le, tehat az 1-7 funkciokhoz tartozo felirat nem latszik.
A szivattyu is sarkalatos pont (nekem). Sok szivattyu idozitot tartalmaz - az ilyet altalaban nem lehet okos konnektorra kotni, mert aram kimaradas eseten lenullazza magat es kezzel kell beinditanod. Azaz ha okos konnektorrol uzemeltetned, akkor ajanlott a sima ki/bekapcsolos szivattyu.
A homok szurobe lehet filter ball nevu labdakat tolteni - ez kb ugyanugy szur, csak nem 25 kilo kell bele hanem mondjuk 700-1200g. Szezon vegen (vagy akar kozben is ha nagyon koszosodik) mosogepben kimoshatok. (nekem 15kg homok helyett van kb 800g, es en szezon kozben nem mosogatom).
A szivattyunal lenyeges elem - ha netan hazhoz kozel lenne a medence (ahogyan peldaul nalam is a dolgozo szoban alatt van a kertben) - a zaj. Nekem 300w koruli a pumpam, de halk. Es igy is 8m3/h amit tud. A vasarolhato komplett szettekben inkabb 450-550w koruli pumpak vannak ilyen vizhozamhoz, azok nem halkabbak.
Fontos a FI rele. (KZS, AVK, eletvedelmi rele) - ez egy olyan eszkoz amit a pumpa ele kell kotni es a nulla/fazis aramanak kulonbseget meri. Azaz ha a 2 szalon nem azonos az aram erossege, akkor mashol folyik el. Aramutes, fold zarlat, stb. Medencek ele kotelezo - e nelkul nem lehet a medenceben tartozkodni ha megy a szivattyu - sokan meg akkor sem javsoljak ha van ilyen a pumpa elott. 10mA es 30mA a szokasos ertek.
Van kb 10e Forinttol a csillagos egig.(nekem a szivattyum is galvanikus levalasztasu - azaz a viz semmilyen modon nem erintkezhet a motor resszel ahol az aram folyik. Elvileg meg a tengely is muanyag ami hajtja. Plusz van benne ho vedelem - 35 fok tartos homerseklet felett lekapcsolgat. Es valoban, durva melegben meg-megall.)
Csodazsak: ha elofordul, hogy voros eso van feletek, azt semmi nem szuri ki. Akkor jon a csodazsak. Ez egy 1 mikronos legtechnikai anyagbol varrott zsak, amit a szivattyu befuvo agara lehet rakotni. Azaz a homokszuro utan szuri a vizet. Nekem ez az egy szedte ki a finom voros homokot amit a szaharai eso hozott. (Mondjuk en az Adrianal elek, erre gyakoribb az ilyen.)
Szoval:
- homok szuro, lehetoleg nem a medencehez valo, hanem sokkal erosebb (10m3 medence melle 25-30m3-re ajanlott szurot erdemes nezni. Ugy 2-3 ora eleg lesz naponta. Nem mindegy mennyit megy egy 300-500 wattos motor.
- homok szurobe polisztirol labda. Uveget/homokot el kell felejteni. Az a mult.
- az uszos adagolot is felejtsd el. A szivattyu eloszurojebe megy a nagy kombi tabletta (200g) es az kenyszeritettten oldodik. Nekem az oxigenes vizkezeles nem mukodott, tul meleg a viz. AMennyit jaratod annyit szur es annyi klor lesz a vizben. Sokan felnek a klortol, de attol senkinek nem lesz baja. Ha nem jo a pH, akkor csipi a viz a szemet.
- fi rele. Maskepp nem lehet a medencet biztonsagosan hasznalni.
- a viz pH allitasara nekem a 32%-os sosav valt be. (lehet pH minusszal bohockodni - a sosav olcsobb es gyorsabb.)
- medence ala 300-as sztiropor kell. Arra megy az alatet folia. Betonra/fure lehetoleg nem rakunk medencet. Alatet foliaval sem. A szintezes lenyeges, csak tokeletesen szinben levo feluletre mehet - a viz ugyis vizszintes lesz benne. Nalunk a bambusz kinone, kilukasztana ha csak alatet folia lenne alatta. A 300-as a szilardsaga, ezt hivjak letrazhatonak, mert nem roppan be ha ralepsz.A tobbiek majd lehurrognak ha nem ertenk egyet azzal amit leirtam.
-
FőDudu
veterán
Na en is beujitottam egy Bestway Steel Pro Max 427x122 Cm-es medencet. 299 Euroert vetek lett volna otthagyni. A regi is ilyen volt, legalabb lesz osszehasonlitasi alapom mi valtozott 5-6 ev alatt. Marmint az olcsositas/shrinklation vonalon latvanyos-e a dolog.
60 kilo a csomag, nem volt egyszeru hurcolaszni.(Amugy utolso darab volt - kijaratnal a fizetes utan meg is allitott egy no, hogy O ezt online lefoglalta es ki is fizette, de en is fizetes utan voltam - szoval az OBI rendszere lehet nem olnine, mert meg mindig ugyanugy 3 darabot mutat a koperi OBI ahogyan reggel.)
Pont ilyen 'rattan'? kinezetu.
Szoszedom a szethasadt 366x732x122 helyett beszerzett egy merev falu Bestway medencet - 3xx*5xx*122 cm remlik. Adtak hozza homok szurot is, igy van neki ketto.
Nekem megvan a helyen a regi ala beszabott 3 centis sztiropor, az alatet folia, meg melle a Steinbach homok szuro a szukseges filterball toltettel. Egyedul a csodazsakom hasadt el 5-6 ev utan, abbol majd rendelek egy ujat. Ha ilyen mocsok meleg lesz, lassan ossze kell rakni...
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Pedig de. Ki tud csuszni.
Elozo szezonban is kicsuszott neki - akkor leeresztes nelkul, a vazat hidrulikus emelovel megemelve sikerult vissza dugni.Nem szarozni akarom amit vettel, inkabb tanacsot adnek, hogyan ne jarj ugyanugy.
Aztan majd az elet megmondja... -
FőDudu
veterán
Amit el tudok kepzelni, az az, hogy az egesz hosszanti elet 10-20 centit el lehet tolni, mert ha a labak nem kozepen vannak a foldon levo tartokban (pont ahogy a kepeden a jobb also lab), nos akkor a sarkokban az L idom az egyik reszen jobban bent, a masikon viszont alaig lesz bent a csoben. Innen mar eleg egyszeru levezetni, hogy ha nem egyenletes az L alaku reszek becsuszasa a hosszanti es kereszt tartokba, akkor valamelyik akar ki is tud csuszni. Tehat nagyon figyelj arra, hogy a szarkokban az elek vizszintes tartoi egyenlo tavolsagra legyenek egymastol. Marmint a 2 elleentetes oldal tavolsaga egyezzen meg.
Ellenkezo esetben a medence csale - nem kozepen vannak a hosszanti es kereszt tartok (az elekben levo csovaz).Felallitas nelkul marha nehez ezt beallitani, mert viz nelkul csulkik ossze a vaza es meg hajlik is befele. De amikor a foldon van es nincs benne viz, akkor probald meg a osszes labat az ot tarto muanyag kellos kozepere rakni. A kepeden az a jobb also lab nagyon jol lathatoan nincs kozepen.
-
FőDudu
veterán
válasz
kosmoo81
üzenetére
Ez ugyanaz az 'elbaszott' konstrukcio ami a szomszedomnak eldurrant.
A sarkaiban levo L alaku resz nagyon kenyes, hajlamos kicsuszni. Ha ott szetcsuszik, akkor az isten mentsen meg. Azt ugyanis semmi nem rogziti az elekben vegig futo kerethez. Es siman elhasad a labakat tarto reszen. Szerintem ez nagy hiba.
En onkenyesen meghosszabbitanam azokat az L alaku reszeket, hogy veletlenul se tudjanak kicsuszni. (10-10 centi toldat mar eleg lenne).Nagyon figyelj, hogy hogyan allitod fel, nem toleral semmilyen egyenetlenseget. Tokeletesen vizszintben kell lennie.
Szomszed 7,32x3,66x1,32 meteres medencejebol 33m3 viz omlott ki az ejszakak kozepen. Senki nem hasznalta a medencet es se foldrenges se egyeb esemeny nem volt.
-
FőDudu
veterán
Birjak, ha tesz bele teliesito anyagot. De a labai szet fognak rohadni, mert azok nem arra vannak tervezve, hogy teli koorulmenyek kozott hasznaljak. Hosszu tavon rozsdasodni fog - amitnek a teli paras idoszak csak felgyorsitja a hatasat.
Kivulrol festett (vagy porszort) a lab, de a belseje csupasz fem. Onnan szepen kirozsdal.
Nekem az 5 eves medence most ment a kukaba. A test meg talan birta volna, de a laba ilyen lett.Lab teteje:
Lab alja:

Es ez kb most az utolso szezonban lett ilyen. Ha lattam volna az osszeszerelskor a rozsdat, akkor eszembe sem jut ilyet hasznalni.Szoval ha teliesitenek, akkor eloszor is vennek cink spray-t es azzal a labak aljat es tetejet korbe fujnam BELULROL jo 10-20 cm magassagban. (a kozepe nem fog elrohadni, ott nem all meg a para). A cink spray lehet vagy 3-4e Ft, egy uj medence viszont nekem 400-500 Euro lesz (minimum).
Masik opcio a mosogato szivacs martasa es azt vegig huzni a csoben. Egy fel napos melot meger, ha ezzel tovabb birja.
A kepek egy 5 eves Bestway 407x107cm-es medencerol keszultek. Mediterran kliman (Adriai tengernel elunk). (nincs az a dogleszto meleg, mint Budapesten - nap kozben van 30-35 fok, ejjel meg 20-22 nyaron is, mert nalunk mindig fuj a szel a teraszunkon ahol a medence van).
Ha sobontos vizkezelest tervezel, az szerintem meg fel is gyorsitja az ilyen rohadast.
A labakon levo muanyag talpat mindenkeppen furd ki, hogy ki tudjon folyni belole a viz.
Elkepzelhetonek tartom, hogy nalam megallt benne a viz. -
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
En meg meg azt hittem mi fogyasztunk sokat. 600kWh havonta.
Klimazott 110m2 haz, minden elektromos, plusz medence - igaz en a 300 wattos szivattyut idozitetten hasznalom.Igy tuti nem zavarom a szomszedot - igaz az en pumpam extra halk es nem zavaro a hangja. Engem peldaul zavar, hogy az O pumpajuk este 10-kor meg megy.
(nem kell klima este, mert jo helyen lakunk, igy hiaba van 36 fok nap kozben, ha este 22 korulre lemegy. Nyithatom az ablakot.) -
FőDudu
veterán
válasz
j.bravo
üzenetére
Nekem 2 db 10 centis hasadas volt az alja es a palast osszeadasanal.
Volt az Obi-bol ilyen PVC javito szettem - atlatszo folia es vinil ragaszto.
Azzal kivul/belul megragasztottam (kivulre folt, belulre folt) es kibirta a szezont.
Az aljan ha ragasztod, akkor arra biztosan nyomja ra a viztomeg a gyari muanyag reszt.
Ha meg akarod tartani, akkor a teljes kinyult reszre alulrol ragassza egy vekony foliat. Az az uj folt majd egyben tartja. Legyen kicsit nagyobb a kinyulasnal, akkor jo lesz.(De en azert 5 ev hasznalat utan kikukaztam a medencet. Nemelyik laba gyakorlatilag elrozsdalt. A gyerek megpiszkalta a labujjaval es bele ment, azaz teljesen atrozsdalt. (utana elmagyaraztam, hogy rozsdas szarokat nem piszkalunk, csunya dolog a tetanusz))
(A medence test valoszinuleg kibirt volna meg 1 evet, de a vazban nincs mar tobb. Taknyolni meg nem akarok. (iden is az egyik labba 2 virag karot dugtam, mert lathatoan gorbe volt. Azok kb betonvas kemenyseguek, tuti nem hajlanak el)). -
FőDudu
veterán
Sima talajra ilyet nem szabad rarakni.
A vaz es a rajta mozgast generalo lengo viztomeg miatt meg fog sullyedni a lab, illetve ugy fog jarni ahogy a szomszedomban a 732x366x132-es medence.
Ha en csinalnam, akkor tuti raknek a lab utan (melle) valamit, hogy ne tudjon elmozdulni.
(lebetonoznam korbe 10cm magasan, hogy egyik lab se tudjon a peremen kivulre csuszni.)Amugy fel meter mindenkeppen kell mellette, mert kulonben hol lesz a gepeszet?
Ezekre 2" cso megy. A gyarilag hozzajuk adott homok szuro is van vagy fel meter atmeroju.Vagy csinaltatnek kazan lemezbol minden lab ala L alaku tartokat es lefurnam a betonra. Azon csusszon tul. Az L belsejebe meg ragasztanek gumi lapot, hogy ne nyirja el a muanyagot a labon. Az a fajta medence vaz egy tervezesi hibas szemet, a fenti kepen lathato, hogy a vege siman ki tud csuszni es akkor 'joccakat'...
-
FőDudu
veterán
válasz
Janusz001
üzenetére
En 2db fel colos csovel kezdtem - mert eddig ugye siman kiengedtem a csatornaba a sajat szivattyummal 1-2 ora alatt - de locsolo csovekkel lassu volt. 1 ora alatt ment le 5 centi.
Azert volt igy, mert megkerdeztem a szomszedot meglocsoljuk-e a medence vizevel az olajfait. Persze. Igy most nem a csatornaba eresztettuk le.
Aztan amikor latta, hogy lassu, akkor elo hozta a buvar szivattyujat.
Nos az Einhell buvarszivattyut bedobtuk, aztan a tomlovel korbe locsolta az olajfak aljat.
A funyirast is elhalasztottuk, eleg nedves volt utana a terulet. -
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Ott valami mas baj lesz, azt nem is vizsugar hajtja, hanem valami szij hajtasa van.
De nem butasag egy jobb robotot venni - sok idot meg lehet vele sporolni. -
FőDudu
veterán
válasz
j.bravo
üzenetére
Tegnap engedtem le a medencet. 13m3 vizet kaptak a kornyezo olajfak.
Ha kipusztulnak, akkor nem a klortol lesz - az ugyanis 1 ejszaka alatt elillan es csutortok ota nem kezeltuk a vizet.
Szomszed Einhell pumpaja jol nyomta, tuzolto tomlobol jott kb 2m tavolsagra a viz.
Kb fel ora alatt kiszivta. (a maradekot a szokasos modon, 3-4 kerti szeket a medence test ala pakolva es azokkal szukitve a vizteret a meglevo pumpamra dugott csovel szivattam ki. Max fel liter maradt, aztan kiraktuk a gyepre szaradni. Majd ma delutanig esett - ugyhogy nem szaradt meg.
-
FőDudu
veterán
A csodazsakom 4 ev hasznalat utan kilukadt.
Lehet tul nagy nyomassal mosta ki a nejem, foltokban elszakadt. -
FőDudu
veterán
válasz
dib0079
üzenetére
Nekem nem kell ilyen.
Olyan helyen van a medence ahol kb semmi nem hullik bele.Iden bogarak sem igazan voltak - bar azt a skimmer szepen leszedi.
Ha esetleg esik valami szaharai homok, akkor felporszivozzuk - van eleg eros szivattyum es a szuro labdak es a csodazsak komboja boven jo. Igy en robotot eddig nem tartottam szuksegesnek.A robotodnal vigyazz a kereket hajto szijjal - azt iszonyat maceras kicserelni.
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Egy ilyen 100 euros vackot miert vettel meg?
Ez egy kalap szar.Fentebb irtam, hogy nem lehet a medence technikan sporolni.
A normalis az 300-500 Euro. Minimum.
Kis medencebe jo a Steinbach Basic2 (10m2-ig), de meg az is duplaja ennek az ipari hulladeknak.Vadasz, vadasz...
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Multitab, eleg jo szivattyu es szuro ( ami eleget van jaratva), jo pH es klor. Akkor tenyleg nem kell mas.
Amikor latom, hogy veszik a 2-4m3/h-s szuroket, mar be se szolok. Ugyis szar lesz. Minek koptassam a szamat.
Nem sziv elegge, nem forgat eleget, aztan meg jon a siras.
Majd rajon magatol, hogy gepeszettel nem lehet sporolni.
( rakolti a jobb szivattyu felarat vegyszerekre, es meg ugyis csak sziv a medencevel, a helyett, hogy elvezne). -
FőDudu
veterán
Ezek a csikos merok kb semmit sem ernek.
Vegyel egy olcso tablettas merot kontrollnak.
Szinte biztos, hogy nem jo a pH-d.Remelem segit - bar ennyi szivas helyett en mar reg leengedtem volna az egeszet.
Nalunk 1 Euro/m3 a viz (ontozesre, arra nem kell csatorna dijat fizetni). 3 nap pihentetes utan nagyon boldogok lennenek az olajfak a 13m3 vizzel. -
FőDudu
veterán
Szerintem szar a pH es ettol nem mukodik a klor.
Mivel mered a pH-t?Ha csikkal, akkor gyorsan vegyel egy tablettas elemzot az Obi-ban.
Azt elkepzelhetrtlennek tartom, hogy neha pH+ aztan meg pH- kelljen ugyanabba a medencebe.
Ott valami nem stimmel. Foleg meres oldalon.
Tolj bele legalabb 1 liter 20-32% kozotti sosavat. Az agyon csapja a puffer kapacitasat es utana jobban reagal a ph szabalyzasra.
Ha a pH-t levitted 7 ala ( tablettas teszterrel ellenorizve), akkor johet a klorsokk. Ha elet van a medencedben, akkor 4-10mg/l ertekre. Mehet melle pelyhesito.
Semmi mas nem kell. Ez kiol majd mindent.
Ezutan johet a szures.Ha elet volt, az meghalt. A szures meg ki kell szedje a pelyhesito altal osszeallt maradekokat.
( multi tablettat es stabilizalot hagyd ki, lehet azok csinalnak valami nem medencebe valo maradekot).
-
FőDudu
veterán
Mi a banat az a vizkemenyseg stabilizalo? pH minusz?
Valamit nem veszel szamitasba.
Csapviz van benne vagy valami kutviz amiben ki tudja milyen kemikaliak vannak?Szerintem valami elet van a vizedben. Valami alga vagy egyeb.
Nyomjal bele 2 liter 20-30% koruli sosavat (az tutira jol lenyomja a pH-t), aztan tegyel bele legalabb 100g gyorsklort sokkolaskent. (aztan 1 napig lehetoleg bele se nyulj)
Ha az nem nyir ki benne mindent, akkor le kell cserelned.Tippem szerint szar a kombi tablettad - en is vettem mar hamisat.
(epp ezert nyomjal bele sosavat - az a pH-t leviszi, aztan a klor ki tudja fejteni a hatasat.)Nekem ilyen uszkal a vizben. Olyan 2-2,5 cm lehet.

Azzal a 2 nagy hatso labaval hajtja magat es rohadt gyorsan uszik. Ha kihajitom, masnapra visszater. Milyen bogar ez? -
FőDudu
veterán
válasz
Nerazim
üzenetére
Az enyembe, ami a Chemconnect, ha az egeszet letekered, akkor a 25mm atmeroju KPE cso pontosan illeszkedik a falatvezeto lukaba.
Tehat elvileg - a viz egy 25mm atmeroju lukon at erkezik a medencembe - hiaba 32mm a csocsonk a tuloldalon.
A menetet sosem probaltam, mert a skimmernel mindig a 38mm atmeroju cso ment ra. VAgy amit annak a csocsonknak a belsejebe keszitettem pvc adaptert a 32mm-es fekete csohoz.
-
FőDudu
veterán
válasz
Nerazim
üzenetére
Szerintem ezt keresed. ChemConnect a neve.
Ennek a belso felere lehet a medence belsejeben dugni a csodazsakot, ahogy lentebb latod. A 32mm-es cso pont ra megy arra a kupos reszre a kozepen.Nem szivo agra rakod, befuvo agra kell rakni a csodazsakot.

A szivo agon nekem (hosszu fekete cso) a 38mm atmeroju skimmer cso belsejebe egy 32mm-es PVC cso van.Ilyen, csak 32mm-es (ha megfeszulok se tudom megmondani mi a neve annak magyarul).
(tippre ez 32mm-es PVC toldo, az enyem kb 30 centi hosszu volt).
Ha levagod a gumi tomitesnel (ahol vastagabb), akkor az a vege kb passzol a 38mm-es szkimmer szivo cso belsejebe. (en kicsit megsmirgliztem, hogy ne szoruljon bele). A masik vegere meg ment az 5m fekete cso. Azt hasznalom porszivozasra. Amikor kell, szkimmer lehuz, ezt bedugom, porszivozunk.Homebrew az egesz, de 5 eve mukodik.
-
FőDudu
veterán
Mondtam, hogy keves a klor. En gyorsklorral oldottam volna meg - de nekem az keznel van, igy nem extra kiadas.
Amugy ha mar takarod, akkor miert nem ejjel jaratod a sobontot, amikor letakarva ki is tudna fejteni a hatasat a klor, es nap kozben - amikor ugyis elszall - nem menne feleslegesen....
-
FőDudu
veterán
válasz
luciferc
üzenetére
40dBa az rohadt hangos. Szerintem.
En peldaul allergias vagyok a hangokra, ezert is hasznalok Razer Blade laptopot amin sikerult kb passzivra kihozni a 'lajtos' hasznalatot. (office, Spotify, remote work, web browsing). Ha meg idonkent jatszok, akkor felveszem a zajszuros Sony fejhallgatot es az mindent nemit.
Igy a 15" 300Hz-es kijelzo frissiteset sem kell varialnom, es kijon belole egy 8 oras munkanap bedugas es fenyerovel varialas nelkul. A proci maximum 50-55 fokos - a dedikalt RTX kartya meg ilyenekhez nem igazan kell. Aztan ha kell akkor ott van.
A Vapor Chamber azt is kihuti ha kell (procinak es GPU-nak kulon VC van)De peldaul klimanal a 20-21dBa az a hatar ahol lehet aludni, mert nem hallod ha megy. Folotte 2-3dB-vel mar ugye duplazodik a zaj (3dB ketszeres, 10dB tizszeres hangerot jelent). Nekem a hazban Mitsubishi klimak vannak, azok 20-21dBa hangosak. Nyaron hutenek, telen futenek.
Lehet mellettuk aludni. (nincs is mas futes a hazban). De viszont a kulteri az inverteres, igy kis terhelesen (pl. telen amikor csak tartjak a homersekletet a lakasban) ha alajuk allsz, akkor nem hallod hogy megy. Ez rohadt sokat szamit - hiszen miert hangoskodna a kulteri ha epp resz terhelesen megy? Az inverteres leveszi a fordulatszamot, mig a sima az ki es be kapcsolgat maximalis hangerovel.
Azaz a 30dBa es 40dBa kozott tizszeres hangero van. Az pedig nagyon sok.
Lattam videokat, ahol ezeket a kulteri egysegeket probaltak (a medencezok es nem a klimasok) halkitani. Kis fakucko, zajvedo szirszarral kibelelt nagyobb kucko, stb.
Nem veletlenul. Mert altalaban ez a medence kozvetlen kozeleben van - holott extra szivattyuval es csohejat alkalmazva kb barmilyen messze el lehetne vinni - es onnan mar zavaro.Van ra gyartoi megoldas is. Nem veletlenul letezik.
Szoval ha teheted, akkor vedd a halkabbat. Az azt jelenti, hogy adott teljesitmeny szinten halkabb, hatekonyabb, jobb. Ezt nem csereled ki, szoval elsore vegyel jot.
Az elmeny - hogy nem bug nonstop valami - megeri. -
FőDudu
veterán
-
-
FőDudu
veterán
Az nem jelent semmit.
30 fok folotti vizben nekem nem eleg az 1mg/l.Ha kb 1mg/l amit mert, akkor nem art egy sokkolas ahogy irtam.
Reggelre kiderulne, hogy a klor szinttel volt-e gond.
Szerintem eleg egyszeru teszt - takaratlan medencebol ugyis elszallna reggelre barmennyit rak bele
De tanakodhat napokig - en csak a gyors megoldast javasoltam

-
FőDudu
veterán
Van abban a medenceben eleg klor?
Mert ugye a 6,6m3/h-s szivattyu gondolom nem teljes egeszeben megy at a sobonton.
(ha jol emlekszem te sobontoval klorozol, azoknak meg viszonylag lassu atfolyas kell ha jol remlik).Na ha kiszamoljuk a sobonton atmeno viz mennyiseget, lehet, hogy nem lesz eleg a 8 oranyi jaratas, mert lehet, hogy nem megy at eleg viz a sobonton, azaz a medenced ossz kapacitasahoz kepest siman lehet keves a klor a vizben.
Egy szonak is szaz a vege, dobj be 2 db 20 grammos gyorsklor tabit a skimmerbe, jarasd a szivattyut vagy 2-3 orat, aztan nezd meg masnapra kitisztul-e a vized. Ha kitisztul, akkor nem volt eleg a klor a sobontobol. Eleg egyszeru kiserlet.
-
FőDudu
veterán
Nalam nem kell extra.
Az 5-7 naponta eloszurobe berakott multitab eleget oldodik - ugye amikor a szivattyu be van kapcsolva, akkor azon folyik at a viz. Ezen kivul kap ugye pH csokkentest, most valahol 7,0-7,2 kozott van.Nekem idoziton van a szivattyu - minimum 2-2 orat megy egy nap (azaz delelott 2 orat, delutan 2 orat) - es ugy nem nagyon maradhat ki.
5-6 ev medencezes alatt megtanultam, hogy problema akkor van, ha elterunk a bejaratott rutintol. Nem 5-7 naponta kerul be a kombi tabletta, nem jo a pH, stb.
Ha megvan a rutin, akkor nagy meglepetes nem lehet.Itt mar akciozzak a medenceket - lehet megnezek egy 427x122-es verziot 279 Euroert.
-
FőDudu
veterán
En kb 2 eve vettem egy 5 kilos vodorrel. Szerintem hamisitvany volt (sima klor, abbol is valami szar, mert kb sosem oldodott fel)
Vissza kerestem, ilyet vettem.
Nezd meg, hogy nalad is hasonlo-e a viselkedes, leirom nalam mit csinalt:
A kekes szinu tabletta az kb egy 20 grammos klor tablettanak felel meg amit bemartottak kek festekbe. Ha belerakod egy legalabb 1 literes uveg edenybe (uveg legyen, annak nem art a klor) es ontesz ra vizet boven, akkor rovid idon belul a kekes resz eltunik a tablettarol es marad a hofeher klor tabi.
Nekem soha nem oldodtak fel rendesen - pedig en a szivattyu elo szurojebe teszem, ott pedig van aramlas rendesen.
Felre tettem, arra hasznalom, hogy a csatorna es egyeb szunyog larva kelteto helyeken 1-1 tablettat bedobva meggatoljam a kikelesuket. Szezon elejen bedobok 1-1 tabit es onnan nem lesz szunyog az tuti. (a sajat hazam csatornajaban - nem a kozos csatornaban mergezem a vizet)
En az OBI-s Planet Pool cuccokat hasznalom, azokkal meg nem lottem melle. 15-16 Euro egy 1200g-os multitab, az 6db 200 grammos nagy tabletta. Nekem 5-7 naponta kell belole 1 db (13m3 medence). pH reduktorkent meg 32%-os sosavat hasznalok - az szignifikansan olcsobb a pH minusznal. 1L kb 1,5 Euro.
-
FőDudu
veterán
válasz
forguet
üzenetére
Vizforgatobaol a leheto legerosebbet illik venni.
Szivo erobol sosem eleg - illetve akkor nem kell egesz nap jaratni egy nagyobb medence eseten sem. Mert ne remenykedj, a kis medence utan valoszinuleg veszel nagyobbat is.

Nekem a 13m3-es medencehez 8m3/h-s szivattyu van.
-
FőDudu
veterán
Lathato, hogy ahogyan mar mondtam, az egesz vege kicsuszott. Ott a keret, egyben is van, csak amikor a ket darab negyed koriv kicsuszik a hosszanti tartokbol, akkor nincs menekves.
33m3 viznek van ereje.
Es nem volt rosszul felallitva. Kiszintezett, lebetonozott reszen volt, utana ultettek kore leandert es bambuszt. -
FőDudu
veterán
Szomszednak elpukkant a 732x366x132es Intex medence.
Ahogy mar emlitettem, a sarok megoldas egy kesz katasztrofa ezeknel (szerintem). Huss 33m3 viz.
Illetveva 2/3-a. Mert vagy 40cm maradt.Szoval ha valakinek van egy csepp esze, akkor keruli ezt a fajtat.
Ejjel szakadt ki az egyik sarokban. Senki nem volt benne.
Masodik szezonja volt.Majd holnap lovok valami katasztrofa turistas kepet...
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Badarsagot beszelsz.
A csodazsak finomabb szuro - mar ha eleg finomat vettel, mert kulonbozo anyagokbol keszitik - igy az jobban szur kb barmelyik (atlagos) homok szuronel.
Amirol beszelunk az az a scenario, amikor a csodazsakot a befuvo agra csatlakoztatod. Ami a szuron menne at (vagy ment at) az a csodazsakon keresztul megint meg van szurve. Ilyenkor nem erdemes a homok szurot szures uzemmodban hasznalni, ugyanis nem lesz jobb a dupla szures. A csodazsak finomabb szuro anyagbol keszult, abban fognak megmaradni a szennyezodesek. Ha a szurot keringetesre kapcsolod, akoor nem csak a finomabb homok lesz benne, hanem minden mas is amit a homok szuro szedett volna ki.
-
FőDudu
veterán
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Es Bypass allasba rakja a szurot.
Felelsleges duplan szurni - csodazsak kiszedi az apro es a nagy szemetet is.Azaz a homok szurot erdemes kerenigetes allasba rakni - akkor csak atfolyik rajta a viz.
-
FőDudu
veterán
válasz
luciferc
üzenetére
A 34 fokos medence az 'lohugy'.
Ha valaki olyanra vagyik, akkor az nem medenceben akar furodni, hanem jacuzziban melegedni. Nem ugyanaz - 35 fokos vizben uszni mar valoszinuleg egeszsegtelen.
Telen meg ertheto is lenne a melegre vagyakozas, de nyaron, a kinti 35 fok tukreben kicsit olyba tunik, hogy valakinek komoly gondja van a hohaztartasaval....
Erre egy pelda: van par tacskonk otthon. Azok takaroznak be mindig. Nyaron is, a 35 fokban is. Igaz nekik a test homersekletuk magasabb az emberenel.
Tegnap sikerult motort vasarolni a gyereknek. Haza is hoztuk, 300+ kilometert mentunk erte. At is irattuk ossze is raktuk.
Utana (este 9 utan) beestem a 31 fokos medencebe, leterdeltem, es kertem egy sort a nejemtol. Mert a 31 fokot melegnek ereztem (ugy, hogy odakint 26 fok volt)...
-
FőDudu
veterán
válasz
Vismajor01
üzenetére
Abba az uszos adagolas marhasag.
Minimum a skimmerbe, de inkabb a szivattyu elo szurojebe kell a tabi.52m3-be kell heti 4 tabletta. Nekem 13-ba kell heti 1.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Jelentősen meglazítja a gyeplőt a Windows 11 frissítéseknél a Microsoft
- Májusban már megérkezhet a Xiaomi 17T
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Elektromos cigaretta 🔞
- VR topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Cyberpunk 2077
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Acer Aspire 5 A515-57G FHD GAMER notebook - i5 1235U 16GB DDR4 512GB SSD RTX2050 4GB W11
- Dell Latitude 5410 - 14" FHD touch, Core i5 10310U, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- Új és újszerű 17-18 Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron! Garancia Számla!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4684
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest