-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35380 üzenetére
@viktor001 mondjuk egy BigSur telepités előtt azért nem árt egy overall kext upgrade
én néha ki szoktam próbálni az új kexteket főleg ha valami olyasmit látok a changelog-ban ami felkelti az érdeklődésem, de ha stabil akkor én sem piszkálom... Tulképp a BigSur is OC 0.60-tól felfele bármelyik OC verzióval megy és telepíthető, arra kell figyelni, hogy a VirtualSMC-nek kellhet bizonyos configokon a vsmcgen=1 boot argument illetve OC 0.63 előtt a Misc/Security-ben a SecureBootModel-t Disabled-re a DmgLoading-ot Any -re kell állítani különben nem fog menni az install.
Az OC 0.63 viszont nekem nem jött be, olyan mintha egy konstans microlag lenne a rendszerben, ugyhogy egyelőre maradok a 0.62-nél az kiválóan teszi a dolgát. -
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #35374 üzenetére
Eleg fasza lett
Az EFI particio mountolasara van egy sokkal egyszerubb modszer...
Nem kell semmit letrehozni hozza eleg csak annyi hogydiskutil list
utan megkeressuk azt amit mountolni akarunk essudo diskutil mount disk0s1
Ezzel o mindent megcsinal es nem kell kezzel szenvedni. Ha mar nem kell akkor pedigsudo diskutil unmount /Volumes/EFI
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #35373 üzenetére
Már most találtam pár hibát.
Egy pár elírás, plusz:- OpenCore Configurator-on belül is lehet mountolni az EFI-t.
- Nekem OC Configurator-ral és Clover Configurator-ral is befagy az alkalmazás miután csatolta az EFI-t, újra kell indítani (de ez lehet, csak Big Sur-on hiba)Tudjuk mountolni az EFI-t Terminal-ból is így (és lehet ez lesz a fő módszer is amit írok, látva, hogy bugos a Configurator-ral):
diskutil list
Keressük ki a meghajtónk EFI partíciójának azonosítóját, pl disk0s1
Hozzunk létre egy EFI mappát a Volumes könyvtárbasudo mkdir /Volumes/EFI
Csatoljuk fel erre a pontra az EFI meghajtónkatsudo mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI
Kész.
Esetleg az EFI Mountain Show alkalmazást lehet még használni, hogy könnyítsen.
[link]Illetve OpenCore-nál az SSDT-khez mutató link mem működik, ez a jó: [link]
OpenCore config.plist hibák:
- NVRAM beállításoknál törölni kell a "prev-lang:kbd" sort, ha ott hagyjuk orosz lesz a telepítő, ha netán nem tudnánk oroszul akkor ez problémát fog jelenteni- Misc, Security részen belül a Scan Policy-t 0-ra kell állítani, egyéb esetben nem mutatja az USB meghajtónkat a választásnál.
-
RaZroX
addikt
válasz
kushwavez #35365 üzenetére
Pont most csinált Magyarosi Csaba egy "tesztet" és kijött belőle, hogy az új M1-es Macbookok hamarabb tudnak végezni a renderrel, mert nem esik vissza a teljesítményük a melegedés miatt. Illetve nem 45-50%-ra merültek hanem csak 90%-ra!
Egy másfélmillás MacBookról beszélünk.. -
válasz
kushwavez #35365 üzenetére
Sajnos már a macbookok esetén is azt érzem hogy egy rakás **** a cukormáz alatt. Az enyém egy 2017-es MBP, cto (16GB, 512GB SSD). Ez is throttlingol mint az állat, de bár ez lenne a legnagyobb baja. 3 éves lesz, és a következő dolgokat kellene rajta csinálni jelenleg, amit a téli szabimhoz kell kötni, mert 1 hétig biztosan szervizben lesz: kijelzőcsere, billentyűzetcsere, akkucsere.
Az akku a legmókásabb: pár honapja feltűnt, hogy billeg az asztalon a gép. Gyorsan összeraktam fejben hogy itt nem az asztallal lesz gond, hanem az akku nyomja ki az alját. Aztán kiderült, hogy nem csak az alját, hanem a touchpadet is (biztos a magic készül belőle kitörni), a haptic feedback már alig működik ha kicsit melegebb a gép. Google: ja hát mindegyik ilyen, ha nem viszed időben szervizbe, akkor az alját kinyomja, a touchpadot meg szimplán csak szétrepeszti. Cool. Pláne 800eFt-ért. Szerencsére van rá Apple care, de ahogy a mellékelt ábra mutatja nem lesz itt akkora gond az x86->arm tranzícióval, a gépek saját maguktól oldják meg a problémát, és szimplán kirohadnak az userek alól
-
Smiley
addikt
válasz
kushwavez #35344 üzenetére
Szerintem ez a mostani teljesen elavult... ugyanazt kene csinalni mint a "multkor", elmenteni valahova a jelenlegit es csak az ujat kirakni.
El kellene engedni a legacy reszt is szerintem, lassan kikopik a core2dou meg a 1st gen core szeria, innentol, ertelmet veszti az is. Nagyobb hangsulyt kellene fektetni az openruntime-ra, ugyanis ma mar szintem minden consumer gep AMI bios-al fut.
-
szocsaba
csendes tag
válasz
kushwavez #35340 üzenetére
Nagyon köszönöm a segitséget! 10 éve hacklizok, ilyen szívásom még nem volt, max. Mojave Nvidia para...Mára befejezem az 1000. újraindítást. Érdekes, hogy a bétát 1 hete feltettem gond nélkül, a clover tesztelése miatt, de töröltem, mert megjelenítési gondjaim voltak.
-
szocsaba
csendes tag
-
Senator
aktív tag
-
tatomi92
aktív tag
válasz
kushwavez #35288 üzenetére
Köszi!
Végül úgy tudtam megoldani, hogy egy korábbi OpenCore EFI-t rámásoltam és ott előjött a Recovery menü, majd onnan kapcsoltam ki a SIP-et. Viszont a TP-Link WDN4800-as PCI Wifi-met nem tudom életre kelteni Big Sur alatt, Catalina alatt Clover-el megy az IOFamily...kext-et bemásolva az Others mappába..
-
Senator
aktív tag
-
Cingi1979
tag
válasz
kushwavez #35260 üzenetére
A legújabb 5126-os Clovert használom. A HDD GUID-ra van formázva. Időközben sikerűlt megoldani a problémát. A 2Tb-os HDD is kapott egy Clovert és érdekes módon a telepítés sikerűlt. Mert eddig az SSD-n volt csak a Clover és arról indítottam a rendszert. Hogy miért nem látta az SSD-re telepített Clover a HDD-t azt nem tudom de sikerűlt. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #35251 üzenetére
Ja meg a másik amiért nem használok OC-t, hogy nem működik a Wifi Windows-ban miatta a Lenovo laptopomon. Dual-bootban van a Mac és a Windows, Mac után Windows-t bootolva nem működik a Wifi, eszközkezelőben kiírja, hogy valami probléma miatt nem tudta inicializálni. Még CMOS reset sem segít rajta, SŐT még az sem, hogy teljesen letörlöm az OC-t és a Windows bootloader-rel indítok. Csakis akkor tudom megszűntetni a hibát ha a Clover-rel bebootolom (majd ezek után végig működik akkor is ha a Clover-t letörlöm). 3x is reprodukáltam ezt, mindig akkor volt rossz a Wifi Windows-on belül ha OC-val bootoltam be a macOS-t majd a Windows-t. Elég fura hiba. Tökmindegy volt, hogy régi OC vagy új, 0-ról készített vagy régen használt, ugyan úgy rossz volt. Nem nagyon értem az okát, a debug.log-ban semmi hibát nem ír... Szerintem majd reportolom ezt az OC deveknek.
-
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35248 üzenetére
Hát nem tudom, eléggé keményen nyúzom a BS-t és bár nem ugyanaz a generációból való a gépünk +16GB rammal több van az enyémben (csak azért mert így jobb a lelkemnek, reális oka nincs) de az egyetlen különbség ha jól emlékszem, a BL amit használunk és mivel tudom, hogy jóban vagy az OC-val is meg a Cloverrel is... ha átállnál OC 0.62-re vagy 0.63-ra azzal is ezt csinálja a géped? A telefonos syncelős dolgot naponta amikor eszembejut kipróbálom idáig még egyszer sem történt amit demoztál fentebb egy videódban (kopkop), továbbá soha nincs egy deka swap-om se aminek 16GB rammal sem szabadna lennie, de a többi gépemen sem tapasztalok swap-ot pedig azokban 16GB (ősrégi Acer 772G) van sőt a legrégebbi X220-amban csak 8GB HSierrával azon van néha, hogy swappol... Én megpróbálnék a helyedben egy OC-t, egy NVRAM törlést, hogy mit csinál úgy a memóriával a géped. Ha már kipróbáltad ezt akkor nem szóltam vedd úgy
Nagyon nem rendeltetésszerű, hogy egy videó felzabálja a ramodat... finoman fogalmazva
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #35234 üzenetére
Egyetlen problémám van, az pedig, hogy nem csatlakozik a gép a telefon wifi hotspotjához, csak akkor ha kábellel rácsatlakoztatom, megvárom, hogy csatlakozva legyen majd kihúzom az USB-t. Majd lesz wifi hotspot. Nem igazán találtam erre semmit.
Aztán most rájöttem hogyan működik. Ki kell kapcsolnom a Bluetooth-ot a gépen, majd úgy csatlakozni a Wifi Hotspot-hoz. Szinte biztos, hogy ennek nem így kéne működnie, de így legalább megy.
Bluetooth-on keresztüli hotspot működik problémamentesen. -
tatomi92
aktív tag
válasz
kushwavez #35225 üzenetére
Látom Te is az új Clover-t használod OpenCore helyett. Nemrég én is az OpenCore-t használtam, de aztán átálltam a Clover-re, így a SIP kikapcsolásával életre tudtam kelteni az "ezer éves" TP-Link TL-WDN8400 PCI Wi-fi kártyát Catalina alatt (Kexts mappába be kellett tenni egy régi IO kext-et). Viszont Big Sur alatt nem sikerül, nem tudok belépni a Recovery-be, hogy kikapcsolhassam a SIP-et, bár ha még sikerülne is, akkor sem biztos, hogy Big Sur alatt működne ez a régi kártya.
-
general
addikt
válasz
kushwavez #35216 üzenetére
kipróbáltam mindent úgy, ahogyan írtad, de panic..
a shikigva=80 bootflagtől dobta a hátast a rendszer valszeg, mert amikor azt kivettem, akkor elindult. egyébként így (0x3E920003) beírva az ig-platform-id-t nem jó, mert azonnal megváltoztatja 003E9200 03-ra. vagy az normális?
egyébként ide gondoltad beírni ezt az id-t? ez van most beírva.a többi, amit írtál maradt, az nem okozott gondot. HW Monitor fut, illetve az Intel Power Gadget, iStat nincs.
-
general
addikt
válasz
kushwavez #35212 üzenetére
benéztem. sztem működik a hw acc. de a Lightroom anomáliát akkor sem értem. most átállítottam iMacPro-ra az SMBIOST, minden ugyanolyan, és ugyanúgy szarakodik a LR. (valszeg Adobe bug lesz akkor)
a Dock meg nem lesz átlátszó, ott valóban hülyeséget írtam, csak kissé áttetsző, a színek, tónusok jönnek át, az megvan. dark mode is megy. ennek ellenére VideoProc alatt csak az igpu-t mutatja, hiába van kipipálva a beállításoknál az Nvidia/Intel/AMD. szóval nem az rx580-at jelzi fent középen. vagy az mindegy? bocsi, ezt a progit nem ismerem.About this Mac-nél látja rendesen az rx580 8gb-ot. megpróbálom úgy, hogy bios alól kilövöm az igpu-t, hogy véletlenül se kavarjon be.
a random fagyásra/megállásra, és az alkalmazásmemória elfogyásának tünetére van ötletetek?
BeZol ugyanezt a videót néztrem, de az Catalinára vonatkozik, Nekem Mojave van. vagy szted mindegy? VirtualSMC-vel nem indult el a gép, ki kellett vennem a mappából. (persze lehet, hogy csak akkor megy, ha mindent mutatott dolgot megcsinálok)
-
BeZol
őstag
válasz
kushwavez #35205 üzenetére
Egy ilyen buborék fogad bebootolás után jobb felső sarokban.
Aztán talán azzal fenyeget, hogy mivel túlléptem a max. keretet, ezért csak 1 modul fog menni. Gyakorlatban minden tökéletesen megy, dual channel 16gb 3866mhz-en. -
Senator
aktív tag
-
-
RaZroX
addikt
válasz
kushwavez #35159 üzenetére
Áh dejó! Egyik este meg is csinálom ha lesz rá időm.
Ezt a grid beállítást ismerem, csak ha beállítom akkor bal oldalt hatalmas helyet hagy a képernyő széle és a hozzá legközelebb tett ikon között, így inkább levettem a spacing távolságot. De azért köszönöm a tippet.
Pofás ez a lemezkezelő. Az egyetlen amit sajnálok, hogy a "gombok eltűntek". -
RaZroX
addikt
-
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35145 üzenetére
Na hát ez az, hogy catalina 15.7 alatt megy nekem is a hevc big surral ugyanazzal az efivel nem
ujrainstallaltam a beta 10-et, felraktam a beta 3-mat is, smbiost cseréltem, opencore-t frissítettem 0.62-re teljesen tökmind1, hogy mit csináltam, hevc akkor is hevc unavailable. Aztán eszembejutott egy régi boot argument ... shikigva=32 shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94 és lett hevc... de, hogy miért kell big sur-nak, mert se mojave se catalina alatt nem kell azt nem tudom.
Nálam egyébként elég tűrhetően megy a cucc, Geekbench eredmények is rendben vannak nagyon, youtube-bal semmi problémám nincs, tulajdonképpen egyelőre meg vagyok lepődve eléggé... A design-tól hánytam nagyon sokáig, most valahogy kezdem azt is megxzeretni. Én OpenCore-ozok már a 0.54-es verzió óta, jól elvagyok vele -
Senator
aktív tag
válasz
kushwavez #35143 üzenetére
Mint már tudjuk, nem jött
Pedig egészen jól teker, nekem beta 10 van frissen telepítve. Az egyetlen furcsaság, hogy a videoproc a HEVC encode-decode-ra unavailable-t ir, catalina alatt meg available, gondolom valamit elcseszhettek valamelyik beta-ban, mert a legeslegújabb általam fordított WEG-nel sem megy. UHD 630-at használom a VDA-ra meg azt írja, hogy fully supported
-
general
addikt
válasz
kushwavez #35139 üzenetére
eddig abban volt, pont ez a fura. most átdugtam usb 3-ba, legutóbbi rebootkor oké volt.
egyébként javítom magam, mert rosszul írtam neked a választ, hogy a slide=0 mit fixál: csak random fagyásokat hivatott kiküszöbölni:
slide=0 as a bootflag to prevent random freezing under Acpi > fixes of the config.plist
amit írtam, hogy a sleepből ébredéskor hibaüzit dobhat, ha be van dobva usb ("lemez nincs megfelelően kiadva"), na az nem ez. csak ezt a fixet meg nem találom, pedig kéne, mert csinálja sajnos, de pont nem találom, pedig tudom, hogy olvastam valahol. -
general
addikt
válasz
kushwavez #35119 üzenetére
nagyon köszönöm a türelmet és a segítséget, megint tanultam új dolgokat, sikerült megcsinálnom, működik az usb 3 a megfelelő portokon!
(usb-c eszközöm a telón kívül egyelőre nincs, próbáltam azzal a portba dugva, a töltőkábellel, de nem látta a telót, habár töltés volt, majd veszek egy pendriveot és megcsinálom azzal is, remélem sikerül)
szerk: mégsem egyszerű a sztori, most nézem, hogy usb 2-es pendriveot dugva az usb 3-as portokba nem látja! az állandó 4 usb 2-es portba dugva, ami az egér-bill helye, ott oké. nem tragédia, de elég fura.
ha nem gond, lenne még kérdésem.
1.ki lehet iktatni a 15 db usb port limitet? tehát meg lehet csinálni, hogy mindegyik usb portom működjön megfelelően, vagy a macOS sajátsága, hogy kizárólag 15 db-ot tud kezelni? mivel az usb 3 portok kettőnek számítanak, ez így nem túl sok...
2.a másik dolog egy teljesen más, ám idegesítő furaság, amikor bootol a rendszer, az Aorus logó után, a Clover előtt mindig ad egy hirtelen és hangos gitárhangot, max 1mp, de idegesítő. mi lehet ez és ki lehet valahogy iktatni?
-
general
addikt
válasz
kushwavez #35117 üzenetére
oké, köszi, ez tiszta. de nem tudok semmit beírni, mert nincs se egerem, se billentyűzetem!
ezt hogyan csinálom vissza? jelenleg egyetlen usb port sem működik. az install usb megvan, tudok valahogyan bootloni arról, hogy az eredeti config.plist fusson, de az ssd-ről menjen a rendszer?
-
general
addikt
válasz
kushwavez #35110 üzenetére
na most beszopattam magam...
a Hackintool usb tabján lévő infó alapján, ahogya te is tanácsoltad, elkezdtem a procedúrát, a 13. pontnál járok, ahol beírtam a - uia_exlude_hs boot flaget, töröltem az előtte beírt -uia_exlude_ss flaget, és most bejön szépen a rendszer, de zéró usb port működik, se egerem, se billentyűzet..így változtatni sem tudok semmit.
előtte a 10. pont egyébként nem tiszta, valszeg ott rontottam el:
az infóban leírt boot flaget beírtam egyben, ahogyan ott a súgóban van, tehát "-uia_exclude_ss uia_include=HS01-HS02", majd rebootoltam, utána azt írja "Change the HS01,HS02 ports to the ones, you have attached mouse and keyboard". oké, értem, azt meg kéne hagyni, hogy éljenek, de hogyan cseréljem ki, mit ért ez alatt pontosan?
én azt csináltam, és lehet, hogy rosszul, hogy Hackintool listájában (fentebbi screenshoton láthatod) nálam HS11 és HS13 (valszeg a két-két hátsó usb2 port, ez 4db port egyébként), na ezekre egyenként jobb klikk és átírtam a HS11-et HS01-re, és a HS13-at HS02-re.
rebootoltam, amint írtam az imént a config listben beírva a -uia___exclude_hs boot flag, DE kitöröltem az uia_include=HS01,HS02 részt.
lehet ezért nincs egerem se más?hogyan tudom visszahozni, hogy legyen egér? megpróbáltam a telepítő usb-ről bootolni, nem adja, az áthúzott nulla iknnal megáll a bootnál.
-
general
addikt
válasz
kushwavez #35110 üzenetére
ok, ez így megvan. a továbbiakat elolvastam, nagy nehezen felfogtam, azért ez nekem elég magas, de megpróbálom végigcsinálni.
amit nem tudok és itt akadok el, hogy pontosan mit jelent az, hogy:
"Reboot with -uia_exclude_ss uia_include=HS01,HS02 boot flags"Majd utána, hogy vegyem ki ezeket a flageket. ezt hol kell csinálnom? Cloverben van valahol, ahová pipát kell tennem majd kivenni? (esetleg Cloverben a Bootnál-Arguments-be írjam be ezeket? ha nem, akkor hol kell?)
-
general
addikt
válasz
kushwavez #35107 üzenetére
igen, ezt a Hackintoolt én is megtaláltam, de a guide nekem kicsit magas.
- 3.pont, átnevezés, a Cloverben nekem ez a DSDT táblázat üres. saját magamtól írjam be, amit a súgóban ír?
- 6. pontnál, hogy installáljak újabbkexteket....oké, de hogyan kell?
General--»Installed fül nincs is, csak Extensions, arra gondol? így néz ki nálam, valóban nincsenek installálva az usb 3-as portok. -
-
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #35070 üzenetére
a config.plist-ben az OpenCore-ból jött egy "Quirks" rész is, azt kell belőni, illetve az "OpenRuntime.efi"-t be kell tenni a drivers/UEFI mappába (a drivers/off/UEFI/MemoryFix mappából és a régebbi Aptiofix drivereket törölni).
az nem a mostani prerealse-ben jött be, hanem már a korábbiban is benne volt
én ezt már így használom egy ideje -
-
RaZroX
addikt
válasz
kushwavez #35041 üzenetére
Ezt leszámítva nekem nincs gondom a Catalinával. Néha a fotók alkalmazás bénázik amikor kimásolnék az asztalra pár 4k videót amit iPhone-nal vettem fel, de amúgy mást nem tapasztaltam.
Sőt én idén Big Sur-re sem fogok váltani valszeg. Egyrészt mert 3. generációs intelem van, másrészt meg az a tapasztalatom, hogy a friss OS-ek az applnél mindig problémásak. No meg nekem nagyon nem tetszik az új ikonkészlet... Bár az utóbbi nem létfontosságú.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest