- Yettel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#01758976 #13618 üzenetére
Mint 20.2, Ciannamon
jajjjjj....
No itt a baj kérem! A Mint Cinnamon egy igen finomhangolt saját ökosystem az alaprendszer+ DE + Xapps, ennek alaprésze a panel is, ha ebbe klasszul belebarmolsz egy dockert, nyilván meg zakkan a kialakított ökosys. Kb az össz disztrók közül a Mint Cinnamon van legjobban összehangolva, nagyon jól lehet a kinézetet saját ízlésünkre hangolni, bele is lehet barmolni, de előtte meg kell ismerned az alkotóelemeit a Rendszerbeállítások-ban való elmélyült böngészgetéssel. Ez ilyen, ha egy hosszú évek alatt csiszolt rendszert raksz fel. Gondolj csak bele, ott az alsó panel, Te meg rárondítottál a nyakára egy dockert, nyilván nem fog ez így működni, mert ronda és használhatatlan lenne.
De egyébként ha bemész a Panel beállításaiba, ott láthatod hová tudod áthelyezni és akár felülre téve és onnan átpakolászva a dockerbe az ikonokat simán megoldható a dolog és a végén törlöd a panelt. Szóval ezzel a kifinomult rendszerrel csak finoman illik bánni, pár verzióval ezelőtt én is úgy elkalibráltam a panelt, hogy a jobbalsó rendszerikonok eltolódtak egy virtuális asztalra, de én nem láttam őket.
Ezt a szofttároló sosem jut az eszembe
Ha ez a Menüből elérhető Szoftverkezelő, akkor nem is baj, max itt lehet nézegetni, mik vannak saját tárolóban, de nem innen telepítünk.
Ott a Synaptic, ha már GUI-s dolgot akarsz használni és nem terminal-t. Kb minden benne van, ami neked kellhet, ha valami mégse, akkor inkább kérdezz, honnan célszerű azt integrálni a meglévő rendszeredbe!
Aztán menet közben majd ráérzel, mire kell figyelni külső csomagok felrakásánál. Mivel szerencsédre nagyon bejön neked is a Mint Cinnamon, superül fog működni és ne aggódj, ilyen hebrencskedéssel más rendszereket jobban amortizáltál volna.
Amúgy a Latte is eléggé rendszeridegen*, de azt már egyszer próbáltam, igaz akkor felraktam a teljes plasma környezetet a Cinnamonra.
*ez azt jelenti, hogy a Cinnamon felület GTK-s, a Latte meg KDE/plasma csomag, de ilyenkor felhúzza magával a szükséges nemGTK-s komponenseket és fog működni kafául, csak azért említem, mert letölt előbbiek miatt 500mega csomagot és 200mega lesz maga a telepítés, de semmilyen összeakadás nem lesz a két alrendszer között emiatt.
Egyébként ha az alsó panel ikonjait megnagyítod és magát a panelt transparenssé teszed, az tök jól tud kinézni, szóval próbálkozz először a rendszer nyújtotta lehetőségekkel ismerkedni.
Ez egy régebbi asztal, itt mondjuk a panelnél középre rendezed az ikonokat és növeled, nem is kéne docker, de rakhatod felülre vagy oldalra is. [link]
Remélem így gyorsban érthetően leírtam....
-
válasz
#01758976 #13616 üzenetére
Nem ismerjük pontosan min és mit hogyan ügyeskedsz fel, így max érdekes
élménybeszámoló, amiket pár karakterben idevetsz. (vicc volt, nagyon nem megy élményszámba...)
Nem ismerem az említett dockert, nyilván ha valaki klasszik kinézetű paneles DE-t rak fel, nem is akarja totál szétbarmolni az asztal felépítését. Egyébként a Latte dock a legklasszabb docker, de az kicsit hozza magával a plasma-t is, hacsak nem KDE-re teszed fel, de ez nem baj. Kipróbálhatod, bene van a Mint tárolójában is. A Cairo leírást is megnézheted, mert valamit nyilván elkalibráltál, azért nem működik nálad. A compositing manager megfelelő beállítása is ilyen gond lehet. Ha nem működik, akkor használd és skinezd a rendszert a default alapokkal, abszolút testreszabható idegen elemek nélkül is.
Pontosan milyen rendszert használsz? Ne azt írd, hogy Mint, mert akkor átmászok a szunyoghálón rögvest! Pontos definiálás kell!
-
válasz
Joker88 #13545 üzenetére
Graphics: Device-1: AMD Baffin [Radeon RX 460/560D / Pro 450/455/460/555/555X/560/560X]
vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel bus ID: 01:00.0 chip ID: 1002:67ef
Display: x11 server: X.Org 1.20.11 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL:
renderer: Radeon RX 560 Series (POLARIS11 DRM 3.35.0 5.4.0-89-generic LLVM 12.0.0)
v: 4.6 Mesa 21.0.3 direct render: YesAbban a belikelt ablakban nVidia driver szokott lenne meg valami zárt broadcom hálózati driver, mivel neked AMD VGA-d van, már felkerül a rendszerrel az amdgpu nyílt driver, az alábbi 3 sor jelzi, hogy minden OK:
driver: amdgpu
OpenGL:
renderer: Radeon RX 560 Series
direct render: YesKell még valamit csinálnom ?
Kell bizony! Használd!
-
válasz
Milkoo #13468 üzenetére
Szia Milkoo!
Örülök, hogy megoldódott a probléma és, hogy újdonságot mutathattam, még ha nem is ez oldotta meg a gondod.
Érdemes a Rendszerbeállításokkal ismerkedni, ha van kis időd, mert rengeteg beállítási lehetőség van, de van pár, amit tényleg hasznos ismerni! És bár a KDE-t mondják szénné konfigolhatónak GUI szinten, a Cinnamonnál is iszonyú sok dolgot be lehet állítani! Kb amit itt nem lehet beállítani GUI-s szinten, azt nem is érdemes!
-
válasz
Milkoo #13464 üzenetére
Szerintem ne gányold össze a kijelző beállításaidat!
Fogd meg azt a beállítóablakot a felső pereménél és húzd legfelülre és annyira jobbra, hogy lásd azért.
Rendszerbeállítások / Betűkészlet beállítás menüt előhívod és itt a szövegméretezést lejjebb veszed, amíg nem látod rendesen annak az ablaknak az alját.
Nem értem egyébként, hogy sokan úgy használjátok a legjobb asztali felületet, hogy az alap beállításokat sem próbálgatjátok?
lecsekkoltam egyébként, nem csak úgy beokoskodom ide:
1,1-es értéknél nálam se látszott a lényeg.
-
válasz
#89309696 #13458 üzenetére
Most hirtelen ezt a parancsot tudom javasolni, nem tudom most hogyan áll a pkexec helyzete Mint-nél:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
Lehet, hogy kétszer kéri majd a jelszót!
Látni fogod az emelt szintű jogosultság szöveget!
Így megnyitva a Xed-et, bemásolod alulra és elmented, le is csekkolhatod, hogy jó lett-e,
cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b75ee7f1-4857-40c8-b9f9-8ec13337cadc / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0FSTAB módosítás után azt hiszem kell újraindítás a rendszernek.
XP.....ne is említsd!
-
válasz
#89309696 #13456 üzenetére
Bár nincs a mappákban 1GB-nál nagyobb fájl, tehát ez szerintem nem segít.
Vedd sokkal kisebbre, mikor első Mint-et használtam, tán 4MB volt...
Lehet tényleg be fogja adni a kulcsot az SSD, de az is lehet, hogy ilyen galádkodás mellett még megy egy darabig.
Ilyenkor hajlunk arra, hogy ez már esélyesebben hw hiba és nem sw. Az, hogy nem hajtja végre a fstrim parancsot, elég esélyessé teszi a dolgot.
Azért azt a sort még próbáld ki az FSTAB-ban, ki tudja.....
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ja és ezt a hsz-t is nézd meg az alkalmazott értékek miatt!
-
válasz
#89309696 #13454 üzenetére
Megvan nálad is a heti fstrim az ütemezőben, a manual TRIM is lefutott, szóval elméletileg hétfőnként nálad is lefut az fstrim. Most a manualis végrehajtás után nézd meg, hogy ez a belassulás megvan-e ugyanúgy.
Ami még eszembe jutott... a fájlkezelő/DE frissítéseknél szerintem nőtt a beolvasandó fájlok előnézeti képek mérete. De ez csak tipp most hirtelen. Nemo-nál most ez a default, szóval valami ilyesmit kellene keresned és csökkenteni a beolvasandó fájl méretét:
Ha több alkalom után lassul, akkor a cache megtelése miatt is lehet lassulás, bár épp a cache miatt ennek nem kéne megtörténnie, de lehet olyan területen van a cache, ami nem 100-as.
Régen használtam SSD-n ezeket a cache managelő parancsokat, ezeket is kipróbálhatod, a FSTAB-ba rakd be az utolsó sor után egy Enter-t ütve, kb így:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
Ha Nemo-t használsz, akkor egyszerű dolgod van, a többit viszont nem ismerem és nincs is most más disztró/DE kéznél, hogy megnézzem.
-
válasz
#89309696 #13452 üzenetére
A Started meg a Stopped az megvan, de elvégzett feliratot nem látok sehol. Ez gond lenne?
Aham, eléggé. Valamiért nem hajtja végre az ATA parancsot, pedig ha van start/stop, akkor benne van az ütemezett feladatok között. Manuálisan kéne most egyet TRIM-melned!
sudo fstrim -v /
Az eredménysort másold be ide, mint itt láthatod:
ubyegon@Mint-C-20:~$ sudo fstrim -v /
[sudo] ubyegon jelszava:
/: 23,4 GiB (25087807488 bytes) trimmedezek kimenete is jó lenne:
systemctl list-timers -a
cat /etc/fstab
-
válasz
#89309696 #13449 üzenetére
No igen, a fw frissítés hiányára én is gondoltam, de gyakorlatilag eddig is működött valahogy!
Meglátjuk, hogy a Disks teszten valami kibukik-e....egyébként amit linkeltem, azok a tesztelő parancsok kicsit célzottabban nyúznák, mint a Disks.De azért reális képben én nem bíznék ennél az eszköznél.
A Trim az nem online?
Nem hát! Van az online TRIM, ami az FSTAB-ban a partició sorába beírt
discard
mount opcióval valósul meg és van az ütemezett TRIM, ami ma többnyire heti ütemezéssel be van állítva a legtöbb disztrónál. (nemrég előfordult épp a Manjaro-nál, hogy default egyik sem volt beállítva, no ez azért kicsit durva volt)ez a parancs azt hiszem épp az ütemezett fstrim végrehajtását listázza:
sudo journalctl -u fstrim.timer
kb így néz ki a heti TRIM ütemezetten:
-- Logs begin at Mon 2021-07-05 09:44:58 CEST, end at Sat 2021-08-07 13:41:14 CEST. --
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 21 13:46:19 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 26 13:52:14 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 02 13:20:17 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 04 12:17:35 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.Most kapott rengeteg üres helyet, a /-en van 4GB szabad a 20-ból, a /home 30GB szabad a 40-ből. Tehát talál magának ha akar.
Itt tényleg nem helyhiányból adódik a probléma!
-
válasz
growler #13447 üzenetére
Ajánlatos 2-3 naponként futtatni a kézi trimet. (Vagy a napi trimet beállítani.)
Akkor már érdemesebb lenne az online TRIM beállítása az FSTAB-ban szerintem. De az is lehet gond, hogy hiába van gyárilag overprovisioningra félretett hely és hiába az EXT4 által félretett hely, annyi elhasználódott cella van a Vertex-en, hogy már gyakorlatilag nincs overprovisioning. Erre utalhat az is, hogy a jelenség csak mostanában jött elő. Régen olvastam a thumbnails méretének redukálásáról is, akár ez is lehet segítség ebben az esetünkben, de ennek a módját nem ismerem sajna.
-
válasz
#89309696 #13445 üzenetére
És létezik töredezettség mentesítés Linuxra?
Valami van egyébként, de SSD-re továbbra sem alkalmazunk defragot!!!
Nem töredezik az SSD-re írt adat! (extreme esetben is max annyira, amit user nem vehet észre)
Meg kéne nézned az SSD állapotát ezzel, persze ha ez sem mutat komoly gondokat, attól még okozhatja a Vertex a jelenséget:
sudo smartctl -x /dev/sda
(ugye tudjuk, hogy az sda az adott hwkonfignak megfelelően módosítandó)Ha nincs fenn a program, akkor ezzel rakd fel:
sudo apt install smartmontools
Én a helyedben kicsit tesztelném még azt az SSD-t az itt leírtakkal is. Ha gond van, derüljön ki mihamarabb!
(az eredmények értékelésénél van kis hiba, de ez most teljesen lényegtelen)
-
Tényleg gyorsan állítottad be egyébként!
Ha egy ilyen parancs végén valamilyen érték áll, akkor az mindig egyedi érték és egyéni preferenciák szerint célszerű beállítani. Ha benézel a
/var/log/journal
mappába, látni fogod, hogy alapból két külön journal file keletkezik és amikor ezek majdnem elérik a 100 megát, akkor kezdenek egy újat, a régiek meg gyűlnek szépen, mint általában a log fájlok szokása ez.Itt most van ennyi fájl, ha az usernek van bőven helye, akkor ez se gond, kb 1 giga volt, amit itt látsz. Arra gondoltam, hogy ha itt megadom a 100-as értéket, az nem lesz optimális, no de akkor mit csináljak? Nem adok meg értéket, hanem azt mondom, hogy legyen a két aktuális és két régebbi, ez ugye 1-1, mert van egy system és egy user. Ehhez ezt a parancsot fogjuk használni:
sudo journalctl --vacuum-files=4
A végén az érték jelöli, mennyi fájl fog megmaradni és tényleg:
Mindkét mód jó, de ez a darabszámos nekem jobban értelmezhető, ja és minimum 2 lehet az érték, mint kiderült az imént!
Itt írják legegyszerűbben ezt le: Managing Journal Size
Ez egy kicsit bővebb: How To Clear The systemd journal Logs
Ebben már az is látszik, hogy amit a kolléga mintának beírt, az az újabb rendszerek miatt már 500M, az kb akkora, hogy belefér a 4 darab fájl.
Ha valahol értéket látsz egy parancs végén, mindig tisztázd, a rendszerednek mi az optimális érték.
-
válasz
#89309696 #13421 üzenetére
How to install a package without root access
Ha nagyon akarod, telepíthetsz a /home-ba, de az írásban taglalt hátrányokat vedd figyelembe!
Leginkább olyan programoknál lehet gond, amiknél a /-be telepítés esetén a csomagkezelő a függőségeket is kezeli. /hone-ben ez nem lesz, így akár neked kell fejlesztői környezetet is telepítened és azzal a függőségként hiányzó csomagokat fordítanod, majd telepítened. A dpkg nem is fogja jelezni, milyen függőségekre van szüksége az adott programnak. (ha jól értelmezem így gyorsan ránézve az írásra)Szerintem olyan programokat, mint böngésző, Messenger programok, etc. akár telepíthetők a /home-ba nagyobb gond nélkül is. Ezek nálam amúgy a /opt-ba települnek, ezért gondolom, hogy a /home-ban is elvannak. De majd hozzáértők kijavítanak, ha tévednék.
Ha eddig bírta a Vertex, akkor az épp egy jól sikerült példány.
-
válasz
#89309696 #13415 üzenetére
A rendszer SSD-t hagyd úgy. Egyrészt a 6GB gyári overprovisioning és a /-en lévő majd 4GB már bőven elég a normál futáshoz, ami minimum 7% kell legyen. 64GB esetén ez kevesebb, mint 5GB. Ha elkezded azt, amit írsz, kb búcsúzhatsz a rendszeredtől és a /home-tól is. Amúgy a kiterjesztett partició semmi zavart nem okoz, ha már megvan, annak annyi a funkciója, hogy ne összesen 4 darab elsődleges particiód legyen, de 64GB SSD-nél ez lényegtelen. A kiterjesztett partición lévő logikai particiót egyébként lehetne gond nélkül csökkenteni, de azzal nem tudod majd növelni a /-t.
Ami okozhat gondot, az maga az SSD, OCZ Vertex3 pillanatok alatt képes akár megállni is, mint az ék, nem egy szerencsés darab. Erre készülj és ne variálj semmit rajta!
A Lemezhasználat elemző szerintem is jó ötlet mindettől függetlenül is.
Plusz érdemes lefuttatni a
sudo apt autoremove, sudo apt clean, sudo apt autoclean
parancsokat. -
válasz
dances #13404 üzenetére
Cinnamon? Legegyszerűbb mód? Nemo fájlkezelő, szerintem.
(#13403) Dani_kp
Tudod a lustaság meg a kényelem...
Akkor hogyan jött képbe a Win?
Ha majd felrakod nem KDE-s disztróra, jelezz vissza, hogyan működött! Szerintem sokan még csak a régebbi megoldásokat ismerték, valami grive, grive2....ilyesmi neve volt.
-
válasz
Dani_kp #13401 üzenetére
NM!
Igazából a szinkronizálás a lényeg
Ja, ezt gondoltam egyébként, azért is csak mellékesen jegyeztem meg a böngészőt. Ezt a kio gdrive-ot amúgy eddig még én se láttam, lehet kipróbálom hogyan műxik több google fiókkal. Hátha emiatt meg lesz kedvem plasma-t rakni a Mint-re. Izgalmasabb jóval, mint frissíteni 20.1-et 20.2-re.
De most ugrik be amúgy, böngészőben használva is szinkronizál az eszközök között, miért nem jó úgy?
-
válasz
Dani_kp #13399 üzenetére
Ha KDE rendszert raksz fel, de elméletileg GTK alapra is felrakhatod: KIO GDrive
universe tárolóban is benne van kio-gdrive (1.2.2-0ubuntu1) [universe]
How to Install & Use KIO GDrive in Ubuntu 20.04
A KIO GDrive egy olyan szoftveralkalmazás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a Google-meghajtójukban elhelyezett fájlokhoz, és szerkesszék azokat KDE-alapú alkalmazások, például a Dolphin, a Kate stb. segítségével. Mivel a KDE terméke, a KDE GDrive ugyanazt a mottót követi, miszerint teljesen ingyenes és nyílt forráskódú.
A KIO GDrive segítségével szabadon átviheti a fájlokat a rendszeréről a meghajtójára, és fordítva. Sőt, ezeket a fájlokat barátainak vagy munkatársainak is elküldheti. Az e-mail kliensekkel ellentétben a KIO GDrive nem korlátozza az e-mailben küldhető fájlok méretét, amíg azok a meghajtó tárolási mérete alá esnek. gyorsfordítás
Egyébként böngészőből a google profiloddal tökéletesen lehet használni a Drive-ot.
-
válasz
szotadi #13385 üzenetére
No szép, ott nem is néztem mostanában, köszi! Tök véletlenül a linuxmint.hu oldalon láttam meg, mikor Ubuntu topikos wifis kérdéssel kapcsolatban odatévedtem, külön a magyar weboldalra se szoktam felnézni. Le is töltöttem gyorsan a bétát, régen ilyenkorra már fel is telepítettem volna...
(#13386) K0zm0
Olyan oroszlánfejes nekem is van a telómon.
Ha lenne sync átjárhatóság a FF meg Brave között, talán notebookon is használnám. De így kötve vagyok teljesen FF-hoz.
-
https://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/testing/
Én nem vettem észre vagy tényleg nem írta még senki, hogy kinn
a Mint 20.2 beta. Uma lesz a neve amúgy. -
válasz
szotadi #13382 üzenetére
Kapitány féle Firefox beállításokat már végigpróbáltam sajnos semmi látványos előrelépés nincs.
Akkor az bakfitty, sajna egy dolog, amiket ott lehet kapcsolgatni és egy másik dolog az adott hardverkörnyezet, ez csak annyi, amit Te is megtettél, hogy végigmész rajta és vagy jobb lesz vagy nem. De legalább mindig van néhány kerülőút megoldás és használható a rendszered.
Sajna nálam is az a helyzet, hogy hiába javasolnak ilyen-olyan más böngészőt, a Firefoxot használom ezer éve, ennek minden vonzatával, ami csak annyit jelent, hogy ezután is azt akarom használni. Annak kell működnie és kész!
Próbálgattam már annyi jujdekafa böngészőt, nagy szart, legjobb a Firefox. (annak, aki azt használja régóta és ismeri, sync fut, etc.)
-
válasz
szotadi #13380 üzenetére
Super és most örülhetsz is, hogy Cinnamon verzió volt a pendrive-on. Mivel az is tök jól fut a hw-en, miért ne legyen a fullosabb DE felület?
Firefox hardveres gyorsítás nem nagyon akar működni.
Bár már jó ideje default aktívak ezek az érintett opciók, nekem mindig voltak kétségeim, de csekkolni nem igazán tudom, ill nemsoká a dVGA-s notebookon....szóval amiket itt leírt Kapitány, azokat ellenőrizd le: (már csak kíváncsiságból is)
Firefox GPU kompozittállásának bekapcsolása
h264ify bekapcs egyébként tényleg megoldja általában a YT gondokat. Majd ezt is tesztelem, bár a másik notiban régi nVidia VGA van, gyanítom, hogy azzal, ha sikeról jól drivereznem, tuti minden fog menni, ennek a régi professional render gépnek épp a VGA az egyik nagyon erős eleme.
-
válasz
szotadi #13378 üzenetére
Amelyik szimpibb, ezen a gépen a két DE közti rendszerigény különbség nem jelent semmit, max ha 2GB RAM lenne a gépben, akkor lenne célszerűbb az XFCE, de 6GB-nál ugyanaz a végeredmény, a kezdő memória felhasználása nagyobb a Cinnamonnak kb 300MB-tal. Ennyi a különbség.
-
válasz
Mtbsrác #13362 üzenetére
Fene tudja mi lehet itt a hiba, de szerintem célszerű lenne elkezdened keresni a hibát! Ennek két módja van most hirtelen, egy igen autentikus módszer, írsz a Látóasszonyos topikba vagy a következő linkekkel kezdesz el operálgatni:
Nem írod, miféle képnézegetőt próbálsz, de ha azt lehet indítani terminalból, már az kiírhatja a hibát, ha ez nem megy, akkor nyiss egy terminalt, írd be a
journalctl -f
parancsot és úgy kezdd el a mappaműveleteket, közben a terminalban láthatod, hogy hiba esetén növekszenek a kiírt sorok. A többi hibakeresős leírást meg egyelőre mentsd el valahová, mert mint látni fogod, igen hasznosak!Ha valami hibaszerűt látsz, azt már itt be tudod írni és esélyesebb, hogy valaki tud is rá mondani valami használhatót!
-
Ubuntu packages openjdk 11 csak 18.04-től alkalmazható, viszont ahogy olvasom, PPA-ban elkészítették minden Ubuntu verzióhoz az openjdk 11-et:
https://launchpad.net/~openjdk-r/+archive/ubuntu/ppa/+packages
ezt a sort keresd:
openjdk-lts - 11.0.11+9-0ubuntu2~16.04
-
válasz
Frawly #13319 üzenetére
A Compizt régóta nem fejlesztik már, és ilyen újdonságokkal, mint új mesa verzió, új Gtk főverzió, gondja lehet.
Ja, furcsállottam is, hogy az XFCE verzióval milyen olajozottan működött, no majd a legújabb verziójánál letesztelem, ha ott van még a Rendszerbeállításokban, mint választható ablakkezelő!
Egyébként Cinnamon alatt a default Effektek miatt sem javasolt felrakni, tuti nem működnének jól együtt.
-
Nincs baj Mint alatt a Compizzal, de kizárólag Gnome2 alapú DE-k esetén. Gnome3 és ezen alapú DE meg a Compiz sosem szívlelte egymást. Előző Mint XFCE verziót próbáltam Compizzal, ezek együtt rendkívül jók voltak, minden pörgős és látványos volt! Cinnamonra én nem erőltetném ezt a Compizt!
A Wobbly kiegészítő meg tényleg szarul néz ki nálam is Intel IGP-n, kb használhatatlan.
-
válasz
Frawly #13309 üzenetére
De egy gépnél, ha csak 756 MB RAM-ig lehet bővíteni, és még csak IDE csatlakozó van benne, annak még SiS nélkül is intő jelnek kéne lennie, hogy 202X-ben már bottal se kéne piszkálni. Ahhoz nem Optibay-t meg SSD-t kell venni, hanem csipketerítőt vázával, és azzal takarni le a gépet. Esetleg virágfölddel.
Nem idén volt ez szerencsére, mert Mint 17.3 került rá, én mondtam az embernek, hogy egy használt laptoppal jobban járna, 40-ért már egész jók vannak, de végül is nem akart netezni rajta, csak a melójával kapcsolatos dokumentumok kezeléséhez kellett a gép. Valójában a net lett volna nagyon szűkös azon. Annyira nem akartam szétberhelni, hogy a belső csatlakozót cseréljem, így áthidaló megoldásnak optibay is megtette.
-
válasz
Frawly #13307 üzenetére
Erről a csoda EEEPC-ről hallottam én is, amiben ez a PowerVR VGA volt, de maga az EEEPC önmagában is elég szerencsétlen egy valami. Meg a régi SIS kártyás gépek nem szerencsések, de nem sokan használnak már ilyent. Fujitsu Amilora én is raktam Mint XFCE-t, az volt az a gép, amibe vetettem a tulajjal egy belépő SSD-t és mikor raktam volna bele, akkor pislogtam nagyot, IDE csatlakozós volt a benne lévő HDD.
Szerencse, hogy lehetett kapni Optibayt hozzá, ja és 756MB-ra tudtuk bővíteni a RAM-okat. Tán még wifi sem volt benne, madzagos nettel ment csak.
(#13306) Dhampir
Nálam szintén Legacyval hasított, ez lehet a közös "legacynk".
Remélem még jó ideig így lesz! Most már jönnek ki az UEFI only gépek, no de kit érdekel.
-
válasz
Dhampir #13303 üzenetére
Üzleti gépeken azért tényleg kéne futnia mindennek, max az ilyen 10 év körülieknél még elég zagyván van megoldva az UEFI boot, de ez teljesen érthető, mivel akkoriban indult az EFI-zés, a HP-n volt is emiatt szemöldök fennakadásom, de ez nálam nem számít gondnak. MBR/Legacyval én speciel életem végéig ellennék.
Általában a sima Inteles, dedikált vGA nélküli gépek sima ügynek számítanak.
Anno én is azt olvastam notebookos kérdésre válaszként, hogy ha minden Intel benne, akkor nem lehet semmi gond. Most már AMD-vel sem, nVidiánál meg tudni kell, melyik zárt driver megy az adott VGA-hoz, az sem nagy ügy. De itt azért olvastam anomáliákat.
-
válasz
Dhampir #13301 üzenetére
Hogyan lehetne ilyen csodás notebookot (M4700) megörökölni ?
Nagyon eccerű, a tesód vesz helyette egy újabbat melóra és neked adja.
Köszi a jó hírt, ha a M4600, akkor ez is teljesen jó lesz Linux alatt. Mondjuk én még akármilyen laptoppal találkoztam, mind csípte a Linuxot. Még az is, amire két szerviz is azt mondta, hogy kuka.
Szeretem ezeket a régi gépeket, persze ha kb ilyen erősek, mint ez meg a 8570p, 8560w, plusz fizikailag is bírják a strapát!
No persze ha majd 10 éve mila körüli áron adták, nem is csoda, hogy nem egy nyekergő biliműanyag szutyok.
-
válasz
Frawly #13289 üzenetére
Bár én 32 giga RAM-os, 4 mag 8 szálas i7-re, meg 128 giga RAM-os, 64 magos Threadripperre is pálcika WM-et tennék meg terminálos megoldásokat. Ha egyszer ez a hatékony, ez a leggyorsabb, akkor ez.
No látod erre mérget is vettem volna!
Annyi infót találtam, hogy tesóm sokat keresgélt és pont volt egy gyártói refurb gép 1300 dolcsiért, így jóval ár alatt vette. Nem hülyeség ezekre a gyári refurb gépekre vadászni, mert ilyen szintű gépeknél a Dell tuti nem fog a vadiújnál rosszabbat kiadni! Asszem most is valami ilyesmit vadászott, de most USA-ból rendelni....időben majdnem ugyanolyan, mint Kínából.
Na, 32 gigába már a Cinmanó jövőbeli verziói is elférnek, igaz épp hogy csak
Reménykedem is bennük, mivel a Cinnamon 4.x is szignifikánsan kevesebb erőforrást igényel, lehet az 5.x már energiát is fog termelni, ha bebootol.
Minap én is rájöttem, hogy ha van gyártónak saját webshopja mondjuk Amazonon, érdemes onnan rendelni! Délben rendeltem egy egeret és másnap reggel ott volt Germanyban a címzett kezében és futárral együtt alig volt több, mint ha itt vettem volna egy webshopban.
(persze ez nem refurb egér volt, de ugyanolyan, mint ami 5 éves napi folyamatos használat után megnyekkent)
Amiben talán még GPU-nál mindenképp előrelépést fogsz érezni, az nem csak az újabb médiacodec-ek hardveres kódolása, hanem pl. mivel támogatja a Vulkant, ezért a Wine-féle DXVK alapot használó DirectX-es játékok is kisebb overheaddel futhatnak.
Fasza! Nem is bánnám, ha AMD lenne, mert ott könnyebben eligazodom ezekben a terascale x, GCN meg egyéb dolgokban. De egyébként nVidia drivert is pillanat alatt meg lehet találni, ahogy írod is.
-
válasz
Frawly #13286 üzenetére
Az M4700-ban mindenképp van dedikált GPU, az 1000%, a kérdés itt csak az, hogy a 3 opcióból melyik van benne.
Remélem a legjobb, mert ez tényleg folyamatos durva melóra volt használva, mondjuk már maga az a tény, hogy 2012 óta nyomja a képek renderelését.....nagyon kemény, az tuti, hogy közel egymilla volt az ára, de ha valami megdolgozik az áráért, akkor ezek az üzleti Dellek azt tették. Most nálam nyugdíjasként elketyereg még egy darabig tesztelésre. Mindig mennek a viták, hogy új consumer helyett inkább egy használt üzleti gép és nagyon igaz. Amit a HP 8570p is kapott már 3 év alatt, minimum 2 biliműanyag vacak kihalt volna a kezem alatt.
Lehet, hogy sok változást nem fogok érezni, talán a dVGA miatt mégis, de most már kíváncsi vagyok a dologra. Ami szimpi, hogy 3 meghajtó belefér, amik külső házakban vannak, azokat is bele tudom rakni, így nem lesz 4 helyen a sok multimédia, mert amit itthon vagy melóban nézegetnék, azt nem rakom NAS-ra, majd meglátjuk a wifije is mit bír, valamikor talán a gigabitet is beköti a Digi, szóval ez lesz mégis majd az igásló. Tényleg ez a 3 külön tárhely tetszik a legjobban benne, nem díjazom, hogy egy sokterás SSD, inkáb 2x1+egy kisebb, amit bármikor átrakhatok más gépbe, ezért nekem még akkor is SATA3 lenne a favorit, ha valamelyik gépbe NVMe is mehetne.
Dell-nél egy baj van, az akksi az nem sokat bír már, de 8570p-t is 99%-ban hálózatról használom.
Ami még tetszik, hogy 9 éves gépnél ritka, hogy a gyengébb felszereltség is 16GB memóriát jelent.
Ismerve tesóm memóbuziságát, lehet 32GB lesz benne.
-
válasz
#20749568 #13285 üzenetére
Nem is nagyon járunk pékségbe, mert sajnos még akkor se igen van minőségi cucc, ha mag akarnád fizetni. Van nem olyan messze egy rendes kézműves pékség, de ott meg előre rendelni kell, ha 9 körül még akarsz valamit kapni.
Ez a kib*ás, ha az embernek lenne igénye, meg is fizetné, még sincs megfelelő minőség. A normális helyeknek meg van kicsi a kapacitása és ha bővít, akkor romlik a minőség.....a kör bezárult. Régen minden jobb volt!
Mindig ezt írom, de ez van. Anno általánosból kenyérgyárba, GYÁR! mentünk gyárlátogatni és kétpofára faltuk az akkor újdonság teflonkenyeret. Itt még talán Lipóti pékségnél érdemes kenyeret venni, de a 4 km-re lévő árusítójuk a Hungárián megközelítve sokszor félóra, etc.
Legalább volt valami forgalom a topikban. Majd jön a TG aztán kigyalálja... wait... itt mi voltunk a TG-k
Régi szép idők.....mikor még rend és fegyelem volt!
B+ azt hittem, hogy az éjszakai meló utáni sputnik V valamelyike fog kiütni, erre a Kezdőben ilyen hír van, hogy Win95 a github-on.....Linuxra.
-
válasz
#20749568 #13283 üzenetére
A nagy franchise pékségek, amik szépen lassan kinyírják a kézműves pékségeket vannak annyira olcsók, hogy az egyszeri ember oda menjen inkább be.
Jó bírkák az emberek, érdekes egyébként, itt Pesten utóbbi időkben a kézmíves pékségek is szaporodtak, de ha az egyszeri ember igénytelen.....a legolcsóbb zsömlye csak felfújt vacak, semmi tápértéke nincs, de ja sajna az van, amit mondasz! Ez a frencsájz is egy galád dolog, mint a multi(vagyishát az) itt ami befut, mert jó minőséget képvisel, 10-15 év múlva frencsájz szemetet gyárt.
Az egyébként feltűnt, hogy mi tényleg bármelyik topikot képesek vagyunk végigoffolni?
Huha, tényleg, ez egy Linuxos topik, bammeg.....sorry mindenkibe!
(és még van is offtopikunk erre) Ez is Frawly hibája amúgy.
-
válasz
#20749568 #13279 üzenetére
Mert az itt kell.
Ezt értem. De amúgy hogyan szűrik ki, ha egy rendszergizda síkidióta? Vagy fasza a papírja és jöhet....ja előtte persze szűri a HR-es, aki hasonlóan semmiféle szakmai kompetenciával nem bír. Persze ilyesmiről már anno beszéltünk. Ezért ül a legtöbb pozícióban idióta, mert felette is olyan áll, persze hogy felvesznek még több idiótát, hiszen ki ül le vele valódi beszélgetésre? Az OK, hogy a HR-es vagy a portás végez egy előszűrést.
Dehogynem kell. Ha a szakmájában akar dolgozni akkor tanulja meg a nyelvet. Nem egy nagy elvárás.
Ez egyébként jogos elvárás, de én csak meghajtó beszerelő akarok lenni, ehhez nem kell középfokú. Én is simán megértetném 30 kínaival, hogy mit kell csinálni.
Ja persze pékségbe mehet az analfabéta, valamit majd csak kever a tésztába!
-
válasz
#20749568 #13277 üzenetére
Csinálj meg egy rendszergazda papírt meg egy középfokú németet és tárt karokkal várnak.
Rendszergizda papírt? b+ az minek? Nincs egy cégnél olyan ember, aki 10 perc alatt megállapírja, hogy értesz-e a feladathoz vagy nem? Annyi rendszergazdát láttam, aki hozzám képest síkhülye volt, hogy nekem már a rendszergizda kifejezéstől is égnek áll a hajam.
egy középfokú németet és tárt karokkal várnak.
Na mész Te a p.csába! Középfokú? Akkor hamarabb szerzek valami migráncs papírt és úgy felvennének, ha makogni tudok. De ti vagytok kompletten marhabarmok, mert a jóképességű mindenhez is értő szakember nem kell, rüparazita szociális kiadást generáló meg kell. Így múlik el a világ dicsősége.....
De elég sok helyen ülnek hozzá nem értők döntési pozicióban.
Naná! Sok idióta migráncssimogató barom. De ezt lehetetlen elkerülni gyakorlatilag. Mert fasz HR-esek veszik fel az ilyeneket is.
-
válasz
Frawly #13275 üzenetére
A workstationről azért hittem egyébként, hogy asztali lesz, mert rendőrkopó kollégával valami i5-2500K-t emlegettetek, az meg asztali proci.
No igen, de sajnos azokból nem nekem osztogatnak!
brühühü
Dell Percision M4700-ban is biztosan van dedikált GPU
Tuti, de majd csak itt derül ki, milyen, asszem a felbontása a jobbik 1920 × 1080, remélem a memória is, igaz 16 v 32 lehet benne alapból, nem semmi ára lehetett ennek 2021-ben!
A HP esetén elég jól látható, mikből áll, nyilván nincs benne dVGA. Intel Core i7-3520M Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2)
No majd meglátjuk, azt viszont látóasszonyok nélkül is sejtem, hogy a Mint Cinnamon el fog rajta ketyegni!
-
válasz
Frawly #13273 üzenetére
Az, hogy renderelnek vele, az nem jelenti azt, hogy jó kijelző van benne.
Jogos, azt nem írtam, hogy mikor új volt a gép, még ezen készültek maguk a fotók is, mármint a renderképek, fontos volt a színhelyesség. De ezekhez nem értek. Viszont láttam a képeket.
Az, hogy milyen kijelző van benne, az az EDID kódból lehet lekérdezni, és a kód alapján a panelook.com oldalon utánanézni.
No ezt még nem hallottam, jó tudni, köszi!
NV drivernél nem is biztos, hogy kell a KMS tiltása először, csak ha problémába ütközne valaki. Vész esetben írtam. Azt nem értem, hogy mit vezényeltetnél le rajta, írtad, hogy tiéd lesz a gép, így távolról nem kell levezényelni semmit.
Ja sorry, én a külföldön lévő HP 8560w-re gondoltam, abban van Quadro 2000, Dellben nem tudom még, milyen VGA lesz. Ha előkerül és a dVGA-val kell bajlódnom, úgyis jövök kérdezni.
De mivel a Mint mindjárt X.org-gal indul, így ott lehetnek gondok, míg a rendes driver nincs fent. Ugye-ugye, megint beigazolódik az, amit írtam, hogy nem mindig az a legkönnyebb, ami elsőre legkönnyebbnek, legfelhasználóbarátabbnak látszik! Ezt sose hiszed el, pedig így van.
Elhiszem én neked! Akkor vegyük úgy, hogy szeretem a kihívásokat, ezért rakok majd erre is Mint-et és nem Arch-ot.
A többi részlet meg még homályba vész.
-
válasz
#20749568 #13271 üzenetére
Hogy a fenébe ne, a meghajtókat már az ő IT-s részlegük kiszerelte a megérkezésünk előtt, még csak nem is láttuk őket. Az új gépeket is "üresen" kapták, ők telepítik.
Super! No ilyen meghajtó kiszerelő/telepítőnek elmennék egy biztosítóhoz, itthon is simán jól fizetnek.
semmit nem problémáztak, minden ment elsőre, sose rosszabbat.
Ott sem minden cég idióta, ha hw-ről van szó.
Irányfény? Nem túlzás az egy picit?
Nemnem. Nekem tetszik és összhangban van a hűtő hőfok kijelzőjével a fény színe.
Anno volt egy régi Samsungom, annak is tök jó kékes kijelzőszíne volt. Hűtő is Samu, még nem is néztem, hol tudnám belerakni a SIM-et.
-
válasz
#20749568 #13268 üzenetére
Egy biztosító cég teljes gépparkot cserélt, annak a régi darabjai ezek, az újak már a helyükön várják a keddi munkakezdést.
Óóó, az ilyenek miatt is sajnálom, hogy nem lettem ügyvéd.
De gondolom más is gondol arra, hogy egy darab meghajtótok sem lesz ezekből a gépekből, ha igen, akkor az elég durva lesz!
De legalább jó kis gépek lesznek, biztosítók nem spórolnak ilyeneken sem. Megint megfogtad az isten lábát a céggel, ahol melózol. Nagyon helyes!Ennek akkor van talán értelme ha dizájnelemet akarsz csinálni a gépházból.
Elgondolkodtató. Vannak ilyen kékeslilás led irányfényeim, kár, hogy 220V kell nekik.
-
válasz
Frawly #13267 üzenetére
Persze, régi ws laptop már ez, azért is kell lecserélni gondolom, igazad van, nem is a VGA jó nagyon benne, hanem a kijelzője, mivel az alap a képek renderelésénél, de az Intel IGP-s HP-hez képest feltűnő lesz a különbség. Sajna nem desktop ws gép, azt is elfogadnék egyet tesómtól, de azok elég újak még, mondjuk VGA tán csak egyben van a 6-ból, többi csak időt spórol.
A Quadro 2000-es gép nincs a közelemben, pedig jó lenne már frissíteni rajta, de lehet távolról levezénylem megint, nem programmal persze, csak instrukciókkal.
Meg talán nem lesz benne SATA2 limit.
Sata2 limit? Nem annyira régi gép az! HP-ben sincs.
Ami trükkös lehet, hogy ha először indul rajta grafikus felület, akkor lehet első körben kernelparaméterrel tiltani kell a KMS drivert, de csak a driver telepítése utáni újraindításig.
Huha, no ezt tuti nem próbálom meg laikussal levezényelni.
-
válasz
#20749568 #13265 üzenetére
Soha nem értettem, hogy minek RGB egy gépházba?
Kb annyira nem értem, mint az autók küszöbe alatti különböző színű fényeket. Bár az is ténleg tud jól kinézni. Meg az oldalablakos házak is, de ahhoz meg bazi nagy gépház kell, hogy jól nézzen ki, innentől marhaság az egész.
Egyébként úgy fejben már nagyjából összeraktam, hogy mi lesz, már csak egy monitor kéne, meg klaviatúra + egér.
Fejben. Ilyenkor jó, ha valami borul, mert tutira fog.
De sebaj, van otthon kalapácsod?
-
Tudod, hogy van ez: mindig kevés az idő, így szelektálni vagyok kénytelen, hogy mit tanuljak.
Ez így teljesen jó, aki mindig tudja pontosan, mit tanul és mennyit, az nekem gyanús, mivel minél többet tanulsz, annál kevesebbet tudsz.
Ez elsőre hülyén hangzik....
Egy téma megblogolása konkrétan jó dolog a tanulás szempontjából is, mert önkéntelenül is sokkal koncentráltabb az agyad, ha tudod, hogy másoknak meg kell értenie, amit írsz, plusz ott a presszió, hogy sok olyan is olvassa majd, aki ért is a témához.
Szóval ne kíméld magad! Szerintem van is affinításod a Linuxos témához. A billentyű analizálás is lehetne egy téma.
(#13263) Aweriot
Lesz minden is, csak össze kell válogatni meg egy házat kell hozzá venni (már ha akarok, de akarok mert nézzen ki rendesen) és kész is. Szerelni meg szeretek, ha éppen bent vagyok és kell segíteni mert sok a meló, akkor szoktam is.
ARBG ház minimum! Aztán kiszúrják a gyerkőcök és nekik is RGB kell minden babaházba is!
Én is szeretnék szerelgetni amúgy, de pont anno egy rohadék ház miatt szívtam sokat, hol a DVI VGA nem volt csatlakoztatható, hol meg az alaplap.....meg mikor új tápot vettem, 10x annyi gyerekkar vastagságú harisnyás kábel.
Ezután, ha lesz desktopom, csak moduláris tápot veszek bele.
-
Lehet, hogy egyedi eset vagyok, de nekem elsőre világos volt, hogy hogyan kell beállítani.
Tényleg jobb angol nyelven speciel, mert nemrég is volt éppen Tordaitibi kománál, hogy azért akadt el vele, mert két opció gombja is ugyanazon felirattal volt fordítva. Egyébként tényleg el lehet lenni vele, de amit most is írt a kolléga, az viszont kicsit fura, mert ha nem veszel ki minden pipát és nem hagyod jóvá, hogy akkor OK, csináld, akkor ne csináljon mentéseket. Simán betelhet ettől a meghajtó és pislog a user, hogy mi bánat van?
Meg ez a külső tárolóra mentés is egy valós igény lenne és ez is felmerült már pár kérdezőnél problémaként.
Ha lesz kedvem hozzá, jobban átbogarászom a leírésokat.
Helyes és IT-s szakiként írhatnál is egy blogot a működéséről, csak pihenésképpen persze! Utóbbi bő egy évben egyszerűen nem ír senki Linuxos blogot!
-
I5-2500K-ból van asszem kb. 150 darabnyi
Faja, már épp kezdtelek volna sajnálni!
Gondolom valamennyi memóriát is dobálnak hozzád meg az apró, csak elleszel ezekkel. Inkább az összeépítés a nyűgös, de lehet csak nekem az.
(#13257) Frawly
Te tudod, engem zavarna, hogy szutykok futnak a háttérben, meg mentegetnek ilyen-olyan mappába, sunyi módon, meg erőforrásokat lekötnek.
Az erőforrás része tényleg csak téged zavar, a háttérben futás sunyin engem is zavarna, de itt ilyenekről szó sincs, ami nyíltan előugrik, hogy nesze kezdő, állítsd be, azzal sincs gondom. A Timeshiftre eleinte sokan sivalkodtak, hogy csak akkor engedi az install folyamatot, ha használjuk, de ez sem volt így.
Precision M4700 lesz a bivalyagyonütő gép, látod az UEFI kipróbálásra nem is gondoltam, lehet jobb lesz ebből a szempontból, mint a HP. A VGA elég izmos benne szerintem, elég durva folyamatos rendereléseket csinált évekig, de majd meglátjuk. HP 8560w-ben találkoztam nVidia VGA-val, de kevés időm volt vele szuttyogni, azt se tudom zárt vagy nyílt driver maradt rajta végül, de 2 éve nyúzzák filmekkel is, elég izmos ahhoz, hogy észre se vegye, mi hajtja.
Ha rajtam múlna, nyilván AMD-t vennék, de ez csak úgy meg lesz örökölve és ha megismerkedem az UEFI-vel meg az nVidiával, talán újra érdekelni kezd a Linux. -
válasz
#20749568 #13252 üzenetére
Pont azért ez került rá mert nem akartam vele foglalkozni, ez kb. a világ végéig menni fog ha nem hal ki alóla a HW.
Ja, Debian ebben jó, a 6-os is évekig működött valami űrhajóban, remélem a mostani verziók is bírják ezer évig, ilyen használati profillal tuti!
Meglátom még, mert még nem végeztek vele a srácok és nekem csak a "maradék" jut majd, mert nem szóltam előre, hogy én is akarok válogatni.
Sok helyen a maradék is jobb, mint máshol a főfogás, de lehet máskor érdemes lesz szólnod.
-
válasz
Frawly #13250 üzenetére
Hogy nem egyértelmű, de bele van kényszerítve a user arcába, és a hátad mögött akkor is partizánakciózik, amikor nem gondolnád, nem akarod.
Anno jó ötletnek tűnt ez a Timeshift, hogy telepítés után egyből felugrik, hogy a nagyon kezdőknek segítsen mentéseket készíteni, de sokakat zavart és ki is szedték, de nem is kéne a telepített verzióval se felkerülnie, van valami mentéskezelő program alapból az is elég lenne, akinek meg kell más, az felrakja.
Hanem hogy bele van kényszerítve a rendszerbe, és komolyabb hekkelés kell, mire tényeg kiszeded.
Ez a Mint-nél alap, hogy összelegózzák a saját programcsomagjaikat a DE-vel meg az alaprendszerrel, jó ez, de tudomásul kell venni, hogy aki szeret variálni, karcsúsítani a disztróját, az ne Mint-et használjon. Engem meg nem zavar, felrakom, amit nem használok, elvan ott, van annyi szabad hely, mint a nyű. Az elején piszkálgattam én is a rendszert, hogy ez sem kell, az sem kell, ezt Mint esetén tényleg nem lehet büntetlenül csinálni.
De neked, aki már évek óta használod a Linuxot, ilyen egyszerre 8-10 feltelepített disztró közül is hoppolgattál, és ismered már a terminálos megoldásokat is (htop, apt, inxi, stb.), neked nincsen szükséged már ilyen pótkerekes biciklire, mint a Mint.
Teljesen igazad van, de már kb 8. éve ugyanazt használom, kezesbárányként működik minden és jó ideje nem is nagyon telepítgetek semmit, remélem a nekemúj Dell munkaállomás kicsit meghozza a kedvem újra, de legalábbis van benne nVidia dVGA, régebben mennyire szerettem volna próbálgatni ilyenekkel a beállításokat. No majd kiderül....
Ja, pótgép! Az a gáz, hogy sokkal izmosabb, mint a jelenlegi 8570p, no de sebaj, magammal úgyis ezt fogom hurcibálni, mert az a Dell dupla ilyen vastag és nehéz is, persze vagy 3 meghajtó is elfér benne. Jó kis régi erőgép masina!
-
válasz
#20749568 #13249 üzenetére
Hát szép... így bánsz a keresztfiamdisztróval
Ugyan, az egy szellemi termék, azon az SSD-n csak annak egy fizikai kivetülése volt!
Most meg itt van a fejemben, no de onnan előpiszkálni még egyszer.....
Majd a cégtől elhozok valamit (most volt selejtezés, összerakok valamit) aztán lesz egy "játszós" gépem mert nekem is baromira hiányzik.
Juhúúú! Az ilyenek a legjobbak, ha van egy gép, amivel lehet szuttyogni büntetlenül. Én még erre a 4 hónapos 860 EVO-ra semmit nem raktam az alap munkásdisztrón kívül, várom szintén a leselejtezett Dell ököragyonütő munkaállomást. Már beérkezett tesóm új gépe, csak az akkucsomagra várunk. Azzal majd szuttyogok én is, lassan újra kell tanulnom mindent.
Debian miniPC-n, nohát!
Azt amúgy tényleg nem szabad piszkálni, nem arra van. Az csak megy, mint az igásló.
-
válasz
#20749568 #13247 üzenetére
Hát ugye azt rekonstruálni kéne egyetlen history kimenet alapján.
Sajna az a 860 EVO, amin volt a működőképes rólad elnevezett Cinplasma Mint, le lett pucolva és teljes lemezes automata telepítéssel ment vissza szintén Mint és azóta tőletek nem messze üzemel.
Egyszer tele lesz mindennel a hócipőm, megint nekiveselkedek és csinálok egy tiszta plasma-cinnamon keveréket. Már nagyon hiányzik!
Amúgy az ötleted nem rossz, lehetett volna egy iso-t csinálni és azt terjeszteni!
-
válasz
#40553216 #13245 üzenetére
Lehet, a Beállításokban ott van az első képen látható időzítő beállítás, csakhogy ez nem jött fel automatikusan, én viszont nem akartam használni a TS-t, így nyomtam az x-re.
Nem használom, de most végigmentem rajta, tényleg nem annyira értelemszerű a használata mégsem. Rémlik halványan, hogy egy régebbi disztrómnál én is azt vettem észre, hogy jó pár pillanatkép heverészik valami mappában, én viszont nem állítottam be, hogy csináljon ilyet a TS.
Ezek a KDE-full meg jó pár más DE fullos metacsomagok az Ubuntu universe tárolójában valóban ott vannak, de szerintem ez egy nagyon alap, nem véletlenül külön Kubuntu-s tárolókból és más tárolókból kellett összerakni leírások alapján is a plasma-s Mint-et. Az a -full csomagnév elég megtévesztő.
Ez kb az, amit írtam is, hogy a Debianra felrakod és utána elkezded faragni, öltöztetni, konfigolgatni. Raktam anno Cinnamont Debianra és óriási a különbség a kettő között.
-
válasz
#40553216 #13243 üzenetére
Ha szakított, miért telepíthető KDE ökosytem?
Az szerintem nem is telepíthető, felrakhatsz bármit, de Te gondoskodsz a felület megfelelő működéséről, mint általában az olyan disztróknál, ahol van a rendszeralap és feltelepül mellé egy liválasztott DE, amit majd konfigolhatsz, mint Debiannal például. Mint kénytelen volt elereszteni a KDE-t, mert elkezdték a GTK-s DE ökosystemét alakítgatni, például az Xapps- csomag és ezek csak GTK-s DE-vel voltak megoldhatóak.
A TimeShift-et elsőre úgy kezeltem, hogy mikor nem adott fel kilépési lehetőséget, egyszerűen kilőttem.
Valami gomb nálad Timeshiftnél sem jelent meg ezek szerint, mert amúgy teljesen könnyen beállítható a TS, bár nem saját programja a Mint-nek*, a magyar fordítása is elég érdekes évek óta, hacsak nem javították már. Ha az elején az alábbi ablaknél nem veszed ki a pipákat, akkor default beállításokkal fog dolgozni, ha viszont még egyszer sem indítottad el, akkor nem ébred fel.
*most látom, hogy az alap focal verziót átdolgozták valamennyire
Ha kiveszed a pipákat az időközönkénti pillanatkép készítései elől, akkor a Befejezés-re nyomva ez az ablak fejezi be a ténykedést és így nem is fog semmit csinálni.
Itt már valóban nincs Bezár gomb, csak a fenti x, amivel bezárod.
-
válasz
#40553216 #13238 üzenetére
Ez is megoldva: oxygen icon theme-et kellett telepíteni. Miért nem rakja fel magától?
A Mint pár éve egyértelműen szakított az egész KDE ökosytemmel, miért kéne, hogy annak bármelyik elemét magától felrakja?
Nemrég, mikor Cinnamon mellé felraktam a plasma-t, akkor is fel kellett vennem a Kubuntu tárolóit, úgy lett volna működőképes(ezeket eltávolítottam, mert plasmahoz nem kellettek). Ezek a Kubuntu tárolók alapból nem érhetők el, így ha valaki idegen ökosysból telepít valamit, nyilvánvaló, hogy nem a rendszer fog függőségeket kezelni egy ilyen csomagnál.
Kb ugyanez lenne, ha Chakra-nál felraksz egy GTK-s programot, ott is neked kell kínlódnod, persze ott kicsit más azért, mert van valami AUR klón.....
Ez ilyen, hiába várom el itthon is a lifttől, hogy autóval az épületbe vigyen, itt nem ez az ökosys van. Melóhelyen meg bevisz, mert ott olyan az ökosys.
Timeshift Mint 20 óta nálam egyszer nem mutatta magát. Anno elinduláskor felugrott, de ott értelemszerű volt, hogy konfigolni kellett saját igényeinkhez. Sajnos a Mint-be sincs még beépítve virtualis látóasszony!
-
válasz
Frawly #13229 üzenetére
Kivéve ubyegon, mert neki ez az örök kezdőség a mániája.
Ez nem mánia, hanem valóság.
Kb azt jelenti, hogy elkezdtem használni, hopperkedtem sokáig és egy elég stabil kezdő szintig eljutottam, részben persze, mivel sok területet nem ismerek ma sem. Eddig nem érdekelt, majd ha fog, utána olvasok. Eddig is így ment. Ma már az a stabil nokedli szint is kezd erősen kopni, nem fogod elhinni, de év eleje óta megvan a terás 860 EVO, férne rá bőven disztró, de még mindig így néz ki...
Az a Flatpak/Snap/Appimage nekem is nagy kedvencem amúgy! Szerintem sohanapján lesz olyan, hogy csak ezekből tudok valamit felrakni és akkor inkább fel se rakom.
-
válasz
Mr Pupák #13201 üzenetére
nm!
No várjunk csak, ha nincs másik OS azon a gépen, akkor a GRUB-nak nincs funkciója, ilyenkor nem is szokott megjelenni, csak indítja a rendszert. Nem lehet, hogy frissítés után alapállapotba hozza magát és nem jelenik meg? Mi a gond amúgy azzal, hogy nem jelenik meg, gondolom a beállított default másodperc letelte után megkezdi a gép a bootot.
Kernel mizéria miatt volt szükség a grub-ra
A GRUB-ot lehet konfigolni, szóval úgy működik, ahogy bekonfigolod, ezt akár a Grub customizer programmal GUI-ból is el lehet végezni, ha legközelebb gond van, ezt tedd fel és állítsd be, ahogy szeretnétek, hogy működjön. De még egyszer mondom, alapból semmi dolga a GRUB-nak egyetlen OS megléte esetén.
-
válasz
Mr Pupák #13194 üzenetére
eltűnt a Grub
Hogy a manóba, az nem tűnik csak úgy el! Több rendszered is van egymás mellett?
Ha viszont x másodperc múlva elindul a rendszer, akkor csak egyetlen parancssorra van szükség és a tárolóból felrakja a GRUB-ot újra:
sudo grub-install /dev/sdx
(x értelemszerűen az érvényes particiószám)Ha nem indulna a rendszer, akkor kell a Frawly kolléga által linkelt módszer.
(#13195) Frawly
"Alapvetően semmi, amíg működik és nem törik el, baj az utána van."
Tökéletesen igazad van, max azt nem értem, mi köze ennek a GRUB-hoz, mivel szerintem ez minden egyes csomagra, programra/scriptre/konfigfáljra igaz.
Hiába szükségtelen szerinted, a disztrókba minden fejlesztő berakja, így a laikus user használni is fogja! Annyira azért nem veszedelmes dolog az, nekem 8 év alatt nem volt vele bajom, ha igen, akkor én öltem meg. -
válasz
tolvaj! #13192 üzenetére
https://packages.ubuntu.com/bionic/kodi
Mivel a Mint Tara Ubuntu Bionic alapú, a Kodi csomag meg az Ubuntu tárolóból jön, itt megtalálod azt a verziót, ami Tara-hoz kéne, de ez a saját tárolóban ott van. Van .deb változat is, amivel nem kell vacakolnod.
Nem értem, hogyan akarod a 18.9-et a Tara-val összehozni, de a linken ott van a többi Ubuntu-s verzió is. 18.6 van most a Mint 20 tárolójában.....
-
-
válasz
Frawly #13169 üzenetére
Egyedül abban nem értek egyet, hogy a Manjaro-hoz több karbantartás kéne. Szerintem nem.
Értem. Én meg laikusként lassan 8 éve használom a Mint Cinnamont és kb 25-30 alkalommal raktam már fel Manjarot az évek során. Egyiket csak felrakom és használom, míg nem jön a következő, másiknál telepítés után hajamat tépem, amíg fel nem adom és nem érdekel tovább.
Nincs is bajom a Manjaro KDE-vel, tetszik is, de mindig van valami és ki tudja mennyi mindent nem is veszek észre, ezt a TRIM default bekapcsolást sem vettem volna észre, ha nem jelzik.
Szerintem sok Archklón azon vérzik el, hogy maga az alap egy legózandó valami és valamit mindig elfelejtenek a kicsi de nagynak látszani akaró fejlesztő csapatok.
Totál igazad van abban, hogy ha valaki rollingot akar, az szánja rá az idejét és Arch alapból építse fel szépen a disztróját.
-
válasz
Frawly #13166 üzenetére
Szerintem Manjaro-hoz semmilyen többlettudás nem kell. Alig van különbség egy Minthez képest, talán ha kevésbé is felhasználóbarát, max. csak ilyen lényegtelen 1%-os mértékű eltérés
Épp most is téma a Kezdőben, szóval én sem véletlenül szedem össze listába, miket kell ellenőriznem ha felrakom most a Manjarot! Kapásból ott van, amit egy laikus nem ellenőrizne, hogy van-e bármilyen TRIM a disztróban default, legutóbb sem online sem ütemezett TRIM-et nem találtunk a Kapitánnyal. Épp a kezdőben írták, hogy nem tudják frissíteni, de nem sorolom most fel, milyen checklist-re van szükség, nem ekézni akarom amúgy a Manjarot, de az a sebesség, amivel nyomják a rollingot, bizony visszaüt eléggé. No majd ha egyáltalán csinálok egy nonpublic blogot a kezelendő hibáiról, újra beszélünk.
Szerintem aki felrak egy Mint-et és csak használja, azt csak akkor biztatnék Manjaro felrakására, ha már kicsit rutinosabban kezeli a felmerülő hibákat. Nekem amúgy egyik kedvencem a Manjaro, mert jobb disztró nincs, ha hibakeresésben akarsz rutint szerezni.
-
Na ja, HDD-nek másképpen árt, inkább mechanikailag nyírja, mint az elektronikáját. De ha nincs meg az akksi, akkor arra nem érdemes beruházni. Én is SSD-ket vettem eddig az Elitebook-ba, de ezeket máshol vagy más gépekben is tudom hasznosítani, meg persze memóriát, mert az fontos a mindennapi használatnál, de ez szinte filléres tétel.
-
No igen, annyira nem kell így a TLP...de akksi nélkül se a legjobb ám. Mióta jobb SSD-im vannak, az akksit benne hagyva használom a gépet hálózatról. Qvázi szünetmentes funkciókkal, ez az aktuális munkamenet miatt is hasznos, de maga a meghajtó se nagyon szereti, ha kiugrik alóla az áram! A jobb SSD-k persze mindenféle védelmekkel vannak ellátva ilyen esetekre is, de én nem tesztelem ezt a tulajdonságaikat. Ha belegondolok, a kb 7-8 éves gép akksija nulla forint, a legutóbb vett 860 EVO 1TB meg 44eft, szóval nem nyírjuk a hirtelen áramkimaradásokkal!
Meg persze egy-két eszköz, amit böngészőben paraméterezgetek, eltart 20 percig is, ha a 19. percben húzódik ki a töltő vagy elmegy az áram, akkor az kegyetlen nagyon......
-
Reméld is, mert ha nem, akkor jöhet a TLP konfigolás!
Egyébként meg igazán nincs mit, ilyenkor legalább megnézem én is, nálam mi a helyzet, eddig nagyon galád módon csak felraktam 20.1-et az SSD-re és használtam. Lassan tényleg mindent elfelejtek, amit eddig tanultam kezdő szinten.
-
Szerintem simán suspend módba lépett és "kifagyott"!
Ez pár hardvernél tényleg előfordulhat, de az is megzavarhatja a gépet, ha shutdownt nyomsz és hamarabb lecsapod a tetejét.
Közben megnéztem én is, de ezen a friss telepítésen(new 860 EVO 1TB SSD) nincs kikapcsolva a screensaver és a lecsukás is suspenden van, nem volt még ezzel gond, az előző telepítéssel egy két esetben nálam se állt le, mert reggel éreztem, hogy meleg a CPU alatt és kevés volt az akkuidő is. Talán már ezzel is volt egyszer, de akkor nem lőttem ki egy filmet, csak megállítottam. No akkor nem túl jól suspendelt.
-
-
válasz
Frawly #13150 üzenetére
Nem akartam belemenni, hogy a weboldalról forrásból forgassa, telepítse fel, bár talán a flat-ból sem frissül később automatikusan..... nyilván sejtettem, hogy jössz majd, hogy ezek az LTS-ek ilyenek, inkább archklón.....marhaság, hogy ezzel kinőtte a Mint-et/Ubuntu-t, de ha valakinek nem stabilitás, hanem totál friss programok kellenek....azt ugye mindketten tudjuk, hogy ami friss, az nem azt jelenti, hogy bármiben is jobb lenne?
Alapból ilyen a Mint, van az LTS csomagok repoja és ha valakinek nem ez kell, ott a Flatpak, szerencsére választható, nem beépült erőltetéssel operál, mint Ubuntunál a Snap.
De fentiek ellenére ezek is korrekt opciók, amiket Te leírtál, soha nem mondanám, hogy nem azok.!
De, ha már van sokkal frissebb, minek használjunk régit?
De ha már van egy totál stabil jól működő, miért használjuk a frissített, még nem tesztelt verziót?
-
Azt a linket berakhatnád ide, hátha valaki lát benne valamit, amúgy a leállás bejegyzései nálam több oldalnyi görgetéssel nézhetők végig. Konkrétan nem lehet megmondani, mit keress, de biztosan jelzi, ha nem OK valamilyen stopped process. Talán még az is lehet, hogy az OS parancsai szerint leállt, de hw-esen meg még valami tartja magát.
(ez hülyén hangzik, de....)
ez így fejeződik be:
.......
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Finished Shuts down the "live" preinstalled system cleanly.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Reached target Final Step.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: systemd-poweroff.service: Succeeded.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Finished Power-Off.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Reached target Power-Off.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd[1]: Shutting down.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd-shutdown[1]: Syncing filesystems and block devices.
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd-shutdown[1]: Sending SIGTERM to remaining processes...
febr 08 00:08:58 Mint-C-20 systemd-journald[340]: Journal stopped -
# systemd - leállás vizsgálata
Ezt a bejegyzést nézd át, ha a benne említett beállítás megfelelő, akkor vissza tudod nézni, mi volt a gond. Persze vannak olyan fagyások, amikor valóban minden stop, akkor log se hízik bejegyzésekkel tovább.....
Amúgy Mint-ben default a auto, viszont most úgy látom, mindegyik ki van kommentelve, szóval szerkesztened kell és akkor a legközelebbi ilyen esetnél már működnie kell.
# See journald.conf(5) for details.
[Journal]
#Storage=auto
#Compress=yes
#Seal=yes
#SplitMode=uid
#SyncIntervalSec=5m -
válasz
Sanyi.mTs #13137 üzenetére
Ezt a bejegyzést nézd át, szerintem ez lehet a helyfoglalás oka.
-
válasz
Frawly #13122 üzenetére
Spectacle tényleg bloat a Mint-es screenshot apphoz képest, sajna nekem elég sűrűn kell a területkijelölös shot funkció saját részre meg melóhoz is, ha a webshopba nem beilleszthető egy eszköz képe a fellelhető formátumban. De ugye amiket csinálok, az is bloat néha, de ez ilyen meló. Kapacitálgatnak időnként a 3D modellezéssel, de piszok lusta vagyok megtanulni sajna.
Ha valami nagyon felbosszant, csak akkor vagyok képes totál új dolgot tanulni, anno szerencsére a Win nagyon felbosszantott!Mennyire nem bánom.
-
válasz
Frawly #13118 üzenetére
Előbb még te voltál, aki helyesen ellenezte, hogy a Gtk-s ökoszisztémába Qt-s dolgok legyenek, erre most elkezdtétek azt fejtegetni, hogy a Cinnamonból hogy kéne Plasmát csinálni.
Azt nem olvastad, hogy gyakorlatilag egyetlen KDE csomag kellett, a QT5 meg a KDE-full törölve lett. No de az is más, ha kíváncsiságból összehozom ezt így, hogy csak a plasma legyen GTK-s programokkal, meg az is más, ha napi szinten ezt használom! Szóval ez csak kísérletezgetés volt részemről, a normál Cinnamon sessiont használtam napi szinten.
(no meg ez még a 19.3 verzión volt anno a WD Blue 3D 500GB SSD előtti meghajtón, több, mint egy éve, talán már eszembe se jutna, hogyan kell kutyulászni DE-ket)
Annyira nem vagyok oda az effektekért, talán a Cinnamonban is ki vannak kapcsolva, bár alapból ez amúgy is elég szerény volt.
-
válasz
NeoPampalini #13112 üzenetére
#cinnamon+plasma history, term-log
Több leírás alapján csináltam, de más-más tartalmúak voltak ezek, QT5 és KDE jó része törölve lett, mert nekem csak a plasma kellett Cinnamon legacy programokkal, de ha a term.log-ba pillantasz, láthatod is, mi nem volt egyszerű.
(már jól belakott rendszerem volt, talán ezért sem volt egyszerű, de nekem pont ugyanaz kellett picit megplazmásítva)
A fenti linkelt hsz-t, most látom, hogy épp Papogány komámnak írtam.
-
Nem biztos, hogy beszarik egyébként, a Mint Cinnamon elég masszív alap, nekem se volt egyszerű anno plasma-t ráhúzni a Cinnamonra, de amikor sikerült, eszméletlen jó lett és teljesen stabil. Sajna nem blogoltam meg, hogyan sikerült, de majd lehet próbálok egy hasonlót a Mint 20-szal is. (csak ne felejtsem el dokumentálni)
-
Ne szórakozz már, a Cinnamon, Gnome, etc. GTK alapú, a KDE meg QT alapú, ezért ha akár egy relatív kis csomagot is felraksz KDE-s repoból GTK alapúra, húzza magával a harmad QT-s KDE/plasma alapot.
Q4Wine ? Hát tudod, hogy az Irfanview nélkül nem bírom ki.
Atyaég, GTK alapra húzol QT alapú szutykot, amivel Windowsos szutykot használsz......kész, feladom!
Csak halkan mondom, ha ilyen öszvér kutyulékot csinálsz, azt amikor frissíted, értelemszerűen még nagyobb katyvaz lesz!
-
Az oda nagyon kell!
Egyébként elég érdekes ott a KDE particiószerkesztő meg a QT4 is, de ezt tuti nem a frissítés rakta fel, lévén jó ideje nincs KDE verzió. Milyen öszvér valami ez, amit frissítettél amúgy?
Összekutyultad a kde/plasma csomaggal a Cinnamont Te is? Nekem is volt ilyen, de már nincs meg, átraktam azt az SSD-t más gépbe és lepucoltam előtte.
-
válasz
Frawly #13097 üzenetére
Jó, de miért „külön” ez a partíció? Pedig gondolom a méretében adódóan az van a legtöbbet használva, minden letöltés arra megy.
Hogyhogy miért külön partició? Mindig külön volt egy torrent nevű particióm, persze anno sok disztró volt még és amíg próbálgattam, csatoltam a torrent particiót. Amúgy meg mindig manuálisan particiónálok, sose hagyom a telepítőnek az automata telepítés/particionálást. Ez egy ilyen régi berögzött szokás, mint az MBR/Legacy.
Szerencsére már csak a két WD Black van meg valami 2.5-ös Toshiba külső házban, nem használom már ezeket, ja meg a NAS-ban 2terás WD Red, ez meg az 1terás 860 EVO mindenre elég.
-
válasz
Frawly #13094 üzenetére
Úristen, most nézem csak, hogy ennyi partíció neked minek?
Megszokásból.
ráadásul a legnagyobb partíció ilyen /media-ba van becsatolva, mint valami USB-s drive
Így csatol a Mint default külön particiót, a /media alá, jó ideje, anno az /mnt alá rakta, de tök mindegy amúgy gyakorlatilag.
Hibát persze nem okoz, csak csatolási kényelmetlenség, ha sok partíciót kell egyenként felcsatolni.
Van FSTAB, ha majd kelleni fog, ezeket csak előkészítettem, hogy legyen pár particióm, ha fel akarok rakni más disztrókat. Extended akkor macera, ha nem az elején készíted el, jártam már így párszor.
Az alignálás számíthat HDD-n is, modern HDD-knek 4K eltolás kell, a régieknek meg nem kell
Köszi, erre tényleg nem emlékeztem, de már kb 8 éve vettem a WD Black 1TB-ot, az már AF-es HDD.
(#13089) Doky586
Tyű, találtál egy patás ördögöt még! Ezer éve nekem egy 80GB-os volt, na az kerregett rendesen.
-
válasz
Doky586 #13087 üzenetére
Igazán nincs mit!
Naná, hogy sikerült telepíteni, Mint-et a legkönnyebb, nekem is hibátlanul sikerült párszáz alkalommal.
Egyébként a sorrend nálam mindig katonás,
...elképzelhető, hogy az NTFS miatt rakta utolsónak nálad a sda2-est.
Viszont ha XP-vel hoztad létre a particiót, érdemes lenne lecsekkolnod az alignálást, bár ha nem SSD.....(olyan rég foglalkoztam már ezzel a témakörrel, hogy hirtelen nem ugrik be, számít-e HDD-nél is)
-
-
válasz
Frawly #13068 üzenetére
Szerintem nem gyanús az, valami támogatási alapon népszerűsítik az szabad szoftvert időseknél és diákoknál.
Minden gyanús, amit ezek a jótevők nyújtanak! De mint említettem, nem nagyon lesz ez széles körben propagálva sajnos, mert még így is valóban hasznos lenne ez sokaknak.
legalább rajtad kívül is használja majd még valaki a mentás Cinmanót
hahahaha..............
Azért a kiválasztásban valaki tényleg hozzáértő lehetett és ez méltányolandó. Most nem azért, mert Mintfan vagyok, hanem amiatt, mert tényleg magasan a legfelhasználóbarátabb a Mint.
Ez elég fura, hogy különböző weboldalaktól meg akarják védeni a felhasználót, kíváncsi lennék én ara a blacklist-re, amik a ormány szerint károsak.
-
Nálunk családban egy eddig külhonban teljesítő Elitebook-on 19.2 volt, most cseréltem úgyis benne SSD-t nagyobbra(és persze jobbra, mivel 860 EVO 250GB került bele), így arra már Mint Cinnamon 20.1 ment fel. Ugyanúgy gond nélkül használja tovább a gép gazdája.
A 19.2 felkerülése óta igen erősen volt nyüstölve szintén! Egyetlen rendszer gond miatti távsegítségre nem volt szükség.
-
Super! Köszi, hogy eloszlattad a ködöt!
-Még felhasználó barátabb mint a Mint.
Legalábbis ezt az érzetet kelti!
Nekem bőven elég az autentikus Mint énbarátsága is.
Egyébként meg akár egy jó, okos kezdeményezés is lehet ez, bár nem tudom hogyan propagálják, én csak itt értesültem róla.
(#13065) Cyrin
ezzel szemben az asztali gép vígan működik Mint 20.1-gyel. Kit érdekel hogy nem a legfrissebb?
Kb így vagyok ezzel én is! Összes Mint-tel telepített gép vígan ketyeg, amit én telepítettem, desktop, notebook, az összes. Persze Ryzen mizéria nem érinti egyiket sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged