Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollyon
Korrektor
válasz
0xmilan #24085 üzenetére
Amit mondott a videójában hogy elkezdett hormonokat szedni azt nem igazán értem, legalábbis nem úgy, ahogy te írod. Most akkor tesztót kezdett el szedni hogy "elbújjon", vagy ösztrogént, hogy "nőiesítse" magát? Mert azt mondja, hogy már serdülőkorban érezte hogy valami nem oké, ebből nekem meg az jön le, hogy idáig várt hogy rájöjjön mi a pálya és coming outoljon is.
-
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #23766 üzenetére
Az szép. Az a 40 gigás FF az vagy memory leakes, vagy 1-2 ezer füllel fut, de azt meg minek, úgyse tudsz annyit áttekinteni, káosz van csak belőle.
Ahogy látom, 10 giga az cache, azt azonnal eldobja a rendszer, ha kell a memória másnak, gondolom MacOS-nél is így van.#23765 ivana: igen, ezt mondom én is, csak részletezve. A 8 giga ma már abszolút minimum, ha játék vagy több feladat van, akkor 16 giga nagyon ajánlott.
Win11-nek min. 16 giga, szintén, ha játék, vagy több feladat fog futni egyszerre, akkor 32 alatt nem is érdemes nekimenni. 8-cal csak önsanyargatás, próbáltam egy ismerős gépén.
Apropó cache: ezért jön jól, ha egy gépben nincs kicentizve a memória, nem csak annyi van benne, amennyi az alkalmazásoknak elég. A rendszer meghálálja futási simaságban, ha minél több cache is belefér, magyarán a ki nem használt memória se megy pocsékba. Lehet használni RAM drive-nak is (pl. tmpfs), vagy bele lehet irányítani a böngésző cache-ét, stb.. Plusz árban nincs sok különbség a 8-16-32 giga között, lent vannak most a RAM-árak.
-
0xmilan
addikt
válasz
0xmilan #23698 üzenetére
Most nezem, hogy a CancelJob-os sort valoszinuleg torolni kell. En ezt anno ugy hasznaltam, hogy csak egyszer hajtodott vegre adott idopontban a schedule.every().day.at("03:03:03").do(post) metodussal.
(igy lehet azzal flexelni, hogy tudsz masodpercre pontosan hsz-t kuldeni, de ez titok)
-
fatpingvin
addikt
válasz
0xmilan #23685 üzenetére
amit Archttila írt az pedig pont hogy nem egy techikai kérdés hanem vaskosan egy ideológiai. sajnos. ahhoz azért kell egyfajta mindset hogy a vadkapitalizmus egy piaci szereplőjéért fanoljon valaki. vagy annak a termékéért. kihangsúlyoznám ez nem a használhatóság (f)elismerését vagy a technikai preferenciát jelenti hanem az érzelmi alapú rajongást.
a második sorral meg teljes mértékben egyetértek, nekem sincs kék hajam, hogy munkanélküli vagyok-e az meg ugye egyrészt időben változó dolog másrészt attól függ mit tekintesz annak
-
Apollyon
Korrektor
válasz
0xmilan #23605 üzenetére
Én meg úgy értelmezem ezt, hogy hiába egy OpenAI szintű cég, ahova kerülnek az általad megadott adatok, az akkor is valaki más számítógépe, amihez semmilyen hozzáférésed sincs, és nem tudhatod, hogy mi történik az oda begyűjtött adatokkal.
Ugyanakkor meg egy OpenAI szintű cégnél jobban nem sok mindenkinek van fogalma a botokról, pont ők ne tudnának kitalálni más módot a felhasználók szűrésére?
Ez így szimplán arrogáns adatgyűjtés, és már lassan 10 éve megkaptuk a pofont a valóságtól, de úgy látszik ez sokaknak még mindig nem volt elég...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
0xmilan #23603 üzenetére
Mert csak úgy nem adogatjuk meg random weboldalakon (sem) a telefonszámunkat? Főleg, hogy nem is írja, mire használná fel, csak elkéri. Pláne egy sikeres email ellenőrzés után, mire kell még egy telefonszám is? Mindegy, nálam már maga a regeltetés is red flag, aztán lehet csodálkozni amikor jönnek a scammerek meg a spammerek a megadott elérhetőségeken keresztül.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
0xmilan #23338 üzenetére
"Itt mire gondolsz konkretan?"
alapból nagyon sok memóriát használ Firefox a Chromium-hoz képest, lassabban is nyeri vissza ha felszabadul.
Más ha valakinek szüksége lenne rá egy jó Debian alapú parancssoros Gpu-VRam tesztelő ( RTX30xx, RTX20xx, GTX16xx/10xx/9xx/7xx/6xx/5xx AMD RX 400/500/R7/R9/RX Vega) : Letölthető a bemutató videó alatti linken: ("Lord Of The GPU" 1.0)
[link]
[link] -
Archttila
veterán
válasz
0xmilan #23076 üzenetére
errol szo nincs
Az OLED akciosan ma mar nem sokkal dragabb mint egy azonos meretu LED TV, a monitor pedig egy teljesen belepo szintu 32-es LG.A megoldas egyebkent egy arva disable paramter az output section-be:
# LG 55' OLED TV
output HDMI-A-1 {
mode 4096x2160@120.000Hz
position 0 0
adaptive_sync on
scale_filter smart
subpixel rgb
bg /usr/share/backgrounds/arch/arch.png fill
disable
}Le is zuztam a wdisplay-t
-
Archttila
veterán
válasz
0xmilan #22950 üzenetére
Én személy szerint a minimalizmus híve vagyok, ennek ellenére minden ilyen hírt/videót elismerően olvasok/nézek végig, aminek a végén rendre arra a következtetésre jutok, hogy bezony, bezony... ez egy vizuális csoda.Boldog 25.-et KDE!
Tényleg emberek, a GNOME-os srácok mit szívnak?
mert hogy az amellett hogy bloat még eszetlen, logikátlan, és ronda is.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #18648 üzenetére
Pontosan. Nem értem, hogy mi ebben a vicces, ez szerintem jelentős korlát. Számos olyan progi van, amit stacking módra fixáltak be, pl. Virtualbox (a fő beállítóablaka), amit nem használok, csak egy példa, vagy PCem (ezt használom), és hasonlók (általában több ablakkal és toolbarral rendelkező editor-programok, értve ez alatt nem csak text editort, hanem mindenfélét, videóvágó progit, hangmanipulálókat, stb.). Ezeknél igenis jelentős korlát, hogy tiling módban vagy nem mennek, vagy használhatatlanul hülyén skálázódnak, és ha futnak, nem tudsz a háttérben másik alkalmazásra váltani. Ez nekem iszonyat nagy korlát, főleg, hogy az alkalmazások 99%-át teljes méreten használom, 1-2 progi meg majdnem kizárólagosan full screenben megy. Ha ezekről nem tudok váltani másik alkalmazásra, akkor lényegében az egész grafikus felület használhatatlan.
Látszólag csak apró hiányosságnak tűnik, de a gyakorlatban irgalmatlan zavaró, hogy nézek egy videót a Firefoxban, teljes képernyőn, erre át akarnék váltani a háttérben futó terminálra, hogy hogyan áll a benne elindított művelet, de nem tudok, mert be vagyok ragadva fullscreen Firefoxban. Ez így majdnem akkora kicseszés, mintha nem lenne multitasking.
Ja, persze ilyenkor csinálhatom, hogy kilépek előtte full screen módból és utána váltok, de az meg baromi kényelmetlen. Sőt, automatizálni is lehet, hogy ablakváltásnál automatikusan törölje a full screen módot, de akkor meg visszaváltásnál van probléma, hogy visszaváltok pl. a szóban forgó Firefoxban futó videóra, és kézzel kell megint fullscreenbe tennem.
De ugyanez volt PC-emben, az egy stacking only progi, fullscreenben egyáltalán nem fut. Mikor futott, sokszor lett volna szükségem, hogy terminálban valamit felcsatoljak neki speciális opciókkal, alignálással. De nem tudtam, mert hiába váltok át a mögötte futó terminálra, a PCem marad előtérben, kitakarva azt, ami a háttérben van. Így előbb mindig ki kellett lépnek PCem-ből, megcsinálni terminálban, amit akarok, majd újra indítani a PCem-et. Hosszú távon irgalmatlan idegesítő.
-
-
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #18053 üzenetére
Nálam Stardict/Goldendict alapú szótárakról van szó, ezek könnyen konvertálhatók mindenféle XML-alapú vagy plain text formátumra, meg adatbázissá. Egynyelvűek, és csak ilyen sokadik plusz jelentés, meg fonetikai kiejtés miatt ütöm fel őket. Kétnyelvű klasszikus szótárból (angol-magyar, magyar angol) meg az Országh-féle szótárat használom, aminek sajnos elavult windows only szutyok Scriptum GIB kliense van, ez Wine-ban van beröffentve.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #17891 üzenetére
De ha már kopasz, és COVID, akkor hallgattassék meg a másik
félkopasz isA legnagyobb tanulság ez ubyegonnak lesz, míg le lesz zárva minden, a felszabadult idejében megtanulhatja feltenni az Archot. Nálam ez valószínű Gentoo lesz.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #17891 üzenetére
Nem ártott meg neki. Amiket mond, abban igaza van. Főleg abban, hogy nem szabad függenünk egyik technológiától sem. Pont ez a baja a Windowsnak és a linuxos világban a systemd-nek. Nem az, hogy bloatak és rosszak, hanem hogy mindenkit függőségben hoznak, mert kellenek más szoftverek használatához. Én részben pont ezt a függőséget oldom meg az imént tárgyalt minimalizmussal. Csak egyszerű terminálos megoldásokra támaszkodni, semmi service-halmaz, semmi GUI, mindent a legegyszerűbben megoldani, így nem fogok disztrótól sem függeni. Pont ez lenne a lényege a Linuxnak is, hogy leszakad az ember a MS emlőiről, és megtanul nélküle élni, olyannyira, hogy utólag ki is szokott derülni, hogy bőven meg lehet nélküle lenni, sőt még jobban is, és hosszú idő után is jó döntésnek bizonyul. Ezt nem bírta megérteni már múltkor több ízben uby, hogy az egész elvekről is szól. Mindig leragad a laptopjánál, meg a 16 giga RAM-nál.
A másik videóban, aminek restarting my YouTube channel a címe, elmondja, hogy nem magányos, mert dolgozik főállásban, helyi közösségbe jár, templomba, stb., alig van ideje. Ő is arra számított pedig, mikor kiköltözött a semmi közepére, hogy magányos lesz, és majd a gazdálkodás mellett sokat linuxozik, meg sok videót csinál, közben meg ellenkezőleg alakult.
Most azért kezdett újra videókat feltölteni, mert bekamuzta a munkáltatójának, hogy beteg, a főnöke azt hiszi, hogy koronavírusa van, közben meg csak nem akar dolgozni.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #17871 üzenetére
Igen, jól működik. A Firefoxot csak példának írtam, hogy azt is nehéz forráskódból pörgetni. Ezt a Termite-ot is, de ezt nem tudod se weboldalról, se sehonnan letölteni, pont ez szopás benne. Ezért kéne benne lennie minden disztró tárolójában, mert
1) nem nagy csomag
2) futáshoz nincs sok függősége
3) egyébként is egy jó terminál.A Firefox az tényleg használható weboldalról is, én évek óta egy a Firefox hivatalos oldaláról való Firefox Developer Edition bétát használok, nincs vele baj. Magától frissül is, futás közben, tárolókon kívül.
Viszont most már a ~/.mozilla mappa áthúzása nem működik, nálam legutóbb reklamált, hogy nem hajlandó a régi profilom használni, mindenképp ragaszkodott, hogy újat kell létrehozni.
Firefoxból próbáltam az alpha-t is, de az tényleg instabil. Azt nem is ajánlják napi éles használatra, csak tesztelésre. A béta viszont teljesen használható. Azért használok bétát, mert úgy hamarabb megkapok az újításokat.
-
válasz
0xmilan #17803 üzenetére
Azon gondolkodom, hogy most hová merészkedjen az, aki valami okból nem tud vagy nem akar Wint használni, csak ilyen quasiWindowsos desktop Linuxokat, legalábbis arra a kis időre, míg érlelődik a szemlélete. No meg biztosan vannak olyan elvetemültek is, akik qrvára nem is akarják ilyen nyögvenyelősen érlelni a szemléletüket, no ők hová menjenek?
(azon kívül, hogy a fenébe....)
Weér St Eve, elvnélküli éretlenszemű
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #17600 üzenetére
Pont egy órája néztem meg. Elég bullshit videó, látszik nem sok fogalma van a csávónak a Linuxról. Szervereken használgatta csak, azt is úgy, hogy elő volt telepítve, meg segítettek neki beállítani, és virtualizáltak neki rá egy Windows Server 2016-ot, és azzal ő már boldogul, mert egy normál grafikus Windows 10 pár extrával. Persze sikerült ilyen fórumos szlogeneket összeszednie a Linuxról, amikben vannak féligazságok.
Na, de ne bántsuk, megértem, hogy ő egy szigorúan Windows only gyerek. A Linus Media Group a Windowszal keresi a kenyerét, gépeket benchmarkolnak és tuningolnak (tesztprogik 99,999%-a csak Windows alá van), játékokat tesztelnek (MacOS kiesik), Adobe Premier-rel vágják az összes videót (Linux, BSD-k kiesnek), így az egész cégének az ökoszisztémája erre épül. De akkor hagyhatta volna, hogy az Anthony nevű beosztottja csinálja meg a videót, az a csávó legalább ért a Linuxhoz valamit (bár ez a GNU/-beszólása a szokásos fórumos megmondóemberes precízkedés). Meg azt sem értem, hogy miért kell az összes videóban Linusnak szerepelnie, mintha szerelmes lenne a saját hangjába. Lényegében bármelyik alkalmazottja jobb videós szerepléseket csinál, mint ő, fele annyira sem idegesítőek és balfaszok, nem nyávognak, nem ejtenek le mindent, nem tipegnek szandiban. Pedig az a Riley gyerek is egy elég irritáló kis bölcsész nyávogó pöcs (nem véletlenül írónak vették fel, nem szakmai dolgokra), meg nem sok fogalma van róla, miről beszél (nem ismeri az AMD és Intel platformok közötti különbséget, s775-ös DDR2 lapba rendel nem moddolt s771-es Xeont DDR3 RAM-mal, stb.), de még mindig inkább őt látnám viszont egy LTT videóban, mint Linust.
-
válasz
0xmilan #17566 üzenetére
De, gyakorlatilag van. Ugye a kódolás nem mostanában kezdődött, mint tudjuk. Csak hát az genetika, nem nektek való.
Egyébiránt arra is gondolhattam volna, hogy nem a vezérlő halt meg, hanem írni már nem lehet az SSD-re, de ami rajta van, azt olvasni simán lehet. Vezérlőhalálról kéklufi nem beszélt, Frawly koma emlegeti, mint egyik kedvenc témáját.
-
Rimuru
veterán
válasz
0xmilan #17425 üzenetére
A distro altal default szallitott csomagkezelo, az esetek 98%-aban nem terunk el ettol.
A maradek 2%:
- 1 csomag miatt nem rakunk fel uj eszkozt (pl flatpakot)
- lehetoleg enduser rakja fel home ala
- ha fenti nem lehetseges akkor sem nem hagyjuk hogy rendszer dolgait szemetelje, keruljon /opt, /usr/local, stb elkulonitett helyre
... -
válasz
0xmilan #17430 üzenetére
curl -s https://updates.signal.org/desktop/apt/keys.asc | sudo apt-key add -
echo "deb [arch=amd64] https://updates.signal.org/desktop/apt xenial main" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/signal-xenial.list
sudo apt update && sudo apt install signal-desktopEz miért nem jó a Debianosoknak? Régi? Nem raktam fel, nem is használtam még, ez van a honlapjukon.
Snap, Flatpak amúgy super, egyazon program .deb telepítése 25 mega, Flatpak kb 1 giga.
-
0xmilan
addikt
válasz
0xmilan #17425 üzenetére
Koszi a valaszokat mindenkinek!
Rosszul kerestem eloszor es ezert dobta fel a snap/flatpak verziokat. Kiderult, hogy januar ota van rendes signal-desktop csomag arch repoban, bar ezzel a debian/ubuntu userek nincsenek kisegitve.
Engem leginkabb az vonz, hogy ha rengeteg dependency lenne egyetlen app miatt, akkor azzal nem magat a rendszert szemeteli.
-
Rimuru
veterán
-
Apollyon
Korrektor
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #17010 üzenetére
Na ugye, egy újabb indok a friss verziókra
Nekem ebben a curl-os megoldásban az tetszik, hogy jellemzően még telepíteni sem kell hozzá semmit, és a terminálos text alapúság is jópofa, ahogy szöveges karakterekből van minden megrajzolva. Nálam nem alias-ra jön elő, hanem billkombóra.
Ha viszont a wttr.in-ről csak két nap előrejelzése kell Pécsről, akkor a head helyett egyszerűbb ez, akármilyen szám megadható:
curl wttr.in/pecs?2Az inxi-t meg simán lehet frissíteni git-ről. Nem törik el semmi régi disztrón sem, mert csak egy Perl script.
-
válasz
0xmilan #16915 üzenetére
Nem, mások már összegyűjtötték az adatokat, én csak látom őket! Sokkal egyszerűbb így nekem és hatékonyabb is.
Frawly
Mindegy mit írsz! Nincs off, mert ez az OFF, épp kéklufi nyitotta a topikot azzal a szöveggel, hogy Linuxos népek baráti beszélgetése......szóval bármi belefér, ha így nézzük.
Nem gond, ha csak Húsvétra leszel meg!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC : RYZEN 5 4500 / 16GB DDR4 / ASUS RX 480 8GB / WiFi / Bluetooth / 512GB M.2 SSD / 500GB HDD
- Dell Latitude 7390, 13,3" FHD IPS , I5-7300U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Acer PREDATOR HELIOS NEO 16 / i9-14900HX / RTX 4070 (140W) / 1 TB SSD / 240HZ
- Topping A70 Pro fejhallgató erősítő
- Topping D70 Pro Octo DAC
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged