- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Huami Amazfit Bip okosóra
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Elegáns tokozást kap a Xiaomi Watch S4
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16168 üzenetére
Nem, nem azért csináltam. Eredetileg MS-DOS 6.22-őt teszteltem a külső SSD-n, hogy mennyiben kompatiblis a mai modern hardver, és miben nem. Egyfajta technikai érdkességképp. De DOS 6.22 alatt nem akar beindulni a protected mód (EMM386, DOS4GW-s alklamazások hibával elszállnak), így próbát akartam tenni a FreeDOS-szal is, hogy ott is fennáll ez a hibajelenség.
Igazából mákom volt, hogy még nem települt ténylegesen, csak a partíciós táblát barmolta el. Nem azért csináltam, hogy az Archot és az UEFI bootot dicsérjem. Sőt, Archról sem azért fogok majd karácsonyi szabadságon Gentoo-ra váltani, hogy az Archot dicsérjem. Persze el kell keserítselek, az Gentoo is UEFI boottal lesz feltéve, de nem systemd-boottal természetesen, mert pont az lesz a lényeg, hogy nuku systemd lesz benne, meg a pulseaudiót is igyekszem elkerülni. Meg igazából túl régóta is Archozok, kéne valamit továbbfejlődni, nem megrekedni az Arch szintjén. A Linux úgyis a folyamatos tanulásról és fejlődésről szól.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16207 üzenetére
Azt nem tudom menny ideje használ, az írásából nekem ezek szerint tévesen az jött le, hogy kezdőként disztróhoppolna és ehhez kér ajánlásokat, hogy mi mire esküszünk.
Az Arch meg itt a legnépszerűbb. Nem azt mondtam, hogy mindenki azt használ itt a PH-n, mert tudjuk, hogy te a Mintet használod és ajánlod mindenkinek, meg van 1-2 ubuntus-debianos emberke, de a többség archos, olvass csak vissza a topikokban.
-
-
samujózsi
senior tag
válasz
ubyegon2 #16195 üzenetére
Hát kb. azóta nem jutottam el odáig, hogy a fontok miatt dobjak egy disztrót.
Volt helyette ezer más. Kedvencem, mikor a secure boot miatt nem települ, de adott gépen kikapcsolni sem lehet ezt a feature-t
Vagy amikor a frissen telepített rendszert nem lehet update-elni, mert bugos a telepítő.
Vagy... igaz, ez is több, mint két éve volt, hogy a viszonylag új laptop wifi kártyáját nem ismerte fel még update után sem valamelyik RH szökevény. (Centos/Fedora/etc.) -
Siriusb
veterán
válasz
ubyegon2 #16161 üzenetére
Szerintem nem az teszi a katonát, hogy milyen jól céloz a csúzlival. Hanem a viselkedése. Nem is kell messzire menni sem térben, sem időben, hogy egy példát hozzunk fel. Amikor kicsit tőlünk délebbre etnikai alapon gyilkolták a civileket (nem a katonákat!) vagy erőszakolták a nőket azok jó katonának számítanak? Vagy egyáltalán katonának? Bármennyire is jók taktikában, különböző fegyverekkel stb.
Szóval szerintem igen, az emberi viselkedés jelentősen meghatározza, ki az igazi katona. Gondoljunk csak a régi mondásra, bár pontosan idézni nem tudom: az igazi vezér azt mondja a katonáinak utánam, nem azt, hogy előre. No de ez nem az atomkorból származik.
No, nem cibálom tovább a bajszod, nehogy egyszer személyesen találkozzunk.Szerk.:
Mondjuk nekem nem is kéne jártatni a számat, mert én elutasítom az egész gyilkolósdit meg fenyegetősdit is, egyszóval elnézést kérek a pofázásomért, nem igazán van alapom véleményt nyilvánítani ebben a kérdésben, mégha ez egy baráti(?)beszélgetés is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16158 üzenetére
Pedig eskü, hogy előre tudtam, hogy veszélyes DOS-szal particionálni, de mivel a telepítő azt kínálta fel, így megpróbáltam. Nagyon körültekintő voltam, minden FDISK-es művelet előtt meggyőződtem, hogy a külső, legkisebb SSD-re vonatkozik, mégis beütött a gikszer. Gondolhatod, majdnem lef05tam a bokám, mikor megláttam, hogy oda a partíciós tábla.
Ráadásul a partíciós táblára nem emlékeztem pontosan idegességemben. Arra igen, hogy volt egy EFI partíció, de arra nem, hogy 100, 200, 250 vagy 500 megás volt-e, de aztán arra emlékeztem, hogy utána kereken 50 giga a következő (ext4 fájlrendszerrel) meg a maradék egyben (szintén ext4), és hogy minden partíció egész MB-os határon kezdődött (2048 szektorral osztható szektornál), meg hogy GPT volt a partíciós tábla. De az EFI partíció méretével a gpart a segítségemre sietett. Az EFI partíciót nem látta, de azt igen, hogy a rá következő ext-kompatibilis partíció a 101. megabájton kezdődik, ebből rájöttem.
Elég sok OS-t teszteltem már így külső SSD-ről, eddig még nem volt ilyen gond, azért kicsit szíven ütött. Mindegy, legacy OS-t legközelebb csak virtuális gépen telepítek, mielőtt fizikailag bootoltatom be.
-
Siriusb
veterán
válasz
ubyegon2 #16157 üzenetére
Én azt írtam, hogy igazi katona volt.
Mármint úgy viselkedett. Például megadta azt a tiszteletet nekem, mint egyszerű civilből besorozott ugribugrinak, mint ami őt megillette felőlem a rendfokozata alapján. Ha ezt szembeállítom a sz@ros kis hadnagyocskák beképzeltségével, arról ne is beszéljünk. A 0 IQ-val rendelkező őrmesterekről meg pláne.
Nekem volt szerencsém tisztekhez elég, idegesítettem is egyet-kettőt. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
ubyegon2 #16148 üzenetére
Engem nyugodtan hívhatsz akár Vanek úrnak is, nem sértődök meg. Hamar beigazolódott, hogy nem vagyok kompatibilis a rendfokozat alapon működő gittegyletekkel (sem). Csak sajnos maradnom kellett, nem hiszem, hogy díjazták volna, ha megemelem a kalapom a századparancsnok előtt, megmondom neki, hogy alászógája, oszt elmegyek korzózni a Fő térre.
Megmondom őszintén, egy igazi katonával találkoztam, de az egy ezredes volt. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16131 üzenetére
Ne vedd magadra, csak szivatnak
Én személy szerint el is várom, hogy a haladó topikokba írjál, már anno is írtam, hogy unom ezt az „ááá, én örök kezdő vagyok” dumát.
Az SSD-s topikban meg egyenesen nélkülözhetetlen vagy, mióta főkuponos lettél
Már a fél ország a te kódjaiddal és SATA kábeleiddel veszi az SSD-ket féláron
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16113 üzenetére
Parancssorból nem engedné formázni a használatban lévő rendszerkötetet
Windowst meg nem csak az használ, aki kénytelen rá. Pl. én játékok miatt, nem kénytelenségből, de van játék, amelyiknél célszerűbb. Persze ilyenkor sem a fő OS-em, csak az a néhány játék fut rajta, utána boot vissza Linuxra. Emiatt nem is cicomázom meg debloatosítom a Win10 telepítésem, sőt, törekszek rá, hogy minél inkább telepítés utáni tiszta, default állapotú legyen, mentes mindenféle telepített sallangtól és spéci beállítástól, nem is szánnék a hekkelésére sok időt, ha egyszer csak pár játék fut rajta, amolyan konzolrendszer jelleggel van futtatva.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16109 üzenetére
De most nem OFF topik? Pont, hogy a szakmai linuxos téma lenne OFF itt. A szakmai windowsos, meg a linuxos nem szakmai teljesen rendben van. Abban viszont igazatok van, hogy Win10 topikban is meg kéne kérdezni, mert ott lehet több ember is lesz, aki kipróbálta, nem csak hallott róla.
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16017 üzenetére
Igazából keretem is van rá normális, 300-360k, tehát nem az olcsóak közül nézelődök. De a feltételeim: normális, nem PWM-es IPS kijelző, min. FullHD, játékra is alkalmas, min. 4 magos proci (QM, HM vagy asztali proci, semmiképp nem U-s), meg valami tűrhető, min. RX560 vagy GTX1050 szintű (vagy erősebb) dedikált GPU, lehetőleg AMD-s a linuxos driverek miatt, 16 GB DDR4 RAM. Súly, akkuidő nem érdekel. Egyszerűen nem találok megfelelőt, ami a keretbe is belefér. Ami tényleg jó lenne, az jóval kívül van a kereten, 500-1000k, annyit laptopért nem adok. Üzleti notikkal a power throttling, U-s proci, IGP a bajom, a gamer notikkal a hűtés.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #16005 üzenetére
Hát a 8470p jó hogy nem biliműanyag. Full alumínium fém ház, magnéziumos merevítéssel. Még azt is kibírná szerintem, ha Ifával néhányszor áthajtanál rajta. Ilyen gépeket nem is gyártanak már, meg kell becsülni. Plusz hardveresen is jó korban jött ki, mivel 3. genes Intel, ezért kisebb csíkszélesség, de még igazi mobil proci van benne (M-es, nem U-s, mint 4. gentől felfelé), a GPU-ja már támogat Vulkant, így elég sokáig használható gép. Főleg, ha pattintasz bele 16 GB RAM-ot meg egy i7 M/QM/HM procit.
Az én ThinkPad X220-am hozzá képest sehol nincs, forrasztott proci, csak 2. gen (emiatt nagyobb csíkszélesség, nagyobb melegedés), nuku hivatalos Win10-támogatás (Win10 megy rajta, de a drivereknél itt-ott beszerzési nehézség adódhat), nuku Vulkan-támogatás, ócska műanyag, törik, pattan le az éle, sarka, szarabb kijelzőket támogat csak. Persze i7-es procival és 16 GB RAM-mal azért ez is elég lenne egy ideig, de le fogom cserélni. Főleg a gyopár, TN-es, ultraalacsony felbontású, PWM-es kijelzőből van elegem, meg a Vulkan-támogatás hiányából (néhány Wine-s cuccnak már nagyon kéne), nem dekódol hardveresen VP kódekeket.
Meg sebességre is soványka már a 2 mag 4 szál, de azért minimál WM-es minimáldisztróval és SSD-vel szépen hasít, ha a felhasználás is átlagos, böngészés, filmnézés, szövegszerkesztés, programozás, retró játékok, torrentezés, némi virtuális gépezés (retró OS-ek), emulátorozás, linuxozás, fapad WM-ezés, terminálozás.
Csak az a baj, hogy nem tudom mi legyen helyette. Eredetileg gamer laptopokat néztem, de azoknak mind gond van a hűtésével, meg throttlingolnak, meg halódik róluk a dedikált GPU. Üzleti notit meg nem akarok az integrált grafikus lassító meg az ócska kijelzők és U-s gyalázatproci miatt, meg papírvékonyak, nem bővíthetőek. Így nagy bajban vagyok mit válasszak, akármi tetszene meg, a laptopos és gamer laptopos topikban lebeszélnek róla, hogy elkeserítően f0sch, nehogy megvegyem
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15990 üzenetére
Ólajtónyi háznak mindig van hely. Berakod asztal alá, szekrénybe (ami elöl nem zárt), valami szék alá, stb.. Nem nézlek marhának, csak próbállak meggyőzni, hogy rendesebb desktop gépet vegyél.
@F34R: a megbízható bolt valóban lényeges, de pont egy procinál nem. Abból nem nagyon szokott előfordulni selejt. Ha alaplap, HDD, SSD, stb. lenne, akkor egyetértenék, hogy megbízható boltból kell.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15998 üzenetére
Tessék másik fehér, ez már Pöstön van.
Hogyan támogatja? Rákerestem, és - igaz tavalyi - bejegyzésben azt írják, hogy Afaik, no browser supports VA-API, VDPAU or NVDEC/NVENC-based hardware accelerated video decoding on Linux. Mozilla Firefox does not even support it.
---
Ti hallottatok az AMD E2-7015 CPU-ról? -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15995 üzenetére
HBO GO pörgeti most a HP ventijét nagyon, FF-on be van lőve a GPU használat, de ugye itt nincs dVGA, lehet azért nem érek szart se vele.
Nem arról volt szó, hogy böngészők nem tudják kihasználni a VGA-k HW-es videó dekóderét? Szóval a csilivili VGA is csak SW-es videó dekódert fogja használni a linux alatt.
-
Frawly
veterán
válasz
Ja, hát ha tényleg csak annyira kell, hogy böngészel rajta, egy Mint Cinmanót futtat, arra jó bármilyen olcsó APU vagy mobil proci, vagy alsó kategóriás büdzsé proci. Arra tényleg még a 2200G is overkill.
Viszont a Ryzennek lenne értelme, ha véletlenül mégis kedvet kapnál egy kis játékhoz, vagy elkezdenél Minten forráskódokból forgatni valamit. Talán az SSD-t is jobban ki tudja hajtani random lemezműveletkben, bootidőben, stb.. Meg ugye gondolni kell azért a jövőtállóságra és fejleszthetőségre. Pár év múlva a 3600-asok, 2700-asok, 1800X-esek ára is durván le fog menni, elég megfizethető áron tudsz ezekre upgrade-elni, meg egy addigra még olcsóbb dedikált GPU-t venni.
Ha most veszel ilyen inteles miniPC szutykot, és később a szoftverek bloatabbra hízásával már kevés lesz, azt csak kidobni tudod, vagy sokadlagos géppé lefokozni. -
Frawly
veterán
válasz
A Ryzen 2200G-nek kb. az i3-8100 vagy i3-9100 felel meg. Kb.-ra, de ha kíváncsi vagy, nézz teszteket.
Nem egy komoly oldal, de az userbanchmark szerint a 2200G ver egy i5-7400-at is, és hozza egy i5-7500 szintjét, és cserébe fele annyiba kerül. A 3200G még erősebb, de az i5-8400 és i5-9400 szintjét az sem tudja befogni, azoktól elmaradozik, kb. 20-30 százalékponttal, de ez szintetikus bencharkok alapján számolt, egyedi súlyozású átlag, a valóságban lehet nem ekkora különbség, és cserébe a 3200G ezekhez képest kevesebb, mint felébe kerül.
A 3400G viszont a jelenlegi árán nem éri meg, azon lehet 1600-ast és 2600-as kapni, ami azért jóval erősebb és érdemes ehhez olcsóbb dedikált GPU-t passzintani.
Viszont a vékonykliensek valóban az Intelt preferálják, de azokban ilyen m3-as, meg Celeron N/J-s proci van, az meg 2x-4× lassabb, mint egy 2200G sajnos. Igaz kevesebbet is fogyasztanak.
Viszont a vele egy teljesítményű Intel procik 1) drágábbak, 2) később kevésbé upgrade-elhetőek (mint már írtam), 3) integrált IGP jóval gyengébb bennük. Azt a Vega integrált GPU-t, ami a G-s Rizsákban van, nem tudja verni semmilyen más integrált megoldás.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #15984 üzenetére
"Feláll az asztal és utána méf egy percig bukkannak fel beinduló programok, a frász tört ki komolyan tőlük!
"
Barátnőmnek win 10 van a laptopján mert eleve rajta volt, meg a gyerekem brand gépére is azt tettem fel játék miatt.
Hogy mennyire egy undorító rendszer az. A win 7-tel nem volt bajom, de eeezz...
Semmit nem lehet benne megtalálni, melyik hülye találta ki az abc ömlesztett sorrendet a programoknál, ha nem tudom pontosan mi a neve amit keresek, sose találom meg. Reklámok hada, ha telepíteni akarok valamit, az tuti feltesz valami mást is, órákig képes frissíteni, ezek mind mind a munka rovására mennek, addig nem lehet dolgozni.
Linuxon akkora nyugi van ehhez képest...És ebből lesz jövő év elejére egy milliárd... Agyrém...
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15985 üzenetére
Régebbi gépeknél általános, hogy kinyújtod a használati idejét egy proci upgrade-del. Pl. egy C2D-ós gépbe teszel egy erősebb C2D vagy C2Q procit. Vagy egy i5-ösbe egy i7-et. Épp így, ha nem is gyakran upgrade-eled a procit, akkor is sok év múlva jól jöhet, hogy egy 2200G helyett be tudsz tenni a helyére egy 3900-ast, vagy egy 3400G-t, vagy esetleg egy 4400G-t.
Egyébként igen, a G-s végűek az APU-k, kifejezetten Anyu-káknak szánva, akik nem akarnak diszkrét GPU-ra költeni, mert adott esetben kell nekik a GPU ára vibrátorra
A 2200G élhető proci, de a jövőtállóság miatt lehet megérné a 2400G-n vagy a 3200G vagy 3400G-n is gondolkodni.
Az, hogy felmegy-e a monitor Vesa helyére, az inkább a gépháztól függ, nem a procitól. Egyébként ahogy mondtam, én nem ajánlom ezeket a vékonykliens méretű dobozkákat, amik bemennek a monitor alá, vagy mögé. Egyszerűen kevés bennük a kakaó. A G-s APU-k árából kapsz egy Ryzen 1600-at (még olcsóbb is), veszel mellé egy használt RX570-et (csak ~14k-t kell ráfizetnek kb.). A monitor mögé nem fogod tudni felragasztani, viszont hosszú évekig ki vagy szolgálva, még a legújabb AAA-s játékokat is vinni fogja hosszú évekig, és nem fogysz ki a procierőből sem jó darabig. Nem fogsz tudni olyat ráküldeni, ami térde küldene egy ilyen gépet, főleg, ha nem hajtod 1080p-nél nagyobb felbontáson (játékban), filmnél mehet neki a 4K meg akármi.
Egyébként igazatok van, az Ipon is rohadt drága, most nézegetem rajta a prociárakat. Processzort ne ott vegyetek. Legolcsóbb az aliexpress-en, de ha valaki nem akar Kínából rendeléssel rizikózni, akkor argep.hu és arukereso.hu vagy hasonló oldalakon keressen olcsóbb magyar boltot a PCX-nél vagy Ipon-nál.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15974 üzenetére
Nézd, azzal, hogy Win 10 kell neki, semmi baj nincs önmagában. A játékgépemen nekem is az van fent, mert ugyebár az AAA-s játékcímek mégis csak azon mennek. Persze, morbid egy linuxos topikban arról vitatkozni, hogy a 2k-s vagy a 35k-s MS adót fizessük-e meg, mert azonnal kézenfekvő a válasz, hogy egyiket se, használunk Linuxot helyette. Főleg, ha játék nincs a képben, BOINC-nak meg szerintem van linuxos kliense.
Ilyen újrahasznosított licencet nem csak eBay-en lehet kapni, hanem bármelyik ilyen online árusító oldalon. Az eBayt csak azért írtam, mert ott a legkönnyebb ezekre rátalálni.
Egyébként meg ez nem Windows specifikus, a Steam-et is nemsokára kényszeríteni fogják, hogy az EU-ban eladhatók legyenek a steames játékok. Ez a nem a te tulajdonod a szoftver, nem adhatod tovább elv amerikai, de itt Európában más játékszabályok vannak. Pont ez lenne az EU értelme, hogy együttes erővel összefogjunk az amerikai szuperhatalmi baromságokkal szemben.
-
Cyrin
addikt
válasz
ubyegon2 #15969 üzenetére
Én a céghez vettem a tárgyaló nagy monitor alá gigabyte brix-et, na az a mini pc nem ez a HP, 4 magos celeronnal, csak ram és ssd kellett bele, kb 60e volt így. Ment rá egy Mint Xfce, Windows-os kolléga azóta is emlegeti, hogy milyen pattogós a cucc...
Szülöknél is ha kihalna a Lenovo brand gép (sosem fog, most kapott ssd-t az is, mert a Hdd halt meg benne) oda is ezt vennék. Náluk is MintXfce van. -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15963 üzenetére
Ezt a HP mini PC-t azért el tudnám képzelni az asztalon. Ryzen, 4 mag 8 szál, de csak 35W-os TDP ami nekem előny (nem melegszik annyira, nem kell hangosan hűteni)
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15957 üzenetére
Azért 800 euro helyett nálunk kicsit sokba kerül.
Csak nem azért mert pl. az EU-ban nálunk a legmagasabb az ÁFA? Oké még akkor is kicsit olcsóbb a világ boldogabbik felén, de ez sok minden mással is így van.
Ugyanakkor ki is lehet fogni egész jó akciókat. Pl. a hivatalosan 315k-ba kerülő mini, a MM-ban 270k.
Szóval a mezei PC-nek ezt az árat és az OS X-et kellene űberelnie. Nem megyek a gépajánló topikba, mert még csak gyüjtöm a pénzmagot. Az már szinte biztos, hogy egy Dell P2419H monitor lesz.a fődarabokra itt is 36
Azért az nem ugyanaz, hogy az egész gépre, vagy csak a fődarabokra. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15957 üzenetére
Azt nem is mondtam, hogy rossz bolt a PCX. Van, ami megéri, meg én is hallottam, hogy megbízható, korrekt a gariztatásuk is. De összességében az a konfig, amit kihozott, az marha drága a szintjéhez képest. És igen, az ipon sem olcsó.
Egyébként még az én gépemnél is van jobb ár/értékarányú, Ali-ról 1600-as Ryzen, kisebb frekis RAM-ok, B350-es lap (450-es helyett), az RX570 ár/érték arányában verhetetlen. De ez a gép viszont a B350 miatt lehet a jövőben nem annyira lenne upgrade-elhető, mint egy B450-es vagy még újabb chipsetes.
Mondom, ezt a Milyen gépet vegyek topikba kéne, ott elkezdve, hogy mire használná a gépet, milyen játékokat, monitort hajtana vele, honnan érdemes venni. Ott részletesen ajánlanak mindenhez a legjobbat, a legjobb áron.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15949 üzenetére
legalább tudod, miket raksz bele.
Mivel fizikailag a kezembe lesz, ez inkább csak a látványára lesz igaz. Talán össze tudom párosítani a darabokat, de hogy melyikből melyiket érdemes megvenni... Év(tizedek?)ek óta nem követem az alkatrész piacot.
Csak kísérletképpen összekattintgattam egy hasonló konfigot, de 60k-val több lett. Meg ne kérdezd miért az az alaplap, tápegység, vagy ház. Csak rákattintottam az egyikre. + A komplett gépre megadják a 3év garit? -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15947 üzenetére
Ja, ok.
Nem, az Aldi-s nem Ryzen-es volt, de elég jó spec/ár mutatója volt, hogy Inteles gépem legyen. Ma voltam az egyikben, de se gép se monitor nem volt már nekik. (Általában számítógépekből valamiért nem kapnak pár darabnál többet). Mondhatni (szándékosan) lecsúsztam róla.
A pulzoxymeter az egy nagy csipesz amit az ujjadra húznak hogy a vér oxygénszintjét ellenőrizzék. -
cigam
titán
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15891 üzenetére
Egyetértek, Apple telefont én sem vennék. Túlárazott, de a legnagyobb baj vele, hogy zárt ökoszisztéma, olyan appokat használhatok rajta, amilyeneket az Apple engedélyez, csak náluk javíttathatom a telefont, stb.. Még a notch a legkisebb probléma, nekem sem tetszik, de attól még elférnék. Persze minden gyártónak és modellnek megvan a hekkje, gyengesége, de legalább nincsenek mind túlárazva.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15901 üzenetére
Legalább helyesen fikáznál! A szifon(-»iPhone) nem fejleszt semmit, gondolom az Apple-re gondoltál. Nem az a baj, hogy ki milyen készüléket gyárt, hanem hozzád hasonlóan nagyon sokan zsigerből fikázzák. Anélkül, hogy valóban kipróbálták volna hosszabb távon. Attól hogy x márkát folyamatosan savazod, attól a te kedvenced nem lesz se nem jobb, se nem rosszabb. Plusz még mindég adós vagy a válasszal: Mi értelme(gyakorlati haszna) az oldalsó/hátsó kijelzőnek?!
Olyan mint a linux-os telefon. Van, de minek? Egy asztali nagy képernyőre és egérre/hagyományos billentyűzetre fejlesztett programok böngésző/levelező/... nem fog olyan jól muzsikálni egy telefonon. A megjelenés után sok-sok évnek el kell telnie, hogy valóban jól használható appok megjelenjenek. Plusz itt is tuti káosz lesz, mert majd minden egyes ablakkezelőből készítenek egy mobil kiadást. No és ki fejlesztene egy ilyen kicsi gyakorlatilag nem is létező piacra programot?Nem azt írtam hogy folyamatosan, hanem gyakran. Technikusként van hogy csak ülő munkát végzek, de van hogy napokig csak keresem hol van egy-egy kábel vége, vagy éppen átrendezem a stúdiót.
Ez praktikus lehet, de el nem tudom képzelni hogy felvegyem
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15894 üzenetére
Eh... Az hogy 1-1 egyedi nem Apple által szériában gyártott kivitel drágább, nem menti fel az alól, hogy ez alaphangon jóval drágább.
Pl. Mert telefonálás közben akarok a hangerőn tekerni?
Tegyük fel csak ott van érzékelő felület, de mi abban a fejlesztés, hogy az élén, és a hátlap egy részén is kijelző van? Mit fog jelezni az élén? Vagy az a fejlesztés, hogy az igazi újsághoz hasonlóan lapozni(fordítani) kell a telefonon, ha egy WEBoldalt böngészel? -
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #15864 üzenetére
"Ez a Stallmannal kapcsolatos dolog meg a világ legférgebb képmutatására világít rá."
Plusz sok más ilyen van. Néztem youtube-on ilyen SJW meltdown videókat (amiben az sjw-k beégnek), és általában az van, hogy jönnek az sjw-k a jogukkal, és amikor megkérdezik tőlük, hogy pontosan mi is a céljuk ezzel-azzal a tüntetéssel, akkor kikérik maguknak, hogy ne sértegesd őket, mindezt káromkodva, ordibálva.Ebbe beletartozik a fat acceptance, a feminizmus, a "black lives matter" és satöbbi dolgok, köztük ez a Stallmanos is, ahol az sjw-ket a tények és a logika egyáltalán nem zavarják.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15864 üzenetére
Erre nem emlékszek. De egye fene, nem pc a topik. Viszont a többi linuxos topikot sem látogatja, pedig ott se seggek, se rasszizmus nincs.
A Stallmannal történtekkel én sem értek egyet. Erős túlzás volt mindenhonnan eltávolítani. Tökéletesen egyetértek azzal, amit az erdei kopasz mondott erről a témáról.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15807 üzenetére
Apropó, a diába tett popsi:robokuty bombanővel mi van? Nem láttuk egy ideje. Először azt hittem, hogy az asszony felnégyelte, mivel az általad ide linkelt seggeket görgette lefelé a képernyőn, de belefutottam a minap valami hardveres PH hír kommentjében.
Luke Smith is nagyon elveszett, az erdőben bóklászó kopasz fószer. De a Stallmannal kapcsolatos hírekre megjelent, hogy a védelmébe vegye. A videó alapján az van, amit mondtam, mióta azon a mezőgazdasági birtokon él, nincs szabadideje videókat csinálni, ezt előre tudtam. Viszont a videón ott van 2019 csúcs benyögése: „I didn't start using Linux so I could have friends”.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15817 üzenetére
Mert az LG tvédet, a Philips borotvádat, vagy épp a Huawei telefonodat jól megfizetett 8 órában dolgoztatott német béreket kapó munkások szerelik össze. Ne legyenek illúzióid, hogy más gyártók termékeit összeszerelő emberkék jobb körülmények között dolgoznak. Csak nagyon kihegyezed( és mások is) ezt a bérgyártó témát az Apple-re.
Ez éppen olyan mint hogy kigyuladt/rozsdásodik/... egy Tesla. A sajtóban ez "hírértékű", és tele lesz vele a média, miközben naponta több 100 autó gyullad ki/rohad szét/... a világon. De az, hogy leégett Suzukim, vagy kijukadt rajta a küszöb már nem kerül be a sajtóba.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #15818 üzenetére
Nem akarok belemenni politika témába, de félreértettél.
Egyetértek amúgy az első bekezdéseddel, de a célom csak annyi volt a videóval, hogy ne bosszankodj, nem pedig az, hogy ne tegyél semmit.)A videó pálcikaemberes vizuális élménye is amúgy segít megértetni mire gondol a tag.)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #15810 üzenetére
Biztos vagyok benne, hogy ebben a csutitörp témában egy oldalon állunk, de szerintem engedd el és ne stresszelj, mert az egészségtelen!
Nem tudom mennyire érted az angolt, azonban CGP grey-nek van itt egy extra jó videós magyarázata a diktatúráról és a demokráciáról. Szerintem ez kicsit segíthet feldolgozni a manapság történő eseményeket.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15783 üzenetére
Igen, a Clear Linux az Intel disztrója. De nem csak Intel gyártmányú procin megy, hanem bármilyen modern x86_64-es procin, amin megvannak a modern utasításkészletek. Intelen sem megy, csak Core i-től felfelé, CD, C2D, C2Q-ig bezárólag nem fut.
Ez a minimal kitétel ma már nem él. Régen minimal volt, azért van így hirdetve, de azóta full extrás desktop disztrót gyúrtak belőle. Még nem próbáltam, de egyszer kipróbálom.
Igen, 0,3 mp-es bootidőről van szó. Egyelőre még nem kiadott feature, csak házon belül kísérleteznek vele.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15776 üzenetére
Valóban öngól szaga van. Linuxnál a frissességnél és foltozásnál nem az számít, hogy van-e pénz vagy hogy céges vagy magánközösség csinálja. Hanem hogy beletegyék a munkát, az időt, és lelkiismeretesen csinálják, kövessék a híreket, új sebezhetőségeket, új verziókat, utóbbiakat azonnal lefordítsák, csomagot csináljanak belőle, minél gyorsabban teszteljék és terjesszék. Ez egyfajta versenyfutás az idővel és linuxos fejleményekkel, hírekkel. Áldozatot követel, elkényelmesedve nem megy. Ez kemény munka, rendszeresen kell csinálni, nem lehet kampányszerűen, hogy mikor épp kedve, ideje van rá a csomagfenntartónak, épp nem problémázik az asszony vagy épp szabadságon vannak és éppen nem nyaralnak a gyerekekkel. Ehhez elhivatottság kell, rajta lenni az ügyön, ügyeletben, a nap 24 órájában (ezt megoszthatja több ember, 6 csomagfenntartónál már csak napi 4 órában elég foglalkozni vele mindegyiknek), és a legtöbb disztrónál ezt ingyen csinálják ráadásul. Elhivatottságból vagy szakmai kihívásból. Egyébként nem mindig nagy munka. Ha valaki rutinos csomagfenntartó, feliratkozik RSS-sel hírekre, git ágakra, ha bejön neki egy hír vagy új kód, arra ráereszti a bejáratott makepgk scriptjét, az esetek 99,99%-ban probléma nélkül le fog fordulni és nem fog eltörni. Ha mégis eltörik valami, akkor lesz vele egy kis hentergés, de meg lehet oldani. Ez igazából csak kezdőbbeknek, rutintalanoknak tűnik túl nagy áldozatnak.
A Manjaro már csak azért sem fog túl gyorsan frissülni, mert az Arch mögött jár, az Arch stable = Manjaro testing. Archnál sokszor még 24 óra sem telik el egy sebezhetőség vagy bug megjelenésétől, már foltozzák is egy újabb verzióval. Nem az Arch-osok, ők csak újraforgatnak, újracsomagolnak azonnal egy gitről szedett új verziót.
Igazából a kiadás alapú disztróknál is a régebbi csomagverziók nem is inkább a stabilitás miatt vannak elsősorban, hanem bújtatott lustaság, nem akarnak túl gyakran csomagot bolygatni fordítgatni. Egyszer megcsinálják, megy, és inkább nem nyúlnak hozzá egy ideig. Puszta kényelem. Mert ugye ha állandóan új verziót csomagolna valamiből, akkor az eltörhet, vagy ha nem is törik el, de a verziófüggőségi fa miatt egy sor másik csomagot is frissen kell tartani, ez a kuli munka meg sok embernek büdös, főleg, ha ingyért kell gályázni. Manapság mindenben a lustaság dívik.
De ahogy átmegy valami céges háttérbe, még bürokratikusabb lesz. Igaz a csomagfenntartó meg lesz fizetve, nem ingyen kell csinálja, de egy csomó vállalati szabályzatot, vezetői utasítást, engedélyezést be kell várjon, ez meg mind időveszteség. Előbb meetingezés meg engedélyezés, meg PR meg marketing megy jó hosszan, mire tényleges lépnek is valamit valamire.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15754 üzenetére
Csak nálunk ilyen drága az iPhone. Egy átlag amerikai eleve többet keres, mint egy átlag magyar, az amerikai adó/áfaterhek is alacsonyabbak, és ott értelmesebb áron is adják, kevésbé számít luxusnak. Főleg, hogy szolgáltatók tovább akciózzák csomagban, előfizetés mellé.
Mire ideér, a dollárt átváltják 1:1-ben euróra, azt jól kedvezőtlenül átváltják forintra, rámegy a vám, csillagos égig érő o1g-ÁFA, további magas adókulcsok a kereskedőnél, így mire hozzád érne, dupla-tripla áron is mehet. A szolgáltatói előfizetési opció lehet csak nálunk is segítség, azért van több embernek szifonja, mint akik ténylegesen megengedhetnék, nem egyszerre fizetik ki, hanem hűségidős havi előfizetésben, vagy részletekben havi hiteltörlesztésre.
Egyébként sokáig az Apple hardver nem is volt olyan drága. Mostanában kezdtek elszállni az árakkal, 300 ezres szIfon, 1-2 millás Macbook Pro.
Ettől függetlenül tartom, hogy az Apple OS-ei szutykok. Egy MS-nál, Google-nél is rosszabb, gonoszabb cég.
-
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15752 üzenetére
Valószínűleg az, és lassan a világ boldogabbik felén is az lesz. De nem kell mindenkinek a csúcsok csúcsát venni, nekem sincs szükségem több 100GB-ra a zsebembe. Nekem fontosabb, hogy tényleg beleférjen a zsebembe
. Töredék áron, (az 1/5-ért) megkapom azt ami kell. Nekem egy 16GB-os SE van.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #15747 üzenetére
Az a terv hogy a mar behozott hasznalt librem 5-ot olcson atveszek attol akinek megse jott be.
De amugy a nagysaga elegge faj, nem szeretnek 5"-nal (+1-1cm also-felso kava) nagyobb telefont.cigam: nem telik ra ezert hitelre megveszem, a legnagyobb hulyeseg a vilagon egy telefon eseten.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15742 üzenetére
merthogy mindenki OSX-et használna.
Nem, nem azt akartam írni(sugalni), hogy "mindenki", de a Windows, és a Linux mellett még vannak alternatívák. A BeOS-t is most próbálják feléleszteni, vagy pl.a Pegasos és egyébb Amiga-s HW-ekről ne is beszéljünk. Én pl. nagyon is kíváncsi lennék, hogy az x86 vonalon kívűl még milyen lapok, OS-ek érhetőek el. És az is izgat, hogy mikor és mi fogja leváltani az x86-ot. Csak ezekről nem nagyon lehet olvasni (magyarul), de megkockztatom külföldi portálokon sem kerül minden nap szóba.
Ez a sznobi szörpség nem mimózaság kérdése. De fakto kijelentitek, hogyakinek Apple cucca van, az sznob. Erre most mit mondjak?!
kevesebb jóval a sznob felár
Az első 6 teló több mint 400eFt. Mikevesebb? 6kval "olcsóbb" a legdrágább Samsung...
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #15740 üzenetére
OK, de voltál.....vagy leszel vagy valami! - Arra nagyon jo volt az a rovid idoszak hogy megtapasztaljam milyen az macos es tudjam mi igaz rola es mi nem az. Arra is nagyon jo volt, hogy tudjam ha dontenem kellene atlag felhasznalonak mit adjak win/mac/linux kozul akkor az egyertelmu legyen.
szaomi.... neked librem 5/pinephone kellene.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15734 üzenetére
1. cédula: 0 forint
2. cédula: 30-40eft
3. cédula: 300eft- *-os ég
Jah. Ahogy már írták az első kettőből kihagytad a HW-t, és ne gyere azzal hogy mindenki összefaragja az asztal sarkán...mac-esek mindig próbálnak terelni Én is mac-es vagyok de nem emlékszem mikor kit merre akartam terelni csak azért, mert van egy iMac-em. Viszont a fenti összehasonlítás inkább tűnik terelésnek
A drága telefonra meg azt mondanám, hogy kinek mi drága. A 10-20+millás autókat is csak sznobok vesznek? Az, hogy valakinek van pénze x termékre, attól még nem lesz sznob, ahogy azok a Linux használók sem értenek jobban a számítógéphez attól, mert felkattintgatják a népszerübb rendszerek valamelyikét.
A telefonoknál is igencsak kettős mércével mértek: [link] Az 10 legdrágább telefon közül 3 Apple, 6 Samsung, 1 Huawei. Nekem ne mondja senki, hogy azért mert a Samsung, vagy Huawei készülékeibe épített HW/SW megéri az árát.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #15734 üzenetére
Nem jogos az osszehasonlitasod, a harom kozul csak 1 rendszert tudsz megvenni (hagyjuk a supportalt linuxokat
es a parducot).
Masreszt azonos szintu hw-t amit az apple (mindent erts bele, cpu, gpu, ram, kijelzo, haz, meret, suly) ad nem sokkal olcsobban veszed meg mas gyartotol. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15723 üzenetére
Az LFS nyilván nem kezdőknek van. Így nem is kellett volna semmit kezdjél vele 6 évvel ezelőtt. De aki valami mást akar, mint a mainstream disztrók, annak érdemes ilyesmivel foglalkoznia, ha érdekli a többi 99. választási lehetőség a rendszer minden eleménél. Vannak azért olyanok, akiket érdekel, nem csak az, hogy valahogy működjön. Erősen kisebbség persze, de ha a többség irányába akarnánk mindig menni, akkor még mindig WIndowst használna mindenki, itt a topikban lévő emberek is.
A windowsos felhasználókat már az a gondolat is elborzasztja, hogy valaki Linuxot használjon, mert az milyen feketemágia már. Ők a mint-esekre is úgy néznek, mint elit haxxxorokra. Téged az LFS borzaszt el. Mindenki a saját szintjén, tapasztalatával a háta mögött próbálja megítélni a dolgokat. Ezért is kell fejlődni. 2-5 éve még én is furcsán néztem azokra, akik tiling WM-et használnak, meg csak terminálos programokat, képtelenségnek tartottam. Aztán ma már én is ezekkel tolom. A Linux ilyen, ahogy fejlődsz benne, úgy változik a szemléleted, meg az igényeid is, más csomagokat, progikat fogsz használni rajta, átalakulnak a szokásaid is. Pl. nálad is látni a topikban a fejlődést, egyre többször használsz, ajánlasz terminálos programokat, kísérleteztél Arch klónnal, UEFI boottal. Tehát neked is van hajlamod az ilyenre, mert csak be-bepróbálsz ilyeneket. Majd az Arch, Gentoo, LFS ideje is eljön, a kérdés csak az, hogy mikor.
Mondom, az LFS-t én sem néztem még. Lehet, ha lesz rá annyi időm és rávisz a kíváncsiság, csekkolni fogom.
A frissítésnél eltörésre: aki az LFS-t felrakja, annak már megvan hozzá a tudása. Neki nem fog gondot okozni, ha valami frissítés eltörik, meg tudja oldani, vagy downgrade-del, vagy valami workarounddal, vagy progi lecserélésével. Szóval ez nem érv ellene.
Akinek meg nincs meg hozzá a tudása, annak valóban nem érdemes ilyen vonalat erőltetnie. Ezt senki nem is állította, hogy mindenkinek LFS-t kell futtatnia. Még Archot sem biztos.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15716 üzenetére
Vagy nem elvetemültség, hanem a rendszer minden elemét kontroll alatt akarják tartani, hogy ne legyen benne sallang, meg minden úgy működjön, ahogy szeretnék. Vagy csak a tanulási vágy miatt, hogy mélyebben értsék a Linuxot, és szakmailag fejlődjenek.
Egyébként nem 20 óra, néztem egy olyan videót, ahol egy fószer pár perc alatt összerakott egy LFS-szerű minimáldisztrót, csak kernel, busybox, meg 1-2 dolog, forrásból fordítva, majd .iso lemezképet csinálva, és meg is volt neki egy bootképes alaprendszer. Igaz ez még nem sok mindenre jó, mert se normális initrendszer, se gcc, se glibc, se semmi nem volt rajta, amire építeni lehetett volna, de azt szépen példázza, hogy nem olyan ördöngösség. Kb. olyasmi minimalista rendszer volt, mint amilyennek ez az Apathy tűnik.
Azt kell érteni, hogy ilyen Mint, Ubuntu és hasonló full DE-s disztrók mindent eldöntenek helyetted. Initrendszert, alapbeállításokat, időzítéseket, jobban tudják helyetted, hogy milyen témára, felületre, csomagokra van szükséged. Ezt nem akarják sokan, inkább maguk döntik el, már az alapoktól, hogy miket forgassanak bele a kernelbe, hogy mennyire legyen egyszerű az initrendszer, stb.. Te amit adottnak veszel, hogy feltelepíted 5-6 perc alatt, annak minden (több ezer apró) eleme mögött vagy 100 féle választási lehetőség húzódik meg, amiben kivették a kezedből a döntést.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15705 üzenetére
Az LFS-t nem tudom, én még nem próbáltam. Még csak telepítést meg blogot sem láttam róla, így konkrétan nem ismerem milyen nehéz. Mindenesetre abszolválható, azért nem egy ember elboldogul vele. Még a Gentoo-ra sem vitt rá a lélek, pedig arról néztem egy csomó blogot és videót, és az tényleg teljesen élhetőnek tűnik amúgy, nem olyan vészes, mint amilyennek beállítják.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #15702 üzenetére
Igen, én már találkoztam online néhány LFS-es userrel. Állítólag csak elkezdeni nehéz, de onnan, hogy kitapasztalták, állítólag nem nehezebb használni napi szinten, mint egy Gentoo-t. De nyilván ezek a userek is minimalisták, nagyArchúak, szóval neked lehet nem lenne opció, Cinmanóval meg 25 ezer másik csomaggal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- Új 512GB WD SN5000S Gen4 x4/ Steam Deck ready/ garancia/ ingyen fox
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- ASUS TUF Gaming A17 FA707NV - 17.3"FHD 144Hz - Ryzen 7 7735HS - 16GB - 1,5TB - RTX 4060 - Garancia
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged