- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Ezzel én is így vagyok. Konkrétan 2008 óta csak a telefont használom fényképezési célzattal. Lövésem nincs a fényképezőgépes fényképezésről. Nem az misztérium a különböző ISO-kkal és fényviszonyokkal. És, mivel ez így van, csak olyan telefon jöhet nálam szóba, aminek a fénylesője a legjobbak között van. Elég szűk réteg az a felhozatal, de ez van. Munkában is sokat használom, itt főleg a makró képesség a fontos.
Már csak a telefonok méretével van bajom. Ilyen ultrapici kijelzőn nem tudok mozizni. Amikor az ember vonaton vagy buszon ül, akkor azért foglalok le két széket, hogy kényelmesen el tudjak terpeszkedni. Ilyenkor már csak egy 26"-os mobiltelefon hiányzik, hogy tényleg jól érezzem magam. Azon aztán lehetne csapatni a mahjongot! És nekem senki ne mondja, hogy 26" nem fér el két széken!
-
törölt tag
Ok. Csak nem akarok belefutni abba, hogy a linuxosok sok esetben szoftverrasszisták a maguk módján.
Sokan, sokszor a túl régi megszokottat akarják erőltetni akkor is amikor van korszerűbb megoldás is.Ezzel egyszer nagyot szívtam, mikor a wvdial kezdett kihullani a disztrókból....
-
Jester01
veterán
wikipedia: "Contrary to popular misconception, water rotation in home bathrooms under normal circumstances is not related to the Coriolis effect or to the rotation of the earth, and no consistent difference in rotation direction between toilet drainage in the Northern and Southern Hemispheres can be observed. ... Without such careful preparation, the Coriolis effect may be much smaller than various other influences on drain direction such as any residual rotation of the water and the geometry of the container."
TL;DR: Igen, van ilyen hatás de normál esetben olyan kicsi, hogy az egyéb körülmények jobban befolyásolják az irányt. Gondolom ezer olyan videót is lehetne feltölteni ahol épp az ellenkező irányba forog, csak az senkit nem érdekel.
Bambano: hahahaha, centrifugális nincs de coriolis meg van? Nocsak nocsak...
-
/etc/pacman.conf
Ez Ubi alapon mire módosul? Szeretném letiltani a gambas3- at, mert naponta frissítené mind az 59 fájlt. Synapticban le van zárva, de inkább terminalból frissítek. Sajna 3.16- os kernel van a MINT- en és a Systemback igényli a gambast, így a daily- t kellett leszednem, hogy működjön az új kernellel.
Nekem az IgnoreGroup kellene mégis csak, mert a gambas3 mégis egy csoport, vagy nem.
(#2589) Decepticon
Elég elavult lesz az a megírt média, mire odakerül a dolog, már most is a Current Release: 2014.10.01 kéne. -
Fritz Teufel
addikt
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat. Ez így egyszerű, megint csak.
Érdekes. Van egy SanDisk 64GB-os microSD kártyám. exfat-ra formáztam, hogy a teljes kapacitását ki tudjam használni tableten, telefonon egyaránt. Vettem hozzá egy USB adaptert, de egy ideje mindenféle előjel nélkül nem működik. A notebook nem ismert fel. Az adapter végtelen egyszerű, nincs ami elromoljon benne. Bsszus, nálam is ez lehet a probléma?!
-
F34R
nagyúr
Mert az a wrapper amit kezzel firkasz init alatt, azt a Xorg 1.16 benne van. Gentoo alatt mukodik ugy hogy eleg volt revdep-rebuild, es nem kellett szarakodni az Xwrapperel ment egybol. Archlinux alatt meg csak systemd-vel megy a logind miatt, sima Sysvinit-el nem.
Ket dolgot is tudok mondani, az egyik az ncmpcpp, a masik pedig az mpv. Mindkettobol a regebbit hasznalom hiaba van a legfrissebb a repoban.
Downgradel ezt a kettot allitottam vissza. -
F34R
nagyúr
Nekem is van Intel IGP-m, A gyorsulas az jatekok alatt tortenhetett, de azt nem veszem figyelembe mert nem jatszom. Xorg csak systemd alatt fut rootless, anelkul ugyanugy root megy csak.
Csak a systemd-logind nek koszonhetoen megy igy, nem azert mert a Xorgban hoztak volna ossze valami dramait. Xwrapper-ben kellett engedelyezni mert maskep be sem tolt. Ettol fuggetlenul mast nem venni eszre rajta.Csak akkor ha okkal tortenik a valtozas, egy harom eves hardveren, minek hasznalek mindenbol a legujabbat? Mondom gyakorlatilag evek ota nem vettem eszre valtozast. Broadwell ala majd kell az uj kernel, vagy netalantan ha uj Maxwell szerias NV-t akarnek, de utobbit semmifelekepp sem.
-
Apollyon
Korrektor
Igen, gondolom az mSATA SSD miatt főleg, meg az USB3 is rátesz valszeg. Az 1600-os ramok meg feleslegesek ebben a kategóriában, nem dob rajta annyit mint amennyivel többe kerül egy default 1333-ashoz képest. De biztos lesz majd más gyártótól egy olcsóbb, hasonlóan jó hw-rel összedobott másolat (változat) os nélkül.
-
Legnagyobb tisztelettel kérdem, milyen verseny? Egy cikkíró szerint a legjobb úgy, hogy minden kategóriában más disztró volt az első!
Amit írt az ember, azt az összes kategóriában majdnem mindenki így tudta.
Konklúzió ezekből, hogy legjobb az Arch?Nem mint ha nem lehetne az, de ez elég nokedli cikk, ráadásul a Tails a legbiztonságosabb? Végül is bizonyos szempontok alapján, de kinek jó az, ha az enesa rászáll?
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
Szerencsétlen odahozza neked a pendrive-ját, te meg azonnal tönkretetted neki, ejnye na!
Az is lehet, hogy csak Windows alatt megy
DittyCat el sem tudod képzelni, hogy micsoda vérmes Windows fanok léteznek. 15 évvel ezelőtt a Windows használata szégyenletes, titkolni való dolog volt a kockák között. Természetesen mindenki csak munkahelyen látott olyant. Csak az internettel ismerkedő laikusok használták még, akinek a szomszéd vérpistkie felaplikálta a vadiúj családi vajszínű zenedobozra. Manapság meg
A lényeg, hogy a Microsoftnál a mai napig van innovációs képesség és tudnak másolni valamint haladni a korral még ha az a kor olyan 20 évvel korábbi is
-
duo
addikt
Ez azért van, mert nem átallottad debianra dugni és Bill messziről rádvuduzott.
DittyCat
tag
Vannak Windows-fanok??? Ez fura, még sose találkoztam velük. Én mikor Win-t használtam, még nem is olyan régen, nem szerettem sose. Mindig azt mondogattam, addig ütném Bill Gatest, amíg mozog
. Biztos, hogy sok user error volt, amit én csesztem el, de az is biztos, hogy egy rühellnivaló rendszer
!
Ez is milyen már, most kihagyják a 9-et, aztán ezzel meg van oldva minden? Hagyjuk már
!
-
F34R
nagyúr
Nem, csak csupan jelen vagyok a legtobb helyen + reddit-en is. Egy van lenyegeben ezt hasznalod userkent is, de mivel a zsh es az osszes shell is tud lokalisan olvasni konfiguracios fajlt, nem ertem miert kell a globalisat eroltetni. Raadasul nem is kell .zshrc.local csak ennel a grml's gyujtemenynel.
Gondolom te a transmission-t es az mpd-t is globalisan hasznalnad, meg meg kismillio olyan programot ami tud user specifikusan konfiguracios fajlt olvasni. -
F34R
nagyúr
You do not have to use grml/Debian to use grml's zsh configuration. Just retrieve and install the configuration files in your home directory via executing for example:
# Optionally also grab the user configration:
# wget -O .zshrc.local http://git.grml.org/f/grml-etc-core/etc/skel/.zshrcO sem azt mondja hasznald a globalis zshrc-t. En a sima zshrc-rol beszelek, engem nem erdekelnek a segedtoolok, volt fent zsh-lovers is de inkabb csinaltam magamnak sajatot.
Archlinux userek is, chrunchbangesek, BSD-sek, Gentoo-sok sem globalisan modositgatnak hanem user specifikusan. -
F34R
nagyúr
miert tenne ezt? Ha user akkor siman touch ~/.zshrc, majd nano, vim akarmi .zshrc es bevagja ami neki kell.
az /etc-be max akkor nyulunk ha profile-ba akarunk meghatarozni valamit ekkor az /etc/zsh/zprofile-ba is az kerul.
(#2113) colomb2
Az ami a fuled mogott van, ha szemtelenkedsz
-
_Dumber_
őstag
-
Rimuru
veterán
+1 nem kell itt semmit se birizgálni. Jelenleg 1 éves 2 hónapos lesz a rendszerem (ekkor lett véve a notebook) és kettő dologra emlékszem hogy variálva volt. Letitkosítottam a partíciókat és 3.15>= kernel verzióknál nem működött egy vicious script (ami mint kiderült inkább user error volt). A többi meg egyszerű frissítés.
-
bambano
titán
példa: vettem egy új drótmentes fejhallgatót, bedugom a málnámat, hogy kipróbáljam vele, bekészítem a húsnevű búcsúját. erre mit kapok? bash security update, majd egy halom hibaüzenet és egy merevrefagyás.
és ez mindig benne van a pakliban. nem nyúlunk semmihez, ami működik, mert lehet, hogy rosszabb lesz és azt már meló javítani.
-
-
Fritz Teufel
addikt
Amikor követem a leírását, akkor tudom, hogy éppen mit csinálok. Pontosan tudom. De mivel soha nem tanultam a Unix parancsokat (csak a legalapvetőbbeket), így fejből még csak el sem tudnám kezdeni. Ahhoz nagyon lámának kell lenni, hogy egy telepítés alatt az adott parancs mit hajtat végre. Ez még szerintem alap szint. Majd idővel begyakorlódik a dolog...
Azt is észrevettem, hogy nem is kötelező felhő barátunk sorrendjét követni. Látom, mások picit másképpen csinálják. Felhő mintha a grafikus telepítő sorrendjét követné. Így könnyebb is megjegyezni.
-
Fritz Teufel
addikt
Nem merek úgy nekiállni, hogy nem vagytok itt. Kék Lufi is eltűnt mostanában. Valahogy úgy szeretném a dolgot, hogy este legkésőbb már csak a saját beállításaimmal keljen foglalkozni, a rendszer maga már működőképes legyen.
A beállításokat, témákat már kiírtam. Még visszanézem a múltkori telepítést, és azt is kijegyzetelem. Igazából az lenne jó, ha segítség nélkül felmenne, de nincs mire önbizalmamnak lennie. -
tvamos
nagyúr
Ami fontos, az fontos! Amugy meg persze, ilyesmi is van... De amugy igy is idegesit, hogy monitor van, es pl. a munkaido nyilvantartast (berszamfejtest) magunknak csinaljuk, es ilyenkor mindenki latja, mit irok be, hogy itt voltam, meg mit, hogy szabadsagon, mennyi a fizetesem, ilyanek. Semmi kozuk hozza!
Az integetos dologtol inkabb azert felek, mert levernem az asztalomrol a sok szemetet, amit felhalmoztam. Van itt minden!
-
tvamos
nagyúr
Szerintem evek ota fejlesztik a hatterben... vagy lehet, hogy van is valami Magyar talalmany, ami hasonlo, evek ota? Hmmm.... persze, lehetne meg fejleszteni ezt az egeszet. En egy 3D szemuveges verziot jobban hasznalhatonak tartok, mint a kivetitettet, marcsak praktikussag szempontjabol is, a kozos irodak miatt. Amugy igazan nagy vagyam egy ilyen 3D szuveg. FPV-zni... bla-bla... jatekra... megilyesmi...
-
Fritz Teufel
addikt
Igazad van.
Desktopból indultam ki és nem mozgattam meg jobban a fantáziámat. 3D tervezésnél, műszaki munkára, csoportmunkára brutálisan kézre állna a dolog. Aztán térképészet, hálózat modellezés stb. Igaz, ha nem desktopban gondolkodom, akkor több mint fantázia van benne.
-
Apollyon
Korrektor
Valami olyasmi lenne a király erre a problémára, mint ami a Debianban is van telepítéskor, egy szoftver-választó menü [link]
Legalábbis valami hasonló kéne, sokkal sokoldalúbban és összeszedettebben hogy azt rakja fel a user amit akar. Tudom, erre ott van az Arch – hasonló kéne, de nem pont az, egy kicsit nagyobb, de logikusabban összeállított pakkokkal.
Meg mondjuk a firmwarekkel sem kéne szopkózni, az is jó lenne. Pl hol a rákban van abban a logika, hogy az intel lan kártya driver a freeben van, a szintén intel, de wifi driver meg a non-free-benLenne minden egyben azt kész.
De azért gondolom a srácok meg csajok az űrben sem a repókkal buherálnak
Mindegy, elkalandoztam.
-
Fritz Teufel
addikt
Ez nagyon nagy, jót nevettem rajta. Egyébként valaki elmagyarázhatná már, hogy mi a gyökeres különbség a systemd és a sysvinit között? Kaptam már pár angol nyelvű linket, de ez szerintem magyarul is némi utánaolvasás inicializálna. Szóval, csak konyhanyelven a lényegét.
azt látom az angol nyelvű fórumokon, hogy sokan éppen így osztják fel a dolgot:
"I belive in UNIX philosophy, so I like Slackware and Debian.
Init is most important process in whole Linux system, so keep it small and make it more stable.Like Skaperen says, Systemd may helpful for desktop.
But If I want to tweak my system then Sysvinit or BSDinit is best choice."Szóval, mint ahogyan te is írtad; systemd a desktopra, sysvinit a szerverre. És akkor anélkül, hogy tudnám, hogy valójában mi micsoda:
Ott tart a Linux, mint annak idején a Microsoft a Windows-zal. Ők szétválasztották a rendszert desktopra és szerverre. Most a Linux került ezzel a problémával szemben. A kereskedelmi disztróknál, gondolom, hogy forszírozzák a vevők, hogy a rendszer legyen jobban automatizált, felhasználóbarátabb. Több helyen is olvasom, hogy nincs Linux üzemeltetésre szakember és a cégek nem tudnak rá átképezni informatikusokat, mert akkor inkább világgá szaladnak. így kénytelenek magasabb béreket ajánlani, így magasabb az üzemeltetési költség. Mint egy másik topikban írtam, a mai friss diplomás informatikusok Windowsra vannak kondicionálva. A systemd ezt a problémát lenne hivatott kezelni, erre lehetne jobban automatizálni.Ha ezt jól látom, anélkül, hogy tudnám mi az a systemd valójában, azt mondom, hogy ne induljanak erre. A Linux nagyszerűsége és az alapfilozófiája szerint éppen az volt a lényege, hogy ilyen mélyen bele lehetett avatkozni. Ezt én nem sznobságnak látom, hanem a Linux mindig is ilyen volt: szabadságot adott a hozzáértőnek. Az automatizálással egyrészt elveszik majd ez a szabadság, másrészt a problémamegoldás is (üzemeltetés felől közelítve) sokkal bonyolultabbá válik. Éppen ilyen nehéz a Windows üzemeltetése: semmitmondó hibaüzenet, egy kóddal a végén. Aztán ember nincs, aki meg tudná mondani, hogy mi a gyökéreok, nem hogy egyáltalán mi lehet a megoldás. Igaz, ilyenkor a rendszergazdi betelefonál egy call centerbe aszt' segítséget kér a Microsoft jól fizetett aktuális problémamegoldójától. Legfeljebb, majd ha ilyen probléma előáll, akkor legközelebb már tudni fogja a megoldást. Vagy rúgj bele, installáld újra, esetleg indítsd újra...
Hát, ilyen Linuxot én sem szeretnék látni. Attól tartok, hogy az irányt sajnos a kereskedelmi disztrók és a mögöttük álló érdekszféra fogja diktálni. Ekkor azonban biztos vagyok benne, hogy a Linux kettészakad és a hagyományos vonal óriási erőforrásoktól fog elesni. Talán meg is pecsételné a sorsát.Remélem, hogy nem írtam túl nagy marhaságokat, bár az offtopikban az is elférne :
-
bambano
titán
a linux rég kettészakadt, vagyis nem ketté, hanem sokfelé.
teljesen más elvárások vannak azokkal a disztrókkal szemben, amikkel winfanokat akarnak átcsábítani, azokkal szemben, amiket értelmes emberek akarnak desktopon használni, meg az android és környéke.az igazi kérdés nem az, hogy szerver vagy desktop disztró. az igazi probléma az, hogy mindig feltűnnek helyi menő csávók a linuxok környékén, akik nem bírják elfogadni, hogy előttük már feltalálták a kereket és meg akarják csinálni a saját privát fülkeforradalmukat a linuxokban is.
ehelyett az lenne a helyes, ha elfogadnák, hogy a linux alapvetően mégiscsak egy unix. és úgy kellene működnie, ahogy egy unixnak, nem pedig úgy, ahogy egy windowsnak. és ha elkészült, akkor elkészült, nem kell mondvacsinált indokot keresni arra, hogy lehessen mit programozni (értsd: ha a debugging a hibák programból való kiszedését jelentik, akkor a programozás a hibák programba való beleírását).
az a baj ezekkel az arcokkal, hogy egyrészt nem elég lusták, másrészt lehet, hogy nem elég rámenős a feleségük. régen meg kellett volna tanulniuk, hogy ami nem romlott el, azt nem javítjuk meg. azt is meg kellene szokni, kiemelten a vezető programozóknak, de nem csak nekik, hogy az új verziószám nem jobb programot jelent, hanem egy másikat. másfajta hibákkal felszerelve. az állandó verziószámhajhászás marhaság.
nem a desktop-szerver határon szakad a linux. agyhalott baromságokat szerver disztrókba is bele tudnak rakni, lásd debian firmware és hasonló elmeroggyant dolgok.
-
N0zer0
senior tag
Na, majd gyurmafigura is kap egy taslit, vagy tovább ritkítom a már most is szépen zárt fogsorát
A kettészakadás: eljött már rég az ideje, sőt, mindig is így kellett volna lennie. Mások az igények asztali gépen és szerveren (nem kell bele ablakkezelő, más csomagok kellenek rá, más beállítások kellenek alapértelmezettnek). Némelyik nagyobb disztrónál nem véletlenül van már egy ideje külön Server kiadás.
-
_Dumber_
őstag
már virtuálison kezelgetem
promptot csináltam -- szineset
(root: piros : user zöld)
azt jól látom, hogy bash alatt $, zsh alatt % a user jele?szerk:
qjóóóó...
sudo systemctl enable smbd.serviceminden szóval működok a TAB... már cserélem is a rendszeren.
Egy dolognak kell még utánnanézni (de ha segítetek lehet gyorsabb lesz
).
Exit után elfelejti az előző parancsokat, és újra belépve már nem tudok visszakeresni. Hogyan leget megjegyeztetni?? -
_Dumber_
őstag
Én igazán nem tudom mi a szakmai különbség, vagy hogy melyik a jobb.
Amit én tapasztalok:
systemd: nekem jobban nyomonkövethetőbbek a folyamatok. (lehet, hogy keveset töltöttem init alatt)
INIT... könnyebb az indítás, leállítás, újraindítás..stb (nem kell annyit gépelni, mert kiegészíti tabbal és utánna jön a parancs) -
F34R
nagyúr
Ruhellem a forkokat, foleg hogy minden Archbol indult ki.
#1834) bambano
neked(is) vagy a gentoo vagy a LFS kell. ennyi. En mar meguntam a rolling-t es a sok hulye valtozast.
A legtobb app amit hasznalok meg mindegy mi alatt van igy is ugy is megy remekul.
Wayland-re meg kb sosem fogok valtani foleg ha nem fogja az x11-s libeket sem tamogatni. -
N0zer0
senior tag
Meg a MS is tesz közzé 30 napos telepítőlemez-képeket, bár egész kis trükközéssel (rearm) 180 napig lehet használni (bár ez már illegális), illetve még 180 nap után is, ha loaderrel megtörjük. Sokkal jobb ezekekkel tesztelni, mint Pistike Editionös warez Windowszal. Mondjuk én sem vagyok normális, hogy Windowst ajánlgatok egy Linux-topikban
Nekem a hátam közepére nem kell az a szar, nem is teszem vissza.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 400 Lite Fekete + fülhallgató
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900KF 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- BESZÁMÍTÁS! Gamer számítógép Asus B150M i3 6100 16GB DDR4 240GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Sharkoon 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged