- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
0xmilan
addikt
válasz
ubyegon2 #9914 üzenetére
Közben ezt találtam:
convert image1.png image2.png image3.png -append result.png
-append // vertical
+append // horizontalAz átméretezést ez nem csinálja meg, ha horizontal kell, akkor a magasságuk legyen azonos; ha vertical, akkor meg a szélességük. Erre már bármilyen program jó.
Ha ennél bonyolultabb kell és nem privát képek, akkor szívesen megcsinálom. Gimpet nem ismerem, de photoshopban kb. 2 klikk lenne. -
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #9660 üzenetére
"Hát épp erről beszélek! Hol van az neki leírva, hogy csak otthon a faluban vezethet???"
Nem vagyok aktuárius, de statisztika alapján. Nagyvárosban nagyobb a forgalom, több az autó, több a baleset. Ésamúgyisbunkópestiek (amivel egyébként bp-iként maximálisan egyetértek). A biztosítás nagyon genyó dolog tud lenni. Pl. az idősebbeknek is olcsóbb a gfb, mert általában már csak bevásárolni járnak az autóval, meg néha a Balcsira, azt kész, tehát alig vezetnek, ők kisebb kockázat. Ellenben mondjuk a bimmeres fiatalokkal, akik kilinccsel előre veszik a kanyart.
Ezért szokták a muter/nagymuter nevére íratni az autót, mert ők már idősebbek és van korkedvezmény a díjtáblában, meg neki lehet van bónusza máshonnan.De pl. amikor anno kötöttem életbiztosítást, volt egy olyan kérdés, hogy jobb-, vagy balkezes vagyok-e. Mivel a balkezesek statisztikailag kimutathatóan előbb halnak meg, mint a jobbkezesek, ergo ők nagyobb kockázat.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #9655 üzenetére
A grammarnazi-zással kapcsolatban: jah, már többször kitárgyaltam itt a fórumon, köztük spammer fórumtárssal aki már nem ír ide, hogy frászt kapok a -val/-vel problémáktól. Meg a 2-ő (kettő-ő?) meg 2/3-ad, meg ilyen klassz dolgoktól
Így született ez az aláírás. Illetve csak félig, amúgy tőle nyúltam (előtte megbeszéltük privátban).
Az, hogy mennyi KGFB-t fizetsz, millió dologtól függ. Pl. biztosítótól ;p Jellemzően az idősebbeknek olcsóbb, mivel ők kevesebbet mennek, nem is száguldoznak. Aki Hógolyópusztán, meg Röcsögemucsugán lakik ahol az össznépesség 5 fő + a Béláék, annak nyilván kevesebb lesz a díj, mint egy forgalmasabb városban, pl. 'cenben
(#9656) colomb2: Jah, már tapasztaltam, hogy soha, senki nem mondja a valós települést ahol lakik, hanem a hozzá legközelebb lévő ismertebb várost. Pl. van egy pécsi ismerősöm, aki igazából Szőkén lakik, mégis azt mondja hogy ő pécsi... Vagy a párom, valami tiszaizén lakott, de általában azt mondja, sátoraljaújhelyről jött
Na mindegy,
Mindettől függetlenül, nekem sosincs dolgom (sajnos) vidéki városokban, max. Balatonon. Szóval: ha Budapestre jöttök, akkor benne vagyok egy közös iszogatásban – én mondjuk csak gyümölcslevet iszok, vagy bézéi-sört, menteset
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #9650 üzenetére
Ezen csak a vidékiek akadnak ki, már bocs
A "vidéki" kifejezést, itt most nem mint pejoratív értelemben kell érteni, tudniillik, Magyarországon 3 hely van: Budapest, Balaton, meg vidék
Egyébként így szokták mondani, hogy "feljönni" Bp-re, én mindig így hallottam. Amúgy meg a Pestre jönni nem megfelelő kifejezés, mert a város neve Budapest, a megyéé meg Pest. Ez olyan, mintha én azt mondanám, elmegyek 'cenbe.
Komolyra fordítva a szót, Budapest földrajzilag északabban van, mint a többi város, a tengerszinthez mért különbségeket nem tudom, csak azt, hogy Budapest 97m magasan fekszik.
De így szokták mondani, na
Másrészt, a vidékieknek többször van dolga Bp-en, mint a bp-inek vidéken
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #9600 üzenetére
Valahol hányódik olyan szabályozóm is, előkeresem szerintem azt is. Meg kapcsolót is kap.
Zárt dobozba azért került, mert igen nagy a páratartalom a helyiségben, szerintem azzal nehezebben birkózna meg. A gép maga egy vékonykliens, ilyen luxus cuccok nincsenek rajta. 3000 pénzért újította be. Mert zsugori vagyok, azért.
(#9601) bambano:
Miért? A doboz nem egy hely?
A víz azért már túlzás lenne. Inkább veszek másikat, ha megfő.
Marad a ventizés. Aztán látom mennyire stabil vele a cucc. -
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2 #9459 üzenetére
A Mint próbálja használhatóvá tenni, amit az Ubuntu elrontott a Debianból.
Minek? Ha olyan okosok...Amúgy te mit használsz most? Csak, hogy azt is illethessük pár jó szóval!
Már megtetted, tudom a véleményed, csak nem értem.Na jó, az lmde-sek egy kicsit szidhatják, de csak akkor, ha nem használnak ubuntu repót!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #9446 üzenetére
Azért megvan a véleményem arról amikor valamit csak a faxbúkon terjesztenek
De ezt mindenki tudja és senkit sem érdekel
Bár nem néztem hogy a Debian fent van-e hivatalosan, remélem nincs, mert akkor küldök egy levelet winx-ről
De nem úgy volt hogy te ezzel a projekttel nem szimpatizálsz?
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #9181 üzenetére
"De ki fogja lefordítani a magyar nemzeti disztrót magyar nyelvre?"
Ugyan az, aki az összestöbbit. A honosítás általában xy programonként történik, tehát a kde-t már valaki lefordítja mire bármelyik megkapja.Amit neki kell cisnálni, az a saját egyedi cuccainak fordítása. De abból nem sok van.
"látva a te reakciódat itt, akkor mire számítsak ott az ő közegükben. "
Nekem szinte semmi közöm az ottani közösséghez, de ha van fb profilod akkor megnézed az ottani tipikus reakciókat."mert már mi fizetjük a bénázásaikat!"
Bénázás? MÁrmint? Jahtényleg volt 2 rossz parancsikon...Mi fizetjük? Mennyit, mikor? Ez még mindig egy ilyen pletyka, hogy állítólag majd, meg talán akkor ,meg kormányközeli, meg nemzeti.
Ezek alapján mi fizetjük.
"A nagykép feliratára utaltunk ezzel."
Mennyi idő alatt?Továbbra is azt látom, hogy tolod a fudot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #9177 üzenetére
Ez a lépten nyomon mit takar? xy zugwebsiteon látod néha?
Árnyoldal az, hogy 2 ikon angol?
A kormány kitalálja? Egyrészt a kormány itt még max pletyka, másrészt az illető már 15 éve találja ki folyamatosan. Közben volt vagy 4 kormány.Jó oké. Elemezd ki a hibáit. Kíváncsian várom. Az, hogy 2 ikon nemmagyar az nem kielemzés.
A most ingyenes jelentheti azt, hogy később nem lesz. Vagy azt, hogy később lesz nemingyenes váloztat. Vagyazt, hogy fasza, hogy ingyenes. vagyazt hogy ez jó reklám szlogen.
Egyébként miért nem kérhetne érte pénzt? Főleg úgy, hogy tesz bele xy egyébként nemingyenes programot?A rejtelmeibe meg nyugodtan beleláthatsz, felveszed magad a bP fb csoportba, ott a Barca Károly a fő fejlesztő és megkérded. Válaszolni fog.
Az 56K letöltést hol látod?
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #9015 üzenetére
persze én megint csak hétköznapi dolgokra gondolok - en is, de gepen kivul nincs semmi amibe bedughatom, semmi tv vagy akarmi.
Amugy eleg kevszer van arra hasznalva hogy A-bol B-be adatmozgas tortenjen, arra ott van a tobbi ember eszkoze (vagy egyeb modok), vegso esetben megformazni pedig fel perc. -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #9013 üzenetére
Nagyon valtozo hogy mi van rajta, ha tudom hogy kompatibilisnek kell lenni akkor vfat/exfat/ntfs.
Egyekbent olyat is szoktam hogy tobb particio van rajta, az elso elsodlegesre igaz a fenti (ugye csak ezt kezeli a win a maradekot leszarja), a tobbire pedig csak a kepzelet szab hatart. -
bambano
titán
válasz
ubyegon2 #8915 üzenetére
"Azt nem tudja a kormány megrendezni, de vannak udvari zenészeik": basszus, nekem most esett le, hogy ezek pink floyd koncertet akarnak... a legutóbbi igazán nagy koncertjüket a berlini fal/kerítés lebontásakor adták, de ahhoz, hogy valamit le tudj bontani, előbb építeni kell...
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8915 üzenetére
Egyébként egy kicsit elgondolkodtam. Találtam egy ütős területet a hungarian disztrónak:
totál jó lenne, ha állami pénzen a bP csinálna egy kkv edisönt. Normális - x millióig ingyenes - számlázóval, könyvelő programmal, bérszámfejtővel, integrált nyomtatvány kitöltővel pár állami cégben használt üzleti programmal, mint az mpl címiratkitöltő stb. 10 év szupporttal ingyenesen letölthetően. Én a saját cégemben évi 20-50 K-t spórolnék vele, jobban is esne a linux stabilitását és biztonságát élvezni, mint 2-3 win only program miatt szopni és tejelni.Na például.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8912 üzenetére
Az mondjuk nem tudom miből jön le, hogy szeretem a kormányt. Naésha igen? Az élből baj?
A bp 10 tájékán még használtam rövid ideig. Nekem több minden tetszett benne. Elég jól összerakott volt, 1-2 érdekes alternatívával, amit más disztrókban nem láttam. Ha jól emlékszem codekkel is el volt látva, az is jó.
Plusz van hozzá gyárilag számlázó program, ezt kisvállalkozásoknak szánták.
Az rpm alapúság is nekem bejött.De lesz 1 kis időm, valami félreeső gépemre felteszem és tesztelem írok róla.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8876 üzenetére
Érdekel a vélemény? Ne bohóckodj már, dehogy érdekel téged a vélemény. Csak a fikát tolod.
Mondjuk ha a kedvenc xy diswztrótok lenne, akokr nem a fikázás meg a gúnyolódás menne, hanem a tapsikolás.
"Gnome only, és nem akartam KDE-t erőszakolni rá!"
Mármint a hivatalos forrásból származó csomagot?
Ha gnome only, akkor az. Akkor minek adták kis a kde csomagot? Ha kiadták mér nem lehetett normálisan megcsinálni, mint csillió más disztróban.
Amúgy a target0/lun0/paszuly0 megvolt? NÉztem rá mint bornyú az új kapura, hogy emegmi? Azóta se láttam ekokra ökörséget.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #8892 üzenetére
Amiről beszélsz, az Kína és a RedFlag!
A cáratyuska parancsba adta tavaly, és ahol az állami szektorban Linux van, ott jelenleg ROSA van, kliens és szerver oldalon is.
Nyilván, ha már adott egy jó alternatíva, akkor őket pénzelem, és nem újba fogok, szal asszem a ROSA-nál elég boldogok mostanság a jómunkásemberek, főleg, hogy pl. olyan cégek is mögöttük állnak, mint a Kaspersky.
Ja, és egyébként van RHEL alapú szerver megoldásuk is.Én ezért pénzelném itthon a Novell/SUSE-t.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #8885 üzenetére
Komolyra fordítva, lehet ezt jól csinálni, lásd Iván és a ROSA, csak ott nem egy tákolmányról van szó, amiről azt hirdetik, hogy mindentől független, hazai fejlesztés...
Ők azt hirdetik, hogy ez egy Mageia fork, kibővített lokalizációval, biztonsági foltokkal, kiterjesztett támogatással, saját felhőszolgáltatással, Yandex integrációval, minőségbiztosítással.
Na így kell nemzeti Linuxot fejleszteni! -
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #8877 üzenetére
Először is, milyen "magyar" oprendszert hoztak létre? Linux kernelt használ, és minden mást más disztrókból raktak össze. Még oda is írják, hogy válogatás nélkül használnak mindent, ami a rendszert jobbá teszi.
Azt írják, nincs köze semmilyen faji, politikai nézethez, szervezethez, de azért magyar OS-ként hirdetik és a kormánnyal akarnak nemzeti OS-t csinálni belőle. *sóhaj*
Amúgy meg milyen szó már az, hogy "egybeötvöz"?
Az ötvöz szó már önmagában kifejezi azt, hogy "egybe(olvaszt)". Ez kb. olyan, mint amikor azt mondja valaki, hogy ledegradál.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #8880 üzenetére
Nem akarnék politizálni, de egy picit muszáj...
Mindnyájan tudjuk milyenek a politikusok a világon mindenhol, és nálunk sem különbek semmivel!
DE, már anno is a Viktorék voltak, akiknek eszébe jutott, hogy van ez a Linux izé, meg az OpenOffice hogy is híjják, oszt lehet, hogy a csoringer magyaroknak, akik nem tudják kifizetni az MS licenceket, mégis csak jó volna vmi ingyé alternatíva, tegyünk bele egy kis pénzt (UHU fejlesztés, UHU könyv, magyar OpenOffice könyv, lokalizációs projektek, stb.)!
Szóval nem feltételezek mindenképpen rossz szándékot, de persze a krampusz sosem alszik...Nem, nem kell!
Van pl. egy Novell Magyarország, őket is lehetne tömni lovéval, és azt mondani, még jobb lokalizációt kérünk a SUSE-ba, meg terméktámogatást a sulikba, állami intézményekbe és ennyi.
Már csak azért is őket pénzelném, mert amennyire én tudom, a legtöbb hazai szuperszámítógépen is SuSE Enterprise fut, tehát már így is folyik pénz hozzájuk. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #8876 üzenetére
Tényleg vicces...
Nem akarnám bántani őket, és mindenkinek tisztelem a munkáját, de egy komolytalan tákolmánynak tűnt mindig is számomra, és nem, nem próbáltam ki, mivel kb. 100 éve csak 64 bites disztrókat használok, ők meg még nem jutottak el idáig...
Vladi kollégával szemben nekem sosem volt gondom az UHU-val, együtt tudtam élni azzal, hogy Gnome only, és nem akartam KDE-t erőszakolni rá!
A 0.akárhányas verziótól használtam, és az Egmonték már akkor ezerrel pörgették a fejlesztést, pedig akkor még nem volt kormányzati támogatás mögötte! Mire kijött az 1.0, egy teljesen tisztességes terjesztés volt, semmivel nem rosszabb mint a többi, remek lokalizációval, használható beállítóközponttal, stb..
És legfőképpen a gyakorlati tudásom nagy részét az UHU levlistán szereztem, már csak ezért is borzasztón sajnáltam/sajnálom, hogy hagyták veszni a projektet!Én még most is nagyobb potenciált látok az UHU-ban (UBK), mint a 15 éve fejlesztett, mindentől független (
) magyar OS-ben...!
-
Flowtation
őstag
válasz
ubyegon2 #8877 üzenetére
Nagyon szarkasztikus hangulatban vagy ma reggel.
Legyél optimista. Én már betoltam egy stameszt, meg ciccentettem egy sört, aztán kíváncsian várom a BP fejleményeket.
A kezdeményezés (mármint a politika általi nyitás a nyilt felé) nem rossz dolog, én inkább abban látom a dolgot, mint írtam a másik fórumban, hogy a tanári fejekben lévő korlátokat lesz/lenne nehéz elosztani. Illetve azt, hogy a tanmenetbe mit vesznek bele. Én tudom, hogy mivel lehet (még) szöveget szerkeszteni, prezentációt csinálni, stb, de hiába mondom, ugyse lesz foganatja. Sőt, ha megkérdezném a suliban az info tanárokat, kettő linux disztrót sem tudnának felsorolni.
Ugyanakkor meg nem kötelező dolog ez, simán lehet(ne) mást is használni.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #8557 üzenetére
"Ők az eredeti nagyobb átalakításra gondolva döntöttek a mostani mini reformról,"
Szerintem csak nem akarták bezárni az ubuntu és a mint topikokat, mert hogy nagy látogatottságúnak számítanak. Attól még ugyanúgy lehet nyitni egyéb más topikot (amennyiben persze indokolt) és az összefoglalót is kedvetekre alakíthatjátok ahogy eddig is. Ők mindössze annyit nem támogattak, hogy nem zárják be a meglévő topikokat, ennyi.
(#8559) spammer: Sőt, az ott lévő összefoglalót sem lehet lenyitni, de gondolom lezsónak van hatmillió más dolga is, szóval majd egyszer meg lesz oldva.
-
spammer
veterán
válasz
ubyegon2 #8558 üzenetére
Köszi, nem tudtam, hogy közben rejtett topik lett. Bár ettől még topikgazdáknak listázhatná.
Egyébként szerintem ne vegyétek annyira rossz néven a döntést. Nekik biztonságosabb/egyszerűbb az, ha nem piszkálják a jelenlegi rendszert. Ez van.
Az abszolút kezdőből azért lehetne simán kezdő topik, kicsit több kérdés elférhetne, már az is valami.
-
bambano
titán
válasz
ubyegon2 #8537 üzenetére
vagy el lesznek hajtva, vagy azok fogják otthagyni a haladót, akik tudnának válaszolni.
majd lesz nyekergés, hogy egyre több topicban nem lehet segítséget kapni.én pl. kifejezetten nem érdeklődöm olyan kérdések iránt, amelyekre a választ kis erőfeszítéssel meg lehetne találni. példa: milyen routert vegyek topic, ahol ugyanazt a néhány kérdést és választ pörgetik a writeonly userek. abból a topicból kiindulva az is előfordulhat, hogy nem a topicokat kellene megreformálni, hanem az ignorant fórumozókat.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #8387 üzenetére
Alabbi velemenyemmel igazat is adok neki, meg nem is. A dokumentacioban ott van minden. Ami nincs, az is ott van, csak ahhoz mar gondolkozni kell. Aki tehat kerdez, az vagy lusta vagy turelmetlen. De ne legyunk ennyire negativak, mert lehet egyik sem es szimplan csak szeret forumozni.
(marmint a kerdezo)
-
Istju
senior tag
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Istju
senior tag
válasz
ubyegon2 #8341 üzenetére
Sziasztok
Nem vagyok power user, mégis az archwiki alapján boldogultam általában minden felmerülő problémával. Érdekes a felvetett kérdés, de azt nem szabad sohasem szem elől téveszteni, hogy a linux az linux. Sokszor olvasok érdekes kérdéseket a kezdő topicban, ami sztem már inkább haladó téma lenne, ezért sztem a kezdő kontra haladó topic halott ügy. Sokszor a disztró alapján való csoportosítás sem igazán megfelelő. Tehát ezeket a kérdéseket nagyon nehéz szétbontani. Épp ezért javasolnám , egy összevont általános linux topic létrehozását, plusz sok sok érdeklődés, asztali környezet, vagy épp csomagkezelő altopicokkal. Az altopic téma nem tudom, itt mennyire kivitelezhető? A nosystemd-t hagyjuk, az csak az én faxságom, nem hiszem, hogy népes tábora lenne, meg alapjaiban robbantaná szét további részekre a fórumot.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #8311 üzenetére
Oké, szerintem már ne is csavarjuk tovább, a topikok keménymagja is így látja, akkor ezt így meg is beszéltük. A következő teendő hogy össze kell dobni egy mindent lefedő tömör összefoglalót, mondjuk a meglévő disztró topikokból kimásolva (már ahol van összefoglaló
) mehet a haladóba vagy kezdőbe + kiegészítés. A szerveres topikhoz meg bambano-nek kellene valamit alkotnia, legalább egy iránymutató 1. hszt. Feltéve hogy szeretne vele foglalkozni.
Esetleg az összefoglalós vázlat mehetne logoutos írásba, amit megbeszélünk, aztán ha kész, ezzel együtt odaállunk a moderátorok elé. Bár az igaz hogy dabadab jómunkásember lett így nincs már "linuxos" moderátor, viszont a komplett tervnek egyben kell lennie, mert bele fognak kötni.
-
BMizutani
tag
válasz
ubyegon2 #8303 üzenetére
Üdv . Csak úgy belevakkantva disznó vicc.
Mi a külömbség a malac és a disznó között ?
Malac jön ki a disznóból , disznó jön ki a kocsmából .
Az ebédnél együtt a család apa anya gyerekek , a gyerekek csámcsognak.
- Úgy esztek mint a malacok . Tudjátok mi a malac ?
- Persze egy nagy disznó fiai . -
spammer
veterán
-
lev258
veterán
válasz
ubyegon2 #8225 üzenetére
Én úgy gondolom, a Mint és Ubuntu topikokat nyugodtan össze lehetne vonni, és az sem tűnik olyan nagy eretnekségnek, hogy a kezdő topikot is hozzácsapjuk. Tapasztalat szerint úgyis hasonló kérdések merülnek fel mindben, meg időnként pár komolyabb is, ami még belefér. Minden másra meg ott a Haladó jelen állás szerint. A kérdés így nézve inkább az, mi az, amit középszintnek tudnánk tekinteni és mennyire alap dolgokat kezelnénk egy kezdőknek szánt topikban. Van-e valódi létjogosultsága a középszintnek egy alap és egy haladó mellett. Ezt kellene tisztázni, ki szerint mi való mely topikba. Ezt egyedül én nem határozhatom meg.
Az biztos, hogy jelenleg van 3 topik, ami nagyon átfed és emiatt nagyon töredezettnek is tűnik. Egyszerűen azért, mert hazánkban nincs akkora közösség, ami ezt indokolná.
Linuxos játék topikra most nem térnék ki, de ez akár támogatandó is lehet, fel lehetne tölteni tapasztalatokkal, fontosabb hírekkel. -
erhas01
tag
válasz
ubyegon2 #8204 üzenetére
Kiegészítés:
Az összefoglalót elolvastam, továbbá néha, ha felhívjátok a figyelmet rá, akkor újra elolvasom, egyébként, ha ránéznék hetente még most sem tudnám megmondani változott e éppen valami, vagy sem.
Az elmúlt egy évben lassan összeszedegettem a könyvjelzőbe az általatok nagy munkával megírt cikkeket is.
Az elkészült logout cikkekkel, blogokkal igen ritkán, néha hónapok, évek múlva találkozom. Sokat javítottatok rajta.Hetente figyelem a kezdő, ubuntu, mint, debian, chakra, programozás fórumot, leggyakrabban az első kettőt, ez kb. 300 hozzászólás.
Ha megszűnne a sok szaktopik is, hogyan lehet nekem kezdőnek majd megtalálnom a megoldást? Vajon mivel szűrjem a hozzászólásokat? Több mint 1000 lenne... sok,
másképpen fogalmazva munka után felfognom, szelektálnom ....
Az adat lenne csupán egy helyen ...Kezdő topik - vagy a leendő akármi nevűhöz -
Véleményem szerint : )
Kiegészítés. Csak úgy magamban gondolkodva ....A magyar, vizuális ablakos windows-ról nehéz volt máról holnapra átállni, fejben befogadnom az angol rövidítéseket, kódsort, rendszert; az összes emlékezetbe beégett képek, fogalmak semmit nem érnek.Ezt akartam használni, ezen maradtam azóta is. Amint az alap minimum program működött a pc-n, onnantól semmi mást nem állítgattam és nem kérdeztem, nem írtam feleslegesen. Az eltelt egy évben olvasgattam.
Nem tudom, mi az, hogyan kell? :
A hdd-t csatolni, particionálni, felosztani a helyet.GTP, ssd-n, a kapcsolók? Mi az a dd? Mi a media könyvtár és a home mappa kell-e, hova kerülnek a programok, az adatok?
Külső adattárolónál a csatolás és leválasztás minek?
Hogyan kell egy programot terminálban telepíteni, eltávolítani - pl.: hdsentinel
- vagyis a szoftverközpont által nem támogatott külső programot - ?
Mivel ellenőrzöm a hardvereket, a működésüket, mivel teszteljem?
Minek vannak, mire valók a hozzáférési jogok?
Az fstab, mire jó, hol van, hogyan módosítom?
Mi ez a rengeteg karakteres begépelendő parancs? A man, mikor kell?
Pendrive boot micsoda? Még pendrive-om sincs.
Mi az a Live telepítés? Hogyan írom ki, ellenőrzöm, telepítem?
Nem tudom elképzelni, mi az a disztribúció, a gnome, kde minek nekem?
Látom a megoldási mintapéldákat. Hogyan lesz ez ezen a rendszeremen, mit kell hozzáadni, újrakonfigurálni, melyik verzióval? Ha másolom ami ott van, akkor jó lesz?majd, lassabban ... túl sok az adat.
Magolással semmire sem megyek. -
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2 #8206 üzenetére
Az lenne a legjobb, ha nem is lenne kulon topic, hanem lenne egy legordulo menu, ahol az ember beallithatna, hogy OFF/Kezdo/Halado/Software/Halozat/Nem kategorizalt. Akkor mindenki tudna ra szurni, akit minden erdekel, az mindent elolvas, akit meg csak az OFF, az meg arra szurne, vagy nem tudom. Persze, akkor kene egy masik forum motor, vagy mi a szosznek hivjak.
-
d3zs0
tag
válasz
ubyegon2 #8171 üzenetére
Szvsz nem úgy kéne felosztani a topikokat, h kezdő/haladó, distro... stb, hanem témák alapján, így mindenki egyből tudni fogja, h hova menjen egyrészt, másrészt be kéne vezetni pár kérdéses fix fejlécet a hozzászólásokhoz (ezeket a kérdéseket az első hozzászólásban feltüntetni), amiből alapból kiderül az OS és egyéb infók, így nem kell több kört futni, h végre kinyögjön minden kellő infót...
Az összes linuxos topikot lehet törölni...
Javasolt topikok:
1. Linux OS telepítése
2. Linux OS konfigurálása, felhasználói szoftverek telepítése/eltávolítása/konfigurálása
3. Linux szerver szolgáltatások konfigurálása/üzemeltetése & szkriptelés
4. Linux felhasználók Off topikjaHa vhol túl sok bejegyzés születik, akkor azt a topikot lehet, h darabolni kéne, a témát még aprólékosabban szétszedni...
És persze nem ártana 1-2 cikk logoutra amit be lehetne linkelni a sokat ismételt kérdéseknél...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #8179 üzenetére
Kikapcsolni nem kell őket, csak azért írtam, hogy ne akarja megvárni. Btw. esetenként rá kell ereszteni a gépre a winupdate-et a telepítés után, mert szed le drivereket is. Na ha máshol nincs meg a kellő driver, akkor kénytelen vagy megvárni mire a frissítéskezelő végez.
Ez a dolog is mennyivel kulturáltabban van megoldva Linuxon...
-
válasz
ubyegon2 #8144 üzenetére
Elfér az adott topikban egy-két nem odavaló hozzászólás.
Simán benne is marad még több is, már jó ideje rugalmasan próbálom kezelni ezt a küldözgetős dolgot, de vannak nyilvánvalóan kirívó esetek. Meg van, amikor már más is megjegyzi, hogy ez nem odavaló, no ezt nekem nem kéne megvárnom, mert az a topik a kezdő Linuxosokért van, akárki akármit mond is!
Nagyszerű a videó, próbálom beépíteni a TG-s ars poeticámba!
-
Penty
aktív tag
válasz
ubyegon2 #8138 üzenetére
"Definiálni kell a kezdő és haladó témaköröket és nem lesz gond."
Na, ez a nem könnyű, mert mindenkinek mást jelent. Valakinek a kezdő az, ha kattintgatni kell, mint a vindózban, és ha előkerül egy konzol, akkor már sikítófrászt kap, valakinek meg nincs kezdőként sem problémája azzal, ha a disztrója frissítését nem egy csili-vili felületen a FRISSÍTÉS/ÁPDÉT gombra kattintva végzi, hanem a terminálban a megfelelő apt vagy pacman stb. parancsokkal.
Mint említettem, nem kell véresen komolyan venni ezeket a kezdő/haladó kategóriákat, és akkor nincs belőle baj. Elfér az adott topikban egy-két nem odavaló hozzászólás. A helyén kell kezelni ezeket a dolgokat, nem kell nagyobb feneket keríteni neki, mint amekkora a "probléma". Ha nagyon felhúzod magad, hogy nem odavaló az adott hozzászólás, nézd meg ezt a videót, aztán ezután majd a helyén tudod kezelni a dolgokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elkaszálja az autóipart célzó üzletágát az Intel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest