- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- iPhone topik
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Raynes
tag
válasz
bambano #5939 üzenetére
Erre a multitaskingos DOS-ra én is emlékszem, de elég instabil volt. Norton Commander nálam is alap volt, de csak míg hozzám nem került a DOS Navigator, mert onnan az volt az etalon, arj helyett pedig a RAR. A DR-DOS-on nem ment néhány alkalmazás (főleg játékok), az már akkor is csak pótmegoldás volt olyan cégeknek, akik nem akartak MS-DOS licencet venni, csak az kellett nekik, hogy bizonyos programok fussanak. Pedig az volt a vicc, hogy az alternatív DOS-ok fejlettebbek voltak technológiailag, mint az MS-DOS, csak a kompatibiltáson véreztek el itt-ott. Most már a FreeDOS látja el ezt a funkciót, bár szerintem már MS-DOS-t is lehetne legálisan használni, hiszen abandonware lett, nem árusítják, a Microsoftot nem érdekli, ha használja még valaki.
P.S. itt Anglia kellős közepén is havazik most, ami nagy ritkaság errefelé, enyhe telek szoktak lenni-ok.
-
tvamos
nagyúr
-
spammer
veterán
válasz
bambano #5952 üzenetére
Most tényleg sok értelme kiragadni részeket (wifi) és belekötni. Akkor mondom úgy, a wifi támogatottsággal még évekkel ezelőtt is volt szívás, sőt, ma is előfordul. Ahogyan a szaros ATI-s laptopommal is volt szívás még úgy 2007-8 környékén is, amikor az égvilágon sehogy a büdös életbe' nem jött vissza rendesen sleepből, mert szétesett a kép, és a guglit keresztül kasul túrva kb. mindent megpróbáltam, semmi nem működött megfelelően. De mondhatnám a tavaly vásárolt zsír új laptopot, ami ráadásul egyszerű inteles (semmi extra), nem keveset szívtam vele, mire rájöttem, mi a jó Istentől fagy csontra sleep/shutdown/reboot esetén. Ha nem sikerült volna megoldanom (illetve csak "workaround"), lehet, hogy alkalmatlan lett volna linuxra. És elszórakoztam vele, túrtam a fórumokat, még kernelt is forgattam neki órákig (aminek egyébként semmi értelme nem volt). Átlagjúzer soha az életben neki se állna ennek, menne rá egyből a Windows.
AAA címek, értsd játékok meg azért lettek említve, mert a Desktopon terjedést nagyban elősegíti, hogy Pistike tudja-e futtatni linuxon az új Batmant meg a COD-ot. Ha nem, akkor számára alkalmatlan lesz még most is Desktopra. Te nem játszol, neked nem szempont, de sok átlagjúzernek szempont (nekem sem, de ettől még másnak van rá igénye). Lehet mondani, hogy kit érdekel Pistike meg a játékai, de ezek az igények is hozzák a fejlesztőket/cégeket, akik majd írnak rendes drivereket is, hogy esetleg ki is lehessen használni az adott hardvert rendesen, ne csak Windowson. Nem olyan rég Wine alatt játszottad az AoE-t, még ma sem megy linuxon, nem hogy 15-20 éve (ahogy az akkori csúcs játékok sem mentek). Bár mostanra már van ilyesmi: [link]
Neked 20 éve is alkalmas volt mindenre.
-
spammer
veterán
válasz
bambano #5933 üzenetére
A hozzáértőknek nyilván használható volt már akkor is a Linux, de azért azt se felejtsük el, hogy a legtöbb embernek még ma sincs fogalma róla, hogy mi az a Linux vagy LibreOffice vagy hasonlók, nem hogy 20 éve. Egy rendszergazda, informatikus, hacker stb. értett hozzá, de a többi embernek nagyjából a PC = DOS vagy Windows volt (főleg, hogy warezben szépen felrakták a gépekre, nem foglalkozott vele senki, nem volt aktiváció, védelem, semmi). Szerintem az utóbbi 8-10 évben fejlődött sokat, már next-next finish-sel is felrakhatják olyanok is, akik nem különösen értenek a géphez.
-
Apollyon
Korrektor
-
Raynes
tag
válasz
bambano #5925 üzenetére
Nemvótalkalmas. Átlag ember 20 éve is már játszott, mp3-azott, audioCD-zett, mod-okat hallgatott, mpeg/indeo videózott, voltak korai DirectX-es játékok már, plusz már sokan akkor is wordöztek, exceleztek. Ezek mind nem voltak Linux vagy más unixlike OS alá akkor még. vagyis nem teljes értéjkű alternatívaként. Kb. 10 éve pedig a Flashen, videókártyadrivereken vérzett el, plusz a Wine még nem volt ilyen használható állapotban, meg egy csomó programnak nem volt alternatívája, pl. torrentezés, miazmás.
Ne magadból indulj ki, hogy te csak 10-20 éve is csak konzolozásra használtad a gépet, az egy átlag felhasználót már akkor sem elégített ki. Ma már alkalmas a Linux desktopnak, esetleg nem hardcore gamerkedésre is, de ez nem volt mindig így.
-
-
-
spammer
veterán
válasz
bambano #5906 üzenetére
Jó, de azóta eltelt 20+ év.
Mondjuk szerverre nyilván Debian, meg desktopra is, ha nyugit akar az ember, csak működjön és kész. Fedora vonal nálam kimaradt, nem hoz lázba, bár a CentOs-t próbáltam volna múltkor VM-ben, 15 perc alatt sem végzett a Gnome-os GUI installer (jó rusnya), közben szétterhelte a gépet. Ennyi idő alatt más disztró már kész van.
Amúgy a Debian is patch-csel csomagokat, és nem csak a szükségesekre gondolok, futottam már bele hulla felesleges menü átszabásba (pl. awesome wm csomagnál).Windows? Ma hozta egy rokonom a gépét, hogy tegyek rá valamit. Azt hittem a hajam tépem, kattintgatok össze-vissza, mint egy hülye, M$ oldaláról levadászom, ami kell, a kicsomagoló nem akarja kicsomagolni oda, ahova akarom (Program Files), Adminként futtatva mindjárt odarakta. WTF? Ez sima unzip, még csak telepíteni sem kellett. De ez hagyján, mert a progi cseszett működni, irány egy 3rd party program, az egyből működött. De komolyan, nagyokat sóhajtok már, amikor egy Windowsos gép elé kell leülnöm, pedig 20 évig használtam különféle Windowsokat. Ha belegondolok, hol tarthatnék ma linuxban, ha 20 éve használnám már...
-
spammer
veterán
válasz
bambano #5900 üzenetére
"nem értem azokat, akik mindenféle disztrókat kipróbálnak. minek? fel kell rakni a legjobbat, a többi mit számít?"
Akarod mondani, Debiant, ugye?
Sokan azért próbálgatnak végig mindent, hogy megtudják, melyik a "legjobb", pontosabban a legmegfelelőbb nekik. Legfőképp olyanok, akik OOTB akarják a legmegfelelőbbet. Persze vannak súlyos distrohopperek is.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5710 üzenetére
Hehe, gondolom azért akkoriban sokkolóbb lehetett az a sci-fi világ ami a vászonról jött. Én először vhs-ről láttam, alámondásos "szinkronnal" ><
Az ingerküszöböt meg pont az, hogy a star wars nyomta fel. Nem sok olyan alkotás van ami régi és még ma is megállja a helyét, ráadásul sci-fi...
-
-
bambano
titán
válasz
bambano #5512 üzenetére
eddig bírtam
az tény, el kell ismerni, hogy elég impresszív fejlődésen ment keresztül az ubuntu, és az a grafikus shell, ami most van benne, szinte már-már használható. az jó, hogy gyorsbillentyűvel is kezelhető rendesen, ebben a debianos gnome3 le van maradva.az is tetszett, hogy elég elvadult mennyiségű cucc van benne, pl. netbeans-t lehet telepíteni szoftverközpontból.
viszont a nevére még mindig rászolgál, akárhova nyúltam benne, a végén csak kiderült, hogy bugos, mint atom... volt, amit én, mint feketeöves kőagyú debianfan képes voltam kijavítani kézzel, de volt, amit én sem. ugyanezeket egy kezdő júzer, aki a w10-ét dobta éppen sutba, nem fogja tudni megfaragni.
meg kell említenem, hogy a vas, amin próbáltam, eléggé jól támogatott, szóval ilyen bajaim nemhogy ezzel, de a debiannal se voltak rajta évek óta.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5499 üzenetére
Semmi túlzásba nem estem bele. Mivel egy viszonylag jobban látogatott oldalra ír és mondhatni sajtóterméket "gyárt", objektívnak kellene lennie. Ehelyett abszolút fanboy írások születnek, és ami nem ms azt olyan szinten támadja hogy elég erős ferdítéseket és neadjég hazugságokat is képes közzétenni csak hogy le tudja járatni a neki nem tetsző sw-t. Mint pl. bármelyik másik linuxos cikk.
A kommentekről nem is beszélve, hogy nézne ki ha itt az egyik házigazda elkezdené rosszindulatúan osztani az észt, meg inzultálni a usereket akik nem értenek egyet vele?
Ugyanis a pcforumon ez történik. Csodálom hogy még nem ásták el, vagy robbantották fel. -
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5469 üzenetére
Ha te is arra az IRC-re gondolsz amire én, akkor arra azt tudom mondani hogy ott nincsenek ismerőseim. A nem ott lévők meg nem hiszem hogy fel fognak tenni plusz egy klienst csak az én kedvemért.
Annak már örülök hogy a faxbúkot ki tudtam irtani az életemből, és teljesen meg tudom kerülni. Annak bevallom nem néztem utána hogy az IRC eléri-e a viber protokollját, de van egy olyan érzésem hogy nem.
Amúgy a vibert is gyűlölöm az adatlopásával, meg a gusztustalan, hányinger lila színével, de inkább ez mint a fosbuk. Na meg úgy tudom hogy ez japán cég, nem pedig usákiai, ami már fél siker
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5426 üzenetére
Magamból indultam ki.
Meg szerintem a mai fiatalok mind win userként kezdték, tekintve hogy az iskolákban az agresszív ms lobbi miatt csak az az ócska rendszer van.mso tényleg jó drága lett, de az örök licensz szerintem nem drágább sokkal mint eddig volt. Eredeti ofiszt meg otthonra amúgy is csak a vallásosok vesznek.
-
-
Sonja
nagyúr
válasz
bambano #5325 üzenetére
De, tud.
Végülis ugyan az a két kártya, csak a GTX 960 erősebb, és többet fogyaszt (+ drágább). A GTX 950 még csak most jelent meg.
(#5326) F34R: Hogy hogy mi indokolja?
4K-hoz bizony jó, ha tudja a HW-es dekódolást. Kisebb proci is elég mellé. Mondjuk a Skylake CPU már legalább ezt is tudja.
-
F34R
nagyúr
-
Dhampir
félisten
válasz
bambano #5311 üzenetére
Basically, the difference between the two drivers is that the legacy drivers are intended for the video cards which are no longer supported by Nvidia in the official driver (thankfully, Nvidia's support is just awesome. You're only out of luck with truly ancient hardware that's like more than 8 years old). The legacy driver is not as well maintained as the newest driver and generally only receives important bugfixes. It will no longer receive new features or optimizations for new games or applications as is the case with the normal driver.
So, it is highly advised to always use the normal drivers if they are available. This way you will have the best experience and support. If you are unsure if your card is still supported by the latest driver, here is a link with a list of supported video cards (click on the tab called "Supported Products"):
Forrás:
http://askubuntu.com/questions/472061/what-is-the-difference-between-an-nvidia-legacy-binary-proprietary-driver-and-aWhat's a legacy driver?
What is a Legacy GPU?
Legacy GPUs are older-generation NVIDIA GPUs which are no longer supported in the regular NVIDIA Unified UNIX Graphics Driver. Instead, these GPUs will continue to be supported through special "Legacy GPU" drivers that will be updated periodically to add support for new versions of Linux system components (e.g., new Linux kernels, new versions of the X server, etc).
For a complete list of the GPUs supported in each of the Legacy GPU driver series, see the lists below. For more information about the support timeline for each Legacy GPU driver series, see http://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/3142.
Forrás:
http://www.nvidia.com/object/IO_32667.html -
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5271 üzenetére
"Az a helyzet, hogy ma sincs igazán más választási lehetőség, mint a Windows." – ostobák.
A másik meg a káromkodás, valahogy marhára nem illik az újságírásba. Ja igen, el is felejtettem, ők nem újságot írnak, hanem szart.
Mondanám, hogy az indexesek úgy örülnek a windows 10-nek mint majom a banánnak, de nem mondom, mert a majom felsőbbrendű, bár talán még a banán is
-
Dhampir
félisten
válasz
bambano #5263 üzenetére
Ezért jobb, ha amerikai szerveren tárolják az adatainkat, ahol néha tornádó küldi felhőbe és a rendszergazda csak ámul-bámul rajta.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
bambano #5222 üzenetére
"Personally, I'm very focused on intersectional feminism, which is feminism as it applies to other aspects of oppression like racism and classism."
...
"I think the lack of diversity is a mistake, and that we should be taking responsibility for it and actively trying to make it better."
Nem szoktam használni ezt a smileyt, de ez a lány a nuclear facepalm kategória. Szép, meg okos, de a józan ész helyett a hülyeségekre fókuszál.
-
-
válasz
bambano #5170 üzenetére
Akkor mit vársz? Felültettek a szopórollerre.
Ha egységes a formázás, akkor a formázási elementek alapján még van esélyed új struktúrát létrehozni, és akkor onnan kiölheted a szám.szám.szám.ot (bízva abban, hogy semmi sem kezdődik számmal..)
De erre automatikust ne keress... magadnak kell rá scriptet írni, azt hiszem. -
válasz
bambano #5164 üzenetére
Ugyan nem konkrétan erre jó, de egy gondolkodtató:
Ha kimented HTML-be (főleg a szűrtbe), akkor kaphatsz eggyel közelebbi struktúrát. Címsorok kapnak <hX> tagot, a body meg <p class=MsoBodyText> -et...spanokat lehet dobni a rákba.
Annyira nem ismerem közelről a LaTeX-et, de ebből talán egyszerűbb lenne. Csak egy ötlet.UPDATE: LO-ból mentve nincs MsoBodyText, ofc... de a <hX>-et, a <p>-t, az <ol>/<li> akármit könnyen szét tudsz választani, akkor is.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano #5160 üzenetére
Szerintem ilyet nem fogsz találni. Csak amatőr és kísérleti szarok vannak, kb. semmire sem jók, és csak formázás alapján dolgoznak. Értem mit akarsz, hogy a wordös stíluslap alapján alakítsa ki a LaTeX-es struktúrát. Esetleg Wordön belül regexpes cserét meg lehetne próbálni, hogy LaTeX tagekkel látod el a stílushoz tartozó szöveget keresés-cserével, majd kimásolod plain textként.
-
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
bambano #5132 üzenetére
Jaj de haklisak vagyunk. Mintha annyira sokat hasznalnam, eddig haromszor inditottam el, amibol ketto az utobbi par napban volt.
Nem art(hat) ha "ismerjuk" a legelterjedtebb rendszert.
+Syl: Az ilyen az meg hulyeseg, en inkabb csak roviditeni szoktam. Max neha csuszik be valami mikor olyan (rossz) kedvem van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ROG Ally Z1 Extreme
- ÚJ aktiválatalan Apple iPhone 16 Pro 128GB ! 1ÉV nemzetközi APPLE GARANCiA
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged