- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
totron #24350 üzenetére
Nézhetetlenül lassú lesz. Akadozok, 1-2 másodpercet eldob. Érdekes a sima 720p az simán megy.
Persze ez mind yt-n tehát böngészőn át nézett filmnél van. lejátszó programmal 1080p a mai napig 4-5% procit fogyaszt, persze, mert az uvd engine kódol nem a cpu.
Egyébként a proc maga annyira keveset fogyasztó meg a hűtés annyira halk és hatékony, hogy sivítani nem is tud.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
totron #23978 üzenetére
Hup-on is téma volt nemrég (4.17) [link]
Tavaly év végén jött a breaking news: 2024-től az Apple megnyitná az iOS-t 3rd party alkalmazás áruházak (app store) és a sideload előtt. Most újabb hír jött ezzel kapcsolatban: Az Apple az iOS 17-ben először engedi meg az iPhone felhasználóknak, hogy alkalmazásokat töltsenek le az hivatalos App Store-on kívüli forrásokból - állítja Mark Gurman, a Bloomberg munkatársa.
[link] -
Apollyon
Korrektor
válasz
totron #23939 üzenetére
A tavalyelőtti Foundation sorozat is botrány. Bár az atmoszférát átéreztem valamennyire a könyvből, a látvány elég jó és a könyvben is hasonlóképp képzeltem el, mármint azokat a helyeket, amik mindkettőben szerepeltek, mivel nem sok köze van az eredeti sztorihoz. Két (fehér?) férfi főszereplőt két fekete nőre cseréltek, és egyéb okosságok. Hogy is mondjam, nem vagyok ám prűd, de azért a szexjelenetek sem épp egy Alapítvány szintű történetbe valóak.
Most már úgy vagyok az ilyen reboot/remake satöbbikkel, hogy ha jön, 99%, hogy vállalhatatlan lesz, így már le is fogok szokni róla, hogy bármilyen hasonló produktumot nézzek. Az eredeti OK, ami utána jön, az szinte garantált kuka. Star Trek talán némileg kivétel.
-
urandom0
senior tag
válasz
totron #23870 üzenetére
reszponzívabb a használat Win alatt, keletkezik egy kontraszt, ha rebootolsz/átülsz, ezt ne vitassuk el
Hát én ezt nem érzem, pedig Windows 10-et, 11-et és különféle Linuxokat használok napi szinten felváltva. Egyedül a Gnome-nál érzem, hogy az animációk laggosabbak, mint Windows 10-nél, de más területeken gyorsabb nála (pl. a fájlkeresésnél).
A KDE-ről nem is beszélve, az pedig sokkal simábban animál, mint a Windows 10. Xfce meg nem is beszélve, pattan, mint az olajozott villám...Én 2015-ben váltottam fő rendszerként Linuxra, pont azért, mert a Windows 10 az akkori laptopomon használhatatlanul lassú volt. Debian+Xfce kombóval pedig még évekig elment.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
totron #23870 üzenetére
A win7-nek úgy emlékszem, hogy némileg kisebb is volt a gépigénye a vistánál. Ezért is volt, hogy sokan XP-ről win7-re váltottak. Pláne, hogy volt win7 starter is vagy mi, ami még csicskább gépeken is futott, meg a szándékosan elrontott netbookokra is ezeket tették már.
A 8 nekem kimaradt, a win10-ről a hülyeségei ellenére azt tudom mondani, hogy sokkal jobb, mint a win7 volt. Utóbbit egy home usernek néha újra kellett telepíteni, mert egy idő után belassult a sok registry írástól. Win10-nél nincs ez, bár én ezt már csak 1-2 célprogramra használtam, azonban egy régebbi gépemen még mindig a 2016-os telepítés van. Az is igaz, hogy valószínűleg az SSD miatt nem tűnik fel a különbség, win7-et meg anno még csak hdd-vel használtam.
-
válasz
totron #23870 üzenetére
De ezek milyen gepek ugy btw? Van itthon x200 2008-as gep, 4GB rammal. Full jol fut rajta a latest greates SUSE KDE-vel. Ennel regebbivel mar senkit sem szivatunk, lassan ez is muzeumba valo.
Plusz az sem mindegy mirol beszelunk. Jelenleg egy T420-rol irok, ez gyarilag win7-el jott. Ezerszer gyorsabb rajta a mostani KDE, mint a win7 lenne.
-
urandom0
senior tag
válasz
totron #23856 üzenetére
Oké, de azt ugye tudod, hogy amikor megjelent a Windows 7, az akkori gépek többségén tetű lassan futott, a grafika miatt sok esetben csak Aero nélkül? Amelyik gépen jól ment, azon is csak azért, mert a Vista miatt a tulajdonosuk már kénytelen volt új gépet venni.
A Linuxos asztali környezetek közül egyedül a Gnome lassacskább, a többi villámgyors. Az, hogy az X mint hálózati protokollos megjelenítő szerver lassabb, mint a Windows dwm-je, igaz. De itt olyan kicsi különbségekről beszélünk, ami minimális lassulást okoz a Linuxokon, ellenben a Windows folyamatos HDD darálása sokkal zavaróbb jelenség.
A Wayland egyébként az X legtöbb hibáját orvosolja (az más kérdés, hogy most a CentOS-es gépem a Gnome-ot X-szel használom, mert Wayland alatt szétcsúszik a kép, ilyenek vannak).Dolgoztam PC szervizesként, tudom, milyen gépek vannak forgalomban. Nem egyszer javítottam nagypapa-nagymami 10-15 éves laptopját, amin a Windows 7 is 200%-os DPI-vel fut, mert másként nem látja meg, és ami egyszer fel lett telepítve 8 éve, azóta úgy van.
-
F34R
nagyúr
válasz
totron #23856 üzenetére
Linuxon nem csak X van, ha ennyi a problema Waylandal is lehet probalkozni. Azt ugye tudod, hogy egy 9 eves linux kernel is jobban fut a korabeli gepeken, mint a mostani frissek. Linuxon sok minden valtozik ennyi ev alatt, Windowson meg szinte csak a Major verziokon. Felraksz valami elmaradott linuxot es jobban fog menni mint a windows.
-
válasz
totron #22822 üzenetére
"ha valaki linuxra adta a fejét miért a Gnome2-t sírja vissza, amikor annyi lehetőség van még DE-k/wm-ek szintjén, .."
Erre esetleg van ötleted?Amúgy a Gnome2 jó felület. Persze kinek mi, ez egyedi preferencia.
Nem tudom, hogy az épp nálam jelentkező bögök általánosak-e, vagy csak Mate alatt jelentkeznek...
De hát 5 user-es gép van idehaza (kutyát és a macskákat nem számoltam!), jóval nehézkesebb megoldani azt, hogy újra mindenki megtanulja, hogy mi hol van (KDE vagy xFCE vagy akármi, van bőven). Terminált meg ne is említsük, egyedül én "szocializálódtam" a családban parancssoros környezetben (Dos 5.x, 6.x).Alapvetően azt szeretem a Linuxban, hogy ami alaprendszert megkap az ember, azért az jobbára jó teljes alap, jellemzően minden működik, ha mégsem akkor megoldások tömkelege vár a neten. Ez az első eset, hogy keserű a szőlő - 2005 óta.
-
Di Natale
senior tag
válasz
totron #22820 üzenetére
2014-ben kaptam ballagásra a Notebookomat, de mivel már kinőttem a játékokat és untam a Windows felületet ezért rákerestem a Linux kifejezésre. Kellemeset csalódtam, nagyon modern benyomást keltett az akkori Fedora, Linux Mint Cinnamon és az Elementary OS.
Végig nyálaztam ezeknek a disztróknak a hivatalos fórumait. Youtube-n is sok videót nézek és 6 év után sem tudom a terminált használni. Mondjuk soha sem volt rá szükségem, de egyszer attól félek, hogy beszar a gépem és kénytelen leszek használni. -
I02S3F
addikt
válasz
totron #22822 üzenetére
Szerintem meg van, aki szeret ezzel játszani és van, aki nem. Engem kifejezetten érdekel a Linux, könyvet olvasok róla, tanulom a terminál kezelését egy másik könyvből, de otthon magamnak nagyon nem buherálom. Fenn van egy kde neon meg valami full-kde metacsomag, megy minden és kész!
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
totron #20562 üzenetére
Azért az sem építő jellegű, amit te csinálsz.
Az én véleményem az, hogy ignoráld, azt kész. Okos enged...Elvileg tech fórumon vagyunk. Írsz magadnak - esetleg a megfelelő személyt megkérni erre hogy küldjön egy - szkriptet, ami blokkolja az általad nem kívánt tartalmat az oldalon és heló.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
totron #20548 üzenetére
Én értem, valaki már megcsinálta ugyanezt egy másik fórumon, gyakorlatilag már senki nem jár oda, csak ő meg még 3 ember, aki maradt a cirka 50-100 emberből. Ott az admin nem rúgta ki, a többiek leosztották párszor ugyanígy, de semmi haszna nem volt. Nagyjából ott is ugyanez a hittérítő jellegű dolog ment és minden témába belerondított vele, újra és újra leírta ugyanazt a mainstream-el teljesen szembe menő véleményét, amíg mindenkinek a töke tele lett vele. Gondolom itt is valami ilyesmi várható.
-
Frawly
veterán
válasz
totron #20395 üzenetére
Csak az a baj, hogy összehordasz mindent, mikor meg az ember reagál rá, akkor vitakultúrát vitatva fröcsögsz meg lebarmozod, és ezzel csak magadat minősíted. Nyugodjál le, vagy ha nem tudsz kulturáltan fórumozni, akkor ignoráld a topikot.
(#20396) Apollyon: az AMD APU-k erősebbek GPU-ban, mint egy Intel. Jóval, kb. 2-3× teljesítménnyel számolj, igaz az Intel IGP-k olyan gyalázatosan gyengék, hogy azokat nem nehéz ennyiszeresen verni. De egy rendes dedikált GPU-t viszont ezek sem érnek utol, úgyhogy ilyen 8 gigás RX580-as szintről ne is álmodjál, még a harmadáról se, attól sehol nincsenek ezek se. Ha viszont csak hardvergyorsított, energiatakarékos videólejátszásra kell, arra tökéletesek lehetnek. Inkább azt tisztázzuk, hogy milyen gépbe lesz, és milyen felhasználásra. A drivertámogatásuk Linux alatt jó, ha nem túl régi AMD APU, akkor simán van olyan tökéletes, mint egy Intelé, néhol akár még jobb is.
-
válasz
totron #20398 üzenetére
Feleslegesen húzod fel magad és durvultok be egyébként, ezek nem olyan dolgok, amikért érdemes, békésen lemarházzátok egymást, oszt jónapot! Aztán minden megy tovább a saját medrében. Offtopikban én se szoktam magam felhúzni.
Nem látunk egyformán senkivel semmit szerencsére, de nem baj az. Sőt!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
totron #20395 üzenetére
Szerintem semmi rosszat nem csinál, ha ő szeret ezzel foglalkozni, nem látok benne problémát, nem árt vele senkinek.
Aztán ha tévedek, még mindig jobb, mintha kocsmába járna, és/vagy kemény drogokat használna és terjesztene, esetleg papnak állna és Istenről és a Bibliáról prédikálna. Vagy ami még rosszabb lenne, hogy microsoft oldalon a windowst hirdetné, és a linux meg úgy a komplett open source kultúra ellen lobbizna. -
Frawly
veterán
válasz
totron #20391 üzenetére
Szerintem fejezd abba a személyeskedést. Mert azon túl semmit nem tudsz írni, mert nem érted, amit a másik ír. Egyszerűen a szemléleted nem jó, meg a témához sem értesz eléggé. Ja, rég raktad fel a Gentoo-t, ez látszik is. Szerintem inkább fejezd abba, mert egyedül te bugyogsz ebben a topikban. Én türelmesen, részletesen kifejtve írok szakmai dolgokról.
-
Frawly
veterán
válasz
totron #20388 üzenetére
A minimal iso is live, csak konzolos felület. A Stage3 meg muszáj, mert a Gentoo dobta a Stage1 és Stage2 támogatását, hivatalosan nem támogatott többé. De mindegy is, mert felteszed Stage3-ból, és utána kiadsz egy teljes emerge-ös újrafordítást az meg fog egyezni azzal, mintha Stage1-ből tetted volna fel. A végeredmény szempontjából mindegy lesz.
Arról meg nem tehet, hogy annyi a figyelmi kapacitásod, mint egy muslincának, és nem tudsz elolvasni meg értelmezni semmit, ami 2 mondatnál hosszabb. Ha ennyire meghaladja a szellemi kapacitásod, menj inkább facebookozni.
-
Frawly
veterán
válasz
totron #20385 üzenetére
Nem ezt mondtad. Hanem a 10 év alatt 30 perc megtakarítást meg a géphez fordítást. A Live CD nem eretnekség, 99%-a a Gentoo usereknek stage3-as installerrel rakja fel, ami egy Live CD, csak grafikus felület nincs rajta. Ebben nem különbözik az Archtól.
Grafikus környezetes Live CD megint nem lenne eretnekség, de minek. Aki felteszi magának a Gentoo-t, az ért hozzá annyira, hogy nincs rászorulva. Inkább csak nem bíbelődnek vele feleslegesen, legalábbis a hivatalos gentoo-sok. Forkok viszont igen, Sabayon, Calculate Linux, stb., de azok nem is ugyanannak a célközönségnek készülnek. Igazából utóbbiak azért használnak Gentoo-t, mert független disztró, nem áll mögötte semmilyen vállalat, meg spéci filozófia, ahogy a Debian ilyen GNU mániások és nonfree ellenesek gyülekezete, a Red Hat, Fedora, CentOS mögött multi áll, az Ubuntu mögött is, ezeket meg el akarják kerülni, nem akarnak kiszolgáltatva lenni nagy multiknak.
Többek között ezért is sikeres az Arch is, független, a systemd-t kivéve nincs beleerőltetve semmilyen corporate meg trendi bullshit. Egyszerű, tiszta koncepció, full rolling, normális csomagkezelés, ez meg sok fork-disztrónak vonzó, biztonságosabb választás. Mert ha Fedora vagy Ubuntu alapra teszik a disztrót, akkor abban benne lehet, hogy a Red Hat / IBM vagy Canonical behúz egyszer csak valami botrányos, meredek dolgot, ami a forkok nyakába is szakad.
Sőt, a Slackware-nek is ez a filozófiája, függetlenség, egyszerűség, minimalizmus, az megint más, hogy én személy szerint nem annyira csipázom, mert kevés csomag érhető el rá, meg eléggé elavult verziókkal dolgozik.
-
Frawly
veterán
válasz
totron #20362 üzenetére
Megint: tévedésben vagy. Ha jól használod a Gentoo-t, akkor egy átlagos disztróhoz képest már 1 perc alatt visszajön megspórolt idő. Mert a gépet nem fog GRUB, systemd, full Gnome, Pulseaudio, mit tudom én milyen szutykokat betölteni, sőt, ezek függőségiet, és a függőségeik függőségeit sem kell betölteni, ezek kapásból kimaradnak az indítási folyamatból, ez néha majdnem exponenciális megtakarítás, nem lineáris. Sőt, amit nem hagysz ki, az is akár a felére összemehet bináris méretében, memóriafoglalásban, amit megint csak fele idő a procinak a memóriába tölteni. Szóval de, meg lehet spórolni vele időt, vissza lehet nyerni a fordítgatást, feltéve, hogy megfelelő a felhasználásod, és csak azokat a modulokat, USE flageket kapcsolatba be rajta, amik tényleg kellenek.
Ez, amit te írsz, hogy 10 év alatt jön meg 30 percnyi időmegtakarítás, az pont akkor van, ha KDE-vel, stb. használod a Gentoo, amire pont azért írom már ennyiedszerre, hogy nem istenkáromlás, meg eretnekség, csak egyszerűen időpazarlás, nem éri meg.
-
Frawly
veterán
válasz
totron #20361 üzenetére
Nem, nincs különbség. Egy bloat DE-nek sok függősége van, bekapcsol egy rakat USE flag-et, onnantól semmiben nem fog különbözni egy bináris full extrás disztrótól. Lehet mondjuk 0,5-1%-kal fürgébb lesz, de azért órákat fordítgatni. Még egyszer LAS-SAB-BAN, hogy megértsd: nem eretnekség, nem megy ki a Gentoo-csendőrség gumibotozni, csak egyszerűen nem éri meg, értelmét veszti, az időd temeted bele feleslegesen. Max. csak arra jó, hogy ilyen Arch usereknek beszólogassál fórumokon, hogy btw I use Gentoo, de az meg lúzerség a köbön.
A kommentjeimben semmilyen kényszeresség nincs. A Gentoo-nak az a lényege, hogy csak azok a driverek, modulok legyenek a kernelben, amiket a te géped és csomagjaid használnak, és a lefordított csomagokban is csak azok a USE flag-ek legyenek használva, amik tényleg kellenek neked, felesleges dolog ne legyen kapcsolva. Az egész ezért van kitalálva, mert ezekkkel a modul és flag-kikapcsolásokkal lehet óriásit nyerni, a binárisokat néha felére lehet csökkenteni méretben, memóriafoglalásban, stb.. Ahogy valaki neked generic binárist forgat, bekapcsolt összes USE flag-gel, meg full extrás generic kernellel, onnantól az egészet lehúzhatjuk a wc-n, a semmiért ment órákon át a fordítgatás, kapsz olyan binárisokat, amiket Gentoo nélkül is megkapnál bárhol. Mert bizony be kell kapcsolják az összes modult, flaget, azért generic bináris, mert nem látják előre, hogy milyen hardverkiépítésű gépen futtatod, milyen csomagokkal együtt fogod használni. Gentoo-nak pont az a lényege, hogy a te gépedhez és a te felhasználásodhoz forduljon le minden (ha pl. nincs Intel vagy NV hardver a gépedben, vagy nincs BT, stb. akkor ahhoz nem kell egy csomó drivert beleforgatni a kernelbe, hanem ki lehet hagyni egy az egyben), és csakis neked legyen jó, Gipsz Jakabot már nem kell kiszolgálnia.
Ezeket az LFS, Gentoo, Alpine, stb. disztrókat eleve olyanok használják, akik minimalisták. Tudom neked hihetetlen, de vannak ilyen emberek rajtam kívül meg kékluficet kollégán kívül is. Nekik MEGÉRI. Neked, ahogy felpattintod rá a kedvenc KDE, Gnome, Xfce, Cinnamon akármit, mindenféle bloat GUI Gtk/Qt tool-lal, neked valószínű nem éri meg. Azért mondom, hogy a haladósághoz és haladó disztrókhoz SZEMLÉLET, hozzáállás kell, gondolkodásmód. Ez az, ami sokaknál hiányzik, sőt, ez tartja a legtöbb embert is Windowson. És ez a szemlélet az, amit nem lehet megerőszakolni sem, vagy kialakul fokozatosan magától, vagy nem. Akinek ez a szemlélete megvan, máshogy fogja használni a gépet, más csomagokkal, más módszerekkel, amiket nem tudsz a te hagyományos desktopos, full GUI DE felhasználásodhoz hasonlítani, mert ELVI síkon tér el, gyökeresen.
A Gentoo-nak van egy másik értelme, de az meg gyenge gépen jön ki: pl. ha 486-osra, vagy valami nagyon muzeális, PAE-t nem tudó, régi gépre kell valami Linux, ezeket a régi architektúrákat már nem támogatják a modern disztrók, még a 32 biteseket még támogatók sem mindig. Ilyenre neked kell kódból forgatni, de ilyen gépekre megint nem forgatnak KDE-t, meg Gnome-ot, meg mit tudom én, mert eleve gyengék a futtatásához, tehát megint visszatérünk a minimalizmus témájához.
Szóval összefoglalva: a Gentoo nem éri meg mindenkinek. Próbálkozni persze lehet vele olyanoknak is, akiknek nem éri meg, mert szemfelnyitó élmény lehet. Én amíg nem próbáltam ki a Gentoo-t, addig sok szoftverről azt hittem, hogy minimalista. Csak aztán, hogy több órán át forgatod őket, meg csomagolja ki az emerge a gigás kódbázisokat, akkor jössz rá, hogy milyen rohadt bloat az egész. Ha más nem, a megvilágosodás miatt élményt lehet kipróbálni, megértesz dolgokat, amiket korábban esetleg nem láttál meg.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
totron #20367 üzenetére
Profitálsz belőle ,mert lustaság van, minek optimalizáljon egy weblap készítő mikor úgyis gyorsul a technikai fejlődés. (azon az űrhajón amin meghódítottuk a világűrt még lyukkártyás gépek voltak, most fényévekkel, csilliószor gyorsabb eszköz van a zsebedben) (relatíve magas szintű Mac (MIT Algebraic Compiler) nyelven írtak, ezt aztán később KÉZZEL assemblyre fordították, és lyukkártyákkal táplálták a gépbe.)
Én inkább OS-ek oldalán érzek elmaradást, ami jó pl Linux népszerűtlen, (átlag felhasználói szegmensben Android ugye nem Desktop Os). Ha lenne nyílt Mac Os arra szakítanék még időt.
-
-
válasz
totron #20362 üzenetére
Ha valaki írna könyvet erről a topikról, tutira azt a címet kapná az iromány, hogy KölökGentó és Disztrózamat.
Ezt tuti elolvasnám.
Most viszont elhatároztam, hogy ha lesz időm, rakok fel Gentoot!
10 év alatt összejönne mondjuk 30 perc
Ez teljesen jó amúgy. Mer'ugye feltételezi, hogy van még a zembernek 10 éve.
-
totron
addikt
válasz
totron #20361 üzenetére
Évtizedben mérhető, mint: évtized alatt mérhető. 10 év alatt összejönne mondjuk 30 perc megspórolt csillagidő a programindítási és egyéb, fürgeségi tényezőkkel felruházható működések terén felhasználás közben. Tudjuk be a gentózást inkább elmepallérozásnak und tapasztalatszerzésnek mi még jól jöhet valamikor, valahol. Hiszem, hogy a kóros eltévelyedés-elveszés ellen nem árt szem elől nem téveszteni és vallani a laikus/mókolásból kiégett álláspontot: tökmindegy mit használsz, mindegyik - itt OS - ellátja a feladatát. Ha ez nincs meg ellenpontként, a disztrózamatok is elvesznek. Ha valaki írna könyvet erről a topikról, tutira azt a címet kapná az iromány, hogy KölökGentó és Disztrózamat.
-
Fuel
tag
válasz
totron #20286 üzenetére
Nem növöm ki tuti, arra mérget veszek, mondták hogy nem fogom megbánni a váltást és úgy is lett, arra is rájöttem hogy nincs lehetetlen amit nem lehetne megoldani alatta. Talán ha "gamer" laptop lesz, nem pedig asztali gép, maximum akkor fogok visszaváltani, de előtte letesztelem hogy viselkedne alatta, majd még meglátom, viszont ha asztali akkor fix hogy marad.
-
Rimuru
veterán
válasz
totron #20251 üzenetére
Nem erzem at a nos hasonlatotad, de biztos bennem van a hiba.
Rolling rendszert hasznalok igy nincsenek nagy kiadasok hogy az ujdonsagokra racsodalkozhassak fel evente. Ami nekem szamit ott ugyis utana megyek.
Multkor pont a topicban volt szo arrol hogy a meno influencerek ujonnan alacrittyt hasznalnak, milyen meno stb, en ekkor mar honapok ota hasznaltam... (lehet divat diktatornak kellene elmennem?) megtalalom magamnak az ujdonsagot ha erint engem.
laptop alszik, én meg felélesztem, reboot 1.5 hetente átlagosan - nalam altalaban akkor van notebook reboot amikor lemeritem veletlenul vagy taskaban benyomodik a kikapcsologomb (ami a gep oldalan van igy elofordul).
-
Rimuru
veterán
válasz
totron #20247 üzenetére
Nem vetem meg az ujrahuzast de amikor nem kell akkor miert huznam ujra? Ha 10 evig nem kell akkor 10 evig nem is teszem meg ez ennyire egyszeru.
Archrol se hagyomanyos modon valtottam anno hanem kenyelmesen.Amugy uptime huszar en vagyok a topicban.
Egyszeruen praktikussagi okokbol, egy boot kenyelmetlenebb es lassabb mint suspendbol felebreszteni. Fenti analogiaval amig nem kell reboot addig miert rebootolnek?
Bar a "rebootot" neha megoldja a sway amikor segfaultol (minden grafikus cucc megy a levesbe). -
válasz
totron #20245 üzenetére
Okos embernek mindig vannak kétségei, az idióta hülye marhabarom az magabiztos.
Amit szerintem keresel vagy keresni érdemes az az Arch-kal megvalósult.
Nem hiszem, bár már az örökélet se túlzottan vonz, de mi köze ehhez az Arch-nak? Ha valami számít még, az a nyugalom, de mi köze a nyugalomnak az Arch-hoz? Disztrót meg nem keresek, max néha kíváncsi vagyok egyikre-másikra, de szerintem kevesen használják a kezdetektől ugyanazt a megnevezésű disztrót és DE-t napi használatban. Nekem 6 év alatt jó volt, gyanús, hogy még 6 évet kibír, hogy ne változzon meg végletesen.....
-
válasz
totron #20241 üzenetére
Himalája sóval eszed a kajád?
Nem, kanállal, villával. Ezt a himalája show dolgot hagyjuk, aki hólye, vegye meg a nacl-t 50x-es áron, mert egy kis vasoxid rózsaszínre színezte. Mitől jobb egy pakisztáni só? Ez a sómizéria totál elmebetegség. A rózsaszín mezei só a sikeres marketing legjobb példája.
(#20242) F34R
Nem is kell Cinmanó, de Plasma se, ha már itt tartunk. Most már tényleg nagyon erőltetett az a csodadisztró egyébként. Van mikor a hype rossz irányokat sugall. szerintem
No de a kérdés, ír valaki KDEMX bemutató cikket? Kíváncsi vagyok mit lehet még jobban megbonyolítani. Mepis, Antix, Debian alap, no systemd, Plasma.....fura mert már eddig is volt Kaos OS, minek még egy?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
totron #20231 üzenetére
Persze, ezt elismerem. Én sem mindig kapom meg a tuti választ, de legalább rá tudok keresni, hogy valami miért jó vagy nem jó. Árukeresőn meg amazonon szoktam még véleményeket nézni, aztán ebből a háromból már elég jól kijön, hogy mit kell venni, meg persze azért kérdezek is a biztonság kedvéért. Amiben még sokat segít, hogy meg lehet ismerni vele a szempontokat, amik alapján választani érdemes.
-
Rimuru
veterán
válasz
totron #20214 üzenetére
Nem tudom, eleg regen jartam utoljara ircen.
uby: egy hasznos opció van benne - A(z uj) PH scriptelhetosege egesz jo, konnyu megvalosiani a premium dolgokat userscripttel, sot meg jobb is lehet utobbi (de cafoljatok meg).
Nekem mobilon ki vannak kapcsolva az alairasok, a fizetos ph-n meg lehet csinalni hogy csak mobilon ne legyenek alairasok? -
válasz
totron #20215 üzenetére
Egyszer ki kellett próbálni ezt a Premium dolgot, amúgy egy hasznos opció van benne, ha valakitől arcidegzsábát kapsz, azt el lehet tüntetni. Nem Linuxos topikban volt is erre példa, egy nálam is hisztisebb koma volt is, akin alkalmaztam. De nem adtam fel semmilyen ingyenességet, mert semmi nincs ingyen!
A sérelmem meg nem igazán a Premium miatt van meg nem is amiatt, hogy banolnak, enélkül is ugyanúgy zavarná az embert, ha egy boltba bemenet ráförmedne a secusember, hogy ne lopjon ám, mert feljelentjük meg kitiltjuk innen. A kispadozást meg szerintem rég megszoktam. Az alkalmatlanokat meg a gyagyákat nem szoktam még meg, pedig időm lett volna rá. Mondjuk ebben az országban a lelkesedés simán pótolja a qualitást.
Amúgy a fenti hasznosságon kívül nem nagyon van haszna a Premiumnak, de kidobott pénznek nem érzem, mert bőven hozott már hasznot nekem az itteni jelenlét.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
totron #20215 üzenetére
Hardkór aprósoknak esetleg jól jöhet, mert az elküldött privát üzeneteknél tudhatod hogy ki olvasta el, ki nem (addig engedi szerkeszteni, amíg el nem olvasták).
--------------------
Nekem bejön a logout fórum kinézete, remélem még sokáig marad ez, mert ha átmegy ez is az új felületre, akkor én is kevesebbet fogok fórumozni. A régi sokkal jobb, mert ugyanannyi területen több információ fér el, sokkal gyorsabban betölt, az új meg nem tud annyival többet mint amivel a hiányosságait kompenzálná.Bár a legjobban a 2012-ig tartott hardverapró felület jött be, az is ilyen barnás (nem szar) felület volt.
Nem hinném amúgy, hogy a ph-t beszántaná az avulás, szerintem ez a fórum sokáig maradni fog, bár parci azt mondta valahol, hogy csak hobbiprojektnek indult, és nem gondolták hogy valaha nagyra nő, és ha mégis vége lesz, akkor is köszöni hogy addig tarthatott.
A fix avatarok nem zavarnak, én azt utálom amikor ilyen csicsás meg villogó szarokat meg bizbaszokat raknak be az emberek avatarnak meg aláírásnak. Másrészt meg pár év után lehet saját, de ha nem lenne semmilyen avatar, csak egy nicknév, engem az se zavarna, sőt még inkább tetszene is a minimalizmusa.
A reklámos gázról nem csak az adblokker fórumozó tehet, hanem a gúgel meg a faxbúk is elég nagy rohadék ilyen téren. Ma már faknóz, de régen a gúgel chromeja beépített reklámblokkolóval jött alapból, ami szinte mindent blokkolt, kivéve az övéket...
Ha csak jpg-png reklámok lennének, azt mondom oké, de a megbízók mohósága (arcodba pofátlankodó, high-end gépet is megszaggató hirdetés) abba fog torkollani, hogy nem kell majd senkinek a szar reklámjuk, és fizetős lesz egyre több oldal. Oh wait...
-
válasz
totron #20142 üzenetére
Kevesek szerencséje, hogy védett helyen laknak és általában azok vannak inkább szarban, akik amúgy is védtelenek. Amíg az emberi társadalmakban nem jön létre harmónia, egyre több gond lesz. Ebből persze következik, hogy a jogok és kötelezettségek is harmonizáljanak, másként nem fog menni. Ezt be kell látnia mindenkinek és be kell láttatni azokkal is, akik jelenleg parazita üzemmódban vannak. A fennkölt humán elveinkkel annyit érünk el, hogy kipusztulunk.
Ja, tudom, hogy az E-szám csak gyüjtőkategória, nem is szoktam olvasgatni, ha veszek valamit, gyanítom a felsorolt 30-40 E-szám jó részéről úgysem tudom, mennyire káros.
A péktermékek meg a húsipari cuccok jó példák arra, mi változott az utóbbi fél évszázadban. Egyébként régen is mennyiségi élelmezés volt, mégsem haltunk éhen. Éhen most is afrikaiak halnak, mert nincs körülöttük senki, akin lehetne élősködni. Európában más a helyzet.
-
válasz
totron #20139 üzenetére
Láttam a jutubon műtojást, meg műanyagrizst, durvák voltak.
Ilyenekre nem is gondoltam, amúgy nekem az volt a megdöbbentő, amikor valami port keverésztek vízben és egyszer csak egy hatalmas saláta vagy káposzta lett!
De inkább arra gondolok, hogy mennyi segédanyag meg ballasztanyag van már mindenben, most az E számos vackokról ne is beszéljünk. Ezeket mind a tudománytól kaptuk, persze azzal fedezik, hogy lehetetlen lenne naturban termelt élemiszerekkel ellátni a népességet. Ez persze nem igaz, de a fogyasztói szokások piszokul megváltoztak, az biztos. Kölökkoromban egyféle tej volt, egyféle párizsi, egyféle kenyér, a népek kis cvekkerrel jártak vásárolni és nem volt műanyagpalackos víz! Hogy nem pusztultunk ki vajon? A mai tinik kipusztulnának, mert mobil meg net sem lenne! Meki meg KFC meg pizzafutár....
Amit termelsz magadnak, nem lopjál le a zorkok?
-
-
válasz
totron #20126 üzenetére
Quasi nyílt a topik, szerintem kezdd ezzel a hsz-szel, utána inkább ugorgyunk állapot lesz.
Összesen ha bő tucat ember ír oda rendszeresen, de a zseniális ötlet, hogy kell 10 darab Topikgazda. Minek? Állandó moderák jelenlét is van, nem is szoktak nagyon banolni onnan senkit, engem is csak ha írok valami okosat. Egyébként undorító féregség, mennyire pofára megy, ki pofázhat ott, de ezt írtam már minap.
-
-
Frawly
veterán
válasz
totron #20095 üzenetére
Én úgy tudom nincs már fixtv, de lehet tévedek, mikor még M.o.-n éltem, sem néztem tévét kb. az utolsó 6 évben, meg semmilyen magyar dolgot. Bár meglepne, ha menne még ilyen számítógépes műsor akármilyen tévében is, nem divat már. Akit érdekel a téma, az netről szerzi be a vonatkozó ismeretket, akit nem érdekel, az meg úgyse nézne ilyen műsort, mert csak technoblabla lenne neki. Ugyanezért haltak ki a számítógépes újságok is.
-
-
Rimuru
veterán
válasz
totron #19989 üzenetére
Egyszeru parhuzamot vontam.
Windows is sok szutyokkal elore telepitve jon, candy crush, office, stb. - ezek nagy reszet le tudod torolni viszont frissiteskor szeretnek visszakerulni. Nalam most ugyan ez az alap, frissitettem es onnantol mindig visszater a youtube.Szerintem a frissítések mellőzésével orvosolható a probléma - Sajnos nem. Rendszer frissites nalam le van tiltva megis megcsinalja ezt is magatol...
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
totron #19973 üzenetére
"Szerteágazó agyfasz és rejtélyesnek tűnő hibák tömkelege képes megjelenni linux alatt tárhelybeteltség fennkölt alkalmával."
Nem akarok rugózni az ügyön. De. Mint mondottam volt, a torrent kliens szépen megállította a letöltést és írta: elfogyott a hely a helyi lemezen. Igaz nem a Linux rendszer (tudom, hogy ez csak kernel, de így érthető).
-
Frawly
veterán
válasz
totron #19964 üzenetére
Linuxban sincs holttér. Egyben lehet particionálni ott is mindent, hogy a /boot /home /var /temp minden egy partíción legyen, swap partíció sem kötelező, el lehet hagyni, lehet helyette swap fájl. A fájlrendszereken fenntartott 5% helytartalékolást is ki lehet kapcsolni formázás, csak erősen nem ajánlott, mert pont a te védelmedet szolgálja, ha hirtelen betelik a tár, akkor a rendszer ne fossa össze magát, hanem azon az 5%-on még működőképes, meg tud neked üzengetni, hogy csinálj szabad helyet.
Egyébként nem értem mit írogattok is, hogy brühühű, elfogyott a hely. Nekem már majdnem egy évtizede mindig van legalább 500-1000 GB tároló a gépben, sose fogytam ki helyből, se Windows, se Linux alatt. A titka, hogy nem centizem ki a partíciókat. Írom ezt úgy, hogy most az egyik 525 gigás SSD-m, eléggé be van telve, root partíción 35 GB szabad, a home-on hétvégén 50 volt, kis takarítás után 75, nincs mese, nyomatom a flac-okat lefelé, meg tömörítem be oggenc -q9-cel, ez most egy ilyen hét lesz. De a másik 500 gigás SSD-n ott figyel 300 GB szabad hely, majd pakolgatok arra is.
Az, meg hogy Debianon mi a default, az nem releváns. Ha power user vagy, meg tudod változtatni, úgy tudod particionálni, ahogy csak akarod.
A kisebb disztrókkal meg nem a skarlátbetű, meg az önkényesség a baj, hanem hogy kevés fejlesztő áll mögötte, ritkán jönnek ki belőle új verziók, és általában a tárolókban is kevés csomag van, mármint független disztróknál. Ez a baj a kicsikkel. Ezt viszont egyensúlyozhatja, hogy nincs bennük corporate meg bloat bullshit per default. Kinek mi.
-
válasz
totron #19628 üzenetére
Vagy elindulnak kerteket keresgélni, hol sütnek pizzákat és megengedik, hogy térgyen állva felszolgáld neki vagy/és levágják a fejedet! Mert azért sok probléma nem elhal, hanem Escalade lesz belőle, azt úgyis kedvelik a négerek.
IQ 120 alatt nem marad senki és eljő egy jobb világ.
Így azért nem sokan maradnának.
Amúgy meg nem minden az IQ.
-
Frawly
veterán
válasz
totron #19607 üzenetére
Lehet idiotizmusnak is nevezni, attól még tömegjelenség. A táptémát nem tudom, ti kérdeztétek mitől lehet sz*r egy táp, leírtam. Azért kisregényként, mert nekem van rá szükségem, egyébként elfelejteném, meg belehalnék a magányba, és nézegetnem kéne helyette ubyegon gólyáit. Most jól lebuktam.
Mindegy is, akit érdekel a táptéma, átfárad a táptopikba. Ahol nem kell az én kisregényem olvasni, helyette egy egész topikot kell, vagy opcionálisan az utolsó 1-2 oldalt, meg az összefoglalót, ott konkrétan segítenek adott pénzkeretből normális tápot venni, olyat, ami tényleg nem szutyok, hanem bírja a strapát, adott konfigra vetítve van benne upgrade-tartalék is.
Ámbátor szerintem a táp jelentősége csökken. A modern hardverekben a szilikon egyre kisebb csíkszélességen készül, egyre kevesebbet fogyaszt (hacsak nem valami extrém hardver, mint a 28-64 magos HEDT/szerver proci, meg a csúcs GPU-k), meg az átlag desktop gépekbe sem kötögetnek be annyi kacatot, mint régen, 1-2 SSD, 1 HDD és kifújt, nincs floppy, nincs ODD, nincs rakat HDD, így egy modern tápnak kevesebb szutykot kell delejezni.
Szívás előfordul így is, pont az eGPU topikban volt most egy emberke, aki R9 390-es AMD kártyát akart hajtani, ahhoz keresett tápot. Ez egy nagyon energiaéhes, régebbi kártya, csúcsterhelésen bekajálhat 285W-ot is, és ráadásul 8+6 pines csati kell neki, ami nem minden tápon van, bár lehet Molex-ből is elosztózni, de akkor is extra nehézség. Egy modern kártyának viszont csak fele ekkora fogyasztása van.
-
Frawly
veterán
válasz
totron #19573 üzenetére
Egy tápon nem csak a W-okkat kell nézni. Hanem hogy hány ágon, hány Ampert ad le, mennyire egyenletesek a feszek, ebbe mennyire szól bele a terhelés, melegedés, erről külön grafikon is szokott lenni mellékelve. Számít, hogy van-e benne elpukkanás és túlfesz elleni védelem, meg hogy milyen a hatásfoka.
Tényleg jó tápoknál táposak az ágak, jól terhelhetők egyenként is, komponensek felül vannak méretezve, magas hőmérsékelten is tartják csúcsterhelés közelében az egyenletes névleges feszeket (jó a reguláció) és a jó hatásfokot, van bennük egy csomó védelem, így esetleges zárlat, tápmegpusztulás nem visz magával semmit.
Plusz a drágább tápok általában modulárisak, amik kábelmenedszmentben, ház szellőzésében is sokat segítenek, meg általában a minőségibb tápokon a hűtés is jobb, halkabb.
A Chieftek már régóta nem számít jó márkának. Plusz nevenincs tápoknál nem szabad bedőlni, hogy hú, 750-1000W-os, az még nem jelent semmit önmagában.
Az alaplap mellett a táp a gép legfontosabb alkatrésze, ezen nem szabad spórolni, mert felesleges kockáztatás, szarrágás. Használtan már egész jó áron lehet 450-550W-os minőségi tápokat kapni, ha nem futná az embernek újra.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
totron #19601 üzenetére
A másik meg, hogy ugyan 15 évvel ezelőtt még valóban erős lett volna az RTFM, de ma már minden fent van az interneten, minden is. Ha valami nyomorod van, akkor elég nagy valószínűséggel megtalálod gúgliban/youtubeon a választ.
Ha valamit nem értesz, nem tudod hogy kell csinálni, megtanulod gúgliból /youtube videóból a módját. Mondjuk nem várnám el, hogy ezzel feltétlenül tisztában legyen mindenki, pláne nem az 50-60 felettiek. De egy tizenhuszonéves találja már meg a választ magától a "hol kell bekapcsolni" szintű dolgokra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NJOY Aster 3K 3000VA/2700W Rack Szünetmentes Táp
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Samsung Galaxy A13 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged