- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Penty
aktív tag
Khmmm. Ahogy olvasom, a kérdező maga állította, hogy tudja a Debianról, hogy stabil és "Magasabb belépő szintet képvisel mint az Ubi". Ez a kérdező #7548-as hozzászólásában még mindig olvasható. TE voltál az első, aki hosszabban válaszolt neki a #7552-es hozzászólásoddal. Ez még szintén olvasható. Spammer #7549-es és tlac #7550-es egy-két mondatos hozzászólása semmilyen elfogultságot nem tartalmaz, Iscariah #7551-es hozzászólása meg teljesen más témában ment másnak – ez még szintén olvasható.
Így az a mondatod, hogy "Jött egy kérdező, egy semleges kérdéssel, mindjárt kapta is az elfogult mantrát, miszerint a debian a legleg." eléggé hazugnak tűnik! Sőt, nem csak annak tűnik, hanem az is! -
Még reggel beleolvastam, csak utána nincsenek meg a hsz-ek. Kérhetsz egyébként ebben a topikban felülvizsgálatot a konkrét moderációddal kapcsolatban!
Nem örülök, hogy így alakult, nekem bejött az ádáz harcod. Úgy látszik, sokaknak nem annyira!
Még maradok egy kicsit, míg a helyzet úgy nem alakul.
-
F34R
nagyúr
Nalam a lustasag felegesseg, mar regota keszulok arra hogy normalis sotet szinek legyenek mindenhol eddig linuxos palyafutasom alatt 3 szinsemat hasznaltam. Most mar csak ketto maradt, azokat felvaltva hasznalom ha megunom valamelyiket. Mostanra elertem hogy a GTK tema is hasonlo legyen a terminal szinehez, Sajnos par igen rossz szokaskent megmaradtak az oldalak alap szinei, amik vilagosak es nyilalnak bele a szemembe.
Lehet atszabok nehany altalam hasznaltat. -
spammer
veterán
Durva, mert nálam kb. 6400 körül van az alap, ahogy így próbálgattam. Tesztelgetem még, tényleg jobb melegebb színre venni, csak meg kell találnom még az optimálisat, mert a túlzott vörösödés sem jó nekem. Amúgy a fényerő nálam már eleve kb. 20%-ra van levéve xbacklight-tal, teljes fényerőn nem lehet ránézni, azt szerintem vakító napsütéshez tervezték, mert normál fényviszonyok között is brutális.
-
Persze tippem van, de nem megyek bele gyanúsítgatásba, csak sértődés és letagadás lenne úgyis a vége.
Oldjuk fel a ködöt. Senki nem jelentett szerintem, viszont a Hansz exft-t igen, mivel nem láttam más megoldást. Így viszont az épp szolgálatban lévő MODERÁTOR rákényszerült arra, hogy végigolvasson folyamatosan rengeteg hsz-t, így belekerültél te is a hálójába! Ennyi.
Láthattad, hogy akinek baja van veled, az megmondta nyíltan a véleményét eddig is. Én szofisztikálok itt egyedül csak.
no de 30 perc?
-
spammer
veterán
Milyen beállításokat használsz ehhez? Most raktam fel, de nekem nagyon furcsa így elsőre, ráadásul scrollozás közben nagyon látványosan pirosra színeződnek a szövegblokkok, pl. egy Arch Wikin, ami durván világos ugye alapból. Ráadásul a képernyő felső fele látványosabban vörösebb, mint az alsó fele.
Nyilván gépfüggő, de azért leírhatnád, neked mi vált be. Nálam egy LED-es világítású kijelző van ebben az Acer gépben, a fényerőből sokat levettem már egyébként is, de ez a vörösre színezés nagyon furcsa.
-
bambano
titán
"Nem tudom, hogy hol olvastál tőlem linuxok fikázását, főleg így többesszámban.": igen, ezt észrevettem. ez persze nem azt jelenti, hogy nem fikáztad a linuxot, a debiant legutoljára vagy 10 perce, hanem azt, hogy fogalmad sincs, mit beszélsz.
az, hogy stabil, meg a legjobbabb, nem divatfényezés, hanem tény.
"Ilyenkor szoktam tenni némi helyreigazítást, és ezzel nem hogy a Linuxot fikáznám, de egyenesen a többi disztrót védem.": de, ezzel a linuxot fikázod. tudod, kultúrember nem piszkol oda, ahol eszik.
azt is leszel szíves kedves barátoddal együtt figyelembe venni, hogy ez az offtopic egy adott hobbi/kedvenc köré gyűlt társaság baráti topicja. ilyen helyen a newcomer figyelembe veszi a kialakult helyi szokásokat és beilleszkedik vagy kap egy sallert és elszáll. legalábbis a valódi életben ez a divat.
értsd: itt akkor se fikázd a linuxot, ha jogos okod lenne rá.
ezen túlmenően a szóválasztásod alpári, dolgozhatnál rajta. például úriember akkor se mondja, hogy sz.r, ha épp az orra előtt pottyant ki a tehénből.
-
cigam
titán
Már nem is emlékszem miért keveredtem ide, de nem mindegy? Amúgy meg nem uncsi ez a divatfika? Nem mellesleg nem egy dolgot tanulhatna/átvehetne a Windowstól(Microsofttól), és nem csak azt ami jó, bevált, hanem azt is hogy mit hogyan nem szabad.
Pl. Igencsak hasznosnak tartom, hogy a csatlakoztatott hálózattól függően változtat a tűzfal szabályokon.Ez a libc meg bulvárhír, azonnal javították
Szeretsz csúsztatni mi? Hónapok óta tudtak a hibáról(a hibát a könyvtár karbantartói már tavaly július óta ismerték), de amíg nem volt meg a javítás, addig nem publikálták. Ez pedig nem "azonnali" javítás. Bár a marketing bulshitben valóban jól mutat. -
cami][us
senior tag
-
-
Apollyon
Korrektor
Minden disztró meg tud feküdni, csak van amit nehezebb kikészíteni, van ami meg egy frissítés után sem fog elindulni legközelebb.
De ha már úgyis ott van a közeledben, ezért a bíberjó beszólásodért igazán magadra boríthatnád a sztaoónhendzst.
A manjarot kezdőknek dologról meg annyit, hogy elég sok szívás volt vele anno, és olyan anomáliák amiket ubuntus tapasztalatokkal lehet egy lapon említeni. Pl. bejelentkező képernyőn szénné fagyott, vagy sok más csomaggal együtt firefox sem frissült hónapokig. Aztán nem sokkal később elfelejtették fizetni a szervert, azt lehalt az oldaluk.
Igazi trolling disztró. A manjaro.org azóta sem megy, githubon vannak.(#6132) ubyegon2: Vágenzi, alapjáraton nem desktop disztró, és ha már Raynesnek köszönhetően felütött hirtelen a disztró elitizmus, akkor halványan meg merném tippelni hogy nem lenne fele ennyire sem elviselhető manapság az internet ha nem lenne debian.
A gentoo-t továbbra is támogatom, nekem debian után ez tetszik a legjobban, bár elég sokat kell foglalkozni vele de meg lehet szeretni. Egyedül annyi gondom volt vele, hogy 1 kde widgetet nem tudtam működésre bírni, amúgy minden más téren abszolút ok és professzionális disztró, a debian és arch disztrókéval is versenyző wikivel.
-
Ne szenvedj már ennyit. Mi a halált másolsz te itt minden nap tömegével?
Évente, ha egyszer van szükségem desktopon bármire, ami az egy ablakosnál több. DragNDrop elég az összes többi esetre. Ha meg valamit batchelni kell sokra megyek a guis halálokkal...
Ez nem win, hogy összevissza dobálgassam a cuccokat, meg TCMD-ből indítsak programokat, mint 10 éve.egyébként tabbal lényegesen gyorsabb, mint mc-ben keresgélni, csak ehhez tudni kell, hogy mit keresel. Nálam mc (home) szerveren is akkor kerül elő, amikor nem jól leírható (és batchelhető) adatmozgatásra van véletlen szükség, és/vagy ha nem tudom, hogy mit-hol keresek. Ez is elég ritka.
-
cami][us
senior tag
plugin-en keresztül tud a tonhal is osztott nézetet. Régen szó volt róla, hogy beépítik a vanillába, de nem lett belőle semmi, viszont epic segfault fest lett belőle tök alap feladatok elvégzése alatt is. Mondjuk a poén, hogy openbsd alatt meg a legfrissebb is elég stabil, miközben minden más szórja a core filéket. Be is kellett állítanom egy cronjob-ot hogy törölje őket a francba.
-
spammer
veterán
A rangerben be lehet állítani az oszlopokat tetszőlegesen, s bár valóban nem kétpaneles, de tud tabokat kezelni, ami lényegében hasonló, csak nem egyszerre látod két oldalon. De mondjuk 2 rangert is lehet futtatni, és akkor egyszerre van mindkét oldalon egy, elvileg együtt is tudnak működni (vágólap stb.), de én még így nem használtam, nem látom értelmét.
Spotify free tudomásom szerint csak mobilon shuffle play, nekem desktopon simán megy rendesen, sorrendben, soha nem volt shuffle-only. Azt halkan jegyzem megy, hogy a spotify-1.0.17.75-2 verzióval reklámok sincsenek free accounttal sem (legalábbis Arch alatt).
-
bambano
titán
"Azért azt egyikőtök sem fogja nekem bemesélni, hogy a tabos kiegészítés ver egy kétpaneles fájlkezelőt.": ennek lehet például az az oka, hogy ezt senki nem is akarja bemesélni neked.
az érvelésedben az a hibás, hogy azt hiszed: a shell csak a tabos kiegészítést adja lehetőségnek. nem csak azt adja. a unix attól unix, hogy kiválóan tud kis programokat összekapcsolni. ezt bukod el, ha ilyen kacatokat használsz, hogy mc meg gnome fájlkezelő meg ilyenek.
-
bambano
titán
ugyanazon, amivel linuxon. na jó, majdnem, mert solarison ksh-t használtunk, linuxon meg sh-t, később bash-t.
az ilyen totalcommander kategóriás marhaságokat akkor sem, azóta sem használtam, mert minek korlátoznám magam egy jó kis nagytudású shellhez képest egy ócska kétpaneles fájlmásolóra?
másik irányból nézve: a solarison volt szabványos desktop környezet. minden user szintű dolog volt benne, amire neked szükséged lehetett. le is nyúlták az egészet, lehet kettőt találgatni, hogy melyik manapság népszerű desktop környezet született belőle!
ha nem a kde-re tippeltél, akkor rosszul tudod.
szerk: "Szerintem akkor még nem volt mc.": szokás szerint ezt is rosszul tudod. 1994-ben kezdődött az mc projekt, tehát 20 éve már volt mc.
-
bambano
titán
"sokan MS Office-oztak már Win 3.0 és 3.1 alatt, akkor még sehol nem volt semmilyen StarOffice.": egyébként nem szégyen megnézni a wikipediát, ott kiderül, hogy az első (nyilván még használhatatlan) msoffice verziót 90-ben adták ki, az első staroffice-t meg 86-ban. tehát volt.
"Ahogy írod, grabber is csak 1999-től, mplayer is csak 2000-től volt rá": nagyon ügyesen ferdíted azt, amit mondtam, gratulálok, 10 pont!
napster volt már akkor is. "Szóval ezt a 20 éve szöveget bebuktad.": valójában nem, te buktad be, de engem annyira nem izgat, hogy felvilágosítsalak, úgyhogy magadra hagylak ezzel a témával.
-
bambano
titán
20 éve a játékok még nem windowsosak voltak.
a directx-et a w95 osr2 és az nt4 tartalmazta először, de a 2.0-s verziójáig nagyjából semmi nem ment vele, pláne nem játék. 1996-ban is még mindig csak erőltették a használatát.
20 éve a játékok még doson futottak. linuxra volt dos emulátor, azzal lehetett bizonyos szinten játszani, aki akart.mp3-at simán hallgattunk linuxon, cd-t is játszottunk le, grabbelni is lehetett már. 1999-ben fejezték be az xanim fejlesztését, akkor képzelheted, mikor kezdték. 2000-ben már volt mplayer.
office még windowsra is csak alig volt, én senkit nem láttam, aki akkoriban ms office-vel dolgozott volna. aki nagyon szövegszerkesztett volna mifelénk, azelőtt két út állt: vagy wordperfect-ezett doson, vagy latexezett bármin. ehhez képest nekem pl. volt applixware itthon, meg lehetett staroffice-t venni/szerezni, tehát aki grafikus office-t akart, linuxra hamarabb megkapta, mint windowsra.
annak idején előbb volt rendes hálózat linuxra, mint windowsra. a 3.1-es windowsban pl. nem volt egyáltalán. trumpet winsockkal meg hasonlókkal kellett bűvészkedni, hogy legyen. pénzesebbeknek pctcp. a 3.11-es windows for workgroupsban volt először valami hálózatnak látszó szösszenet.
-
bambano
titán
nálam a kiemelt top hozzászólások azok, amik meg akarják magyarázni, hogy valami nem volt úgy, ahogy volt...
de, már 20 éve is alternatíva volt a linux desktopra.
95-98 között olyan helyen dolgoztam, ahol sunos-ból volt összerakva egy desktop hálózat és *MINDENT* tudott, amit most egy wines hálózat. én semmi hasznosat nem láttam még windowsban, amit előtte ne láttam volna máshol, leginkább unixon. -
Apollyon
Korrektor
Inkább olyan mint a taigetosz. Attól kapok agyfrászt mindig, hogy winen hiába tekerem az egeret egy nem aktív ablak felett, bele kell kattintani hogy görgessen...
A másik kedvencem (ezek nekem új élmények): az mp3 lejátszóm totál ki tudja nyírni a munkahelyi wint ha rádugom. Van a lejátszómban belső memória, meg egy sd kártya is, ha nem veszem ki az sd-t a win ui-ja totál széthal, de olyan szinten hogy a start menüig lehet csak eljutni, utána nem regál semmire, hiába hadonászol a kurzorral. Csak a hard poweroff segít. Ezzel ellentétben a debian azonnal feldob egy értesítést hogy talált két mountolható háttértárat...
-
bambano
titán
nem muzeális fetisiszta, hanem lusta, mint a főd
az informatika első számú, legfontosabb szabálya, hogyha nem romlott el, ne akard megjavítani.
minden upgrade rizikós. maga az upgrade is meló, az általa okozott problémák elhárítása is meló, akkor minek erőltetni? ráadásul az egy téveszme, hogy azért kell hajszolni az újabb verziókat, mert hibát javítanak. persze, javít egyet, csak közben behoz egy másikat. tök felesleges. például ott volt a hírhedt tls bug a debianban. nekem akkor olyan régi debianom volt, hogy *még* nem érintett a bug.
másrészt kinőttem már abból a korból, hogy azért bütyköljem a gépet, hogy bütyköljek. akkor bütykölöm a gépet, ha fizetőképes kereslet van rá, amit csinálok, egyéb esetben tőlem ott rohadhat meg a sarokban, mert nem érdekel. már nagyon régen nem értem azokat, akik mindenféle disztrókat kipróbálnak. minek? fel kell rakni a legjobbat, a többi mit számít? nem is tudom hány év után először volt nem debian az egyik pc-men, mert volt rá fizetőképes kereslet
ej de ritka ocsmány cucc az a fedora
-
Apollyon
Korrektor
Ahogy ubyegon is írta, én kísérletezésképp gondoltam, nem arra hogy mindenki ezt használja. Pl. nálam tök esélytelen hogy debianon 3.16-nál újabb kernelt fogok használni, legalábbis jódarabig biztos nem. Idén már 8 éves lesz ez a TP, halál felesleges rá brand new os...
Egyébként mi ez a noop?
BTW, uby! Sokan másoknak le van írva, de neked miért ez a nicked, ami? [link]
-
Így van, SSD-re F2FS ajánlott
Azt már olvastam, hogy kifejezetten nand alapú meghajtókra készült, hogy ajánlott lenne SSD-re? Eddig Linux alatt SSD-re én az ext4-et gondolom legmegfelelőbbnek, az említett Phoronix tesztnél semmi szignifikáns különbséget nem érzékelhetnél, egy tesztnél van nagyobb különbség, de ott épp az ext4 a jobb. sqlite
Tegyük hozzá, hogy az ext4-et is deadline i/o scheduler és nem noop alatt tesztelték! Noop alatt, mint tudjuk, jóval gyorsabb az SSD Linuxon!
Így aztán hiába szuper a Samsung fejlesztése nand alapú flash meghajtókra, az ext4 noop i/o ütemezővel inkább ajánlott SSD-re Linux alatt! szerintem
-
F34R
nagyúr
peldaul nalam:
/mnt/Zoku - XFS.
Ext4-el szemben tud toredezettmentesitest is, elozoleg az volt adattarolasra, de mivel eleg gyakran nagyobb fajlokat mozgatok, torlok, letrehozok stb. hiaba eleg jo az ext strukturjaja tortek. NTFS meg szenne tort volna mar. Nalam BTRFS systemnek lenne tokeltes. mar csak ezert is : Checksum tree and scrubbing.
-
törölt tag
Anno az első odanyúlós telefonomat CM6-al használtam. Ott pl állíthattál kelvint, erősséget, színt egymástól függetlenül, utána megmondtad melyik alapján dolgozzon, de automatában az is a zöldet tolta, és csak másodiknak a pirosat.
Ezért is fejeztem ki értetlenségemet.Szerk.:
Utánagondolva, ott mintha akkuidővel is lett volna valami elméleti játék a színtől függően...... Lehet ebbe most belekavarodtam. -
whbear
senior tag
Szerintem ennek a színes hormonos dolognak annyi a valóság tartalma mintha angol tudósok fedezték volna fel és az Index hozta volna le a Velvet rovatban. Telefonra meg van egy rakás screen filter app, több mint 5 éve használunk ilyet.
Szerk: A fogyasztást nem csökkenti semmivel sem, mert a backlight ugyanolyan szinten van csak az LCD-t sötétíti el. Ezért nem működik amoleddel.
-
Apollyon
Korrektor
Nos ez érdekes, főleg ez az alváshormon dolog, valahogy nekem sosem volt gondom ha késő estig gépeztem. Akárhány óra van, ha igazán fáradt vagyok, már a monitor előtt leragad a szemem, elmegyek aludni eldőlök mint egy zsák, és kb fél perc alatt elalszom.
Lett nemrég egy netbookom, azt néztem hogy összehasonlítva a thinkpaddel sokkal kékebb a kijelző színe, míg a tp-nek ilyen sárgás, szépiás kissé a fehér megjelenítése. Na lehet a fenti dologra ez a magyarázat
Színeket meg ilyesmiket amúgy sehol sem állítottam, mindkét helyen ugyanaz a debian megy. A tp-n mondjuk a fényerőt elég durván le lehet venni, minimál alatt már szerintem fárasztó is lenne. De majd kipróbálom ezeket a dolgokat, telefonra főleg kell.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen videókártyát?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Nintendo Switch 2
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Epson nyomtatók
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- További aktív témák...
- Ryzen 7 8700G /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- IdeaPad 3 15ACH6 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500H RTX 2050 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- Gigabyte G6X9KG 15.6" FHD+ IPS i7-13650HX RTX 4060 16GB 1TB NVMe gar
- Samsung S24 Ultra 12/256 GB titanium kék 3 év garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Felújított laptopok Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest