- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Netfone
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
cami][us #15408 üzenetére
Nekem Archot és Gentoot hozott, meg Void, Devuan, LFS, Slackware, de mellé ajánl hülyeségeket is: Quebes OS, NixOS, RHEL, Scientific Linux, CentOS (pedig fast updates-t jelöltem). Meg egy olyat, amiről életemben nem hallottam: Bedrock Linux, ezt lehet megnézem mi a tök.
-
válasz
cami][us #15417 üzenetére
Ja el is felejtettem, az is vicces egy ilyen jellegű tesztben, hogy utálodteisasystemdt!?
Ugye csak nagyon kezdőknek van értelme ilyen tesztet összedobni, de ezek a germánok nagyon precízek, ki nem hagynák a systemd-t! (de lehet, hogy bajorok voltak)Azért LFS-hez gondolom igen elvetemültnek kell már lenni.....
-
Frawly
veterán
válasz
cami][us #15151 üzenetére
Azon is gondolkodtam már, de az nem tud stackinget (néhány proginak kell, mert hülyén mutatnak full screen-re kényszerítve), meg framebufferen nem tudom lehet-e hardveres gyorsítást kicsiholni tearing ellen, meg hogy tudjak GPU-val dolgozó játékokat futtatni, meg böngészőben GPU-s gyorsítást használni.
Egyébként ha ezeket meg lehetne oldani, nekem a framebuffer is elég lenne.
-
válasz
cami][us #15074 üzenetére
Mire váltsunk? Linux kiadások körképe
Linux disztribúciókból akad bőven, ezért most összegyűjtöttünk hatot, hogy megnézzük a legfontosabb tulajdonságokat, előnyöket és hátrányokat. Nézzük, mi vár, ha Windows alól szabadulva ezekre váltanánk!
Chalet OS -----
A 2019-es írást Mire váltsunk címszóval lazán egy 3 éve behalt disztróval nyitja! Nehezen hiszem, hogy nem talált rendkívül nagy szaktekintetű cikkíró kománk egy olyan disztrót, ami nem dormant kategória.
Most látom, maga az írás is így fejezi be: Sajnos a Chalet OS jelenlegi alvó állapotában már nem igazán ajánlható, kár érte.
-
Frawly
veterán
válasz
cami][us #14819 üzenetére
Nagyon helyes, hogy tesznek ellene valamit. Engem nem is az zavar a Win10-ben, hogy rám kényszeríti a frissítéseket, mert én pl. amúgy Linuxon is frissességmániás vagyok. De! A Windows 10 eddig ezen a téren egy extremitásig szélsőséges nézetet képviselt, nem csak hogy rátolta a felhasználóra a frissítést, de ráadásul abban a másodpercben, amikor ő gondolta, kérdés nélkül már netcsatlakoztatáskor kezdi is leráncigálni őket, és a telepítésüket sem lehet egy órával sem elhalasztani, de még az újraindítást sem lehet 4 óránál tovább halogatni, mindegy milyen fontos munkában vagy játékban van az ember, agresszíven kilövi alólad a gépet, hogy befejeződjön a frissítés telepítése.
De pl. a Linus Tech Tips is rendszeresen ég ezzel, építenek ilyen konfigokat, meg hardware review-k vannak, meg rendezvényen előadásokat, demókat tartanak, erre indítják a gépet, és nem tud a forgatás, előadás haladni, mert a Win10 mindjárt abban a másodpercben kitalálja, ahogy nethez csatlakozott, hogy ő most 2 órán keresztül frissít, és addig semmit nem lehet csinálni. Na ez az, ami irtó nagy szemétség. Az már sokat segít, ha 1-2-30 napig el lehetne halogatni a frissítéseket, akkor is még relatíve mindenki friss verziókat használna. A kényszerített frissítésnek úgyis az az értelme, hogy az emberek ne 2-5 éve elavult verziókon rekedjenek meg, de annyira felesleges komolyan venni, hogy mindenki abban a szent minutumban frissítsen, mikor megjelenik a frissítés.
Egyébként ha valaki nem akar májusig várni, de nem akarja, hogy a Win10 elkezdjen partizánakcióban frissíteni, állítsa be a netkapcsolatnál, hogy adatmennyiségre fizetős (metered) kapcsolatról van szó, akkor a Win10 le sem tölti a frissítéseket. Jelzi, hogy vannak új frissítések, meg mik azok, de nem tölti le őket, nem telepíti, nem indítgat újra semmit. Ezzel a trükkel el lehet kerülni, hogy az ember nyakába szakadjanak a frissítések. Aztán ha mégis frissíteni akar valaki, akkor ideiglenesen be kell jelölni az Update-nél, hogy ilyen adatmennyiség után fizetős kapcsolaton is frissítsen, majd ha végzett, újfent ki lehet szedni a pipát előle. Így akkor fog lemenni a frissítés, amikor a felhasználó ér rá, és nem akkor, mikor az MS gondolja, hogy rá kell érni, mert az ő frissítésük most fontosabb, mint amire a felhasználó használná a gépet, ha valami fontos, akkor vár vele, vagy csinálja addig egy második gépen, telefonon, whatever.
Linuxon ez kulturáltan történik. Az Archom akkor frissít csak, ha terminálban kiadom a sudo pacman -Syu-t vagy ha beállított billkombóval meghívom a terminálban megnyíló frissítő scriptem, ami ugyanezt adja ki. Pedig 1-2 naponta frissítek, ráadásul testingből, de akkor, mikor ÉN látom jónak, ÉN érek rá. De automatikusan semmilyen grafikus bizbasz nem találja ki, amíg csinálok valamit a gépen, hogy akkor ő most mindenképp frissít, akkor is, ha nem akarom, meg csak úgy kilövögeti újraindítással alólam a gépet. Az még viccnek is durva lenne.
-
Frawly
veterán
válasz
cami][us #14696 üzenetére
Ja, ez a csávó hírhedt lett ezzel a videóval. A HUP-on is volt róla topik. Persze nem hibáztatom, v1.0-ás felhasználó, van egy hulladék, 256 MB RAM-os (!) P4 Celeron notija. Valaki mondta neki, hogy a Linux jobb lenne rá az XP-nél. De mivel nála ez úgy csapódott le, hogy Linux = Ubuntu (fővariáns). Csak azt nem látja át, hogy az Ubi modern gépre való, min. 2-4 szálas erősebb CPU, min. 4 GB RAM, használható GPU felállásban. Annak a 256 megás gépnek még egy AntiX vagy Spary Linux IceWM is kihívás lenne, első körben fel kéne bővítenie 1-2 GB-ra, ezek a notik többet nem fogadnak. Esetleg egy nagyobb mobil P4 proci bele, de attól sem száguldana, annyi, hogy egy modern OS-t 10 perc helyett 8 perc alatt töltene be. Leginkább csipketerítőt lehetne tenni arra a gépre, virágvázával, helyette meg venni egy olcsó C2D vagy régi genes Core i notit fillérekért 4GB RAM-mal, ha mindenképp a notebook formátumhoz ragaszkodik a szerencsétlenje és nem tud sokat rááldozni.
A poén az, hogy az Ubuntu még így is elég normálisan fut nála a videó alapján, csak sokat tölt, mivel már bootkor kifogy a RAM-ból és lassú noti HDD-ről tekeri a swapot. De amúgy semmi fagyás, vagy megjelenítési hiba nincs neki, annak ellenére, hogy ritka dzsunka hardveren fut. Azt kéne, hogy lássa, hogy egy XP-től fényévekkel fejlettebb rendszer, legalább akkora ugrás, mint DOS-ról Windows NT-re váltás.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
cami][us #14696 üzenetére
Lol o lol.
Nem baby metal, de jó -
F34R
nagyúr
válasz
cami][us #14231 üzenetére
IS..
(#14234) Frawly
Mar akkoriban sem voznott mikor legeloszor hallotam rola.. Egyszeruen nekem Xorg meg mindig tobbet hoz mint elvesz.. Meg bombolnek ha mondjuk forced a GTK3+-t kellene hasznalni
Zart driver nekem most nem lenyeg, nem jatszok aktivan (trackball-al nehez is lenne). Viszont az Xlib-es projektek mint par WM nagyon rosszul esne ha tonkrevagnak, ugyanez a helyzet az urxvt-vel is... stb..
Majd jon a Wayland mikor erdemlegesnek tartom ra. -
Frawly
veterán
válasz
cami][us #13630 üzenetére
Dehogy kaccsojukki. Hozott a Jézuska a fa alá új, 4.20-as kernelt. Azt kell beizzítani.
Közben reszelem tovább a Swayt. Többségében megoldottam a problémákat rajta. Kiderült, hogy az ablakkereteket jól kapcsoltam ki, csak kellett neki egy újraindítás. Van benne egy config reload funkció, ami újraindítja a Sway WM-et és újra betölti a konfigot, de kiderült, hogy ez nem mindig elég, vannak beállítások, amik ha módosulnak, akkor csak úgy léptethetők életbe, hogy teljesen ki kell lépni a Swayből, majd újra bejelentkezni, vagy reboot kell.
Már csak az van hátra, hogy kiírassam a swaybar-ra, amit akarok, meg megoldjam azt, hogy ha teljes képernyőn van egy alkalmazás, akkor lehessen átváltani egy másikra.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
cami][us #12792 üzenetére
Jah, én is néztem a minap valami műszaki cuccot árukeresőn, de notebookhoz képest tök irreleváns volt, mégis odabiggyesztették ezt a reklámot. Elsőre le sem esett hogy ez reklám, főleg, mivel az összes böngészőmben aktív a reklámblokkoló az árukeresőben. Aztán megláttam alul a logót... Azért ez elég hárd, már csak abból a szempontból is, hogy mennyi emberen keresztül kellett mennie, mire kirakták hirdetésnek.
Btw ms remek úton halad hogy szitokszó legyen a nevéből.
-
bambano
titán
válasz
cami][us #12790 üzenetére
az előző szekeremben volt vezetékes nokia kihangosító, vettem hozzávaló 6230-at, és vagy 10 évig boldogan használtam, mert kiválóan működött. sajnos tönkrement, utána jött a bluetoothos kihangosító, az már nem olyan szuper, meg vettem egy asha300-at a 6230 helyett, de nem jött össze. később az asha300-on anyagfolytonossági hiány mutatkozott, akkor visszatértem a 6230-ra.
-
Frawly
veterán
válasz
cami][us #12480 üzenetére
Tipikus. Szerintem az ilyen nagy szervezetnek (sok tizenezer gépes méret) nem való Linux. Nem az opensource-szal van baj, de az ekkora szervezetek rugalmatlanok, nehezen állnak át új verziókra, jelzi ezt az is, hogy régi verziókba vannak beragadva Linuxon is. Münchenben is a végén 10-es (privát berhelésű) Ubuntuval szoptak egészen a legutóbbi időkig, mikor már a 18-asnál lehetne járni. Ilyen hozzáállással jobb a Windows, felteszik és használják boldogan 20 évig. Igaz csak szívnak azzal is, de legalább az sokáig van supportálva. Ennyi. Tipikusan ezért van az is, hogy még Windowson is lassan haladnak az SP-k, nagy alverziós frissítések feltételével, mivel nehezen adoptálják őket. Így aki bentragad régi verziókban, meg nagyon hosszú supportot akar, az szépen tejeljen Windowsért.
Egy kisebb cégnél viszont már nem ilyen merevek, meg ott keret is kevesebb van IT infrastruktúrára, ott teljesen jó a Linux is, mert folyamatosan upgrade-elnek, nincs ez az egész szervezetet átjáró adminisztratív merevség, ott könnyebben mozdulnak olyan irányba, ami ésszerű, olcsóbb, költséghatékonyabb. Persze ez nem jelenti azt, hogy ilyen nagyobb helyeken nem lehetne Linuxot használni, mert simán lehetséges lenne, de az ilyen szervezeteknél a hozzáállással szokott lenni a baj, amiatt képtelenek opensource-t bevezetni vagy azon maradni. Meg is érdemlik, hogy a MS lehúzza és függésben tartsa őket. Szívjanak csak vele.
-
F34R
nagyúr
-
Frawly
veterán
válasz
cami][us #11907 üzenetére
Lehet tényleg én vagyok gyp-s, de ennek a poénját most nem értem. A rossz hangminőség, vagy valami gag videó ez, kinek a nevében nyiltkozik a faszi? Az egészet nem értem, pedig szerintem nem gyenge az angolom. Próbáltam nézni a videót, de a hang olyan idegesítő benne, hogy nem bírtam néhány másodpercnél tovább.
-
bambano
titán
válasz
cami][us #11261 üzenetére
debiant úgy szoktam felrakni, hogy csinálok egy raid1-es boot partíciót, meg utána vagy raid1-es rootot, vagy valamilyen raides kötetet, amire lvm2, amiben egy root partíció.
na ezt produkáld már olyan egyszerűen alpine linuxon egy thinkstation ds20-on
egy olyan pillanatban, amikor pont kifogtad, hogy a mirrorok egy része éppen hibás.
persze, egy gyalog pc-re, egy diszkre biztos egyszerűbb, de most nincs kéznél gyalog pc.
másik hsz-re: hazudós oprendszert nem rakok fel. ha olyan oprendszert szeretnék, ami nagyokat kamuzik, w10-et raknék fel.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
cami][us #11157 üzenetére
Hehe, annak a gépnek még normális billentyűzete van, nem a szigetes szar, amit manapság raknak az összes notebookba. Bár a mai gépeknek tilos használhatónak is lenniük, csak a design a fontos. Mondjuk a régi bill, amellett hogy használható is volt, szerintem jobban is nézett ki...
ON: van még remény.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
cami][us #10599 üzenetére
Köszi!
Jó lenne olyan BSD-s OS/Disztro (akár fizetős) kiadás ami tényleg a teljesítményre, használhatóságra fókuszál, semmiféle politika (pulseaudio) , nincsenek felesleg rétegek, appok benne. Kernel is lehetne karcsúbb kivágni belőle a sok kétséges teljesítményű kísérleti stb driver-t, úgy is veszünk harvert, kicsit jobban meg kéne válogatni, ennyi.
A Linux már nem a fennmaradásért küzd úgysem, projektek, vezető programozók, fejlesztők legalább nemcsak adományokból gazdálkodhatnának. -
tvamos
nagyúr
válasz
cami][us #10381 üzenetére
Na b..szki! Amikor még IBM volt, azt hittem, nincs lejjeb.
DE VAN, DE VAN, DE VAN!!!Az ok, hogy a titkárnônek nagy vonalakban megy a zekcell...
...de nekem gyomoridegem van már, hogy ma ugyan mi nem fog menni?!..
És, ha negyon küzdök semmtudomma Win-re fogni.
Mert nem az a hibás, hanem a céges b..romságok.// Na jó. Nincs gyomoridegem. Inkább csak rácsodálkozom.
-
bambano
titán
válasz
cami][us #10069 üzenetére
ez a docker szerintem legalább olyan súlyos tervezési hiba, mint a systemd, csak mivel nem erőszakolja rám senki, nem izgatom miatta magam. tipikusan az a szoftver, amikor unták magukat a programozók és nagyon akartak már valamit programozni, és a nagy erőltetésnek féknyom lett a vége.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
cami][us #9682 üzenetére
Több mint fél évig használtam Arch-ot, voltak vele gondok amiket elég körülményes volt megoldani, meg amit nem is lehetett.
Ezzel szemben a Debian atomstabil, nem kerregteti a torrentes winyót, szemben az Arch-csal, és minden elsőre és flottul működik.
Debian forever, server és otthoni gép universal OS masterrace -
spammer
veterán
válasz
cami][us #9082 üzenetére
Ez az "I’d just like to interject for a moment" nagy mém lett: Linux commercial (Stallman is great)
Amúgy meg igen, GNU+Linux, ha tetszik, ha nem.
GNU plus Linux -
törölt tag
-
válasz
cami][us #8895 üzenetére
No még egy belterjes fórum.....
Magyar gép is volt egy időben, igaz az is külhoni darabokból volt.
De mi magyar már itt?
A téliszalámis illetékes parancsnok Szegeden kiröhögte a kérdezőt, mikor rákérdezett, hogy a hús az magyar sertésű disznóból van-é!?
Minap azt olvastam, hogy valami új étterem francia krumplit ad, mert magyar termelőt nem talált, aki képes lenne folyamatosan azonos minőségben szállítani.
Magyar gép még a Csepel volt anno meg a Hajdú mosógép.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GIGABYTE RTX 5070 Ti AORUS MASTER 16GB GDDR7 Videokártya! BeszámítOK
- Apple Watch Series 8 GPS + Cellular (E-SIM), alumínium, 45 mm
- Lenovo Legion gamer laptop szép állapotban (RTX 3060, Ryzen 5 5600H)
- Asus Tuf Gamer Laptop i7, GTX 1660 Ti, 24GB RAM!
- HP EliteBook 850 G3, 15,6" FHD, I7-6600 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, AMD VGA, WIN 11, ( olvasd végig )
- Apple iPhone 12 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest