Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Yettel topik
- 2026-ban nem lesz új Asus telefon, de nem zárják be a boltot
Új hozzászólás Aktív témák
-
rendőrségi megkeresést kaptunk ma. tőlem megszokott alapossággal szétfikáztam azt is

-
BoB
veterán
libinput:
Na most vettem észre hogy van új névvel touchpad beállító modul plasma 5-höz csak nem vettem észre. Volt eddig is

Ezt feltéve remekül állíthatóak a dolgok, és kikapcsol írás közben a tapipad, igen (már ha bekacsolom. timeout-ot és azt is lehet állítani hogy csak a kilikk és scrollt kapcsolja-e vagy az egészet)
-
Apollyon
Korrektor
Miért van az, hogy Debian KDE alatt ha fullscreenre nyomok bármilyen netes videolejátszót (pl youtube, vimeo) akkor a player gombjai nem működnek? Tehát nem tudok play/stopra nyomni (az megvan hogy csak a videóba kattintva is megy) de nem megy a seekelés, meg hangerőállítás stb. illetve fullscreenből lerakni is csak Esc gombbal megy.
-
camillus
tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
A hétvégén nagy nyomulást volt a levlistán, szóval gőzerő helyett inkább maglev vonal.
Az hogy a kiadás ritka az nem gátolhat meg senkit, hogy valami fejlesztői (nálam xubuntu) tárolóból szedje a legfrissebb binárisokat.
Volt mainstream disztro ami 4.11-et használ(t). -
Fritz Teufel
addikt
Vajon a tearing official feature-ré debütált???
-
BoB
veterán
-
-
F34R
nagyúr
su -p
vim etc/adobe/mms.cfg
ha nincs ilyen sor akkor adj hozza:
EnableLinuxHWVideoDecode=0
es kesz.
-
na szóval. az egész debian macerálós témát az indította el nálam, hogy a teljes képernyős tecső videókban azt látom, hogy mintha sávosan rakná fel a képeket. elvileg, ha nem tévedek (de lehet, hogy tévedek), tearing meg vsync kulcsszókra kellene rákeresnem. de az nvidia settings szerint a vsync be van kapcsolva, többet tenni ennyi idő alatt nem tudtam.
erre gondoltam, hogy oké, a desktopomon historical debian van (squeeze), hátha ez a gond. ezért tettem a notebookomra jessie *nénit* (
), de azon is sávozódik.ilyenkor mi a megoldás? azon kívül, hogy tanuljam meg jobban használni a guglit
mert ha ezt nem tudom megoldani, akkor hagyom a pokolba az egészet, nekem nem kell az a sok bénázás, amit a jessie csinál. -
-
-
kihívás 1 indul: desktopnak jessie teszt gnome3 classic módban.
-
mai történet: kicsit kinőttük a cuccot, több paraméterben is, így elkerülhetetlenné vált a bővítés. munkavédelmi okokból csak munkaidőben lehet bizonyos dolgokat elvégezni, így más választási lehetőség híján szépen meghirdettünk a munkaidőre egy 8 órás leállást. ahogy jogszabály előírja, értesítéssel, sok helyen, szájbarágósan.
kérdezem a végén a főnököt, hogy hogy bírta az ügyfélszolgálat a helyzetet? mondja, hogy csomó tartozó eljött befizetni a hátralékát, mert azt hitte, hogy kikapcsolták a netet

mondom a főnöknek, hogy akkor március 25-én úgy lerúgok mindenkit a hálózatról, hogy füstöl, rögtön befizetik a maradékot is...
-
spammer
veterán
Aha, tint2.
Azért egy minimális panel kell, szeretem látni az indikátorokat is. Persze van még egy rakás alternatíva, de ezt a Crunchbang alatt megkedveltem anno, úgy lövöm be, ahogy nekem tetszik.(#3755) colomb2 : nem kellett volna szenvedi vele, ha alapból a jobb csomagot rakják a tárolókba.

-
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
"Egyébként gondolom sem CentOS-en, sem RHEL-en nincs MATE."
De van, az epel tárolóban.A 2. kép nem nyílik. De értem mit akarsz mutatni. Váltani meg én se nagyon akarok. Igazából van egy x szoftver ami bevált, akkor miért váltanék? Sokan gondolják így.
-
Azt értem, hogy van rá igény. Senki sem akar váltani. Nekem sincs vele bajom, jó volt a Gnome2, szerettem.
G2
G3 fallback
új mate
Nekem már a szemem is a Gnome-ot látja szebbnek, bár lehet, hogy az a kép compizos is.Sosem programoztam GTK felületet, így nem is tudom, hogy mi a két toolkit között a különbség, de ezt leírtam. Viszont az újabbra van wayland.
Így viszont, mivel nem mutatott egyszerű, általános előnyt, így nyilván erős volt a "nemváltokcsakazértse" lobbi. Főleg, hogy a default a Shell, nem a Classic. Azt is megértem, hogy erre nem mindenki szán időt, nincs végtelen, cserébe a semmiért. Viszont megijedni sem kell tőle.Amikor viszont én elkezdtem ezt használni, nem volt a MATE a fasorban sem, épp kezdtek belegondolni, hogy lehet, hogy valami kellene, mert a csúnya Ubuntu elrontotta a játékukat. Mint ahogy másnak nem éri meg a váltás, most már nekem sem. Sőt, tetszenek az új programok is.
Egyébként gondolom sem CentOS-en, sem RHEL-en nincs MATE.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
Na most az relatív, hogy mi van mögötte. Lelkes fork csapat. Oké, de egy kvázi teljes desktopot forkoltak le! Max elrontani tudják.

Egyébként gnome 2 gyakorlatilag red hat szponzorált volt. Mostmeg ugye g3-at tolnak. Merazkel. Oké. Viszont a mate-re akkora volt az igény, hogy csináltak belőle fedora spint. Az meg hivatalos kiadásnak számít. Azt meg hová bugreportolják? Hát a red hat bugzillára, hova máshová. A nyakukon maradt.

mod: egyébként centos 6-on gnome 2-t használok, 7-en meg matet. Napi szinten látom mindkettőt, alig van különbség.
-
spammer
veterán
Csak az Openbox. Tisztább, szárazabb érzés.

-
válasz
bambano
üzenetére
Nem is állítottam, hogy nem te döntöd el. És nem A Gnome2, mert egy fork. Azokkal az általakításokkal, amiket végeztek. Amit át kell látnod, amiket "újra" kell tanulnod.
A fallback/classic meg szerintem ugyanúgy néz ki, mint a Gnome2, csak GTK3-as. Ha ettől sikítófrászt kapsz, akkor ott a MATE. Hajrá, nem esz meg. -
válasz
lionhearted
üzenetére
de, a mate A gnome2. tanulás szempontjából pedig szeretném én eldönteni, hogy mit tanulok.
a gnome3-tól sikítófrászt kaptam... -
válasz
bambano
üzenetére
Ha annyi a cél, hogy hasonlítson a Gnome 2-re, akkor kb. egyenértékű ez a dolog.
Én nem ismerem a MATE-t ,szerintem az egy férfi név, így nyilatkozni is nehéz egy "vagy-vagy"-ról. Én csak azt látom, hogy mi van mögötte, és a GNOME nálam nyerőbb, mint egy lelkes fork csapat. Másfelől meg lehet, hogy valaki pont azt szereti, hogy nem kell a GNOME feje után menni, és pl nem szenved annyit a Nautilus kigolyózásával, mert a Caja másik úton ment. Ez is egy vélemény.Technológiailag nekem semmi bajom az újdonságokkal, de mivel régebben ennyire sem voltam benne, fogalmam sincs, hogy a gtk2 mivel kínál többet, mint a gtk3 (most nem a gnome-ról, vagy a gnome appokról beszélve), de az egyik ilyen a wayland/mir, ami még jó is lehet.
Tanulás szempontjából különbség a belsőben egy pici mindenképp van, hiszen egyik sem A Gnome2.
Errőforrásügyileg, ha van is különbség, az nem a mai hardvereknek észrevehető.
Ha azt figyelembe veszem, hogy neked kábé mik lehetnek az igényeid, akkor szerintem simán jó a Gnome3, beállítod/belakod, úgy marad, kész. Ha idősödő korosztály gépe, akkor külön jó, hogy véletlenül nem lehet elállítani.
-
F34R
nagyúr
Jujj de jo hogy nem kell ezekkel foglalkozni, MATE nem Mate. GNOME, XFCE, KDE ezeket is csak a kalendariumos konyvbu ismerem.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lionhearted
üzenetére
Igen lehet, de nem úgy mint pl a MATE-et, amit szinte az utolsó bitig beépítetten lehet variálni.
-
válasz
lionhearted
üzenetére
szerinted inkább gnome3 visszakapcsolva classicra vagy mate?
kezd élesedni a dolog, mert jött a hír, hogy még mindig döglődnek a samsung ssd-i és lehet, hogy gyorsan cserélek miatta diszket.
-
-
Penty
aktív tag
válasz
bambano
üzenetére
Szerintem a MATE és – némi állítgatás után – az Xfce az, ami leginkább hajaz a 2-es Gnome-ra. Illetve megnézheted még a KDE-t is; azt is be lehet úgy állítani, hogy hasonlítson rá. Igaz, "kicsit" több beállítási lehetőség van benne, mint a többiekben, de gondolom ez nem zavar...
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
lionhearted
üzenetére
Gnome 3-ban szinte semmit nem lehet módosítani, még a classicban sem – nem is értem ezt mégis hogy képzelték – szóval Mate-nek egyáltalán nem alternatívája.
-
-
a jessie gyári telepítőben levő desktop környezetek közül melyik hasonlít legjobban a 2-es gnómra? a mate-t próbáltam már, a többit még nem.
-
-
F34R
nagyúr
Gratulalok ujjfent a sok baromnak. 4.0 lesz az uj kernel.
-
F34R
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Az elso resze az iromanynak olyan mintha egy oteves irta volna. Nyilvan aki nem hasznalta elotte a systemd-t annak tokre szar az egesz. Olyat olvasnek szivesen magyar tollbol aki tenylegesen hasznalta sokaig server szinten is. Gentoo forumon lehet szepeket olvasgatni. A legjobb a systemd mount rendszere. Meg ha az OSX-hez akarna hasonlitani akkor meg nem is volna akkora tragedia. FreeBSD-rol is lehetett olvasni hogy lesz valami systemd implentaciojuk, de azota is maradt abban a projekt, ok sem hulyek.
(#3721) Vladi
TwitchTv-bol en is kenytelen vagyok letolteni, mar ha tudnek, de sajnos meg igy sem megy.
-
-
systemd megint lol...
-
tvamos
nagyúr
Esik a ho...
-
tvamos
nagyúr
No, ez nem semmi. Ha kitorlok file-okat, akkor bekerulnek a "Rubbish Bin"-be. Persze, ott nem latszanak... De a /.Trash-O-ban ott vannak. Csakhogy, nem tudok hozzaferni, csak root-kent.

-
tvamos
nagyúr
Koszonom a segitseget, megegyszer.
Nem tudom, erdekel-e valakit, de a kovetkezo mizeriat jartam a BT serial-lal...
1. hiaba probalok csatlakozni, nem sikerul...
Can't connect RFCOMM socket: Connection refused
2. ki kell torolnom a parositast, ujraparositani az eszkozt, akkor parancssorbol tudok ujra csatlakozi:
$ sudo rfcomm connect /dev/rfcomm1 <id>
Connected /dev/rfcomm1 to <id> on channel 1
Press CTRL-C for hangup
3. ha ujra inditom a gepet, akkor nincs kapcsolat, ki kell torolni a parositast.... bla-bla...Node a lenyeg, amiert nekem nem sikerult a csatlakozas sosem
$ hcitool dev
Devices:
hci0 <device address>Nos, a problema: <device address> != <id>
Szoval user error megint!

/* Ha szeretned, adok egyet szivesen, nekem van jonehany. */
-
-
BoB
veterán
Ha nem tűnt volna fel, ez egy flame-bait volt

-
-
-
hosszú és kínkeserves útra indulok, elcsábított az erő sötét oldala...
felrakok egy jessie-t teszt szerverre...
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Nem csak az oup(ö)nszórsz/öup(ö)nszósz sajátja. A M$ is régóta csinálja a kódnevezést, Whistler, Longhorn, Vienna, Blue, stb., csak a nyilvánosságot nem hülyítették vele. Bár valamilyen szinten már az XP, Vista is kódnév volt, és azt sem komáztam. Nem mintha az évszámos verziózás kedvencem lenne, de egy fokkal jobb, legalább látszik rajta, hogy mikor jött ki.
-
N0zer0
senior tag
Ezek a híresztelések hülyeségek. Ennyi erővel a tizeniksz verziókat is átugorhatták volna, hogy nehogy valami lekérdezőx4r 1.x-nek nézze, sőt, akkor a többi verziószám sem jó ilyen alapon (v2X -> v2.x), stb.. A Májkrérmszaft ahhoz is hülye, hogy rendes nevekkel lássák el a terméküket. Mi a p5sért nem lehet a kernelverzió alapján számozni azokat a nyomorult Nyílászárókat? A linuxdisztróknál is utálom ezt a dszeszizést, petrázást, meg a hülye ubis állatneveket. Azt írják oda a hülye barmai, hogy hányas verzió, mi a tökömnek becézgetni, feleségül ne vegyem? Már az is elég gáz, hogy sok ember a farkát becézgeti.
Jó, a disztróknál nem jó a kernel verziószámát követni, mert gyakrabban cserélődik, de attól még nem kéne elhülyülniük. Egy marketinges, öltönyös-nyakkendős retardált kitalál egy óriási hülyeséget, a többi rohan utána fejvesztve

Új hozzászólás Aktív témák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple MacBook
- Projektor topic
- Ford topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Autós topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Okos Otthon / Smart Home
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ERŐS GAMER PC Ryzen 5 5500 + RTX 3070 Ti OC
- Apple iPad A16 128GB, 1 Év Garanciával
- Thinkpad E16 Gen1 16" FHD+ IPS i7-1355U MX550 16GB 512GB NVMe IR kam gar
- X1 Carbon Gen12 14" FHD+ IPS Ultra 7 165U 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 512GB magyar vilbill ujjlolv új akku gar
- Apple iPhone 11 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3415 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Jó dolog a KDE, plasma5 se néz ki rossznak. Csak annyit sajnálok hogy Win8-ra nem sikerült felhegeszteni.
Pedig de nagyon utáltam még egy éve.

Az hogy a kiadás ritka az nem gátolhat meg senkit, hogy valami fejlesztői (nálam xubuntu) tárolóból szedje a legfrissebb binárisokat.
Volt mainstream disztro ami 4.11-et használ(t).