- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shyciii
veterán
Jajaj félreértettél. Nem azt írtam, hogy maga a rendszer lassú, mert semmi ilyen baj nincs vele. AZt írtam, hogy mikor fel akartam installálni a gnome-disks-et, akkor ugye alapból lassabb a pendrive miatt, de pár perc múlva egyik függőségnél úgy belassult, hogy teljesen ki is fagyott a rendszer, így nem tudott felinstallálódni a gnome-disks. De maga az image-t gnome-disks-el írtam ki pendrive-ról az Arch linuxom alól, ahogy írtad. Csak erre utaltam. A rendszerrel semmi gond nem volt. MInden futott ahogy kell, csak számomra lényeges dolog hiányzott, ami nem akart felmenni. A magyar nyelv kiválasztása billből meg nem volt nagy hiány, mert pár másodperc átállítani
-
csixy
addikt
Az végül mégsem működik jól úgy, hogy a multibootusb telepítésről készített img-ből kinyerjük a slax mappát és a boot mappából a bootinst.bat , vagy bootinst.sh fájl segítségével tesszük bootolhatóvá a frissen készített pendrájvunkat , mert ez a boot mappa már különbözik az eredeti "gyári" iso fájlból származó slax mappa boot mappájától.Tehát csak 3 mód marad a bootolhatóvá tételre:
1, Az isot kiírjuk egy CD-re , vagy DVD-re
2, Az isoból származó slax mappát tesszük egy pendrájv Ext4-es , vagy Fat32-es első és talán egyetlen partíciójára és a boot mappájában elindítjuk a bootinst.sh illetve Fat32 esetén a bootinst.bat fájlt.
3. Csinálunk egy Fat32-es partíciót a pendrájvra , nevet adunk neki és a multibootusb alkalmazással beletelepítjük az iso fájlt. Ebben az esetben nemcsak Legacyban, hanem UEFI vason is indfítható lesz.Csináltam egy remasterkét... magyar bill, vlc telepítve, firefox a chrome helyett, synaptic, phyton3,5; xfce4-power-manager indítása után működik a fényerő szabályozás, fullra frissítve az egész. Részben működő xfce panel.
sha256sum slax98064ffandanoth.iso txt ,
slax98064ffandanoth.iso . -
Shyciii
veterán
No kipróbáltam az image-det
jópofa megoldás, bár nekem elég kevés dolgot tartalmaz ez az apró csomag. Tudom lehet rá installálni rá, és meg is maradna, de ahogy írtad partíciót kellene növelni, mert így olyan lassu, hogy igazából bele is fagyott a gnome-disks-utility felrakásába. Viszont hogy csak windows-os partíciókezelővel lehet megnagyobbítani, így eléggé maceráns, meg első körben nem nagyon látom át, hogy miért járnék jobban vele, mint egy Live rendszerrel azonkívűl, hogy áttekinthetőbb a felülete, és hogy minimalistább ami nekem tetszik
-
A HP-n? Ne viccelj! Azok a próbálkozások már múlt ködébe vesztek. Ezt rendes legacy-val csinálja, még tán neked válaszolták a topikjába, hogyn kell megoldani, ha meghal a GRUB egy másik rendszer Manjaro mellé telepítésétől. (ugyanez, ha új kernel miatt a másik rendszer GRUB-ot is frissít) Most meg nem csinálta és közben nem történt semmilyen változás a HP-n....
-
az Antergos ... de most épp nem tudnám ajánlani per hecc egy-két hétig, vagy ki tudja még meddig.
Na látod, ez is egy nagy különbség, mert én a Mint Cinnamont nyugodt szívvel ajánlgatom 6 éve kb.
Maya óta, ha jól emlékszem......
(#66594) Zsolty20
Egyelőre szerintem is jobban jársz csak a Mint-tel, később úgyis kíváncsibb leszel.
Lutris.....ja persze, nézegetted a LM csatornát. Nem ismerem szerencsére, de játékra úgyis ott a Xboxod, ha nem jönne be.
(#66597) csixy
Kizárólag Cinmanó!
-
Én feladtam a debiannal való kínlódást.
LMDE-t másképp kell kezelni, mint a Debiant és másképpen, mint a Mint-et. Igazából sosem éreztem létjogosultságát, de van, aki megtalálja épp ebben, ami kell neki.
Debiannal nem kinlódik az ember, a Debiannal tanul!
Bocs, hogy így mondom, de az nem tolerálja a hebrencskedést!
-
lck
senior tag
Szia !
Írtad hogy már dobtad a Magyarcs-ot, de mégis a Konqueror-ral kapcsolatban, annyit jeleznék, hogy ez nem a disztró hibája, ezért ha előjönne a későbbiekben :
A Konqueror > Beállítások > Teljesítmény >"Lehetőleg mindig legyen egy előre betöltött, készenlétben álló programpéldány" : Pipa KI. - beállítással orvosolható.
Ilyenkor bezáráskor nem hagyja a programot a RAM-ban és akárhonnan indítva újra betöltődik normál ablakkal. -
Nem akartam már elhagyni a terepemet, de csak leírom, mit üzennek a látóasszonyos topikból!
1. impresszum nélküli hírportáloknak nem dőlünk be
2. nem tudjuk honnan származó iso-ról nem telepítünk a számítógépünkre!No offense, de mi az a magyarch? Honnan származik, ki csinálta, mitől lenne bármivel is jobb, mint amiket régi tapasztalt profik raknak össze??? Mert magyar embör csinálta? És? Van már nemzeti disztró is igazi magyar állatnévvel.....
Konklúzió, csöppet használjuk a gondolkodókánkat ilyen alap dolgokra is!
(köszönöm, hogy meghallgattatok, mentem is vissza, nem szakmaiatlankodom itt)
-
Frawly
veterán
A legtöbb telepítő nem enged sajnos systemd bootot, csak GRUB-osat, akkor is, ha támogatja az UEFI-t. Ezzel én sem értek egyet, de valahogy a szakma nem tud leszakadni erről az UEFI-n felesleges GRUB-ozásról. Te, meg én, meg kékluficet tudjuk, hogy felesleges, de ez nem számít. Szerintem ezt csak tisztán megszokásból teszik, pótcselekvésként, vagy mert nem értik hogy működik az UEFI. Kb. ilyen pótcselekvésből teszik fel a windowsos userek is a WinRar-t.
-
Shyciii
veterán
csixy
Scriptem nincs. Én csak innen-onnan összeírtam a lépéseket. Így használtam egy ideig KDE-vel, aztán pechemre pont az Openbox WM feüleltének beüzemelése nem ment pedig Windows Tilingre akartam váltani, mert ahány leírást találtam annyi féleképpen írták. Az archwikin levő meg sehogysem működött, ezért a Zen installer-t használtam. Amúgy nem az install nehéz, hanem utána a sok apró beállítás ami neked kell. Persze, ha KDE vagy Gnome felületet raksz rá, akkor ezeknek a settings programjaival simán megvan, de ha olyat akarsz mint én, mint pl Openbox, vagy i3wm, akkor viszont nagyon melós
Frawly
Már 3 hét után nem hiányzott a windows, miután minden programom alternatívája meg lett, és használtam rendesen a Manjaro-t. Viszont majdnem mindennap windowst is használok, mert a munkámhoz az kell, úgyhogy szoktam szentségelni, hogy milyen csökött a win. Bár azt linux nélkül is szídtam
-
lck
senior tag
Persze Antergos jó-jó ! Mégis javasolnék neked egy jó kis Magyarcs-ot.
Annál is inkább mert azt a mi népünk fia rakta össze. Meg aztán én is
Antergos után erre tértem át.
Pure Arch-ot rak választható felülettel. És nem kell vele b@sz@kolódni mindenféle szkriptekkel.
Egy fokkal tisztább érzés mint más Arch klónok. -
Frawly
veterán
Ügyi vagy. Már nálam is nagyobb UEFI bootos vagy, ubyegon szóba sem fog állni veled
Az SD kártyán nem jó ötlet OS-t használni, gyorsan szétnyírja. Esetleg kímélő intézkedéseket lehet bevezetni, noatime mount paraméter, böngészőcache memóriába, stb.. Az SSD-t nem kell kímélni, de az SD kártyát, pendrive-ot kell.
Szerintem az Antergosnak is kéne tudnia Legacy bootot, de akár Archot is feltehetsz helyette, az tuti támogat minden megoldást, mivel ott te csinálod végig a procedúrát kézzel. Ott minden támogatva van, amit te támogatsz magadnak
(#66261) Shyciii: majd meglátod, hogy nem fog hiányozni a Win. Sőt, ha majd minél hosszabb kihagyás után újra Windows elé ülsz, akkor fogod elszörnyedni rajta, hogy milyen gyatra, meg hogy bírtad előtte évtizedekig használni.
-
Ha egy script megcsinálja helyetted, abból nem tanulsz semmit. Amennyit küzdöttél a különféle boot-olási megoldásokkal, 1 óra alatt végigcsinálod a wiki alapján.
1szer én is kipróbáltam kíváncsiságból, de nem tetszett. Annyi apró biszbaszt kell módosítani konfigurálni. És a végén kapok egy alap manjaro, chakra, stb, linux-ot. -
Shyciii
veterán
Olvasom már jóideje, hogy miket bűvészkedsz a bootolásokkal, és minden tiszteletem a tied. Én is sok melót, tanulást beleöltem a Linuxba, főleg mert 2 hónap alatt eljutottam oda, hogy nekem pure Arch kell, noha Manjaro-val semmi bajom nem volt, de még reszponzívabb, még gyorsabb rendszer kellett, még testreszabhatóbb, de maga, hogy hogyan bootol be a rendszer az nem különösebben izgatott, max ha meghal a grub, akkor hogyan lehet életet lehelni bele. Nálam már ez is nagy szó, mert én vagy 23 éve WIndows-os vagyok, és itt nem a játékokra gondolok, meg office-ra. Microsoftnak dolgoztam hosszú időn keresztül, anno szereztem vagy 4 mcp vizsgát is fiatalabb koromban, de tavaly jött a gondolat, hogy Linux-ot meg kellene tanulni, de Ubuntu, Debian és társai nem fogtak meg. Aztánb jött Dave leírása a Manjaro-ról, és azt elolvasva derült ki számomra hogy van rolling release Linux-ból, és máris tudtam, hogy ha windowst kukába dobom, akkor csak ilyen rendszer jöhet szóba
szóval csak így tovább az eszement lelkesedésed!
-
Frawly
veterán
Szerintem túlzásba viszed ez az UEFI témát. Annyira azért nem mindenható, hogy régi gépeken is mindenáron erőltesd. Meg lehet próbálni, legfeljebb ha túl régi gép, akkor csak Legacy bootot fog tudni, meg MBR-es partíciós táblát kezelni bootmeghajtón. Persze te létrehozhatsz rajta GPT-t, csak nem fog a lemezen partíciós táblát látni bootoláskor, meg ha egy UEFI-ben telepített külső meghajtóról indított OS-t akarsz bebootolni, akkor közli, hogy nem bootolható, nincs rajta OS.
Egyes gépek támogatják MBR-rel is az UEFI bootot. Kényelmi okokból, de ez elvileg nem szabványos megoldás.
Illetve a nagyon régi gépek ha nem is kezelnek GPT-t bootolsákor, de ha pl. fut rajtuk egy modern OS, azok viszont el tudják olvasni a GPT-s meghajtókat.
-
Frawly
veterán
Azt nem értem, hogy a Windows miért dobott kék hátast. UEFI-hez csak annyit kell ellenőrizni, hogy létezik-e a /sys/firmware/efi/efivars/ mappa. Lehet csinálni valami commanderben, intézőszerű fájlböngészőben, illetve terminálban is, hogy elkezded írni, hogy /sys/f és onnan Tab billentyűt nyomkodva megnézed hány mappa mélységig egészíti ki a fenti elérési utat.
De BIOS-ban is ellenőrizhető, ha nagyon régi gép eleve csak BIOS bootot fog tudni, ha újabb, akkor meg lehet ellenőrizni, hogy boot módban mi van beállítva, Legacy, UEFI, vagy vegyes, vegyesnél meg a bootmenüben (általában F12) írja külön a Legacy, és külön az UEFI rendszereket, amik rendelkezdésre állnak bootolásra.
-
How to know if I'm booting using UEFI?
Első válasz egyszerű, ha nem ír ki semmit a terminal, akkor nem UEFI.
-
Lehet. Nem ez a lényeg, én hol nem finoman szólok, hol nem egy szakmai topik szintjéhez méltóan......ezt hallom állandóan. No de! Vagy ír valaki a kérdező problémájára egy komplex megoldást vagy nem. Ez, hogy mindenki kérdez egy kis részletre és arra majd jön válasz...ennek semmi értelme. A szaktopikban komplex válasz kell. Én próbáltam egyet, senki nem mond semmit rá, akik értenek hozzá. Szerintem az megoldás.
Most ül a kérdező és vár, hogy mi lesz a válasz a dd-re? OK, azt is megcsinálja és utána ül fél napot, hogy most akkor hogyan tovább? Ez egy kezdő topik, a haladóban elég egy rövid mondattal továbblökni a kérdezőt, nem az én szövegem ez, de igaz.
new out
(#66181) 7etape
Én már nem, mert olyankor többnyire elküldenek a fenébe!
-
Még ez az egy hsz-em hadd legyen ehhez a témához, utána tényleg nem szólok hozzá!
DD-zni Minek, utána FSTAB megy egyéb konfig szerkesztésekkel mi lesz? A dd-zés kezdőknél nem célszerű, mert ezt a Gpartedben is meg tudod csinálni egyszerű és közismert másol/beilleszt gombokkal. Csak arra kell figyelni, hogy a célmeghajtó minimum akkora, de inkább nagyobb legyen, mint a másolandó partíció teljes mérete. Ha jól emlékszem.....
off
uff
outCsak azóta, hogy én hozzászóltam a kolléga kérdéséhez, kb 50x lehetett volna úgy megcsinálni, ahogy javasoltam.
No de inkább szofisztikáljunk, ki ne mondjuk, hogy koma, ne akard ezt te így csinálni, mert nem vagy rá még képes. Én az első hónapokban kifejezetten örültem, ha rámszóltak, hogy ezt így még ne akard.....
-
Shyciii
veterán
Azért a majdnem tiszta Archtól messze van. Inkább Manjaro-hoz hasonlít. Archlabs viszont már tényleg közel van a pure Arch-hoz. Antergos nekem azért volt szimpatikus, mert egyedül ő volt képes a telepítőben megvalósítani a Bumblebee telepítését úgy, hogy működött is. Többiek képtelenek rá, de amúgy nem éreztem jobbnak vagy rosszabbnak a Manjaro-hoz képest, úgyhogy nekem nem az volt a következő lépcső az Arch felé.
-
Te sem követted nagyon a thread-et, ahogy látom! Esélytelen teleírni.
(#65951) CPT.Pirk
Én is 5%-nak hittem, de csak a fele.
(#65952) sh4d0w
Tudom, anno HHD-vel kapcsolatosan elég sokat olvastam erről, mi a különbség a WD ilyen-olyan színű meghajtói és a RE meg a többi között. Gyakorlatilag megfizethetővé teszik home usereknek is a minőségi technológiát ennek minden logikus vonzatával együtt. Ezért is utaltam arra a kollégának, ha nem jól működik valami és nem custom minőség, akkor felhasználói hiba is lehet. Miért hisszük, hogy csak home usernél áll fenn az user error? Ha valaki rendszerüzemeltető, ott sem adott, hogy csak profin rak össze egy szervert.
-
Frawly
veterán
Nem történik semmi különleges, a rendszer nem enged rá írni, ha rendszer is fut róla, akkor működésképtelen lesz a rendszer, de ez HDD-n is így van. Ha meg majdnem betelíted, akkor belassul. Bár semmi tragédia nem történik ilyenkor, csak hosszú távon nem egészséges állandóan megpakolva üzemeltetni egy SSD-t.
Meg nem is tudod teljesen betelíteni, az SSD-nek általában van tartalék tárterülete, meg a linuxos fájlrendszerek is tartalékolnak kb. 5%-ot. Igazából baja nem lesz, maximum belassul egy kicsit, meg többet kell dolgoznia a wear levelingnek.
-
tonyrulez
őstag
Mint kiderült, AUR-ból telepítve a service-eket nem engedélyezik automatikusan. Vagyis a
teamviewerd.service
-t az usernek kell engedélyeznie, amit gyári oldalról letöltve nem kell, mert ott a telepítés során ez automatikusan megtörténik. Szóval engedélyeztem, és most már működik. -
Kétpaneles módban nem nyílik egymás tetejére a két fájlkezelő, amit a videón is huzingálnod kell ahhoz, hogy elvégezhesd a műveletet.
Esetileg F3, amúgy meg: (fogd és vidd is múkod)
Azt látom, hogy a WInes szokásaid megmaradtak, szerkesztés után is 6-8 kattintással mentesz a mentésikon pedig ott vigyorog.
Biztosan meg tudnám csinálni, de ez az Antergosos előélet nehezítené kissé. Mert az a ESP csak ott van már a pendrive-on....
A következő videók alatt nem azt értem, hogy ugyanezt forgasd le még 5x, hanem majd ha beindulsz, ahogy a videátor is! Csak el ne kezdj játszani és arról videókat készíteni szintén....
Nézd meg a videódat külső szemlélőként, mint ha nem tudnád, mit fogsz látni, ha sikerül, amúgy nem könnyű, egyből látni fogod, hol kelne el némi magyarázat a mitmiértekről.
-
Na, még egy videátor!
Még mielőtt itt és priviben olvastam volna, elkezdtem nézni 5:25-ig, sajna akkor hasonló sokkot kaptam, mint videátorzoli Mint Cinnamonos videóján hasonló esetnél. A Nemo az egy kétpaneles fájlkezelő és arcidegzsábát kapok, ha azt látom, hogy megnyittok egy másik Nemo-t ahhoz, hogy az elsőbe áthúzzatok valamit!
A többi művelet is sírásra késztetett, a Nemo egy szuper fájlkezelő, használjuk is akként.
Nekem kicsit még X aktás ez a dolog, de ez biztosan a már tényként a pendrive-on jelen lévő Antergos ESD mappa miatt van. Gyanítom, hogy az abban végzett különböző sátáni ki-be cserélgetések másnak is nehezen érthetőek lennének.....
Sajna az Antergos elég érdekesen használhatatlanná tette a próbaSSD-n a UEFI/GPT párost, addig minden más disztró simán felment, Antergos után már más sem. SSD csere után az addigi GPT-t nem fogadta el a HP8570p, így az a gép már Legacy-val fog nyugdíjba menni. Desktopon tesztelem legközelebb az UEFI-t, mert az Asus alaplap már normál UEFI-s, ez majd lesz valamikor, mert meghajtókkal kell variálni, kevés a sata már.....Kicsit én hiányoltam az X aktás műveleteknél a mit miért kell így csinálni részt, az OK, hogy ezt innen kitörlöm, onnan ezt ide bemásolom, utána átnevezem..........a következő videókban célszerűbb lenne bogártani példák helyett a szárazabb, tényszerű magyarázat. Bár lehet, hogy csak én halmozottan laikusként nem értettem, mi miért van?
Jó lesz ez, első videónak mindenképpen, az külön jó, hogy nem raktad alulra kicsiben a fejed, ami nagy divat mostanában.
Szóval első gyors megnézésre ez jött le.....
(#65804) Frawly
Te elég iradékony vagy ezzel a vakírásoddal, írhatnál blogot erről a Nitrux telepítésről kiemelve a Nomad plasma előnyeit a KDE plasma-val szemben.
-
Frawly
veterán
Persze hogy ki lehet herélni, eltávolítod a SSH-s csomagot belőle. Vagy csak disabled-re teszed a systemd service-ét. Bár sokan nem spórolsz rajta, az SSH-s csomag általában nem foglal sokat, és a futás közbeni memory footprintje se nagy, ha nincs használatban
De mondom, ha ennyire zavarnak ebben a disztróban a sallangok, akkor vagy tegyél fel belőle minimal installt, vagy válts egy minimalistább disztróra.
Meg ilyen saját készítésű live disztróval sem szenvednék. Elég pendrive-on az általad használt disztró gyári live-ját megtartani. Csak vész esetére.
(#65773) togvau: nyomj neki igent, hogy folytatod, majd mikor fut, mented felül a fájlt. Gondolom nem záródott be megfelelően a nano, és valami backupot vagy lockfájlt hagyott maga után. Lehet csak bezártad a terminált, kilőtted a nano alól, ahelyett, hogy a nano-ból rendesen léptél volna ki.
-
Ez egy telepített linux, live módban.
ssh-agent alapból ott van a desktop Linuxokban.
Nézegesd ezeket, hogy kell-e neked az agent:
https://linux.die.net/man/1/ssh-agent
https://www.cyberciti.biz/faq/linux-default-services-which-are-enabled-at-boot/ -
Ne rakj fel Cinnamont, ha zavar, hogy fullos egy DE.
Ttál értelmetlen szerintem felrakni egy teljes értékű rendszert és elkezdeni utána kiherélni, mikor vannak épp elegen az alapból herélt disztrók. Te ne tudnád!?
Az onboard-ra meglepett, amit írtál, de nálam nem is szedi le magával a Cinnamont.
A herélőseknek:
-
Frawly
veterán
Igen, ez a baja a full feature-ed, full DE-s disztróknak, minden sz*r fel van téve, az is, ami nem kell. Ez kezdőknek előny, mert kevésbé valószínű, hogy problémát okoz valaminak a hiánya, de haladóknak bosszúság a sok felesleges csomag, ha nem használják, sokat leszedni sem lehet. Ilyenkor kell továbblépni valami haladóbb disztróra, ahol minimum install után csak azokat a csomagokat teszed fel, amire tényleg szükséged is van. Így sallangmentesebb, soványabb lesz a rendszer.
Ezért fogom az Archom is újratelepíteni. Fent van egy csomó felesleges csomag, ami egyszer kellett valami fordításhoz, vagy csak kíváncsiságból tettem fel, lusta voltam ezeket leszedni, és begyűltek idővel. A fent lévő ~1200 csomagnak több mint a fele jelenleg csak sallang a rendszeremen, mivel fent van 1 DE, vagy 5-6 WM, Wayland, Xorg, mindenféle felesleges Gnome-os szutyok, meg egy csomó dev cucc, ami valami AUR-os vagy kézzel forgatott program fordításához kellett. Ezért jobb néha tiszta lappal kezdeni.
-
Kisegítő lehetőségek!
Az a kollégáknak szükséges.
Akadálymentesítés a neve és teljesen értelem,- és egyszerű, ez nem KDE.
Billentyűzet, legfelső opció.
Ha ennyire tetszenek ezek a szép színes ikonok és nyomkorászod őket, használd ezalatt a kazam-ot!
-
Ez szimpibb sokkal, bár arról nem sok fogalmam van, hogyan csinálok ilyen vagy olyan boot-ot, de legalább rájöttem, mi volt a gond legutóbb az Antergos-szal. Felraktam a HP8570p-re és reboot után nem lát a gép semmilyen rendszerlemezt, tippem sincs mit csinált vele, de azt nagyon, utána raktam fel egy LMDE3-at, de reboot után még mindig nincs semmilyen lemez a gép szerint.
Maga az SSD egyébként teljesen jó, holnapra beugrik gondolom, mit csináltam vele legutóbb, hogy helyrerázódjon. (vagy megint cserélem az SSD-t, most az UEFI-s telepítésűre)- még az is lehet, hogy hallgatok saját magamra és hagyom ezeket a trükközéseket a fenébe.
Azt remélem látod, hogy már nem is szidom az Archklónokat, semmi értelme.........
Kigyújtottad a fényt. Mármost látok ezt, azt a dolgokból.
-
Rimuru
veterán
Egyik se rontja el a masikat, max akkor tudnak ha ugyan abba a mappaba raknak a cuccukat. EFI-ben kesobb azt csinal veluk amit akarsz (bootsorrend, stb).
Az meg hogy tobb fajlt hasznal a grub "lenyegtelen" annyival tobbet is tud, gummiboot az full fapad (persze attol meg egy kernel betoltesre alkalmas mast nem is tud). -
-
Már mondtam , hogy egy szűz GPT SSD-re csinálj egy ESP-t
Ezt csináltam, mivel azelőtt nem volt oprendszer az SSD-n és ha nem csináltam ezt a ESP, ill EFI particiót, nem is indult semmi. Legfeljebb nem Antergossal kezdtem. Nekem semmi bajom a GRUB-bal, itt is abból indult az összes disztró UEFI-val. Nem érdekes, senki nem hányhat a szememre, előző HP-n és a mostanin is kipróbáltam a csoda UEFI-t, a másik SSD-n rajta is van az összes rárakott disztró, majd ha újra lesz kedvem bíbelődni bármilyen telepítéssel is, elgondolkodom azon, számomra bármilyen előnye van-e lecserélnem a Legacy-t......így aztán megvárom, amíg Frawly koma rémisztgetése beteljesül!
Antergos is egy bugkupac volt amikor erre a HP-re felraktam, most ugrik be.
Tegnap kipróbáltam az Archlab telepítését még az UEFI-s gépen, direkt semmit nem olvastam utána menet közben, de nekem erősen gyanús volt, hogy a Cinnamon nem fog csak így egy sort kiválasztva bootolni és igazam is lett, maga a rendsezr tökéletesen települt amúgy, de valami nagyon hiányzik még, sehogy nem indul el boot utáni konzolból.
A cinnamon DE-je csodás.
Ez mi a manó?
(azon kívül, hogy DEDE lenne, ha lenne)
Systemd boot esetén /boot van csatolva az ESP. Ez lenne a gyorsabb ...
Ja, de ezt miért nem tudom én választani bármely nokedliknak készült disztró telepítése folyamatában? Totál kezdők hogyan intézik ezt? Az elavult régi GRUB/Legacy esetén nem kellett ilyesminek a kiválasztásával foglalkozni, mégis megfelelően települtek a dolgok.
Honnan tudná egy kezdő, miket kell választgatni, ESP, EFI, GRUB, systemd....persze nincs is választási lehetőség, eleve ha valaki nem Winx-ről jön át, annak nincs még EFI particiója sem.Jaj de bánom már, hogy nem használtam Winx-et ezelőtt..........
-
Aham, értem, köszi! Ettől még nem tudtam indíthatóvá tenni vagy ezt nem is kell úgy, mint az előzőt?
Nemsoká ki tudom amúgy próbálni, mert valamikor délután visszakutyulom legacy-ba, bár GPT az maradhatna, na majd kiderül......sajna rájöttem, hogy a legacy boot semmit nem csinál, azon kívül, hogy botolja a rendszert, biztosan azért tölt be a rendszerem 5-6s alatt a 21s helyett. Használjátok csak egészséggel azt a super UEFI-t!A Nomad plasma-t valami más módon kell kipróbálnom, úgy néz ki.
-
Na ja, biztosan nálad is tetrisezik a boot és eltéved.
Ha tényleg megpróbálom a Nitrux-ot és sikerül, megemlítem, hogyan ment, bár nálad szerintem még az alap szövevénynél is kacifántosabb a boot-ok piramisa......Egyébként meló mellett gyorsan csináltam 3 telepítési próbát, első a Mint Cinnamon 19, második az Ubuntu Mate 18.10, mindkettő ugyanúgy települ, nincs már a Mint esetén sem, hogy nem oda rakja az indítót, a 3. telepítés nem sikerül, épp a csoda iso-d az, az XFCE-s Mint. Nem akarja elfogadni az előző iso-nál múködő indíthatóvá tételt.
Elsú UEFI-s tapasztalatom:
ubyegon@umate1810-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 2.262s (firmware) + 5.615s (loader) + 5.112s (kernel) + 8.130s (userspace) = 21.120s
graphical.target reached after 8.121s in userspaceA 21s bootidő másnál is hasonló, mert csak halkan említem meg, hogy az általatok ősinek nevezett Legacy módban 6 sec volt telepítés után a bootidő, a Manjaro KDE bement 6s alá. El vagyok ájulva az UEFI-től....
Egyébként ennek így kell kinéznie vagy valamit elkalibráltam?
-
Ott quurhattad el, hogy a bootoláskor a pendrájv felső UEFI sorát kell elindítani a listából és nem az alsó UEFI-t nem említő azaz mbr-es sorát !!!!!!
Persze, egy UEFI-s alaplapnál ez így látható, de a HP laptopnak gyakorlatilag még bios-os felülete van, csak már át lehet kapcsolni UEFI-be, nagyon nem egyértelmű ahogy kiválasztom, miről és hogyan bootoljon, desktopon gyerekjáték az Asus lappal az UEFI.
(#65617) Frawly
Nem értem, mit nem értesz, az elején tisztázni próbáltam, hogy nekem nem X szárnyű ablakocska volt a jelem az óvodában. Honnan kéne tudnom, hogy mit kell előparticionálnom, ha nem csinált egy WInx még EFI particiót a meghajtóra?
Te tudod, hogy znx fájlt kell pendrive-ra felrakni és az telepíti az iso-t boot után XY disztrónál és nem az iso-t kell penre írni? Pedig tök egyszerű, ha már csináltad. -
Rimuru
veterán
Magyar billentyuzetkiosztast szeretnel, vagy nem jelennek meg helyesen a karakterek?
Shyciii: szigoruan veve az android is linux, hasznak is benne eleg fontos featuret, mint pl selinux, nem szigoruan igazad van es egyetertek veled hogy ha "desktop" -atlag felhasznalo- market sharet nezzuk akkor kulon kategoria, es mar igy is a windows elott van.
-
Frawly
veterán
Simán átkonvertálod őket nagyobb JPEG tömörítéssel (nagyobb veszteséggel), ugyanúgy kell, mint IrfanView-ban. Épp úgy tud tömeges konvertálást is. Igazából ezt a sok kép átkonvertálását erősebb JPEG tömörítésre simán megcsinálja az imagemagick convert utilityje is.
De én nem csesztetném a JPEG-eket, eleve veszteséges formátum, még egyszer átkonvertálod veszteségesbe, nagyon f0sch lesz a minősége. Ma már nem sok értelme van egy képet 1 mega alá nyomkodni, mikor a többszáz gigás SSD-k, meg a sok terás HDD-k korában a 10 megás képek sem tételek, meg az ennél nagyobb RAW képek. Ha mégis kisebb JPEG-eket akarsz, akkor a forrásnál (pl. fényképezőgép) állítsd be, hogy már eleve a képlövéskor erősebb tömörítést alkalmazzon, így nem kell neked még egyszer átkonvertálni.
(#65303) Shyciii: lehet igazad van, és csak én voltam a Server 2012-höz béna. Persze működött meg minden, csak csodálkoztam mindig is, hogy minek szerverre a grafikus felület overheadje feleslegesen. Desktop gépen érthető, de szerveren?
Az XnView-val nincs semmi bajom, használtam én is Windowson, az Xn-t, meg az IrfanView-t is, mindkettővel egyformán meg voltam elégedve. De Linux alatt nettó feleslegesnek látom ezeket a *View-klónokat, még ha az XnView natív is. Képnézőben vannak gyorsabbak, meg tömeges konvertálásra is vannak hatékonyabb toolok. Windowson hasznosak, de Linuxon nem sok értelmük van.
-
Frawly
veterán
Az helytelen, mert van Linuxra natív XnView, ami IrfanView-klón és nem kell hozzá Wine. De fotómanipuláláshoz jó a GIMP is, de igazából a Darktable lenne rá való, az is natív linuxos.
De ha csak egyszerű tömeges vágás, vagy néhány egszerűbb filter kell, akkor azt a szintén linuxos imagemagick is megcsinálja.
Wine-s megoldást csak a legvégső esetre szabad hagyni, amikor tényleg nincs valaminek linuxos alternatívája, pl. nálam a Scriptum GIB szótárak. Persze van linuxos Goldendict, használom azt is, de a GIB szótárakat még nem portolták XML-es formátumokká, így a Goldendict, Stardict nem tudja őket elolvasni, mivel zárt, proprietary formátum, szándékosan, hogy csak a saját windowsos programjával lehessen használni.
-
Ha tizedannyi energiát meg elszántságot fektetsz bele, mint ezekbe a csodainstallokba a gyakorlatban, akkor tuti élvezetes és/vagy tanulságos is lesz! (mindkét irányba persze)
Ne arra törekedj, hogy profin megcsinált blog legyen, hanem a saját stílusodban minél jobban át tudd adni, amit csinálsz, tények, infók, emóciók, minden-így lesz super egy ilyen leírás. (ja és a használt szerszámokat se hagyd ki, flex, samukalapács, etc.)
Én minden írást félbehagyok, pont azért, mert nem ereszthetem el eléggé a rendkívül népszerű saját stílusomat!
(a te stílusodtól nem kapnak arcidegzsábát a népek)
-
Frawly
veterán
Egész pofásra megcsináltad. Ez milyen WM? A font hintinget növelném, esetleg az RGB subpixel renderinget állítgatnám, meg feltenném a DejaVu fontokat, hogy normálisabb betűtípus legyen a böngészőben is. Plusz a kék ablakfejléceket kicserélném sötétzöldre, hogy jobban menjen a háttérhez, esetleg adnék azokhoz is transzparenciát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nekem ugyan nincs uefi-s cuccom idehaza, de tudja, a tutorial foglalkozik is vele: [https://community.chakralinux.org/t/how-to-install-chakra/45]
De amúgy most ne telepítsd, mert a kint lévő iso régi, az újból RC2-nél tartunk de annak még vannak apróbb hibái, bármikor kijöhet az RC3 / végleges új telepítő.
Dißnäëß: üdv, ez inkább a haladó topicba való.
-
No, ne aggódj, a te múltaddal nem is kérdeztem volna rá a dologra!
A flexelt SSD képe eléggé rögzült......
(#64959) CPT.Pirk
Megnéztem pár napja az RC2-t, inxi- Fxxx kimenetnél nem akarta kiírni a VGA-val kapcsolatos adatokat és valami glxinfo-t emlegetett, de azt nem találtam sehol. Amiatt akartam csak megnézni, mert elindítottam desktopon mindkét módban (zárt-tal is). Ez mitől van? Inxi eddig mindig megadta a megjelenítés adatait, xorg, mesa, etc.
Szerinted ezt a Nomad plasma-t fel lehet rá ügyeskedni? (nem úgy, ahogy Papogány koma szokta, egyszerűbben kicsit)
-
Frawly
veterán
Oké. Nem kényszer, meg versenyfutás. Mikor érzed újra magadban az affinitást, nekigyürkőzöl. Ez ilyen, többször neki kell futni, mire megérted, meg megszokod ezt a műfajt, szoktatni kell magad, hogy ki-kilépsz a korábbi komfortzónádból és kezdő disztrók által nyújtott kényelemből, minden egyes újabb próbákozással messzebb és messzebb jutsz.
-
Frawly
veterán
Mikrokód nem kell. Vagyis nem feltétlenül, meg azt akármikor lehet telepíteni, később már a rendszer használata közben is, mikor már lehet bootolni. Boot az kell, de az meg abból áll, hogy elkészíted az EFI partíciót, felcsatolod minden más partícióval együtt, genfstab futtat, létrehozod rajta a loader entries mappákat, benne a két conf fájllal (egyikben meg kell adni a kernelparamétereket, meg a root partíció UUID-jét), meg kiadod a bootctl --path=/boot/EFI install (vagy csak --path=/EFI, ha úgy csatoltad) parancsot.
Az egész titka, hogy mikor már a bootolást állítod be, az a célegyenes. Ott nem szabad feladni, meg hirtelen mégis másik disztróért dobni. Szép nyugodtan újra kell próbálkozni, ha nem bootol, Arch telepítőmédia be, újra felcsatolod vele a bootot, és birizgálod a .conf fájlokat, főleg azt, ami a kernelt, initramfs-t hívja meg, ott korrigálod a paramétereket, előbb-utóbb bootolni fog. Nem kell miatta mindig az egész telepítést újrakezdeni, csak azt az utolsó lépést megismételni, ahol elakadtál. Abban segítséget kérni, ide beírod miket futtattál, azoknak mi a kimenete, fstab + EFI-n lévő conf fájlok tartalma, blkid kimenet, és megfejtjük miért nem bootol.
Ha mindig megfutamodsz, akkor hiába volt az egész. Kékluficet Arch-cikkét már nemigen érdemes követni, azóta már megváltoztak az Arch-ajánlásai a telepítést illetően, meg már ő is másképp telepíti. Egy ideig frissítgette a cikket, de egy idő után megunta.
Szerk.: BUÉK neked is, meg minden topiklakónak.
-
Te rágtad le a fülét?
Ez jó kis zsebmalac, olyan kicsi, hogy nem is érdemes megsütni!
Erre gondolsz? Sok értelme nincs a SATA3-nak. Amúgy ennek van konkrét topikja egész komoly Összefoglalóval, táblázattal, mit érdemes mihez venni. Én abból a linkelt vacakból vettem anno meg most kínából 3/adáron tök ugyanazt, TV-n és mindenen használható. (ahogy nézem, erre is USB 3.0 van írva amúgy)
-
Frawly
veterán
Eleinte én is GUI-s voltam. Sokszor indítottam akkoriban fájlkezelőt rendszergazdaként (DE fájlkezelőjét, Double Commandert). De jó ideje leszokóban vagyok. Ha rendszert reszelgetek, akkor rátaposok a terminálra (Win+t nálam), abba su, jelszó beír, és onnan birizgálom a rendszert. Ennek az is az oka, hogy ilyenkor úgyis több fájlt kell átszerkeszteni, több utasítást kell kiadni, és az terminálban gyorsabb.
Mire te kikattintgatod Nemoban /etc/akármi/km/hosszan/fájlnév.conf, meg megnyitod szövegszerkesztővel, én addigra kétszer beírom terminálban, azért gyorsabb, mert gépírva írom, és végig sem kell írni, az esetek 90+%-ában csak a Tab billentyűt kell nyomogatni, és felismeri az alkalmazásnevet, mappa és fájl nevét. A su meg arra kell, hogy ne kelljen minden sorban sudo-t írogatni.
Szóval most ezt dobja a hype, YouByeGun bánatára. A Mint olyan 2014
Na, jó, legyen 2015, már van benne terminál
-
Az nem tetszett neki amikor kijelentkeztem belőle (fsck-zni kellett miatta, de rendbe jött) - lehet, hogy a hibernálást tiltani kellene?
Délelőtt én is benéztem és ugyanezt csinálta nekem is, emiatt mondtam a Tara javallatomat. A hibernálás elméletileg tiltva van 18.04-től, a suspend viszont nincs, nem volt időm foglalkozni vele ma, laptopon hangolgattam a Tara-t, igaz a fizikai tisztítás óta nem megy fel a hőfoka 82 fölé, sajnos az idióta FB játékokat nyomják rajta.
Jó is, hogy mondod Chakra-t, azt hittem csak a Manjaro csinálja ezt a GRUB leölést. Nemsoká bepróbálom a Chakrát, hátha nem futok bele ebbe a bug-ba, bár ha ugyanaz a megoldás, mint Manjaro-nál, akkor nem vészes.
-
Frawly
veterán
Ha a Windows UEFI bootja csesződik el, azt nehéz javítani, nem lehet egyszerű BCD-vel. Ez nem az UEFI hibája, mielőtt megint ezzel jönne Ubi, hanem a MS baromsága.
De meg lehet javítani az Win10 UEFI bootját is így:
Windows 10 telepítőjével bebootolni UEFI módban.
Kiválasztani a nyelv, billentyűzet megadása után, hogy Repair Your Computer (Számítógép javítása) majd ott egymás után kiválasztva: Troubleshoot (Hibaelhárítás), Advanced Options (Haladó mód), Command Prompt (Javítókonzol vagy Parancssor vagy minek van fordítva).Az így nyitott javítókonzolban:
diskpart
sel disk 0 (ennek lehet más lesz a száma, ha több lemez is van)
sel vol 1 (az EFI partíció száma, „list vol” paranccsal ellenőrizhető)
assign letter=F: (az első szabad betűjelet kell neki megadni)
exit (kilépés a diskpart programból)
cd /d F:\EFI\Microsoft\Boot\
bootrec /rebuildbcd
itt ki kellett választani 1-essel a meglévő Windows-telepítést
exit (kilépés a javítókonzolból)
Gép újraindítása után már jónak kéne lennie a bootolásnak. -
mentőpartíció ... annak nem kicsi. OK, hogy olvassa, ha felcsatolod, de ha benézel a gparted-del a formázás opcióba, látni fogod, hogy inaktív az exfat.
No mondjuk sose csináltál még normális felépítésű particionálásokat meg telepítéseket, de legalább ez nem unalmas.
(bocsi, de ezt nem hagytam ki)
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 - 16" WQXGA 165Hz - i5 14500HX - 32GB - 1TB - RTX 4060 - 3 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged