- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- iPhone topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26968 üzenetére
+ (#26967) ubyegon2:
( + (#26929) Tonyk: )Nem azért mondom, de ponthogy ti képzelődtök. Olyat képzeltek a beírásaim mögé, ami nincs is ott.
Úgy fogalmaztok, mintha nem lenne természetes, h mielőtt valaki életében először elkezd használni valamit, előtte megérdeklődi a hibalehetőségeit is, h mire kell ügyelnie...A hdd meg még mindig rejtély, miért ment tönkre és az is ,h amint áttettem a Celeronba, rögtön azon is meghalt a hdd. Sose volt hdd gondom korábban évekig, 10-15 éves hdd-m vannak pedig... Most meg... Fene tudja, mitől, de ti sem tudtatok biztos választ erre.
Ez a hozzáállásotok viszont részetekről már kötöszködés. Csak mert valaki kérdez, még nem ok visszaélnetek evvel. Jó szándékkal vagyok , elvárom mástól is.
Persze lehet duzzognotok, meg akár további segítségnyújtást megvonni (ami infantilis döntés lenne, csupán ilyen miatt). Van, ahol túlnyomórészt én segítek, és nem mások nekem. Ha XY segít valakinek, nem ok, hogy lekezeljék azt a személyt, akinek segítenek...
Ha valaki megalapozott kiritkát mond, mint én Uby-nak, az se ok, hogy alaptalan módon, öncélú visszavágásból kötöszködjenek velem - ezt gyerekes dolognak tartom. A kritikai önvédelem viszont jogos és szükséges. Nem fogom hagyni, hogy Uby önellentmondások sorának adjon hangot. És nem is hagytam eddig sem. Nem sértődötségből, hanem mert így logikus. Haragudni meg továbbra sem haragszom senkire.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Lathronos #26934 üzenetére
Nem steril... az az orvosi részlegen van.
Mi tisztateret használtunk. 1000-es tisztetér: HSA szerelés 100-as: HDD szerelés. Van 1-es és 10-es tisztatér is, azt a processzorgyártásnál illetve félvezető gyártásnál használják.
A m3-kénti részecskeszám alapján sorolják osztályokba a tereket. Azokat a részecske-csoportokat veszik figyelembe, melyek előfordulási gyakorisága a kritikus részecskenagyság, azaz 0,1 μm és 5 μm között mozog.
Tehát, köbméterenkénti 1 - 10 - 100 - 1000 mért részecske az adott mérettartományban. Messze nem steril környezet viszont pormentes. Figyelünk arra is, hogy a belső légáramlás lamináris legyen, elkerülendő a szennyeződés lerakódása. A határoló falak, padló és mennyezetnek ellenállónk kell lenniük egyes vegyi anyagokkal szemben, mivel a tisztítás azokkal végezzük (pl izopropanol vagy etanol) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26896 üzenetére
Látod, csak marhultam az előbb a kalapács dologgal.
Szavadon foglak, ha el lehet viccelni.
A problémákon azonban nem viccelődöm lehetőleg (kivéve olykor a sajátomon). Bár sajnos néha kicsúszott egy-egy hülye poén a klavimon már itt, amikor valakit rágott a gond... de gyorsan vissza is szívtam, nem rosszból írtam olyankor sem.
(#26897) teleahocipöm:
Tipp: a rendszer set nem magyar bill-kiosztás, míg a szövszerk az. -
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26881 üzenetére
Elképzelhető áramingadozás. Nem tudom, köze van-e ahhoz ,hogy több, mint 10 éven át földeletlen volt a szobai konnektorom, és éveken át használtam azt a P3 pc-t ilyen fali konnektorral. Néhány hónapja földelve lett. Én is gondoltam már erre, h netán ez lehet az (egyik) problémaforrás, és örülök, h más is gondol rá, jelen esetben te, ezért elgondolkodtató, talán lehet ebben valami, hamár kettőnkben ez felmerült.
Mármint az, hogy vagy áramingadozásról lehet szó, vagy a korábbi, sok éves földeletlen konnektornak volt rossz hatása, avagy e kettő netán össze is függ egymással - ezt nem tudom, nem értek hozzá, csak felvetődött már bennem is ilyesmi.
Egyébként okozhat áramingadozást, hogy a garázsban ipari áram van, más helyiségben nem? Valamint a szobámban idén végre földelve lett a konnektor, de előtte évekig nem volt, valamint egyes szobákban továbbra sincs földelve a fali konnektor - ezek együttese okozhat áramingadozást?
"A HDD-t nem tudod fordított polaritással bekötni, mert a tápkábel szándékosan csak egyféleképpen csatlakoztatható. Tehát nem ebben keresendő a hiba. "
Kereshető ebben is, mivel volt már, hogy nem érzékelte a bios sem azt a vinyót, csak a másik hdd-t, mert a grub szempontjából fordítva volt a master és a slave. Azt nem tudom, h ez csupán a grub-bal összefüggésben volt-e gond, vagy pl a hdd forrósodásával is összefügghet, vagy más gonddal (ami tönkre tehette.) Bár évekig azonos módon voltak bekötve, a grub-ot se módosítottam évekig, és mindkettő oké volt. De lehetett egyetlen rossz átkötés részemről, ezen morfondírozok; ugyanis idén módosítottam először a kábel bekötést, és a jumperelést, de épp amiatt, mert egyszer csak nem boot-olt a linux.
Tegnap Syl-ben felvetődött, nagyon is reálisan, hogy netán nem megfelelően választom ki a master-t, me a slave-taz IDE / PATA kábeleknél; pontosabban szóba került, hogy általában a master: az a szalag végén van. (Egyébként pont, mielőt tírta, máshol ráakadtam neten, és örültem ,h Syl megerősítette.
) Eddig oké is. Csak belegondoltam, netán pl a tápkábelek közül nem jót dugok-e a hdd-kre, optikai olvasókra. Vannak ilyen P1, P2 satöbbi sorszámú táp kábelek, melyeket ezen adattárolókba kell dugni. Hátha nem jót dugtam nem megfelelőbe....
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
Lathronos #26849 üzenetére
Ha jól emlékszem, 1998-ban vezettük be és utána átvette a többi cég is. A fém lemezek nagyon sérülékenyek voltak már a gyártás során is. A legfőbb ok a cserére, az adatbiztonság volt. Ugye már nem tudod a hardvert tönkretenni szoftveresen? Akkoriban ez nem így volt. A teljes HDD-det le tudtam radírozni szoftveresen. Közeli memória címzésekkel bebillegtettel a slidert, ami belekapott a disc felületébe, ahol a scratch sorját okozott. Ez a sorja úgy működött a továbbiakban mint a smirgli, legyalulta a disc-et az adathordozó réteget is belevéve, a lemez hordozójáig. Fizikailag lehetett megsemmisíteni az adatokat egyszer s mindenkorra. Az ilyesmik elkerülése érdekében vezették be az indormatikába a hardver fizikai védelménak direktíváját- szabványt. Egyébként erre az adattörlésre volt vírus is írva akkoriban. Sok ilyen HDD-vel találkoztam akkoriban a gyártásban. Szerencsére garanciális reklamáció során cscak héba-hóba....
-
válasz
Lathronos #26840 üzenetére
Ha nem lebegne felette, akkor hasítaná!
Ez HDD függő, nálam a bekapcs 189, kikapcs 7, parkolás meg 183 volt eddig WD Black- nél 1 hó 15 nap alatt (ez folyamatos üzemnek értendő, holott nincs abban).
(#26841) bazsi83vp
Tiszta így már, akkor ezt az opciót nem jó használni. Van Linux alatt is HDS, csak parancssoros. Meg kéne próbálnod azzal! -
válasz
Lathronos #26836 üzenetére
Arra jó, hogy a rendszer így fut jól, de rendszernek WD Black kell, a WD Red tárolásra jó, amúgy meg NAS vinyó 24/7 üzemre van tervezve.
(#26837) CPT.Pirk
Rendszernek 7200 rpm kell, nem 5400 rpm! A WD Black ezért nem is parkol gyakorlatilag.(#26839) bazsi83vp
Ja, hogy terhelés alatt parkolt! Nem jó az, át kell nézned valamelyik HDD- s topicba! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #26811 üzenetére
Én így tudtam meg, hogy gond van a földeléssel. Miután érezhetően bizsergett ha úgy nyúltam rá, megnéztem a Kínából származó elosztót amiről akkoriban ment a gép és ott volt benne minden ami kell a földeléshez, csak a belőle kijövő kábel saruval is ellátott vége nem volt hozzá csavarozva a földelés vezető sínjére. Érthetetlen miért maradt ki, ezzel még anyagot sem spóroltak, leszámítva azt az egy csavart és anyát.
-
CloZee
aktív tag
válasz
Lathronos #26775 üzenetére
Sosem történt olyan eddig, hogy bárhol a világon feltörték x bank rendszerét, vagy bármilyen belső hiba volt és nem kártalanították az ügyfeleket. Benne van a szerződésben is, hogy minden belső kompromittálódásért teljes mértékben a bank a felelős, és fizetési kötelezettsége van.
Szóval teljesen alaptalanul félsz a netbankolástól. A legtöbb bank még olyankor is kártalanit ha a user volt a gyenge láncszem, pl: klón kártya, keylogger és hasonlók. Mert egyszerűen nem éri meg időben és pénzben az ellenkezőjét bizonyítani (Pl: HSBC). -
teleahocipöm
senior tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26734 üzenetére
A Midori, összeomlik, a Chromium a megnyitott oldalakat becsukja egy "Hoppá..." az oldal nem jeleníthető meg, a FireFox meg csiga, a Quipzilla meg itt nincs.
A Szoftver Maneger. csak olvasható, nem lehet telepíteni onna semmit.
A frissítések végén kiírja, hogy nem sikerült mindent letöltenie.Az SMPlayer - SMTube nem minden videót játszik le, összeomlik, be kellene állítani, hogy az "mplayer" milyen beállításokkal menjen, de amikor megnyitom vagy száz fájl, na abból válassza ki az ember melyik kell, segédlet nincs, próbálkoztam, de csak rosszabb lett. Alapbeállítás visszaállítása nem létezik, vagy csak nem találtam meg. Töröltem jó párszor és telepítettem, de mindíg az általam először beálított értékekkel fut.
A Lubuntun alapból megy minden vidó, berhelés nélkül.Egy csomó minden nincs fenn alapból, például dvd-író, rendszer manager, még tán a gparted sem volt fenn, A Lubin alapból lehetett ISO-t készíteni a rendszerről, vagy CD-ről, itt nincs, letöltöttem, de valószínűleg terminálos volt mert nem találom.
A pendrájv problémát már írtam.
Sok jót nem tudok elmondani róla, talán azt, hogy van, lehet a frissítésekkel majd jobb lesz, de maradok a Lubinál.
WattOS: "I/O error, dev sr0 error"
Bodhi: " stdin:error 0
Elementary : frissítés után lefagy, egy nagy fehér képernyő -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26709 üzenetére
Ez a Lucid 5.12 XP Puppy valóban magyar? A notin LiveCD-n kipróbáltam, menni ment rajta, telepíteni is akartam, el is indítottam, de feltünően hamar végzett és csak kikapcsoláskor derült ki, hogy nem telepített.
A sevenPuppyt is VESA-val próbáltam, de az kockásodott, a többi beállítás hibaüzenetet produkált.
Köszi kipróbálom próba cseresznye, de ha ez sem megy, akkor már tényleg nem sok választásom marad, visszarakom az XP-t max SP2-vel frissítések kikapcsol és bányászhatok a neten drivererek után. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26699 üzenetére
Szia!
Melyik puppy-ra gondolsz?
Egyébként magyar Puppy-t már próbáltam a LiveCD-s TurboPuppy el sem indult, már a betöltésnél megakadt ":..pup_420.sfs not found" hibaüzenettel.
A sevenPuppy-t az asztali gépen próbáltam és úgy emlékszem a vga driver volt a gond, nem találtam meg az igazit és állandóan bekockásodott a videó és nagyon sok alkalmazás volt, szinte átláthatatlan, -remélem nem keverem egy másikkal-, persze ez utóbbi nem nagy probléma, amúgy nem lenne rossz.
Az officePuppy-t terveztem még, letöltöttem, csak nem tudom kiírni még.
Megnézem ezt openSUSE oldalt. A DD-linket megnéztem, de szerintem ez még nem nagyon menne nekem.
Azért köszönöm a segítséget -
b3Ro
senior tag
-
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26601 üzenetére
Az első bekezdésedre:
"De elég könnyű kideríteni, az NTFS HDD lesz az."
Ez tipp akar lenni? De melyikre? Mindkét hdd-n van ntfs...
Ezt a gparted-et hajlamos vagyok gyakran nem venni számításba, sajna. Sokszor kimegy a fejemből. Köszi, h megemlítetted.Igaz, abból ki fog derülni, melyiken van a grub. Egyébként én is a windows-os hdd-re gyanakodtam, h azon lehet a grub, ahogyan -ha jól értem- te is; Ubyegon -nak ezt írtam, ő fordítva látta ezt.
Szóval megnézem majd. Pár napig pihentetem azon PC rendbetételét, addig csak elméletben foglalkozom vele, tehát jól jönnek az infóitok. köszönöm.
Igérem, jövő héten megnézem ezt is, de tényleg néhány napig muszáj pihentetnem azt a másik pc-n való tevékenységemet, több okból is.
Független rszindítás:
Így már értem, csak az a gond, h azon a pc, ami 1999-es, jó régi gyártmány, csak annyit ajánl fel a boot sorrendnél a bios, hogy hdd. Hiába van benne 2 db hdd. Aztán lehet, h csak azóta jelez egyetlen hdd-t a bios a boot sorrendválasztónál, amióta halódik a linuxos hdd, vagy rajta a linux. De nagyon úgy rémlik, h alapból csak merevlemezt enged választani, de azt nem ,h melyiket.______________
Általában írom most , mindenkinek, a "B"-től új kérdéseim (S Z E R K: AZ "A" RÉSZ KÜLÖN UBYEGONNAK és CPT.Pirk-nek IS
(#26603) ubyegon2 )
A.
Azon agyalok, h mivel fél óra alatt felforrósodik a linux-os hdd, h netán maga a hardver, tehát a hdd a bibis, és nem biztos, h gond volt a rajta levő Lubuntuval szoftveresen(?), eredendően. Így talán mindösszesen a harver miatt sérülhetett a Lubuntu(?)
S Z E R K : MOST OLVASOM, UBYEGON IS ERRE GYANAKSZIK.
Mielőtt olvastam volna a mai hsz-eket, ezt találtam gugli-val, Uby, ez is oké lesz? Jó kis leírás van hozzá, magyarul, ezt még talán én is "vágom":
http://lcb.hu/linux/smartmontools.html
Lubuntu live cd-ről jövő héten megvizslatom evvel a daemon-nal. Javaslod/javasoljátok?
S Z E R K : WOW! CPT.Pirk pont ezt írja. Nah, megint hamarabb akadtam megoldásra, mire látok válaszokat.De ebben az a jó, h megerősítetek, h jókat gugliztam ki.
Megnézem majd jövő héten, hd snetinel van-e a win-es hdd-n. Ha nincs, akkor linux live cd-ről smartmontools. (Win-nel nem megyek netre.)Egyébként, Uby, épp tegnap este azon agyaltam még, hogy megírom neked, ne mindig csak a szoftveres vonatkozást hibáztasd, pl múltkor a LinuxMint-et.
Azóta rájöttem, hogy csak egy túl erős opciójú hdd tisztítás tűntette el a Mint9-emről a Volume/Sound panelt.
Ami reboot-ra mindig visszajött. Szóval, igen, tegnap késő este egyre inkább a hardverre, ez esetben a hdd-re gyanakodtam én is. Látom, most épp te vagy, aki szintén ezt sejti. Nah, majd jövő héten újra nekiállok annak a pc-nek a vizsgálatába, azután pedig linux telepitésre rajta (már ha a vinyó hasnzálható még).
Hozzáteszem: 15 éves pc-n 10 éves hdd-ről van szó...B.
Általában a linux disztrók installlásakor ahova telepít, azt a particiot szokta előtte formázni? Ritkán telepítek, így nem emlékszem, h fel szokta-e ajánlani egy disztró, avagy automatikusan formáz-e előtte. Vagy van olyan disztró, amelyik egyáltalán nem formáz telepítés előtt ill nem is engedi, akár van rajta adat, akár nincs? (Tudom, ez elég kezdő kérdés, sejtem, h formáz, ha volt rajta adat. Mégis bizonytalan vagyok még ebben.)C.
Általában érdekel, de persze mindenképp linux esetén: a hdd formázás rendben lezajlik, ha esetleg van egy kis hdd hiba? Netán néhány bad sector?Tényleg a jövő héten előbb megnézem a hdd fizikai állapotát, és csak azt követően döntöm el, h lehet-e rá telepíteni új disztrót, de azért előre érdeklődnék disztró kapcsán:
D.
Pár hónapja nagyon ajánlgatták nekem többen a Manjaro-t, régi (15 éves) PC-mre. Jól rélmik, h régi gépre is ajánlatos? Mintha Decepticon tapasztalata szerint viszont terheli a RAM-ot... vagy a CPU-t? Javítsd ki, kérlek, Decepticon, ha rosszul rémlik.
A lényeg : arra gondoltam, ha már reinstallálok azon, akkor kipóbálok a Lubuntu HELYETT MOST valami számomra újdonságot. Manjaro-t javasoljátok? Ha jól tudom, a Peppermint is oké lenne régi gépre, az se CPU terhelő annyira; ezt jól tudom? A Debian-ban tetszik elméletben, h bombabiztos, viszont ugye jól tudom, h ahhoz már kéne némi szakértelem? Ha jól emlékszem, vki említette pár hónapja itt, h még a telepítése se kezdőnek való; én viszont eléggé kezdő vagyok.E.
Eddig kizárólag ubuntu alapú disztrót használtam. Kicsit aggódok másfajták kapcsán. Eiskalt alkalmazás található Manjaro alatt? Nézegetem a disztro timeline fa szerkezetet, de nem látom rajta a Manjaro-t... A distrowatch azt írja pedig: Arch alapú, de a rajzon nem látom Arch-ból elágazva... Hol helyezkedik el? És mennyire lesz nehéz nekem, kezdőnek, egy ubuntu alapú után egy arch alapú disztróra átállnom, ha kipróbálnám a Manjaro-t? Azon a PC-n, amire kellene új disztró, egyrészt főleg dc-zésre kellene, pl Eiskalt. A Manjaro megteszi e célra?F.
Az érdekelne még, hogy van, aki szerint desktop pc tetejére nem ajánlatos tenni a monitort. Mi erről a meglátásotok? Nem okoz kárt amonitor a pc-ben, ha a tetején áll? Vagy a pc a monitornak? Régi LCD monitorról lenne szó, a régi desktop pc tetejére tervezem felpakolni. A monitor állványos, azon állítható felfelé, tehát lenne legalább 20-30 centi táv függőlegesen, a pc és a képernyő között. Nem zavarnak be egymásnak majd? -
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26599 üzenetére
Először is köszi neked is a reagálást.
Nézzük sorra:
Hú, ezt nem egészen értem ,h " ne egy közös rendszerindítójuk legyen, hanem te választhasd ki melyik HDD-ről szeretnél rendszert indítani", mivel ez számomra egy és uganazon opciónak hat, lehet h mert kezdő linux-osvagyok, és nem látom át jól a dolgot. Tehát eddig közös grub volt, ha jól fogalmazok(?), de mivel grub, ezért lehet benne választani, melyik boot-oljon. Szerintem valamit nem értek jól ezen a ponton(?)Na, tehát jelen állás szerint , és régóta is van egy működő grub azon a PC-n, ami tegnap nem akart előjönni, de sorra írtam hsz-eket ennek kapcsán is, és hogy miként lett megint hasznáhatóa grub-om. Na most, ez maradni fog úgy, ahogy van, ha ujrainstallálom a linux-ot? Ez volna a legegyszerűbb, ha így történne.
"a GRUB-ot a Windows-os HDD-re szeretnéd telepíteni, hogy a 2 külön HDD-n lévő OS egy azon rendszerindítóból legyen futtatható?"
Fogalmam sincs, melyik hdd-re települt a grub. Ezt egyébként tegnap kérdeztem is, van-e tipp-je valakinek erre, a leírásaim alapján. Vagy hogy hogyan tudom detektálni. De még nem tudom a választ rá. Hogyan szeretném? A lehető legegyszerűben.Talán épp úgy, ahogyan eddig is volt, mert évekig jól működött. Csak éppen jelen hónapban halódni kezdett a Lubuntu.
"Miért nem használsz te is debian-t, mint mi itt páran? Az sokkal stabilabb mint az Ubuntu"
Ha jól tudom, a Debian-hoz nagyobb szakértelem kell, mint egy Ubuntu / LinuxMint disztróhoz és társaihoz, én meg utóbbiakhoz is épp csak konyítok.A másik, nyomósabb oka, h Lubuntut raktam és raknék rá megint, az az , mint írtam: 1999-es, nagyon régi gyártmányú PC-ről van szó (P3), a Lubuntu meg az általm eddig megismert disztró közül messze a legkevésbé CPU terhelő, messze a leggyorsabb.
Bár ha jól tudom , a DEbian seterhel nagyon, nem tudom, mennyire gyors, és hogy régi gép elbírja-e. e tartok attól, h a Debian nekem túlságosan nehezen hasnzálható lenne. Ehhez képest, ha jól tudom, egy Ubi "szájbarágósabb"(?)
Azaz nekem, kezdőnek való.
-
mzx
senior tag
válasz
Lathronos #26544 üzenetére
Mivel a linux se indul arról a pc-ről, pontosan a windows hibája miatt (a windowsnak a rsz indulásához szükséges egyik file-t nem éri el), így csak a lubuntu 10.4 live cd-mmel tudok oprendszert azon a gépen elindítani, cd-rom -ról. Arról meg nem biztos, h elérhető a grub customizer. Találtam guglival egy olyan megoldást, miszerint az /etc-n belül található a grub, és szövegszerkesztővel átírható. Ez tényleg járható út? Hogyan kell átírni? Sose csináltam még ilyet. Nézegettem a google-s találatot, de számomra kissé bonyoiultnak hatott.
Még valami: nem akarom törölni a win-t, egyrészt, mert bízom abban, hogy egyszer talán működésre tudom bírni (olykor használok offline win-t), másrészt meg mert vannak rajta számomra még szükséges file-ok.
-
-
válasz
Lathronos #26505 üzenetére
MINT 16- nál nem volt szükség ddm- re, de itt szükséges volt, meglepett, hogy a 17 sem használ ilyen magas verziójú vga drivert. Most akkor ez opengl- t használ?
Az óra bugra fény derült, a tálcán lávő calendar kisalkalmazás volt a bűnös, lecseréltem a world clock calendar- ra és minden ok!
A 17 Cinnamon RC egyébként teljesen hibamentes volt eddig, szerencsére ki kellett próbálnom, mert 16- nak megöltem a kernelét.Ha megjelenik a 17 LTS, akkor az RC frissül és beáll ugyanarra az állapotra, mint a LTS?
(#26508) Lathronos
Köszi, már rémlik, hogy szóba került! -
válasz
Lathronos #26496 üzenetére
Köszi, telepítettem ezt a ddm- et, érdekes, hogy a synapticban sem volt meg ez a hasznos segédprogram.
Ott megvolt a recommended fglrx 14.4.2, ez elég frissnek tűnik, de a prociterhelés semmit se változott a xorg radeonhoz képest YT lejátszásnál.
HD 5450 a vga.(#26497) CPT.Pirk
Időhurokba, szuper, de nem örülök neki.Mi a fenét csinál az órával az LMDE? ne javasoljatok elemcserét a biosban, mert más disztrókon nincs ez a jelenség
-
válasz
Lathronos #26488 üzenetére
No, ezt észre se vettem, ezer bocs annak, akinek ajánlottam képpel!
Nincs vele amúgy sok problémám, stabil, csak amit 16- on használtam, itt nem sikerült telepítenem, mindkettő ppa- s. A Systemback és az I-nex volt az! Ehhez hasonló apróságok voltak csak.
Most átjöttem 17- ről, elég fura, pedig minden ugyanolyan. Debiannal most csínján bánok, mert nehezen sikerült drivert felszenvednem, a Gnome3 futásához, utána meg szétpörgette a FF a processzort. LMDE- nnincs ilyen gond, érdemes szerinted feltennem ezt a fglrx-glx- et? -
Fritz Teufel
addikt
válasz
Lathronos #26468 üzenetére
Nem sikerül a kernelfrissítés, fogalmam nincs hogyan csináljam, közben a gép tűzforró. Nem szeretném, ha a Linux kinyírná vagy elöregítené idő előtt! Még egy napot hajlandó vagyok szórakozni és befejezem. Kell a laptop, használnom kell. A Windows feldobható hétfő délelőtt és délután már tudom használni.
Ez a régi Gnome is használhatatlan. FEl van telepítve gyárilag egy csomó általam szükésgtelennek ítélt alkalmazás, a gyári Gnome ikonokat nem ismerem és alig találok meg valamit a rengeteg ikon között. Ninenek min max gombok az ablakok fejlécein és ezt ez a Gnome verzió nem is tudja kezelni, úgy látom.
Közben már le is jött az Ubuntu Gnome 13.10...
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26399 üzenetére
Az összes beállításon végigmentem, de nem bootolt, pedig csináltam már működőképes boototlható pendrájvot amikor még az előző alaplap volt a gépben, de megpróbálom megint, mert történnek nálam furcsa dolgok. Sajnos a noti sem bootol usb-ről, nincs az F12-vel előhívható bootmenüben, a jelszóval védett biosba meg nem tudok belépni
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #26388 üzenetére
64bites Wine nincs is rá, ahogy nézem külön kell engedélyezni a 32 bites wine települését. [link] Mondjuk ha kell 3D gyorsítás, azt amúgy is csak a 32 bites wine tudja, ezt be kell állítani egy 64 bites wine alatt is.
A Cinnamon felrakására meg bár van mód pl. a Mint tárolóiból, de nem javasolt. Ha Cinnamon kell, akkor arra inkább másik disztró javasolt.
_Dumber_: jah az normális, de sok értelme nincs amíg nem a DVD méretű telepítő lemezről rakod a rendszert. Meg asszem nem is csak 1 DVD-t tesz ki a komplett telepítő csomag.
-
Claude Leon
senior tag
válasz
Lathronos #26399 üzenetére
Unetbootin az ubuntu-debian vonalra jó, sok máshoz nem.
Arch, fedora féléket direktbe kell kirakni (dd v. win32imager), mert azok live betöltésnél a lemezcímkével mountolnak.(#26408) Decepticon: a grub.cfg-ben a kernel sorába próbáltad? (ami linux-xal kezdődik)
Grubban nemigen van különbség (vagyis 1 és 2 között óriási, de az más természetű), ezen belül viszont a kernel paraméterezésében lehetnek különbségek, mivel ahány disztró, annyiféleképp tákolja a gyári kernelt. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26394 üzenetére
Há ez baj, így érthető, hogy winr-ről kevesen térnek át. Már én is többször próbáltam, még nagyon régen volt SUSE, 4 lemezes föl sem bírtam rakni, ismerős csinálta, volt fenn UHU,de mindegyikkel volt gondom, ígymaradt az win. Most meg a kényszer vit rá tetszik, hogy gyorsabb lett a gépem, de cserébe kaptam egy sor problámát és ez már kevésbé szimpi.
-
Fritz Teufel
addikt
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
Lathronos #26348 üzenetére
Lubuntu, de egyre problémásabb, és egyre lassab minden frissítéssel, hibaüzenetek. Lubi van a desktopon és a notin is, de a notin nem működik a lubuntu-szofverközpont, megnyit és becsuk. Az ubuntu-szofverközpontot legalább megtudom ott nyitni, de telepíteni onnan sem tudok. A desktopra felraktam az smtubot, ha jól emlékszem a szoftverközpontból, de a notira már nem tudom, synapticban nincs.
Mi az az LMDE? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lathronos #26363 üzenetére
Nem fogja telepíteni neki a zárt drivert, mert a Catalyst Legacy-t a cég nem igazítja hozzá a Xorg verziókhoz. Ha Catalyst legacy kell neki, akkor kénytelen valami olyan disztrót használni, ami jó ideig régi xorgal és kernellel fog még létezni.
Mondjuk talán a Vladi által sokszor emlegetett Centos5.Amúgy Manjaro és Chakra sem mazochistáknak való, valamivel kevered őket. Chakra különösen nem.
Az LMDE-re meg elég sokan panaszkodtak itt a stabilitási problémák miatt.
-
MKLS
aktív tag
válasz
Lathronos #26363 üzenetére
Hát ugye kinek mi, nekem Manjaro tökéletes, az utosó frissítés után is az, volt egy kis furcsaság ugyan de 5 perc keresgélés után megoldódott az is.
Jah és a konfigolás, mivel kezdő linuxos vagyok eleinte tovább tartott, de most ha frissen kellene telepítenem valamiért, akkor max 20 perc.
-
(Bundás)
addikt
válasz
Lathronos #26333 üzenetére
Nem futtattam le a tároló frissítőt. Miként lehet?
Van a Susie-ban alkalmazás kereső és telepítő? Pl., ha kell egy PDF nézegető csak beírni a kulcsszót és kidobja az alkalmazásokat, egy kattintással telepíti.A betöltés lassabb picit, az oldalakon böngészés elmegy. De hát 256 MB memóriától nem várhatok sokat.
-
Atlantisz48
őstag
válasz
Lathronos #26206 üzenetére
Ezeket nem próbáltam, de eddig volt Ubuntu 14.04 LTS, Ubuntu Studio, Linux mint ( Abból vagy 2-3 fajtát)
ugye most van a xubuntu, elötte volt a bubuntu azt hiszem. Ötlet? ja igen az Ubuntu 12.04 LTS-nél nem tapasztaltam ilyen problémát, de nem is használtam sokat a netet, de minden ment. -
-
olivera88
veterán
-
olivera88
veterán
válasz
Lathronos #26150 üzenetére
Köszi. Igen ennek, csak a grib fájlokat ne tudom miért nem olvasta be.
De nálam bezzeg semmi. Te nem ezt peldát próbáltad? [link] Itt van a Hello World os pelda. Látom a térkép se ugyanaz, amit én linkeltem ott nagyobb terület van rajta.
A térképet hova menti amit létrehoz? -
olivera88
veterán
válasz
Lathronos #26147 üzenetére
Ezt írja. Magics-ERROR: Can not open file hello_world.magml
Félbeszakítva (core készült)
Egyszerű futtatni. Itt a kód [link] , ami egy szöveges fájlba mentesz el magml végződéssel, v anélkül. És letöltöd azt két grib fájlt aztán terminálból futtatod evvel a paranccsal. magmlx filenev.xml vagy magmlx filenev.magml -el
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gaming notebook topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Mini PC
- Milyen okostelefont vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged