- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Yettel topik
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
Hirdetés
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urandom0
senior tag
Én mostanában sokat gondolkodok rajta, hogy visszamenjek rá
Olykor mindenkit megkörnyékez a sátán...
Nekem kb. 2019 áprilisa óta nincs itthon Windows-om. Egyetlen egy program van, amihez néhanapján jó lenne a Windows, a VIGI security manager, hogy vissza tudjam játszani a kameráim felvételét, de elvagyok enélkül is. Szerintem a Wine talán nemsokára el fog jutni odáig, hogy használhatóan működni fog alatta a program.
-
Egy esetben tudnám teljesen dobni a Wint, ha nem játszanék többet számítógépen. Ez az egyetlen olyan tevékenység, ami még mindig jobb Winen. Minden más, ami egy hétköznapi felhasználónak kell, az már van Linuxban is.
Sőt... akár BSD-n is. De az még a hardvertámogatás miatt felejtősebb. -
daninet
veterán
sajnos elég gyakran érzem ezt a dolgot egyébként. A linuxra átállás egyik legnagyobb része a szoftvereid cseréje. Multkor egy ismerős kérdezte milyen nehéz átállni linuxra, mondta, neki, hogy cseréld le a szoftvereket még windowson és próbáld ki.
Greenshot és FreeCommander helyett napig nem érzem kielégítőnek a ksnip-et és krusader-t.
A windows only szoftvereim úgy vannak megoldva, hogy van egy unraid szerverem amin van gpu passthrough meg sok ram és ott futtatok egy windowst amire remotolok rdp-vel amikor kell. Szóval nem vagyok akkora arc, hogy teljesen dobjam a rendszert -
-
urandom0
senior tag
Múltkor linkelt itt valaki valami flatpakos csodát, nagyon csecse GUI-val. Azt nem próbáltad? Mindjárt visszakeresem...
szerk: megvan, ez volt az: https://flathub.org/apps/io.github.hakandundar34coding.system-monitoring-center
-
urandom0
senior tag
Használd az RPM Sphere repót: https://rpmsphere.github.io/
Tudod telepíteni közvetlenül a Githubról, és utána mehet is fel a psensor:
dnf in https://github.com/rpmsphere/noarch/raw/master/r/rpmsphere-release-38-1.noarch.rpm
dnf in psensorA megbízhatóságáról nem tudok nyilatkozni, én sosem használtam semmire. Azt látom, hogy közzéteszik a bináris csomagokat, a forráscsomagokat, és a csomagok elkészítéséhez használt SPEC fájlt, de ez még nem garancia semmire sem.
Vagy telepítheted az xsensors-t is, ez gyárilag bent van a repóban, bár ez nem tud ilyen szép grafikonokat rajzolni:
dnf in xsensors
-
Na faca, most volt pár hónapja!
Amúgy ilyenek miatt is szeretem a terminalt, ha szükség van rá, tök egyszerű például ez a hőfokok kijelzésére vagy ha netes adatmozgást akarsz monitorozni, ott a
nload
, mondjuk azt fel kell rakni külön, de mutatja az aktuális le/feltöltést és a napi összeses is. Jobb/bal nyillal lehet váltani az eszközök között. Szögegyszerű praktikus dolgok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A HDMI már most is zárt, de nem visszamenőleg. A zártság nem érint, csak ha a HDMI 2.1-et szeretnéd kihasználni.
Egyenlőre nem tudjuk mi lesz ennek a hdmi-forum dolognak a kifutása, én arra tippelek, hogy az AMD is felteszik majd a későbbi kártyáikra a protokoll fordító IC-t, ahogy az Intel is intézi ezt a nonszensz hülyeséget. De ez csak tipp.
-
daninet
veterán
Minden része open source amivel érintkezel:
A csomag formátum, a daemon, a weboldal maga illetve a snapstore szoftver is.
Egyedül az ubuntu szerverei ahonnan leszeded a snap csomagot futtatnak zárt forráskódú szoftvert.
Innetől felvetül a kérdés, hogy PH-n a RIOS motor sem opensource, akkor miért loginolunk ide?
Szerintem a fő különbség az, hogy snap centrálisan irányított Canonical által. Flathubnak támogatói vannak többen is, talán a legnagyobb a gnome (?). -
cigam
titán
Miért, a Guglis telefon megbízhatóbb, mint a kínai?
Lárifári.
Na pont erről a hozzáállásról írt. Leírta, hogy nem biztonságásos, erre mi a reakció: Lárifári.
Sajna a videó már nem elérhető, vagy hirtelen nem találtam rá, de itt összefoglalják egy idevágó előadás anyagát.N+1 ilyen cikk, blog létezik (magyarul is), nem biztos hogy bármi pluszt hozzáadna, ha logout-on jelenne meg. pl. az NKI honlapján rengeteg cikk, sőt podcast is elérhető a témában, ami a mezei felhasználóknak szól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vagyok mint TG, de eddig sem tettem és ezután sem fogok ilyen dolgokba mereven belefolyni, hogy miről szabad meg miről nem szabad társalogni...
Meg hát nem is olvasom el az összes hozzászólást minden nap, de nem is az én dolgom, a PH! csapatával semmilyen téren nem állok kapcsolatban / alkalmazásban...
Két dolog van aminek nem szoktam teret engedni:
-ha átmegy a beszélgetés személyeskedésbe vagy Windows gyalázásba
-ha van jobb topic az adott témára, mint legutóbb a Pöcsteringre a haladó Linuxos topic, ami bár érdekes téma, de itt a kezdőben inkább csak elijeszti az embereket. -
daninet
veterán
elég sokan spekulálnak valamiféle állami akcióra. Az account ami commitolta a backdoor-t évek óta építi a bizalmát githubon, és hogy ténylegesen célba érjen akár 2025-ig várni kellett volna míg bekerül a debian alapba. Egy jó kis 10 éves projekt szakadt meg szerencsére. Szóval messze túlmutat a dolog azon, hogy valaki unatkozik otthon és hamis crypto pénztárcákat gyárt.
#94992 CPT.Pirk aww ne hagyj már lógva, én is látni szerettem volna
-
urandom0
senior tag
Gyorsabb lesz: [link]
És kevesebb RAM-ot is használ, lényegében ennyi.
Itt egy videó, ha csak a diákat pörgeted végig, nagyjából látszik, hogy miben más, mint a DNF4: https://www.youtube.com/watch?v=aI5ufxzClFs. Annyi hiba van benne, hogy Fedora 39-ben még ugye nem lett alapértelmezett a DNF5, majd csak a 41-ben lesz az. -
urandom0
senior tag
Te min használod a Suse-t, kávéfőzőn?
Nem verseny, csak ténymegállapítás, hogy a DNF egyszerűen lassú. Csak keress rá arra, hogy "dnf slow", tele van a net olyanokkal, hogy "Why is dnf so horribly slow?", "DNF insanely slow!", "New to Fedora, how to speed up DNF?", "dnf is so slow", "Why is dnf so excruciatingly slow?"...
Mondom, engem nem zavar, elindítom a frissítést, fut a háttérben, végez, amikor végez... a Zyppert én gyorsabbnak érzem (talán a metaadatok beolvasásánál kicsit lassabb a DNF-nél). -
-
-
daninet
veterán
FOSS-nál mindig kérdés ez a ki ellenőrzi a tartalmat. Brutális mennyiségű a depencency, mindenki kicsit abban bízik, hogy más átnézte. Azok a könnyelmű kijelentések, hogy "hát nézd meg mi van a forráskódban mielőtt felrakod" eléggé fafejűek. Ha tegyük fel értem és tudom is használni azt az 5 eltérő programnyelvet ami az összes kód és dependency kódjának megértéséhez kell, pontosan mennyi időt szánjak rá mielőtt felrakom? Fél évet napi 8 órában?
Én máshol látom a FOSS előnyét. Abban ami a fentebb linkelt KDE témánál is történt, hogy jelentve lett a hiba és valaki azonnal ránézett majd egy órán belül már le is szedték.
Ezért fonotos az értékelési rendszer ami klasszikus csomagoknál nincs meg, flathubnál pedig megvan. Ha sokak által használt konténereket raksz fel kicsi a rizikó, hogy kártékony kód lesz benne. Snapnél is volt egy crypto csalás, 1 napon belül kibukott.
Összességében sokkal biztonságosabbnak tartom mint windows/mac esetében, hogy felraksz valamit, aztán történik a számítógépeden valami. 100x több bizalmam van a flathubban mint az android playstoreban például ahol automatikusan azon gondolkodok az adott app mit akar ellopni tőlem. Ez persze nem jelenti azt, hogy a flathub 100%ban tiszta, csak kibuknak a dolgok gyorsan. -
daninet
veterán
A linux egy különösen megosztó téma, mert vannak az öregmotorosok / szakmabeliek akik szerint a linux működik egyféleképpen, és egy elég nagy adag friss vér áramlott a rendszerbe akik windows/mac vonalról érkeztek, okos telefonon nőttek fel, ők pedig máshogyan akarják a rendszert használni.
Te is valamilyen szinten ezt a megosztottságot erősíted, mert a fentebbi flatpack posztod egy elég markáns vélemény, nem éppen megértő középút.
Sok olyan dolgot görget magával a linux ami hosszú távon nem fenntartható, az egyik ilyen, hogy a fejlesztőknek 10 féle csomagot kell elkészíteniük mindenféle rendszerhez, hatalmas a megosztottság.
A flatpack a tökéletes megoldás erre a problémára? Valószínű nem. De egy aktív fejlesztés, folyamatosan javítgatják. Ha most még néha döcögős pár év mulva már lehet nem lesz az.urandom0: tudom, hogy erre mindenki ugrik ezért írtam
-
urandom0
senior tag
Ez a pontozós dolog egyébként tényleg eléggé káros. Ha nem értesz egyet a fő áramlattal, a sárga föld alá pontoznak. Én kivezetném ezt a pontozósdi úgy, ahogy van, van legalább azt megcsinálnám, hogy ne lehessen downvote-ot adni, vagy legalább ne tűntesse el a rendszer a minuszosra értékelt hozzászólásokat.
-
Most még a flatpaktől vannak megőrülve Redditen, hogy mindenki flatpaket telepítsen mindenre, mert milyen faxa a flatpak meg a Flathub is milyen megbízható, mert sandox, meg isten f..... Persze. Amikor írod neki, hogy szerinted meg nem, akkor mindenki lepontoz. Ezt is ki érti? Egyszerűen ha más a véleményed, akkor az oldal ellehetetlenít, mert a lepontozott véleményeket meg sem jeleníti az oldal, vagy max utoljára. Az egész egy soviniszta f0s.
-
urandom0
senior tag
Pedig nem rossz ez a Reddit, lehet ott találni érdekes dolgokat, mint pl. ez:
Hacked! - Installed a global theme - it erased all my drivers!
A csávó feltelepített egy globális témát a KDE beállítási ablakából, aztán arra lett figyelmes, hogy mindkét meghajtójáról eltűntek a személyes fájlai (minden, ami nem a root tulajdonában volt).
Szerintem ez borzasztó nagy hiba, és nem szabadna ilyesminek megtörténnie... -
sh4d0w
félisten
Oké, zavart érzek az erőben.
Először is, ha az ro mount olyan jó ötlet lenne, gyakrabban alkalmaznák. Valójában nem jó ötlet, csak bizonyos speciális esetekben. Boot közben is történik írás (swapba, logokba, de akár máshova is), elhasalhat rajta az indulás.
Másodszor, ha olyan jó ötlet lenne, amit kitaláltál, soha többé nem lenne szükség sysadminokra és cybersecurity-sekre.
Harmadszor, nincs olyan rendszer, amit ne kellene karbantartani. Az UA vagy működik, vagy nem, de ha igen, akkor is előbb-utóbb takarítani kell utána; ha hardverhiba van, még oda is kell menned kicserélni, rebootolni, környezetet is karbantartani.Szóval gondozásmentes rendszer nincs.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az RO fájlrendszeren működik, de pl. ott használják ezt a megoldást ahol bármikor előfordulhat, hogy kihúzzák a tápot. Pl. valamilyen kis ARM-es kütyü ami SD kártyáról tölt be és egyszer megcsinálták, aztán úgy megy egész életében.
De az RO fájlrendszert is lehet írhatóvá tenni menet közben pl. egy frissítés miatt.
-
Rimuru
veterán
Nem ezt jelenti az immutable distro, talan inkabb ugy kepzeld el mint egy image based system (de ez is sarkitas pl guix/nix eseten). Egy live iso az immutable, akarmit csinalsz vele reboot utan ugyan arra az allapotra tersz vissza mint ami az elotte levo boot-nal is volt, addig amig nem csereled ki az iso-t addig nem valtozik meg. Az emlitett auto frissitesnel ez nem igaz, ott a mindig valtozik az alap rendszer (pl kapsz egy frissebb kernelt).
Immutable rendszereknel ugy szoktak modositani az alap rendszeren (amin alapbol ugye nem tudsz mert az image az fix) hogy boot folyamat kozben aktivalja a modisitasokat es persze a /home az egy mutable mount point igy amik ott tortennek (pl flatpak install) azok kivul esnek az immutable reszen. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nick videóját javaslom a témában: https://www.youtube.com/watch?v=9hiPFEUoUyI
-
peterattila
aktív tag
Akkor eljutunk oda, ahová a MS eljutott a 11-el. Dobd ki az egyébként tökéletesen működő gépedet, mert nem tetszik a 11-nek. Egyébként egy ssd-re felraktam a 11-et ugyenezen a gépen, és minő meglepetés teljesen jól muzsikál. Persze nem támogatott, mert "elavult". Hát köszönöm szépen. Meg persze a környezet is, már ha valakit is érdekel.
-
-
sh4d0w
félisten
Szerintem nem vagy teljesen tisztaban a tortentekkel.
Diohejban:
- az egyik noi alkalmazottat folyamatosan megalaztak, majd meg zaklattak is, amit Linux elintezett egy rohogessel
- prototipus hutot kaptak egy startuptol, amit nem azzal a videokartyaval teszteltek, amire tervezve lett, emiatt lehuztak a termeket, majd a prototipust nem kuldtek vissza, hanem elarvereztettek
- a tesztjeik folyamatosan orult nagy hibakat tartalmaztak es meg a jozan eszuket sem hasznaltak, amikor keptelen eredmenyeket kaptak.Ez nem hazugsag, hanem vallalhatatlan.
-
Rimuru
veterán
Nem ez volt az eredeti kerdesed? Azt hittem azt akarod hogy az ESP es a /boot legyen egy particio (tehat itt van bootloader, initramfs, stb), de akkor te arra gondoltal hogy a /boot marad a /-on.
Utobbi esetben az a kerdes hogy egyebkent kepes vagy-e bootolni az adott fs-rol (pl bootloader tamogatja-e). Arch wiki pl azt mondja hogy a grub tamogatja de en nem hasznalok btrfs-t, igy a konkret kerdesben nem tudok segiteni. -
Nagyonklassz leveztést olvastam-néztem nemrég.
Minden törhető csak perpill. nem érdemes mert egy sok karakteres passwordhoz az abc összes karaktere+számok vagy brutális méretű szótár szükséges.
Csak a számítási kapacitás ami lassú jelenleg ehhez.
Üde harmatos fiatalkorombanszó nélkül törögettem olyan wifiket amiknek kb. tisztába voltam a felhasználói adtaival. Pár melóhelyem pár szomszéd stb.
10-ből ötöt simán feltörtem, illeve ez így nem halyes, megfejtettem.
Pl. a melóhalyem akkoriban (csak a példa kedvéért) az ABCD kft volt, ezt be a karakterek közé+az összes numerikus szám. Elsőre semmi, mehetett be a pont, szóköz, alsó kötőjel kötőjel.
És lám, a wifijelszó abcdkft-1985-02-25 volt. Valószínű valakinek a szülinapja, ha ezt is tudtam volna 2 perc alatt megvan a jelszó.
Ehhez ugye kell több szoftver, akkor BackTrack, ma Kali linuxba minden megvan. Kiszemelt routert célbavenni, monitoring indul, és ha megvolt egy handshake akkor már indulhatott is a fejtegetés.
Vannak erre specializálódott cégek is. Elküldöd a nyers adatokat amibe tuti benne a password csak persze titkosítva. És ha megfelelő pc-vel visszafejtették (gondolom videokártya alapú karakteres vagy szótártámadást használnak ők is csak brutális számítási kapacitással) akkor értesítenek, akkor kell fizetned és ezután küldik a megfejtett passwordot.
Az ilyen jellegű azaz titkosított, de elkapott-elcsípett jelszavak feltörése csupán számítási kapacitás kérdése.
A sokat emlegetett, még gyerekcipőben járó kvantumszámítógép ha holnap megvalósulna, a világ összes jelszavának kb. 50-70%-a másodpercek alatt törhető lenne. Hiába lenne 30 karakteres phassphrase.
Nem tettem offba, szerintem érdekes és picikét talán idevaló téma. -
urandom0
senior tag
Ott írja, hogy miért:
However, if a lot of data floods one of these directories it can consume all of your storage space. If this happens and these directories are stored within / then your system could become unstable and crash. For this reason, moving these directories into their own partitions is a good idea.
Az USBGuardot inkább nyilvános környezetben tudom elképzelni, otthoni gépre én nem telepíteném fel.
Szvsz ha ilyen szolgáltatásokra bízod a jelszavaid, mint a Bitwarden, akkor teljesen mindegy, mit hogyan állítasz a gépeden. Jelszavakat csak és kizárólag offline szabad tárolni, erős titkosítással.
-
urandom0
senior tag
Én csak ilyen Serverfault-os és hasonló hozzászólásokban olvastam róla, ezért nem is akartam javasolni, mert azért van olyan valid eset, amikor valaminek a /tmp-ből kell futnia.
A Red Hat-nak egyébként vannak ilyen jó kis doksijai, nyilván angolul, mint pl. a "Red Hat Enterprise Linux 9 Security hardening", "Red Hat Enterprise Linux 9 Securing networks" és hasonlók, le lehet tölteni őket pdf és epub formátumban is. Én ezeket szoktam olvasgatni, nem csak RHEL specifikus dolgok vannak bennük, hanem sok általános jellegű okosság is, ami minden disztrón alkalmazható. -
urandom0
senior tag
Úgy, hogy zabálja az erőforrásokat. Itt konkrétan az volt, hogy a szerver felé indított kérések átlagos, 1-2mp-es válaszideje megnőtt 15-20mp-re. A helyi rendszergazda (ismerősöm) belenézett a logokba, és nagyon szépen lehetett látni, ahogy a cryptominer crontabja folyamatosan pörgött, mert próbálta frissíteni magát egy pastebin-es URL-ről. Ha ilyesmit lát az ember, az már szinte biztosan valamilyen behatolásra utal, és onnantól fogva azonosítani kell a gyenge pontot, felmérni a kockázatot, és jelentést írni róla.
Hogy melyik vírusírtó ismeri fel, azt nem tudom. Talán a ClamAV is, de céges környezetben valami komolyabb antivirust szokás használni (pl. ESET). A htop és hasonlók vagy kimutatják, vagy nem, a fejlettebb processzek képesek hideolni magukat.
-
sh4d0w
félisten
Eleve nem is ertem, minek raktad ra? Amikor nyomsz egy frissitest, oda kerulnek az atmeneti allomanyok, amelyeknek a futtatasara szukseg lehet a frissites soran. Boot soran is elkepzelhetonek tartom, hogy kerulnek oda dolgok, amelyeknek futniuk kellene.
Egy rovid tortenet egy nagy multirol, amelyik kitalalta, hogy a /tmp-rol leveszi az everyone write jogot, mert akkor az milyen secure. Middleware admin bemegy reggel, inditana a unixon futo middleware Windows-on futo klienset, de belogolas utan a kliens egy szo nelkul bezarja magat. Masodik, harmadik adminnak is. Irany a sysadminhoz, rakkasztotta a trace-t es kiderult, hogy vmi idiota tenyleg vegrehajtotta a valtoztatast, levette a /tmp-rol az everyone write jogot. Ennekokan a kliens, amikor atmeneti allomanyokat irt volna a /tmp-be, elszallt, mint a gyozelmi lobogo.
-
Bocsánat, hazudtam, de közben meg is oldottam...
Úgy néz ki, hogy a /tmp-re nem kellett volna rátennem a noexec-et, azért nem akar(hatot)t bebootolni, legalábbis a jorunalctlben találtam utalást piros szöveggel arra is.
Már a gépről írok... azért szólhatna a Linugz, hogy hülyegyerek ne csináld ezt, vagy azt, mert nem tudsz majd belépni!
Szerk.: megoldás volt a következő. [link] Rootnak jelszót kellett adnom, majd beléptem fstab-ba és levettem a noexecet a partícióról, utána már belépett. -
Rimuru
veterán
Ha a / es /boot ugyan az a particio akkor olyan titkositast/bootloader kell hasznalni ami fel tudja oldani ezt. Pl grub luks1-et kezel normalisan* (ma mar a default luks2 szokott lenni). Amugy ilyen esetben szoktak olyan trukkoket csinalni hogy pl initramfs-be is beleraknak egy feloldo kulcsot es akkor csak 1x kell unlockolni kezzel, stb.
* Bovebben #archwiki: https://wiki.archlinux.org/title/GRUB#LUKS2
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Silver - Használt, karcmentes, 100% akku
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 7000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Új és újszerű 15"-16" Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest