- Google Pixel topik
- Yettel topik
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
Csináltam olyat, hogy egy nagyobb méretű pen.-en létrehoztam 2 partíciót.
A kisebbikre írtam ki a belakott rendszeremről készített systemback .iso-t.
Ezen ugye van igazi user, minden beállítás és pluszként telepített program.
Jórészt ez is a RAM-ból fut. A hátránya, hogy a további változtatásokat nem
jegyzi meg,
A másik ADAT-nak elnevezett partícióra voltak irányítva a letöltések ill. ide
lehetett másolni bármit - ezek új indítás után is ott voltak/megmaradtak.Ha ez a "pillanatfelvétel" a rendszerről elavul/kiegészítésre szorul, akkor
egyszerűen törlöd a partícióról, és kiírod rá az aktuális / minden szükséges
változtatást tartalmazó rendszeredről készített .iso-t. -
Okés, ezt nem tudtam, nem próbáltam még ki csak olvasgattam róla.
Mindenképp a ramba akarod betolni az egészet?
Erre alkalmas a ventoy, egy működő rendszert Systemback-kel lementesz ISO-ba, az bootolható és a Ventoynak van olyan opciója hogy benyomja a komplett iso-t a ramba. Ha van elég sok persze csak akkor. -
-
Lenyúlt a piszok disznaja az SSD-re is és minden ott maradt a lemezen is
Hát ugye a rendszer ha nem korlátozod, akkor elkezdi felépíteni a maga kis Meta system-ét és neki az az SSD erre pont igen alkalmasnak is tűnt(cache, tmpfs, etc,.)! Ez a memóriakezelés igen furmányos tud lenni Linux alatt és nem ebbe az irányba indultál el most. Anno akkor kezdett érdekelni ez a téma, mikor pár hozzáértővel azt tárgyaltuk ki, miért van az, hogy kb minden monitorozó alkalmazás másképp jeleníti meg az alkalmazott memória tipusok mennyiségét. Szóval mikor ebbe a témába akartam elmélyedni, pont jött a HDD/SSD váltás időszaka és ez áttolta érdeklődésemet az SSD-k irányába.
Amúgy az esetenként igen hatékony módszereidre gondolva én azt tenném, hogy meghajtótlanítom a gépet és úgy kezdenék bele ebbe a kísérletbe, persze nyilván nehézségekbe ütközik ez fizikailag, mert nem egy Sata meghajtóról van szó, amit pikkpakk kikap az ember a notebookból.....
-
Most az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy ezt a RAM-ban lévő rendszert le lehetne valahogy live iso formájában menteni ???
Figyu, ha a berakott képek azt az állapotot mutatják, amit szeretnél iso-ba tenni, az nem lesz az igazi. Nekem vannak kétségeim, hogy jelenlegi(a képen lévő) állapotban teljesen RAM-ból fut a rendszer.
Ha megnézed, a RAM-használat 2.39GB-ot mutat, ennyi lenne a teljes rendszer? Bár a fene tudja, de nekem gyanús ez...
-
growler
őstag
" - "casper" törlése " ez it jelent_
casper törlése, live-boot telepítése [link] [link] ezekre speciálisan Mint alatt van
szükség - különben nem indul a live rendszer. Ubuntu alatt ezekre nincs szükség
úgy tudom. Az Nvidiás anomáliához nem tudok hozzászólni - nekem mindig is
Intel IGP-m volt - azzal soha nem volt gond. -
growler
őstag
Ha arra vetemedem hogy a belakott rendszeremről (Mint) saját .iso-t
(telepítőt) készítsek, akkor a grafikus Systemback-et használom. [link] [link]
[link]
A telepítése előtt, Mintnél szükség van egy kis mókolásra:
- "casper" törlése
- "live-boot" telepítése
Ezután jöhet a systemback telepítése.
- Saját telepítője van.
- A Firefox beállításai, könyvjelzői, a kiegészítők többsége ugyanúgy
megvannak/működnek mint a telepített rendszeren. -
Nagyon rácuppantál erre a Matejicek-féle live-ra, de most olyan esetbe futottál bele, hogy csak RAM-ból futott rendszeren nem fog jól működni az egered. Ha erőlteted ezt a toram marhaságot, az OK, de akkor szokj hozzá szépen a tapipadhoz! Kb 2 éve kénytelen voltam hozzászokni és ezerszer kényelmesebb, mint az egér. Eleinte rohadt nehéz volt, de ez ilyen.
-
Nekem a Dell gépen Quadro K2000M VGA a transformersek közül csak a prime van fenn, a primus meg optimus nincs.
Próbáld feltenni az
nvidia-prime
csomagot, itt Cinnamonon még fenn van a panelapp isnvidia-prime-applet
néven enélkül tippem sincs, miként lehet váltani.Látom pálcikaWM-et raktál fel, akkor szenvedni akarsz!
-
Ueda
senior tag
Nem is bonyolult a dolog. Már 1 csomag beírására is 3 lehetőséget dobott fel :
$ yay -S 8188eu-dkms
:: There are 3 providers available for 8188eu-dkms:
:: Repository AUR
1) 8188eu-dkms 2) 8188eu-aircrack-dkms-git 3) 8188eu-dkms-gitItt is lehet látni a csomagokat : [https://aur.archlinux.org/packages/?O=0&K=8188]
A kerneleket is szabadon váltogathattam a sudo downgrade linux linux-headers paranccsal és magától berakta a dkms drivert is.
Csak nem működik egyik sem a legújabb kernelekkel (5.15 / 5.16). Még ha hibaüzenet nélkül bele is megy, akkor homokórázik majd kiír valami "titok" hibaüzenetet.
Törölni a
yay -R 8188eu-dkms
yay -R 8188eu-dkms-gitparancsokat használtam. Meglepett, hogy semmi mást nem kell beírni. Csak a kombinációk száma untatott.
( 3 kernel x 3 dkms = 9, ebből valami 4-5 -öt próbáltam ki.)
-
-
Eastman
addikt
Köszönöm, hogy elkészítetted!
Igen, hitelt adtam Neked, viszont mivel az irodai gépen mókolok, nem a Te megoldásoddal kezdtem, mikor visszatértem a problémához, ezért a videód csak most néztem meg. A pendrive sokadik a prioritási listán, a ny. szülők, a háziállatkáink és a házimunkák után, ezért újra időrendben haladtam Uby kolléga hsz-eitől feléd. Sry, és jár a pont! -
-
Horvi
őstag
Ha már ennyire pörög a conky téma. Én most próbálgatom manjaron kde-n, viszont a szabad memóriát rosszul jeleníti meg. Más is találkozott hasonlóval?
Illetve olyat figyeltem meg, hogy a config fájlban hiába van benne, hogy "alignment middle_right" akkor is a jobb felső sarokba rakja a conky-t. -
És Kapitány, dehogy lakótelep, éppenhogy egy préri közepén lévő építkezés. Összesen 1 azaz egy darab router látszik, a cég szerelte fel hogy a vezetőségnek legyen net, ez egy korlátlan netes sim kártyás eszköz, ráadásul a wireless titkosítatlan, free, ide úgyis csak a dolgozók jönnek. De maga a router jelszavas. El tudnám kérni a jelszót de szeretném kliens azaz az én oldalamon megoldani a Linuxon is.
Éjjel én lógok a routeren egyesegyedül, ja nem, van még egy wifi nyomtató.
Lakótelep szindróma kizárva, kb.700 méteren belül nincs más wifi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mé? Mi van lakótelepen laxik? Nem lehet ott mindenkinek olyan drága wifije more!tordaitibi: amúgy jah. Megérné megnézni, hogy hány wifi dolgozik ugyanazon a sávon. Persze ha nem férsz hozzá a routerhez, akkor nincs mit átállítani... Egyes routerek maguktól tudnak csatornát váltani ha úgy érzik, hogy az ő addigi sávjukon más is elkezdett adni.
-
Sonja
nagyúr
Ez pl. nem rossz! Kicsit változtass rajta, de alapnak jó lesz.
-
törölt tag
Nem raktam fel semilyen vga drivert.
Az alaprendszer elindulása után kizárólag ennyit adtam meg:pacman -S xorg plasma plasma-wayland-session kde-applications
és bekapcsoltam a display és netvork managert
systemctl enable sddm.service
systemctl enable NetworkManager.serviceSzóval pont ezaz, hogy vesa-ként mennie kellene. Vagy alapban van nouveau driver a kde felrakással és az kergül meg?
Megjegyzem a jelenlegi felállásban egy ubuntu 20.04 live is csak safe módban indul el nálam, különben szétesik a kép. Talán a display port kavar be, nem tudom. -
-
Nem gondoltam én, hogy nem jók a gépek, kicsit a vicces részt emeltem ki, mivel jelenleg más nagyon nincs!
Emlékszem arra, valami HP Elitebook-ot vett a szomszéd és még Te sem tudtad kinyírni semmivel! Amúgy az ügyfélképeken látom, hogy vannak ott jó használt üzleti gépek, amik alapból csak jók lehetnek.
-
Eladtak mindent, de legalább láthatjuk az elégedett Lakatos Dzsenifer meg akármi Márió boldog képit! Kicsit elriaszt az ilyen vevői arcképcsarnok, de hátha kerül fel valami gép is.
Nemsoká itt fogsz majd vigyorogni a sor végén!
Sztetoszkóp meg giganéző homlokpánt legyen majd rajtad!
Fura emailcíme van a vállalkozásnak amúgy!
-
Régebbi üzleti notebookok kb mind szerelhető, persze én inkább csak meghajtó/RAM csere szempontjából ismerem, mást meg ilyen eszközökben nem nagyon akar cserélni az ember. De az adott típust mindig érdemes lecsekkolni, ha ennél jobban bele akarsz túrni, rám ez nem annyira jellemző. Ez a múltkori HP Zbook 140eft körül nagyon jó vétel lett volna, ezeket ennyi idő alatt agyonvágni sem lehet nyugati cégeknél, ahonnan jönnek ezek. Sajna eléggé megcsappant a beszerzési források száma. De érdemes vadászni, ha belegondolok, egy új consumer gépet 150eft körül még arra sem találom méltónak, hogy egy Zbook de akár a Dell bivalyölő alátétének használjam.
Én is akarok majd venni egyet nrd-éktől.
Ez miez amúgy? Megnézegetem, ha tudom mi ez, hogy kb mit vennék innen, persze nekem most egy darabig nem kell új, remélem legalábbis....sajátnak majd a Dell Precisiont állítom be, érdemes költeni rá, kicsit instabil a billentyűzete a ráborított borocskától, gondolom a savas hatás miatt az alulap, ami a belső részt védi, kicsit filmkorrodált, de tényleg nem engedett folyadékot a belső komponensekre!
-
Asus x541Na ezekkel az N-es Celeronokkal valóban nem egy bivaly, de az Intel HD 500 lehet sokat dob a megjelenítéshez. Az is lehet persze, hogy az ősöreg HP 8570p IGP-je is vinné ezeket a dolgokat, de semmi nincs felrakva pluszban, nekem mondjuk nem is kell, a CPU meg bírja, amire használom. Viszont a Dell Precision M4700 dVGA-val észre sem veszi ezeket a terheléseket, mondjuk ez eleve 3D renderelésre lett véve anno, régi kicsit ez is, de elképesztően erős és gyors gép. Pont emiatt akartam HP Zbook-ra lecsapni hasonló felszereltséggel, de lemaradtam róla, igaz az nem is kifejezetten női könnyed gép.
kb látszik is, melyik a bivalyölő és melyik a női noti:
Családi busójárás miatt talán ma tudok rácuppanni a miniatűrára a Mint Cinnamon 20.2 Edge verzióval, legszívesebben a 20.3-at raknám fel rá, már az is itt fickándozik a torrentek között.
-
Egyébként nagyon jó a meglátásod, rengeteg ilyen kisgépet láttam külföldi oldalakon, amik alapból ChromeOS-sel voltak szerelve, pont az általam vázolt használati profilra tökéletesek ezek. Párszor már ki is akartam próbálni, nem mostanában persze, de még mindig ott van a Mint Cinnamon előnye, hogy 3+ éve ezt használja a leendő user, nem beszélve arról, ha külföldön történő használat során távsegítségre lenne szükség....
Nagyon dicséretes ahogy rá tudod magad venni, hogy működésre bírj egy ilyen rendhagyó rendszert, kicsit sajnálom, hogy nálam már csak ezek az 5-10 perces megoldások férnek be a tolerancia küszöböm alá, régebben azért bele tudtam mélyedni én is az ilyen küldetésekbe! Szóval respect!
Amúgy az a terminalos meg a gpartedes kép elég rémisztőnek tűnik innen nézve.
-
Szerintem ennyi a teendő majd:
Szerintem meg annyi, hogy ezt a hsz-t is elmentem, de nem tartok attól, hogy trükköznöm kéne ezzel. Az a cél, hogy ahogy fel van telepítve a rendszer, pár kiegészítővel tökéletesen működjön. Ha kinn lesz a gép és mondjuk upgrade van, frissül a kernel és elpiszkál valami ilyen manuál konfigolást, akkor bajban vagyok! Szóval az a verzió marad, ami tökéletesen működik, vagy a 20.2 vagy az Edge változata.
(#81904) gregory91
3 éve használ a hölgy Mint Cinnamon Firefox-szal, ezért is kérdeztem célzottan és nem csak úgy, hogy böngészés. XFCE amúgy sem kéne, a Cinnamon 4.x verziója óta alacsonyabb rendszerigényű és gyorsabb is jóval, mint előtte és a kisgép a méretére utal, nem gyenge a vázolt használati profilra szerintem.
Plusz ott vannak azok a tények is, amit Kapitány írt (#81905)-ben.Amúgy filmezés minid teljesen jól ment a disztró lejátszójával is Celluloid, működő kompozíción meg minek változtatnék és ugye ott van a megszokás is. Mivel nekem is Cinnamon van, így ha valamit elállít a user, könnyen tudok segíteni a visszaállításában, volt már erre példa.
Azért neked is köszi az ötletelést!
Valamit így már csak összehozok!
-
Ennyi infó van a netet hw-ről, de jelenleg gond nélkül megy a wifi, kábelen nem lesz, délután/este meglátjuk mi lesz a Edge kernellel....
Most, hogy észrevettem, egyszerre 3 noti van megnyitva körülöttem, elegem is lett! Megyek kicsit világgá!
Aztán remélem kb nulla problémával kell szembesülnöm, ha már az UEFI telepítést megúsztam! A szokásos pár perces ujjgyakorlat volt ez az install is.
(#81901) CPT.Pirk
A Firefox cikk meg elavult mostanra, mert már a WebRenderer a default elvileg mindenhol.
Köszi, nem voltam igazán naprakész ebben sem, szerencsére ezek a régi monstrumok, a 8570p meg a Dell M4700 kicsit elkényeztettek eddig ilyen téren. Is!
-
Ne idegesíts, ez ugyanaz a dolog, ami pár napja téma volt itt? Legyen igazad abban, hogy a Mint lekezeli a helyzetet.
Network: Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel
port: 2400 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10ec:8168
IF: enp1s0f0 state: down mac: 98:fa:9b:5f:3f:99
IF-ID-1: wlp3s0 state: up mac: e8:d0:fc:ee:04:6b
IF-ID-2: wwan0 state: down mac: 36:80:a3:20:9f:cbPersze, hogy Realtek.....jelenleg a normál 20.2-vel nincs gond...
-
&(#81851) tordaitibi
Köszi a helpet mindkettőtöknek, elmentem az infókat későbbre, ezen a kis csodagépen, hiába nincs 3 éves, még hagyományos BIOS van ill valami hibrid opció is választható EFI-hez. Maga a Winx msdos inicializálással van fenn, így teljesen legacy a telepítés, de GPT se UEFI. Mivel a HP Elitebook 8470p-nél volt hasonló, amivel nagyot szívtam, mikor UEFI-ben akartam telepíteni, így eltekintek az ilyen szükségmegoldású legacy/UEFI opciós gépek UEFI telepítésétől. Marad ez is a jelenleg kísérleti bivalyölő Dell M4700-ra.
Mivel a Win is legacy/mbr install volt, így nem lesz gond a kinyírásával, egyébként ilyen esetekben nyilván nem particionálás/formázás kell a meghajtón, hanem inicializálni célszerű, így semmilyen Win által rejtett partició/bejegyzés nem maradhat.
Tibi komám, ezt csak neked....
Pont erről volt egy érdekes témakör az egyik legnagyobb MO-i linuxos fórumon és mindenki szó nélkül elismete hogy a Linux, bármilyen jó de semmiképp nem lehet soha alternatíva.
Nem tudom milyen fórum lehet az, de ott mindenki qrva nagy szagértő lehet, mondjuk ekkora ólajtóméretű marhabaromságot akkor se kéne állítaniuk.
No de ugye ismerjük már egymás véleményét itt jó páran, kár is lenne ebbe mélyebben beledagonyázódni.
Egyébként fura kis gép ez a Lenovo, de női notinak tökéletes, kb negyedakkora, mint a bivalyölő Dell....live-ban futva pár adat:
System: Kernel: 5.4.0-74-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 5.0.4
wm: muffin dm: LightDM Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal
Machine: Type: Laptop System: LENOVO product: 20KMS0SW00 v: ThinkPad A475 serial: <filter>
Chassis: type: 10 serial: <filter>
Mobo: LENOVO model: 20KMS0SW00 serial: <filter> UEFI [Legacy]: LENOVO
v: R04ET36W (1.14 ) date: 10/12/2018
Battery: ID-1: BAT0 charge: 21.6 Wh condition: 21.6/23.9 Wh (90%) volts: 12.8/11.4
model: LGC 01AV489 serial: <filter> status: Unknown
ID-2: BAT1 charge: 21.9 Wh condition: 21.9/24.0 Wh (91%) volts: 12.8/11.5
model: SMP 01AV452 serial: <filter> status: Full
CPU: Topology: Quad Core model: AMD PRO A10-8730B R5 10 COMPUTE CORES 4C+6G bits: 64
type: MCP arch: Excavator rev: 1 L2 cache: 1024 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 19164
Speed: 1468 MHz min/max: 1200/2400 MHz Core speeds (MHz): 1: 1238 2: 1210 3: 1207
4: 1261
Graphics: Device-1: AMD Wani [Radeon R5/R6/R7 Graphics] vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel
bus ID: 00:01.0 chip ID: 1002:9874
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: AMD CARRIZO (DRM 3.35.0 5.4.0-74-generic LLVM 11.0.0)
v: 4.6 Mesa 20.2.6 direct render: YesKisujj vastagságú gép, de két akkuja van, igaz a 2. számút nem sikerült még aktiválnom, viszont az amdgpu driver még live-ban is nagyon jól teljesít!
-
-
Szia! Juhúúú, király a videó, belenéztem gyorsan, nagyon köszönöm előre is....szerintem ma este rá kéne erre cuppannom. Szerintem ez a kis gép már tuti csak UEFI-s, ha már PCIe SSD van benne....legalább már ilyet is csinálok egyszer.
Amiket most írtál a Windows mellé telepítésről....no arról csak az utolsó szavaidat idézve tudok válaszolni! Nem vagyok én semmi jónak az elrontója, de ugye itt most Winről beszélünk:
...akkor lőttek a windowsnak. Röviden ennyi.
brühühü
Mindenképp jelzem, mi sikerült, de remélem már csak annyit írok, hogy minden faca!
-
Figyelj, egy Archklón kernel panic közel sem akasztana ki annyira, mint a Windows 10....persze nem a munkagépen próbálom ki.
Az UEFI Mint Cinnamon Telepítést magában akarod, vagy duál bootban Widows után a Windows mellé telepíteni?
Szerinted?
Nem rajtam múlik, én meg akartam tartani, de a galádsága után megírtam a enduser-nek, hogy a Winnek mennie kell! Akartam is kérdezni, ha én letörlöm és a user úgy dönt, hogy valamikor mégis felrakná, akkor az megy simán, mivel a hw-összetevőket felismeri a Win és feltelepül?
-
Magyarch linuxban telepítettem az os-prober-btrfs csomagot.
Látom tényleg ügyködsz már rendesen!
Én még nem jutottam e közelében se! Meló miatt plusz rámszakadt egyszerre, amiket rühellek! Lenovo L475 talán az új szerzemény, nyilván első bekapcs után szép hosszan elkezdte magát telepítgetni a Winx csoda....hagytam, mert a végfelhasználó mondta, maradjon rajta! No röpke 20 perc után úgy érezte a Win, hogy ő már otthon van, gondoltam picit megfuttatom pendrive-ról a Mint Cinnamont, ami egyébként már volt használva az eladónál live-ban. Ha nem imádnám a gép leendő userét, már leszakítottam volna a displayt, az tuti! Egy óra alatt kb minden gombot végignyomkorásztam, hogy eljussak a BIOS bootválasztójába, no a Winx ezt nem így gondolta, mindig pillanat alatt felpattant a képernyőre.
Szerencsére az eladó srác is copott már ilyennel, így megvolt a trükk és live-ban elindult.Két nap pihentetés után rácuppanok majd, de ugye a Winen kívül akkor majd elém fog ugrani a másik kedvenc, az UEFI.
Már csak az a kérdés, hogy ha live-ból kinyírom a Wint a SSD-ről, utána kell valami spéci dolgot művelnem? Egy az egyben ráeresztem szerintem a meghajtóra a Linux Mint-et automata telepítéssel, ilyenkor megcsinálja magának az EFI boot particiót és szépen feltelepül? Régen olvastam, hogy Mint-nél van valami galádság, hogy más boot partició kell, de nagyon nem rögzült a fejemben, szóval ebben segítsetek nekem léci!
(de a lehető legegyszerűbb lépésekkel, mert sajnálnám szegény pici gépet azért.....)
Bárcsak már ott tartanék, hogy saját öreg legacys gépemre szenvedném fel a Garudamadaras disztrót....
-
Ha nem csatolta a rendszer küön a /boot-ot, annak oka lehet, ne piszkáld szerintem, egyébként is vannak a btrfs-nek specifikumai, ahogy látod, például a / az
0 0
, EXT-nél meg ugyanez0 1
Szóval jó az úgy, ha variálni akarnánk, ahhoz tényleg tanulmányozni kéne a btrfs man-jait!
csak egy példa: btrfs-subvolume(8) — Linux manual page
De van még pár, szóval nem olyan eccerű ez, ha bele akar mászni az ember....
Már attól égnek állt a hajam, hogy itt a /-nek ennyi mount opciót ad a rendszer, hiszen oda igen kevés kell, itt az EXT4.....
ext4 errors=remount-ro 0 1
Pihenésképpen ezt kicsit tanulmányozd át!
BTRFS main
ezt meg csak úgy itt hagyom:
don't select the BTRFS file system! Mainly because it's not as mature as EXT4 yet, but also because it might (under certain circumstances) cause more write actions than EXT4 does.
[link] -
autodefrag , csak tudják garudáék is , hogy a hdd-ket ma már csak inkább adattárolásra használjuk, minden más SSD-n leledzik.
Aham tudják....én tuti kikapcsolom egyből azért ezt az opciót onnan.
Sajna Linuxra nincs olyan szofisztikált defrag módszer, ami csak HDD-re cuppan rá, bár lehet, hogy felismeri ez is, de akkor installkor miért rakja be az opciót FSTAB-ba? Ugye ilyenkor lefuttat egy hw-detect valamit és az alapján folytatódik a telepítés...
Látom csinált a meglévő swap mellé zram-ot is, érdekesen oldja meg, de ez normális így, márminthogy akkor is csinál, ha van swap partició.
-
Huha, tényleg érdekesnek tűnik ez az FSTAB! Ennek utána kell majd olvasni, miért kezel mindent particióként, ami EXT-nél mappa amúgy, de ami a két rossz hírem....
1. minden csatolt particiónál benne van az
autodefrag
opció!2. az
fstrim.timer
úgy látom, hogy havi rendszerességre van állítva, szerintem a heti lenne az optimálisÁt kéne állítanod a leírás alapján
weekly
-re, ha systemd-s a Garuda, akkor működnie kéne ott is így.Remélem ez egyszerű feladat lesz neked.
Ja és a zram-ot csekkold le léci, mennyit csinált!
sda3
csatolási pontja automatikusan lett így beállítva vagy változtattál valamit rajta?Tetszik ez a disztró, semmi nem a megszokott benne, mondom én, aki 8 éve ugyanazt a legunalmasabb disztrót használja napi szinten.
-
systemctl list-timers -a
Ez mutatja az időzített services-t, ha benne van (fstrim), az utolsó futás alapján azt is tudod, milyen időzítésű, de ez jelenleg nem érdekes.
Sun 2021-12-12 20:32:44 CET 58s left Sun 2021-12-12 19:34:13 CET 57min ago anacron.timer anacron.service
Mon 2021-12-13 00:00:00 CET 3h 28min left Mon 2021-12-06 07:01:36 CET 6 days ago fstrim.timer fstrim.servicesudo journalctl -u fstrim.timer
Ez lefuttatja terminalban a valós végrehajtásokat.
Végül megnézheted mi van az FSTAB-ban a
cat /etc/fstab
nyilvándiscard
a lényeg.Most ezek ugranak be....
És ne defragold azt az SSD-t, mert kampeca lesz!
-
Na már működik a Garuda.
Mér'van olyan érzésem, hogy ezt is annyira bonyolítva rakod fel, mint más disztrókat?
Szerintem valamelyik gépemre 10 perces install lesz ez is, viszont most nem tudom, melyikkel próbálkozzam, de jövő héten jön egy külföldi tök laikus user számára küldendő NVME SSD-s tiszta AMD-s notebook, lehet azon tesztelem le. Mivel alapból van Winx rajta, pici élvezet lesz, hogy annak elvágom a nyakát kezdésnek.
Amúgy ez a bal alsó képen lévő Assistant volt kicsit érdekes nekem, de mondjuk PCIe SSD-nél éppen nem fog számítani a TRIM bekapcs opció semmit. Azt megnéznéd alkalomadtán, ha be van itt kapcsolva a TRIM opció, akkor milyen TRIM aktív a SSD-n? Ja és mi lehet az a BTRFS defrag opció? A fs töredezik? Ha nem, akkor kapcsold ki szerintem, SSD-nek nem jó!
Tényleg sok érdekes opció meg miegyéb van ezen a Garudán, ezért is kezdett érdekelni...
Most már kíváncsi vagyok, mi lesz a végkifejlet kolléga netcsatlakozásával.
-
lev258
veterán
Ez is ott szerepel: "Installation of the r8168-dkms package will disable the in-kernel r8169 module"
Én eddig is ez alapján beszéltem. Arra vártam volna forrást, hogy az 5.9-es kernel óta problémák vannak a netkezeléssel. De te eddig csak wifit emlegettél ebben a témakörben. -
lev258
veterán
Én meg már írtam, hogy egy teljesen másik drivert ne keverj ide (Arch-ot meg végképp). Másrészt neked egy speciális wifi driverrel volt problémád, neki meg egy elég régóta működő vezetékes driverrel (bár jelenleg még nem tudjuk, valóban driver gond-e).
A kernelben az r8169 a használt driver (ami sok kártya támogatását biztosítja). Amennyiben ezzel probléma adódna (ami elsősorban új kártyáknál jellemző), akkor érdemes próbálkozni a ...68-as dkms csomaggal. Ez lényegében az eredeti (és egyben régi) Realtek driver, ami nincs fejlesztve, így a menet közbeni bug-ok elkerülték. De csak addig érdemes használni, amíg a ...69-esben nem javítják a problémákat. Én továbbra is úgy gondolom, hogy nem a driver okozza a gondját. De előbb jó lenne egyértelműen kizárni, megerősíteni. -
lev258
veterán
Egy teljesen más dkms csomagról beszélsz. Ubuntu vonalon van előre legyártott dkms csomag (ami blacklist-et csinál), más rendszerre meg természetesen fordítani kell (és esetleg manuálisan blacklist-elni).
Az, hogy Mint, Ubuntu vagy Lubuntu viszont semmiképpen sem releváns, ugyanazt használják és tudják. -
Ajajjj, látom kicsit nyüglődős lesz ez a Garuda felrakása. Neked kifejezetten bejönnek az ilyen belekutyulós megoldások, én már a max 15 perces megoldást díjazom, ha nem akar engedelmeskedni, akkor repüljpáva.
Kíváncsi vagyok milyen trükközést csinál nálam, de már tuti, hogy nem a napi használatú notin fogok vele ügyeskedni, hanem a medveölő Dell-en.
Ez meglepett, hogy a GRUB/modprobe nem látja a más fs-t....látnia kéne neki mindet! Különben hogyan tudná felvenni listába a Wint például.
-
Szóval a suspend csak kussoltat, a hibernálás meg a fényképet a swapra írja ki.
Jaja, azért is kell sok giga swap, ha hibernálsz, mert nem RAM-ba dolgozik.
Fog az menni Legacyban is MBR-rel. Csak csináld úgy ahogy szoktad.
Hát nem is tudom másképp már, elértem arra a szintre, hogy van amit rutinból pikkpakk csinálok, minden más esetben csak pislogom!
Kb 2 éve már csak user vagyok simán, nem is csoda ez. Utóbbi egy évben is csak hardveres fejlesztés miatt telepítettem 3x tökugyanazt az OS-t.
-
Magára a BTRFS-re amúgy is kíváncsi vagyok, sok előnye van, pár éve már próbáltam a JFS-t, ami SSD-nél javallott, nem volt lassú, de ott is lényeges, milyen schedulert választasz hozzá....kár, hogy már jó részét ezeknek elfelejtettem....
Eszerint ez nem csinál swapfile-t telepítéskor? Jó, hogy említed, mert már megszoktam, hogy ez automatikus, egyébként nem kell altatáshoz a swap!
Hibernálással kevered. Suspendhez RAM kell, abba dolgozik.
Én is köszi, hogy gondolkodtatsz, mert ezt a Garudát kivételesen nem érdemes rutinból telepíteni.
Méghogy nem duálboot, meg hogy csak UEFI ajánlottMiiii? Az kizárt! Ilyeneket nem is olvastam, igaz még csak a főoldalt görgettem végig.....
-
Szeva! Még nem raktam fel, meló volt kicsit ma is...egyébként gondolom btrfs fájlrendszert csinálnék neki, ha már arra van a disztró felkészítve.
Mást nem szoktam variálni particionáláskor, ezt a flag opciót se piszkálom soha....
Arra vagyok még kíváncsi, hogy milyen scheduler-t használ Garuda default, mert ilyen rendhagyó alapokkal az is lényeges lehet.
Ami elég kifejező, ha már Archklónról van szó, az ez a honlapján:
A Garuda a Chaotic-AUR-t használja tárhelyként
Legalább nevén nevezi az AUR nevű csodát.
-
Ha csinálsz a GPT-s lemezre egy 1MiB-es formázatlan partíciót és a bios_grub jelzőt ráteszed, akkor telepíthetsz is rá linuxot Legacy módban, mert ellátja az MBR szerepét.
Nekem csak egyszerűbb a megszokott módszer, de egyébként valamelyik EVO SSD-vel működött a 8570p, a másikat nem akarta semmiképp. 850 és 860 volt, de már egyiket sem használom rendszer alá ill nem az én gépemben van a 860-as.
A garudát már próbáltam. Ki van tömve minden szirr-x@rral.
A BTRFS az alapértelmezett fájlrendszer zstd tömörítéssel, ezt akarom megnézni, elméletileg jobb IO kezelést kéne hoznia, meg a zram-ra is kíváncsi vagyok ebben az összeállításban. Minap vettem észre, hogy a 12GB RAM-ból 10 fölött eszik a gép és már a swapfájlból is majd egy gigát használt. Hátha beválna a Garuda megoldása.....
-
Én emiatt kerülöm a manjarót, de anno a kapitány kedvenc disztrója is ilyen vót.
Kb a Manjaro kernel panic első jelentkezése idején volt fenn Chakra is, de azon nem tapasztaltam hasonló jelenséget, viszont lehet, hogy Intel hw-es gépen történik ez Manjaronál is, sokan emiatt nem találkoznak vele.
De ha más Arch klónokon is jelentkezik, akkor még értetlenebbül állok a 4,5 éves jelenség előtt, ha már annyira húdefriss csomagok vonzzák ez embereket a rollinghoz.
No csak felrakom lassan ezt a Garuda disztrót és megvárom, mi lesz, ha a Mint kernel frissítést kap.
Egyébként egyik Samsung EVO SSD-t GPT-re formáztam, de a mostani 1terás kb egy éve jól érzi magát legacyn, igaz élete során csak egy disztróval ismerkedett meg mindössze + 1 tároló partició. De ez mint tudjuk, az én bajom.
-
lck
senior tag
Manjaro-nál az a fura, hogy késleltetett update móddal rendelkezik, azért hogy a rolling frissítések fokozottan letesztelt-stabil állapotban kerüljenek ki.
Ennek ellenére - tapasztalataim szerint - a pure Arch biztonságosabban kezeli le updateket mint a Manjaro.
Én nem vagyok annyira profi, ezért a fiam dobott fel egy Arch-ot a gépemre, ezt használom immár hónapok óta, probléma nélkül.
Mintha a Manjaro programozók ott ülnének, és feladatuk hogy direkt elb@sszák a frissítéseket.
Lehet hogy a "felhasználóbarátság" ára az instabilitás lett ? -
urandom0
senior tag
Írd be terminálba, hogy systemctl, és nézd meg, nincs-e arra a partícióra hivatkozó bejegyzés. Lehet .device, .mount, vagy valamilyen service, pl. az fsck (ez valahogy így néz ki: systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-0B5A\x2d9CE1.service). Ha találsz ilyet, tiltsd le (systemctl disable xxx) és maszkold (systemctl mask xxx). Ha ezek után is keresi, akkor még valahol máshol is van valami rá hivatkozó bejegyezés.
A pasziánsszal letöltött cuccokat meg tudod nézni a "flatpak list" paranccsal, majd törölni őket a "flatpak uninstall xxx" paranccsal. De ha feltelepítesz az áruházból valami olyan programot, ami igényli ugyanezeket a cuccokat, akkor megint ott lesznek a gépeden, viszont ha utána megint töltesz le valamit, az már nem tölti le újra, hanem azt fogja használni, amit előzőleg letöltöttél.
-
splasscreen
Azóta keresi a crypsetup partíciót bootoláskor, de az ökörkéje aztán megnyugszik és mégis bebootol (hát akkor minek az neki ???)
Mindent keres egy beállított ideig, ami a rendszerbe be van konfigolva, services például, ja és azért mutatja egyébként, hogy a bootkor lefutó splasscreen-ben lásd ezeket, de ugye alapból ez quiet állásban van, ha malmozik a boot, érdemes az Esc lenyomásával megnézni, mit ír ki a splasscreen.
A trimet kivizsgáltam , nincs vele semmi baj, jó ez a pici külsőházas Sony SSD.
És mi van az üres tárhellyel? Tudod mennyi gyárilag lefoglalt overprovisioning van az eszközön? Mi ez pontosan, csak kíváncsiságból? Ritkán hallani Sony SSD-ről.
Szerintem ez a systemd-cryptsetup nem csípi, ha már a partició titkosítás után babrálnak vele, lehet hamarabb testreszabnál egy pure install Arch-ot, mint ezt a csuda eOS-t.
-
törölt tag
A swap-ot csinálja titkosítással (cryptswap)
sdb
├─sdb1 vfat 0810-F9D6 500M 2% /boot/efi
├─sdb2 swap 7ff132f9-2357-40ab-a38f-2755157b1812
│ └─cryptswap swap c8a45acf-9640-4640-a1d2-9c2dbc491d50 [SWAP]
└─sdb3 ext4 2e7ca77d-66ec-42c1-8e94-aad76e99c7c2 57,8G 38% /
A HPlip QT frontend is össze fog akadni a Pantheon-al. A systray ikonja nem tud beülni a felső panelra. Emiatt el sem indul és hibaüzit dobál. A beépített nyomtató kezelője viszont nagyon jól működik.
-
Ez is hasonló volt, fusd át Bob koma hsz-ében van a jó tipp, egyébként ha nincs LVM, akkor magát a crypt service-t kell eltávolítanod, szerintem ha a csomagot törlöd, a hiányoló services szórakozni fog továbbra is.
SSD-re meg smartctl, hátha lefut USB csatolással is....egyébként a boot-on kívül mi más miatt gondolod, hogy baj van az SSD-vel?
vagy kevés rajta a tartalék hely
Ez lassíthatja jelentősen, kérdés, hogy valóban kevés-e a hely az overprovisioning-nek? Ezeket a dolgokat nem lehet tippeléssel kiókumulálni sajna. (hacsak nem vagy jó látóasszony.....)
A pantheonnak annyi hiányossága van, hogy nem lehet a tálcára lelökni a futó programokat, amikor épp nincs rájuk átmenetileg szükség.
Ez kb elég is ahhoz, hogy használhatatlan legyen, ha megszoktad a több ablakkal operatívkodást. Kipróbáltam, rettenetes élmény volt, több ablak meg volt nyitva és fogalmam se volt, hová kattintok és miért nem mozdul semmi, bár lehet a sötét háttér is akadályozott kicsit.... Persze ha felraksz ezt meg amazt, mint Ubuntunál a tweak, meg dconf-ot használsz, akkor OK lesz, de pont egy ilyen disztrónál ez nem tűnik előnynek. Aki tud és akar ennyit gépészkedni, az éppen nem ilyen disztrót fog felrakni.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Igen, lehet legacy módban telepíteni az eOS-t.
Az ablakvezérlő gombokat tudod állítani, ha feltelepíted a dconf-toolst, és elnavigálsz a org > pantheon > desktop > gala > appearance alatt lévő button-layout kulcshoz. A klasszikus minimalizálás, maximalizálás, bezárás beállítás így fest: :minimize,maximize,close
A szoftveráruház csak a Flatpak csomagokat kezeli, a gyári .deb csomagokat nem, azokat paranccsorból vagy (a szintén paranccsorból feltelepített
) Synapticcal tudod kezelni. Ráadásul Flatpak repóból sincs a rendszerben más, mint a sajátjuk, szóval érdemes még az elején felmenni a flathub.org-ra, letölteni onnan valamit, ezután a Sideload be fogja húzni a repók közét a flathubot, és onnantól fogva ha a programban keresel, a flathubos csomagokat is meg fogja találni.
Ja, nem tudom, tudod-e, a dockot testre lehet szabni úgy, hogy jobb gombbal kattintassz egy olyan területre, ahol nincsenek ikonok, és közben nyomod a controlt, vagy paranccsorból a "plank --preferences" paranccsal.
-
törölt tag
Még valami!!!
Dual bootban fizikai vason, Win mellé nem fog felmenni UEFI-ben. A 100MB-os Win uefi/boot partíció kevés neki. Nem is tudsz tovább menni a telepítőben. Ha és amennyiben egy ugyan azon lemezre akarod rakni a Win-nel. Csinálj egy második efi/boot partíciót neki 500MB mérettel és custom módban azt add oda neki efi partíciónak. -
törölt tag
Ezt dobd fel rá, olyasmi mint a Gnome Tweaks. Csak a Pantheonra szabva. Régen Elemantary Tweaks volt a neve, de a 6-oson már nem megy csak ez az új.
[link]
Van Flatpak is a rendszerben, de észre vehetetlen. Akárcsak a grafikus felület. Ne lepődj meg a szoftverközpontból jelszó nélkül frissít mindent.
De én terminálból nyomom.sudo apt update && sudo apt upgrade && flatpak update
-
rin33
senior tag
Nekem csak az az egy lett jó amit linkeltem. Korábban az egyik 8811GU AUR-os driver volt fent, az jó volt a 8811CU-hoz is mostanáig. Most külön driver kell 8811gu-hoz és a 8811cu-hoz (ehhez az, amit linkeltem fentebb).
Windows annyiban jobb hogy ezeket alapból felismeri, nem kell aur-ban vagy github-on keresgélni viszont Linuxon mindig nagyobb sebességgel megy (5ghz) a wifi (pl. Win-en 50-70mbit, 150mbit linuxon)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest