-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Krystal_s #98990 üzenetére
A Comodora egészen addig nincs szükség, amíg közismert és régóta használatos szoftvereket telepítesz, kizárólag a gyártói honlapról. Linuxon ilyen probléma nincsen, mert ami kell, az ott van a belső tárolókban, pl. Debian ebből a szempontból igen terebélyes kínálatot tud felmutatni.
Windows alá a Vírusirtós topikban a kollégák az F-Securet ajánlották, vagy egy jól beállított Defendert.
-
válasz
Krystal_s #98980 üzenetére
1.
persze mivel ezek már nem színtiszta portable szoftverek de nam azért mert nem futnak magikba! mivel kénytelenek írni-olvasni a user alá, itt tárolják a userszintű beállításaikat.
Nem is lehet másképp.
2.
Live felejtős mivel mire bekonfigolod a Wine-t meg a szoftvereidet, lemegy a nap és egy reboot lenulláz mindent.
Jól írták a kollégák, telepítsd egy külső adathordozóra és gy teljes értékú lesz, frissül, megmaradnak a beállításaid stb.
4.
Pendrájvot felejtsd el, még az újabbakat is.
Relatíve fillérekért lehet venni itt a HA.-n 128 vagy 256GB m2 ssd-ket, sata is jó bár trimgond de ez most mindegy. Bár megnéztem, van 256-os NVME 4-5000 forintért.
+ egy USB3 ház, kb. 8-9000 forintból megvagy és 1256x jobb lesz mint egy pendrive. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem lesz jó a live disztró. Gyakran kell a wine-hez különféle wines összetevőket felrakni winetricks segítségével, pl. .net keretrendszer xyz verzióját, azt minden indításkor végig kéne játszanod...
Ha a virtualbox neked nem okés, akkor az a megoldás, hogy USB-s eszközre tudsz telepíteni bármi disztrót és akkor azt fogod tudni használni normálisan. Ez rövid távra lehet egy pendrive, de hosszabb távra nem mert a pendrive nem fogja bírni egy OS adatforgalmát.
Arra persze semmi garancia, hogy a wine képes lesz olyan bonyolult progit elindítani, mint egy videó szerkesztő amihez valszeg kell hardveres gyorsítás is meg hasonlók...
Van a wine-nek egy app db oldala, ott meg tudod nézni a programjaidat, hogy mennek-e vele, vagy ha mennek, akkor milyen szinten. [link]A Puppy disztrók egyébként krumpli szintű gyenge PC-k számára készülnek.
-
daninet
veterán
-
válasz
Este kipróbáltam a PuppyLinux Bionicpup64-et
Puppy fanok (S. Kálmán vajon közöttünk van?) által meg leszek kövezve a véleményem miatt. Szerintem borzalmas mindegyik. Párat próbálgattam én is, de abszolút nem kezdőbarát disztrók.
Milyen gépről van szó pontosan, hogy egyből Puppyt raktál rá? Ha annyira öreg, akkor már inkább el kell engedni, mert a böngészők eleve nem fognak rajtuk normális teljesítményt produkálni.
Tudnátok ajánlani egy másik Live Linuxot
Nem szükséges a live rendszer, egyből telepítheted a komplett rendszert is pendrivera. Linkelek egy csatornát: [link] Ő sok olyan videót feltöltött, amin különböző disztrókat telepít pendriveokra, mint teljes értékű rendszert. Érdemes lehet pár ilyenbe belenézned.
-
törölt tag
válasz
Krystal_s #83224 üzenetére
Azt még nem próbáltam. A 3GB már annyira nem vészes. Én Haswell i5-el és 4GB memóriával SSD-n Elementary-zok. Nincs gond a böngészőkkel és a tartalommal sem. Nálad az Intel GMA lesz a szűk keresztmetszet. Azon szoftveresen nem sokat tudsz javítani, ha hardveres hiányosságai vannak. Az 2010-ben sem új technológia volt már, inkább kifelé vezették már.
-
törölt tag
válasz
Krystal_s #83219 üzenetére
Hát igen az "Arrandale" proci és vele járó Intel GMA grafika meg a chipset, az mind jó 12 éves technika. Azóta rengeteget változott minden. Ahogy nézem ezek 2GB memóriával jöttek, érdemes legalább 4GB-ig kibővíteni. Max. 8GB-ot kezel a platform, de az már túl költséges lenne szerintem, megoldani 2 modulból.
A chipset-ről sem gondolom, hogy már SATA3 support-al bír. Így ha mégis kapna a noti egy SATA3-as olcsóbb SSD-t, az sem menne teljes sebességen. Bár érezhetően gyorsabb lenne, mint HDD-vel. -
válasz
Krystal_s #83216 üzenetére
De értelek csak erre nem lesz megoldás.
Mert ahhoz hogy egy böngésző bármit is csonkoljon, faragjon, kicsinyítsen egy oldal megjelenésén ahhoz először be kell esni az egész weboldalnak.
Volt erre egy megoldása az Operának, adat és forgalomcsökkentő mód de az úgy működött hogy meghívtad az oldalt, az Opera szerverein keresztül, majd a kért weblapot az Opera szerverszinten kigyomlálta, amennyire tudta reklámmentesítette, a képeket átalakította kisebb felbontásúra stb. és ezt a megnyirbált, kiherélt tartalmat küldte a mobilra. De ez csak mobilra volt elérhető és mióta 2017-ben az Operát átvették a kiskínaiak, megszűnt, már nem elérhető.
Csak valami ilyenbe kéne gondolkodni, én megmondom őszintén soha nem próbáltam ki életemben semmilyen minimalista böngészőt se minimál lebutított oprendszert. ezért több ötletem nincs a témában.Hacsak nem, most lesz nemsokára eladó gombokért egy ezeréves amd-s mini pc-m, de már képes normálisan futtatni mindent, a böngészőket is, W10 is simán megy vagyis használható, bár mióta pár hete váltottam egy J4125-re, a világért se mennék vissza a régire, ég és föld. Pedig az az intel soc se egy erőmű.
Tégy egy tisztességes ajánlatot -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krystal_s #83194 üzenetére
"csak netezésre kell" Ez már nagyon mást jelent mint akkor, amikor azt a régi gépet megépítették.
Ugye, youtube videókhoz kellene a hardveres támogatás, hogy ne a gyenge proci dolgozzon... Ha jobb képességű hardver nincs, akkor h264 kódolás használatára kényszerítve a youtube-ot, de ehhez is kell olyan vga, ami legalább azt tudja hardverből dekódolni.
A facebook meg egyszerűen egy olyan pontja az internetnek, amit nem lehet normálisan használni régi gépen. Ráadásul folyamatosan vannak gondjai a tartalmak betöltésével (ez Linuxtól független, a Windowsos haveri körömben is ugyanezeket tapasztalják), egyszerűen egy tákolmány az egész.
Akinek ez a gép megy, inkább fogjon egy normális tabletet, jobban fog járni vele.
-
válasz
Te is értsd már meg amit itt és más fórumokon is 5000x leírtak.
Nem az os-sel lesz a gond, egymagoson is feláll, 2g rammal is, még a W10 is. Ha kivárod türelmesen.
És nagyszerűen használható is pl. txt fájlok olvasgatására, kisebb jpg képek nézegetésére.
És itt jön be amit hozzád hasonlóan mindenki félreért, jön a
"Szar, öreg, lassú gép de CSAK netezésre használnám."
Az utóbbi 4-5 évben a neten szörfözés feljött a játékok, a videorenderelés után a dobogó 3. fokára.
Mert minden weboldal tele van animációval ami ramigényes.
Mert egy Youtube H-265 kódolásba egy 10 éves proci akkor is beleszakad ha 4 magos és megtámogatod egy jobb videokártyával mert nincs benne az általa ismert hardveres utasításkészletbe a HEVC, de még a H264 se, ezért kénytelen izomból kikódolni. Abba meg beleszakad.Nem fog rajta semmilyen videoportál vagy csilivili weboldal normáliisan. gyorsan megjelenni, akkor sem ha megtámogatod 32GB rammal meg ssd-vel.
Ha meg minimalista böngészőt választasz, állítólag létezik terminálos böngésző is, annak mi az értelme...? Híreket olvasgatni textbe?
Vagy 360x480-ba videózgatni Mozillával mert abban még van lehetőség hogy h265-be kényszerítse pl. a Yutubot. -
törölt tag
válasz
Netezős, tartalom fogyasztós régi-régebbi gépeknél a memória mennyiség a lényeges keresztmetszet. Meg a grafikus vezérlő képességei és a megfelelő kernel, driver támogatás. Ebből a szempontból van jelentősége a rendszer erőforrás igényeinek. Minél kevesebb kell a rendszernek, annál több marad a böngészőnek. Ilyen esetben az 500MB alatt "fogyasztó" rendszereket érdemes nézni.
Xfce, LXQT, LXDE, MATE, körül kell nézegetni. Azt mondják a Plasma5 (KDE) memória fogyasztását is elég jól lefaragták. Mindezek attól is függenek, hogy melyik disztró van alápakolva, mert itt is lehetnek elég nagy különbséget. Meg ha szeretsz molyolni, konfigolni. Elnézhetsz a WM-ek irányába is, ott rengeteget lehet faragni. Le lehet menni 100-200MB memória fogyasztásig is.
Ha így akarod kiválasztani a disztrót, akkor tényleg próbálgatni kell.
Mennyi RAM-od és milyen procid van, meg milyen grafikus vezérlőd? -
csixy
addikt
válasz
Ha van legalább 8 giga RAM-od, akkor egy ilyesmit meg lehet próbálni.
Feltelepítesz mindent és systembackkal mentesz egy live pendrájvot és bootoláskor nyomsz egy tab-ot és a sor végére ütsz egy szóközt és beírod hogy toram és enter. Debian és gyermekeivel meg lehet csinálni. Nekem két hét kínlódás után végre sikerült.Köszönöm growlernek és mindenkinek, aki segített !!!
-
törölt tag
válasz
Krystal_s #83190 üzenetére
Sejtettem, két okból is. Egyik a .svg fejlécében a "Satellite" felirat. Másik, hogy nálam a systemd a kernel után 2s belül indul (SSD, ElementaryOS). Nálad meg 12s környékén.
Ez sokkal jobb nem lesz, a HDD műveleti sebességén nem igazán tudsz változtatni. Karcsúbb rendszerek, kevesebb olvasási művelettel picit gyorsabbnak tűnhetnek. Pláne, ha használsz másik gépet is, amiben meg SSD van. A kettő különbségét mindig érzékelni fogod.
Ha más "probléma" nincs a konfiggal, nem érdemes szerintem túl sokat kísérletezni. Ez van, ez ilyen. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Krystal_s #83190 üzenetére
Nem követtem az egész témát, de ha gyenge a gép, lassú HDD-vel van "megáldva", akkor ne az alap Mint-et tedd rá, az nem arra való.
Mint-nek az XFCE verziója pl. jobb választás lenne ilyen gépre, ha nem lehet a gépet feldobni pl. akár csak egy kínai olcsó ssd-vel. Sőt, van egy rakás, jelentősen kisebb igényű disztró is, pl. a Puppy variánsok.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Krystal_s #83147 üzenetére
Teljesen normális, hogy látod a karakteres terminált, aztán indul a grafikus felület: a linux ilyen, mint ahogy régen a DOS+Windows is olyan volt, hogy először elindult a DOS, aztán onnan indult (automatikusan, vagy win + ENTER) a grafikus felület, a Windows ;-)
Annak, hogy néha látod, néha meg nem, az oka valószínűleg egyrészt a grafikus hardver, annak a drivere, stb., hogy mennyi idő alatt inicializálódik, indul el, másrészt meg, hogy az adott disztribúció hogyan indul: van, amelyik mindent eléd rak, mint régen, és van, amelyik mindent elrejt, csak egy logo van a grafikus felületig, mint a Windows-nál, és van, amelyik ennek az ilyen-olyan kombinációja. Szóval hardver és disztribúció függő is a dolog, hogy mit látsz, és mennyi ideig ;-)
-
válasz
Krystal_s #83152 üzenetére
Néha én is látom a console logint felvillanni, pedig nekem aztán van alatta vas - kár ezen parázni.
Ha desktop rendszert raktál fel, akkor van /home, legfeljebb nem szeparáltan, hanem a / részeként.
Az autologint állítsd be nyugodtan, csak figyelmeztetést kaptál, hogy az nem működik, ha titkosított a user home - ha nem csináltál ilyet, nem lehet baj vele.
Egyébként autologin nagyon ellenjavallt mindenféle rendszeren, ahol valós felhasználók vannak, nagyon rossz praktika
-
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest