- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
scorpfrase
kezdő
válasz
CPT.Pirk #49087 üzenetére
sudo apt-get upgrade
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.King Unique
Na igen,nyílván nekem valami hasonló lenne a jó megoldás.
Ezer meg egy alkalommal telepítettem windowst,és készítettem hozzá USB telepítőt,de windowst használtam.
Ezen meg azt se tudom,hogyan álljak neki.Jó lehetne amit írtál,hogy próbáljak ki valamit, ami felhasználóbarát,de nekem olyan a Linux,mintha egy átlag magyarnak mostantól az egész életét kínaiul kellene leélnie.
Ez a Unetbootin amógy jól hangzik.
-
scorpfrase
kezdő
válasz
CPT.Pirk #49085 üzenetére
sudo apt-get install firefox
Függőségi fa építése
firefox csomag nem elérhető, de egy másik hivatkozik rá.
A kért csomag hiányzik, elavult vagy csak más forrásból érhető elIceweasel fent van, de elég sok minden nem nyílik benne.
-
scorpfrase
kezdő
válasz
CPT.Pirk #49083 üzenetére
Zsír.
Tudtam én hogy itt kell segítséget kérnem.
root a felhasználó és jelsző is van hozzá,szóval ezzel nincs gond,csak úgy voltunk,hogy majd csinálok telepítőt.
Na,akkor most megpróbálok firefoxot varázsolni.Szerk.:
sudo apt-get install firefox-esr firefox-esr-l10n-hu
Függőségi fa építése
E: Ez a csomag nem található: firefox-esr
E: Ez a csomag nem található: firefox-esr-l10n-hu -
válasz
CPT.Pirk #49039 üzenetére
Ha csatolva van a meghajtó akkor kapok egy kemény figyelmeztetést, hogy
"FIGYELEM!!! A fájlrendszer csatolva van. Ha folytatja, azzal
***SÚLYOS*** fájlrendszer-károsodást ***FOG*** okozni!"
szóval inkább nem folytattam. (erről olvastam is)
ha meg nincs csatolva akkor
"fsck.ext4: Engedély megtagadva a(z) /dev/sdb1 megnyitására tett kísérlet közben
r/w hozzáféréssel kell rendelkeznie a fájlrendszerhez, vagy root jogokkal"
Nem tudom a másodikat jól értelmezem e, de sudo előtaggal nem lenne oké? -
-
szuszinho
őstag
válasz
CPT.Pirk #49032 üzenetére
Eddig sosem volt problémám vele, azonban egy ideje nem működött (dvb-tuner), és ma volt vele időm foglalkozni. Arra gyanakszom, hogy esetleg egy dist-upgrade miatt szállhatott el.
Magasabb kernelekben alapból támogatott a tuner, viszont a 3.13 feletti kerneleket a processzorom nem szeretni (J1900).Na most lett egy ubuntu-trusty könyvtáram. Mi a következő lépés?
-
válasz
CPT.Pirk #48871 üzenetére
Na lezavartam a telepítést minden tükörsimán ment. Volt ugye egy EFI partició azt csak csatoltam és nem piszkáltam, volt egy rendszer partició azt is csatoltam és kijelöltem formázásra illetve volt a 320 gb-os külső merevlemez auto csatalokzással, na azzal nem foglalkoztam, gondoltam majd később. A rendszerparticióra felment a telepítés és még a külső kötete autocsatolása is megmaradt!
Öröm és bódottá! -
-
válasz
CPT.Pirk #48869 üzenetére
Mikor alaplapi integrált VGA mellé tettem PCI kártyát (még windows alatt anno) akkor az egyáltalán nem "hatotta" meg a deszkát. Nekem kellett biosban átállítanom.
Persze az is lehet, hogy ez a viszonylag újabb alaplap (Gigabyte F2A88XM-HD3) tehet a dologról.....
Mondjuk múltkor kicsit megijesztettél és telepítésnél még lehetnek érdekességek. -
-
válasz
CPT.Pirk #48825 üzenetére
Nekem magas a linux telepítési folymatainak megértése. De logikusan azon áll vagy bukik, hogy a telepítő, honnan, hogyan olvassa ki a driverek adatait. Ezt elvileg az alaplapról/ból/tól kell hogy kiolvassa. Szóval most még kiváncsibb vagyok mi lesz holnap. Az én wines (tudom itt nem sokat ér) tapasztalatom alapján az új hardvert kell majd látnia. ... holnap kiderül.....
-
-
válasz
CPT.Pirk #48821 üzenetére
Azt akartam eredetileg, de így jött össze, most már marad a link. Ha valakit érdekel, megnézi.
Jól összerakott Összefoglaló ez (
), aki nem hajlandó rápillantani vagy letojja, hogy ez egy kezdő topik, az így járt!
Aki régóta ide jár, úgyis látja, ki az aki tényleg abszolút kezdő...
én például még mindig az vagyok kicsit, tehát igen autentikusan ki tudom szúrni
-
válasz
CPT.Pirk #48813 üzenetére
Elvben az nem bonyolíthat semmit. A proci VGA-t le lehet tiltani. (mondjuk annyira még nem néztem utána de így kell lennie)
Egyébként ez az ubi 16.10 nagyon rendben van. Volt egy kis gebasz a qbittorrentel de azóta nagyon jól muzsikál. Csak a hosszú támogatás miatt váltanék 16.04-re.
-
SirRasor
addikt
válasz
CPT.Pirk #48757 üzenetére
Az nem az alap rendszer, hanem a live CD, ami csak a telepítőhöz (önmagához) elég. Ezzel is feltelepítettem egyszer és ugyanúgy azt a ~2.5 GB-ot töltötte le/csomagolta ki (pedig akkor is csak a system tools volt bepipálva és semmi más).
HDD sentinellel megnéztem a vinyót és 100/100-as, pedig kezdtem arra gyanakodni.
-
H.Istvan25
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48602 üzenetére
Ha frissítem jó lesz? Próbáltam, de ezt írja miután rendszergazda terminálba beírtam az "aptitude update; aptitude dist-upgrade" parancsot, erre azt írja ki, hogy: "W: GPG hiba: http://repo.yandex.ru beta InRelease: Az alábbi aláírások nem ellenőrizhetők, mert a nyilvános kulcs nem érhető el: NO_PUBKEY 218017D1CC5FDB34
Nem lesz telepítve, frissítve vagy eltávolítva semmilyen csomag.
0 csomag fog frissülni, 0 csomag lesz újonnan telepítve, 0 lesz eltávolítva és 0 nem fog frissülni.
Az archívumból 0 B letöltendő. Kicsomagolás után 0 B lesz elfoglalva." -
aleister
veterán
válasz
CPT.Pirk #48424 üzenetére
... es spammer:
Koszi a valaszokat! Egyaltalan nem ragaszkodom az Adobe-hoz. Az alternativeto.net-en talaltam mas szoftvert, ami ellatja ezt a feladatot. Pl a RAW therapee-rol mar hallottam korabban. Nekem tokeltesen megfelel. Kerdes, hogy ramegy-e az osszes disztibuciora? Kell ilyenre figyelnem?
-
spe88
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48371 üzenetére
én is így tudtam, de többen írták, hogy csak szűz lemezekre van tervezve, szóval, ha bedobom a kis lemezeimet ő megformázza magának. Nyilván szól előtte stb, de hát így mégis csak be kéen szereznem még egyszer annyi tárhelyet, hogy utána a megformázott lemezre visszatöltsem a több TB-nyi adatot.
Magam sem tudom elhinni, hogy ez így megy 2016-ban.
Vagy legalább lenne valami megoldás rá, kell hogy legyen... -
spe88
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48367 üzenetére
Még nem néztem ki a NAS-t éppen ezért, de ahogy a másik topikban írták nem nagyon fog menni egy "bolti" NAS-sal az, hogy bedobom az NTFS vinyókat tele adattal aztán már megy is. Gondolom EXT4-et használnak az új NAS-ok.
Ha tudsz olyat mondani, aminek ez nem okoz gondot azt megköszönném, de állítólag nem létezik, csak, ha magamnak építek egyet.
Ha csak EXT4-gyel menne a NAS az működhet, hogy az egyik winyón csinálok egy partíciót, azt leformázza magának a NAS EXT4-re és oda feltelepül míg a másik partíció NTFS illetve a másik slotban lévő HDD is?
Köszi
-
válasz
CPT.Pirk #48320 üzenetére
Nem tudom a részleteket (nem értek hozzá) de azt tudom, hogy alpból ís hegeszteni kellett valamit, hogy a Mint 17.3, 18-ra frissíthető legyen, megjelenékor ez nem volt kivitelezhető. A többi környezetnél már elvileg megoldották (bár a fórum szerint most sem egyszerű) de ott olvastam, hogy a KDE alatt még mindig nem megoldható.......
-
-
-
válasz
CPT.Pirk #48309 üzenetére
Most én csak windowsos fejjel gondolkodok de ha frissít, akkor a drivereket is frissíti, ergo bukta.
Egyébként ha ilyen LTS verziókban femlerül valami hiba (pl. APU kezelés) és javítják az gondolom csak frissítés formájában jelenik meg és nem rakják be a telepítőbe igaz? Mert így sosem lesz friss mint rendszerem. (egyébként még nem raktam fel a 17.3-at, továbbra is Mint Debian van. -
Balion
senior tag
válasz
CPT.Pirk #48196 üzenetére
Upsz, kimaradt, hogy Mint. Jó lenne legalább a 13-asra felfrissíteni valahogy, van rá valami módszer? Gondolom dist-upgradenél valami komolyabb kellene, mert azt probaltuk.
ubyegon2: ez egy kicsit sok lenne neki. Nem lehet varázslatos módon feltornázni a következő verziókra?
-
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #48049 üzenetére
Az egyik AMD nyílt driver fejlesztő azt nyilatkozta, örülnek ennek a kezdeményezésnek, mert sajnos nagyon érzik, hogy a jelenlegi (sőt a régi Catalyst) driver zárt kódja nem nyitható meg egyszerűen, ahogy tervezték. Borzasztó mértékű jogi herce-hurca van, emiatt is késik több fontos elem a nyílt driverhez, amit azokból emelnének át. Így viszont lesz egy olyan alap, amihez minden gond nélkül tudnak fejleszteni és könnyen lehet, hogy végül nem a zárt Vulkan kódjuk megnyitása lesz, hanem hozzájárulnak ehhez teljes mellszélességgel.
-
-
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #47940 üzenetére
De azért már tegnap nap elején linkeltem, hogy ettől eltérően valami szoftveres gond van, csak még senki nem tudott rá reflektálni érdemben.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #47940 üzenetére
De a hibernalas nem opcio, mert nincs disk a gepben, ergo nincs hova hibernalni.
(#47941) Istju
Volt egy Logitech G100s egerem, de eladtam. TrackPoint-ra csereltem, ami annyira nem kenyelmetlen, de annyira sem kenyelmes, hogy ne motivaljon a mindent billentyuzettel elmelet. -
Lathronos
őstag
válasz
CPT.Pirk #47932 üzenetére
Ezek a kínai isten tudja milyen noname alkatrészekből összerakott SSD-k mennyire tartósak? Bár az árából sejtem, hogy nem az örökkévalóságnak tervezték.
(#47934) Istju
Meg van még a patkányméreg és még több tucat hardcore arcoknak készült konzol WM amitől egy átlagfelhasználó agyvérzést kap 5 perc után, mert DOS feelingje van. Többségünknek kell a GUI, mert azon érezzük otthon magunkat.
-
qwertly
addikt
válasz
CPT.Pirk #47832 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat,igen jól néz ki a böngészőben de ha már kinyomatott akkor más lesz a betűk színe.Ezt próbáltam már novapdf nyomatóval és utána igazival a pdf fájlt és a google chrome pdf nyomatójával is.De volt a klaszikus ctrl+c ctrl+v megoldás is ms word és libreoffice is ott is ez lett az eredmény.Nem tudom miért nem lehet ugy megcsinálni mit ezt az oldalt? -
-
lev258
veterán
válasz
CPT.Pirk #47620 üzenetére
Amennyire tudom, 4.8-ban sem lesz még teljes, a GCN 1.1 még mindig kísérleti, az 1.0 pedig még odébb van.
Azért így kérdeztem, mert tudtommal a Catalyst-ot nem csinálták meg frissebb Xorg-hoz, ez az oka annak is, hogy a 16.04-es Ubi is dobta.
Átfogalmazva: A Chakra túléli, ha a Catalyst-ot próbálod ráerőltetni? Mert abban gondolom elég friss Xorg van. -
válasz
CPT.Pirk #47596 üzenetére
"kicsit lemaradtam az elejéről, mi a gond az APU támogatással Uborka vonalon?"
Az, hogy nincs neki.
Legalább is nálam fekete monitor és passz... Legfrissebb Ubuntu és Mint esetén is.
Bár gondolom, nem csak egyedi eset vagyok, nem véletlen, hogy az ubu fórumon azonnal a manjaro-t kezdték ajánlani.Tényleg a Chakrának egyébként van live módja?.....
-
-
-
-
-
Dave™
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #47461 üzenetére
Te nem, de HTPC alapnak kiváló a bay/cherry trail. Ha pedig NAS+HTPC kombót szeretnél, akkor oda az OMV (Debian) az egyik legjobb választás, amihez lehet még illeszteni DE-t meg Kodit. Tehát nyiván nem a legnagyobb ötlet Debian stable-t használni friss hardveren, de van olyan hogy "muszáj". A kérdés pedig az volt, hogy vannak-e driver problémák, és igen vannak. Ráadásul ez Intel, aminek elvileg a legjobb a támogatottsága. De mindegy is, a legtöbb driver csak idő kérdése és megoldódik, nekem nagyon bevált a platform, elégedett vagyok.
-
Dave™
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #47456 üzenetére
Mert nem próbáltál Debian stable-t újabb generációs Intel GPU-n, elég sokat lehet vele szenvedni. Vagy a bay trail és cherry trail HT kezelésével is gondok vannak a 3.19-es kerneltől (lehet nem jól emlékszem a verzióra), gyakorlatilag random időnként megfagy a rendszer, megoldást csak a C state-ek C1-re állítása jelenti BIOS-ban, ami jelentősen növeli a fogyasztást/melegedést. Aztán a wifi driverekkel is szoktak gondok lenni, az én ritka marvel vezérlőm pl. sokáig nem is volt támogatott (mondjuk nem csoda, MS Surface Pro-ról van szó), aztán most hogy támogatott sem megy az 5GHz. Ezek mind driver jellegű gondok, amik sajnos léteznek, de még mindig inkább ez, mint a Windows 10. Megoldhatatlan problémával eddig még nem találkoztam szerencsére, és kellően eltökélt is vagyok, szóval igazából ezek nem zavarnak.
-
jaja1981
addikt
válasz
CPT.Pirk #47312 üzenetére
Na próbáltam live linux-ot.
Valami Silux vagy mit. A SCSI betöltésekor hibát írt ki és nem töltött tovább.
Mit ajánlotok live linux-nak ami betölt?
2 SCSI vezérlő van a gépben, egyiken HDD-k, abból 2db RAID 0-ban, a másikon meg a DVD és arról boot-ol a CD.Csak azt látom megoldásnak, hogy linux alatt kivenni a csillagokat valahogy. A csillag nélküli mappákat és fájlokat minden további nélkül kezeli a win7.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rágyúr a macOS-re a 3DMark
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged