-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Semmi baj Tibi komámmal, eleinte döcögősen indult a kapcsolata a Linuxer népekkel a gyagya cikkei miatt, de azóta már nem sértődős és jól elvagyunk. Nem nagy brancs ez itt, szerintem mindenkit csípünk, néha vannak pici súrlódások, de ugye ez családban és bárhol normális!
Páran fura dolgokat csináltok, meg Tibi koma is fetisizál minden ezeréves sz*rt, hát ugye senki sem 100-as...
De hogy az év utolsó qrva napját se lehet a nyamvadt Windows emlegetése nélkül túlélni....
killbill
-
Ezt az őzest nem ismertem, de szintén Tibi komám ördögi Linuxozása ihlette, hogy beraktad?
(#92413) Rowon
Ha már kétszer is olvashattuk ezt a velős megállapítást, én is leírom analógiában:
Csupán azt akartam jelezni, hogy nem mindenkinek és nem mindenre jó a Windows - már.
Linux mindenre jó, de egyes hw-ekkel kicsit munkásabb és aki Windowst akar, az hanyagolja. Én 10 éve a Windowst akartam hanyagolni, nem is kerestem azt a Linuxban és tök laikusként bizony megdolgoztatott. A Win meg copatott mindig, akkor már inkább a megdolgoztatás!
Alap, ha Linuxra áttér valaki, hogy ne ragaszkodjon a megszokott Wines programjaihoz, értelmetlenül, teszem hozzá, mert ha kizárólag azt lehet valamire használnia, az más. Legyünk már kicsit rugalmasak és modernebbek Linux alatt...mondjuk ez Tibi komámra nyilván nem vonatkozik, még 20 év múlva járókeretből kipattanva is a nyamvadt XP-s appjait fogja nyúzni!
-
törölt tag
Nem akarok új rendszert telepíteni. Jól elvagyok a chromebook saját rendszerével. Tetszik. A libreoffice magyarítva működik. Ez volt a fő kívánságom. Van asztali windowszos számítógépem is, amin egy gyors, 128 GB-os pendrájvról tudok linuxot futtatni. Azon van minden. Szóval azt hiszem feladom.
Köszönöm mindenkinek, hogy segíteni próbált.
Szevasztok.
-
Persze hogy piros mivel én csicsapárti vagyok
, valamint lassan színvak is,
az aktív ablak piros, az inaktívak meg kék keretesek és a címsorok is ebben a színekbe pompáznak.
Valamint a címsor viziló méretű meg a kerekterei is mert tényleg vakulok.
KDE forever, olyan (randa) lesz amilyennek akarom -
-
Én ehhez tényleg tök vagyok, de ezzel menne valamire, mivel azt írta a sudo apt "csomagneve" lefut és telepíti is.
sudo apt-get install gdebi gdebi-core
esetleg kozmetikázni kell a parancsot és akkor van neki egy guis csomagtelepítője.
Vagy ez nem ilyen egyszerű?
A Chromeos -nek mi az ami terminálba ezeket intézi, az apt? Annak nincs értelmes guija?Vagy az lenne a Synaptic?
bocs a sok butaságért, tudásom csekély és hangosan gondolkodtam -
-
Anno te írtad, hogy vegyünk bátran MLC kínait.
Ebben mennyire vagy biztos? Kapitány anno írt kínai SSD-kről, én biztosan nem, kivéve, ha a Samsung kínai! Nem, ez így sem igaz...de az egyik 860 EVO-m mondjuk made in china, másik meg vietkong, de ez lényegtelen. Amit a HDS képen látunk, mármint a semmi, az nem jó jel, olyan nagyon rika, hogy semmilyen azonosítószám nincs egy meghajtóhoz rendelve. De ennek az SSD-nek a legnagyobb hibája, hogy nem mindig lehet vele eltalálni a kuka belsejét.
-
Silicon Power SSD... kicsit nem vagyok itt pár napig, már ekkora hibákat vétesz!
Máskor azért SSD ügyben legalább nem utólag kérdezel. Ha létezik mód, hogy ne legyen többé SP SSD-d, akkor ne késlekedj szabadulni tőle.
Majd lesz pár hét múlva újra készleten kis kapacitású server SSD.
-
Warton
őstag
Biztos fog lökni rajta, de ha nem játékra kell akkor lehet, hogy felesleges, de ha csak a fiókból kell kivenni az i7-est akkor nosza.
Ha vennél akkor az ár töredékéért, tkp gombokért lehet venni i5 2500-ast, vagy akár a 3. gen i5-öst is és az is bőven jobb mint ez a G csoda. Az i7-es procik túl vannak árazva, még az ilyen ősrégi cpuk is. -
5leteseN
senior tag
A PassMark szerint közel ötszörös teljesítményű a 3770-es, és ha jobb RAM-ok vannak benne, akkor még azok is meglódulhatnak az Intel-es adatlapjaik szerint 20-50%-kal. Túl jó lesz!
A BIOS ismeri a kiszemelt utódot?
Khmmm...
Nekem azt írják az Intel-es adatlapok, hogy a régi 1156-os, az új pedig 1155-ös. Volt már, hogy téves volt a "gyári" adatlap! -
Nyilván az is működne, amit ti javasoltatok, de akár egy külső meghajtóra rakott 20 Linux-ról is lehetne próbálgatni Ventoy eszközzel...de a legegyszerűbb jelen esetben a legjobb, az meg a live próbálgatás pendrive-ról.
Ezeken elfut a live simán...
SSD Samsung 980 1Tb
AMD Ryzen 5 5600G
Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHzEgyszóval, nagyon kezdőnek mindig a legegyszerűbb módszert javasoljuk! Nem? De!
-
5leteseN
senior tag
Épp olvastam az anyagot, figyelemre méltó! Köszönöm is, hogy eszedbe jutott a kérdés!
Én magam is használom a Ventoy-t azok miatt az előnyei miatt (is) amiket írtál, kedvelem, megbízható fel is merült bennem.
Azt nem tudom, hogyan hidalom át, hogy a Ventoy ISO-kal dolgozik, nekem meg egy telepített (hordozható?) rendszer kellene: az SSD-ről futtatás szintjét is meghaladó sebesség miatt csábító a RAMdrive-os üzemmód. ISO kontra telepített rendszer!Érdekelne is, hogy hogyan lehet megoldani, nézegetem a külföldi megoldásokat is.
Még mindig a virtuális-gépes boot-olás, majd onnan RAM-ba töltés tűnik a legjobbnak, mert az ISO-ból futtatás, majd ISO-ba vissza-csomagolás kilépéskor "fekete ló", ismeretlen terület nekem. Egy 30-80GB-os méretű telepített op-rendszernél ez nem biztos, hogy járható út.
... de nyitott vagyok erre is csak(sok kérdőjel).
Valami egyszerű modult keresek, ami (akár Pd-ről is) fut, megkeresi a bootolható OS-eket és futtatja a kiválasztott (RAMdriveban vagy szokásos) módon. Na ilyen virt-cépes modul nincs(még)!A Ventoy tudja szinte ezt de csak ISO formátummal.
-
-
Szerencsére alapesetben nem élek ilyesmivel, vannak ilyen USB-s bizbaszaim, de lakáson belül elég jól szór a Xiaomi gigabites router...szóval a levegőn át nem fog jutni wifin a virnyák, mert a Xiaomi airpurifier simán beszippantja!
Piszok törpenyuszó most a notebook töltőzsinórját pécézte ki, gyakorlatilag rácsap azonnal! Márpedig egyelőre az áram nem jön, csak zsinóron....mondtam is a nyúlnak, hogy pörgölt lesz belőle, ha így galádkodik, meg is hatódott, tegnap hajnal 2-kor kezdett balhézni, csapkodta a kis tálkáját a ketrecpadlóhoz...rohadt kis bosszúálló ám a törpenyúl! Ideiglenesen van nálam, de már totál kiidegelt.
-
Persze, de jó ideje időkorlátos...
attól kapnék még csak arcidegzsábát, ha épp operatívkodok valamit és hopp kiírná, hogy lejárt az időd koma!
Csak a vasat, meg a flashbiost ne bántsa
Simán van már bios-rágó virus is, szóval nyugtalankodhatsz Te is!
Vágd el a netkábelt...nekem ilyen gondom sincs, mert mininyúl elharapta. Wifin vagyok amúgy, max nagy ritkán kell a kábel.
-
-
Erről az apt apt-get aptitude synaptic install módszerekről ugrott be, volt pár meghajtó/notebook csere utóbbi héten, családtag gyerek steam-en játszani akart...lényegtelen. Szóval frissíteném a rendszert és meghökkenve tapasztalom, hogy ilyen kép fogad terminalban, ill ilyenebb, mert voltak frissítenivaló csomagok bőven és szépen áttekinthetően kiírt mindent, még azt is, miket fog eltávolítabi az autoremove-val:
Aztán csak beugrott, hogy nemrég pont erre a meghajtóra/disztróra tettem fel a nala csomagot, ami szintén az apt-ot használja, de kicsit automatizál és áttekinthetőbbek a végrehajtandó dolgok.
Előbb meg találtam DW-n ezt a disztrót, egyből online ki is lehet próbálni! Érdekes, volt anno egy weboldal, ahol sok disztrót lehetett online tesztelni, de disztró saját weboldalán ilyent még nem láttam... BigLinux DW
-
BlackV
őstag
Egyforma körülmények között teszteltem a különböző rendszereket a különböző wifi adapterekkel. Késő este, amikor nincs torlódás se otthon, se a szolgáltatónál. A wifi stickeket ugyanarra a polcra raktam ugyanoda, a telefont pedig odadartottam kézzel.
A linuxon 30-60 mbps-tel ment ami winen 70-120 között ingadozott. Akár eos akár mint.Ubyegon2:
Megint más egyszer felhúzni egy linuxot az valszeg állni fog a lábán sokáig, meg megint más naprakészen tartani. Itt is tök véletlenül derült ki, hogy egy forumtarsnal lassan mennek a halak. Ott ugye az volt a mondás hogy ősrégi a rendszere. De ha meg új, akkor az a baj, wifi driver vs kernelem. De majd még megnézem mégegyszer, ha lesz újra kedvem.
-
Mazochizmus jelentése: (Wikpedia, Idegen szavak gyűjteménye):
"egyfajta szexuális eltévelyedés, melyben a nemi izgalom akkor fokozódik, ha valaki fájdalmat okoz vagy megalázza az érintett személyt"
"Amikor bizonyos fájdalmak szexuális jellegű izgalmat és testi vagy lelki kielégülést okoznak."
Őszintén, a mutatvány közben hányszor mentél el?
Bár.. a Ventoy projektem közbe én is észrevettem hogy többször nedves lett a bugyimAztán kiderült hogy szimpla inkontinencia.
Gratula a projekthez! -
Nem rossz a felső olvasási érték így RAM-ból...a bufferes meg gyengébb, mint a normál módban futónál...
ubyegon@lmde6:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
[sudo] ubyegon jelszava:
/dev/sda:
Timing cached reads: 16978 MB in 1.99 seconds = 8519.38 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1542 MB in 3.00 seconds = 513.72 MB/sec
ubyegon@lmde6:~$ sudo hdparm -I /dev/sda
/dev/sda:
ATA device, with non-removable media
Model Number: SAMSUNG MZ7LH1T9HMLT-00003
Serial Number: S5MNNA0N604626
Firmware Revision: HXT76F3Q
Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0A gyengébb és sokkal kisebb PM830 meg jobb, mint a PM883...
orbanelftars@Della-M4700:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 21196 MB in 1.99 seconds = 10645.01 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1280 MB in 3.00 seconds = 426.34 MB/sec
orbanelftars@Della-M4700:~$ sudo hdparm -I /dev/sda
[sudo] fekete jelszava:
/dev/sda:
ATA device, with non-removable media
Model Number: SAMSUNG SSD PM830 2.5" 7mm 256GB
Serial Number: S0TZNSAD116761
Firmware Revision: CXM03D1Q
Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0(#91125) natë
Az én kedvenc minimaldesk-em rollingon!
-
Aham, tippeltem, hogy a faragott csoda WD házas PM883 lesz az, ami meglep minden egyes alkalommal, ez a nyamvadt
neofetch
valami, ami ugyan megjeleniti krikszkrakszokkal a disztró tipusát, de például azt nem, milyen meghajtót használ a rendszer.Azt tudtad, hogy a Samsung 860 EVO serveres megfelelője a PM883? Nekem fogalmam se volt, pedig 860 EVO-t tartottam magasan a legjobb Sata SSD-nek és ugye infótlanul is Samsung PM883-at vettem a 860 EVO után! Mondja ezután valaki, hogy nem echte látóasszony vagyok!
Nesze, dVGA aktuális driver infó is nulla!
No de mi elvagyunk ezekkel, mert nem kell mindeféle pimpós plasma antitransparent bigyókkal bibelődnünk.
Jó lenne már csinálni egy normális plasma-s DE-t Cinnamonnal, de nincs idő...sose akartál még ilyent csinálni? Igaz az is, hogy LMDE alapra nem biztos, hogy menni fog...
-
Igen, tökéletesen igazad van, de előtte a Fedora automata telepítéssel kiválóan megoldotta a feladatot. Az elementary viszont csak teljes diszk törlést akart, ott magam partícionáltam. Elég nagy csalódás volt az a disztró, mert ódákat zengtek róla. Ehhez képest elég ótvar volt, tuti az szabta szét az efi partíciót.
Örök tanulság, ami live ISO-ban lassabb, az telepítve is lassabb lesz.Viszont hogy valami hasznom is legyen a topikban:
Olyan disztrót kerestem, ami open box megoldás egy modern fancy laptopra, 2in1 touch lcd, friss hardver (ddr5 stb), tablet mód, giroszkóp, fény érzékelő stb.
Telepítés után minden frankón működik, forog a kijelző ahogy kell!
Szóval ha touch, netán x360 / 2in1 laposra kell Linux, ugorj a Fedora-ra! -
Most már tuti megnézem, mert leltem egy EFI desktop fájlt az email piszokzatok között és ott olyan, ahogy mondod. Viszont ezt tuti nem én csináltam, hanem ráeresztettem a telepítőt arra a particióra, hogy lássam, hogyan csinálja!
Nem tudom említettem-e már, de nagyon rühellem ez UEFI-t!
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 13.09 GiB (1.4%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 980 1TB size: 931.51 GiB
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: S539NL0TB48610V rev: 2B4QFXO7
temp: 36.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 38.57 GiB used: 12.95 GiB (33.6%) fs: ext4
dev: /dev/nvme0n1p2
ID-2: /boot/efi size: 1022.2 MiB used: 144.8 MiB (14.2%) fs: vfat
dev: /dev/nvme0n1p1
I/O size (minimum/optimal): 16384 bytes / 131072 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: E67B242E-7A45-6901-BCD5-45035D3B46EC
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 4096 2101751 2097656 1G EFI System
/dev/nvme0n1p2 2105344 84912127 82806784 39,5G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p3 84912128 168798206 83886079 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p4 168798208 252684287 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p5 252684288 336570367 83886080 40G Linux filesystem -
Megint össze akarod zavarni a legacy-s népeket.
Legutóbb, mikor Win mellé raktam Mint-et, semmiféle /boot nem volt, hanem csináltam egy másik EFI particiót és oda navigáltam a Linuxot. Nincs itt az a gép, de holnap összerakom a desktopot és megnézem, ott hogyan van megcsinálva...talán mát azon is UEFI-ben talapítettem, de nem biztos. Ha igen, akkor érthető, miért dobozában pihen a szekrény tetején.
Zephix - miket bányászol elő...hát nem egy nagy multú valami.
-
Működik rendesen...smart is, teljesítményteszt is...
If you are using LMDE 6 BETA, you don’t need to upgrade. Run the following commands:
apt install zstd yt-dlp
apt remove gnome-font-viewer youtube-dlBeta-nál nem írta még ezt, nem is értem, mi köze ezeknek a csomagoknak a rendszerhez, a zstd még OK... Mindegy, ha nem kell frissíteni, az azt jelenti, hogy nem is volt beta, csak névleg!
-
Jajjj nekem...azért belinkelem egy őslinuxernek is, amit hopperkedő kezdő kollégának írtam tegnap.
Észre fogom venni, vagy a tudtomon kívül fog történni?
Remélem más tudatállapotban nem adsz ki parancsokat a terminalban!
Megnéztem most LMDE6-ot, nulla frissítendő csomag van, tegnap FF, azelőtt Nemo...gondolom valamikor csak jön nagyobb csomagfrissítés vagy tényleg az van, hogy csak névleg volt beta, maguk a csomagok ezért nem változnak...reggel este ránézek egy
sudo apt update && sudo apt upgrade
-del aztán majd kiderül.Ja igen, mindig frissülnek a Mint-et beta-ról véglegesre, ezt most írta is a linuxmin.com az LMDE6 aloldalán.
-
Egy fél éjszakám ráment erre a fabulára.
De miért mérgelődsz? Konkrétan önkéntes beta-teszter vagy!
Amúgy nem teljesen tiszta nekem a dolog, alapból nem maradhatna ki kernelből olyan, ami...ja de igaz, látja a meghajtót normál esetben. De amúgy is bugos ez a kernel, gondolom azért is dobták be a beta LMDE-be, hogy a tesztelők minél több hibát megtaláljanak! Ez a beta-kiadás ilyen. Bocsi, de vigyorgok most.
A megoldás pofonegyszerű lett.
A legelején írtam neked, hogy valami banális gubanc lehet csak...de már megint nem hittél nekem.
-
-
Köszi ezt az FW-t meg nem kockáztatom, mert minden jó rajta.
Tényleg nem célszerű, a Dell főleg a magasabb géposztályba tartozó gépeibe (Precision) igen jó SSD-ket szerel, de amúgy ha működik az SSD, ahhoz nem érdemes nyúlni. Van pár modell Samsungnál is, aminél vásárlás után egyből firmware-t kell ellenőrizni/frissíteni, 870 EVO, 970 EVO Plus...bár utóbbi érdekesebb a menet közbeni controller váltás miatt.
Dell által nem támogatott és nem javasolt win11 is korrekt módon fut rajta
Oppá, ezt nem hallottam, mindegy, már user kézben van a multkori Dell Latitude 7400 2in1, azon pont élve hagytam egy W11-et az érintőképernyő miatt.
Amúgy még a Samsung 980 1TB SSD-n se frissítettem fw-t, Alza még eredetivel adta ki, működik tökéletesen, akkor minek...a lényeg itt, hogy pontosan tudd, van-e új fw és hogyan kell azt minél hatékonyabban felrakni, ha mégis kellene. PM883 1,92TB-hoz Cisco adott ki új fw-t, az meg működik anélkül még egy évtizedig, mint a kisangyal, nyilván nem fogok kísérletezni vele.
-
A kernel paraméterezés nem jött be
Annyira nem egyszerűen megy az, alapból van egy latency érték, amit lehet/kell változtatni, mondjuk 0-ról 200-ra és ott van még a
pcie_aspm=off
is, amit vagy ki kell kapcsolni vagy nem. Nem úgy van az, hogy berakod azt a sort, amit kiírt a dmesg. Itt is mutatja az opciókat a leírás.Volt anno a
processor.nocst=1
kernel paraméter, amit alkalmaznom kellett régi Toshiba laptopnál, nem volt egyszerű rálelni itt sem a működő megoldásra...No de nálad a lényeg, hogy a normál működés a Dell gépnél és a benne lévő meghajtónál megvolt, ezt tudtad volna szétbarmolni, ha változtatod a fenti értékeket. Ha kikísérletezed mely két érték mellett működött volna a pendrive-os dolog.
Ami működik azt nem akarjuk megjavítani...ez tegnap nem ment át sajnos.
Dell-nél nem találtam firmware-t, Lenovo és HP csinált a PM961-hez...[link]
-
Nem akartam beleszólni, mert látszott, hogy igen mély szakértelemmel álltok a dologhoz, csak amikor olvastam, hogy egy Samsung PMxxx OEM/server szintű SSD-t akarsz elbarmolni azért, mert egy USB mögött lévő WD Green azt nem látja...az kicsit meredek volt. Linuxhoz már rég nem értek semennyit, SSD-kez is csak műkedvelőként ismerem, no de ilyet azért...szóval csak emiatt vauztam bele, sorry!
Megyek inkább okoskodni az SSD-s topikokba.
Ott már valamennyire elfogadják, amit írok.
-
a PM961-es valószinüleg csak a dell laposomban hajlandó helyesen működni
Önmagában szerintem működne ez más gépben is attól, hogy xy gyártónak adták ki, max nem működik együtt előbb leírtak miatt a WD Green csodával NVMe külső házban, egyszerre így túl sok ez neki! Rengeted OEM SSD-t adnak el gépekből, azok mind működnek más eszközben is, kb bármiben, adott monitorozó programok nem látják őket, de ez más kérdés. A PM883 1,92TB Sata SSD-m is bármibe jó, hiába Cisco serverbe gyártották, de notebbook.hu-n most is árulnak OEM SSD-ket tök olcsón, nem tennék, ha más géppel nem lennének kompatibilisek.
https://www.notebook.hu/512-gb-ssd-nvme-320775
Épp ma kérdeztem rá, milyen paraméterei vannak az eszközöknek...
és a GPT-ben kicsit jobban otthon vagyok , mint Te
Nyilván, én jól el is vagyok MBR/Legacy-val...mondjuk nem is érnek ilyen meglepetések!
NVMe SSD-kben is otthonabb vagy, mint én, sőt! Mindketten otthonabb vagytok, nem is értem minek okoskodom itt már megint.
Azért egy működő gép jól működő Samsung OEM NVMe SSD-jét én nem barmolnám el semmilyen pendrivepótló miatt...de ez én vagyok. Nyírd csak ki, ha jobban ismered a GPT-t, persze. Semmi összefüggés nincs, mint ahogy ebben a thread-ben sok dolognál kiderült ez, de miért ne? Csináld, ne hallgass rám, sose láttam még NVMe SSD-t, azt se tudom hogyan működik...
-
Léci áruld már el cigam szakinak, hogy a PM961 a Dell-ben már működik önállóan és ne próbáld a hülye WD Green svájci bicska miatt a fw-ét basztatni! OEM-nek is csinál a gyártó, de többnyire totál szükségtelen használni, ritkán is adnak ki hozzá, ha mégis, az nem homeuser szint/feladat.
Amúgy egyik kimenetben látszik, hogy a dmesg felismeri, de mivel van ez a fétised, hogy minden NVMe meghajtónak 9 particiót csinálsz, így nem teljesen egyértelmű. Gyanítható, hogy valamilyen szinten nem sda-ként látja a rendszer és a tök ugyanazon megnevezés az USB jelölés mögé rejtve I/O error-t jelez meg APST gondot okoz, lehetne a latency értéket változtatni, de előbbiek miatt én nem tenném.
nvme-cli
felrakása után éppen nézhetsz egysudo nvme list
kimenetet, de szerintem ez a történet már ilyen marad ebben a helyzetben...elég ritka jelenség, de ha egy gépben azonos azonosítókat lát a kernel, előfordulhat.udisksctl status
kimenet is hasonló eredményre vezetne szerintem, de megnézheted.Mondtam, hogy nagyon megkutyultál valamit és úgy néz ki, tényleg így van!
Csak , hogy Ubiegon2 is értse.
Aham, OK...én vagyok, aki nem értette! Rendben.
Esetleg a BIOS-ban nézz szét hogy ezt az energiaprofilt tudod-e állítani.
Cigam szaki tanácsa nem rossz amúgy, addig legalábbis jó lehet, amíg nem akarod önállóan használni a notebookot saját meghajtójával! De ti tudjátok.
-
Grub-ot használsz? Boot menübe lenyomod az e betűt, és a sok betű és szám végéhez hozzábiggyeszted. Ez nem végleges módosítás, csak egyszeri alkalom, hogy lássuk segít-e. Ha beválik, akkor add hozzá fixen ezt a pár paramétert. [link]
Esetleg a BIOS-ban nézz szét hogy ezt az energiaprofilt tudod-e állítani. -
-
Az én swájci bicskám normál installban (-ból) készül.
Abból készül, ez OK, de mi a végeredmény!?
Amúgy nem értem, hogyan nem láthatja egy bebootolt rendszer azt a meghajtót, ami a gépben van...mégha OEM SSD, akkor is látná, max semmilyen infót nem mutatna mondjuk a smartmontools. Mi nem látja egyébként, Nemo, Disks, semmi?
ezek se látják?
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
sudo fdisk -l
NVMe driver a firmware-ben van, más mi hiányozhat?
Tuti valami UEFI kavarás lesz ott is amúgy....
-
Nagyon átoperálhattad az aktuális svájcibicskát, mert minden meghajtót látnia kéne a rendszernek!
Sajna nem egy normál installról van szó, így nehéz megtippelni, mi lehet ott a gond.
(#90723) K0zm0
Valóban elég megtévesztő a dolog, ritkán téved ekkorát a DW, de a Mageis 18 hónapos release-eket ad ki és további 3 hónap biztonsági frissítés van rá, ill kevesebb, ha a következő release megjelenik!
Alig találtam pár napja ezt az infót! Ezt találtam a lifetime-ról csak.
Wikijében is írja amúgy: Support: 3 months minimum after next release [link]
-
Nem volt kedvem vacakolni, inkább az NVMe SSD-t használtam pendrive-ként és felraktam normálba, kíváncsibb voltam arra, mi van az os-prober inaktivitással...érdekes, mert itt aktív volt és be is tallózta az összes disztrót, még a Manjaro is bootolt rendesen. Ez mondjuk külön vicces, mert több rolling kernelpanic-ra futott az ismert okok miatt, de nemrég a Debian grub-update után nemhogy betallózta az összes rollingot, amit a Mint nem, hanem rendesen bootolt is onnantól minden. Berakom ezt is a rejtélyes esetek közé....
Gyakorlatilag tök olyan a telepített rendszer, mint pár hónapja a Linux Mint Cinnamon volt, akár ikrek is lehetnének...ja, hogy amúgy azok is!
sudo live-installer-expert-mode
Ezzel futtattam le, kb annyi történt, amire számítottam is, semmi. Gondolom ez az expert annyi volt, hogy a particionálást/installt én tudtam managelni. Ez ezer éve default így van az Ubuntu alapú Mint-nél, kezdik egyre hülyebiztosabbra megcsinálni az LMDE-t is eszerint...
-
-
Az a gyanúm, hogy ez felel meg a régi normál telepítési módnak, Debiannal is megvan még a régi installer is szerencsére, nem kell azt a nagymamáknak fejlesztett calamarist használni feltétlenül.
(most már kezdek kíváncsi lenni, mit kutyultak a Mintes népek)
Telepítéskor ne hagyd, hogy az összes EFI partíciót felcsatolja. Csak azon a partíción hagyd, hogy a /boot/efi csatolás maradjon, amelyik a meghajtódon van.
Aham, köszi, erre nem biztos, hogy figyeltem volna...amúgy tök üresen indul az SSD, valami WinRe meg tartozékai voltak alapból rajta.
-
Az mindegy, ha a hivatalos oldalon volt, akkor az jó. Az előbb linkelt blogról letorrenteltem én is az iso-t, lehet megnézem hétvégén én is.
PAE support in 32-bit kernel még mindig megvan LMDE-nél.
Erre viszont nem emlékszem...
To launch the installer in expert mode, run the following command:
sudo live-installer-expert-modeKár hogy ebben az LMDE-ben nincs meg a frissítő kényelmi kernelbuheráló szolgáltatása,
Lehet expert mode kellett volna. Amúgy meg csak LTS (vagy generic) kerneleket enged buherálni a normál Mint Frissítéskezelője is.
Minap meglepett, hogy 5.19 után váltott a Mint 21.2 6.2-es kernelre.
Ezek az Axagon fémházas egész jók amúgy. Kb ugyanazt tudja a tied is. A képeden épp a csatolási pontok nem látszanak rendesen.
Azt hiszem legutóbb külön EFI particiót kreáltam én is, mert valami prücök volt, kicsi is volt neki az, amit a Win használt, szóval ja...UEFI = rémálom.
-
Persze, a most fennlévő Debianok is dist-upgrade-elve vannak fenn, sőt a most használt Mint is beta-ként került fel, tökéletesen frissíthetőek, kérdés az, hogy a Frissítéskezelőből akarod-e csinálni vagy terminalból.
Innen szedted le amúgy?
Írja a linkelt oldal is:
This BETA release might contain critical bugs, please only use it for testing purposes and to help the Linux Mint team fix issues prior to the stable release.
It will be possible to upgrade from this BETA to the stable release.
Upgrade instructions will be published after the stable release.Amúgy kaptam egy KXG50ZNV512G Toshiba NVMe SSD-t Axagon házban, valamit kéne vele kezdeni, de ti annyira bonyolultan csináljátok ezeket a multiboot eszközöket, hogy hajam kiperegni attól. Ha Tibikomámmal tudnátok javallani valami rohadt eccerű módszert, az jól jönne... Semmibe nem érdemes most berakni amúgy sem ezt a félterás jó kis SSD-t, főleg hogy külső ház is van hozzá.
Megtaláltam kép alapján, ilyen a ház: EEM2-UG2 USB-C 3.2 Gen 2 - NVMe M.2 box
-
csixy
addikt
Ez meggyógyította:
sudo apt install git dkms git clone https://github.com/cilynx/rtl88x2bu.git sudo dkms add ./rtl88x2bu sudo dkms install rtl88x2bu/5.8.7.1
Most már rálátok az ajtókon keresztül a routerre, jajjdejooó!
ubyegon 90639:
Most csiszolgatom , tetszik. Majd konzervet akarok belőle csinálni pendrájvra. Remélem, hogy az egér is fog benne járni körbe-körbe.
Már egy frissebb kernelt tett fel.
Kár hogy ebben az LMDE-ben nincs meg a frissítő kényelmi kernelbuheráló szolgáltatása, -
-
Újra telepítendő a gnome-disk-utility és az udisks2
Ezt miért kérded? Ha uninstallálod, akkor nyilván újratelepítendő, a képeden telepítve van...szóval mi a kérdés?
Nem jön elő az app? Ha beírod a Menube a disks vagy lemezek szavakat, akkor se?
Mi van veletek már, minden vén csontot ennyire megvisel a hirtelen időváltozás?
-
janos666
nagyúr
Az UAS az pont nem kell egy PCI-e NVMe SSD-nek (és ha storage driver hiányozna, akkor szerintem nem jutnék el a grafikus üdvözlőképernyőig), de hasonló irányba gondolkozom, miután egy USB 2.0 pendrive-ról sem működik rendesen (nvme driver ezzel kizárva).
Mivel alapvetően az asztalkezelő hülyül, szerintem az RTX3080 VGA-nak kéne firmware.
A Debian ugye híres arról, hogy nem mehet a standard ISO-ba proprietary firmware blob (az Ubuntu viszont nem ilyen szigorú). -
törölt tag
-
K0zm0
aktív tag
Úgy voltam vele, hogy hagyom neki, hogy megcsinálja magának amit szeretne (tudom, akkor miért reklamálok
), viszont azzal nem számoltam, hogy ennyit választ le rootnak. Egyébként csak tesztelgetni raktam fel nyers vasra, harmadik gépre. A mindennapokra Mintet használok a másik két gépen. (Innen is üdv Uby kollégának!
)
-
Nem is mondtam, hogy ördögtől való dolog lenne ez, sőt! Te ki is használod rendesen, de Rowon kolléga esete annyira nem igényli szerintem, hogy vegyen egy külső ház+NVMe SSD-t, igaz ha szeretne ilyesmivel szórakozni, miért ne...az árak nagyon lementek...
Amúgy meg ez arra a célre bőven jó...van egy Axagon 2,5" külső házam, lehet abba belerakom az egyik 120 gigás Micron SSD-met, oszt "jóvanazúgy".
-
Azért ez nem olyan faék egyszerű mert van neki pár függősége.
És én ezeket az öreg 18.04-en nem tudtam kielégíteni, ezért nem is működött.
Mivel a 3,7 pythont nem tudtam felhegeszteni a rendszerre sehogy.
Megoldás, konténeres yt-dlp, konkrétan snap. Abba minden benne ami kell neki. Innen már csak pár symlink pár helyre ahol az adott szoftverek keresik, és minden működik. Letöltögetősdi, mediaplayeres Yutub lejátszás reklámmentesen egyebek.
Csak mire erre rájöttem és megvalósítottam..! -
-
-
gregory91
senior tag
-
Yerix
tag
Jah, hát ubuntu alatt sem jó.
/etc/default/grub.d mappában csak egy file van, ami a init-select.cfg. Ebben meg alig van valami, de az is mind kettős kereszttel.
# Work around a bug in the obsolete init-select package which broke
# grub-mkconfig when init-select was removed but not purged. This file does
# nothing and will be removed in a later release.
#
# See:
# https://bugs.debian.org/858528
# https://bugs.debian.org/863801
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Motoros topic
- Nintendo Switch 2
- Elemlámpa, zseblámpa
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen NAS-t vegyek?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Iphone 16E 128GB Fekete Bontatlan 24 Hónap Garancia
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest